5 december 2018
DELA
Britter har svårt att få japanskt handelavtal
18 feb
Samtidigt som den brittiska regeringen försökert få i hamn utträdesavtalet med EU brottas man med att säkra handelsavtal som ska ersätta de avtal som man haft via EU. Financial Times rapporterar att förhandlingarna om ett handelsavtal med Japan stött på patrull efter att britterna skickat ett brev där man försökt få japanerna att skynda på processen, något som tolkades som en anklagelse om att släpa fötterna efter sig.
En till EU-kommissionär vill bli president
18 feb
EU:s hälsokommissionär, socialdemokraten Vytenis Andriukaitis, ställer upp i det litauiska presidentvalet i maj, skriver The Baltic Times. Posten som president i Litauen är ett tungt politiskt uppdrag – bland annat är det presidenten som representerar landet på EU-toppmöten. Sedan tidigare kandiderar en annan EU-kommissionär, Maroš Šefčovič, till att bli president i Slovakien.
200 000 demonstrerade i Barcelona
18 feb
Runt 200 000 personer demonstrerade i spanska Barcelona i protest mot den nyss inledda domstolsprocessen mot tolv katalanska separatister som var ledande när regionen 2017 försökte bryta sig loss från Spanien, skriver BBC.
Frankrike och Italien gräver ner stridsyxan
18 feb
Frankrikes Italienambassadör skickas tillbaka till Italien och därmed har lugnet återvänt till de södra delarna av Europa, efter den senaste tidens motsättningar. Inte sedan andra världskriget har relationen mellan Frankrike och Italien varit så illa, enligt SVT.
Polens premiärminister nobbar Israel
18 feb
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki ställer in sin planerade resa till Israel efter att Israels dito Benjamin Netanyahu kommenterat Polens roll i Förintelsen, skriver TT/SvD.
Polen och Ungern ännu långt från EU
15 feb
EU-ministrarna tar på tisdag återigen upp artikel-7-förfarandena mot Polen och Ungern för diskussion. Enligt den svenske EU-ministern Hans Dahlgren har EU-kommissionen och de två länderna hittills inte närmat sig varandra i synen på rättsstatens principer, med undantag för att Polen återinsatt tidigare pensionerade domare efter en interimdom i EU-domstolen.
– Det är fortfarande ett allvarligt läge både i Polen och Ungern och det är därför förfarandet måste fortsätta, säger han till Europaportalen.
Rumänien skär ner på korruptionsbekämpning
15 feb
EU:s ordförandeland Rumänien antog i dag fredag sin budget för 2019, som bland annat innebär nedskärningar med upp till 15 procent när det gäller anslagen till åklagare som arbetar mot korruption och organiserad brottslighet och till landets underrättelsetjänst, rapporterar Bloomberg. Samtidigt kritiseras budgeten för att vara alltför optimistisk. Bland annat räknar regeringen med en ekonomisk tillväxt på 5,5 procent, nästan två procent mer än EU-kommissionens prognos på 3,8 procent.
Spanien går till nyval
15 feb
Spaniens premiärminister Pedro Sánchez kallade i dag, fredag, till nyval den 28 april. Socialdemokraten Sánchez har lett en minoritetsregering i mindre än nio månader och tvingades till beslutet efter att regeringens budgetförslag röstades ner i veckan när de katalanska separatistiska partierna, ERC och PDeCAT, valde att inte stödja det.
– När några partier blockerar beslutsfattandet måste man kalla till val, sade Sánchez enligt El País.
Franska barn måste börja skolan vid tre
15 feb
Frankrike sänker den obligatoriska skolstarten från sex till tre år. Det beslutade Frankrikes nationalförsamling på torsdagskvällen. Ungern är för närvarande det enda EU-land som har en obligatorisk skolstart så pass tidigt, uppger El País. Den nya franska skolåldern kommer att införas från och med hösten.
Brexitmonster varnar nederländska företag
15 feb
Nederländernas utrikesminister Stef Blok har twittrat ut en bild på ett brexitmonster som uppmanar företag att kontrollera att de är förberedda på det brittiska utträdet ur EU. Den svenska regeringen har inget motsvarande monster men företag kan besöka statliga Kommerskollegiums brexitsida för att ta reda på om och hur deras verksamhet kan påverkas av utträdet.
Belgiska skattefördelar godkänns av EU-domstolen
15 feb
Belgiska skatteundantag är ett otillåtet statsstöd, tyckte EU-kommissionen 2016 och krävde att landet skulle ta tillbaka över 700 miljoner euro i undanhållen skatt från ett stort antal multinationella företag. Inte alls, sade EU-domstolen på torsdagen och upphävde kommissionens beslut, skriver TT/HD.
