Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Mer fakta
Mest lästa artiklar i ämnet
Debatt i andra medier










Artiklar i ämnet
Österrike får historisk trepartiregering
Österrike får för första gången i landets historia en regering bestående av tre partier, uppger Ekot. Detta stod klart på söndagen när medlemmarna i liberala NEOS röstade ja till regeringsöverenskommelsen med kristdemokratiska ÖVP och Socialdemokratiska SPÖ. Kristdemokraten Christian Stocker blir ny förbundskansler och väntas tillträda på fredag när den nya regeringen svär eden.
EU-jurist vill upphäva beslut om ungersk kärnkraft
EU-domstolens generaladvokat Laila Medina föreslog i ett utlåtande på torsdagen att domstolen upphäver ett tidigare beslut som godkände Ungerns statliga stöd till kärnkraftsverket Paks II. Österrike överklagade kommissionens beslut från 2017 som tillät Ungern att finansiera två nya reaktorer.
Generaladvokaten anser att kommissionen borde ha granskat om EU:s upphandlingsregler följdes när Ungern direkttilldelade byggkontraktet till ett ryskt statligt företag utan anbudsförfarande.
Bakgrunden är att Ungern 2017 fick kommissionens godkännande att finansiera två nya reaktorer som skulle ersätta fyra befintliga. Byggandet anförtroddes direkt till det ryska företaget enligt ett avtal mellan länderna. Ryssland lovade även ett lån på tio miljarder euro för projektet. Domstolens slutliga dom väntas senare och följer ofta, men inte alltid, generaladvokatens förslag.
Breda mitten bildar regering i Österrike
Under ledning av det konservativa ÖVP-partiet har socialdemokrater och liberaler på torsdagen bildat en koalitionsregering. Detta fem månader efter höstens parlamentsval i Österrike, rapporterar Politico. Tillsammans har partierna 110 mandat, väl över de 92 mandat som krävs för egen majoritet i underhuset i Österrikes parlament.
I den över 200 sidor tjocka regeringsförklaringen har partier bland annat enats om besparingar på över 6,3 miljarder euro genom höjda skatter på banker och energibolag, samtidigt som man vill stoppa familjeåterförening för flyktingar och avsluta Turkiets EU-anslutningsförhandlingar. Regeringen stödjer Ukraina, satsar på gasdiversifiering för energisäkerhet och inför pensionsreformer för att få äldre att arbeta längre.
Nya förhandlingar om österrikisk regering
Österrikes konservativa parti ÖVP och socialdemokratiska SPÖ för just nu samtal om att bilda regering tillsammans, uppger landets public service-kanal ORF. Enligt uppgifter från båda partierna i går måndag pågår diskussioner om möjligheterna att nå en överenskommelse.
Partierna närmar sig varandra i flera frågor. ÖVP kan tänka sig att acceptera en bankskatt medan SPÖ är redo att släppa kravet på förmögenhetsskatt. Även i migrationsfrågor och övervakning av meddelandetjänster som whatsapp söker partierna kompromisser.
Förhandlingarna inleddes efter att ÖVP:s tidigare samtal med högerextrema FPÖ bröt samman i förra veckan. Dessförinnan hade förhandlingar mellan ÖVP och SPÖ kollapsat. Enligt österrikiska medier kan en ny regering vara på plats redan inom två veckor.
Österrike: Samtal om FPÖ-regering har kollapsat
Samtalen om en FPÖ-ledd koalitionsregering i Österrike har havererat, meddelar ytterhögerledaren Herbert Kickl, rapporterar TT/GP. Koalitionssamtalen har präglats av osämja, inte minst kring vilket parti som ska kontrollera vilket departement.
Österrikiska högerpartier vill skrota klimatåtgärder
Österrikes högerextrema Frihetsparti (FPÖ) och konservativa Folkpartiet (ÖVP), som sitter i regeringsförhandlingar, presenterade på torsdagen sina planer för att förbättra landets ekonomi, uppger Reuters. Partierna vill spara 6,4 miljarder euro genom att bland annat avskaffa klimatbonusen som ger skattebetalare en årlig utbetalning kopplad till koldioxidutsläpp.
– Det finns ungefär 200 000 elbilar i Österrike. De får nästan 600 miljoner euro i olika stöd. Vissa av dessa skattelättnader anser vi är orättvisa och olämpliga, och vi har därför beslutat att agera därefter, sade FPÖ:s budgettalesman Hubert Fuchs.
Partierna planerar även att ta bort momsbefrielsen på solpaneler och avskaffa försäkringsskattelättnader för elbilar.
Österrikes högerpartier enas om budgetbesparingar
Österrikes högerextrema Frihetsparti (FPÖ) och konservativa Folkpartiet (ÖVP) har på måndagen kommit överens om åtgärder för att minska landets budgetunderskott, rapporterar Reuters. Detta i de pågående regeringsförhandlingarna mellan de två partierna. Partierna ska spara cirka 6,3 miljarder euro för att hålla sig inom EU:s gräns på 3 procent av BNP.
– Vi har tagit ett grundläggande beslut och utvecklat en gemensam plan för att undvika ett EU-förfarande mot Österrike, sade FPÖ-ledaren Herbert Kickl i ett pressmeddelande.
De största besparingarna ska göras genom minskade statliga utgifter, men inga skattehöjningar för allmänheten planeras.
Österrike tillhör en liten skara EU-länder som aldrig följt EU-regeln att inte ha en offentlig skuld (statens skuld inklusive kommuner och regioner) som överstiger 60 procent av bruttonationalprodukten, BNP.
Protester mot högerextremt regeringsbildande i Österrike
Över 10 000 personer demonstrerade i Wien mot utsikterna att Österrikes högerextrema Frihetsparti (FPÖ) ska bilda regering, rapporterar Reuters. Partiet, som vann valet i september med 29 procent av rösterna, inleder regeringsförhandlingar med konservativa FPÖ på fredag. Demonstranterna samlades med plakat med budskap som "Nazister ut" och "Historien upprepar sig". ÖVP kräver garantier från FPÖ:s ledare Herbert Kickl att Österrike ska hållas fritt från ryskt inflytande.
Utrikesminister tar över i Österrike
Konservative utrikesministern Alexander Schallenberg tar tills vidare över som förbundskansler i Österrike efter avgående partikollegan Karl Nehammer, uppger SVT. Tillträdet sker på fredag, i väntan på att pågående regeringsförhandlingar ska gå i mål eller landa i ett eventuellt nyval.
Ytterhögerpartiet och Putin-anknytna FPÖ har fått i uppdrag att leda diskussionerna, som för Schallenbergs parti ÖVP ska föras av tillförordnade partiledaren Christian Stocker.
Ytterhögern får bilda regering i Österrike
Det Rysslandsorienterade och högerextrema partiet FPÖ har fått uppdraget att försöka bilda en ny regering i Österrike, rapporterar SVT. Det är första gången sedan andra världskriget som ett parti från den yttre högerflanken får detta uppdrag.
Mest lästa artiklar i ämnet
Debatt i andra medier









