EU-ministern: Nya sanktioner kommer kännas för Ryssland
5 maj
Nya EU-sanktioner mot Ryssland är på gång. Fler ryska banker stängs av från transaktionssystemet Swift och man föreslår också ett importstopp av rysk olja. Sveriges EU-minister Hans Dahlgren är positiv till förslaget.
– Det här kommer kännas för Ryssland på ett tydligt sätt, säger han till Sveriges Radio P4.
EU-ministern: Inga snabbspår för Ukraina in i EU
10 mar
Ukraina vill bli medlemmar i EU, de har ansökt och frågan ska upp på EU-toppmötet.
Men ett medlemskap kommer inte bli aktuellt just nu, tror Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S).
– Vi måste hålla på regelverket och inte ha några snabbspår, säger Hans Dahlgren till Ekot.
Dahlgren: Bra diskussion om Polen
23 feb
För femte gången på några år genomförde ministerrådet på tisdagen ett par timmars utfrågning av Polens regeringen om rättssäkerheteni landet, en så kallad artikel 7-genomgång. Enligt EU-minister Hans Dahlgren (S) ställde Sverige och 12 andra EU-länder, fler än vanligt, olika frågor medan övriga ländernas ministrar valde att bara lyssna.
– Det var en bra diskussion för det satte fingret på många av de frågetecken som finns kring rättssystemet i Polen, säger Hans Dahlgren till Europaportalen på onsdagen.
Ministerrådet väntas dock inte gå vidare på artikel 7-spåret och den vägen straffa Polen för att de inte vill rätta sig efter EU:s regler, då den möjligheten blockeras av Ungern. I stället antas EU-kommissionen gå vidare med villkorsmekanismen för att skydda EU-budgeten och stoppa miljardutbetalningar till Polen och Ungern, något som EU-domstolen nyligen godkände.
Sverige begär övergångsperiod för delar av coronapasset
18 maj - 2021
I de pågående slutförhandlingarna i Bryssel kring coronapasset som ska underlätta för resande mellan EU-länder i sommar är de överens om att införa en övergångsregel där länder kan vänta upp till sex veckor med att ta med alla tre uppgifter vaccination, antikroppar eller negativt test som passet kan innehålla.
– Från 1 juli och sex veckor framåt ska man kunna använda passet med bara uppgift om vaccination. För vi har lite svårt i Sverige, och några andra länder, att [snabbt] kunna samla ihop uppgifterna om testresultat eller antikroppar. Sexveckorsreglen gör att vi kan använda vaccinationsintygen från dag ett, säger EU-minister Hans Dahlgren (S) till Europaportalen. Oavsett coronapasset bestämmer varje EU-land i slutändan om de behöver införa inreserestriktioner bland annat på grund av försämrat hälsoläge.
Svenska oron: Ett exportstopp i EU
24 mar - 2021
Miljontals vaccindoser skickas från EU samtidigt som det råder brist på vaccin och frågan inför ledarnas toppmöte senare i veckan är om man ska begränsa exporten. EU-kommissionen har flaggat för det med stöd från tunga länder som Tyskland och Frankrike, men Sverige varnar för exportförbud.
– Det är inte bra att prata om hur vi kan hejda export för värdekedjorna är verkligen globala, säger EU-minister Hans Dahlgren, till Ekot.
EU-nämnden hävde hemlighetsstämpel kring Dahlgrens klarspråk
16 jun - 2020
Efter att EU-minister Hans Dahlgren (S) den 11 maj på begäran i riksdagens EU-nämnd berättat om hur han i skarpa ordalag hade talat fransmännen till rätta efter att de hindrat företaget Mölnlycke att exportera beställd skyddsutrustning till Italien och Spanien från sin franska anläggning, valde nämnden att hemligstämpla delar av uttalandet. Efter att Europaportalen överklagat släppte EU-nämnden på sekretessen på tisdagen. EU-ministerns fullständiga mening i protokollet blev då, med det tidigare hemliga i kursiv stil: "Jag har förstås också talat med mina kollegor i Frankrike om detta i skarpa ordalag, vill jag nog säga, och sagt hur illa vi tyckte att det var."
Sverige pekar ut länder som blockerar inre marknaden
1 apr - 2020
I början av coronakrisen införde flera EU-länder exportrestriktioner av skyddsutrustning och medicin mot andra EU-länder, trots att det strider emot principen om den gemensamma inre marknaden. En del hinder har tagits bort medan andra fortfarande är kvar hävdar EU-minister Hans Dahlgren (S).
– Det är ett problem. Vi har fortfarande en del av exportbegränsningar. Det handlar om Frankrike, Italien, Slovakien, Rumänien, Spanien, Tjeckien och Polen. Det är inte så EU ska fungera, sade Hans Dahlgren i Svt-Forum på onsdagen.
EU-ministern: Demokratin är inte förhandlingsbar
1 apr - 2020
EU-minister Hans Dahlgren (S) kommenterade Ungerns senaste utspel under en intervju i Svt-Fourm. – Vi får inte bekämpa någonting genom att avskaffa vår demokrati eller några principer för hur vårt rättssystem ska vara uppbyggt. De grundläggande värdena är inte förhandlingsbara, sade Dahlgren.
Reaktionen kommer efter en ny ungersk lag som har gett regeringen svävande befogenheter att styra landet under coronakrisen, vilket Europaportalen har rapporterat om tidigare.
EU-kommissionär introducerar corona-säkrare hälsning
10 mar - 2020
EU:s administrationskommissionär Johannes Hahn har introducerat ett nytt sätt att hälsa för att minska risken för spridning av coronaviruset. Hälsningen har getts namnet ”hahnskakning” och demonstreras av kommissionären här.
Sverige och Norge i EU-samtal
27 feb - 2020
Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S) möter Norges utrikesminister konservativa Ine Eriksen Søreide i Oslo på torsdagen för överläggningar om bland annat EU:s flerårsbudget och de kommande EU-förhandlingarna med Storbritannien.
Sverige markerar mot fördragsändring
19 feb - 2020
I en riksdagsdebatt på onsdagen mellan EU-ministern Hans Dahlgren (S) och Ludvig Aspling (SD) om EU:s kommande framtidsdebatt framkom att regeringen inte vill se några fördragsändringar eller ändrade beslutordningar i EU i anledning av planerade debatten. Ansvarig EU-kommissionär Dubravka Šuica har tidigare meddelat att man är öppen för eventuella fördragsändringar.
Tidigare budgetkommissionär tror inte på uppgörelse i veckan
17 feb - 2020
På torsdag träffas EU-ländernas stats- och regeringschefer i Bryssel för att försöka enas om unionens flerårsbudget för 2021-2027. EU:s förre budgetkommissionär Janusz Lewandowski tror dock inte att de kommer lyckas.
– Första försöket når man aldrig en uppgörelse. Och den här gången är jag mer pessimistisk, sade Janusz Lewandowski till Ekot.
Timmermans tar över EU-kommissionen
11 nov - 2019
Medan EU-kommissionens ordförande, kristdemokraten Jean-Claude Juncker, på måndagen genomgår en magoperation och därefter måste iakta nödvändig vila kommer socialdemokraten och vice ordföranden Frans Timmermans att ta över ledarskapet för EU-kommissionen i två veckor, rapporterar Euractiv.
Junckerkommissionen fortsätter ett tag till
31 okt - 2019
I dag den 31 oktober skulle den nuvarande EU-kommissionen under Jean-Claude Juncker enligt tidsplanen göra sin sista arbetsdag. Men eftersom nästa kommission ännu inte är fulltalig fortsätter Junckerkommissionen sitt mandat under minst en månad till. Den väntas dock inte ta några skarpa beslut under övergångsperioden.
EU-kommissionär anklagar medlemsländer för att vilseleda
30 okt - 2019
EU:s budgetkommissionär Günther Oettinger for på onsdagen ut mot vissa medlemsländer som han menar sprider ”vilseledande”, "falska" och "lögnaktiga" uppgifter om hur mycket de kommer att behöva betala i unionens nästa flerårsbudget för åren 2021-2027. Tidigare i veckan rapporterades att den tyska regeringen räknar med att landets EU-avgift kan fördubblas om kommissionens förslag blir verklighet.
Junckerkommissionen slår eget jämställdhetsmål
23 okt - 2019
Andelen kvinnliga chefer i EU-kommissionen är nu 41 procent jämfört med 30 procent för fem år sedan då Jean-Claude Juncker tillträdde och lovade att en andel på minst 40 procent. Av de allra högsta posterna, generaldirektörerna, har andelen kvinnor ökat från 14 till 38 procent.
"Boris Johnsons språkbruk är farligt"
27 sep - 2019
Det språkbruk som den brittiske premiärministern Boris Johnsons använder sig av i brexitdebatten är grovt och farligt, anser Julian King, som är Storbritanniens EU-kommissionär fram till dess den nya kommissionen tar över den 1 november, skriver TT/GP.
