Senast uppdaterad: 30 november 2022
Artiklar i ämnet
Italienskt asylavtal med Albanien oroar
– Samförståndsavtalet mellan Italien och Albanien om landstigning och handläggning av asylansökningar, som ingicks förra veckan, väcker flera frågor om mänskliga rättigheter och bidrar till en oroande europeisk trend mot externalisering av asylansvar, sade Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, Dunja Mijatović, i ett uttalande på måndagen.
Hon ifrågasätter hur migranters och asylsökandes rättigheter kan upprätthållas med ett sådant avtal och varnar för "rättsliga tvetydigheter".
Kritik mot migrantavtal: "Italienskt Guantánamo"
Tusentals migranter kan skickas från Italien till läger i Albanien för att få sina asylärenden prövade, enligt ett nytt avtal mellan länderna. Men bland den italienska oppositionen riktas hård kritik mot överenskommelsen. – De skapar mer eller mindre ett italienskt Guantánamo, säger Riccardo Magi, ordförande för vänsterpartiet Più Europa, enligt TT/SvD.
Italien sluter avtal om att inrätta migrantcenter i Albanien
Italien kommer att bygga två center i Albanien för att ta emot upp till 36 000 migranter per år som försöker nå EU sjövägen, meddelade premiärministrarna i de två länderna på måndagen, rapporterar FT. Det är första gången som ett EU-land lägger ut sina asylförfaranden på entreprenad till ett land som ännu inte är medlem i unionen.
En talesperson för EU-kommissionen kommenterade på tisdagen beskedet med att upplägget måste följa EU-lag.
– Vi är i kontakt med de italienska myndigheterna eftersom vi behöver se detaljerna och vi ber att få detaljerad information om denna typ av arrangemang, sade talespersonen.
Samarbete ska öppna för EU-medlemskap
Albanien och Nordmakedonien började i juli förhandla om medlemskap i EU. För att öka chanserna till medlemskap i unionen har de två länderna börjat samarbeta, skriver TT/GP. På måndagen slöt ländernas premiärministrar Dimitar Kovacevski och Edi Rama ett avtal om att samarbeta i såväl ansökningsprocessen som om energi och infrastruktur.
Efter år av väntan: Två Balkanländer kan börja EU-förhandla
Albanien och Nordmakedonien får klartecken att inleda förhandlingar om att bli medlemmar i EU.
Tusentals kräver att Albaniens regering avgår
Tusentals albaner som stöder oppositionen har demonstrerat mot regeringen och krävt dess avgång, uppger TT/SvD. Demonstranterna är missnöjda med ökade levnadskostnader och anklagar samtidigt regeringen för korruption. Priserna på baslivsmedel och bränsle har stigit i landet efter pandemin och Ukrainakrigets utbrott.
Bulgarien öppnar för att slopa EU-veto mot Nordmakedonien
Bulgarien blockerar sedan flera år Nordmakedonien från att inleda medlemskapsförhandlingar med EU trots att landet uppfyller alla formella krav. Men i dag fredag röstade det bulgariska parlamentet med siffrorna 170-37 för ett franskt kompromissförslag som öppnar för att Bulgarien ska släppa sitt veto under villkor att vissa krav uppfylls, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg. Ett sådant krav är att Bulgarien får garantier om att grannlandet Nordmakedonien måste nämna bulgarer som en nationalitet i sin författning. Kandidatlandet Albaniens EU-ansökan behandlas tillsammans med Nordmakedonien vilket gör att ett slopat Bulgarienveto även skulle öppna för medlemskapsförhandlingar med Tirana.
Ungern fortsätter blockera EU-sanktioner mot Ryssland – kräver miljarder
EU:s utrikesministrar har inte kommit närmare någon lösning på Ungerns blockering av unionens oljeembargo mot Ryssland. Den ungerske utrikesministern kräver många miljarder för att dra tillbaka sitt veto.
Reportrar utan gränser: Journalister blev måltavlor i Albanien
Reportrar utan gränser kritiserar albansk polis för att “medvetet” ha riktat in sig på tydligt identifierbara journalister med vattenkanoner och tårgas när journalisterna i lördags bevakade oroligheter vid demokratiska partiets högkvarter i huvudstaden Tirana, rapporterar Euractiv.
EU-längtande Balkanländer startar mini-Schengen
Albanien, Nordmakedonien och Serbien, tre länder på Balkan som söker EU-medlemskap, har i frustration med att processen att kunna gå med inte verkar gå framåt enats om att sätta upp en egen passfri zon, rapporterar FT. Det ska bland annat bli lättare att rese mellan länderna för både privatpersoner och transporter. På sikt hoppas man även att Montenegro och Bosnien-Hercegovina går med.