EU manar till dialog mellan Kina, USA och Taiwan
3 aug
Europeiska unionen krävde på onsdagen att spänningarna kring USA:s representanthus talman Nancy Pelosis besök i Taiwan ska lösas genom dialog och att kommunikationskanalerna med Kina ska hållas öppna för att undvika misstag, rapporterar Reuters. EU-kommissionens talesperson sade att EU har "en tydlig One China Policy", som erkänner Folkrepubliken Kinas regering som Kinas enda lagliga regering samtidigt som de driver "vänliga förbindelser och nära samarbete med Taiwan". Republiken Taiwan erkänns idag av 25 länder i världen men inget EU-land. Trots att Kina 1895 avträdde dåvarande Taiwan genom Shimonosekifördraget hävdar Peking, mot Taiwans vilja, att landet fortsatt tillhör Kina.
EU lånar Ukraina tio miljarder
2 aug
EU har under måndagen skickat över 500 miljoner euro, motsvarande 5,1 miljarder kronor, till Ukraina. Det som en del av ett större planerat stödlån på upp till 93 miljarder kronor, vilket meddelades i maj. Ytterligare 500 miljoner euro kommer att skickas under tisdagen, rapporterar Financial Times uppger TT.
Få har en positiv bild av Ryssland och Kina enligt opinionsundersökning
22 jun
Endast tio procent av de tillfrågade EU-borna i den senaste opinionsundersökningen från Eurobarometern anger under april-maj i år att de har en positiv bild av Ryssland, vilket är en minskning från 30 procent jämfört med 2018. I Sverige har endast två procent av de tillfrågade en positiv bild av Ryssland medan 97 procent har en negativ bild. Kina hamnar på näst sista plats i EU-rankingen med 22 procent som var positiva till landet. I Sverige sade åtta procent att de hade en positiv bild av Kina mot 91 procent som var negativa.
Sverige vill se nya sanktioner mot Ryssland
13 jun
Inför utrikesministrarnas EU-möte den 20 juni betonar regeringen, i en kommenterad dagordning inför EU-nämndens möte i riksdagen på fredag, vikten av “att upprätthålla och öka trycket” på Ryssland och Belarus. Vidare säger man att “det är angeläget att EU fortsätter visa handlingskraft genom att förbereda ytterligare sanktioner”. Hittills har EU antagit sex sanktionspaket i ett försök att få Ryssland att upphöra med sitt illegala krig i Ukraina. Tidigare har bland annat Estland begärt ett sjunde sanktionspaket något som då fick mothugg av andra EU-länder som ville ta en paus.
Låst läge om sanktioner
24 maj
Lösningar först, sanktioner sedan. Det är Ungerns linje när man fortsatt håller emot EU:s nästa sanktionspaket mot Moskva av oro för den egna energiförsörjningen, uppger TT/GP. Frågan kan komma att tas upp på nästa veckas EU-toppmöte.
Ukraina om nya EU-sanktioner: Bättre än inget
5 maj
Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba välkomnar EU:s beslut att föreslå ett embargo mot rysk olja. Han beklagar att det tar flera månader innan det träder i kraft men säger att "det är bättre än ingenting", rapporterar AP.
– Om något land i Europa tänker fortsätta att opponera sig mot embargot mot rysk olja så finns det god anledning att hävda att det landet är medskyldigt till brott som begås av Ryssland på ukrainsk mark, sade han i en livesändning på Twitter, rapporterar TT.
EU och Indien skapar nytt råd
25 apr
Vid sitt möte i den indiska huvudstaden New Delhi på måndagen enades kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Indiens premiärminister Narendra Modi om att lansera ett handels- och teknikråd mellan EU och Indien. Det är ett råd av liknande typ som EU förra året inrättade med USA. Det nya EU-indiska rådet ska samordna det tekniska samarbetet.
EU i Teheran för samtal om kärnavtal
28 mar
EU:s sändebud Enrique Mora träffade på söndagen Irans chefsförhandlare i Teheran för samtal om ett nytt avtal om landets kärnenergiprogram, uppger TT/Sydsvenskan. Få detaljer har läckt ut från mötet, men enligt chefsförhandlaren Ali Bagheri Kani är ett avtal inom räckhåll, förutsatt att USA:s krav är "realistiska".
Sverige vill ha fler sanktioner och mer stöd till Ukraina
3 mar
På fredag eftermiddag träffas EU:s utrikesministrar i ett extrainsatt informellt möte i Bryssel för att diskutera Rysslands aggression mot Ukraina. Sverige förväntas trycka på att EU tillsammans med sina partner ska utöka sanktionerna mot Ryssland och Belarus, men också att EU ska öka sina stödinsatser till Ukraina. Sverige vill omprioritera de medel som redan finns i EU:s budget för att bidra till återuppbyggnad av Ukraina. Den svenska regeringen förväntas också driva att EU ska bidra till att samla in fakta och utreda misstankar om krigsförbrytelser och andra överträdelser av internationell humanitär rätt, så att de ansvariga för kriget kan ställas till svars. Även Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba är inbjuden till mötet, liksom USA:s och Kanadas respektive utrikesminister och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.
EU till Afrika: Lita på oss
10 feb
Ska banden knytas med EU, Kina eller rentav Ryssland? Afrika lockas från flera håll när omvärldens intresse ökar. Lita på oss, manar EU-kommissionen på besök i Senegal, uppger TT/Sydsvenskan.
EU återupptar stöd till Burundi
9 feb
EU ser positivt på den demokratiska utvecklingen i östafrikanska Burundi efter valet 2020 och anser att "ett nytt fönster av hopp" har öppnats i landet. Därför återupptar unionen sitt ekonomiska stöd till Burundis styre, bidrag som ströps 2016. I ett uttalande skriver EU dock att det återstår flera utmaningar när det gäller mänskliga rättigheter i Burundi, skriver TT/GP.
Schweiz vill laga relationen med EU
7 feb
Schweiz, som geografiskt ligger mitt i EU men som inte är medlem, avbröt i fjol de långdragna förhandlingarna om ett omfattande samarbetsavtal med EU. Nu vill landets president liberalen Ignazio Cassis gjuta olja på vågorna och återställa lugnet i relationen med unionen.
– Vi kan inte bara överge våra principer och ta lätt på viktiga frågor som att skydda våra löner och begränsa invandringen och då rubba det sociala lugnet, säger han till SonntagsZeitung, rapporterar TT. Samarbetet mellan EU och Schweiz regleras i dag av över 100 bilaterala avtal, vilka EU har velat slå samman i ett ramavtal.
Linde: Ryssland försöker nedvärdera EU
13 jan
Ett aktivt ryskt försök att nedvärdera EU, anser utrikesminister Ann Linde om att Bryssel tills vidare står utanför veckans många möten med Moskva.Hittills är det enda positiva att mötena över huvud taget blivit av, påpekar hon, rapporterar TT.
Nya EU-sanktioner mot Nicaragua
11 jan
EU-länderna enades på tisdagen att införa ytterligare sanktioner mot Nicaragua med anledning av den förvärrade situationen i landet. Sanktionerna riktas mot familjemedlemmar till president Daniel Ortega och vice-president Rosario Murillo. Även bland annat polisen och den nicaraguanska post- och telestyrelsen sätts på sanktionslistan. Enligt EU-länderna är de ansvariga för allvarliga brott mott mänskliga rättigheter, valfusk och att underminera demokrati och rättsstatligheten i landet.
EU oroas av läget i Kazakstan
10 jan
EU:s utrikeschef Josep Borrell uttalande på lördagen oro och fördömande över det våld som har brutit ut efter fredliga protester i Kazakstan. “Vi är redo att ge hjälp för en fredlig lösning av krisen”, säger Borrell. Kazakstan, som benämns i uttalandet som “en viktig partner för Europeiska unionen”, har sedan tidigare ett partner- och samarbetsavtal med EU.
Litauen pressas av Kina – ber EU om hjälp
13 dec - 2021
Litauen vänder sig nu till EU för att få hjälp med kinesiska handelshinder. I en intervju med Sveriges Radio säger Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis att Kina försöker nu pressa landet efter att man låtit Taiwan öppna ett representationskontor i Vilnius.
EU:s miljardinvesteringar ska modernisera fattiga länder
2 dec - 2021
I en ny EU-satsning kallad Global Gateway, att jämföra med USA/G7:s Build Back Better World eller Kinas Nya Sidenvägen, ska EU fram till 2027 på olika sätt få fram 300 miljarder euro för att stödja investeringar utanför EU. Pengarna ska gå till “smarta investeringar” i infrastruktur, utbildning och klimatarbete i bland annat Afrika. Ett syfte är att göra EU relevant i världen genom att få flera länder att utvecklas i linje med EU:s demokratiska värden och ekonomiska modell. – Covid-19 har visat hur sammanlänkad vår värld är. Som en del av vår globala återhämtning vill vi omforma hur vi kan koppla samman världen för en bättre utveckling, sade kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett uttalande på onsdagen.
Nya sanktioner mot Belarus förbereds
19 okt - 2021
EU förbereder att införa sanktioner mot det belarusiska flygbolaget Belavia som anklagas för att föra in migranter till Belarus.
– Vi förbereder en ny omgång av sanktioner mot Belarus i syfte att komma åt personer och instanser som medverkat i förberedelsen av olagliga gränsövergångar, sade Finlands utrikesminister Pekka Haavisto efter EU:s utrikesministermöte på måndagen, rapporterar Yle.
En miljard euro i EU-stöd till Afghanistan
13 okt - 2021
EU ska ge ett stödpaket värt en miljard euro till hjälp för afghaner, skriver TT/Aftonbladet. I paketet ingår de 300 miljoner euro som utlovats sedan tidigare. Ytterligare 250 miljoner lovas nu Afghanistan, medan resten av pengarna går till de grannländer som bistått i att hjälpa afghaner, meddelar EU-kommissionen.
EU vill frigöra miljoner i Afghanistanbistånd
12 okt - 2021
EU har fryst totalt 180 miljoner euro i biståndspengar till Afghanistan. Nu vill man frigöra delar av pengarna för att att kunna påbörja ett mer långsiktigt utvecklingsarbete i landet, skriver TT/SvD.
EU och USA pressar Iran om inspektioner
28 sep - 2021
EU och USA uppmanar Iran att ge FN:s atomenergiorgan IAEA tillgång till en anläggning med koppling till landets kärnenergiprogram. Iran hävdar att anläggningen inte ingår i det avtal som slutits, uppger TT/Sydsvenskan.
EU-länder larmar om ryska cyberattacker
27 sep - 2021
Cyberattacker med koppling till Ryssland har blivit ett allt större problem inom EU, skriver EU:s medlemsländer i ett gemensamt uttalande. "Medlemsstater har noterat illvilliga cyberaktiviteter, betecknade som 'Ghostwriter', som har kopplats till den ryska staten", varnar medlemsländerna och fördömer attackerna, rapporterar TT/GP.
EU-ministrar: "Lojala med Frankrike"
21 sep - 2021
EU:s utrikesministrar står samman med Frankrike i den diplomatiska kris som har blossat upp sedan USA och Australien förra veckan meddelade att länderna ingått en uppgörelse om atomdrivna ubåtar. Affären sker bakom ryggen på Frankrike som redan hade en uppgörelse med Australien.
– Ministrarna uttryckte en tydlig lojalitet med Frankrike, sade EU:s utrikeschef Josep Borrell, rapporterar TT/Aftonbladet.
Linde: EU måste engagera sig mer i Gulfen
15 sep - 2021
Två tredjedelar av Jemens befolkning är beroende av humanitär hjälp, samtidigt som kriget i landet går in på sitt åttonde år. Utrikesminister Ann Linde (S) vill se en starkare europeisk närvaro i regionen, uppger TT/GP.
