Berlusconi frikänns för muta i festhärva
22 okt - 2021
Silvio Berlusconi är icke skyldig till ett av de mutbrott han anklagas för i samband med de ökända ”bunga bunga”-fester han arrangerat, skriver TT/SvD. Italiens skandalomsusade tidigare premiärminister har anklagats för att ha betalat en pianospelare pengar för att denne skulle ljuga om vad som försiggick vid festerna i Berlusconis pampiga villa utanför Milano.
Berlusconi vägrar psykiatrisk undersökning
17 sep - 2021
Förre italienske premiärministern Silvio Berlusconi vägrar genomgå en psykiatrisk undersökning som ett led i rättegången kring hans ökända bunga bunga-fester, uppger TT/SvD.
Löfven i toppmöte om Krimhalvöns framtid
24 aug - 2021
Den ryska annekteringen av Krimhalvön har pågått i flera år. Nu invigs ett nytt ukrainskt initiativ för att öka den internationella uppmärksamheten kring situationen där.
– Militär aggression, annektering genom våld och ockupation har ingen plats världen i dag, sade statsminister Stefan Löfven vid lanseringen i Kiev på måndagen, enligt TT/GP.
Så här rapporterade utländska medier på Löfvens avgång
23 aug - 2021
Statsminister Stefan Löfven tog Sverige med garden nere med beskedet om sin avgång, skriver nyhetsbyrån Reuters. "Han har gått igenom kriser, ett under att han har överlevt" sa NRK:s politiske kommentatorn Magnus Takvam i norsk TV. Löfven skulle ha svårt att vinna nästa val, bland annat beroende på en mer sävlig debattstil, det tror Richard Nordgren som är nordenkorrespondent för den finska tidningen Huvudstadsbladet, rapporterar Ekot.
Löfven om flyktingar: Vi ska aldrig tillbaka till 2015
19 aug - 2021
Krisen i Afghanistan kan leda till en ökad ström av flyktingar till Europa. Statsminister Stefan Löfven (S) avvisar att Sverige kommer att ha ett lika stort mottagande som under flyktingkrisen i samband med Syrienkriget.
– Vi ska aldrig tillbaka till 2015, säger Stefan Löfven och tillägger att alla aktörer måste jobba för ökad stabilitet och minskad oro i regionen runt Afghanistan, rapporterar DN.
Löfven träffar Litauens president
16 jun - 2021
I dag onsdag tar statsminister Stefan Löfven emot Litauens president Gitanas Nausėda. De två ska diskutera bland annat säkerhets- och försvarsfrågor, aktuella EU-frågor, situationen i Belarus och förbindelserna mellan Sverige och Litauen. Det är första gången Löfven träffar en litauisk president på tu man hand.
Efter kvinnornas initiativ skriver åtta män till von der Leyen
9 mar - 2021
Efter att fyra kvinnliga regeringschefer i förra veckan skrev ett brev till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen med uppmaning att få fart på EU:s digitala omställning kom på kvinnodagen åtta manliga regeringschefer, däribland Stefan Löfven (S), med en liknande uppmaning.
Löfven i samtal med von der Leyen
4 mar - 2021
Statsminister Stefan Löfven (S) hade i tisdags ett första längre möte med EU-kommissionens ordförande Ursula van der Leyen. De talade bland annat om vaccinering och industri- och digitaliseringsfrågor.
– Jag tog också upp två frågor som är mycket angelägna för Sverige. Dels att den svenska lönemodellen inte får riskeras när man nu arbetar för en minimilön i EU. Dels att det måste finnas förståelse och respekt för det svenska hållbara skogsbruket när man nu tar fram klassificeringen av gröna investeringar, sade Löfven i ett uttalande.
Löfven: EU huvudspåret för vaccin
4 mar - 2021
EU-samordningen är huvudspåret för att ordna vaccin till Sverige, men det finns inget hinder att leta utanför, enligt statsminister Stefan Löfven (S). Det rapporterar TT/Expressen.
Samtidigt säger Löfven att det viktigaste är att få tillgång till de godkända vaccinen:
– Människor måste känna sig trygga, att det passerat så många steg som möjligt.
