Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Mer fakta
Debatt i andra medier










Artiklar i ämnet
Trump vill ha ersättning för truppnärvaro i EU
USA:s president Donald Trump vill ta med kostnaden för amerikanska trupper som USA sedan länge frivilligt har stationerat i Europai kommande tull- och handelsförhandlingar med EU.
– Vi betalar för militär i Europa och får inte mycket tillbaka. Det är inte relaterat till handel, men jag tror vi ska göra det till en del av samtalen, sade Trump, enligt Sverige Radio.
Svenska EU-parlamentariker larmar: Östersjön dör framför våra ögon
Svenska EU-parlamentariker från fyra olika partier slog samfällt larm och vädjade till EU om att rädda Östersjön ur dess kritiska miljötillstånd under en debatt om den kommande europeiska havspakten. I en annan debatt varnade parlamentariker för en global demokratisk tillbakagång där grundläggande mänskliga rättigheter står på spel.
Ekonomen om Trumps tullar: Början på ett fullskaligt finansiellt krig
Onsdagens besked om president Trumps amerikanska tullar kan bli de mest aggressiva mot omvärlden i modern tid, enligt experter, rapporterar SVT.
– Det är början på ett fullskaligt finansiellt krig, säger ekonomen Klas Eklund. De nya tullarna kan komma att meddelas klockan 22 svensk tid onsdagskväll
Bildt: Tre scenarier för Trumps fredsförsök
Carl Bildt presenterar tre möjliga vägar framåt för president Trump när fredssamtalen om Ukraina misslyckas, skriver han på Substack. Efter flera förhandlingsrundor i Saudiarabien står det klart att president Putin inte är intresserad av vapenvila utan omfattande ukrainska eftergifter.
I det första scenariot inser Trump att Ryssland måste pressas hårdare genom ökat militärt stöd till Ukraina. Det andra scenariot innebär att Trump låter sig övertygas av Putin att Ukraina och Europa bär skulden, vilket leder till minskat stöd. I det tredje scenariot, som Bildt kallar "Nordkorea-alternativet", överger Trump helt enkelt fredsansträngningarna.
Bildt bedömer att det första alternativet vore mest logiskt men minst sannolikt, och att ett eldupphör inom den närmaste månaden inte är att vänta.
EU-länder vill mildra motåtgärder mot USA:s tullar
Frankrike, Irland och Italien pressar EU-kommissionen att undanta många livsmedels- och dryckesprodukter från planerade motåtgärder mot USA:s tullar, rapporterar Financial Times.
Länderna är oroliga efter att Donald Trump hotat med 200 procents tullar på europeiska drycker om EU inför planerade 50 procents tullar på amerikansk bourbon. Tullarna är EU:s svar på USA:s avgifter på stål och aluminium. EU:s åtgärdspaket mot amerikanska varor värt 26 miljarder euro ska röstas om för att träda i kraft den 12 april.
15-årsgräns för A-traktorer blir kvar efter EU-uppgörelse
EU-parlamentet och medlemsländerna har kommit överens om att behålla 15-årsgränsen för att köra A-traktor i Sverige, skriver TT/GP. Beslutet togs under natten till tisdagen.
– Det säkrar ungdomars möjlighet att röra sig, även där avstånden är långa, vintrarna kalla och kollektivtrafiken inte alltid räcker till, sade EU-parlamentsledamoten Johan Danielsson (S).
Ursprungligen ville både parlamentet och ministerrådet höja åldersgränsen till 16 år. De nya reglerna innebär att medlemsländer kan sänka åldersgränsen till 15 år efter godkännande från EU-kommissionen. Beslutet ingår i en större uppdatering av EU:s körkortsregler som väntas börja gälla tidigast 2026.
Kanada närmar sig EU – försvarsindustrisamarbete hägrar
Kanada söker ett närmare försvarsindustrisamarbete efter Trumps upprepade tull- och annekteringsattacker mot landet, rapporterar Bloomberg. Enligt uppgift kan Kanada bli en internationell partner till EU inom försvarsupphandlingar. Det kan handla om att Kanada köper ett dussin ubåtar, ytterligare stridsflygplan (Saab) och stridsvagnar från EU-länder. Kanadensisk industri kan å sin sida erbjuda satellitkommunikation, cybersäkerhet och bättre integration av leveranskedjor för landets stora reserver av viktiga mineraler.
Ökade försvarsutgifter kan stötta euroområdets tillväxt
ECB-ledamoten Olli Rehn menar att ökade försvarsutgifter kan stötta den ekonomiska tillväxten i euroområdet, enligt Reuters. Detta sker samtidigt som Trumpadministrationens handelskrig redan påverkar ekonomin negativt.
– Även om det finns lite att vara positiv över i säkerhetsläget i Europa, kommer de förväntade ökningarna i försvarsutgifter och investeringar sannolikt att stödja BNP-tillväxten på medellång sikt, sade Rehn på tisdagen.
Spanien vill räkna klimat och cybersäkerhet som försvarsutgifter
Spaniens premiärminister Pedro Sánchez föreslår att försvarsutgifter bör omfatta mer än traditionellt militärt försvar, skriver Financial Times. Spanien, som spenderar minst av alla Nato-länder på försvar (1,28 procent av BNP), står under press att nå alliansens mål på 2 procent. Han menar att Spaniens säkerhetshot skiljer sig från östeuropeiska, nordiska och baltiska länders och inkluderar terrorism och klimatrelaterade katastrofer. Sánchez bekräftade att Spanien ska nå 2-procentsmålet före 2029, men möter motstånd från vänsterpartier i regeringskoalitionen och en pacifistisk strömning i det spanska samhället.
Nästan varannan kanadensare vill gå med i EU
I en opinionsundersökning säger 46 procent av kanadensarna att landet bör bli medlem i EU, rapporterar Euractiv. 29 procent av de tillfrågade är emot och 25 procent anger att de är osäkra på ett eventuellt EU-medlemskap.
1987 ansökte Marocko om EU-medlemskap. Ansökan avslogs av medlemsländerna med motiveringen att Marocko inte var en europeisk stat.
Debatt i andra medier