EU fördömer belarusisk “dom”
6 sep - 2021
EU-kommissionen fördömde på måndagen en belarusisk "dom" mot oppositionspolitikerna Maryja Kalesnikava och Maksim Znak som fick elva respektive tio års fängelse. Kommissionen beklagar vad de beskriver som Minskregimens uppenbara respektlöshet för de mänskliga rättigheterna.
Inte bortom att erkänna talbanstyre
2 sep - 2021
EU-länderna gör ingen brådska i att formellt erkänna det nya talibanstyret i Afghanistan, det uppger Reuters som citerar tysken Gunnar Wiegand, EU-kommissionens Asienchef. Tvärtom måste talibanerna, enligt Wiegand, först leva upp till olika internationella krav som respekt för mänskliga rättigheter. Utan att nämna några detaljer sade han att kommissionen vill säkra 300 miljoner euro 2021 och 2022 för att vidarebosätta 30 000 afghaner.
Fyrdubblat EU-stöd till Afghanistan
25 aug - 2021
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen meddelade på tisdagen att det humanitära biståndet ur EU-budgeten till Afghanistan nästan kommer att fyrdubblas till 200 miljoner euro i år.
EU:s utrikesministrar möts om Afghanistan – oro för flyktingvåg
17 aug - 2021
I eftermiddag håller EU:s utrikesministrar ett extrainkallat möte för att diskutera situationen i Afghanistan. Och efter flera dagars tystnad väntas EU-länderna enas om ett gemensamt uttalande med krav på skydd av civila och respekt för kvinnors och flickors rättigheter. Utrikesministrarna ska också samordna evakueringen av lokalt anställda afghaner och deras familjer. Flera EU-länder varnar också för nya flyktingströmmar till Europa, rapporterar Ekot.
EU-krismöte efter talibanseger
16 aug - 2021
EU-ländernas utrikesministrar kommer att hålla ett krismöte på tisdagen för att diskutera EU:s hållning sedan talibanerna har tagit makten i Afghanistans, twittrade EU:s utrikespolitiska chef Josep Borrell på måndagen.
Ukrainas system decentraliseras – 30 år efter Sovjets fall
16 aug - 2021
30 år efter Sovjetunionens fall är Ukraina i slutfasen av att reformera det fram till nyligen helt centralstyrda politiska systemet. Ekot har besökt ett servicekontor i byn Kipti norr om Kiev. Kontoren är en del av den genomgripande omställning där så gott som all samhällsservice och infrastruktur i Ukraina förs över till lokal nivå. EU har gått in med över 150 miljoner euro i decentraliseringen av Ukraina. Sverige, som spelat en aktiv roll inom EU-projektet, har ansvarat för uppbyggnaden av lokala servicekontor i närmare 500 ukrainska kommuner, rapporterar Ekot.
"Frustrerad stämning" – EU-svensk om afghansamtal
10 aug - 2021
Med framryckande talibaner och en allt mer pressad regering i Kabul hänger mycket av Afghanistans framtid på förhandlingarna i Doha.Svensken Tomas Niklasson, EU:s sändebud för Afghanistan, träffar talibanernas förhandlare mellan samtalen.– Båda sidorna tycker att det går för långsamt, säger han till TT.
SD KU-anmäler Linde för Rysslandsfadäs
6 aug - 2021
Sverigedemokraterna KU-anmäler utrikesminister Ann Linde (S) för oförsiktighet när hon lät sig luras av två ryska skämtare som utgav sig för att representera den ryska oppositionen och sökte Sveriges och EU:s stöd, politiskt och ekonomisk. Det tolv minuter långa telefonsamtalet där i huvudsak Linde hörs tala lades ut på Youtube och lyftes fram i ryska statliga medier som bevis på utländsk inblandning. SD skriver i sin anmälan på fredagen att “Ann Linde och Utrikesdepartementet har genom sin oförsiktighet spelat den ryska regimen i händerna och skadat legitimiteten hos den demokratiska rörelsen i Ryssland.”
EU-sanktioner mot Nicaraguas vicepresident
3 aug - 2021
EU införde sanktioner mot Nicaraguas vicepresident Rosario Murillo – tillika presidenthustru – och sju andra personer på måndagen, rapporterar TT. En son till presidenten finns också med på listan som nu omfattar 14 personer i ledande ställning. Sanktionerna motiveras med att personerna "är ansvariga för brott mot mänskliga rättigheter i Nicaragua och/eller har underminerat demokratin och rättsstaten".
Utrikesminister Ann Linde lurad av ryska skämtare
2 aug - 2021
Två ryska bluffmakare har gjort sig kända genom att ringa upp internationella makthavare och utge sig för att vara andra personer och lägga ut resultatet på nätet. Nu har också utrikesminister Ann Linde (S) drabbats, skriver Expressen. I ett ljudklipp hörs Linde bland annat säga ”Vi kommer aldrig ha en enad inställning för att stoppa Nord Stream 2 i detta läge”, något som plockades upp och spreds vidare av den ryska propagandakanalen Sputnik. Brittiska BBC skriver i en kommentar att bluffmakarna är Putinvänliga och ofta framträder i rysk tv.
EU-klartecken för insats i Moçambique
13 jul - 2021
En gemensam EU-insats ska inledas för att utbilda militären i Moçambique, för att ”skydda civila och återställa säkerheten i Cabo Delgado-provisen”, rapporterar TT/SvD. Insatsen godkändes formellt på måndagen och ska pågå i minst två år. Bland annat ska en lokal snabbinsatsstyrka byggas upp, samtidigt som militären ska ges kunskaper i antiterrorbekämpning, men också hur civila ska skyddas i enlighet med internationell rätt.
Belarus lämnar EU:s Östliga partnerskap
29 jun - 2021
Relationen mellan EU och Belarus förvärras när Belarus avslutar ett samarbete, skriver TT/GP. Belarus avbryter sin delaktighet i EU:s östliga partnerskap, ett samarbetsprogram ämnat att stärka banden mellan EU och sex tidigare sovjetiska grannländer (Armenien, Azerbajdzjan, Moldavien, Georgien, Belarus och Ukraina).
Etiopien anklagar EU-sändebud för lögn
21 jun - 2021
Etiopiens regering riktar skarp kritik mot Finlands utrikesminister tillika EU:s sändebud till Etiopien, Pekka Haavisto (Gröna). Haavisto beskylls för falska uppgifter i samband med att han informerade EU-parlamentet om läget i regionen Tigray, uppger TT/GP.
"Haavistos påståenden om att höga etiopiska ledare uttalat en önskan om att förstöra Tigray är en hallucination, eller någon sorts minnesbortfall", skriver etiopiska UD som även kräver att EU sparkar Haavisto som sändebud.
EU fördömer Kinas Hong Kong-politik och kräver ändring
10 jun - 2021
Kinas ändring av Hong Kongs valsystem är ett brott mot principen “Ett land två system” som Kina utlovade 1984 och som ska gälla till minst 2047. Det säger EU:s utrikeschef Josep Borrell i ett uttalande på onsdagen. EU uppmanar därför Kina att agera i enlighet med sina internationella åtaganden och respektera Hongkongs höga grad av autonomi och rättigheter och friheter och återställa förtroendet för Hongkongs demokratiska process, heter det.
Navalnyjs nätverk märks som "extremistiskt" – EU protesterar
10 jun - 2021
Ryska myndigheter fortsätter sina hårda tilltag mot den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj och andra politiska motståndare. Sent på onsdag kväll kom beslutet om att förbjuda Navalnyjs organisationer genom att märka dem som "extremistiska". I ett uttalande från EU kallas beslutet för ogrundat och i strid mot mänskliga fri- och rättigheter och som trycker ner den oberoende politiska oppositionen inför höstens parlamentsval. EU uppmanar Ryssland att frisläppa Alexei Navalny och att fullt ut följa sina internationella skyldigheter och åtaganden de har gjort för dessa rättigheter i Europarådet och OSSE.
EU stoppar belarusiskt flyg
4 jun - 2021
EU-länderna beslutade på fredagen att införa sanktioner mot Belarus genom att förbjuda tillträde till luftrum och flygplatser i medlemsländerna för alla typer av belarusiska flyg. Sanktionerna är ett svar på att Belarus i förra månaden tvingade ned ett passagerarplan för att gripa journalisten Ramaman Pratasevich och Sofia Sapega.
Sverige fördömer belarusisk flygkapning - EU förbereder motåtgärder
24 maj - 2021
Sverige fördömer Belarus som med hjälp av stridsflyg på söndagen tvingade ner Rynanairs flygplan, på väg över Belarus mellan Grekland och Litauen, för att gripa journalisten och regimkritikern Raman Pratasevitj.
– Det här är en olaglig och fullständigt oacceptabel handling. Agerandet strider mot internationell rätt. Händelsen är ett led i utvecklingen där den illegitime presidenten Aleksandr Lukasjenko och hans regim allt mer desperat försöker tysta och betvinga oppositionen. Raman Pratasevitj och alla andra oppositionella som frihetsberövats måste friges, sade statsminister Stefan Löfven (S) inför riksdagen på måndagen. När EU-ledarna samlas toppmöte i Bryssel på måndagskvällen är åtgärder mot Belarus att vänta.
Rysslandskännaren om nedtvingade planet: Ett slags angrepp på EU
24 maj - 2021
Omvärlden har reagerat kraftigt efter händelsen på söndagen när ett passagerarplan på väg från Grekland till Litauen tvingades landa i Belarus på diktatorn Lukasjenkos order och en regimkritisk journalist ombord greps. "Det här skulle kunna vara en slags avskräckande signal till personer i oppositionen - men det är också givetvis ett slags angrepp på EU", säger Martin Kragh biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska Institutet, till Ekot.
Inget EU-krav på eldupphör – Ungern sa nej
19 maj - 2021
EU-länderna verkar inte ens ha kunnat enas om att kräva ett omedelbart eldupphör och nedtrappning av konflikten mellan israeler och palestinier, vid videomötet mellan EU-ländernas utrikesministrar. Ungern sade nej, enligt TT/SVT.
– Ungern motiverade det med att man då går in på självförsvarsrätten (för Israel), sade utrikesminister Ann Linde efter mötet till svenska journalister.
Ungern blockerar kritiskt EU-uttalande om Kina
11 maj - 2021
Som enda medlemsland blockerar Ungern ett gemensamt EU-uttalande om kritik mot Kinas valrättsreformer i Hongkong, skriver Der Spiegel. Enligt EU:s utrikeschef Josep Borrell får Ungern ytterligare en vecka på sig att ändra ståndpunkt, annars kan övriga EU-länder gå vidare med ett eget uttalande utanför EU-samarbetet. Kina har betydande investeringar i Ungern som motiverar sitt veto med att EU inte måste lägga sig i varenda händelse i Kina.
EU vill stödja Moçambiques kamp mot jihadister
7 maj - 2021
EU:s utrikeschef Josep Borrell hoppas att så fort som möjligt kunna skicka militärer på utbildningsuppdrag till Moçambique i kampen mot jihadistiska rebeller, skriver TT/GP. Våldet från islamistiska extremister har ökat i det sydostafrikanska landet. I norra landsändan har tiotusentals människor tvingats på flykt.
Centern till regeringen: Stoppa Nord Stream 2 om inte Navalnyj släpps
29 apr - 2021
I samband med att Europaparlamentet på torsdagen antar en kritisk resolution om den senaste händelseutvecklingen i Ryssland vill Centerpartiet se en mer samordnad respons från EU-länderna.