EU-nämndsmöte utan öppenhet
21 jan - 2021
Det blev inget offentligt möte på torsdagen i riksdagens EU-nämnd, som annars är regel inför EU-toppmöten. Statsminister Stefan Löfven (S) kom heller inte att som brukligt och debatterade med ledamöterna för att ta emot riksdagens mandat. Istället företräddes regeringen av EU-minister Hans Dahlgren (S). Europaportalen har sökt EU-nämndsledamöter för kommentar utan framgång.
Sverige och Danmark tvistar om toppmöte i Bryssel
16 okt - 2020
Danmarks statsminister: Onödigt med toppmöte i Bryssel
Den danska statsministern Mette Frederiksen anser att veckans EU-toppmöte på grund av coronaläget borde ha hållits på distans.
– Det är inte det mest dramatiska toppmötet i EU:s historia. Det här mötet borde ha varit en videokonferens. Jag har i flera omgångar föreslagit att hålla videokonferenser, sade Frederiksen på väg in på mötet på torsdagen.
Sveriges statsminister Stefan Löfven håller dock inte med. När han på fredagen tillfrågades om toppmötet hade behövt hållas på plats svarade han jakande.
Löfven fördömer mordförsöket i Ryssland
3 sep - 2020
Under en presskonferens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel på torsdagen sade statsminister Stefan Löfven (S) att de i de starkaste ordalag fördömer mordförsöket och förgiftningen av oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj.
– Det är klart att den ryska regeringen har en del frågor att besvara, sade han och tillade att EU måste vara redo att agera vidare i frågan.
Mötet mellan de svenska och tyska ledarna behandlade också de viktigaste EU-frågor kring ekonomi, corona, klimat, utrikespolitik samt upplägget vid nästa EU-toppmöte. Angela Merkel är den regeringschef som Löfven träffat flest gånger utanför EU-toppmötena efter mötena med Finlands ledare som toppar listan.
Berlusconi covid-19-positiv
3 sep - 2020
Italiens före detta premiärminister Silvio Berlusconi, 83 år, har testats positivt för covid-19 och hålls för närvarande isolerad i sitt hem, säger hans stab i ett uttalande, enligt TT/SvD.
Löfven: EU ska bli starkare
11 maj - 2020
Statsminister Stefan Löfven är i en debattartikel i DN självkritisk till hur han och övriga ledare i EU-länderna i början av coronakrisen stundtals brast i solidaritet och koordinering. ”Så ska inte EU-samarbetet fungera”, skriver han och listar fem punkter på vad som som bör göras för at EU-samarbetet ska ta sig starkare ur coronakrisen.
Sverige diskuterar EU-frågor med Portugal
5 mar - 2020
Den 6-7 mars besöker statsminister Stefan Löfven (S) Portugal för överläggningar med Portugals premiärminister, socialdemokraten António Costa. På dagordningen står bland annat migrationsfrågor, coronaviruset och EU:s långtidsbudget. Europaportalen har kartlagt Stefan Löfvens enskilda möten med stats- och regeringschefer sedan 2014, se kartan.
Statsministern varnar för flyktingkaos i EU
3 mar - 2020
I en riksdagsdebatt på tisdagen varnade statsminister Stefan Löfven (S) för att öppna EU-gränsen för de migranter i Turkiet som vill till EU.
– Det skulle bli en fullständigt ohållbar situation om de miljoner flyktingar som finns i Turkiet skulle in i Europa. Då hade vi samma situation som 2015, det skulle inte bli bättre för dem. Det skulle bli kaos under lång lång tid. Flyktingarna är beroende av humanitär hjälp och de får de [i Turkiet] och det är EU med och betalar. Jag är glad [att vi betalar, annars hade flyktingarna] haft det ett ännu större elände, sade Stefan Löfven.
Löfven gav beskt besked till Michel
6 feb - 2020
EU:s permanente rådsordförande Charles Michel har kallat till ett extra toppmöte om drygt två veckor. Han vill försöka få till en uppgörelse om nästa långtidsbudget för 2021–2027. Men EU-länderna står minst sagt långt ifrån varandra.
– Jag tror att vi står för långt ifrån varandra i dagsläget, sade statsminister Stefan Löfven om möjligheterna att komma överens på toppmötet, enligt TT/Aftonbladet.