Stor risk för brittisk krasch ut ur EU
25 sep - 2019
Brexit utan avtal kan vara ett fullbordat faktum om fem veckor.– Risken är fortfarande överhängande, säger EU-minister Hans Dahlgren (S), efter ett möte med den brittiske brexitministern Steve Barclay i London.
– Han är ju väldigt bestämd på att man ska lämna den 1 november, med eller utan avtal. Han är väldigt kategoriskt, säger Hans Dahlgren till TT/GP.
Hans Dahlgren träffar svenskar i London
23 sep - 2019
På tisdag och onsdag är EU-minister Hans Dahlgren (S) i Storbritannien för ett möte med landets brexitminister Stephen Barclay. Dahlgren ska även träffa och samtala med svenska medborgare och företag i Storbritannien om hur de påverkas av en hård brexit.
EU-ministern tror inte på budgetuppgörelse i år
23 sep - 2019
Målet är att EU-länderna ska komma överens om unionens kommande flerårsbudget för 2021-2027. Men EU-minister Hans Dahlgren (S) är skeptisk till man kommer lyckas.
– Det ser inte lätt ut. Medlemsländerna står fortfarande mycket långt ifrån varandra i frågan och vi har ännu inte några riktiga siffror på borde att diskutera, sade Hans Dahlgren på måndagen.
”Vänligt” möte mellan Juncker och Johnson men inga nya brexitförslag
16 sep - 2019
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker beskrev måndagens lunchmöte med Storbritanniens premiärminister Boris Johnson – deras första – som ”trevligt”. Britterna presenterade dock inga nya förslag för att föra brexitförhandlingarna framåt. Ett uttalande från en presstalesperson för Johnson gör gällande att denne upprepade att han inte kommer att be om uppskov på förhandlingarna utan att Storbritannien kommer att lämna 31 oktober. De två ledarna enades om att inom kort utöka förhandlingarna till att äga rum dagligen.
Juncker och Johnson premiärlunchar ihop
13 sep - 2019
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker kommer på måndag i nästa vecka ha ett lunchmöte med Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i Luxemburg. Det är första gången de två träffas på tu-man-hand.
Juncker tillbaka efter operation
27 aug - 2019
En talesperson för EU-kommissionen meddelade på tisdagen att ordförande Jean-Claude Juncker åter är i tjänst efter att ha tvingats operera bort sin gallblåsa för drygt en vecka sedan.
EU-ministern om dagen efter brexit
26 aug - 2019
– Första dagen efter en hård brexit kommer det att införas en tullgräns mellan Sverige och Storbritannien. Så det kommer att bli påfrestningar på Tullverket, hamnen i Göteborg och kommer det att bli besvärligheter under en övergångstid. Tullverket har hyrt extra lokaler som kan behövas från den 1 november och framåt, sade EU-minister Hans Dahlgren (S) på fredagen efter möte med den brittiska brexitministern Stephen Barclay.
Junckers semester avbruten för akutoperation
19 aug - 2019
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker tvingades i helgen avbryta sin semester för att akut låta operera bort sin gallblåsa. Enligt EU-kommissionens talesperson gick operationen väl och Juncker återhämtar sig på sjukhuset och kommer därför inte delta i veckans G7-möte.
EU-ministern om budgetförhandlingarna: Går åt fel håll
18 jun - 2019
Medlemsländernas EU-ministrar förhandlar i dag tisdag om unionens flerårsbudget för åren 2021 till 2027. Sveriges EU-minister Hans Dahlgren anser dock att förhandlingarna går åt fel håll ur svensk synvinkel.
– Vi behöver göra ett omtag när det gäller mycket om innehållet i [förhandlingarna]. Det finns en hel del förändringar i språket som skulle innebära risk för betydligt större utgifter, sade EU-ministern på väg in på mötet.
– Vi behöver vara tydligare med våra argument och hur pass angeläget det är att vi rättar mun efter matsäck och håller nere volymen på budgeten när britterna lämnar, sade EU-ministern.
Två EU-toppmöten i veckan – tveksamt om topposter
18 jun - 2019
På torsdag och fredag äger två EU-toppmöten rum i Bryssel – det ordinarie junitoppmöte och ett eurotoppmöte. På det ordinarie toppmötets dagordning står bland annat klimatfrågor, långtidsbudgeten och tillsättandet av nya topposter i EU. Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S), som i dag förbereder mötet med sina kollegor i Luxemburg säger sig dock inte vara säker på att stats- och regeringscheferna kommer kunna enas om några kandidater till posterna.
– Det återstår att se om det blir några namn, sade Dahlgren.
Juncker hade velat ha Tusks jobb
12 jun - 2019
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker hade hellre tagit jobbet som Europeiska rådets ordförande 2014 än sitt nuvarande uppdrag.
– Som ordförande i kommission är du inte den som tar de slutliga besluten. Det är ministerrådet, det är Europeiska rådet. Det är lättare att ha ett deltidsjobb än ett heltidsjobb, sade Juncker till Politico och tillade att han jobbar 18 timmar per dag medan rådsordförande Donald Tusk jobbar ”mindre”.
EU-ministern: Ny brittisk premiärminister bra för brexitsamtal
24 maj - 2019
Sveriges EU-minister Hans Dahlgren bedömer att en ny premiärminister i London, som ersätter den avgående Theresa May, kan vara bra för brexitförhandlingarna, uppger Ekot.
– En ny partiledare kan ge ny energi så att processen kan gå framåt och man kan godkänna avtalet mellan EU och Storbritannien. Theresa May förhandlade fram ett bra avtal, men lyckades inte förankra det i sitt eget parlament. Vi måste ha en bra förbindelse med Storbritannien, även om de står utanför EU, säger han.
Svenska EU-ministern tveksam till toppkandidatprocessen
10 maj - 2019
Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S) tror inte på toppkandidatprocessen som användes första gången vid EU-valet 2014 och innebär att kandidaten för den partigrupp i EU-parlamentet som får flest mandat ska bli ny kommissionsordförande. Det framkom under en Europadebatt i Stockholm i går, torsdag.
Dahlgren sade att processen ”förhoppningsvis inte” kommer att användas i valet 2019. Han bedömer i stället att det blir medlemsstaterna som ”efter att ha lyssnat med hänsyn till utfallet av valet i parlamentet” utser en person som man kan enas om. EU-parlamentet måste i slutänden godkänna nästa kommissionsordförande.
Sveriges EU-minister: Ungern öppet för granskningssystem
2 maj - 2019
Efter sitt besök i förra veckan i Ungern, som av EU utreds för att bryta mot unionens principer, säger den svenske EU-ministern Hans Dahlgren (S) till Europaportalen att ungerska regeringsrepresentanter uttryckt att de är öppna för en procedur där alla EU-länder systematiskt granskas för demokratiska brister. Istället för dagens system som av ungrarna uppfattas som politiskt motiverat.
Dahlgren besökte också Polen i måndags och mötte bland annat EU-ministern Konrad Szymanski för att diskutera den kritiserade polska domstolsreformen.
– De svar vi får är att de anser att de behöver ha ett mer effektivt domstolsväsende och därför behöver föryngra och ändra rekryteringen. Men i dialogerna har det också funnits frågor om detta inte minskar domstolens oberoende.
Dahlgren har bjudit in såväl den ungerske som polske EU-ministern till Stockholm för fortsatta samtal.
Katainen: Polen måste sluta behandla EU som en mjölkko
2 maj - 2019
Europeiska kommissionens viceordförande, den liberalkonservative finländaren Jyrki Katainen, har i hårda ordalag kritiserat Polens sätt att ekonomiskt utnyttja EU. Katainen kom med sin kritik vid en presskonferens i Warszawa på onsdagen.
– EU är ingen pengamaskin, ingen ko som ni kan mjölka, sade Katainen enligt Reuters/Yle.
EU-minister Dahlgren reser vidare till Polen
29 apr - 2019
I fredags besökte Sveriges EU-minister Hans Dahlgren Ungern. I dag måndag åker han till Polen för att bland annat träffa sin ministerkollega Konrad Szymanski för att diskutera EU:s framtid, brexit, demokrati och rättsstatens principer.
EU-minister Dahlgren diskuterar demokrati i Ungern
26 apr - 2019
I dag fredag reser EU-minister Hans Dahlgren (S) till Budapest för att träffa representanter från den ungerska regeringen och diskutera demokrati och rättsstatens principer, EU:s framtid, Brexit och förhandlingarna om EU:s budget. Han kommer även att träffa företrädare för oppositionspartierna och civilsamhället, bland andra Human Rights Watch, Amnesty International, UNICEF.
EU-ledare gratulerar Ukrainas nye president
23 apr - 2019
EU-ledarna Donald Tusk och Jean-Claude Juncker gratulerade på söndagen segraren i det ukrainska presidentvalet, Volodymyr Zelenskij. I ett gemensamt brev uppger de sig vara mycket nöjda med att valet präglats av demokrati och rättsstatlighet. Samarbetsorganisationen OSSE uppgav på en presskonferens i går måndag också att valet, enligt deras preliminära observationer, ser ut att ha gått rättvist till. En talesperson för den ryske presidenten Vladimir Putin sade också, enligt Le Monde, att Ryssland respekterar det ukrainska folkets val.
