Opinioner – i Sverige och EU
Senast uppdaterad: 5 april 2023
Härinunder finner du artiklar om olika opinionsundersökningar som publicerats i Europa och Sverige.
Härinunder finner du artiklar om olika opinionsundersökningar som publicerats i Europa och Sverige.
Allt fler tyskar tvivlar på demokratin. Allt fler delar en högerextrem världsbild, och önskar sig en stark ledare. Det visar en ny undersökning av det tyska politiska mellanskiktet, rapporterar Ekot. 8,3 procent av tyskarna, som själva anser sig stå i mitten politiskt, delar en högerextrem världsbild. Tidigare år har andelen legat omkring 2 till 3 procent.
Det svenska folket är nästintill eniga när det gäller vapenleveranser till Ukraina, rapporterar SVT. Hela 93 procent av de svarande svenskarna stödjer EU:s vapenleveranser till Ukraina, i Eurobarometers opinionsmätning. Men i vissa länder är stödet betydligt svagare.
I vilken utsträckning stödjer du EU:s beslut att finansiera inköp och leverans av militär utrustning till Ukraina?Så löd frågan som ett tusental invånare i respektive land svarade på.
I flera EU-länder får högerextrema partier ett allt större stöd i opinionsundersökningar, rapporterar Politico. I Italien är Italiens bröder klart största parti med nästan 30-procents stöd i opinionen. I Frankrike gick Le Pens Nationell samling tidigare i år om det liberala regeringspartiet LREM och har 24 procent i opinionen hack i häl på det gröna vänsterpartiet NUPES med 25 procent av väljarstödet. I Österrike toppar Frihetspartiet med 28 procent av väljarsympatier en markant uppgång från 16 procent i valet 2019. Under sommaren seglade Alternativ för Tyskland upp som det näst största partiet i Tyskland med 21 procent av väljarstödet. Trots förändringar i ländernas opinioner ser framgångarna för partierna till höger om den traditionella högern i dagsläget inte ut att vara tillräckliga för att få något avgörande inflytande i EU-parlamentet.
Yles partimätning visar att statsministerpartiet tappat över två procentenheter och att Finlands mest populära parti just nu är Socialdemokraterna. Unga kvinnor vänder regeringspartierna ryggen efter juli månads kontroverser kring rasism, rapporterar Yle.
Högernationalistiska Alternativ för Tyskland, AfD, firar sina största framgångar hittills i opinionen med ungefär 20 procent. Det stora väljarstödet har satt igång en intensiv debatt om huruvida andra partier ska samarbeta med AfD eller inte, rapporterar Ekot.
Majoriteten av svenskar tror att utsläppen i Sverige ökar, enligt en Novus-undersökning – men det är faktiskt precis tvärtom, rapporterar SVT. Bara åtta procent av svenskarna har koll på att utsläppen i Sverige har faktiskt minskat med 30 procent sedan 1990. En majoritet av de tillfrågade, 51 procent, tror att Sveriges utsläpp har ökat de senaste 30 åren.
I alla EU-länder med ett undantag har invånarna större tillit till EU än de har till den egna regeringen.
54 procent av de tillfrågade svenskarna säger sig vara för idén att införa euron som valuta. Det är första gången det i EU-kommissionens årliga undersökning finns en tydlig majoritet för byta ut kronan.
Spanska konservativa PP skulle få mellan 128 och 142 platser i det 350-starka underhuset, visar en opinionsundersökning från El País, rapporterar Reuters. Det är mer än det nuvarande socialdemokratiska regeringspartiet PSOE som beräknas få mellan 99 och 109 mandat. För majoritet väntas dock PP behöva ingå ett regeringssamarbete med nationalkonservativa Vox. Parlamentsvalet i Spanien hålls den 23 juli.
Bara en minoritet polacker och ungrare anser att domstolarna i sina länder är oberoende. Det visar en undersökning från Eurobarometer.