20 januari 2017
Säkerhetspolitisk expert: Finland och Sverige blir allt mer intressanta för USA
10 dec
När säkerhetspolitiska frågor diskuteras bland beslutsfattare och experter i USA:s huvudstad, nämns länder som Finland och Sverige allt oftare, rapporterar Yle.
Finland kan få yngsta statsministern
9 dec
Sanna Marin valdes med liten marginal på söndagen till finska Socialdemokraternas statsministerkandidat. Sanna Marin är 34 år gammal och ser därmed ut att bli Finlands yngsta statsminister, enligt Yle. Det är också möjligt att hon blir världens yngsta sittande statsminister. Världens yngsta på motsvarande post är nämligen Oleksij Hontjaruk, 35, i Ukraina. I Österrike väntas Sebastian Kurz, ett år yngre än Marin, tillträda som förbundskansler.
Finlands statsminister avgår - öppnar för kvinnligt ledarskap
3 dec
Efter knappt ett halvår som Finlands statsminister lämnade socialdemokraten Antti Rinne in sin avskedsansökan till president Sauli Niinistö vid lunchtid på tisdagen. I eftermiddag väntas Socialdemokraterna utse en efterträdare som tidigast kan bilda regering under nästa vecka. En av favoriterna att ta över statsministerposten är partiets första vice ordförande Sanna Marin. Rinne avgår efter kritik kring hans agerande i den finska poststrejken.
Sannfinländarna störst i ny mätning
2 dec
I Finland går landets största oppositionsparti Sannfinländarna starkt framåt i opinionen och är det klart populäraste partiet med ett stöd på över 22 procent, enligt Ekot. Två frågor ska ha hjälpt fram partiet till att bli landets populäraste: dels invandringskritiken, dels att man menar att Finland inte behöver göra något mer för att bekämpa klimatförändringarna.
Finländska ekonomiexperter: Ge Euroområdet gemensam finanspolitik
15 nov
Majoriteten av de finländska ekonomiexperter som Yle har talat med anser att euroländerna borde ha en gemensam penningkista, vid sidan av medlemsländernas egna. Det här skulle ge euroområdet bättre förutsättningar att hantera ekonomiska kriser, rapporterar Yle.
Finländare nöjdast i EU
7 nov
Invånarna i Finland angav den högsta medelpoängen på den tiogradiga skalan när de tillfrågades om hur nöjda de är med sina liv. Det gör dem till de nöjdaste invånarna i EU, enligt Eurostat. Svenskarna är tillsammans med danskar och polacker tredje nöjdast. Mest missnöjda är bulgarerna.
Finland stoppar all vapenexport till Turkiet
10 okt
För bara tre veckor sedan godkände regeringen drönarexport till Turkiet, men nu stoppar Finland all vapenexport till landet. Samtidigt fördömer regeringen den turkiska attacken mot Syrien, skriver Yle.
Sänkt BNP-prognos för Finland
8 okt
Finansdepartementet i Finland sänker sina BNP-prognoser för andra gången i år. För 2019 beräknas tillväxten nu till 1,5 procent och nästa år sänks prognosen till en tillväxt på 1 procent, skriver TT/SvD.
Oklart om rättsstatsprincipen och frysta EU-bidrag
1 okt
Den finska statsministern socialdemokraten Antti Rinne säger till public servicebolaget Yle att EU närmar sig en gemensam om position om respekten för rättsstatsprincipen och möjligheten att frysa EU-bidrag för de länder som inte sköter sig. Men Antti Rinne tillägger att inget är färdigt. Enligt Ungerns premiärminister Viktor Orbán, fortsätter Yle, kan Ungern tänka sig att diskutera ett förslag om konditionalitet om ett sådant presenteras. Men tillsvidare är det oklart hur rättsstatsprincipen konkret skulle beaktas i EU:s långtidsbudget, rapporterar Yle.
Finlands Rinne: Brexitförslag innan månaden slut
19 sep
Storbritannien har under lång tid uppmanats att lägg fram konkreta förslag på hur man vill lösa brexitfrågan. Antti Rinne, statsminister i EU:s ordförandelande Finland, sade på onsdagen i samband med ett besök hos Frankrikes preisident Emmanuel Macron att ett sådant förslag måste läggas fram senast sista september.
– Om Storbritannien vill diskutera alternativ till det befintliga utträdesavtalet så måste dessa presenteras före utgången av månaden, sade Rinne, rapporterar Yle.
Svensk lag om militärt stöd till Finland dröjer
13 sep
I Finland finns redan en lag om utbyte av operativt militärt stöd med Sverige i en krigssituation. Men i Sverige dröjer lagen trots klartecken från regeringens egen utredare – och trots att dess betydelse ständigt betonas, skriver SvD.