Facebooks annonsregler får EU-kritik
29 mar - 2019
Det sociala nätverket Facebook lanserade i går torsdag nya regler för politisk annonsering inför EU-valet i maj som bara tillåter partier att rikta annonser till invånare i det land där partiet är registrerat. Åtgärden är tänkt att förhindra utländsk påverkan i valet men den ställer till det för de partier som är verksamma över hela EU, skriver Financial Times.
– Att begränsa kampanjer till ett land är motsatsen till vad vi i den europeiska demokratin vill, säger Guy Verhofstadt, ledaren för EU-parlamentets liberala partigrupp Alde.
EU-kommissionen vill skynda på lag mot terrorpropaganda
20 mar - 2019
Spridningen av videon från terrordådet i nyazeeländska Christchurch på sociala plattformar är en påminnelse om att EU nu snabbt måste införa den föreslagna lagen om terrorpropaganda.
Det menade på onsdagen kommissionärerna Dimitris Avramopoulus och Julian King. Enligt King spreds 1,5 miljoner kopior av videon via Facebook under det första dygnet och på Twitter retweetades en videokopia varje sekund. Kommissionärerna uppmanar nu plattformarna att förhindra att liknande material publiceras och att rensa bort falska användarkonton.
– Facebook har fortfarande 116 miljoner falska konton på sin sajt, sade Julian King.
De rekommenderar också det kommande EU-toppmötet att ytterligare samordna medlemsstaternas säkerhetsåtgärder och att öka informationsutbytet sinsemellan.
Kungen och drottningen på EU-besök i Bryssel
4 mar - 2019
Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia är i Bryssel under tisdag och onsdag för att besöka EU:s institutioner. De kommer bland annat att träffa EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, handelskommissionär Cecilia Malmström och svenska EU-parlamentariker.
Juncker lider av brexitutmattning
21 feb - 2019
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har börjat tröttna på brexit och ”är inte optimistisk” kring möjligheten att nå en uppgörelse med britterna om ett ordnat utträde ur unionen.
– Jag lider av brexitutmattning. Detta är en katastrof, sade Juncker på torsdagen.
Ungern-kampanj får vass EU-kritik
19 feb - 2019
Den ungerska regeringen har inlett en valkampanj mot EU-kommissionen och dess ordförande Jean-Claude Juncker samt mot den ungerskamerikanske affärsmannen George Soros. I kampanjen uppger man att EU vill införa obligatoriska vidarebosättningskvoter, försvaga medlemsländernas rätt till gränsbevakning och utfärda humanitära visum till flyktingar. EU-kommissionens talesperson Margaritis Schinas kritiserade på tisdagen kampanjen i ovanligt kraftiga ordalag.
– Juncker-kommissionen har åtagit sig att bekämpa desinformation och fake news. Den ungerska regeringens kampanj är helt obegriplig. Det är chockerande att en sådan löjlig konspirationsteori har nått mainstream i den utsträckning den har, sade Schinas som avvisade regeringens påståenden.
EU-ministern tror budgetfrågan kan sätta press på Ungern och Polen
19 feb - 2019
I dag tisdag diskuterar EU-ministrarna de pågående processerna mot Polen och Ungern om rättsstatsprincipen i de två medlemsländerna. Frågan har behandlats i flera år och inga beslut väntas i dag men EU-minister Hans Dahlgren (S) tror att detta kan komma att ändras när man snart ska börja diskutera unionens nästa långtidsbudget. Där finns ett förslag om att medlemsländer som inte respekterar EU:s grundläggande värderingar och rättsstatens principer riskerar indraget EU-stöd.
– Det är i budgetfrågan som man kan sätta kraft bakom orden, sade Dahlgren innan tisdagens möten med sina EU-ministerkollegor i Bryssel.
Juncker utesluter inte brittiskt deltagande i EU-valet
19 feb - 2019
Storbritannien ska lämna EU 29 mars. Men britterna kan begära en förlängning av den tidsfristen och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker utesluter inte att Storbritannien kan komma att delta i EU-valet 23-26 maj. Det säger han i en intervju med Stuttgarter Zeitung.
Budgetdebatt kan dra ut på tiden
15 feb - 2019
EU-ländernas förhandlingar om nästa flerårsbudget förväntas vara klar till oktober. Men enligt den svenske EU-ministern Hans Dahlgren befinner de sig än så länge i ett “väldigt inledande skede”. När ländernas EU-ministrar diskuterar budgeten i nästa vecka finns det ännu inga siffror på förhandlingsbordet.
Juncker: Brexitförhandlarna kan träffas
7 feb - 2019
Vid torsdagens möte mellan brittiska premiärministern Theresa May och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker kom ledarna överens om att förhandlarna från bägge sidor ska träffas igen i nästa vecka, rapporterar Ekot. Förhandlarna har inte träffats sedan december. Dock betonade Juncker återigen att det juridiskt bindande utträdesavtalet inte kommer att ändras och att EU bara är berett att ändra i den politiska deklarationen.
Nye EU-ministern: ”Jag är för EMU... på sikt”
22 jan - 2019
Sveriges nye EU-minister Hans Dahlgren som tidigare drev opinion för ett ja till valutaunionen EMU har inte släppt tanken på ett svenskt euromedlemskap.
– Jag är fortfarande för... på sikt, sade Dahlgren till SvD och lade till: men så länge det finns en så tydlig opinion i Sverige mot detta så är frågan inte aktuell.
Rumänien tar EU:s ordförandeklubba – Juncker tvivlar
2 jan - 2019
Från i går tisdag till och med juni i år innehar Rumänien det roterande ordförandeskapet i EU. Kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker hyser dock tvivel om landets kapacitet att axla ansvaret som bland annat innebär att leda viktiga förhandlingar i Bryssel.
– Jag tror att regeringen i Bukarest ännu inte helt förstått vad det betyder att ha ordförandeskapet i EU. För att agera förtänksamt krävs även beredskapen att lyssna på andra och den fasta viljan att lägga sina egna önskningar bakom sig. Där har jag mina tvivel, sade Juncker till Die Welt.
Vänsterpartiet splittrat i syn på EU
18 dec - 2018
Partiledaren Jonas Sjöstedt har fått intern kritik för att han öppet driver linjen om att partiet ska lägga kravet på ett utträde åt sidan, erfar Ekot. Enligt partiets program ska partiet verkar för att Sverige ska lämna unionen. Men partistyrelsen har skrivit i valplattformen inför det kommande EU-valet att det inte är aktuellt att driva frågan om ett EU-utträde.
EU-kommissionen: Rappa på med långtidsbudgeten
4 dec - 2018
EU:s budgetkommissionär Günther Oettinger uppmanade på tisdagen medlemsländernas stats- och regeringschefer att göra frågan om unionens nästa långtidsbudget för åren 2021-2027 till en mittpunkt på nästa veckas EU-toppmöte i Bryssel. Han vill att de enas om en planering som leder fram till att man kan enas om de tunga politiska delarna av budgeten senast i oktober nästa år – innan nästa EU-kommission tar vid. EU-parlamentet har redan enats som sin ståndpunkt i förhandlingarna men vissa medlemsländer, däribland Sverige, säger sig inte ha bråttom att nå en kompromiss.
Ungerns regering slår tillbaka i reklamskyltstrid
29 nov - 2018
Den ungerska regeringen har hyrt en lastbil som kommer att köra runt i Bryssel med annonstavlor som visar den belgiske liberale EU-parlamentarikern Guy Verhofstadt bredvid bilder från terrorattacker.
Budskapet är att det är galet att som Verhofstadt säga att det inte pågår en migrationskris, uppger EUObserver. Verhofstadt har tidigare låtit en lastbil köra i Bryssel med en bild på Ungerns premiärminister Viktor Orbán och texten: ”Först tog han våra pengar. Nu vill han förstöra Europa.”
Juncker: Vi är inte i krig med Italien
25 nov - 2018
Under lördagen åt EU-kommissionens ordförande, Jean-Claude Juncker middag med Italiens premiärminister Giuseppe Conte för att diskutera bland annat den italienska budgeten som fått underkänt av kommissionen. Under söndagen fick Juncker frågan om mötet med Conte och förtydligade att “Vi är inte i krig med Italien”.
EU har ingen plan B för nästa års budget
23 nov - 2018
Günther Oettinger, EU:s budgetkommissionär, räknar med att det kommer att finnas ett avtal mellan EU och Storbritannien och har därför inte planerat för mindre pengar till EU:s budget för 2019, enligt österrikiska Wiener Zeitung. Oettinger betonade dock att EU är medvetna om summan de kommer att tappa och hur de eventuellt måste justera budgeten, om det blir en hård brexit.