Fler amerikanska soldater till Polen
14 feb
USA planerar att öka antalet trupper i Polen, rapporterar Financial Times. Landet har i dagsläget redan 4 000 soldater i Polen. Bakgrunden är att Polen har lobbat för att få en starkare amerikansk militär närvaro på grund av oro över Rysslands ökade aktivitet i området.
Bardot kandiderar i EU-valet
14 feb
Den franska skådespelaren och djurrättsaktivisten Brigitte Bardot, 84, har tidigare uttryckt sina sympatier för Marine Le Pens Nationella fronten. Nu har hon bytt parti och bestämt sig för att kandidera till EU-valet för det franska Djurpartiet, Le Parti Animaliste, skriver TT/GP.
Ryska staten vill underlätta för nätcensur
14 feb
I Ryssland finns ett lagförslag i parlamentet, Duman, som om det blir lag, kan ge ännu större möjligheter för ryska myndigheter att kontrollera och censurera det som ryssar läser och knappar fram på sina mobiler och datorskärmar, rapporterar Ekot.
Asylsökande i EU färre för tredje året
13 feb
För tredje året i rad minskar antalet asylsökande i EU och är nu tillbaka på nivåerna från 2014, innan den så kallade flyktingkrisen. Det visar nya uppgifter från EU:s asylbyrå EASO. Mellan 2018 och året innan minskade antalet asylsökande till unionen med 10 procent – knappt 635 000 människor sökte asyl. Samtidigt har andelen som får asyl minskat till 34 procent, jämfört med 40 procent 2017. Från bland annat Iran och Turkiet har antalet asylsökande dock ökat under 2018.
Spaniens regering förlorar budgetomröstning
13 feb
Den spanska regeringen var med om ett stort nederlag på onsdagen när man förlorade omröstningen om sin föreslagna budget. Detta efter att man misslyckats få med sig de katalanska separatistiska partierna ERC och PDeCAT, vilka i gengäld krävde förhandlingar om självständighet. El País skriver att premiärminister Pedro Sánchez nu väntas utlysa nyval inom kort.
Nederländernas Rutte söker större EU-inflytande
13 feb
I dag kommer den nederländske premiärministern Mark Rutte att hålla ett tal i schweiziska Zürich där han väntas förespråka att EU tar en mer aktiv roll i världspolitiken, skriver De Volkskrant. Rutte nämns ofta i spekulationerna om vem som ska ta över efter polacken Donald Tusk som Europeiska rådets nästa ordförande.
Generalstrejk i Belgien för högre löner
13 feb
I dag onsdag pågår en generalstrejk i hela Belgien som omfattar nästan alla branscher, bland annat all flygtrafik, sjukvård, polis, kollektivtrafik och skolor. Anledningen till generalstrejken är att de tre stora belgiska facken är missnöjda med att den årliga indexeringen av alla löner under de kommande två åren är begränsad till 0,8 procent.
Nytt EU-beslut banar väg för Nord Stream 2
13 feb
Under natten till onsdag nådde EU enighet kring gasregler som kommer bana vägen för kontroversiella Nord Stream 2, rapporterar Ekot. Man nådde en uppgörelse om nya gasregler inom EU som säger att alla bolag som levererar gas till ett medlemsland ska följa principerna i unionens energilagstiftning. Därmed kan det sista hindret vara undanröjt för den kontroversiella gasledningen Nord Stream 2 mellan Ryssland och Tyskland – en ledning som delvis ska gå genom svensk ekonomisk zon, vilket kan fördubbla kapaciteten av gasleveranser från Ryssland till Europa.
Nordmakedoniens namnbyte är klart
13 feb
Nu har Makedonien officiellt tagit namnet Nordmakedonien, meddelar regeringen i ett uttalande, enligt TT/GP.
USA och EU nära att enas om nya Rysslandssanktioner
13 feb
Nya sanktioner mot Ryssland väntar inom kort, enligt Financial Times. EU och USA är nära att komma överens om att straffa landets agerande i Ukraina.
Ökning av antisemitism i Frankrike
13 feb
Antisemitiska handlingar ökade med 74 procent under förra året, rapporterar Euronews/TT/SvD. Enligt den franska regeringen förekom 541 sådana händelser under 2018.