– Vi måste agera innan Navalnyj riskerar att dö, inte efter att det skett. Samtliga EU-länder bör i en gemensam aktion kalla till sig ryska ambassadörer och vara tydliga med att konsekvenserna av Rysslands agerande kommer nu direkt om de inte omedelbart friger Navalnyj och tillåter honom vård som han litar på. Om de fortfarande inte lyssnar uppmanar vi regeringen att verka för att [byggandet av ryska gasledningen i Östersjön] Nord Stream 2 avbryts så att det blir kännbara ekonomiska konsekvenser för Ryssland, säger Kerstin Lundgren (C) utrikespolitisk talesperson i ett uttalande till Europaportalen.
Ryssland utvisar sju EU-diplomater
29 apr - 2021
Sju diplomater från Estland, Lettland, Litauen och Slovakien kommer att utvisas från Ryssland. Diplomatutvisningarna är den senaste draget i en snabbt eskalerande diplomatisk fejd mellan Ryssland och EU-länder, skriver TT/GP.
Nytt EU-avtal ska bryta dödläge i Georgien
20 apr - 2021
Den georiska regeringen och oppositionsledare ingick på måndagen en USA-stödd uppgörelse med EU för att bryta det politiska dödläget i landet. Avtalet som banar väg för frisläppandet av två fängslade oppositionspolitiker, innehåller även en rad val- och rättsreformer och, mest avgörande, kommer att göra det möjligt för parlamentet att fungera mer normalt efter månader av politisk bojkott, rapporterar Politico.
EU fördömer Rysslands militära agerande – men inga nya sanktioner
20 apr - 2021
EU:s utrikesministrar fördömer Rysslands militära upptrappning vid Ukrainas gräns, det akuta hälsoläget för den fängslade regimkritikern Aleksej Navalnyj och nya uppgifter om rysk inblandning i explosion i Tjeckien. Men några nya sanktioner mot landet är inte aktuellt. ”Det viktigaste just nu är att få igång en dialog och nedtrappning”, säger utrikesminister Ann Linde, rapporterar Ekot.
Michel lovar likabehandling vid toppmöten
14 apr - 2021
Europeiska rådets ordförande Charles Michel har tagit fram ett dokument “Gemensam förståelse beträffande bilaterala toppmöten där båda ordförandena deltar", som ska förhindra att EU-kommissionens ordförande behandlas på ett annat sätt än han själv när det gäller placering vid mötena och talartid, rapporterar Politico. Bakgrunden till dokumentet är förra veckans incident i Ankara där Ursula von der Leyen inte bereddes plats brevid Turkiets ledare Recep Tayyip Erdoğan.
Efter Ankaraincidenten: Michel och von der Leyen träffar EU-parlamentet
13 apr - 2021
Efter förra veckans incident i Ankara då EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen blev offentligt åsidosatt vid hennes och Europeiska rådets ordförande Charles Michel möte med den turkiske ledaren Recep Tayyip Erdoğan träffar de två Europaparlamentets politiska ledning på tisdag eftermiddag för en särskild genomgång av Ankaramötet.
EU riktar sanktioner mot Iran
13 apr - 2021
För första gången sedan 2013 inför EU riktade sanktioner mot Iran. Sanktionerna rör åtta iranska milisledare, polischefer och tre fängelser efter den hårdföra kväsningen av folkliga protester i november 2019. I sanktionerna ingår reseförbud och frysning av tillgångar, rapporterar TT.
Forskare: Två omständigheter avgörande för lyckade internationella bojkotter
12 apr - 2021
Peter Wallensteen, seniorprofessor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet, säger att 20 till 30 procent av de internationella sanktionerna har varit framgångsrika. Wallensteen menar att sanktioner bara fungerar under två omständigheter: – Det ena är att det finns en internationell uppslutning kring dem. Och det andra är att det finns en aktiv opposition i landet som kan utnyttja den här svagheten som det innebär för ett land att utsättas för den här typen av sanktioner. Det rapporterar TT/GP.
EU ger Libyenregering sitt stöd
6 apr - 2021
EU:s rådsordförande Charles Michel erbjuder Libyens övergångsregering fullt stöd i försöken att nå nationell försoning och fred. Beskedet gavs vid ett besök i huvudstaden Tripoli på söndagen. Den nya regeringen godkändes formellt i förra månaden, enligt TT/GP.
Lundgren kräver tuffare tag mot Belarus
25 mar - 2021
– Sverige och EU måste skärpa tonen gentemot Belarus regim, säger Kerstin Lundgren, utrikespolitisk talesperson Centerpartiet i samband med den så kallade belarusiska frihetsdagen 25 mars. Lundgren uppmanar Sverige och utrikesminister Ann Linde att kräva att EU:s Magniskijregelverk breddas för att träffa systematisk korruption och penningtvätt.
Lavrov: Ryssland har ingen relation till EU
23 mar - 2021
Dagen efter EU:s sanktioner mot bland annat kinesiska företrädare säger den ryska utrikesministern Sergej Lavrov att det inte längre finns någon relation mellan Ryssland och EU som organisation, rapporterar TT.
EU inför sanktioner mot Kina
23 mar - 2021
För första gången sedan 1989 har EU infört sanktioner mot diktaturen Kina kopplat till deras förtryck mot den muslimska minoriteten i landet. Kina har i sin tur svarat med sanktioner mot européer, däribland Björn Jerdén från Utrikespolitiska institutet som leder regeringens kunskapscentrum om Kina. ”Det är helt oacceptabelt, vi kommer naturligtvis ta upp detta direkt med Kinas ambassad i Stockholm”, säger utrikesminister Ann Linde till Ekot.
Svensk EU-medlar i Georgien
9 mar - 2021
Europeiska rådets ordförande Charles Michel har utsett Christian Danielsson att medla i konflikten i Georgien å EU:s vägnar. Danielsson har tidigare varit bland annat svensk EU-ambassadör och generaldirektör i kommissionen. Han är för närvarande chef för EU-kommissionens representation i Sverige.
EU till Ukraina: Vi står vid er sida
3 mar - 2021
Europeiska rådets ordförande Charles Michel besökte på onsdagen Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy nära det av Ryssland olagligt ockuperade området i östra Ukraina. EU-ledaren lovade den ukraniske presidenten att sanktionerna mot Ryssland kvarstår fram till att Putin lever upp till sina fredsåtaganden i enlighet med Minskavtalet.
– Jag vill återigen uttrycka EU:s orubbliga engagemang för Ukrainas oberoende, suveränitet och territoriella integritet. President Zelenskyy, Ukrainas folk är inte ensamma. Vi är på er sida, sade Charles Michel.
Venezuela utvisar EU-diplomat
25 feb - 2021
Venezuela utvisar EU-ambassadören Isabel Brilhante Pedrosa. Portugisiskan får 72 timmar på sig att lämna landet, skriver TT/DN. Beskedet kommer från utrikesminister Jorge Arreaza. Han beskriver samtidigt EU:s sanktioner i måndags mot 19 venezuelanska befattningshavare som "oacceptabla".
Linde räknar med EU-sanktioner mot Ryssland
22 feb - 2021
EU:s utrikesministrar träffas i dag måndag för att bland annat diskutera unionens allt frostigare relation med Ryssland. Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) räknar med att medlemsländerna kan enas om EU-sanktioner mot Ryssland för gripandet och fängslandet av oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj.
– Jag förutser att vi inför sanktioner inom EU:s nya sanktionssystem, sade Linde på väg in på mötet med hänvisning unionens nyinrättade så kallade Magnitskij-lag som kan användas för att straffa personer inblandande i brott mot mänskliga rättigheter utan för EU.
Iran vill ha EU-hjälp om kärnavtalet
2 feb - 2021
Iran vill att EU ska hjälpa till att åter få det internationella kärnenergiavtalet på fötter. Det säger utrikesminister Javad Zarif till CNN, enligt TT/GP. Iran och USA har hamnat i något av ett dödläge om det internationella kärnenergiavtalet som USA ensidigt har dragit sig ur och Iran gjort vissa avsteg från.
Inga EU-åtgärder efter ryska gripanden
26 jan - 2021
EU-ländernas utrikesministrar diskuterade på måndagen gripandena av den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj och tusentals anhängare. Diskussionen ledde dock inte till någon konkret åtgärd från EU-håll.
– Vissa [utrikesministrar] förde frågan på tal, andra inte. Men det fanns inget konkret förslag på bordet, sade EU:s utrikeschef Josep Borrell efter mötet.
Bland annat Polen och baltländerna hade inför utrikesministermötet krävt sanktioner mot den ryska regimen.
Turkiet på charmoffensiv i Bryssel – EU överväger sanktioner
22 jan - 2021
Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu möter EU:s utrikeschef Josep Borrell på måndag i ett försök att tina upp den djupfrysta relationen och undvika nya EU-sanktioner, rapporterar Ekot.
Dokument avslöjar: Frankrike visste allt om folkmordet i Rwanda
19 jan - 2021
I fem år har forskaren François Graner bedrivit en juridisk kamp för att få tillgång till president Francois Miterrands hemligstämplade dokument om folkmordet i Rwanda. För en tid sedan gavs han fullt tillträde till arkiven.
– De franska makthavarna har haft total insyn i vad som skedde, säger Graner, uppger Svt nyheter.
Enighet i EU kring ny Magnitskij-lag
8 dec - 2020
EU-länderna har enats om ett nytt sanktionssystem för att straffa människorättsbrott över hela världen, rapporterar Ekot. Det nya ramverket liknar den amerikanska så kallade Magnitskijlagen, som kom till 2012 för att kunna straffa personer som ansågs inblandade i hur advokaten Sergej Magnitskij avled i ett ryskt fängelse under högst oklara omständigheter.
Svenska EU-politiker vädjar om EU-stöd för dödsdömd medborgare
26 nov - 2020
EU:s utrikeschef Josep Borell måste agera för den dödsstraffshotade svensk-iranska läkaren Ahmadreza Djalali. Det framgår av en formell fråga som samtliga svenska Europaparlamentariker utom Malin Björk (V), Peter Lundgren (SD) och Jessica Stegrud (SD) ställt sig bakom på torsdagen. Politikerna vill ha svar på vad EU tänker göra för att rädda Ahmadreza Djalali från att bli avrättad.
EU-länderna allt längre från att nå biståndsmål
29 okt - 2020
För tredje året i rad minskar EU-länderna sitt internationella bistånd. I snitt avsatte länderna förra året 0,46 procent av BNI till bistånd, skriver Omvärlden. EU och alla medlemsländer har lovat att avsätta 0,7 procent av BNI till bistånd senast år 2030. 2019 var det bara Sverige, Luxemburg och Danmark som nått det målet.
Linde efter turkiskt möte: Känsliga frågor
14 okt - 2020
Östra Medelhavet, Syrien och konflikten i Nagorno-Karabach – det är några av de tunga ämnen som avhandlades när utrikesminister Ann Linde mötte sin turkiske kollega utrikesminister Mevlüt Cavusoglu i Ankara, skriver TT/GP.
Linde om mötet med Turkiet: ”Ska säga precis vad vi tycker”
13 okt - 2020
Relationen mellan EU och Turkiet blir allt mer ansträngd och EU har hotat landet med sanktioner. Därför väntas ett spänt möte i dag tisdag, när Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) träffar sin turkiska motpart i Ankara.
– Vi behöver prata med Turkiet direkt. Jag kommer säga rakt ut precis vad vi tycker när det gäller att journalister, aktivister för mänskliga rättigheter, fackliga aktivister, politisk opposition och kurdledare fängslats. Det inte är acceptabelt, sade Linde till Ekot.
