Jessika Roswall (M)
Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Jessika Roswall (M) utsågs till Sveriges EU-minister 18 oktober 2022.
Jessika Roswall (M) utsågs till Sveriges EU-minister 18 oktober 2022.
Ordförande Ursula von der Leyen har lagt fram sitt förslag på hur nästa EU-kommission ska se ut. Listan domineras av högerpolitiker. Sveriges kommissionärskandidat Jessika Roswall föreslås få ansvar för miljö, vattenresiliens och konkurrenskraftig cirkulär ekonomi.
Den nya EU-kommissionen kan komma att tillträda 1 december istället för 1 november eftersom parlamentets förhör börjar tidigast 14 oktober vilket kan göra det svårt att hinna fram till ett slutligt godkännande före månadsskiftet, rapporterar Politico. Enligt samma källan har Sverige uttryckt önskemål om att EU-minister Jessika Roswall (M) som ny EU-kommissionär ska få ansvar för handelsfrågor, alternativt frågor kopplade till Ukraina, konkurrenskraft eller klimatet.
I juli sade statsminister Ulf Kristersson att regeringen önskade att den svenska kommissionären fick ansvar för frågor som konkurrenskraft, geopolitik eller brottsbekämpning.
Bråk har uppstått om den ministerpost som sannolikt blir ledig i höst. EU-minister Jessika Roswall har nominerats till EU-kommissionär. Nu tycker både liberalers och kristdemokraters ungdomsförbund att EU-ministerposten borde tillfalla dem – och inom båda partierna finns nya namn redo, rapporterar TV4.
Regeringen nominerar EU-minister Jessika Roswall att bli Sveriges nya EU-kommissionär. – Ett ärofullt uppdrag, säger Roswall.
I dag tisdag går startskottet för de formella förhandlingarna med Ukraina och Moldavien om att gå med i EU. – Det är ett historiskt och otroligt viktigt steg för dem men också för EU, säger EU-minister Jessika Roswall.
Enligt uppgift till Europaportalen på fredagen har ledamöterna i riksdagens EU-nämnd fått eftermiddagen på sig att skriftligt godkänna de nya och försämrade handelsvillkoren för Ukraina när det gäller export av jordbruksprodukter, en av landets största sektorer, till EU-länderna. Europaparlamentet och ministerrådet blev preliminärt överens i onsdags att införa en “nödbroms” som utlöser tullar på en rad jordbruksprodukter om det blir mer än vad Ukraina sålde till EU i genomsnitt under 2022–2023. Trots att Sverige är uttalad frihandelsvän och stödjer Ukraina på flera sätt vill regeringen att riksdagen godkänner handelsavtalet, något som oppositionen vänder sig emot.
– Ukraina ska inte behöva betala priset för att ge omsorg om EU:s bönder. Det finns andra vägar för att ge EU:s bönder goda villkor, säger Matilda Ernkrans (S), EU-nämndens vice ordförande till Europaportalen.
Enligt Matilda Ernkrans har regeringen inte varit öppen med vilken linje Sverige drivit i Bryssel och inte heller har några ministrar informerat om det i EU-nämnden vilket man är skyldig att göra.
– Frågor har ställts om detta till statsministern och landsbygdsministern utan att några besked getts. Inte heller handelsministern har tagit initiativ till att ge riksdagen information. Vi anser därför att detta beslut inte ska antas på detta sätt, säger Matilda Ernkrans.
Sent på fredagskvällen bekräftade EU-minister Jessika Roswall (M) uppgifterna om det svenska ställningstagandet.
Fortsatt utvidgning av EU ligger i Sveriges intresse, säger EU-minister Jessika Roswall (M) – inför EU-ländernas gemensamma diskussion i frågan.
Sverige har lovat att underlätta för ett turkiskt EU-medlemskap. I SVT:s Agenda säger EU-minister Jessika Roswall (M) att regeringen ser positivt på Turkiets vilja.
– Men det kräver också reformer i det landet, precis som i de andra länderna, säger hon.
Medlemsländernas EU-ministrar diskuterar idag måndag den pågående halvtidsöversikten av unionens flerårsbudget för åren 2021-2027. Kommissionen har föreslagit att nu krävs mer pengar för att täppa till hål som orsakats av bland annat inflation, nya teknilsatsningar och oförutsedda utgifter som Ukrainastödet. EU-minister Jessika Roswall (M) menar att Sverige bara är villigt att bidra med mer pengar till Ukraina och att övriga hål måste täckas med redan existerande medel i EU-budgeten.
– Ukraina är det enda undantaget där vi ser att det behövs pengar. I övrigt ser vi [att man] måste göra omprioriteringar när det sker nya händelser i världen, sade Roswall på väg in på EU-ministermötet.
Hon tillade att hon trodde att det kommer att bli svårt för EU-länderna att komma överens om nya medel till EU-budgeten och svarade nekande på en direkt fråga om Sverige är snålt.
– Nej, det är vi inte, sade Jessika Roswall.
Budgeten för Sveriges ordförandeskap ser ut att hålla, rapporterar Ekot. 1,25 miljarder svenska kronor var budgeterade för ordförandeskapet. Framförallt är det mötesverksamheten som har kostat pengar. ”Jag hoppas och tror att det svenska folket tycker att det här är välinvesterade pengar”, säger Sveriges EU-minister Jessika Roswall.