Tusentals gripna i Turkiet
13 feb
I Turkiet har åklagare beordrat gripanden av över 1 100 personer som anklagas för kopplingar till den förbjudna och terrorstämplade Gülenrörelsen, uppger Ekot. De misstänkta anklagas för att ha fuskat på ett polisprov med syfte att infiltrera polismyndigheten.
May ber om mer tid för brexit
12 feb
I ett uttalande i brittiska underhuset på tisdagen bad premiärminister Theresa May ledamöterna om ”lite mer tid” för att driva igenom de förändringar som de kräver för att rösta ja till utträdesavtalet med EU. Hon lovade samtidigt att uppdatera underhuset den 26 februari om hur förhandlingarna går, rapporterar BBC.
”Efter att ha enats med EU om ytterligare förhandlingar behöver vi nu lite mer tid för att fullborda processen. Samtalen befinner sig på ett avgörande stadium. Nu måste vill alla behålla våra nerver för att få till de förändringar som detta hus behöver och leverera brexit i tid”, sade May, enligt The Guardian.
USA stärker banden till Central- och Östeuropa
12 feb
USA:s utrikesminister Mike Pompeo är på rundresa för att träffa regeringarna i Central- och Östeuropa för att försäkra sig om att regionen inte stärker sina band till Moskva och Peking. Det sade utrikesministern när han besökte Ungern på måndagen, rapporterar Financial Times.
Diplomatisk strid mellan Norge och Polen
12 feb
Den polske konsuln i Oslo, Sławomir Kowalski, har anklagats för ha betett sig hotfullt och våldsamt mot tjänstemän och förklarades i går måndag vara persona non grata i Norge, skriver Aftenposten. Bara några timmar efter beslutet meddelade det polska utrikesministeriet att man förklarar en norsk diplomat ovälkommen i landet.
Sämre fart i brittisk ekonomi
12 feb
Den brittiska ekonomin tappar fart. BNP-tillväxten fjärde kvartalet föll till 1,3 procent, jämfört med samma period 2017. Och mot slutet av året, december, låg tillväxten på månadsbasis på minus, enligt TT/SvD.
Femstjärnerörelsen tappade i regionval - Lega vann
11 feb
Vid söndagens regionval i Abruzzo i centrala Italien vann mittenhögerkandidaten Marco Marsilio med 48 procent av rösterna, rapporterar Reuters. Regeringspartiet Femstjärnerörelsen fick 20 procent, vilket är en kraftig minskning jämfört med de 40 procent partiet fick i regionen vid förra årets parlamentsval. Det andra regeringspartiet – högerpopulistiska Lega – ingick i den vinnande mittenhögerkoalitionen och fick 28 procent av rösterna i Abruzzo, vilket är en fördubbling från de knappt 14 procent som man fick i regionen vid parlamentsvalet 2018.
Spanien kan gå till nyval
11 feb
Den spanske premiärministern Pedro Sánchez överväger att utlysa nyval den 14 april, rapporterar Reuters. Sánchez socialdemokratiska PSOE är i minoritet i regeringen och har enligt nyhetsbyrån haft svårt att få stöd för sitt budgetförslag. Nästa ordinarie parlamentsval måste hållas senast juli 2020.
Ris och ros efter höjda spanska minimilöner
11 feb
Spanien höjde vid årsskiftet minimilönerna till 900 euro i månaden, en höjning med 22 procent enligt Bloomberg. Enligt den socialdemokratiska regeringen ska höjningen öka befolkningens köpkraft men den har skapat mycket debatt bland ekonomer. Bland annat varnar Spaniens centralbank för att 125 000 jobb kan försvinna i år på grund av att företag inte har råd att ha kvar anställda medan andra menar att lönehöjningen kommer leda till ökad konsumtion och att fler jobb därmed skapas.
Finlands EU-ambassad redovisar lobbyistmöten
11 feb
Finlands EU-ambassad i Bryssel har sedan årsskiftet börjat publicera den finska ambassadörens och biträdande ambassadörens möten med lobbyister. Detta som ett steg i att agera för transparens inom EU inför att Finland tar över ordförandeklubban i rådet i juli. Sedan tidigare publicerar även Nederländerna information om sin EU-ambassadörs möten med olika intressenter. Den svenska EU-ambassaden gör ingen motsvarande publicering av ambassadörernas lobbyistmöten.
Italiens Di Maio: Macron är en sårad kunglighet
11 feb
Italiens vicepremiärminister, populistiska Femstjärnerörelsens ledare Luigi Di Maio, svarade i söndags på Frankrikes beslut att kalla hem sin ambassadör från Italien, sedan Di Maio bland annat haft ett möte med ledare för gula västarna som protesterar mot president Emmanuel Macrons politik.