Utrikesminister Linde besöker Finland
12 sep
Utrikesminister Ann Linde (S) besöker Helsingfors den 13 september för möte med Finlands utrikesminister Pekka Haavisto. På dagordningen ingår frågor om utrikes- och säkerhetspolitiskt samarbete, närområdet, demokrati, klimat och andra aktuella frågor inom EU och FN.
– Relationen till Finland är en oerhört viktig del av Sveriges utrikes- och säkerhetspolitik, sade Linde i ett uttalande.
Finländare kan ha slagit punktlighetsrekord
4 sep
Finlands finansminister, centerpartisten Mika Lintilä, presenterade på onsdagen det finska ordförandeskapets prioriteringar inför hösten i EU-parlamentets ekonomiutskott. Han fick av ordföranden tio minuter på sig att hålla ett inledningsanförande, anföranden som vanligtvis brukar dra ut på tiden.
– Jag beundrar hur prudentlig du varit. Du gick över tiden med bara 13 sekunder. Jag tror att detta är rekordet här. Låt oss se om någon, kanske tyskar, kan slå det, sade den tjeckiske utskottsordföranden Luděk Niedermayer innan han gav ordet till EU-parlamentariker att ställa frågor.
Finland vill förgröna ekonomifrågor i EU
4 sep
Det finländska ordförandeskapet vill under hösten ha en diskussion om hur man bättre integrerar klimatfrågor i ekonomin. Det sade Finlands finansminister, centerpartisten Mika Lintilä, när han på onsdagen presenterade det roterande ordförandeskapets prioriteringar i EU-parlamentets ekonomiutskott. Han eftersträvar även en digitalskatt på global nivå, att medlemsländerna ska enas om en rad momsfrågor och fortsätta arbetet med bankunionen och kapitalmarknadsunionen.
Ett ryskt flygplan misstänks ha kränkt Finlands luftrum
18 jul
Ett ryskt flygplan misstänks för att ha kränkt Finlands luftrum vid Finska viken under onsdag morgon. Försvarsminister Antti Kaikkonen säger till Yle att det alltid är en allvarlig sak då det finska luftrummet kränks.
– Gränsbevakningsväsendet kommer att utreda ifall det finns förmildrande omständigheter som skulle kunna förklara varför de befunnit sig där och sedan agerar vi mot Ryssland på ett lämpligt sätt, sade Kaikkonen.
Finland bjuder in EU-länder för att diskutera båtflyktingarnas situation
16 jul
Finlands inrikesminister Maria Ohisalo har bjudit EU-ländernas inrikesministrar till Helsingfors på onsdag kväll för att diskutera läget på Medelhavet, skriver Yle. Med stöd från Tyskland och Frankrike inleder Finland – i egenskap av ordförande för ministerrådet – sökandet efter en gemensam lösning för hur EU-länderna borde fördela asylsökande som räddats på Medelhavet.
Finland och Sverige vill ha ännu fler militärövningar tillsammans
2 jul
Försvarssamarbetet mellan Finland och Sverige fortsätter som tidigare och ska med tiden fördjupas ytterligare, sade försvarsministrarna Peter Hultqvist och Antti Kaikkonen då de träffades i Stockholm på måndagen, enligt Yle.
Rinne förste finske statsministern i Pride
28 jun
Finlands socialdemokratiske statsminister Antti Rinne blir enligt Yle den förste att delta i ett Pride-tåg när det går av stapeln i Helsingfors på lördag.
Flest kvinnor i Finlands nya regering
7 jun
Den finska socialdemokratiskt ledda regeringen består av elva kvinnor och åtta män under statsminister Antti Rinne, enligt Yle. Det är första gången på 15 år som socialdemokraterna leder en regering i Finland.
Finland nominerar första kvinna till EU-kommissionär
5 jun
Den nya finska regeringen har nominerat den socialdemokratiska tidigare finansministern Jutta Urpilainen att bli landets nästa EU-kommissionär, rapporterar Bloomberg. Det är första gången Finland utser en kvinna till posten. Den första november ska den nya EU-kommissionen tillträda efter EU-parlamentets godkännande.
Nya finska regeringen klimatsatsar
4 jun
I går måndag presenterades det nya finska regeringsprogrammet och där står det bland annat att hörnstenarna i en hållbar ekonomi är ekologiskt och socialt hållbar tillväxt, enligt Ekot. Finland ska bland annat sträva efter att bli världens första fossilfria välfärdssamhälle och förlusten av biologisk mångfald ska stoppas.
Finland får fempartiregering
3 jun
Regeringsförhandlingarna i Finland är nu klara och kommer bestå av 19 ministrar från Socialdemokraterna, Centerpartiet, De Gröna, Vänsterförbundet och Svenska folkpartiet. I dag måndag kommer regeringen att presentera sitt program och vilka som få ministerposterna, enligt Yle.
Finlands regeringsförhandlingar nästan klara
28 maj
Den finske regeringsbildare Antti Rinne, från socialdemokratiska SDP, tror att regeringsprogrammet snart är klart om inte "bråk uppstår". Det sade han till Yle sent på måndag kväll. I regeringsförhandlingarna deltar förutom SDP också Centern, De Gröna, SFP och Vänsterförbundet.
