Senast uppdaterad: 30 november 2022
Mer fakta
Mest lästa artiklar i ämnet
Artiklar i ämnet
Superutredare om konkurrenskraften: EU måste skärpa sig
EU och dess medlemsländer halkar efter globala konkurrenter på grund av begränsad innovation, höga energipriser och kompetensbrist, sade EU:s superutredare Mario Draghi på onsdagen inför att hans rapport släpps nästa vecka.
Två svenska universitet på global topplista
Karolinska Institutet hör till de 50 bästa universiteten i världen och Uppsala universitet finns bland de 100 bästa på årets lista Academic Ranking of World Universities ( ARWU ). Högst rankad är det amerikanska universitetet Harvard. Med en fjärde plats för brittiska Cambridge är universitet det högst rankade i Europa. Bland de 50 bästa universiteten dominerar USA med 25 lärosäten följt av Europa 11 och Kina 6 universitet.
Kanada går med i EU:s forskningsprogram
Kanada har officiellt anslutit sig till EU:s forsknings- och innovationsprogram Horisont Europa. Detta innebär att kanadensiska forskare och organisationer nu kan delta i programmet på samma villkor som sina EU-motparter. Horisont Europa, med en budget på 93,5 miljarder euro, fokuserar på globala utmaningar som klimat, energi, digital ekonomi och hälsa.
Ny digital plånbok för körkort lanseras i EU
Från och med slutet av 2026 kommer EU-medborgare kunna visa körkort, yrkeskompetens och avlagd examen digitalt, skriver Hufvudstadsbladet.
Svenska elever sämst i Europa på disciplin
Svenska elever har den sämsta disciplinen i Europa, enligt statistik från OECD, skriver TT/SvD. För att få bukt med stöket föreslår skolminister Lotta Edholm (L) bland annat utökade befogenheter för lärare.
Nytt förslag: Så ska EU-länderna bli mindre ekonomiskt sårbara
Kommissionen vill stärka EU:s ekonomiska säkerhet och göra medlemsländerna mindre ekonomiskt beroende av bland andra Kina.
Kroatien vill införa militär utbildning på gymnasiet
Kroatien planerar att införa en obligatorisk enmånaders militärutbildning i gymnasieskolan, rapporterar Euractiv. Bland annat skulle man lära ut första hjälpen, vapenhantering och kärnvapen- och kemiska skydd.
Macrons omstart: Skoluniformer och medborgarutbildning
Frankrikes president Emmanuel Macron vill införa skoluniform på försök, medborgarutbildning från tolv års ålder och begränsa barns skärmtittande, rapporterar Ekot. De beskeden gav han till franska folket under tisdagskvällen. Syftet är att staka ut riktningen för regeringens arbete fram till nästa val och kanske framförallt till EU-valet i juni.
Pisa-resultatet för EU-ländernas skolor: Så gick det
Estländska elever är de i EU som presterade bäst i det senaste Pisa-testet i matematik, läsförståelse och naturvetenskap. Svenska elever hamnar på plats sju i unionen.
Minskad satsning på forskning och utveckling i EU
Under 2022 satsade EU-länderna i snitt 2,22 procent av BNP på forskning och utveckling, FoU, meddelade Eurostat på fredagen. Det är en minskning från 2,27 procent året innan. Fyra länder toppar med FoU-satsningar med över tre procent av BNP: Belgien, Sverige, Österrike och Tyskland.