Di Maio sade i en kommentar att han är ”ledsen att Macron upplevde detta som ett majestätsbrott” och jämförde honom med en sårad kunglighet, men sade det vara legitimt att träffa en annan grupp som ställer upp i EU-valet i maj, rapporterar Bloomberg.
Nederländerna lockar brexitoroliga företag
11 feb
I fjol lockades 42 företag till Nederländerna på grund av det förestående brittiska utträdet ur EU. Det genererade närmare två tusen arbetstillfällen och investeringar på motsvarande tre miljarder kronor, rapporterar De Volkskrant med hänvisning till landets myndighet för utländska investeringar, NFIA. Ytterligare 250 företag överväger att flytta åtminstone en del av sin verksamhet till Nederländerna på grund av brexit.
Ubåtar: Frankrike gör jätteaffär med Australien
11 feb
Franska sjöfartskoncernen Navalgruppen och Australiens regering har i dag måndag signerat en stor försvarsaffär, uppger Le Monde. Kontraktet omfattar tolv nya australiensiska ubåtar av modell Barracuda till ett värde av omkring 340 miljarder kronor. Affären bedöms generera runt 6 000 jobb i båda länderna under de närmaste åtta åren. Svenska Saab Kockums hyste till en början stora förhoppningar om att ro hem ordern, eftersom varvet tidigare levererat Australiens nuvarande Collinsubåtar.
Orbán vill ha fler barn i Ungern
11 feb
Ju fler barn, desto mer pengar - det är innebörden i det program som den ungerske premiärministern Viktor Orbán presenterade i helgen. Ungerska kvinnor som föder minst fyra barn ska helt befrias från inkomstskatt, och den som fött tre barn slipper betala tillbaka det lån på motsvarande drygt 300 000 kronor som hon fått om hon gift sig före 40 års ålder, rapporterar Ekot.
Spanska protester mot Kataloniennärmande
11 feb
Tiotusentals människor protesterade på söndagen i Madrid mot regeringens politik i fråga om Katalonien, rapporterar Yle. Protesterna var riktade mot den socialistiska regeringens beslut att bjuda in katalanska separatister till samtal. Spaniens premiärminister - socialisten Pedro Sánchez - vill diskutera med katalanska representanter för att lätta på den politiska spänningen i Katalonien.
Studie: 100 000 tyska jobb hotas av avtalslös brexit
11 feb
Om Storbritannien lämnar EU utan ett avtal på plats så kommer 100 000 arbeten vara hotade. Det framkommer i en studie från ekonomiinstitutet Halle IWH, skriver E24 Next/SvD.
Grekland ratificerar Makedoniens Natoansökan
11 feb
Grekland har som första Natoland ratificerat anslutningsprotokollet för det blivande Nordmakedonien. Beslutet att låta grannlandet ta klivet in i försvarsalliansen togs med 153 röster för och 140 emot i det grekiska parlamentet, rapporterar TT/GP.
Tysktfranskt förslag om fördelning av båtmigranter
8 feb
Tyskland och Frankrike föreslog vid torsdagens informella möte för EU:s inrikesministrar en ny plan för att fördela migranter som anländer till Italien och Malta emellan övriga EU-stater, uppger El País. Spanien motsätter sig dock planen med hänvisning till att en majoritet av de migranter som kom in i EU utan tillstånd under förra året kom via Spanien. Planen är tänkt som en temporär lösning på situationen i Medelhavet, där räddningsbåtar sedan några månader tillbaka har svårt att få lägga till i europeiska hamnar.
Medborgarlön: Finländare blev lyckligare
8 feb
Närmare 6 000 kronor fick en grupp på 2000 arbetslösa varje månad i det två-åriga finländska försöket som avslutades vid årsskiftet. Men förhoppningarna om att skapa fler jobb och högre löner uppfylldes inte. Däremot blev medborgarna både friskare och lyckligare jämfört med en kontrollgrupp, rapporterar TT/GP.
Regionalval ställer Lega mot Femstjärnerörelsen
8 feb
På söndag är det regionalval i den italienska regionen Abruzzo som traditionellt fungerat som pålitlig valbarometer för det politiska klimatet i landet. I valet kommer de två regeringspartierna, högerpopulistiska Lega och populistiska Femstjärnerörelsen kämpa för att få makten i regionalregeringen, skriver Politico.
