Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Mer fakta
Debatt i andra medier
Artiklar i ämnet
Le Pen ställs inför rätta för misstänkt EU-bedrägeri i mångmiljonklassen
Marine Le Pen, ledare för det franska högerextrema partiet Nationell samling, står inför rätta i Paris för anklagelser om förskingring av EU-medel, rapporterar FT, något partiet nekar till. Åklagare hävdar att Le Pen och 24 andra, inklusive partimedlemmar och personal, felaktigt använt cirka 3,2 miljoner euro, motsvarande 36 miljoner kronor, mellan 2004 och 2016 för att betala personal i Frankrike istället för i Bryssel. Om Le Pen döms kan hon få upp till 10 års fängelse, böter på 1 miljon euro och fem års förbud att inneha valda ämbeten som exempelvis president. Detta skulle kunna få stora politiska konsekvenser i Frankrike, där hennes parti har vuxit sig starkt.
Nationell samling är inte det första franska partiet som har anklagats för att missbruka pengar från Europaparlamentet. Tidigare i år bötfälldes politiker från den liberal-kristdemokratiska-rörelsen, MoDem, en del av koalitionen som stöder Frankrikes president Emmanuel Macron, för att felaktigt använt 300 000 euro , drygt tre miljoner kronor, av EU-pengar, rapporterar Politico.
Le Pens presidentkampanj utreds av åklagare
Den allmänna åklagarmyndigheten i Paris har inlett en utredning av Marine Le Pens presidentkampanj 2022 efter misstankar om olaglig finansiering, rapporterar flera medier, enligt TT/GP.
Le Pen grillas om rysskoppling: ”Det var det eller döden”
Den franska ytterhögerpolitikern Marine Le Pen, ledare för Nationell samling, pressades i onsdags om sina täta kontakter med Ryssland – särskilt om ett banklån hon tog till sina valkampanjer i Frankrike. ”Jag skrev på ett lån med en rysk bank, inte med Vladimir Putin”, sade hon i ett förhör i ett särskilt utskott i Nationalförsamlingen, rapporterar SvD.
Svenska politiker lättade efter Marcons seger
Franske presidenten Emmanuel Macron får fem år till vid makten, efter segern mot utmanaren Marine Le Pen i söndagens franska presidentval. ”En seger för ett starkt EU och för demokratin” kommenterar flera svenska EU-parlamentariker valresultatet – men framför allt uttrycker de lättnad över att högernationalisten Le Pen inte vann.
EU-ledare (S) till fransmännen: Rösta Macron – rädda demokratin
Med bara två dagar kvar till det franska presidentvalet leder sittande president Emmanuel Macron mot utmanaren Marine Le Pen i opinionen – men utgången är inte given och in i det sista jagar kandidaterna röster. Samtidigt varnar tre EU-ledare för att en vinst för Marine Le Pen är ett hot mot demokratin.
– Vi behöver ett Frankrike som försvarar våra gemensamma europeiska värderingar, skriver ledare för Tyskland, Spanien och Portugal i ett gemensamt upprop.
Slutdebatt i franska valet: "Klimathyckleri" och "Putin-beroende"
Köpkraft, pensioner och klimat – men också Rysslandskopplingar, slöjförbud och EU. Det var några av de teman som avhandlades när de två kandidaterna i det franska presidentvalet möttes i valkampanjens stora debatt.
EU-expert: Le Pens EU-politik kan knäcka unionen
Blir det fem år till av fördjupat EU-samarbete under Macron eller en indirekt Frexit under Le Pen? På söndag avgörs vilken fransk president som ska sitta vid EU-ledarnas bord de kommande fem åren.
– Det är svårt att se hur EU skulle kunna överleva om man börjar ta bort de delar som Le Pen föreslår, säger Georgina Wright, EU-expert på franska tankesmedjan Institut Montaigne.
Presidentkandidaten Le Pen utreds för misstänkt EU-förskingring
Bara dagar innan andra omgången i det franska presidentvalet på söndag – där högernationalistiska Marine Le Pen står mot liberalen och sittande presidenten Emmanuel Macron – har Le Pen hamnat i blåsväder, anklagad för att ha förskingrat stora summor EU-medel.
Le Pen vill helt ändra riktning på franska utrikespolitiken
Högernationalistiska Marine Le Pen, utmanaren i det franska presidentvalet, vill se en radikalt annorlunda utrikespolitik. ”Vi kan inte ha en union som hotar, utpressar och brister i respekt för medlemsländernas suveränitet”, säger Le Pen om de regler som alla EU-länder inklusive Frankrike lovat att följa, rapporterar Ekot. Hon vill reformera EU i grunden till att bli ett mindre överstatligt samarbete vilket kommer att kräva en ändring av EU:s fördrag, något som i sin tur kräver enighet mellan medlemsländer. Le Pen vill även att Frankrike ska lämna Natos militära ledning, avbryta försvarsindustriella samarbeten med Tyskland och återuppta de diplomatiska relationerna med krigsförbrytarregimen i Syrien.
Macron mot Le Pen i andra valomgången - en nagelbitare
För andra gången ska liberalen Emmanuel Macron och högernationalistiska Marine Le Pen stå mot varandra i det franska presidentvalets slutomgång. Avgörandet om två veckor kan bli en valrysare för såväl fransmän som övriga européer då utgången inte är given.