Juncker: Det räcker nu
12 nov - 2018
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker avfärdade på måndagen rykten om att han vill sitta kvar ytterligare en mandatperiod.
– Jag slutar gärna, det räcker nu, sade Juncker vid ett tal i Berlin på måndagen.
Vänsterpartiet fortsätter pausa EU-motstånd
9 nov - 2018
Inför vårens EU-val upprepar Jonas Sjöstedt på torsdagen Vänsterpartiets prioritering från riksdagsvalet: att inte driva kravet på EU-utträde. Han motiverar i en debattartikel detta med att bekämpandet av högerextremismen i Europa“ är för oss idag en mycket mer akut strid än frågan om Sverige ska vara med i EU eller inte”.
Ungern anklagar liberaler för oansvarig migrationspolitik
16 okt - 2018
I en engelskspråkig kampanjvideo inför EU-parlamentsvalet anklagar den ungerska regeringen Europas liberaler för en oansvarig migrationspolitik, men redan anklagas regeringen för att manipulera fakta, rapporterar Ekot.
Verhofstadts Macron-allians avvisas
11 sep - 2018
I söndags sade ledaren för den liberala partigruppen Alde i EU-parlamentet, belgaren Guy Verhofstadt, att han och den franske presidenten Emmanuel Macron ska kampanja tillsammans inför EU-valet nästa år. Detta avvisades på måndag av ledaren för Macrons rörelse La Republique en Marche, Christophe Castaner.
– Vi är inte redo för en allians, sade Castaner till Reuters.
Verhofstadt går samman med Macron inför EU-valet
10 sep - 2018
Ledaren för den liberala partigruppen Alde i EU-parlamentet, belgaren Guy Verhofstadt, säger i en intervju med Ouest-France på söndagen att han och den franske presidenten Emmanuel Macron ska kampanja tillsammans inför EU-valet nästa år. I oktober ska den ännu icke namngivna kampanjen som går till val mot nationalism lanseras.
Asylfrågan hett ämne i Junckertal
6 sep - 2018
På onsdag ska EU-kommissionens avgående ordförande Jean-Claude Juncker hålla sitt linjetal om läget i unionen, och enligt uppgift kommer det att innehålla nya förslag kring asylpolitiken, inklusive förstärkning av EU:s yttre gränser och kustbevakning, samt propåer om snabbare återvändande och ett stödpaket till afrikanska länder.
Juncker kommer också ta upp att EU vill förbjuda terroristpropaganda på nätet och ge mer stöd till EU:s it-säkerhetsmyndighet Enisa.
EU använde färggranna bildkort i mötet med Trump
30 jul - 2018
Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker använde sig enligt The Wall Street Journal av färggranna bildkort för att förklara global handelspolitik för USA:s president Donald Trump.
Trump pessimistisk inför möte med EU
25 jul - 2018
USA:s president Donald Trump slår inte an en positiv ton inför mötet med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och handelskommissionär Cecilia Malmström under dagen. I en tweet på tisdagskvällen skriver Trump att både USA och EU borde skippa sina tullar och andra handelshinder.
"Det skulle äntligen kunna kallas fri marknad och rättvis handel. Hoppas att de gör det, vi är redo – men de kommer inte att göra det", twittrade Trump, enligt TT/GP.
Löfven tackar Juncker
24 jul - 2018
I ett brev till EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker tackar Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) för den solidariska hjälpen från EU-kommissionen och olika EU-länder. De senare bistår nu Sverige med brandmän, vattenbombare, helikoptrar och annan utrustning för att hejda skogsbrändernas framfart i olika delar av landet.
Juncker besöker Trump om en vecka
18 jul - 2018
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Junckers planerade möte med den amerikanske presidenten Donald Trump är nu spikat till 25 juli. På dagordningen står en rad frågor som utrikespolitik, handel, terrorism, energi och ekonomi.
Finländsk EU-kommissionär lämnar politiken
28 jun - 2018
EU-kommissionens viceordförande och Finlands tidigare statsminister Jyrki Katainen ställer inte upp som ordförandekandidat för följande EU-kommission. Istället kommer han att lämna politiken när den nuvarande kommissionens mandatperiod löper ut om ett drygt år, rapporterar Yle.
Finns stöd för att ta bort EU-rabatterna enligt kommissionär
25 jun - 2018
I nästa flerårsbudget för 2021-2027 vill EU-kommissionen ta bort rabatterna som Sverige och några andra rikare nettobetalande medlemsländer får på sin avgift. Enligt kommissionens budgetkommissionär Günther Oettinger finns det också starkt stöd för hans förslag om att fasa ut rabatterna under fem år.
– De flesta medlemsländer håller med om det. Inget land är helt emot det, sade Oettinger på en presskonferens i Bryssel på måndagen.
Upptrappning i EU:s och USA:s handelsbråk
25 jun - 2018
Den amerikanske presidenten Donald Trump har hotat att höja tullarna på europeiska bilar i det pågående handelsbråket med EU. Till franska Le Monde säger EU-kommissionär Jyrki Katainen att EU-sidan inte har något alternativ än att införa motsvarande tullar om Trumps hot sätts i verket.
Varken Katainen eller Stubb utesluter toppjobb inom EU
11 jun - 2018
Det är frågan om att efterträda Jean-Claude Juncker som Europeiska kommissionens ordförande. När de två finländska före detta statsministrarna, Alexander Stubb och Jyrki Katainen, tillfrågades, svarade bägge politikerna med ett bestämt kanske, skriver Yle.
EU-topp ber Italien om ursäkt
30 maj - 2018
EU:s budgetkommissionär, tysken Günther Oettinger, ber om ursäkt efter ännu ett kontroversiellt uttalande där han ska ha sagt att ”marknaden kommer lära italienarna hur man röstar” efter de senaste dagarnas marknadsturbulens till följd av den politiska krisen i landet, skriver Euractiv.
Kommissionens talesperson sade på onsdagen att institutionen officiellt respekterar de italienska väljarnas val. Oettingers uttalandet har också kritiserats av Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.
Juncker: Grekland klarar sig utan krockkudde
27 apr - 2018
Grekland behöver ingen finansiell krockkudde när landets tredje stödprogram avslutas i augusti, enligt EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker på ett besök i Aten på torsdagen uppger TT/GP.
Kritik mot EU-topp i Makedonienbråk
25 apr - 2018
EU:s utvidgningskommissionär Johannes Hahn sade på tisdagen att han räknade med att namntvisten mellan Grekland och Makedonien är löst inom två veckor. Makedoniens premiärminister Zoran Zaev avvisade dock Hahns förhoppning om en snar lösning och det grekiska utrikesministeriet bad Hahn ”sluta underminera” de pågående förhandlingarna, rapporterar Kathimerini.
Juncker ringer Löfven om EU-budgeten
24 apr - 2018
På tisdagskvällen ska EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och statsminister Stefan Löfven telefonera om unionens kommande långtidsbudget som ska presenteras i början av nästa månad.
EU-pengar kan villkoras
9 apr - 2018
I början av maj lägger EU-kommissionen sitt förslag på hur den kommande långtidsbudgeten för åren efter 2020 ska se ut. Länder som Sverige kräver att ekonomiskt stöd ur budgeten ska villkoras med att länder som Ungern och Polen följer de gemensamma EU-reglerna.
– Vi avser föreslå att följa rättsstatsprinciperna blir ett villkor i den framtida långtidsbudgeten, sade EU:s budgetkommissionär Gunther Oettinger i en intervju med Der Tagesspiegel på söndagen.
Löfven träffar EU-toppar och Polens premiärministrar
22 mar - 2018
I samband med veckans EU-toppmötet i Bryssel har statsminister Stefan Löfven (S) bokat in enskilda möten med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och Polens nytillträdde premiärminister Mateusz Morawiecki. De väntas bland annat diskutera migrationsfrågan och omfördelning av flyktingar mellan medlemsländerna.
Kommissionär till förhör om kritiserad topptjänst
21 mar - 2018
Turerna kring den tyska EU-topptjänstemannen Martin Selmayr fortsätter. Kommissionären med ansvar för personalfrågor, Günther Oettinger kallas till EU-parlamentets budgetkontrollutskott tisdag nästa vecka för att svara på frågor om hur det egentligen gick till när kommissionsordförandens förre kabinettschef Selmayr fick jobbet som högste tjänsteman.
Utskottet har enats om ett 25 sidor långt formulär med 134 frågor till Oettinger. Svar begärs till lunchtid på fredag.
Juncker gratulerar Putin
20 mar - 2018
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker skickade i dag tisdag sina gratulationer till Vladimir Putin efter det ryska presidentvalet.
”Jag har alltid argumenterat att positiva relationer mellan EU och Ryssland är avgörande för säkerheten på vår kontinent. Vårt gemensamma mål borde vara att återupprätta ett samverkande paneuropeiskt säkerhetssystem” Jag hoppas att du kommer använda din fjärde mandatperiod för att nå detta mål. Jag kommer alltid vara en partner i denna strävan. Jag önskar dig all lycka till i att utföra ditt stora ansvar”, skriver Juncker.