EU splittrat om nya regler för rysk gasledning
8 feb
EU-ländernas ambassadörer diskuterar i dag fredag EU-kommissionens förslag att ändra dagens gasdirektiv. Ändringarna ser ut att innebära nya regler för gasledningen Nord Stream 2, som rullas ut i Östersjön. Enligt Euractiv kan förslaget medföra hinder för att ledningen, som ägs av den ryska statliga energijätten Gazprom, färdigställs. Medlemsstaterna är splittrade och Tyskland, som är för ledningen, behöver fyra med sig för att blockera lagändringarna.
Tyskt beslut – slag mot Facebooks affärer
8 feb
Den tyska konkurrensmyndigheten beordrade i går torsdag Facebook att upphöra med att kombinera användardata från Facebookplattformen med data från sina nättjänster Whatsapp och Instagram liksom andra plattformar i syfte att skapa profiler som används i bolagets affärsmodell. För att få göra detta måste Facebook nu inhämta samtycke från sina tyska användare, uppger Politico. Beslutet beskrivs vara ett slag mot kärnan i bolagets algoritmstyrda annonsaffärer.
Hemlig grupp planerar för brittiskt utträde
8 feb
En hemlig grupp inom den brittiska regeringen arbetar med att ta fram en plan för hur man ska stärka den brittiska ekonomin vid ett avtalslöst utträde ur EU, rapporterar Financial Times. Planen, kallad ”Projekt efter”, går bland annat ut på att sänka skatter och avgifter och stödja brittisk export.
Norge varnas för militär uppbyggnad
8 feb
Ryssland varnar Norge för att gå vidare med vad Moskva kallar en militär uppbyggnad i den arktiska regionen.
– I strid med historiska traditioner om grannrelationer och samarbete i Arktis fortsätter Oslo att trappa upp spänningen och öka risken för militära handlingar. Detta kommer inte att lämnas obesvarat, sade Maria Zacharova, talesperson för det ryska utrikesdepartementet, uppger TT/Sydsvenskan.
Ukraina lagstiftar om EU- och Natonärmande
8 feb
Parlamentet i Ukraina har antagit förändringar av landets konstitution som pekar rakt mot en ansökan om medlemskap i både EU och försvarsalliansen Nato, skriver TT/GP. Ändringen fastslår att landet ska söka fullt medlemskap i EU och Nato och att presidenten, regeringen och parlamentet ska hålla fast vid det.
Ryssland vill förhandla nytt kärnvapenavtal
8 feb
Ryssland är berett att förhandla med USA om att ersätta kärnvapenavtalet INF med ett bredare avtal där fler länder ingår. Det sade Rysslands vice utrikesminister Sergej Rybakov på torsdagen, enligt SVT. INF-avtalet förbjuder USA och Ryssland att ha landbaserade medeldistansrobotar, medan de andra kärnvapenstaterna kan ha sådana robotar.
Ordkriget fortsätter: Frankrike kallar hem sin Italienambassadör
7 feb
Frankrike kallar hem sin Romambassadör efter de senaste månadernas upprepade anklagelser från de italienska vice premiärministrarna, Matteo Salvini från högerpartiet Lega, och Luigo Di Maio, från populistiska Femstjärnerörelsen. Enligt franska utrikesdepartementet är anklagelserna falska och ogrundade. Attackerna saknar motstycke och har inte förekommit sedan andra världskriget, uppger departementet som också enligt Reuters uppger att:
”Att ha olika åsikter är en sak men att manipulera relationen i valsyfte en annan”.
Sanchez ska förklara separatisträttegång
7 feb
Spaniens socialdemokratiske premiärminister Pedro Sánchez ska i dag torsdag framträda i Europadomstolen i Strasbourg för att diskutera landets rättegång mot separatistiska politiker som låg bakom Kataloniens omröstningen om självständighet. I nästa vecka inleds rättegången i Spanien mot separatisterna och deras advokater är beredda att vända sig till Europadomstolen som sista instans, rapporterar El País.
Rumäner sägs hantera EU-klubban väl
7 feb
Rumänien tog vid årsskiftet över EU:s roterande ordförandeskap som innebär att ett medlemsland leder förhandlingar och möten i Bryssel. Eftersom det var första gången som landet fick uppdraget oroade sig många tjänstemän i Bryssel för hur det skulle gå. Men enligt vad Europaportalen erfar bedömer man nu att de rumänska förhandlarna klarar uppdraget bra. Dock riktas kritik mot att regeringen i Bukarest inte alltid har läget under kontroll.
Sidor
HETASTE ARTIKLAR
Missa inget
Europaportalens uppdateringar ger dig koll
Utkommer vardagar