Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Artiklar i ämnet
Nya protester mot "Europas största litiumgruva"
Efter att tidigare stoppat projektet efter miljöprotester gav den serbiska regeringen i sommar på nytt grönt ljus till utveckling och prospektering av vad som kan bli Europas största litiumgruva, rapporterar Reuters. Tiotusentals människor samlades i centrala Belgrad på lördagen och krävde ett stopp för planerna över rädsla för att det skulle kunna förorena närliggande mark och vatten. Litium är en viktig metall inom den gröna omställningen och används bland annat till uppladdningsbara batterier.
I juli undertecknade Serbien, Tyskland och EU ett avtal som skulle ge företag från EU:s medlemsländer tillgång till råvaror utvunna i Serbien, bland annat litium, rapporterar Euractiv.
Kosovoerbjudande för att få Serbien att erkänna landet
Kosovo har presenterat ett förslag som skulle ge serbiska kommuner i Kosovo utökad lokal autonomi och befogenheter, rapporterar Bloomberg. Kosovos president hoppas dessa medgivanden kan få Serbien, som vägrat erkänna Kosovos självständighet, att ompröva sin hållning. Serbien har tidigare motsatt sig alla försök att ge Kosovo fullt självstyre.
Kinas miljarder ger inflytande i Ungern och Serbien
En upprustad höghastighetsjärnväg mellan huvudstäderna i Ungern och Serbien, investeringar i koppargruva och ny batterifabrik är de senaste exemplen på hur statliga kinesiska pengar vinner politiskt inflytande i de två länderna, skriver Bloomberg. Som ett tecken på ett allt närmare samarbete tas Kinas diktator Xi Jinping i veckan emot på statsbesök i Serbien och Ungern. Tidigare i år framkom också att Ungern och Kina inleder ett så kallat fördjupat säkerhetssamarbete.
Prorysk regering invald i Serbien
Serbiens parlament har valt en ny regering, bestående av flera proryska politiker, skriver TT/GP. Bland de mer kontroversiella medlemmarna finns bland annat två nu omvalda ministrar, som sedan tidigare belagts med amerikanska sanktioner.
Kosovoserber får resa visumfritt i EU
Med siffrorna 406 för, 97 mot och 94 som avstod röstade EU-parlamentet för att kosovoserber, som får sina pass utfärdade av det serbiska koordinationsdirektoratet, ska får resa i upp till 90 dagar i EU-länderna utan visum. Beslutet innebär att hela västra Balkanregionen nu kan resa visumfritt i EU. De närvarande svenska EU-parlamentarikerna stödde förslaget förutom Johan Nissinen (SD), Peter Lundgren (-) och Sara Skyttedal (-) som röstade nej och Miljöpartiets tre ledamöter som lade ned sina röster.
Serbien kan lämna Europarådet om Kosovo går med
Serbien kommer att överväga att lämna Europarådet om dess tidigare provins Kosovo tas upp i organisationen för mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen, enligt president Aleksandar Vučić. Det rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.
Sverige listetta i patentansökningar
Sverige sticker ut som listetta bland EU-länderna när Europeiska patentverket sammanställt antalet patentansökningar per capita 2023. Från Sverige inkom totalt 5 100 ansökningar, vilket betyder 495 per miljoner invånare. Tvåa och trea på listan är Danmark och Finland. På listans botten är EU-kandidatlandet Serbien med endast 14 patentansökningar under 2023, det vill säga 2 per miljoner invånare.
Efter månader av protester – valet i Belgrad tas om
Valet i den serbiska huvudstaden Belgrad ska göras om om en dryg månad, men det är inte omfattande rapporter om fusk som tvingat fram nyvalet, utan behovet att en majoritet som kan styra staden, rapporterar Ekot. Beslutet följer efter månader av protester och ökade spänningar, där oppositionen anklagat regeringen för valfusk i både parlaments- och kommunvalen.
Uppgifter: Ryssland använder serbisk agent för att infiltrera EU:s organ
Rysk underrättelsetjänst använder en serbisk agent för att infiltrera EU-institutioner och sprida Kremlvänliga argument om invasionen av Ukraina, enligt en västlig underrättelsebriefing som Politico har tagit del av.
Obligatorisk värnplikt ska säkra “Serbiens framtid” – Kosovo köper missiler
Serbien kan komma att återinföra obligatorisk värnplikt som avskaffades 2011, rapporterar Euractiv. Enligt försvarsminister Miloš Vučević är det inte en uppmaning till krig utan en förståelse för den nuvarande säkerhetssituationen, geopolitiska omständigheter och framför allt för Serbiens framtid. Samtidigt rustar Kosovo, som Serbien ligger i konflikt med, sin armé genom att köpa pansarvärnsmissiler från USA.