Jens Nilsson avliden
13 mar - 2018
EU-parlamentariken och socialdemokraten Jens Nilsson har avlidit, 69 år gammal. ”Det är med stor sorg vi idag nåtts av budet om vår kollega och vän Jens Nilssons allt för tidiga bortgång”, skriver de svenska socialdemokraterna i EU-parlamentet i ett meddelande.
Jens Nilsson var EU-parlamentariker sedan 2011 och var ledamot av parlamentets transportutskott och utskottet för regional utveckling.
S-ledare avgår
7 mar - 2018
Ledaren för den socialdemokratiska partigruppen S&D i EU-parlamentet, Gianni Pittella, meddelade på onsdagen att han avgår efter att han valts in i den italienska senaten i söndagens parlamentsval. Ny ledare för S&D väntas utses 20 mars.
Juncker: Majoritet mot toppkandidat
7 feb - 2018
Inför nästa års EuropavaI pågår en debatt i Bryssel om systemet med toppkandidater där den partigrupp som blir störst i valet även ska få utse EU-kommissionens ordförande. Nuvarande kommissionsordförande Jean-Claude Juncker sade på tisdagen att han trodde att ”nästan en majoritet är mot” upplägget bland medlemsländerna, skriver Politico.
EU-kommissionär: Brexit kan kosta 50 miljarder euro
5 feb - 2018
Storleken på notan för det brittiska EU-utträdet har stötts och blötts sedan britterna röstade ja till brexit i juni 2016. Nu bryter den tyske EU-kommissionären Günther Oettinger tystnaden: Slutsumman kan landa på ett belopp i storleksordningen 50 miljarder euro, motsvarande 490 miljarder kronor, tror han, enligt TT/GP.
Luftförorenande EU-länder får ultimatum
30 jan - 2018
Nio medlemsländer som överskrider EU:s godkända nivå av luftföroreningar får till slutet av nästa vecka på sig att lämna besked om hur de ska åtgärda problemet. Annars kommer kommissionen starta överträdelseförfaranden som kan ge böter.
Det framkom på onsdagen efter ett möte mellan länderna och EU:s miljökommissionär Karmenu Vella. De nio länderna är Frankrike, Italien, Rumänien, Spanien, Slovakien, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland och Ungern.
Europeisk S-ledare kandiderar i Italien
29 jan - 2018
Ledaren för den socialdemokratiska S&D-gruppen i EU-parlamentet, Gianni Pittella, meddelade i förra veckan att han ställer upp som senatskandidat i det italienska parlamentsvalet 4 mars.
EU-oro för utvecklingen i Rumänien
24 jan - 2018
Den rumänska socialdemokratiska regeringen har föreslagit lagändringar som kritiker menar gör korrupta politiker straffria och underminerar rättsväsendet. I ett uttalande på onsdagen sällar sig EU-kommissionens två högsta politiker, ordförande Jean-Claude Juncker och förste vice ordförande Frans Timmermans.
”Vi följer den senaste utvecklingen i Rumänien med oro. Kommissionen uppmanar det rumänska parlamentet att tänka om i sina förehavanden”, heter det.
EU och Polen hoppas på framsteg efter möte
10 jan - 2018
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Polens nye premiärminister Mateusz Morawiecki dinerade på tisdagen i Bryssel. De två diskuterade bland annat det artikel-7-förfarande som kommissionen inlett mot Polen för regeringens påstådda underminering av rättsstatligheten. Enligt ett uttalande efter mötet enades de två att ”fortsätta diskussionen med förhoppning om att göra framsteg innan slutet av februari”.
Polens nye ledare diskuterar rättsstatlighet med Juncker
5 jan - 2018
Den nytillträdde polske premiärministern Mateusz Morawiecki träffar på tisdag i nästa vecka EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i Bryssel för att bland annat diskutera situationen för rättsstatligheten i landet och kommissionens beslut innan jul att inleda ett så kallat artikelsjuförfarande mot Polen.
EU-parlamentariker missnöjda med brexitförhandlingar
30 nov - 2017
I ett brev till EU:s brexitförhandlare Michel Barnier skriver EU-parlamentets brexitrepresentant Guy Verhofstadt att mer måste göras i frågan om medborgarnas rättigheter efter Storbritanniens utträde och än mer i frågan än gränsen mellan Irland och Nordirland innan man kan gå vidare i förhandlingarna. Verhofstadt pekar bland annat på oenighet kring juridisk behandling av familjemedlemmar.
”Det är med stor oro som vi noterar att förhandlingarna i dessa frågor har kört fast och till och med backat”, skriver Verhofstadt.
Juncker har inte tid att vittna
23 nov - 2017
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har kallats som vittne i en rättegången om illegal avlyssning under hans tid som premiärminister i Luxemburg. Rättegången skulle ha startat på måndag men fick skjutas upp då kommissionsordföranden meddelat att han inte kunde närvara.
På torsdagen sade dock kommissionen att Juncker kommer infinna sig i rätten i sinom tid.
– Vi måste hitta ett datum som passar hans institutionella åtaganden, sade talespersonen Margaritis Schinas.
Den åtalade före detta chefen för Luxemburgs säkerhetstjänst har nyligen sagt att Juncker inte bara kände till utan också godkände den illegala avlyssningen.
Ledande EU-politiker förnekar koppling till paradisföretag
22 nov - 2017
Ledaren för den liberala partigruppen Alde i EU-parlamentet, Guy Verhofstadt, har suttit styrelsen för det belgiska sjöfartsföretaget Exmar som använt ett av de offshore-företag som omnämns i de nyligen läckta paradisdokumenten, skriver Politico. Verhofstadts talesperson Bram Delen avvisar uppgifterna med att det bokstavligen handlar om offshore-företag såsom havsplattformar.
Sifo: Svenskar vill se svenska löner i Sverige
7 nov - 2017
Tre av fyra svenskar, 76 procent, svarar ja på frågan om de anser att svenska löner och arbetsvillkor ska gälla även för dem som kommer från andra EU-länder för att arbetar i Sverige under en kortare tid.
Det visar en Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av Socialdemokraterna i Europaparlamentet.
– Om EU är en gemensam marknad så måste vi också ha gemensamma regler. Likartade villkor måste gälla i alla länder, säger EU-parlamentariker Jens Nilsson (S).
17 procent svarade nej och sju procent var tveksamma eller visste inte.
Juncker om May: Ängslig och nedslagen
23 okt - 2017
Efter förra veckans möte mellan EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Storbritanniens premiärminister Theresa May beskrev Juncker till sina medarbetare May som ”ängslig, nedslagen och modfälld” och som att gått dagar utan sömn, skriver FAZ.
Juncker vill inte se självständigt Katalonien
16 okt - 2017
– Om vi låter Katalonien […] separera kommer andra att göra detsamma. Det vill jag inte, sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker under ett tal i Luxemburg på fredagen, skriver El País.
Juncker: Bara ett mirakel kan rädda brexitförhandlingar
29 sep - 2017
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker räknar inte med att medlemsländernas stats- och regeringschefer vid toppmötet i mitten av oktober kan ge klartecken till att fas två i brexitförhandlingarna om framtida avtal inleds. Bara ett mirakel kan ändra på det, sade Juncker på fredagen.
Verhofstadt driver med Mays brexitval
29 sep - 2017
När den brittiska premiärministern Theresa May i förra veckan höll sitt brexittal gjorde hon det i den italienska staden Florens. EU-parlamentets brexitföreträdare Guy Verhofstadt drev med valet under en föreläsning i London på torsdagen.
– Jag tror hon valde Florens eftersom den florentinska 1400-talspolitiken fick henne att känna sig som hemma. Förräderi, svek, adelsfamiljer som kämpar om makten. Det är en omgivning hon känner ganska väl igen, sade Verhofstadt med hänvisning till de politiska rävspel som pågår i den brittiska regeringen.
Van Rompuy kritisk till ny EU-ledare
20 sep - 2017
I förra veckan föreslog EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att hans nuvarande jobb på sikt ska slås samman med ordföranden för Europeiska rådet, som företräder stats- och regeringscheferna. Men Europeiska rådets förre och förste ordförande, belgaren Herman Van Rompuy är kritisk.
– I EU är det ofta en flyktväg. Om man inte har någon lösning i sakfrågor skapar man en ny post eller ny institution. Det skapar mer problem än lösningar, sade Van Rompuy till Euractiv.
Juncker smörar Schäuble: Du har förbättrat världen
18 sep - 2017
– Wolfgang Schäuble är kompromissernas man [och] lösningarnas man. Därför tackar även Europa den tyske förbundskanslern väldigt mycket. Du är någon som förbättrat världen, sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker till Tysklands kristdemokratiske finansminister Wolfgang Schäuble på dennes 75-årsdag.
