Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Mer fakta
Mest lästa artiklar i ämnet
Debatt i andra medier
Artiklar i ämnet
Österrikiska högerpartier vill skrota klimatåtgärder
Österrikes högerextrema Frihetsparti (FPÖ) och konservativa Folkpartiet (ÖVP), som sitter i regeringsförhandlingar, presenterade på torsdagen sina planer för att förbättra landets ekonomi, uppger Reuters. Partierna vill spara 6,4 miljarder euro genom att bland annat avskaffa klimatbonusen som ger skattebetalare en årlig utbetalning kopplad till koldioxidutsläpp.
– Det finns ungefär 200 000 elbilar i Österrike. De får nästan 600 miljoner euro i olika stöd. Vissa av dessa skattelättnader anser vi är orättvisa och olämpliga, och vi har därför beslutat att agera därefter, sade FPÖ:s budgettalesman Hubert Fuchs.
Partierna planerar även att ta bort momsbefrielsen på solpaneler och avskaffa försäkringsskattelättnader för elbilar.
Österrikes högerpartier enas om budgetbesparingar
Österrikes högerextrema Frihetsparti (FPÖ) och konservativa Folkpartiet (ÖVP) har på måndagen kommit överens om åtgärder för att minska landets budgetunderskott, rapporterar Reuters. Detta i de pågående regeringsförhandlingarna mellan de två partierna. Partierna ska spara cirka 6,3 miljarder euro för att hålla sig inom EU:s gräns på 3 procent av BNP.
– Vi har tagit ett grundläggande beslut och utvecklat en gemensam plan för att undvika ett EU-förfarande mot Österrike, sade FPÖ-ledaren Herbert Kickl i ett pressmeddelande.
De största besparingarna ska göras genom minskade statliga utgifter, men inga skattehöjningar för allmänheten planeras.
Österrike tillhör en liten skara EU-länder som aldrig följt EU-regeln att inte ha en offentlig skuld (statens skuld inklusive kommuner och regioner) som överstiger 60 procent av bruttonationalprodukten, BNP.
Protester mot högerextremt regeringsbildande i Österrike
Över 10 000 personer demonstrerade i Wien mot utsikterna att Österrikes högerextrema Frihetsparti (FPÖ) ska bilda regering, rapporterar Reuters. Partiet, som vann valet i september med 29 procent av rösterna, inleder regeringsförhandlingar med konservativa FPÖ på fredag. Demonstranterna samlades med plakat med budskap som "Nazister ut" och "Historien upprepar sig". ÖVP kräver garantier från FPÖ:s ledare Herbert Kickl att Österrike ska hållas fritt från ryskt inflytande.
Utrikesminister tar över i Österrike
Konservative utrikesministern Alexander Schallenberg tar tills vidare över som förbundskansler i Österrike efter avgående partikollegan Karl Nehammer, uppger SVT. Tillträdet sker på fredag, i väntan på att pågående regeringsförhandlingar ska gå i mål eller landa i ett eventuellt nyval.
Ytterhögerpartiet och Putin-anknytna FPÖ har fått i uppdrag att leda diskussionerna, som för Schallenbergs parti ÖVP ska föras av tillförordnade partiledaren Christian Stocker.
Ytterhögern får bilda regering i Österrike
Det Rysslandsorienterade och högerextrema partiet FPÖ har fått uppdraget att försöka bilda en ny regering i Österrike, rapporterar SVT. Det är första gången sedan andra världskriget som ett parti från den yttre högerflanken får detta uppdrag.
Högernationalistiska FPÖ nära regeringsbildning i Österrike
Den österrikiske presidenten Alexander Van der Bellen kommer på trettondagen träffa partiledaren för det högernationalistiska partiet FPÖ Herbert Kickl för att diskutera regeringsbildningen i landet, rapporterar Ekot. Det efter att förhandlingarna mellan kristdemokraterna och socialdemokraterna i Österrike om att bilda regering brutit samman under helgen. van der Bellen, som tidigare inte velat ge FPÖ regeringsbildningsuppdraget, säger nu att en ny situation uppstått vilket kan tyda på att Kickl kommer få uppdraget att bilda regering till slut.
Österrikes parlament upphävde FPÖ-politikers immunitet
Det österrikiska parlamentet har röstat för att upphäva den parlamentariska immuniteten för fyra politiker från extremhögerpartiet FPÖ, däribland partiledaren Herbert Kickl, skriver tidningen Die Presse. Alla partier utom FPÖ röstade för beslutet. Åklagarmyndigheten vill utreda Kickl för misstänkt mened i ett utskottsförhör. Tre andra FPÖ-ledamöter utreds för brott mot landets nazistlagar efter att ha deltagit i en begravning där en sång som användes av nazistiska SS sjöngs.
Österrike släpper motstånd mot Rumäniens och Bulgariens Schengen-inträde
Österrike har beslutat att inte längre blockera Rumäniens och Bulgariens fullständiga medlemskap i Schengenområdet. Beskedet kommer inför EU:s inrikesministermöte på torsdag, där ett godkännande väntas, rapporterar Reuters. Länderna blev delvis medlemmar i mars i år, vilket innebar att gränskontroller för flyg- och sjötrafik togs bort. Nu öppnas även för att avskaffa kontrollerna vid landgränserna. Österrike har tidigare motsatt sig medlemskapet på grund av oro för illegal invandring, men uppger nu att antalet gränsövergångar minskat kraftigt.
Tyskland och Österrike pausar asylansökningar från syrier
Tyskland och Österrike stoppar tills vidare alla nya och pågående asylansökningar från syrier, rapporterar Ekot.
Österrikes inrikesministerium säger också att man ska genomföra förberedelser för hur syrier som fått asyl ska kunna återvända till Syrien igen. Från Tyskland heter det att alla asylansökningar från Syrien stoppas tills klarhet råder över den nya politiska situationen i Syrien.
Österrike på väg mot trepartiregering
Efter sju veckors sonderingssamtal går Österrikes politiska partier nu in i konkreta regeringsförhandlingar. Förbundskansler Karl Nehammer från konservativa ÖVP kommer att förhandla med socialdemokratiska SPÖ och liberala Neos om att bilda landets första trepartiregering, skriver tidningen Die Presse. Tillsammans har partierna 110 mandat väl över de 92 mandat som krävs för egen majoritet. Förhandlingarna väntas bli komplicerade eftersom det är första gången sedan 1945 som tre partier ska enas om ett regeringsprogram.