Senast uppdaterad: 30 november 2022
Mer fakta
Mest lästa artiklar i ämnet
Artiklar i ämnet
Kommissionen misstänker energidrycksföretag för marknadsmanipulering
EU-kommissionen inledde i går måndag oanmälda inspektioner hos företag som tillverkar energidrycker i flera medlemsländer. Kommissionen misstänker att de kan brutit mot EU-regler om att gå samman i karteller eller andra otillbörliga affärsmetoder för att pressa upp priser och minska konkurrensen på energigrycksmarknaden. Företagen kan även ha brutit mot EU-regler om missbruk av dominerande marknadsposition. Tillslagen är det första steget i en sådan utredning som kan ta många år.
Lättare subventionera förnybart och grön teknik i EU
Uppdaterade EU-regler för statsstöd förlänger möjligheten för medlemsländerna att subventionera förnybar energi och företags klimatomställning. Nytt är att även företag som tillverkar gröna produkter som batterier och värmepumpar nu kan få stöd av skattebetalarna.
Kommissionen slog till mot doftindustrin – misstänker olaglig samverkan
EU-kommissionen utförde i går tisdag oanmälda inspektioner i flera medlemsländer hos företag inom doftindustri vars produkter används i bland annat hushålls- och personlig hygienprodukter. Kommissionen misstänker att företagen kan brutit mot EU-regler om att gå samman i karteller och otillbörliga affärsmetoder för att pressa upp priser och minska konkurrensen på doftmarknaden. Tillslagen är det första steget i en sådan utredning som kan ta många år.
Kluvet när EU-parlamentet tycker till om grön industriplan
EU-parlamentet har enats om hur unionen bör stötta grön industri men den största partigruppen – EPP – röstade nej och anklagas för intern politisk maktkamp. Även de svenska ledamöterna är delade kring parlamentets inställning.
Svenskt elstöd till företag får EU-godkänt
EU-kommissionen meddelade på torsdagen att man godkänner den svenska förfrågan om att ge ett elstöd på 2,4 miljarder kronor till elintensiva företag. Efter att Ryssland för nästan ett år sedan började anfalla Ukraina och de stigande energipriserna införde kommissionen ett tillfälligt undantag i EU:s statsstödsregler för att göra det möjligt för medlemsländerna att stötta företag och hushåll. Dagens beviljade stöd ska inte sammanblandas med det stöd som anges i en DN-artikel på onsdagen, och återges i notis nedan, det är något annat meddelar Energimyndigheten till Europaportalen.
Kristersson efter toppmötet: Uppenbart att Ukraina hör hemma i EU
Statsminister Ulf Kristersson ser en tydlig önskan bland EU-ledarna att Ukraina ska få gå med i unionen, inte om utan när, landet uppfyllt alla krav. – Ukraina som ett framtida EU-land, det är något hoppfullt i detta, sade Kristersson efter EU-toppmötet tidigt på fredagsmorgon.
Kristerssons kritik mot uppluckrade EU-statsstödsregler: Vi har lärt oss den hårda vägen
Statsminister Ulf Kristersson ger en känga till de EU-länder som vill se mer statliga satsningar på grön teknik som svar på stora amerikanska stödprogrammet IRA som nu ska diskuteras på högsta EU-nivå. Samtidigt motsätter sig riksdagens EU-nämnd åter gemensam en upplåning i EU.
Efter tysk-franska USA-mötet – ”betydande framsteg”
Tyskland och Frankrike säger sig ha fått försäkringar försäkringar från USA om större öppenhet i landets mångmiljardsatsningar på grön teknik som EU befarar kan utkonkurrera europeiska företag. – Min förståelse och tolkning av samtalen är att det finns stor vilja att finna samarbetsformer, sade den tyske ekonomiministern Robert Habeck. En expert menar dock att oron i EU kring amerikanska IRA-subventionerna är överdriven.
Tysk-franskt försök att skydda europeisk industri
Tysklands och Frankrikes ekonomiministrar reser till Washington för att försöka övertyga amerikanerna att inte locka över europeiska gröna företag med skattesubventioner och att de ska visa större öppenhet kring sina nya företagsstöd.
– Jag är faktiskt full av tillförsikt att vi, kanske inte i dag eller i morgon, men under de närmaste veckorna kommer hitta lösningar, sade den tyske ekonomiministern Robert Habeck inför avresan.
von der Leyen: Så ska EU:s gröna företag stöttas
Direkta skattelättnader till företag som annars kan lockas av utländska subventioner, pengar ur existerade fonder och enklare statsstöds- och tillståndsregler är några av ingredienserna när EU tar upp kampen mot stora klimatstöd till företag i länder som USA. Frågan om ny gemensam upplåning läggs dock på framtiden.