Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Debatt i andra medier










Artiklar i ämnet
Bosnienserbisk ledare söker Rysslands hjälp efter arresteringsorder
Bosniska åklagare har utfärdat en arresteringsorder mot den bosnienserbiske separatistledaren Milorad Dodik efter att han ignorerat en domstolskallelse, rapporterar Reuters. Dodik, som är president i Bosniens autonoma serbiska republik, avfärdar ordern.
Konflikten uppstod efter att Dodik trotsade beslut från Bosniens internationella sändebud. Han dömdes till ett års fängelse och sex års förbud att inneha ämbete, ett beslut han kan överklaga.
Som svar har Dodik infört lagar som förbjuder statlig rättsväsende i regionen och meddelat att han kommer be Ryssland att lägga in veto mot förlängningen av EU:s fredsbevarande uppdrag i FN:s säkerhetsråd i november. EU:s fredsbevarande styrka EUFOR har börjat utplacera reservstyrkor i Bosnien för att upprätthålla stabiliteten.
Politisk kris i Bosnien: Presidenten hotar bryta loss serbisk del
Bosnien och Hercegovina upplever just nu stora politiska spänningar, rapporterar SVT Nyheter. Presidenten i den serbiska delen, Milorad Dodik, har hotats med fängelse efter att ha trotsat FN-representanten i landet. Som svar har han hotat att bryta loss området Republika Srpska från resten av landet och infört flera hårda lagar. En ny lag har redan använts för att slå till mot en tidningsredaktion.
– När en autokrat som tappar sin makt kommer denna göra vad som helst för skydda sig själv, även förstöra ett land och dess institutioner, säger Ivana Korajlic, chef för Transparency International i Bosnien.
Oron växer för att situationen kan förvärras, särskilt då omvärldens fokus ligger på Ukraina och USA:s nya ledning.
Nya lagar skapar stora spänningar i Bosnien
Bosnienserberna har röstat igenom flera lagar som stoppar Bosniens centrala domstolar från att verka i deras region, Republika Srpska, rapporterar Ekot. Beslutet kom efter att ledaren Milorad Dodik nyligen dömdes till ett års fängelse för att ha trotsat en internationell representant. Dodik hade tidigare hotat att bryta loss Republika Srpska från Bosnien om han fälldes i domstol. Kritiker ser de nya lagarna som ett första steg mot en sådan utbrytning.
EU och Bosnien-Hercegovina i nytt gränssamarbete
EU:s ministerråd godkände idag ett avtal som gör det möjligt för EU:s gränsmyndighet Frontex att arbeta i Bosnien-Hercegovina. Samarbetet innebär att Frontex och bosniska gränsvakter kan genomföra gemensamma insatser i landet.
Avtalet ger Frontex möjlighet att hjälpa Bosnien-Hercegovina med att hantera flyktingströmmar, bekämpa olaglig invandring och gränsöverskridande brottslighet. Sedan 2019 har Frontex rätt att utföra gränskontroller och registrera personer i länder utanför EU.
Liknande avtal har redan slutits med Serbien, Nordmakedonien och Montenegro. Innan avtalet kan börja gälla måste det godkännas av EU-parlamentet.
Svensk militär tillbaka i Bosnien – en följd av Ukrainakriget
Efter åtta års frånvaro är den svenska försvarsmakten tillbaka i Bosnien igen, rapporterar Ekot. En svensk stabsofficer finns nu på Eufors camp Butmir, några kilometer utanför Sarajevo.Det som föranlett en ny svensk närvaro är dels ökade spänningar i ett land som slets sönder av ett blodigt inbördeskrig på 90-talet, dels Rysslands attack på Ukraina.
Bosnien-Hercegovina föreslås få förhandla om framtida EU-medlemskap
EU-kommissionen rekommenderade på tisdagen att Bosnien-Hercegovina ska få inleda formella medlemskapsförhandlingar, vilket är ett stort steg framåt i Balkanlandets försök att bli medlem i unionen.
– Sedan vi beviljade kandidatstatus [2022] har Bosnien och Hercegovina tagit imponerande steg framåt. Fler framsteg har gjorts på drygt ett år, än på ett helt decennium, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett uttalande på tisdagen. Hon rekommenderar rådet att, efter att Bosnien och Hercegovina har tagit ytterligare steg i linje med kommissionens rapport, inleda medlemskapsförhandlingar med Bosnien och Hercegovina.
EU-kommissionen väntas rekommendera medlemskapsförhandlingar med Bosnien-Hercegovina
EU-kommissionen kommer att rekommendera att Bosnien-Hercegovina ska få inleda formella medlemskapsförhandlingar, vilket är ett stort steg framåt för Balkanlandets försök att bli medlem i unionen, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg. Beslutet förväntas tillkännages under tisdagen.
EU:s utvidgning: Bosnien-Hercegovina "måste göra mer"
Bosnien-Hercegovina har knappt två månader på sig att leva upp till de krav som EU ställt på landet för att det ska få inleda medlemskapsförhandlingar. Landets ledare hoppas på ett positivt besked vid EU-toppmötet i mars, men unionens "striktaste" land, Nederländerna, anser att Bosnien-Hercegovina i nuläget inte gjort tillräckligt.
EU behöver öka sitt engagemang för Bosnien-Hercegovina
Det nyblivna kandidatlandet Bosnien-Hercegovina har en lång väg att gå innan ett EU-medlemskap kan bli aktuellt. Samtidigt som Putin ger landet ”särskild patriotisk omsorg och kärlek” behöver EU använda både piska och morot för att visa sin kärlek. Bosnien och Hercegovinas framtid är i EU, men båda parter har ett gediget arbete framför sig. Det skriver kristdemokraterna Nedžad Deumić, David Lega och Magnus Berntsson.
Bosnien får kandidatstatus till EU
EU:s ledare har enats om att bevilja Bosnien och Hercegovina kandidatstatus för att bli medlem i unionen, uppger tjänstemän, enligt TT/SVT. Kandidatstatusen är ett steg i en lång väg mot EU-medlemskap. Även om statusen ges krävs fortfarande ytterligare klartecken för att ens få inleda formella medlemskapsförhandlingar.
Debatt i andra medier