Tidning: Dijsselbloem sitter kvar
8 sep - 2017
Eurogruppens ordförande Jeroens Dijsselbloem kommer att sitta kvar på posten till mandatet löper ut i januari nästa år trots att han troligtvis i oktober blir av med sitt nuvarande jobb som Nederländernas finansminister, skriver Het Financieele Dagblad. Ett av de hittillsvarande kraven för att vara eurogruppsordförande är att man är finansminister i ett euroland.
EU-parlamentet förbereder ny brexitresolution
5 sep - 2017
EU-parlamentet väntas i början av oktober rösta om en ny resolution om framstegen i de pågående brexitförhandlingarna, meddelade parlamentets företrädare Guy Verhofstadt på måndagen. När och om EU-sidan och Storbritannien når en uppgörelse om utträdet har EU-parlamentet att godkänna eller avvisa den.
Verhofstadt: May förbereder viktigt brexittal
5 sep - 2017
– Tydligen kommer ett viktigt meddelande från den brittiska premiärministern under de kommande dagarna, planerat till 21 september, sade EU-parlamentets brexitföreträdare Guy Verhofstadt på måndagen, skriver The Guardian, som även citerar regeringskällor med liknande budskap.
Sjöstedt: EU:s tre hjärtattacker
1 sep - 2017
Under en debatt i Hässleholm om EU:s framtid kom vänsterledaren Jonas Sjöstedt in på att EU har fyllt 60 år och när man gör det finns det skäl att kolla upp sitt liv och sin hälsa.
– EU hade tre snabba hjärtattacker: flyktingkatastrofen, eurokrisen och brexit. Någonstans där måste man tänka lever jag sunt eller måste jag ändra min livsföring. Euron menar jag har gjort det svårt att ta sig ur en ekonomisk och social kris, sade Jonas Sjöstedt (V) på torsdagen.
Tidning: Juncker vill snabba på handelsavtal
1 sep - 2017
I sitt linjetal om två veckor väntas EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker enligt Politico föreslå ett snabbspår för framtida handelsavtal. Syftet med förslaget är att snabbare kunna godkänna frihandelsavtal och ta ifrån nationella och regionala parlament möjligheten att lägga veto mot dem. Förslaget måste godkännas av medlemsländerna för att bli verklighet.
Juncker: Britternas brexitförslag inte tillfredsställande
29 aug - 2017
– Jag har med erforderlig uppmärksamhet läst alla förslag från den brittiska regeringen. Inget av dem är riktigt tillfredsställande. Det finns enormt många frågor kvar att lösa, sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker under ett tal till EU-ambassadörer i Bryssel på tisdagen.
EU:s utvidgningskommissionär ifrågasätter Turkietpolitiken
22 aug - 2017
Enligt EU:s utvidgningskommissionär konservative österrikaren Johannes Hahn tvingar Turkiets beteende, där det senaste är president Erdogans försök att påverka valutgången i Tyskland, EU att förändra sin inställning mot kandidatlandet. "Jag tror att det är dags för medlemsstaterna att diskutera de strategiska konsekvenserna av detta beteende. Att bara rycka på axlarna är inte en politisk strategi på lång sikt.”, sade Hahn på måndag till Süddeutsche Zeitung.
EU:s budgetchef vill strypa bidrag till Turkiet
7 aug - 2017
Budgetkommissionären Günther Oettinger säger till tidningen Bild att det är "mycket osannolikt" att EU skulle utbetala återstoden av sitt föranslutningsstöd till Turkiet. Pengarna skulle "främja projekt som tar Turkiet närmare Europa, till exempel genom utbildning av domare, åklagare eller journalister", sade Oettinger. "Mot bakgrund av den politiska utvecklingen i Turkiet kan jag inte föreställa mig att sådana projekt fortsätter att främjas.”, återger Politico.
S-ledare vill ha EU-toppmöte
12 jul - 2017
Ledaren för den socialdemokratiska S&D-gruppen i EU-parlamentet, italienaren Gianni Pittella, uppmanar Europeiska rådets ordförande Donald Tusk att sätta in ett extra EU-toppmöte om flyktingkrisen i Italien.
– Det vore ett skandalöst misstag och ett fruktansvärt budskap till EU-medborgarna att vänta till 18 oktober för nästa EU-toppmöte, sade Pittella i ett uttalande på onsdagen.
Svensk får ansvar för viktig transportfråga
5 jul - 2017
Socialdemokraternas EU-parlamentariker Jens Nilsson får ansvaret för arbetet i parlamentet med att ta fram nya regler för så kallat cabotage där en åkare från ett annat EU-land, till exempel Bulgarien, som levererat en last till Sverige kan utföra ytterligare körningar i Sverige.
- Det här är en avgörande lagstiftning som direkt påverkar arbetstagare inom vägtransportsektorn. Vi måste både säkra arbetstagarnas sociala rättigheter och samtidigt skapa regler för en konkurrenskraftig vägtransportmarknad i EU, sade Jens Nilsson i ett uttalande.
Juncker kallade EU-parlamentet löjeväckande – ångrar ordval
5 jul - 2017
Under en debatt på tisdagen kallade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker EU-parlamentet ”löjeväckande” på grund av att endast 30 parlamentariker närvarande. Efter uttalandet ångrade dock Juncker inför EU-parlamentets talman Antonio Tajani sitt ordval, enligt kommissionens talesperson Alexander Winterstein.
Juncker: EU-parlamentet är löjeväckande och oseriöst
4 jul - 2017
Under en debatt om det utgående ordförandeskapet Malta i EU-parlamentet på tisdagen klagade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker på den dåliga uppslutning av parlamentariker.
– EU-parlamentet är väldigt löjeväckande. Det faktum att bara ett 30-tal parlamentariker sitter med i debatten bevisar att parlamentet inte är seriöst, sade en uppenbart irriterad Juncker.
Socialdemokrat vill efterträda Juncker
3 jul - 2017
Frankrikes socialdemokratiske EU-kommissionär Pierre Moscovici säger till Die Welt att han vore intresserad att att kandidera till att bli näste kommissionsordförande när Jean-Claude Junckers mandat löper ut 2019.
Juncker tar emot Löfven
16 jun - 2017
På torsdag i nästa vecka tar EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker emot Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) i Bryssel för överläggningar i samband med junitoppmötet.
EU om Trumpbesked: Vi är beredda
1 jun - 2017
I kväll klockan nio meddelar USA:s president huruvida landet ska lämna det internationella klimatavtalet från Paris. Samtidigt träffas EU:s och Kinas ledare i Bryssel och enligt mediauppgifter väntas de meddela sin intention att gå vidare och intensifiera klimatarbetet även utan USA.
– Vi är beredda [på det amerikanska beslutet], sade på torsdagen EU-kommissionens talesperson Margaritis Schinas som tillade att EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker meddelat att ”för Europa är det planeten först”.
Kommissionen: Vänta med villkorat EU-stöd
30 maj - 2017
I flera EU-länder, bland annat Sverige, har det kommit politiska krav på att EU-stöd ska kunna kopplas till annat, exempelvis att medlemsländer hjälper till att ta emot flyktingar, för att de ska få EU-bidrag. Enligt budgetkommissionär Günther Oettinger är en sådan diskussion inte aktuellt förrän nästa långtidsbudget läggs fram.
– [Frågan] är med säkerhet inget tema för ett budgetår utan för en budgetram, sade Oettinger på tisdagen. Han hoppas kunna lägga fram ett utkast på nästa långtidsbudget nästa sommar.
Fortsatt samarbete mellan EU och Turkiet
29 maj - 2017
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk träffade i samband med förra veckans Nato-möte i Bryssel Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan. Mötet ägde rum i sammanlagt drygt en timme och de enades om att ”EU och Turkiet måste och kommer fortsätta att samarbeta”, enligt ett uttalande från EU-kommissionen på måndagen.
Juncker hoppas på Rumänien i Schengen nästa år
12 maj - 2017
– Jag vill att Rumänien går med i [passunionen] Schengen innan landets EU-ordförandeskap [första halvåret 2019]. Rumänien uppfyller redan alla kriterier och vi måste tillstå det och ge Rumänien status som Schengenland, sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker på torsdagen i samband med ett möte med landets president Klaus Iohannis.
EU-parlamentet hotar stoppa brexitavtal
12 maj - 2017
EU-parlamentariker diskuterade på torsdagen framtiden för de runt tre miljoner EU-medborgare som bor i Storbritannien och 1,2 miljoner britter som bor i andra EU-länder. Enligt parlamentets förhandlare, den belgiske liberalen Guy Verhofstadt, kommer församlingen blockera ett utträdesavtal som inte tillgodoser dessa personers rättigheter.
– Vi kommer aldrig ge vårt godkännande om frågan om medborgares rättigheter på båda sidor inte lösts på ett tillfredsställande sätt, sade Verhofstadt, enligt The Guardian.
Juncker om brexitläcka: ett misstag
9 maj - 2017
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker säger till tyska affärstidningen Handelsblatt att den läckta redogörelsen för ett möte mellan honom och den brittiska premiärministern Theresa May för två veckor sedan var ett ”allvarligt misstag”. Det uppger Der Spiegel.