Löfven och andra EU-ledare till Bryssel i veckan
3 feb - 2020
I veckan träffar Europeiska rådets ordförande Charles Michel en rad stats- och regeringschefer från EU-länderna i enskilda möten för att försöka lösa ut den svåra frågan om unionens flerårsbudget för 2021-2027. Frågan ska debatteras av ledarna vid ett extrainsatt EU-toppmöte den 20 februari. Enligt uppgifter väntas Michel hålla kvar ledarna tills de enats, även om det skulle ta flera dagar.
Löfvens ”favoritland” i EU drar ifrån
15 jan - 2020
Sedan Stefan Löfven blev statsminister 2014 har han träffat Finlands statsministrar flest gånger på tu man hand av alla de 28 stats- och regeringscheferna i Europeiska rådet. På delad andra plats hamnar möten med ledare från Estland, Tyskland och Österrike. Det visar Europaportalens sammanställning.
Löfven träffar Ukrainas president
27 nov - 2019
Den 4 december besöker statsminister Stefan Löfven Kiev för överläggningar med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och premiärminister Oleksyj Hontjaruk, meddelar regeringskansliet på onsdagen.
De svensk-ukrainska samtalen kommer, enligt den svenska regeringen, att behandla den ryska aggressionen mot östra Ukraina och Rysslands annektering av Krim, Ukrainas reformagenda och det svenska reformstödet, handelsrelaterade frågor samt relationen mellan EU och Ukraina. Sverige bidrar med runt 240 miljoner kronor årligen i stöd till Ukrainas fortsatta reformer.
Löfven tar emot Irlands premiärminister för brexitsamtal
3 okt - 2019
I dag torsdag träffar statsminister Stefan Löfven sin irländske motsvarighet Leo Varadkar i Stockholm för att bland annat diskutera brexit. Det är första gången Löfven träffar en irländsk premiärminister på tu man hand.
Polens premiärminister besöker Löfven
29 aug - 2019
I dag torsdag tar statsminister Stefan Löfven emot Polens premiärminister Mateusz Morawiecki. De två regeringscheferna kommer bland annat att tala om samarbetet mellan Sverige och Polen, aktuella EU-frågor, EU:s framtid och säkerhetsläget runt Östersjön. Det är andra gången Löfven har ett enskilt möte med Morawiecki. Se Europaportalens unika sammanställning över alla Löfvens enskilda möte med EU-ledare.
Löfven tar emot Lettlands premiärminister
25 jun - 2019
På torsdag besöker Lettlands liberalkonservative premiärminister Krišjānis Kariņš statsminister Stefan Löfven för samtal om aktuella EU-frågor som toppjobben i EU:s institutioner, den kommande långtidsbudgeten och EU:s framtid. Se även Europaportalens sammanställning över alla möten som Löfven haft med stats- och regeringschefer sedan 2014.
Theresa May avgår och kampen om hennes efterträdare tar vid
7 jun - 2019
Storbritanniens premiärminister Theresa May avgår i dag fredag och de styrande konservativa inleder genast ordförandekampen på allvar. Hugade kandidater bör anmäla sitt intresse senast på måndag för att kunna hitta en ny ledare innan slutet av månaden, skriver Yle.
EU-ministern: Ny brittisk premiärminister bra för brexitsamtal
24 maj - 2019
Sveriges EU-minister Hans Dahlgren bedömer att en ny premiärminister i London, som ersätter den avgående Theresa May, kan vara bra för brexitförhandlingarna, uppger Ekot.
– En ny partiledare kan ge ny energi så att processen kan gå framåt och man kan godkänna avtalet mellan EU och Storbritannien. Theresa May förhandlade fram ett bra avtal, men lyckades inte förankra det i sitt eget parlament. Vi måste ha en bra förbindelse med Storbritannien, även om de står utanför EU, säger han.
Theresa May presenterar sin brexitplan – öppnar för ny folkomröstning
22 maj - 2019
Tre gånger har det brittiska parlamentet sagt nej till det utträdesavtal som premiärminister Theresa May förhandlat fram med EU. Nu presenterar hon en ny plan – innehållande en lista på 10 förändringar, uppger TT/SVT. Samtidigt öppnar hon upp för en ny folkomröstning. Två gånger tidigare 2016 (52% nej) och 1975 (67 % ja) har britterna folkomröstat om fortsatt EU-medlemskap eller inte.