EU välkomnar vapenvila i Nagorno-Karabach
12 okt - 2020
Armenien och Azerbajdzjan enades på lördagen om vapenvila i Nagorno-Karabach. Beskedet välkomnas av EU:s utrikeschef Josep Borrell som även uppmanar alla aktörer, även andra länder, att ”avstå från handlingar som kan leda till ytterligare förluster”.
EU ska hjälpa Venezuela att få demokratiskt val
28 sep - 2020
EU har skickat två topptjänstemän till det krisdrabbade Venezuela för att försöka få en överenskommelse mellan regeringen och oppositionen kring det ifrågasatta parlamentsvalet i december, uppger Ekot.
Cypern blockerar EU-sanktioner mot Belarus
22 sep - 2020
EU-ländernas utrikesministrar kunde under måndagens möte inte övertyga Cypern att dra tillbaka sitt veto från att införa sanktioner mot makthavare i Belarus, skriver FT. Cypern blockerar sanktionerna mot Belarus eftersom landet vill att EU inför liknande sanktioner mot Turkiet för landets borrningar runt Cypern och Grekland, något som övriga länder vill avvakta. Frågan bollas ny vidare till stats- och regeringscheferna som träffas på torsdag och fredag.
EU-sanktioner mot misstänkt vapensmuggling
22 sep - 2020
EU inför sanktioner mot ett turkiskt rederi som anklagas för att ha brutit mot FN:s vapenembargo mot Libyen, skriver TT/GP. Utpekandet riskerar att ytterligare spä på spänningarna mellan Turkiet och EU.
Tichanovskaja i samtal med EU-politiker
21 sep - 2020
Den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja deltar i dag måndag tillsammans med andra oppositionella i en debatt med ledamöter i EU-parlamentets utrikesutskott om utvecklingen i landet. Tichanovskaja samtalade även på måndagsmorgonen med EU-ländernas utrikesministrar som träffas i Bryssel för att diskutera Belarus, där Cypern i dag blockerar EU-sanktioner. På utrikesministrarnas agenda står även bland annat diskussioner om Libanon, Kina, Turkiet och Ryssland.
Cypern blockerar sanktioner mot Belarus
11 sep - 2020
Cypern hindrar förslagen om EU-sanktioner mot Belarus med hänvisning till "tekniska invändningar". Enligt nyhetssajten EUobserver är Cyperns ageradet ett försök att även få med sig EU-länderna på sanktioner mot Turkiet för delas olagliga intrång i landets ekonomiska zon i Medelhavet på jakt efter gasfundigheter.
Kritiskt Litauen: EU agerar för långsamt mot Belarus
2 sep - 2020
Litauens utrikesminister Linas Linkevičius är kritisk till att det tar så lång tid för EU att införa sanktioner mot Belarus, rapporterar Ekot.
EU-ledare uppmanar till mer hjälp för Libanon
7 aug - 2020
"Vi uppmanar medlemsländerna att intensifiera sitt stöd till Libanon". Det skriver Europeiska rådets ordförande Charles Michel och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett gemensamt till EU-ländernas stats- och regeringschefer på torsdagen. Uppmaningen kommer efter en stor och förödande explosion i Libanons huvudstad Beirut tidigare i veckan.
Nya bud – Venezuela utvisar ej EU-diplomat
3 jul - 2020
Venezuela har tagit tillbaka sitt beslut att utvisa chefen för EU:s delegation i Caracas. Beskedet kommer i ett gemensamt uttalande undertecknat av Venezuelas utrikesminister Jorge Arreaz och EU:s utrikeschef Josep Borrell, uppger TT/GP.
Linde: "Viktigast att EU gemensamt trycker på"
2 jul - 2020
Sveriges utrikesminister Ann Linde är mycket kritisk mot Kinas agerande i Hongkong, uppger Ekot.
– Det absolut viktigaste är att vi får ett så enat EU som möjligt. På toppmötet den 22 juni tog man upp detta och idag har EU gjort ett nytt uttalande där man uttrycker en allvarlig oro över detta. Det är viktigast att EU gemensamt trycker på Kina i denna fråga, säger Linde.
EU-ambassadör måste lämna Venezuela
30 jun - 2020
President Nicolás Maduro kräver att chefen för Europeiska unionens delegation i Venezuela, Isabel Brilhante Pedrosa, lämnar landet inom 72 timmar, uppger TT/GP. Ultimatumet är en hämnd mot att EU under måndagen utfärdade sanktioner mot elva venezuelanska politiker och tjänstemän.
Regeringens Kinapolitik hemligstämplas av oklara skäl
26 jun - 2020
Regeringens argumentation för att riksdagen den 29 maj inte skulle kräva EU-sanktioner mot Kina på grund av landets Hong-Kongpolitik förblir okänd då EU-nämnden beslutat att hemligstämpla delar av resonemanget. Som skäl angavs att utrikesministerns ord kan antas störa Sveriges mellanfolkliga förbindelser. Det framgår dock inte vilka mellanfolkliga förbindelser som avses. Övriga medlemsländer avvisade nämligen riksdagens krav på EU-sanktioner och Kina lär inte heller vilja ha dem. Europaportalen hade överklagat beslutet att hemligstämpla vad utrikesministern sade i EU-nämnden men fick avslag på fredagen.
Toppmöte om östliga partnerskapet
18 jun - 2020
I dag torsdag hålls ett videotoppmöte mellan EU-ländernas stats- och regeringschefer och deras motsvarigheter i sex före detta Sovjetrepubliker: Armenien, Azerbajdzjan, Belarus, Georgien, Moldavien och Ukraina. På dagordningen står bland annat det östliga partnerskapets långsiktiga politiska mål vilka enligt plan under 2021 ska godkännas vid ett fysiskt toppmöte.
Skarp EU-kritik mot filippinska domar mot journalister
17 jun - 2020
Förtalsdomarna i Filippinerna mot två journalister från nyhetssajten Rappler får skarp kritik från EU. "Dömandet av Maria Ressa och Reynaldo Santos. . . väcker allvarligt tvivel på respekten för yttrandefriheten och rättsstatssystemet i Filippinerna", heter det i ett uttalande från EU:s utrikeschef Josep Borrell på tisdagen, rapporterar TT/GP.
EU uppmanar USA att tänka en gång till om WHO
1 jun - 2020
EU vill att USA "tänker om" när det gäller landets beslut att bryta banden med WHO. Tysklands hälsominister ser USA:s beslut som ett bakslag för den globala hälsan, skriver TT/GP.
Turkiet uppmanas återigen stoppa olaglig oljeborrning
18 maj - 2020
EU:s utrikesministrar uppmanar återigen Turkiet att sluta med de olagliga aktiviteterna i Medelhavet, bland annat med oljeborrningen inom Cyperns kustområde. EU vill att Turkiet börjar förhandla med Cyperns regering som har öppnat för dialog. Turkiet kritiseras också för upptrappningen av kränkningar av det grekiska luftrummet.
EU pressar Israel att skrota plan
18 maj - 2020
EU ska öka det diplomatiska trycket på Israels tillträdande regering.
– Oron är stor över planerna på en annektering av Västbanken, säger utrikesminister Ann Linde (S) till TT/GP.
Svensk blir huvudförhandlare för Palestinafrågan
14 maj - 2020
Den svenska Europaparlamentarikern Evin Incir (S) har utsetts till huvudförhandlare för Palestinafrågan i Europaparlamentet. Uppdraget går ut på att finna en majoritet i parlamentet för en resolution om parlamentets hållning i den mångåriga konflikten mellan Israel och Palestina. – Tiden går, människor på båda sidor av taggtråden och murarna lider. Vi måste komma framåt i frågan och finna lösningar, säger hon i ett uttalande.
EU hotar med sanktioner mot Israels nya regering
13 maj - 2020
EU:s utrikesansvarige Josep Borrell söker stöd hos medlemsländerna för sanktioner mot Israel om den nya regeringen annekterar Västbanken i sommar. Det säger en källa på spanska utrikesdepartementet till DN.
EU ska hjälpa hårt drabbade länder med förnödenheter
23 apr - 2020
EU ska öppna en luftbro med skyddsutrustning och förnödenheter till länder som drabbats hårt av Covid-19. Det beskedet gav EU:s utrikeschef Joseph Borell på onsdagskvällen, enligt Ekot.
Turkiet inleder nytt försök att utvinna olja i Cypern
20 apr - 2020
Det turkiska borrfartyget Yavuz lämnade på söndagen den turkiska hamnen Taşucu för att olagligt utvinna olja i Cyperns ekonomiska område, enligt tidningen Cyprus News Agency.
EU:s höga representant för utrikesfrågor Josep Borrell var i helgen kontakt med myndigheter i Grekland och Cypern för att se över situationen, bekräftar EU-kommissionen under måndagen. EU har tidigare i år infört sanktioner mot två personer från Turkiet för de olagliga försöken att utvinna energi från området.
EU ger stöd till Iraks inre säkerhet
8 apr - 2020
EU:s säkerhetsuppdrag i Irak förlängs med två år till 2022, det beslutade ministerrådet under tisdagen. Uppdraget innebär framförallt rådgivning till tjänstemän som stöd för reformen av säkerhetssektorn i landet. Programmet inleddes för tre år sedan på begäran av Iraks regering och har omkring 100 EU-medborgare anställda.
Militärt EU-samarbete med Mali stärks
24 mar - 2020
EU:s utbildning av militära styrkor på Mali ska utvidgas och förlängas till 2024, det beslutade ministerrådet på måndagen. Huvudsyftet med utbildningen är att Malis styrkor ska bli självunderhållande och ge skydd mot olika terroristgrupper som är aktiva i landet.
Östliga partnerskapet förnyas
19 mar - 2020
För att bland annat stärka de demokratiska institutionerna vill EU-kommissionen att EU:s stöd till sex tidigare sovjetrepubliker däribland Ukraina och Georgien ska fortsätta även efter 2020. I ett förslag på onsdagen lanserades nya politiska mål för det östliga partnerskapet. – Våra grannars styrka är också Europeiska unionens styrka. Det östliga partnerskapet är fortfarande ett nyckelinslag i EU:s utrikespolitik, sade utrikeschefen och vice ordföranden i EU-kommissionen Josep Borrell i ett uttalande.
EU till FN: inför restriktioner mot Ryssland
16 mar - 2020
EU fördömer återigen Rysslands sex år gamla olagliga annektering av ukrainskt territorium på Krimhalvön och EU:s utrikeschef Josep Borrell-Fontelles uppmanar FN att införa restriktioner mot Ryssland i och med upptrappningen av konflikten. Sedan den ryska ockupationen inleddes har situationen för de mänskliga rättigheterna på Krimhalvön försämrats avsevärt, heter det i uttalandet.
Ännu ett EU-toppmöte om coronavirus
16 mar - 2020
EU-ländernas stats- och regeringschefer ska vid nästa veckas toppmöte återigen diskutera samordningen av EU:s insatser för att motverka spridningen av coronaviruset. Andra punkter för mötet rör utrikesfrågor, digital politik och EU:s utvidgning.
EU:s stats- och regeringschefer vill se vapenvila i Syrien
21 feb - 2020
EU:s stats- och regeringschefer fördömde på fredagen upptrappningen av den militära konflikten i Idlib-området i Syrien. EU uppmanar alla parter till vapenvila och vill att fallet ska tas till Internationella brottmålsdomstolen för brott mot mänskliga rättigheter. Europeiska rådet vill stärka de nuvarande humanitära bistånden till Idlib-området. EU har sedan tidigare sanktioner mot syriska regimen.