Juncker: Engelskan tappar betydelse
5 maj - 2017
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker höll på fredagen ett tal inför en publik i Italien.
– Jag tvekar mellan att välja engelska eller franska. Men jag har gjort mitt val, jag ska uttrycka mig på franska. Sakta men säkert förlorar engelskan sin betydelse i Europa. Och dessutom ska fransmännen rösta på söndag och jag vill att de förstår vad jag säger om Europa och om nationer, sade Juncker.
USA-Donald möter EU-Donald
5 maj - 2017
I samband med Nato-mötet i Bryssel 25 maj kommer Europeiska rådets ordförande Donald Tusk att träffa den amerikanske presidenten Donald Trump. Även EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker kommer att närvara vid mötet.
EU-kommissionär: Turkiskt medlemskap inte längre aktuellt
3 maj - 2017
Ett turkiskt medlemskap i EU är för tillfället inte längre aktuellt. Det säger EU:s grannskapskommissionär Johannes Hahn i en intervju för nyhetsbyrån Reuters, skriver Yle. Enligt kommissionären har Turkiet, under president Recep Tayyip Erdoğans styre, fjärmat sig allt mer från Europa. Hahn säger att EU och Turkiet kan samarbeta ekonomiskt, men att den dåliga människorättssituationen i Turkiet just nu sätter käppar i hjulen för medlemsförhandlingarna.
Eurogruppen: Ingen krävde Dijsselbloems avgång
10 apr - 2017
Ingen av euroländernas finansministrar krävde att eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem ska avgå. Det sade han själv vid en presskonferens efter gruppens möte på fredagen, uppger Direkt/SvD. Avgångskrav har rests tidigare efter hans uttalande om att den som gör av med sina pengar på "snaps och kvinnor" inte kan be om hjälp sedan. Tidigare krisländer i Sydeuropa kände sig förolämpade.
Juncker om ungersk universitetslag: Jag gillar den inte
6 apr - 2017
EU-kommissionens ordförande, kristdemokraten Jean-Claude Juncker, kritiserade på torsdagen den ungerska lag som kan tvinga det ansedda Centraleuropeiska universitetet i Budapest att stänga.
– Jag gillar inte det beslutet, sade Juncker som tillade att EU-kommissionärerna ska diskutera frågan på onsdag i nästa vecka.
Stödet för Dijsselbloem som ordförande rasar
5 apr - 2017
Stödet eroderar bland euroländerna för ordföranden för eurogruppen, den nederländske socialdemokraten Jeroen Dijsselbloem. Avgångskrav har rests från flera sydeuropeiska euroländer och Europaparlamentet protesterar mot att han vägrar förklara sig där. Frågan om han ska behålla sin post väntas komma upp på eurogruppens möte på fredag på Malta, även om den inte formellt finns på dagordningen, uppger Direkt/SvD.
EU-parlamentet i formell protest mot eurogruppsledare
4 apr - 2017
EU-parlamentets talman Antonio Tajani meddelade på måndagen att han avser skicka ett formellt protestbrev till eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem för dennes tidigare uttalanden om att de södra EU-länderna ”inte kan spendera alla sina pengar på drinkar och kvinnor och därefter be om stöd”.
S-ledare ifrågasätter eurogruppschef
22 mar - 2017
Socialdemokraternas ledare i EU-parlamentet, italienaren Gianni Pittella, riktar skarp kritik mot ett uttalande som den socialdemokratiske nederländske eurogruppsordföranden Jeroen Dijsselbloem gjorde i en intervju med tyska FAZ tidigare i veckan och ifrågasätter hans lämplighet på posten. Med hänvisning till södra EU-länder sade Dijsselbloem att han ”inte kan spendera alla sina pengar på drinkar och kvinnor och därefter be om stöd”. Dijsselbloem sade sig även vilja sitt kvar sin mandatperiod till januari nästa år trots att han troligtvis inte fortsätter som Nederländernas finansminister när en ny regering kommit på plats.
Hård EU-kritik mot Turkiet
16 mar - 2017
EU:s ledare höjde i dag tonen mot Turkiet. Anklagelserna om nazism i Nederländerna är skandalösa, sade EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker.
– Turkiets uttalanden om en koppling mellan nazismen och nutidens Europa är oacceptabla, sade Jean Claude Juncker inför EU-parlamentet på onsdagen, rapporterar Ekot.
Juncker vill väcka storkoalition till liv
15 mar - 2017
Ledare för den socialdemokratiska partigruppen i EU-parlamentet, Gianni Pittella, förklarade innan årsskiftet att det traditionella samarbetet med högergruppen EPP är slut. Men enligt Politico avser EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att väcka samarbetet till liv genom att lova S&D-gruppen att genomföra en rad krav.
Juncker presenterar framtidsplan
28 feb - 2017
I morgon onsdag ska EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i Europaparlamentet presentera sitt förslag på hur EU:s framtid utan Storbritannien ska se ut.
Juncker: Brexitnotan blir dyr
21 feb - 2017
– Notan kommer, för att säga det lite vulgärt, bli väldigt saltad, sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker under ett tal i det belgiska parlamentet på tisdagen.
Enligt beräkningar väntas Storbritannien behöva betala motsvarande 570 miljarder kronor när landet lämnar EU. Det rör sig om pengar som landet tidigare åtagit sig att betala till EU-budgeten.
Dementi: Juncker hoppar inte av
20 feb - 2017
Med hänvisning till EU-källor skriver italienska La Repubblica på måndagen att EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker under de kommande veckorna väntas ta ställning till huruvida han ska avgå i förtid. Detta avvisades dock av EU-kommissionens talesperson Alexander Winterstein samma dag.
– En sak är klar. Ordförande kommer att fullgöra hela sitt mandat med mycken energi, entusiasm och beslutsamhet, sade Winterstein.
Fridolin tror på EU:s solidaritetskår
17 feb - 2017
EU-kommissionen vill sätta upp en frivillighetskår för européer mellan 18 och 30 år för att hjälpa till med exempelvis att integrera flyktingar eller vid naturkatastrofer i något EU-land. Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) är i dag i Bryssel för att diskutera förslaget med sina EU-kollegor.
– Att man kan arbeta för föreningsliv och civilsamhälle i andra delar av Europa kan vara ett bra utbyte, sade Fridolin innan mötet.
Juncker: Brexit dröjer över två år
17 feb - 2017
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker bedömer att det kommer att ta över två år att komma överens om hur brexit, Storbritanniens avsked till EU, ska gå till. Det rapporterar SVT.
Allt större klyfta mellan IMF och EU
8 feb - 2017
Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem kritiserade på tisdagen Internationella valutafonden IMF för att ha en alltför pessimistisk syn på Greklands möjligheter för en ekonomisk återhämtning, skriver Financial Times. IMF anser att Greklands skulder bör skrivas ned medan euroländerna inte gör det.
EU varslar om svåra brexitförhandlingar
19 jan - 2017
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker lovar göra vad han kan för att Storbritanniens utträdesförhandlingar ska gå så smidigt som möjligt, skriver SvD.
S-politiker går mot kommissionär
10 jan - 2017
Den socialdemokratiska partigruppen i EU-parlamentet säger efter måndagens utfrågning nej till att uppgradera den tyske kristdemokratiske EU-kommissionären Günther Oettinger till vice ordförande och samtidigt ge honom ansvar för personalfrågor.
Politico: Oettinger klarade parlamentsutfrågning
10 jan - 2017
Den tyske EU-kommissionären Günther Oettinger klarade enligt Politico måndagkvällens utfrågning i EU-parlamentet inför att han ska ta över arbetet med budget- och personalfrågor efter avgångna kommissionären Kristalina Georgieva.
Vänstergrupp kräver Junckers avgång
3 jan - 2017
Efter att det läckta dokument visat att EU-kommissionens ordförande, Jean-Claude Juncker, ägnat år i sin tidigare roll som Luxemburgs premiärminister och finansminister åt att i hemlighet blockera EU:s insatser för att bekämpa skatteflykt av multinationella företag kräver den vänsterpartistiska partigruppen GUE/NGL i EU-parlamentet Junckers avgång.
Läckta dokument: Juncker blockerade EU:s skattepolitik i åratal
2 jan - 2017
EU-kommissionens ordförande, Jean-Claude Juncker, ägnade år i sin tidigare roll som Luxemburgs premiärminister och finansminister åt att i hemlighet blockera EU: s insatser för att bekämpa skatteflykt av multinationella företag ofta med stöd av Nederländerna, rapporterar bland andra The Guardian.
Eurozonen stoppar stöd till Grekland
15 dec - 2016
Eurogruppen beslutade på onsdagen att stoppa programmet med skuldlättnader för Grekland. Beslutet är ett svar på den grekiske premiärministern Alexis Tsipras besked om nya satsningar på pensioner. Den socialdemokratiske gruppledaren i EU-parlamentet, italienaren Gianni Pittella, kallar i ett uttalande eurogruppens beslut för ”skandalöst och skamligt” och menar att den tyske finansministern Wolfgang Schäubles ”onda hand” ligger bakom.
