Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Mest lästa artiklar i ämnet
Debatt i andra medier
Artiklar i ämnet
Tidigare Europaparlamentariker tvingas återbetala EU-bidrag efter bedrägeri
EU-domstolen beslutade på onsdagen att den förre italienske Europaparlamentarikern, konservative Crescenzio Rivellini, ska återbetala 252 000 euro i EU-bidrag till parlamentet. Därmed förlorade Rivellini den stämning han lämnat in mot parlamentet för att slippa betala. Orsaken till återbetalningen är att en utredning från EU:s bedrägeribekämpningsbyrå Olaf visat att pengarna begrägligen utbetalats via honom till ett företag i syditalienska Neapel ägt av hans älskarinna, ett företag som inte utfört några tjänster alls, något som Politico tidigare rapporterat om.
IMF: Frankrike och Italien klarar inte EU:s budgetmål
Internationella valutafonden (IMF) förutspår att Frankrike och Italien inte kommer att lyckas sänka sina budgetunderskott till EU:s gräns på 3 procent av BNP fram till 2029, uppger nyhetsbyrån Bloomberg. För Frankrike väntas underskottet ligga kvar runt 6 procent fram till 2029. Som följd av detta kommer statsskulden i båda länderna att fortsätta öka. Italiens skuld beräknas nå 142,3 procent av BNP 2029, medan Frankrikes skuld väntas stiga till 124,1 procent. IMF:s bedömning är betydligt mer pessimistisk än de båda ländernas egna prognoser.
Så sent som för några veckor sedan flyttade den franske premiärministern, konservative Michel Barnier, landets målsättning att klara EU:s 3-procentsgräns från tidigare utlovat 2027 till 2029.
Italien stärker migrantavtal med ny lag – vill motverka dom
Italiens regering har godkänt en ny lag för att rädda det omdiskuterade migrantavtalet med Albanien, skriver TT/GP. Lagen ger Italien rätt att snabbt hantera asylansökningar och bestämma vilka länder utanför EU som är säkra. Detta sker efter att en domstol i fredags bestämt att tolv migranter ska flyttas tillbaka till Italien från Albanien för asylprövning. Enligt avtalet från november förra året ska migranter som räddas av italienska fartyg föras till Albanien i väntan på asylbeslut. Premiärminister Giorgia Melonis regering vill med den nya lagen motverka rättsliga hinder för avtalet. Detta efter att EU-domstolen nyligen sagt att delar av länder utanför EU inte kan räknas som säkra om inte hela landet anses säkert.
Italiensk domstol avvisar kontroversiell migrantplan
En domstol i Rom har beslutat att tolv av de migranter som nyligen skickades till ett läger i Albanien har rätt att föras tillbaka till Italien. Detta är ett bakslag för den nationalkonservativa premiärministern Giorgia Melonis plan att hantera asylsökande utanför Italiens gränser, skriver FT. Domstolen hänvisade till en ny dom från EU-domstolen som säger att länder inte kan anses "delvis säkra" för utvisningar. Meloni uttryckte besvikelse men insisterade på att detta bara är ett tillfälligt hinder. – Italienarna har bett mig stoppa illegal invandring och jag ska göra mitt bästa, sade Meloni. Regeringen planerar att överklaga beslutet.
EU-toppmötet: Nya krav på tuffare åtgärder mot migranter
En grupp EU-länder med Danmark, Nederländerna och Italien i spetsen vill se fler och tuffare åtgärder för att minska den irreguljära invandringen och skicka tillbaka fler migranter som inte har rätt att stanna i EU. – Vi måste pröva nästan alla vägar som finns, säger statsminister Ulf Kristersson på väg in på EU-toppmötet i Bryssel.
Italien har börjat med utvisningar till Albanien
16 migranter har anlänt till Albanien från Italien, rapporterar Ekot. Det är den första gruppen migranter som Albanien tar emot, efter att ett avtal slutits mellan länderna, som innebär att upp till 3 000 migranter som plockas upp i havet av Italiens kustbevakning, kan härbärgeras i Albanien och få sin asylansökan prövad.
Italien ökar antalet arbetstillstånd för utländsk vårdpersonal
Italien kommer att erbjuda 10 000 extra arbetstillstånd nästa år för utländsk personal som tar hand om äldre och funktionshindrade, uppger Reuters. Detta är en del av ett nytt paket med migrationsregler som regeringen antog på onsdagen. Italien har länge haft brist på vårdpersonal på grund av en åldrande befolkning och låga födelsetal. De extra tillstånden läggs till de 452 000 arbetstillstånd som tidigare utlovats för perioden 2023-2025. Premiärminister Giorgia Melonis högerregering har infört åtgärder för att minska olaglig invandring, men utökar samtidigt lagliga vägar för arbetskraftsinvandring.
Valresultatet i Österrike väcker frågor i Italien
Medan det högerextrema österrikiska FPÖ:s valframgångar välkomnas av det högerpopulistiska Lega ses det med skepsis av andra politiker i Italien, rapporterar Euractiv.
– Varje nynazistisk återkomst måste avvisas, sade Italiens vice premiärminister och utrikesminister, konservative Antonio Tajani, i ett uttalande på måndagen.
Sydtyrolen som tillhörde Österrike-Ungern fram 1919 då Italien tog över är också något som nämns i sammanhanget.
– FPÖ:s ledare har kallat Sydtyrolen för en integrerad del av Österrike. Vad är nästa steg om de kommer till makten? Annektering? sade vänsterpopulistiska Femstjärnerörelsens Europaparlamentariker Mario Furore.
Italien stödjer EU:s elbilstullar mot Kina
Italien ställer sig nu bakom EU:s föreslagna tilläggstullar på elbilar som importeras till EU. Italiens stöd till tullarna tillkännagavs av landets utrikesminister Antonio Tajani i en intervju med tidningen Corriere della Sera, enligt Finwire/Realtid.
Mussolinis barnbarn lämnar Italiens bröder
Rachele Mussolini, barnbarn till Italiens tidigare diktator Benito Mussolini, har beslutat att lämna premiärminister Giorgia Melonis parti Italiens bröder. Hon anser att partiet är för högerinriktat och känner sig mer hemma i det mer mittenorienterade Forza Italia, rapporterar Reuters. Mussolini säger att hon vill ansluta sig till ett parti som ligger närmare hennes "måttfulla och centristiska känslor". Beslutet kommer efter att hon nyligen kritiserat partiets hållning i frågor om minoriteters rättigheter. Italiens bröder har rötter i en fascistisk rörelse efter andra världskriget. Trots Melonis försök att framställa partiet som mer mainstream, menar kritiker att dess hårda linje i frågor som invandring och samkönat föräldraskap visar på motsatsen. Mussolinis beslut att byta parti tros vara kopplat till dessa rättighetsfrågor, särskilt efter en nylig dispyt med Meloni om en algerisk boxares könstillhörighet.