Österrike vill skicka EU-insats till Libyen
17 feb - 2020
Österrikes utrikesminister Alexander Schallenberg har föreslagit att EU-gränsvakter ska skickas till Libyen för att övervaka FN:s vapenembargo mot landet, rapporterar Die Zeit.
Sju EU-länder stöder fransk plan på flottinsats i Hormuzsundet
21 jan - 2020
Frankrikes regering får politiskt stöd av sju EU-länder för sitt initiativ till att inrätta en europeiskt ledd flottinsats i Hormuzsundet, rapporterar Yle. Insatsen ska trygga sjöfarten i det livligt trafikerade sundet som ligger mellan Iran och Förenade Arabemiraten. De sju länderna är Frankrike, Tyskland, Belgien, Danmark, Grekland, Nederländerna och Portugal.
Iran hotar lämna ickespridningsavtal
21 jan - 2020
Enligt Iran är landet fortfarande kvar i det kärnenergiavtal som slöts 2015, trots att Teheran har backat från sina åtaganden i överenskommelsen. Utrikesminister Javad Zarif hotar nu med att lämna det internationella nedrustnings- och ickespridningsavtalet NPT, skriver TT/SvD.
Merkel: Framsteg vid möte om Libyen
20 jan - 2020
De stridande parterna i Libyen har gått med på att bilda en grupp som ska förhandla om en permanent vapenvila. Det sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel efter söndagens toppmöte i Berlin.
– Vi kom överens om en omfattande plan. Jag kan berätta att alla deltagare arbetade mycket konstruktivt tillsammans, sade Merkel enligt nyhetsbyrån AP/SVT.
Linde kräver att EU håller Iranavtal
14 jan - 2020
EU bör stå fast vi kärnenergiavtalet med Iran enligt utrikesminister Ann Linde (S).
– Det är viktigare att Iran är kvar än att USA är kvar, säger ministern som samtidigt ser med oro på att Iran gjort allt större avsteg från sina åtaganden, enligt Di.
3000 EU-soldater i Irak
9 jan - 2020
EU-länderna har sammanlagt 3000 soldater stationerade i Irak, var av 66 är svenskar, rapporterar EUobserver. På fredagen ska EU:s utrikesministrar diskutera den politiska situationen i Irak och hur EU kan bidra till att trappa ner spänningar i regionen.
Uppgift: Krismöte med EU:s utrikesministrar
7 jan - 2020
EU:s utrikesministrar kommer att samlas till krismöte på fredag med anledning av utvecklingen mellan Iran och USA. Enligt diplomatkällor kommer mötet vara inriktat på att rädda kärnenergiavtalet med Iran, rapporterar TT/GP.
Källa: EU förlänger sanktioner mot Ryssland
12 dec - 2019
EU kommer på torsdagen, enligt en EU-källa, att förlänga sanktionerna mot Ryssland på grund av annekteringen av Krim-halvön från Ukraina, rapporterar Reuters/Di.
Svensk blir EU-ambassadör vid FN
28 nov - 2019
Olof Skoog har i dag torsdag utsetts till att bli EU:s FN-ambassadör.
– Jag är som svensk hedrad och stolt. Jag är ödmjuk inför uppgiften men övertygad om att EU och FN kan arbeta närmare för att hantera dagens globala utmaningar, sade Olof Skoog, som i dag är Sveriges FN-ambassadör, i ett uttalande.
EU inför sanktioner mot Turkiet
11 nov - 2019
EU:s utrikesministrar beslutade på måndagen att införa en ram för sanktioner mot Turkiets borrningsverksamhet i Cyperns del av Medelhavet.
Sanktionerna kommer att bestå av ett förbud mot inresa till EU och frysning av tillgångar för personer och företag kopplade till borrningsverksamheten. Dessutom kommer europeiska medborgare och företag att förbjudas att göra finansiering tillgänglig för de personer och företag som står med på EU:s sanktionslista.
M räddar regeringen om EU:s Kubaavtal
8 nov - 2019
Moderaterna ser ut att rädda regeringens förslag om att Sverige ska godkänna EU:s samarbetsavtal med Kuba, uppger TT/GP. Ett nej från M hade kunnat stjälpa hela avtalet. L och KD kritiserar Moderaterna för att därmed gynna en kommunistregim och inte stå upp för mänskliga rättigheter.
Irans urananrikning bekymrar EU
6 nov - 2019
Iran tar ytterligare steg bort från kärnenergiavtalet från 2015 och återupptar anrikningen av uran på den underjordiska anläggningen i Fordow, säger landets president Hassan Rohani. I måndags meddelade Iran att man startat flera nya avancerade centrifuger. Beskedet oroar EU.
– Vi är bekymrade över president Rohanis tillkännagivande i dag, att ytterligare minska Irans åtaganden enligt JCPOA, säger Maja Kocijancic, EU:s utrikestalesperson, enligt TT/Aftonbladet.
EU-uppmaning till Turkiet: Stoppa offensiven
15 okt - 2019
Det blev inget EU-beslut om vapenembargo mot Turkiet som Sverige hade hoppats på – men på utrikesministrarnas möte på måndagen tog ändå medlemsländerna ett steg mot att stoppa vapenexporten till landet.
– Det gick inte hela vägen fram, men vi kom en bra bit på väg, sade utrikesminister Ann Linde (S) till Ekot.
Svårt för Sverige få igenom vapenembargo i EU
14 okt - 2019
Samtidigt som den turkiska offensiven pågår träffas EU:s utrikesministrar i Luxemburg. Sanktioner kommer att diskuteras och Sverige driver på för ett vapenembargo mot Turkiet. Flera EU-länder har sedan den turkiska offensiven i Syrien också meddelat att de stoppar försäljning av vapen till landet. Sådana besked har kommit från Finland, Frankrike, Nederländerna, Italien och Tyskland. Men för att fatta ett sådant beslut på EU-nivå krävs enhällighet och det väntas man inte få på dagens möte, uppger Ekot.
Alice Bah Kuhnke: EU måste förhindra turkiskt angrepp
9 okt - 2019
Med anledning av situationen i nordöstra Syrien där Turkiet hotat ingripa militärt har Europaparlamentet kallat till en extrainkallad debatt med EU:s utrikeschef Federica Mogherini på onsdagen för att diskutera händelseutvecklingen.
– Det är en oerhört allvarlig situation vi ser utvecklas i nordöstra Syrien. Det turkiska angreppet riskerar få enorma konsekvenser och ytterligare mänskligt lidande i en region som efter åtta års krig behöver fred. Därför kommer jag ikväll ställa EU:s utrikesminister Federica Mogherini till svars och kräva tydlighet kring vad EU ska göra för att situationen ska få en skyndsam lösning, säger Alice Bah Kuhnke, Europaparlamentariker för Miljöpartiet de gröna i ett uttalande inför debatten.
Första resan till Kosovo för ny utrikesbas i EU
8 okt - 2019
En politisk veteran tar över som EU:s utrikesansikte när 72-årige Josep Borrell ersätter Federica Mogherini som utrikeschef. Spanjorens första utlandsresa kommer att gå till Kosovo – som hans egen regering ännu inte erkänt, uppger TT/GP.
Iran varnar EU för löftesbrott
9 sep - 2019
Irans kärnkraftchef Ali Akbar Salehi sa på söndagen att han anser att EU inte har fullgjort sin del i avtalet med Iran från 2015, rapporterar Reuters/Di.
Irans besked om kärnavtal oroar EU-länder
6 sep - 2019
Frankrike och Storbritannien uppmanar Iran att avstå från fortsatta avsteg från det internationella kärnenergiavtalet.
"Djupt oroande", heter det i ett uttalande från det brittiska utrikesdepartementet, rapporterar TT/Di.
EU-svensk lämnar Bosnien
8 aug - 2019
EU:s särskilda representant i Bosnien och Hercegovina sedan 2015 diplomaten Lars-Gunnar Wigemark lämnar sitt uppdrag 1 september och ersätts den österrikiska Balkandiplomaten Johann Sattler. EU har åtta särskilda representanter i världen som har uppgift att främja EU:s politik och intressen i särskilda regioner och länder och arbetar med frågor som särskilt berör eller är av intresse för EU.
EU till Ryssland: Ta ansvar för nedskjutningen
17 jul - 2019
Det har gått fem år sedan det Malaysiska passagerarplanet MH17 sköts ned i östra Ukraina. I samband med årsdagen uppmanar EU Ryssland att ta sitt ansvar, rapporterar Ekot. Tidigare har Kreml förnekat all inblandning och sagt att det ryska robotsystemet, som planet sköts ned med, tillhörde det ukrainska försvaret.
EU straffar Turkiet för Cypernborrningar
16 jul - 2019
Den turkiska borrningarna efter olja och gas i Cyperns ekonomiska zon har länge fått kritik. Men under måndagens EU-möte i Bryssel enades medlemsländerna om en rad åtgärder för att få stopp på borrningarna. Bland annat ska man minska det så kallade föranslutningsstödet till Turkiet, minska EU-lån till landet och frysa förhandlingarna om ett nytt flygtransportavtal med Turkiet.
Söder tar över ordförandeposten hos EIP
12 jul - 2019
Annika Söder, utrikesdepartementets kabinettssekreterare, blir ny ordförande för Europeiska fredsinstitutet EIP:s styrelse, rapporterar TT/SvD. Institutet är ett samarbete mellan åtta EU-länder och Schweiz, det är en fristående organisation som bidrar med medling, forskning och analys kring världens konflikter. EIP har sitt säte i Bryssel.
Oro i EU över Irans urananrikning
8 jul - 2019
Spänningen kring Iran växer sedan landet meddelat att de ökat anrikningen av uran. Därmed bryter Iran mot kärnteknikavtalet som syftar till att hindra landet från att utveckla kärnvapen. Det oroar EU som försökt rädda avtalet, enligt Ekot.
EU: Vi ger inga pengar till Sudans regering
10 jun - 2019
Forskare menar att den fruktade RSF-styrkan, som anklagas för måndagens blodiga tillslag mot demonstranter i Sudan, fått finansiering genom EU-pengar. Det stämmer inte, säger EU-kommissionens talesperson, skriver TT/GP.
Tidigare skatteparadis får grönt EU-ljus
17 maj - 2019
EU-ländernas finansministrar beslutade på fredagen att stryka de atlantiska paradisöarna Aruba, Barbados och Bermuda från EU:s förteckning över så kallade ”icke samarbetsvilliga jurisdiktioner på skatteområdet”, i folkmun benämnt skatteparadis. Syftet med EU-förteckningen är bland annat att förebygga skatteflykt och främja rättvis beskattning. Kvar på den svarta listan finns nu följande tolv territorier: Amerikanska Jungfruöarna, Amerikanska Samoa, Belize, Dominica, Fiji, Förenade Arabemiraten, Guam, Marshallöarna, Oman, Samoa, Trinidad och Tobago samt Vanuatu.
EU förlänger sanktionerna mot Syrien
17 maj - 2019
På fredagen beslutade EU-ländernas utrikesministrar att förlänga EU:s restriktiva åtgärder mot den syriska regimen till och med den 1 juni 2020. Med dagens beslut omfattas totalt 270 personer och 70 syriska enheter av EU:s inreseförbud och/eller frysning av ekonomiska tillgångar för att de är ansvariga för eller på annat sätt är kopplade till det utrikesministrarna beskriver som ”det våldsamma förtrycket av Syriens civilbefolkning”.
Östliga partnerskapet firade tio år
15 maj - 2019
För tio år sedan lade Sveriges och Polens dåvarande utrikesministrar, Carl Bildt och Radosław Sikorski, grunden för EU:s så kallade Östliga partnerskap med syfte att knyta sex östeuropeiska, forna sovjetstater, närmare EU. Länderna är Armenien, Azerbajdzjan, Georgien, Moldavien, Ukraina och Vitryssland.