Försvarsberedningen: Svenska soldater till Finland vid kris
14 maj
Sveriges försvarssamarbete med Finland ska enligt den nya rapporten från Försvarsberedningen fördjupas. I händelse av kris eller krig i området ska en brigad på upp till 5 000 militärer vara redo att skickas till Finland, rapporterar SVT.
Regeringsförhandlingar: S i Finland vill prata med fyra partier
9 maj
I Finland är det klart vilka partier som inleder regeringsförhandlingar under ledning av Socialdemokraterna.
– Socialdemokraterna kommer att inleda regeringsförhandlingar med Centern, De Gröna, Vänsterförbundet och Svenska folkpartiet, sade regeringssonderaren Antti Rinne, Socialdemokraternas partiordförande, enligt Ekot.
Statsvetare: Sannfinländarna har blivit betydligt mer extrema
12 apr
Sannfinländarna är i dag ett betydligt mer extremt parti än då de, under den gamla partiledningen, blev en del av den finländska regeringen 2015, menar statsvetaren Åsa Schoultz. Efter partiledarbytet 2017 har politiken blivit tydligare invandrarfientlig.
– Man går längre än vad Sannfinländarna gjorde tidigare. Det mesta kokar de ner till att vi har för många invandrare. Och sedan har man flera politiker som är tidigare dömda för hets mot folkgrupp, säger Åsa von Schoultz, professor i statsvetenskap vid Helsingfors Universitet, till SVT.
Frågorna som präglar valet i Finland
11 apr
Vårdskandaler, klimatfrågan och en uppmärksammad sexualbrottshärva har påverkat opinionen inför söndagens riksdagsval i Finland, som ovanligt nog ser ut att stå mellan två politiska block, skriver TT/GP.
Finlands president: Ett nytt kallt krig på väg
9 apr
Finlands president Sauli Niinistö, som precis som Stefan Löfven i dag möter Rysslands president Vladimir Putin, oroar sig för att världsordningen ska falla samman och att vi ska återgå till en likadan situation som under kalla kriget.
– Det är dit vi är på väg. Senast vi levde under ett kallt krig var på 1960-talet och det upphörde slutligen då Sovjetunionen upplöstes. Nu går vi framåt på ett sätt som gör att våra tidigare överenskommelser håller på att brytas, säger Niinistö till Yle.
Finlands utrikesminister anfölls under valmöte
25 mar
Utrikesminister Timo Soini, tidigare partiledare för Sannfinländarna, anfölls av en person vid ett valmöte i Vanda under söndagen, skriver Yle. Mannen som attackerade ska ha haft Soldiers of Odin-emblem på sina kläder. Soini berättade för personer kring honom att mannen försökt slå honom och att säkerhetspersonal lyckades brotta ner angriparen.
Finländska regeringen faller
8 mar
Finlands statsminister Juha Sipilä lämnade på fredagen in sin avskedsansökan efter att regeringens social- och hälsovårdsreform fallit i riksdagen, rapporterar Hufvudstadsbladet. Ordinarie nyval i Finland är sedan tidigare planerat till 14 april.
Finlands EU-ambassad redovisar lobbyistmöten
11 feb
Finlands EU-ambassad i Bryssel har sedan årsskiftet börjat publicera den finska ambassadörens och biträdande ambassadörens möten med lobbyister. Detta som ett steg i att agera för transparens inom EU inför att Finland tar över ordförandeklubban i rådet i juli. Sedan tidigare publicerar även Nederländerna information om sin EU-ambassadörs möten med olika intressenter. Den svenska EU-ambassaden gör ingen motsvarande publicering av ambassadörernas lobbyistmöten.
Medborgarlön: Finländare blev lyckligare
8 feb
Närmare 6 000 kronor fick en grupp på 2000 arbetslösa varje månad i det två-åriga finländska försöket som avslutades vid årsskiftet. Men förhoppningarna om att skapa fler jobb och högre löner uppfylldes inte. Däremot blev medborgarna både friskare och lyckligare jämfört med en kontrollgrupp, rapporterar TT/GP.
Sverige och Finland i ökat EU-samarbete
30 jan
Sverige och Finland vill öka samarbetet i EU-frågor. Inte minst inför det att Finland tar över ordförandeskapet i EU:s ministerråd i sommar, rapporterar TT/Aftonbladet. Överläggningarna inför viktiga avgöranden ska få fastare former.
Ranking: Finland gör mest nytta i världen
24 jan
Finland placerar sig överst i mätningen The Good Country Index, där länder bedöms utifrån hur stor nytta de producerar. Mätningen visar att Finland i relation till sin folkmängd gör mest nytta för mänskligheten, och samtidigt belastar miljön allra minst, skriver Yle. Sverige ligger på plats tre efter Irland.