Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Artiklar i ämnet
Kommissionen vill underlätta EU:s socialpolitiska beslut
EU-medborgare bör smidigare få skydd mot diskriminering i alla former. Och arbetstagare ska enklare få social trygghet. Därför vill EU-kommissionen att medlemsländerna går med på att avstå från sin vetorätt i vissa socialpolitiska frågor.
EU vill ha fler garantier för EU-medborgare vid hård brexit
Rätt att behålla pensionen och avsluta pågående vårdbehandlingar. Det är några av de saker som EU-kommissionen uppmanar EU-länderna att erbjuda sina medborgare, bosatta i Storbritannien, vid ett avtalslöst brexit.
Arbetsmarknaden i EU ska övervakas
EU:s nya arbetsmyndighet kan motverka utländsk konkurrens med låga löner och dåliga arbetsvillkor hävdar LO. Men Gunnar Hökmark anser att den svenska modellen är hotad.
EU-enighet om kemikalier på arbetsplatsen
Förhandlare för EU-parlamentet och medlemsländerna nådde på tisdagskvällen en preliminär överenskommelse om nya regler för uppdaterade skydd för arbetstagarna mot cancerframkallande kemikalier.
– [Detta] kommer att bidra till bättre arbetsförhållanden för över en miljon arbetstagare i EU och förhindra fler än 22 000 fall av arbetsrelaterad sjukdom, sade EU:s arbetsmarknadskommissionär Marianne Thyssen i ett uttalande.
"Pappamånader" införs i EU
EU inför två ”pappamånader” för alla medlemsländer. Beslutet får konsekvenser för de flesta EU-länder, men troligen inte i Sverige som redan har tre månader reserverade för den ena föräldern.
Österrikes särbehandling av EU-medborgare granskas av kommissionen
Sedan första januari får föräldrar som arbetar i Österrike, men har barn som bor i ett annat EU-land, andra familjeförmåner än de med barn bosatta i Österrike. Landet har nämligen infört en indexering som innebär att EU-medborgare får skattereduktioner och bidrag beroende på hur dyrt eller billigt det är att leva i landet som deras barn bor i.
Med motiveringen att man inte får diskriminera andra EU-medborgare inledde EU-kommissionen på torsdagen ett överträdelseförfarande mot Österrike, som kan leda till att landet bötfälls.
– Det finns inte andra klassens medborgare i EU, och inte andra klassens barn, sade EU-kommissionären Marianne Thyssen vid en presskonferens.
Österrike har nu två månader på sig att svara på kommissionens kritik.
Pilotstrejk lyfts till politisk nivå
Pilotstrejkerna på flygbolaget Ryanair fortsätter att orsaka problem för företaget. På fredag väntas 190 flighter att ställas in i Europa och 30 000 passagerare beräknas drabbas. I dag ska därför företagets vd Michel O’Leary på egen begäran träffa EU:s arbetsmarknadskommissionär Marianne Thyssen för att samtala om krisen, enligt Politico.
EU-kampanj mot farliga kemikalier på jobbet
EU-kommissionen lanserade på tisdagen en kampanj för att informera företag i medlemsländerna om farliga kemikalier på arbetsplatser.
– Vi kommer fortsätta skapa uppmärksamhet kring och vidta åtgärder för att minska arbetstagares utsatthet för cancerframkallande kemikalier, sade EU:s sysselsättningskommissionär Marianne Thyssen.
Kampanjen ska genomföras med bland annat en databas med tips, ett nytt e-verktyg och praktisk information.
EU-uppgörelse om lika lön för lika arbete
EU:s lagstiftare har nått en preliminär uppgörelse om att lika lön för lika arbete på samma arbetsplats ska gälla vid utstationering av personal i andra EU-länder.
Sverige EU-varnas igen
Trots ekonomisk återhämtning varnas en rad medlemsländer, däribland Sverige, för allvarliga risker i ekonomin eller för att bryta mot EU-regler.