Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Artiklar i ämnet
Albanien: Migrationsuppgörelsen med Italien "en engångsföreteelse"
Albaniens migrantavtal med Italien är en "engångsföreteelse" trots intresse från andra regeringar, sade Albaniens premiärminister Edi Rama enligt FT och grusar därmed förhoppningarna i vissa EU-huvudstäder om att göra samma sak. Rom och Tirana kom förra året överens om att inrätta center i Albanien där ett par tusen migranter på väg till Italien skulle registreras och sedan vänta på att deras asylansökan skulle behandlas av italienska tjänstemän.
Grönt ljus för unikt migrantavtal mellan Italien och Albanien
Albaniens parlament har godkänt ett avtal som gör det möjligt för Italien att transportera dit asylsökare som räddats ur Medelhavet på väg till Italien, rapporterar Ekot. De som får bifall på sin asylansökan får sen komma till Italien, medan de som får avslag deporteras.
Albaniens Högsta domstol godkänner migrantavtal med Italien
Albaniens Högsta domstol har godkänt en kontroversiell överenskommelse om att Italien ska skicka asylsökande till västra Balkan, rapporterar FT. Pakten hade kritiserats av albanska oppositionspolitiker som ifrågasatte dess laglighet och inverkan på de mänskliga rättigheterna. Men i ett beslut som utfärdades på måndagen sade Albaniens chefsdomare Holta Zacaj att den var "i linje med konstitutionen".
Domstol pausar Albaniens migrantpakt med Italien
Det albanska parlamentet kommer att behöva skjuta upp ratificeringen av den migrantpakt som ingåtts med Italien efter att en domstol på onsdagen godkände oppositionens begäran om att granska avtalets förenlighet med landets konstitution, rapporterar Reuters.
Italienskt asylavtal med Albanien oroar
– Samförståndsavtalet mellan Italien och Albanien om landstigning och handläggning av asylansökningar, som ingicks förra veckan, väcker flera frågor om mänskliga rättigheter och bidrar till en oroande europeisk trend mot externalisering av asylansvar, sade Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, Dunja Mijatović, i ett uttalande på måndagen.
Hon ifrågasätter hur migranters och asylsökandes rättigheter kan upprätthållas med ett sådant avtal och varnar för "rättsliga tvetydigheter".
Kritik mot migrantavtal: "Italienskt Guantánamo"
Tusentals migranter kan skickas från Italien till läger i Albanien för att få sina asylärenden prövade, enligt ett nytt avtal mellan länderna. Men bland den italienska oppositionen riktas hård kritik mot överenskommelsen. – De skapar mer eller mindre ett italienskt Guantánamo, säger Riccardo Magi, ordförande för vänsterpartiet Più Europa, enligt TT/SvD.
Italien sluter avtal om att inrätta migrantcenter i Albanien
Italien kommer att bygga två center i Albanien för att ta emot upp till 36 000 migranter per år som försöker nå EU sjövägen, meddelade premiärministrarna i de två länderna på måndagen, rapporterar FT. Det är första gången som ett EU-land lägger ut sina asylförfaranden på entreprenad till ett land som ännu inte är medlem i unionen.
En talesperson för EU-kommissionen kommenterade på tisdagen beskedet med att upplägget måste följa EU-lag.
– Vi är i kontakt med de italienska myndigheterna eftersom vi behöver se detaljerna och vi ber att få detaljerad information om denna typ av arrangemang, sade talespersonen.
Samarbete ska öppna för EU-medlemskap
Albanien och Nordmakedonien började i juli förhandla om medlemskap i EU. För att öka chanserna till medlemskap i unionen har de två länderna börjat samarbeta, skriver TT/GP. På måndagen slöt ländernas premiärministrar Dimitar Kovacevski och Edi Rama ett avtal om att samarbeta i såväl ansökningsprocessen som om energi och infrastruktur.
Efter år av väntan: Två Balkanländer kan börja EU-förhandla
Albanien och Nordmakedonien får klartecken att inleda förhandlingar om att bli medlemmar i EU.
Tusentals kräver att Albaniens regering avgår
Tusentals albaner som stöder oppositionen har demonstrerat mot regeringen och krävt dess avgång, uppger TT/SvD. Demonstranterna är missnöjda med ökade levnadskostnader och anklagar samtidigt regeringen för korruption. Priserna på baslivsmedel och bränsle har stigit i landet efter pandemin och Ukrainakrigets utbrott.