May lovar "nytt, djärvt" brexitförsök
20 maj - 2019
Premiärminister Theresa May utlovar ett "nytt, djärvt erbjudande" i det brexitavtal som läggs fram i början av juni. Det ska vara ett "förbättrat paket av åtgärder som jag tror kan vinna nytt stöd". Det framgår dock inte vad dessa förändringar kan vara. Men Labourledaren Jeremy Corbyn låter sig inte entusiasmeras, skriver TT/SvD.
Corbyn: Brexitsamtalen har nått vägs ände
17 maj - 2019
Samtalen mellan det styrande konservativa brittiska Torypartiet och oppositionspartiet Labour om en kompromiss kring utträdet ur EU har nått vägs ände, uppger Labourledaren Jeremy Corbyn i ett brev till landets premiärminister Theresa May, avslöjar BBC.
Enligt Corbyn kan förhandlingarna inte fortsätta på grund av ”den växande försvagningen av och instabiliteten” i regeringen. Utspelet gjordes efter att May på torsdagen meddelat att Tories i sommar väljer en ny ledare.
Mays löfte: Partiet får välja ersättare i sommar
17 maj - 2019
I Storbritannien har premiärminister Theresa May lovat att hon kommer låta partiet välja en ny ledare under sommaren, det säger Toryledamoten Graham Brady till BBC, enligt Ekot.
EU-valet: Toppkandidater i hätskt ordbråk
9 maj - 2019
Centerpartiets och Kristdemokraternas toppkandidater i EU-valet, Fredrick Federley och Sara Skyttedal, har hamnat i bråk efter att Federley i en debattartikel anklagat Skyttedal för att tveka "mellan liberala värderingar och diktaturfasoner”. Detta efter att hon i en tidigare DN-intervju inte kunnat välja mellan den franske presidenten Emmanuel Macron och Ungerns premiärminister Viktor Orbán.
I dag torsdag svarar Sara Skyttedal i en debattartikel med att anklaga Centern för att ha svikit Alliansen och Fredrick Federley för att själv samarbeta med populistiska partier och i EU-parlamentet sluta överenskommelser med Sverigedemokraterna.
Baronessor lämnar brittiska regeringen
7 maj - 2019
Ytterligare två personer med uppdrag i den brittiska regeringen lämnar sina poster. Det är baronessan Rona Fairhead, statssekreterare i departementet för internationell handel, och baronessan Zahida Parveen Manzoor, som tjänstgjorde i regeringen som så kallad inpiskare. Enligt The Guardian anger båda personliga skäl som orsak.
Nya Tory-krav på Mays avgång
7 maj - 2019
Storbritanniens premiärminister Theresa May fortsätter sin svåra balansgång. I dag tisdag träffar hon Torypartiets så kallade 1922-kommitté, för att ”skapa klarhet” kring regeringens brexitsamtal med oppositionspartiet Labour. Under mötet väntas kommitténs ordförande Graham Brady komma att kräva att hon tillkännager ett datum för sin avgång, uppger BBC.
Nya bakslag väntas för May
2 maj - 2019
Storbritanniens premiärminister Theresa May stålsätter sig för rejäla bakslag i dagens lokalval i England och Nordirland. Cirkusen kring brexit väntas göra Konservativa partiet till den stora förloraren, skriver TT/SvD.
Inga upplösta knutar när Löfven mötte Putin
10 apr - 2019
Det första enskilda mötet mellan statsminister Stefan Löfven (S) och Rysslands president Vladimir Putin ägde rum på tisdagen. Även om inga direkta lösningar kom fram på de många låsningarna mellan länderna tycker Löfven ändå att det var viktigt, enligt TT/GP.
Löfven träffar Putin
9 apr - 2019
Statsminister Stefan Löfven träffar i dag, tisdag, Rysslands president Vladimir Putin. Det är första gången som de två möts på tu man hand. Mötet äger rum under konferensen Internationellt arktiskt forum i S:t Petersburg och väntas bland annat handla om ryska stridsflygplan och ökade spänningar på Nordkalotten, uppger SvD.