Pompeo pratar Iran i Bryssel
13 maj - 2019
USA:s utrikesminister Mike Pompeo stryker ett besök i Moskva, och viger i stället måndagen åt att möta EU-makthavare i Bryssel. Enligt en talesman för Pompeo behöver han diskutera bland annat Iran med europeiska företrädare, skriver TT/SvD. EU och USA är oeniga om atomavtalet med Iran, som president Donald Trump har hoppat av men som många i Europa vill försöka rädda.
EU-länder varnar Iran – hotar med sanktioner
9 maj - 2019
EU oroas över att Iran backar om kärnenergiavtalet som ska stoppa landet från att utveckla kärnvapen. Och från enskilda EU-länder kommer varningar och kritik.
– Vi noterar med oro Irans uttalande idag om kärnenergiavtalet. Vi analyserar nu följderna. Från EU:s sida står vi bakom avtalet till fullo, säger en av EU:s talespersoner i en skriftlig kommentar till Ekot.
EU kritiserar USA:s slopade oljeundantag
6 maj - 2019
I ett gemensamt uttalande kritiserar EU samt Tysklands, Frankrikes och Storbritanniens utrikesdepartement USA:s beslut att inte förlänga undantagen för import av iransk olja, som nu träffats av sanktioner, rapporterar TT/UNT. Beslutet har noterats med "beklagande och oro", står det i uttalandet, som också klargör att Washingtons begränsning av undantagen när det gäller kärntekniska icke-spridningsprojekt är oroande.
Merkel vill ena EU om Libyen
3 maj - 2019
EU måste nå en samsyn när det gäller Libyen, säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel, enligt TT/UNT. Strider har pågått i flera veckor kring landets huvudstad Tripoli, mellan den internationellt erkända regeringen och krigsherren Khalifa Haftars östlibyska styrkor.
– Jag kommer att göra mitt bästa för att se till att den italienska hållningen och den franska hållningen går ihop och att det inte finns olika röster eller hållningar i Europa, sade Merkel.
EU-miljoner ska återuppbygga Syrien
2 maj - 2019
EU-länderna har antagit ett program på motsvarande 190 miljoner kronor som ska hjälpa till att bygga upp de delar av nordöstra Syrien som befriats från terrororganisationen IS. Pengarna ska användas till att tillhandahålla grundläggande samhällstjänster som vattenförsörjning och minröjning.
EU och Japan "sida vid sida"
26 apr - 2019
Ledare för EU och Japan träffades på torsdagen vid ett toppmöte i Bryssel.
– Vårt partnerskap har aldrig varit bättre. Det här är ett tydligt budskap till världen om att Japan och EU står sida vid sida, sade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk efter mötet, enligt TT/UNT.
På toppmötet diskuterades bland annat kommande G20-toppmöte i Osaka i sommar, reformer av världshandelsorganisationen WTO och läget kring brexit.
EU uppmanar östlibyska styrkor att backa
12 apr - 2019
EU kräver att de stridande parterna i Libyens huvudstad Tripoli drar sig tillbaka, skriver TT/GP. Men det gemensamma uttalandet dröjde då Frankrike och Italien tvistat om krigsherren Khalifa Haftar. 56 personer har dödats i striderna.
EU: Fel att ta immuniteten från Guaidó
5 apr - 2019
EU fördömer beslutet från Venezuelas konstituerande församling att frånta landets oppositionsledare Juan Guaidó hans parlamentariska immunitet, skriver TT/GP. Guaidó utsåg sig själv till interimpresident i januari och har fått stöd av ett 50-tal länder, men församlingens beslut innebär att han kan ställas inför rätta.
Fem år efter Krim-annekteringen: EU fördömer Ryssland
19 mar - 2019
EU fördömer ånyo den ryska annekteringen av Krimhalvön. Det uppgav unionens utrikeschef Federica Mogherini i går måndag – på femårsdagen efter annekteringen. Hon uppmanade också Ryssland att villkorlöst och utan dröjesmål frige flera tillfångatagna ukrainska sjömän och återlämna fartyg och annan utrustning som Ryssland beslagtagit i samband med upptrappningen kring Kertjsundet.
Rysk aktivist döms till fyra års fängelse
19 mar - 2019
En domstol i Tjetjenien dömde på måndagen människorättsförsvararen Ojub Titiev till fyra år i fängelse, uppger Ekot. Det är en dom som av människorättsorganisationer ses som ett sätt att stoppa arbetet med mänskliga rättigheter i den hårt styrda ryska republiken. I ett uttalande kräver EU:s utrikestalesperson att Titiev släpps ”omedelbart och villkorslöst”.
EU och Arabförbundet lovar lösa konflikter
25 feb - 2019
49 länder i EU och Arabförbundet enades i dag måndag, efter parternas första historiska toppmöte, om en gemensam deklaration. Bland annat lovar man att fortsätta samarbeta för att lösa regionala konflikter i Syrien, Jemen och Palestina/Israel och driva igenom FN:s resolutioner.
Dessutom ska man motverka terrorism och radikalisering och lovar samarbeta i enlighet med internationell lagstiftning om mänskliga rättigheter i dessa frågor. Man ska också jobba vidare med migrations- och klimatfrågor och öka handel och ekonomiskt samarbete. Nästa möte äger rum 2022 i Bryssel.
EU uppmanar till lugn i Venezuela
25 feb - 2019
EU:s utrikeschef Federica Mogherini uppmanade på söndagen venezuelansk militär och polis att ”visa återhållsamhet” och ”undvika att använda våld och tillåta bistånd att komma in” i landet efter flera dagar av oroligheter.
EU-ministrar oroade över Irans missilprogram
6 feb - 2019
EU:s utrikesministrar välkomnar i ett uttalande att Iran följer sina åtaganden enligt kärnteknikavtalet, men uttrycker samtidigt djup oro över Irans vidareutveckling, uppskjutningar och export av ballistiska robotar, vilket anses strida mot FN:s säkerhetsresolution och öka spänningarna i regionen.
Wallström tror inte på enat EU om Venezuela
6 feb - 2019
EU visar inte upp någon enad front mot Venezuelas pressade president Nicolás Maduro.
– Jag tror inte att det kommer något gemensamt uttalande, sade utrikesminister Margot Wallström (S) på tisdagen, en dag efter att ett gemensamt EU-uttalande var utlovat. Det skriver TT/SvD.
Kreml: EU lägger sig i Venezuelas angelägenheter
5 feb - 2019
Ryssland riktar hård kritik mot de europeiska länder som under måndagen gått ut och ställt sig bakom oppositionsledaren Juan Guaidó som interimpresident i Venezuela, skriver TT/SvD.
Maduro avvisar EU-krav på nyval
4 feb - 2019
Venezuelas president Nicolás Maduro avvisar flera EU-länders ultimatum att utlysa ett nytt presidentval i landet. Det kommer troligen leda till att han isoleras ytterligare, samtidigt som hans kärnväljare står bakom honom, rapporterar Ekot.
EU-grupp ska hjälpa Venezuela till nyval
1 feb - 2019
EU skapar en internationell kontaktgrupp som ska jobba för nyval i Venezuela. Förutom Sverige deltar sju andra EU-länder, däribland Spanien, Frankrike och Tyskland. EU är också med som en part liksom Ecuador, Bolivia, Costa Rica och Uruguay. Fler latinamerikanska länder kan komma in senare. Det är en brokig skara länder där vissa gett sitt stöd till sittande president Maduro medan andra ser oppositionsledaren Juan Guaidó som den legitima ledaren, rapporterar Ekot.
EU-sanktioner efter mordförsöket på Skripal
22 jan - 2019
Mordförsöket på landsflyktige ryske ex-agenten Sergej Skripal i brittiska Salisbury i fjol resulterar nu i EU-sanktioner mot två chefer för den ryska militära underrättelsetjänsten GRU samt de två agenter som pekats ut som ansvariga.
"Det här beslutet är en del av EU:s försök att möta spridningen och användningen av kemiska vapen", heter det i ett uttalande sedan beslutet formellt fattats vid EU:s utrikesministermöte i Bryssel på måndagen, skriver TT/Aftonbladet.
EU vill stoppa Iran från våld i Europa
11 jan - 2019
Med sanktioner vill EU stoppa Iran från att agera våldsamt på europeisk mark. Men straffåtgärderna är också en vinst för dem i Teheran som motsätter sig kärnenergiavtalet – men kommer troligtvis inte att innebära spiken i kistan för överenskommelsen, enligt en expert som TT pratat med.
Första EU-banklånet till Vitryssland
21 nov - 2018
EU-ländernas gemensamma bank, Europeiska investeringsbanken EIB, lånar för första gången ut pengar till diktaturen Vitryssland. Närmare 160 miljoner euro ska gå till ny avloppsrening för huvudstaden Minsk och som lån till 200 mindre privata företag.
EU öppnar för sanktioner mot Iran
20 nov - 2018
EU:s utrikesministrar öppnar upp för sanktioner mot Iran. Detta efter att det misstänks ha planerats attacker mot exiliranier i Europa.
– Vi ska titta på om det är möjligt att få fram någon slags bestraffning, sade Sveriges utrikesminister, Margot Wallström (S) till Ekot på måndagen.
Macron: Europa bör bli global maktspelare
19 nov - 2018
Frankrikes president Emmanuel Macron vill i gemensam kraftansamling med grannlandet Tyskland skapa ett starkare Europa. Enligt Macron bör kontinenten utvecklas till en stabil global maktspelare, rapporterar TT/GP.
Linde: ”Stanna i Iran trots USA-sanktioner”
8 nov - 2018
Även svenska företag kommer att lämna Iran efter att USA:s sanktioner mot landet trädde i kraft på måndagen, uppger Ekot. Enligt handelsminister Ann Linde (S) ser hon gärna att bolagen stannar kvar, vilket går i linje med vad andra EU-länder anser att företag i Europa bör göra.
– Det ökar möjligheterna att Iran stannar kvar i kärnteknikavtalet, säger Ann Linde.
USA vill lägga nya sanktioner på Iran – EU fördömer
5 nov - 2018
Trump-administrationen ska återinföra alla USA:s sanktioner mot Iran som togs bort i samband med att kärnavtalet upprättades 2015. Men de nya sanktionerna fördöms av flera EU-länder, uppger TT/SVT. Några av sanktionerna mot Iran har redan återinförts och i dag måndag kommer alla sanktionerna att återupprättas.
Krav på EU-linje om vapenexport till Riyad
23 okt - 2018
Jamal Khashoggis död på Saudiarabiens konsulat i Istanbul fortsätter att få politiska konsekvenser. Nu efterlyser Tysklands näringsminister en gemensam europeisk linje i frågan om ett stopp på vapenexporten till landet, rapporterar TT/GP.
EU kräver utredning efter journalistmord
22 okt - 2018
Efter mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi insisterar EU:s utrikeschef Federica Mogherini ”på en grundlig, trovärdig och transparent utredning” där alla ansvariga ställs till svars.
Tyskland vill ha europeiskt säkerhetsråd
9 okt - 2018
Den tyska regeringen vill att EU inrättar ett säkerhetsråd för att göra unionen mer utrikespolitiskt handelskraftig.
– I ett sådant format kan vi i en mindre krets av olika medlemsländer – som företräder hela EU – arbeta snabbare och intensivare med lösningar på aktuella kriser, sade den tyske utrikesministern Heiko Maas på måndagen, enligt Süddeutsche Zeitung.
