Senast uppdaterad: 30 november 2022
Mest lästa artiklar i ämnet
Artiklar i ämnet
EU behöver öka sitt engagemang för Bosnien-Hercegovina
Det nyblivna kandidatlandet Bosnien-Hercegovina har en lång väg att gå innan ett EU-medlemskap kan bli aktuellt. Samtidigt som Putin ger landet ”särskild patriotisk omsorg och kärlek” behöver EU använda både piska och morot för att visa sin kärlek. Bosnien och Hercegovinas framtid är i EU, men båda parter har ett gediget arbete framför sig. Det skriver kristdemokraterna Nedžad Deumić, David Lega och Magnus Berntsson.
Bosnien får kandidatstatus till EU
EU:s ledare har enats om att bevilja Bosnien och Hercegovina kandidatstatus för att bli medlem i unionen, uppger tjänstemän, enligt TT/SVT. Kandidatstatusen är ett steg i en lång väg mot EU-medlemskap. Även om statusen ges krävs fortfarande ytterligare klartecken för att ens få inleda formella medlemskapsförhandlingar.
Bosnien-Hercegovina rekommenderas få kandidatstatus
EU-länderna i ministerrådet rekommenderade på tisdagen att Bosnien-Hercegovina ska få så kallad kandidatstatus för att på sikt inleda formella förhandlingar om att gå med i EU. Medlemsländernas stats- och regeringschefer väntas ge formellt klartecken vid EU-toppmötet på torsdag. Bosnien-Hercegovina ansökte om att få bli EU-medlem 2016. Läs mer om EU:s utvidgning och kandidatländerna här.
Kalabalik i Bosnienserbien efter valet
Efter valet i Bosnien anklagas bosnienserbernas nyvalde president Milorad Dodik för valfusk, rapporterar Ekot. I förra veckan demonstrerade tusentals människor i Banja Luka, som är den serbiska republikens huvudfäste i Bosnien. Nu kräver oppositionen att 65 000 valsedlar ska räknas om.
Bosniskt valresultat fortfarande inte klart
Valrörelsen i Bosnien-Hercegovina har kantats av etniska spänningar och ännu är inte valresultatet klart, rapporterar SVT. I den serbiska delen av landet är den ryska närvaron påtaglig, någonting som har oroat analytiker. Valet syftar till att utse tre presidenter till det roterande presidentskapet: en bosniak, en bosninenserb och en bosnienkroat. De byts av efter åtta månader.
Bosniskt val under etniska spänningar
Vallokalerna har öppnat i Bosnien-Hercegovina, efter en valkampanj som präglats av politiska konflikter och växande oro medan de etniska spänningarna i landet ökar, rapporterar TT/SVT på söndagen. Bosnierna ska välja tre presidenter till landets roterande presidentskap – en bosniak, en bosnienserb och en bosnienkroat – samt ett gemensamt parlament. Det hålls också val i landets två självstyrande enheter: Bosniska federationen och Serbiska republiken.
Besvikelse i Bosnien över missad EU-chans
I Bosnien är besvikelsen stor över att landet fortsatt står långt ifrån ett medlemskap i EU, samtidigt som både Ukraina och Moldavien har blivit kandidatländer. Enligt tv-redaktören Elvir Bucalo missade de bosniska politikerna chansen att närma sig EU vid ett möte i början av juni, rapporterar Ekot. EU krävde då att Bosnien skulle anta tre lagar, bland annat om stärkt rättsväsende och minskad korruption, men lagarna röstades ner av parlamentet.
Linde varnar för serbisk separatism i Balkan
Mardrömmar om massakrer väcks åter i Bosnien-Hercegovina där brutalitet brände sönder samhällen i Balkan för knappt tre decennier sedan. Den serbiske ledaren Milorad Dodik vill frigöra sig från Bosnien-Hercegovinas självstyre.
– Det går verkligen åt fel håll, säger utrikesminister Ann Linde (S), enligt TT/GP.
Oron för Bosnien: Kan falla i bitar
Kris kring Ukraina. Men också kring Bosnien-Hercegovina är oron stor inom EU. Utrikeschefen varnar för ett "kritiskt läge”, enligt TT/Sydsvenskan.
Bildt: Krig i Bosnien på gränsen till uteslutet
Carl Bildt, ex-utrikesminister och EU-sändebud under Jugoslavienkriget, följer utvecklingen på Balkan noga. Han tonar ner riskerna för en väpnad konflikt i Bosnien, skriver SvD.