Senast uppdaterad: 30 november 2022
Artiklar i ämnet
Vänsterpartiets Björk kandiderar inte i EU-valet
Malin Björk, Vänsterpartiets enda EU-parlamentariker, meddelade tidigare i månaden på bland annat Instagram att hon inte kommer att ställa upp till omval i nästa års Europaparlamentsval. Hon har varit EU-parlamentariker sedan 2014.
Fördjupning: Maktkamp avgör konservativa EPP:s väg
Den interna maktkampen inom den kristdemokratiska och konservativa partigruppen EPP, där svenska moderater och kristdemokrater ingår, mellan EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och EPP-ledaren Manfred Weber kommer att vara avgörande för att forma Europas framtid i många år framöver, skriver Politico. Enligt tidningen har synen på klimat- och migrationsfrågor i år utvecklat sig till en vattendelare mellan von der Leyen och Weber – där kommissionsordföranden drar mot mitten medan EPP-ledaren vill gå mer åt höger. Själva förnekar de att det skulle råda en politisk dragkamp mellan dem.
EU-förhandlare efter brexit: Fördjupa samarbetet med Storbritannien
EU och Storbritannien behöver enas om ett avtal gällande försvar och utrikespolitiskt samarbete. Det säger Michael Barnier, EU:s tidigare chefsförhandlare för brexitavtalet, till Politico. Enligt Barnier ligger det nu i bägge sidors intresse att samarbeta för att hantera genemsamma utmaningar såsom Ukrainakriget, klimatförändringar och terrorism.
Efter franska protester – amerikan hoppar av från EU-toppjobb
Den amerikanska ekonomen Fiona Scott Morton har dragit sig tillbaka från sin utnämning till Europeiska kommissionens chefsekonom för konkurrensfrågor, rapporterar Politico. Beslutet kommer efter högljudda protester som kulminerade i kritik från Frankrikes president Emmanuel Macron om valet att tillsätta någon som inte är från EU till rollen.
Många kritiska frågor kring EU:s avtal med Tunisien
Efter att EU och Tunisien i söndags tecknat ett avtal om migration och investeringar har det höjts många kritiska röster både kring avtalets innehåll och hur det kom till. Inrikeskommissionären Ylva Johansson, blev hårt ansatt i Europaparlamentet på tisdagen.
EU-parlamentet sågar kommissionens etikförslag – föreslår tuffare regler
EU-kommissionens förslag på ett nytt etikorgan är ”otillfredsställande och inte tillräckligt ambitiöst”. Det menar EU-parlamentet som nu vill se tuffare regler för en större öppenhet.
EU-spaning: Den liberala demokratin inte längre självklar förebild
EU-kommissionen menar att det styrelsesätt som dominerat västvärlden sedan andra världskrigets slut – den liberala demokratin – inte längre är den uppenbara modellen för resten av världen och att EU nu måste satsa förnyat stöd för att stärka sitt inflytande. – Vi måste inse att den tid då den liberala demokratin var den självklara modellen är förbi, säger kommissionär Maroš Šefčovič.
Svensk utmanas av danska till EU-post
Svenska regeringen har tidigare nominerat Tomas Östros som Sveriges kandidat till posten som ordförande i Europeiska investeringsbanken, EIB. Nu meddelar även Danmarks inflytelserika EU-kommissionär Margrethe Vestager att hon kandiderar, rapportera Bloomberg. Italien har sedan tidigare nominerat den före detta finansministern Daniele Franco och Polen Teresa Czerwińska, en av EIB:s nuvarande vice ordförande. Posten som EIB:s ordförande ska vara tillsatt den 1 januari 2024.
Stor oenighet kring att rädda naturen i EU
Ska EU-länderna återställa 20 procent av den natur på land och hav som människor har skadat? Debatten om återställa naturen är så pass splittrande att EU-parlamentets miljöutskott inte lyckades bli klar med omröstningarna under torsdagen. Men klart är att frågan inte avvisas och skickas därför inte tillbaka till kommissionen.
EU vill att Google säljer av annonstjänster
På onsdagen meddelade EU:s viceordförande Margrethe Vestager att man bedömer att Google har missbrukat sin ställning på marknaden för att gynna sina egna annonstjänster och att den enda väg framåt man ser är att Google säljer av delar av sina annonstjänster.