EU överväger sanktioner mot Burma
5 okt - 2018
På grund av behandlingen av den muslimska minoriteten rohingya överväger EU-kommissionen införa handelssanktioner mot Burma genom att bland annat ta bort landets tullfria handel med EU-länderna, rapporterar Reuters.
Ny strategi för att knyta samman EU och Asien
19 sep - 2018
EU vill skapa nya länkar mellan Europa och Asien genom att upprätta digitala nätförbindelser, transportleder och energisamarbeten och öka möjligheterna till handel. Det meddelade EU:s utrikeschef Federica Mogherini när hon presenterade en ny och omfattande strategi på onsdagen.
– Det här är det europeiska sättet att tackla utmaningar och axla möjligheter, till förmån för folk i Europa och i Asien, säger Mogherini i en kommentar.
EU finansierar stor solcellspark i Gaza
3 aug - 2018
EU har i veckan färdigställt den största solscellsparken i Gaza hittills. Enligt EU-kommissionen kommer parken att leverera 0,5 megawatt el per dag och försörjer en stor avsaltningsanläggning i södra delen av Gazaremsan. Investeringen inklusive ytterligare planerade projekt beräknas 2020 kunna bistå 250 000 Gazabor med dricksvatten.
EU och Sverige samlar stöd för Somalia
18 jul - 2018
Efter det plötsliga närmandet mellan Etiopien och Eritrea riktas nu hopp om positiva steg även i grannlandet Somalia. Vid ett stormöte i Bryssel i delvis svensk regi utlovade EU 200 miljoner euro i nytt stöd till problemstaten på Afrikas horn, uppger TT/GP.
Svajigt för Iran-avtal – trots stöd i EU
29 maj - 2018
Iran-avtalet behövs för att undvika kärnvapenupprustning i Mellanöstern, varnar utrikesminister Margot Wallström (S) i Bryssel. Men hon är långt ifrån säker på att avtalet kommer att överleva, rapporterar TT/GP.
Sanktioner mot Syrien förlängs
28 maj - 2018
EU-länderna beslutade på måndagen att förlänga sanktionerna riktade mot den syriska regimen till och med 1 juni 2019. Totalt är det 259 personer och 67 enheter, däribland Syriens centralbank, som får sina tillgångar frysta och inreseförbud i EU. Sanktionerna omfattar även ett oljeembargo, restriktioner mot investeringar och exportrestriktioner för utrustning som kan användas för förtryck, övervakning och avlyssning.
Polen kan medla om Iran
28 maj - 2018
Polen kliver nu fram som en potentiell medlare mellan EU och USA när det gäller konflikten kring kärnavtalet med Iran.
– Vi hoppas kunna utarbeta en lösning, sade den polske premiärministern Mateusz Morawiecki nyligen när han besökte Washington, rapporterar Euractiv på måndagen.
Ärlig och öppen dialog mellan Macron och Putin
25 maj - 2018
Ryssland och Frankrike var överens om flera frågor när president Vladimir Putin tog emot sin kollega Emmanuel Macron i S:t Petersburg på torsdagen, skriver Yle. De båda hittade en gemensam ton både kring Irans kärnenergiavtal och Donald Trumps senaste utspel.
USA-sanktioner mot Iran hyllas och kritiseras
22 maj - 2018
USA kommer att införa de "kraftfullaste sanktionerna i historien" mot Iran för att få landet att lägga om sin politik, skriver TT/GP. Beskedet välkomnas av Israel och Förenade Arabemiraten men EU:s utrikeschef Federica Mogherini säger att det inte finns något alternativ till kärnenergiavtalet.
Löfven bjuder kollegor på surströmming
22 maj - 2018
På tisdagen tar statsminister Stefan Löfven (S) emot sina nordiska kollegor för ett två dagars informellt möte i Örnsköldsvik. På dagordningen står nordiskt samarbete, utrikes- och säkerhetspolitik – och surströmming, rapporterar TT/GP.
Iran: EU-stöd inte tillräckligt
21 maj - 2018
Irans utrikesminister Javad Zarif säger att EU:s politiska ansträngningar för att upprätthålla kärnavtalet inte är tillräckliga, rapporterar SvD/TT. Stora europeiska företag har enligt ministern beslutat att avsluta sin verksamhet i Iran sedan USA hotat med sanktioner mot landet.
EU med morot och piska till USA
17 maj - 2018
EU tänker kämpa för Iranavtalet och vägrar handelsförhandla med USA "med en pistol mot huvudet", hälsas från stats- och regeringschefernas toppmötesmiddag på onsdagskvällen, skriver TT/GP. Men samtidigt öppnas för samtal om bland annat ökad gasimport och biltullar.
EU vill rädda Iranavtal
16 maj - 2018
Europa kommer försöka upprätthålla kärnenergiavtalet med Iran även om USA lämnar avtalet och inför nya sanktioner mot Iran som kan drabba europeiska företag.
– Vi bekräftade viljan av ett fortsatt och fullt ut implementerat Iranavtal, sade EU:s utrikeschef Federica Mogherini i ett uttalande efter möten med utrikesministrarna från Iran, Frankrike, Storbritannien och Tyskland på tisdagskvällen.
Hur handeln mellan Europa och Iran ska kunna upprätthållas trots amerikanska sanktioner ska man försöka hitta praktiska lösningar för de kommande veckorna.
EU-kvartett möter Iran i Bryssel
15 maj - 2018
EU:s tungviktare Storbritannien, Tyskland och Frankrike och EU:s utrikeschef Federica Mogherini samlas i Bryssel för en knivig balansgång mellan USA och Iran på tisdagen. Framtiden för det omdiskuterade kärnavtalet och hur EU-företag ska undvika eventuella repressalier från USA står på agendan, rapporterar TT/GP.
Östländer stoppar EU:s ambassadkritik mot USA
14 maj - 2018
EU-länderna planerade att gemensamt fördöma USA:s beslut att flytta sin ambassad i Israel till Jerusalem men Tjeckien, Ungern och Rumänien lade in sitt veto, skriver TT/GP.
Även Tjeckiens och Rumänien överväger att flytta sina ambassader till Jerusalem.
EU-kritik mot Abbas
3 maj - 2018
Den palestinska presidenten Mahmud Abbas kritiseras för sina kommentarer om förintelsen och Israel där han sade att massakrer mot judar i Europa orsakades av judarnas ocker. EU:s utrikestjänst kallar ordvalet oacceptabelt och säger i ett uttalande att det bara gynnar de som inte vill se en två-stats-lösning.
EU står upp för Iran-avtalet
26 apr - 2018
Kärnavtalet med Iran ska inte omförhandlas, fastslår EU:s utrikeschef, trots att orden från presidenterna Trump och Macron i Washington kunde tolkas så, rapporterar TT/GP.
EU och FN samlar och skramlar för Syrien
25 apr - 2018
Samtal och möten i dagarna två ska dra in nya miljardbelopp för att hjälpa civilbefolkningen i Syrien, hoppas EU och FN i Bryssel, skriver TT/SvD.
Värmland får EU:s krislager
19 apr - 2018
Värmländska Kristinehamn ska bli värd för ett EU-lager som ska serva samtliga civila krishanteringsinsatser och kunna ge stöd till andra operativa åtgärder. Lagret ska innehålla allt från bepansrade fordon till IT-utrustning för 200 utsända.
– Inrättandet av lagret är en framgång för Sveriges ansträngningar för att vässa EU:s förmåga att hantera kriser utanför EU:s gränser, skriver utrikesminister Margot Wallström (S) och EU-minister Ann Linde i en debattartikel på torsdagen.
EU förstår Syrienattacker
16 apr - 2018
EU-ländernas utrikesministrar uttryckte på måndagen förståelse för USA:s, Storbritanniens och Frankrikes luftburna attacker i helgen mot mål i Syrien.
”Rådet stödjer alla åtgärder för att förhindra användningen av kemiska vapen”, heter det i slutsatserna där de även slår fast att det inte finns någon militär lösning på konflikten i Syrien.
Europeisk utrikespolitik utan veto lockar Tyskland
13 apr - 2018
Efter ett möte med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker på fredagen sade Tysklands utrikesminister Heiko Maas att han gillar Junckers idé om att i större grad rösta om utrikesfrågor på EU-nivå med kvalificerad majoritet istället för som i dag med enhällighet där varje medlemsland kan lägga sitt veto
– Jag instämmer i förslaget […] att det i framtiden kan arbetas mer med majoritetsbeslut. Det skulle hjälpa EU att prata med en röst i utrikespolitiken, sade Maas och pekade på att EU-fördraget redan tillåter sådana majoritetsbeslut.
EU överväger nya sanktioner mot Iran
29 mar - 2018
EU diskuterar nya sanktioner mot Iran. Tanken är att blidka USA:s president Donald Trump, vars tongångar om kärnenergiavtalet från 2015 blivit allt mer hökaktiga. Förhoppningen är att USA ska förmås att inte säga upp avtalet, skriver TT/GP.
EU-sanktioner i Ukrainakonflikten förlängs
12 mar - 2018
EU-länderna förlängde på måndagen ett av sina sanktionspaket rom rör Rysslands aggressiva inblandning i Ukrainakrisen. Sanktionerna som förlängs till 15 september 2018 innebär att tillgångarna för 150 personer och 38 enheter fryses och att de har inreseförbud till EU-länderna.
EU-hopp om ökat arabstöd för UNRWA
27 feb - 2018
EU hoppas på ökat arabiskt stöd för FN:s hjälp till palestinska flyktingar (UNRWA) efter samtal mellan europeiska och arabiska utrikesministrar i Bryssel, skriver TT/GP.
EU redo bistå Zimbabwe
22 jan - 2018
EU-ländernas utrikesministrar beslutade på måndagen i Bryssel att erbjuda Zimbabwe valövervakning. Utrikesministrarna är också redo att fortlöpande se över EU:s samtliga politiska åtgärder gentemot Zimbabwe för att möta de demokratiska och ekonomiska reformer som väntas genomföras i landet där diktatorn Robert Mugabe nyligen tvingades bort från makten.
EU-sanktioner mot Venezuela
19 jan - 2018
EU:s medlemsländer har enats om att införa sanktioner riktade mot sju personer inom Venezuelas ledning, som en följd av den politiska krisen i landet, enligt AFP/TT/GP.
EU och Iran i enad front mot Trumps hot
12 jan - 2018
EU-länderna riktar en stark uppmaning till Donald Trump att inte riva upp kärnenergiavtalet mellan Iran och världssamfundet, som han hotat. Samtidigt undviker man i Bryssel alla frågor om demonstrationerna och våldet i Teheran för att inte riskera den sköra avtalssämjan med Iran, skriver TT/SvD.
EU:s utrikeschef besöker Kuba
4 jan - 2018
Medan relationerna mellan USA och Kuba har fortsatt att försämras har EU betonat en nystart i förbindelserna. Med EU:s utrikespolitiska chef, Federica Mogherini, på plats i veckan för flera politiska möten i den kubanska huvudstaden Havanna markeras den nya EU-ambitionen, skriver den tyska Deutsche Welle. EU: s nya avtal om politisk dialog och samarbete med Kuba, har kritiserats av bland andra Civil Rights Defenders som allt för följsamt mot diktaturen Kuba, ska närmast ratificeras av EU-ländernas parlament.
EU: Oacceptabla dödsoffer i Iran
3 jan - 2018
EU:s utrikeschef Federica Mogherini beklagar förlusten av människors liv i samband med protesterna i Iran och kallar dödsfallen oacceptabla, skriver TT/GP. Hon uppmanar "alla berörda att avstå från våld".
