Senast uppdaterad: 30 november 2022
Mer fakta
Debatt i andra medier
Artiklar i ämnet
Europarådet säger ja till minskat skydd av vargen i Europa
Europarådet säger ja till att lätta på skyddet av vargen i Europa, rapporterar Ekot. Det är Bernkonventionen, Europarådets organ för skydd av arter, som har godkänt att artskyddsreglerna kan ändras så att vargen inte längre ska klassas som strikt skyddad.
– Med den här förändringen kan EU ändra sitt art- och habitatdirektiv, som i sin tur handlar om skyddsvärda arter, säger Ekots miljöreporter Annika Digréus.
Ställ krav på EU:s kommande djurskyddskommissionär
Det finns en rad områden där förbättringar i djurskyddet behöver ske omgående, som vid djurtransporter och trånga djurburar. Även en översyn av djurskyddslagstiftningen med åtföljande ny djurskyddslag i EU är helt centralt. Därför är det nu avgörande att våra svenska Europaparlamentariker ställer krav på den tilltänkta kommissionären i samband med att denna ska frågas ut i parlamentet. Det skriver Camilla Bergvall, riksordförande Djurens Rätt.
EU söker ny politik för jordbruk och fiske
Nästa kommission får i uppdrag att ta fram nya förslag över hur jordbruket och fisket i EU ska göras mer hållbart och konkurrenskraftigt. Men för djurens rättigheter är planerna än så länge få.
EU-domstolen dömer åter till vargens fördel
EU-domstolen har i en dom beslutat att vargen inte kan klassas som jaktbar art på regional nivå om dess bevarandestatus inte är gynnsam på nationell nivå. Detta gäller även om vargen inte har strikt skydd i den berörda regionen enligt habitatdirektivet. Domen kom efter att den spanska regionen Kastilien och León tillåtit vargjakt trots att vargen inte har en gynnsam bevarandestatus i Spanien. Domstolen betonade att förvaltningsåtgärder för arter, inklusive jakt, måste syfta till att bibehålla eller återställa en gynnsam bevarandestatus. Beslutet innebär att regionala jaktlagar måste anpassas till nationella och EU-krav för artens skydd. För bara några veckor sedan slog EU-domstolen fast i ett annat fall att vargjaktsförbudet i Österrike alltjämt gäller.
EU-domstolen fastställer förbud mot vargjakt i Österrike
EU-domstolen slår i ett förhandsavgörande på torsdagen fast att förbudet mot vargjakt i Österrike är giltigt. Beslutet kommer efter att flera djurskydds- och miljöorganisationer ifrågasatt den regionala regeringen i Tyrolens tillfälliga tillstånd att avliva en varg som dödat cirka 20 får. Enligt domstolen kan undantag från jaktförbudet endast beviljas om vargpopulationen har en gynnsam bevarandestatus, vilket inte är fallet i Österrike. Domstolen betonade att vargar är strikt skyddade enligt både EU:s habitatdirektiv och Bernkonventionen. För att tillåta jakt måste dessutom alla andra alternativ, såsom skyddsåtgärder, ha övervägts och visat sig otillräckliga.
Endast 3 av 8 svenska partier vill bevara artskydd i EU
Liberalerna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är de partier som vill bibehålla EU:s artskydd medan de övriga partierna vill montera ner det. Detta framgår av en enkät som Naturskyddsföreningen genomfört, rapporterar Aktuell Hållbarhet. ”Förvånande”, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen, i en kommentar.
Politiker, glöm inte djuren inför EU-valet
Efter brutna löften från EU-kommissionen, som bara levererade smulor av den utlovade översynen av EU:s djurskyddslagstiftning, är det mycket som står på spel för djuren under de kommande fem åren. Jag uppmanar nu alla kandidater till EU-parlamentet att ge djurskyddsfrågorna det utrymme som de förtjänar, skriver Camilla Bergvall, riksordförande Djurens Rätt.
Vargens skyddsstatus diskuteras av EU-ambassadörer
EU-ambassadörer kommer på onsdagen att diskutera hur skyddsstatusen för vargar ska sänkas, ett kontroversiellt drag som inte har någon vetenskaplig motivering, enligt naturvårdare, som fördömde det i ett öppet brev, rapporterar Euractiv. EU-kommissionen föreslog i december 2023 att nedgradera vargens skyddsstatus från "strikt skyddad" till “skyddad” i syfte att kunna skjuta fler vargar än idag.
Ska rädda fjällräven – får 30 miljoner i EU-stöd
Nära 30 miljoner kronor i EU-stöd ska rädda den akut hotade fjällräven i Skandinavien, rapporterar SR. Det handlar om satsningen Felles Fjellrev där forskare och myndigheter i Sverige, Norge och Finland hjälps åt med stödutfodring, forskning och inventeringar.
Rovdjursförening anmäler lodjursjakten till EU
Svenska Rovdjursföreningen anmäler Sveriges licensjakt på fridlysta lodjur till EU-kommissionen. Jakten anses bryta mot artskyddsreglerna i art- och habitatdirektivet, skriver TT/Aftonbladet.
Rovdjursföreningen skriver i ett pressmeddelande att lodjur ska garanteras ett strikt skydd mot avsiktligt dödande enligt direktivet, och att lodjursjakt innebär ett avsiktligt dödande ”och är alltså inte tillåtet, utom som skyddsjakt på problemindivider”.