S-grupp avbryter EU-samarbete
13 dec - 2016
I EU-parlamentet har de senaste åren de två största partigrupperna, högergruppen EPP och socialdemokratiska S&D, samarbetat för att driva genom nya lagar. Men detta är det enligt S&D-ledaren Gianni Pittella slut på nu efter att EPP-ledaren Mandred Weber skickat ut ett ”nästan surrealistiskt” brev där han enligt Pittella ”bryter allianser”.
– Samarbetet mellan oss är över och jag tror inte vi kan återställa det. Den enda vägen framåt är att återskapa det traditionella synsättet mellan konservativa och progressiva krafter, sade Pittella på tisdagen.
Eurogruppschef vill se annan attityd hos brittiska regeringen
6 dec - 2016
– [Brexit] kan gå smidigt och stillsamt. Men det kräver en annan attityd från den brittiska regeringen. Det vi hittills hört är oförenligt med smidigt och stillsamt, sade den socialdemokratiske nederländske finansministern tillika ordförande för eurogruppen Jeroen Dijsselbloem.
Verhofstadt talmanskandidat
30 nov - 2016
EU-parlamentets liberala partigrupp Alde valde på onsdagsförmiddagen sin ledare, belgaren Guy Verhofstadt, till kandidat att ta över efter den tyske socialdemokraten Martin Schulz om talman i EU-parlamentet. Verhofstadt är EU-federalist och har tidigare varit belgisk premiärminister.
EU-parlamentet vill inte rösta om Oettinger
25 nov - 2016
Ledarna för de politiska grupperna beslutade, enligt Euractiv, i onsdags att inte hålla någon omröstning när EU-kommissionär Günther Oettinger väntas bli befordrad till vice ordförande. Oettinger har under de senaste veckor hamnat i blåsväder på grund av rasistiska och homofoba uttalanden och ett märkligt möte med Ungerns premiärminister Viktor Orbán.
S-ledare: Tysklands finansminister är ende skurken
22 nov - 2016
– I Europa finns bara en skurk. Det är [Tysklands kristdemokratiske finansminister Wolfgang] Schäuble som på grund av sin tjockskalliga fixering vid åtstramningspolitik orsakar ett uppror mot EU bland invånarna i hela kontinenten, sade den italienske Europaparlamentarikern Gianni Pittella, ledare för den socialdemokratiska partigruppen S&D, under en debatt i EU-parlamentet på tisdagen.
EU-liberaler uppmanar Juncker tänka om
22 nov - 2016
Den liberala Alde-gruppen i EU-parlamentet anser att EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker bör ta sig en funderare innan han befordrar den tyske EU-kommissionären Günther Oettinger till vice ordförande. Oettingar har under den senaste tiden hamnat i blåsväder efter rasistiska kommentarer och ett märkligt möte med Ungers premiärminister Viktor Orbán.
Juncker läxar upp Trump om Europa
14 nov - 2016
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker anser att Donald Trump utgör en risk för relationen till USA. Samtidigt passar han på att läxa upp honom.
– Vi måste lära den presidentvalde vad Europa är, sade han, rapporterar Reuters.
S-ledare: Sverige sann förebild för EU
8 nov - 2016
– Sverige är en sann förebild för resten av EU tack vare sitt engagemang för solidaritet, sociala rättigheter och sin balanserade och konstruktiva politiska tillvägagångssätt, sade den italienaren Gianni Pittella, ordförande för den socialdemokratiska partigruppen S&D i Europaparlamentet efter ett möte på tisdagen i Stockholm med Sveriges statsminister Stefan Löfven (S), sysselsättningsminister Ylva Johansson (S) och EU-minister Ann Linde (S). ■
Juncker träffar facket och Linde
4 nov - 2016
EU-kommissionär ber om ursäkt för ”snedögon”
3 nov - 2016
Vallonien kräver ursäkt från EU-kommissionär
1 nov - 2016
https://docs.google.com/viewerng/viewer?url=http%3A//www.lesoir.be/sites/default…
EU-kommissionär gör en Trump
31 okt - 2016
http://www.spiegel.de/politik/deutschland/guenther-oettinger-angst-vor-pflichtho…
EU-kommissionär varnar för terror i Europa efter Mosul
19 okt - 2016
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6542732
Juncker: 200 000 nya jobb tack vare handelsavtal
5 okt - 2016
– Tack vare [handels-]avtalet med Sydkorea har vi i Europa skapat 210 000 jobb. Vi måste se till att avtalet med Kanada börjar gälla inom några månader, sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i en debatt i EU-parlamentet på onsdagen. ■
Tysk kommissionär om Camerons EU-kampanj: skit
28 sep - 2016
http://www.thetimes.co.uk/edition/news/germans-attack-cameron-s-eu-campaign-nscb…
King får parlamentariskt klartecken
15 sep - 2016
Federalist blir parlamentets Brexitförhandlare
8 sep - 2016
https://twitter.com/quatremer/status/773818321351376897
EU-kommission utan ansikte
22 aug - 2016
Undersökningen
Jean-Claude Juncker: Bekämpa nationalismen
22 aug - 2016
Alpbach
EU-kommissionen upprepar krav på Turkiet
8 aug - 2016
Der Tagesspiegel
Juncker föredrar Clinton
25 jul - 2016
https://youtu.be/I7p7mg916Cw?t=6m48s
Juncker träffade Amazon inför skatteavtal
18 jul - 2016
http://europe.newsweek.com/amazon-jeff-bezos-taxes-479814?rm=eu
S-ledare: Ingen kommer sakna Cameron
14 jul - 2016
Beslut om brittisk kommissionärskandidat innan augusti
11 jul - 2016
Juncker träffar brittisk kommissionärskandidat
8 jul - 2016
Juncker om Farage: Retronationalist
5 jul - 2016
Medieuppgift: Tyskland vill bli av med Juncker
4 jul - 2016
http://www.thetimes.co.uk/edition/brexit-2016/berlin-tells-gloating-juncker-go-q…
Tysk kommissionär vill bötfälla Spanien och Portugal
4 jul - 2016
http://www.bild.de/politik/inland/guenther-oettinger/will-spanien-und-portugal-b…
Juncker: Skottland har förtjänat vår uppmärksamhet
29 jun - 2016
Komissionsordföranden: Den europeiska drömmen lever vidare
28 jun - 2016
Juncker förbjuder Brexitförhandlingar
28 jun - 2016
Tjeckisk minister vill se Juncker avgå
27 jun - 2016
Juncker: Sanktionerna mot Ryssland hävs ej
17 jun - 2016
Yle
Juncker besöker oftast samma länder
16 jun - 2016
Politico
Rutte och Juncker vill ha mer EU-marknad
13 jun - 2016
Het Financieele Dagblad
Kommissionen vill förlänga investeringsplan
2 jun - 2016
Juncker: Jag förstår inte EU-förkortningar
1 jun - 2016
Brexit-Johnson accepterar Junckers inbjudan
31 maj - 2016
The Guardian
Juncker träffar Putin
30 maj - 2016
Juncker till britterna: Desertörer inte välkomna tillbaka
20 maj - 2016
Le Monde
EU-sossar vägrar ge Kina marknadsstatus
10 maj - 2016
Möte om Grekland skjuts upp
27 apr - 2016
SVT
Juncker: EU ska lägga sig i mindre
20 apr - 2016
BBC
Juncker träffar Göran Persson
15 apr - 2016
Juncker ogillar turkisk klagan på satirsång
30 mar - 2016
Musikvideon
EU: Vi måste göra mer för att hjälpa stålindustrin
17 mar - 2016
SvD
Eurotopp sågar grekiska reformer
19 feb - 2016
SvD
Juncker tror på brittisk uppgörelse
18 feb - 2016
Juncker: Kompromiss med Storbritannien rättvis för alla
3 feb - 2016
Cameron ställer in fredagens Sverigebesök
27 jan - 2016
Juncker vill ha extra EU-toppmöte
20 jan - 2016
Juncker "rätt säker" på Brexitdeal
15 jan - 2016
Juncker träffar bara industriföreträdare
15 jan - 2016
Euractiv
Juncker om Löfven: En av de bästa
11 jan - 2016
NRC Handelsblad
Dijsselbloem avråder Italien från överdrifter
8 jan - 2016
Ansa
Ministrar diskuterar kylskåp och ökat energioberoende
26 nov - 2015
Juncker: euron fungerar inte utan Schengen
26 nov - 2015
EUobserver
Juncker spår flerfarts-EU
19 nov - 2015
Jens Nilsson: Flygbolagen rena vilda västern
12 nov - 2015
EU-kommissionärer tar Uber i försvar
5 nov - 2015
Financial Times
Dijsselbloem vill ha oberoende tillsynsmyndighet för euroländerna
5 nov - 2015
Financial Times