EU manar Iran att tillåta protester
2 jan - 2018
"Vi har varit i kontakt med de iranska myndigheterna och vi förväntar oss att rättigheten till fredliga demonstrationer och yttrandefrihet kommer att garanteras", sade en talesperson för EU:s utrikeschef Federica Mogherini i ett uttalande, skriver TT/SvD.
Jerusalems status splittrar
22 dec - 2017
FN:s generalförsamling röstade med överväldigande majoritet för att alla tidigare antagna resolutioner om Jerusalems status står fast.
Västeuropeiska länder röstade för men länder som Litauen, Kroatien, Ungern, Tjeckien, Lettland, Polen och Rumänien avstod från att rösta. Det visar en spricka inom EU som gör det svårt för Europa att ta över USA:s ansvar i regionen säger Mellanösternexperten Anders Persson till TT.
EU förlänger ryska sanktioner
14 dec - 2017
EU:s stats- och regeringschefer har enats om att förlänga unionens sanktioner mot Ryssland i spåren av annekteringen av Krim. Det meddelade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk i ett tweet på toppmötet i Bryssel på torsdagskvällen.
Sanktionerna som är riktade mot Rysslands energi-, försvar- och finanssektor skulle annars ha löpt ut i slutet av januari.
EU mycket bekymrat över Trumpbeslut
7 dec - 2017
Den amerikanske presidenten Donald Trump har meddelat att han avser erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.
– Tillkännagivandet riskerar att skicka oss bakåt till ännu mörkare tider än dem vi redan lever i. Det som händer i Jerusalem är avgörande för hela regionen och hela världen, sade EU:s utrikeschef Federica Mogherini på torsdagen och tillade att alla 28 EU-länder står bakom uttalandet.
På måndag i nästa vecka träffar EU-ländernas utrikesministrar Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i Bryssel.
Iran och Nordkorea när EU mötte Tillerson
6 dec - 2017
EU och USA är både eniga och oeniga om sakfrågor – men betonar ändå vikten av en fortsatt nära relation. Nordkorea, Iran och Mellanöstern stod i centrum när USA:s utrikesminister träffade sina europeiska kollegor i Bryssel, rapporterar TT/GP.
Sveriges miljardstöd till Östeuropa
30 nov - 2017
Sedan starten av EU:s samarbete med forna Sovjetrepubliker inom det som kallas östliga partnerskapet har Sverige gett omfattande enskilt stöd till länderna. Mellan 2009 och 2017 har Sverige gett ett sammanlagt stöd på över fem miljarder kronor.
EU inför vapenembargo mot Venezuela
9 nov - 2017
EU:s medlemstater enades på onsdagen om att införa sanktioner mot Venezuela, som ett svar på den stegrande politiska krisen i landet, rapporterar AFP/GP.
Diktator kommer till EU-toppmöte
13 okt - 2017
För första gången sedan 1995 väntas den vitryske diktatorn Aleksandr Lukasjenko komma till Bryssel för ett EU-toppmöte i slutet av november inom det så kallade Östliga partnerskapet där förutom Vitryssland även Ukraina, Moldavien, Georgien, Azerbajdzjan och Armenien ingår. Det skriver EUobserver. Den andre diktatorn i sammanhanget Azerbajdzjans president Ilham Alyiev har ännu inte lämnat besked huruvida han kommer till mötet.
Investera mer i Östeuropa föreslår EU-parlamentariker
11 okt - 2017
Länder i EU:s östliga partnerskap som Ukraina, Georgien och Moldavien gör betydande framsteg och de borde belönas mer tycker ledamöterna i EU-parlamentets utrikesutskott.
I ett uttalande rekommenderar de att EU skapar en fond för att få till stånd investeringar i länderna. De vill även att länderna ska kunna vara med i EU:s olika projekt till exempel inom energi- och den digitala unionen.
Utspelet kommer inför EU:s toppmöte om det östra partnerskapet i Bryssel 24 november.
EU-chefen: Avtalet med Iran kommer att fortsätta
21 sep - 2017
Kärnenergiavtalet från 2015 med Iran fortsätter, säger EU:s utrikeschef Federica Mogherini, enligt TT/SVT. Parterna har mötts i New York och kommit fram till att ”inga aspekter” av överenskommelsen brutits.
Merkel: Gemensam utrikespolitik en av de viktigaste EU-frågorna
11 sep - 2017
Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger i en intervju med FAZ att en av EU:s viktigaste framtidsfrågor är att skapa en mer sammanhängande utrikespolitik där alla länder drar åt samma håll.
– Världen måste känna att inget enskilt medlemsland kan brytas ut ur EU:s enhällighet, sade Merkel.
Visegrad träffar Östliga partnerskapet
31 aug - 2017
I dag torsdag träffas de fyra EU-länderna i den så kallade Visegradgruppen (Polen, Slovakien, Ungern och Tjeckien) med de sex länderna i EU:s Östliga partnerskap (Vitryssland, Ukraina, Moldavien, Georgien, Armenien och Azerbajdzjan) i Budapest.
EU-parlamentet: Släpp Dawit Isaak fri
6 jul - 2017
EU-parlamentet uppmanade på torsdagen Eritrea att frige den fängslade svenske journalisten Dawit Isaak. Ledamöterna beklagade samtidigt att EU 2015 förlänge sitt biståndsprogram för Eritrea utan tillräckliga motkrav.
EU-sanktioner kan bli aktuella vid IT-attacker
19 jun - 2017
EU:s utrikesministrar enades på måndagen om att ta fram ett ramverk för hur de ska agera om ett medlemsland utsätts för IT-attack, här nämns också en verktygslåda för cyberdiplomati. De vill bland annat kunna införa sanktioner mot den eller dem som ligger bakom en attack.
Ryggskott skjuter Ukrainaresa en dag
13 jun - 2017
På onsdag träffar Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) bland andra Ukrainas president Petro Porosjenko och premiärminister Volodymyr Hrojsman i Kiev. Syftet är att diskutera Ukrainas reformprocess, EU:s Östliga partnerskap och återuppbyggnad i konfliktzonerna i östra Ukraina. Utrikesminister skulle ursprungligen inlett besöket under tisdagen men på grund av att hon fått ryggskott har resan uppskjutits en dag.
Regering tvingad till omtag i EU-nämnd - spräckte allians
29 maj - 2017
Regeringen fick i onsdags bakläxa i riksdagen kring EU:s förhandlingsmandat om Västsaharas del av Marockos associationsavtal med EU. I dag måndag kallades EU-nämnden till extra möte – samma dag som EU:s ministerråd skulle fastställa mandatet.
Denna gång blev dock regeringen överens med halva alliansen och fick därmed majoritet: Moderaterna och Centerpartiet stödde medan Kristdemokraterna och Liberalerna reserverade sig. I bakgrunden finns ett beslut i EU-domstolen förra året som betonar att det nuvarande avtalet inte gäller för det ockuperade Västsaharas territorium. På dagens möte med EU-länderna gjorde regeringen, enligt ett pressmeddelande, en tydlig nationell deklaration om att ett framtida avtal måste respektera folkrätten, inklusive EU-domens dom om det västsahariska folkets samtycke.
EU förlänger sanktioner mot Syrien
29 maj - 2017
På grund av brutalitet och förtryck riktad mot civilbefolkningen i Syrien förlängde EU-länderna på måndagen sina sanktioner mot den syriska regimen, 240 personer och 60 företag till 1 juni nästa år. Sanktionerna innefattar ett oljeembargo, begränsningar för vissa investeringar, frysning av den syriska centralbankens tillgångarna i EU och exportrestriktioner för utrustning och teknik som kan användas för övervakning och avlyssning av internet- eller telekommunikation.
Svensk militär insats i Somalia
20 apr - 2017
Regeringen vill se en svensk styrka i EU:s marina operation för att skydda humanitära hjälpsändningar till Somalia. Regeringen föreslår att det svenska bidraget utgörs av en bordningsstyrka på 35 man och två stridsbåtar med start i september.
EU fördömer Israels bosättarlag
8 feb - 2017
Israels nya bosättarlag, som antogs tidigare i veckan, får kritik av EU, enligt SVT/TT. I ett uttalande skriver EU:s utrikeschef Federica Mogherini att antagandet av lagen betyder att ”en ny och farlig gräns överträds genom att israelisk lag legaliserar att beslagta palestinsk äganderätt”.
Moldavien vill närma sig Ryssland
18 jan - 2017
Moldaviens president Igor Dodon hoppas kunna riva upp landets samarbetsavtal med EU om hans parti får majoritet i parlamentsvalet 2018, rapporterar SvD.
Utrikesministrar debatterar tre länder
10 jan - 2017
När EU-ländernas utrikesministrar träffas till årets första möte i Bryssel i nästa vecka ligger fokus på den politiska situationen i Syrien, Egypten och Libyen.
Avtal mellan Kuba och EU
13 dec - 2016
EU och Kuba skrev på måndagen under ett avtal om samarbete och politisk dialog ska få fart på relationerna. Avtalet måste ratificeras av EU-ländernas parlament för att slutligt bli godkänt.
Ett steg närmare visumfrihet för ukrainare och georgier
8 dec - 2016
Företrädare för EU-parlamentet och medlemsländerna enades natten till torsdag om nya regler som öppnar för att medborgare från Ukraina och Georgien snart ska kunna resa visumfritt till Schengenländerna.
Enorma markstölder – EU-regler pekas ut som orsak
5 dec - 2016
Stora sockerproducenter stjäl deras mark. Sedan år 2010 har 770 000 kambodjaner drabbats av markstölder. Människorättsorganisationer lägger skulden på en korrupt regim, men också på EU för att ha givit regimen särskilda handelsförmåner, skriver SvD.
EU mycket oroat för utvecklingen i Turkiet
8 nov - 2016
”EU och dess medlemsländer följer den senaste utvecklingen i Turkiet med stor oro”, säger EU:s utrikeschef Federica Mogherini i ett uttalande på tisdagen. Hon räknar in förslaget om att återinföra dödsstraffet, begränsningar av yttrandefriheten, fängslandet av journalister och oppositionspolitiker bland orosmolnen. ■
EU utökar Syriensanktioner
27 okt - 2016
EU fördömer ryska bombningar av Aleppo – men inga sanktioner
18 okt - 2016
http://www.svd.se/eu-fordomer-ryska-bombningar-av-aleppo
Wallström: Enighet går före sanktioner
17 okt - 2016
Medieuppgifter: Kommissionen överväger lägga biståndspengar på militär
5 jul - 2016
http://www.spiegel.de/politik/ausland/eu-kommission-will-militaer-mit-entwicklun…
Hög EU-diplomat lämnar i protest
16 jun - 2016
EU får slå till mot vapensmugglare
15 jun - 2016
SvD
Rysslandssanktioner kan förlängas
10 jun - 2016
Financial Times
EU lanserar Arktisplan
27 apr - 2016
EU:s utrikestjänst
EU hotar Afghanistan med lägre bistånd
5 apr - 2016
Ekot
EU-sanktioner mot tre libyer
1 apr - 2016
EUbusiness
EU förbereder libyska sanktioner
15 mar - 2016
SvD
EU stoppar stöd till Burundi
15 mar - 2016
SvD
Palestinier får miljoner i EU-stöd
2 mar - 2016
EUbusiness
Utrikesministern till södra Kaukasus
8 feb - 2016
Frontalkrock mellan EU och Israel kring resolution
19 jan - 2016
SvD
EU märker varor från Israels ockupationszon
12 nov - 2015
Euobserver
EU vill göra det billigare för afrikanska migranter att skicka hem pengar
11 nov - 2015
Quartz
Islamister hotar EU med flyktinginvasion
3 nov - 2015
The Telegraph