Löfven vill se svenskt Eppo-medlemskap
3 apr - 2019
Under sitt tal i Europaparlamentet i dag, onsdag, sade statsministern Stefan Löfven (S) att hans regering kommer att föreslå den svenska riksdagen att Sverige ska delta i den europeiska åklagarmyndigheten, Eppo, vars främsta syfte är att utreda brott med EU-medel. Det har länge varit omstritt huruvida Sverige ska vara med i Eppo efter att riksdagen tog ställning mot förslaget för två år sedan. Senast i mars sade inrikesminister Mikael Damberg till Europaportalen att Socialdemokraterna ville utreda frågan.
Löfven och Merkel i samtal om brexit
2 apr - 2019
I veckan väntas nya försök att bryta dödläget om brexit i Storbritannien. Brexit stod även på agendan när statsminister Stefan Löfven och Tysklands förbundskansler Angela Merkel möttes sent på söndagskvällen, uppger TT/SvD.
Löfven ska träffa Putin
27 mar - 2019
Statsminister Stefan Löfven kommer att för första gången någonsin ha ett enskilt möte med Rysslands president Vladimir Putin, rapporterar SVT. Mötet kommer att äga rum på Internationellt Arktiskt Forum i Sankt Petersburg den 9 april.
Löfven får danskt besök
26 mar - 2019
I morgon onsdag träffas statsminister Stefan Löfven och den danske statsministern Lars Løkke Rasmussen i Stockholm för att bland annat diskutera EU-budgeten, brexit, migration och rättsstatsfrågor. Det blir fjärde gången Löfven träffar sin danske motsvarighet. Se Europaportalens sammanställning över alla Löfvens möten på tu man hand med övriga EU-länders stats- och regeringschefer.
May pressas att avgå mot brexitröster
25 mar - 2019
I Storbritannien pressar flera av premiärminister Theresa Mays EU-kritiska partikamrater henne att avgå mot att de röstar på Brexitavtalet. Allt fler i Tory-partiet säger öppet att de inte har något förtroende för henne längre, rapporterar Ekot.
Van Rompuy: I varje normalt land hade May avgått
19 mar - 2019
Europeiska rådets förre ordförande, belgaren Herman Van Rompuy, menar att Storbritannien aldrig förstått sig på EU men räknar med att landet kommer att söka sig tillbaka till unionen efter en eventuell brexit.
– I varje normalt land hade Theresa May avgått sedan länge, sade Van Rompuy, enligt De Standaard.
May vädjar till EU att vika sig i brexitfråga
8 mar - 2019
De senaste veckornas brexitförhandlingar har inte lett någonstans. Britterna vill vattna ur EU:s reservlösning för en eventuell gränsdragning på Irland medan EU-sidan bestämt sagt nej. Nu vädjar premiärminister Theresa May för konsekvenserna – ett utträde utan avtal – om inte EU ger vika.
– På samma sätt som brittiska parlamentsledamöter står inför ett stort val i nästa vecka, gör även EU det. Vi arbetar med dem men de beslut som EU tar under de kommande dagarna kommer att få stor inverkan på omröstningen, väntas May säga under fredagen, enligt BBC.
Löfven vill se förändring av inre marknaden
27 feb - 2019
En fördjupad inre marknad som stärker tillväxten samt tar hänsyn till ekologisk och social hållbarhet – det vill bland annat statsminister Stefan Löfven (S) och 16 andra stats- och regeringschefer inom EU se framöver. Tillsammans har de undertecknat ett brev riktat till Europeiska rådets ordförande Donald Tusk inför EU-toppmötet i mars. I det lyfter de också behovet av att EU:s inre marknad fullt ut omfamnar den digitala utvecklingen samt tjänsteekonomin, där det i dag finns många hinder.
Brexit: Brittiska ministrar tvingar May ändra kurs
26 feb - 2019
Den brittiska premiärministern Theras May uppges vara beredd att utesluta att Storbritannien lämnar EU utan ett utträdestal, sedan 15 ministrar i hennes regering hotat att avgå vid ett hemligt sammanträde. Enligt The Daily Mails avslöjande revolterade ministrarna mot Mays sätt att leda landet ut ur EU. Sammanlagt ska 23 ”dissidenter” ha deltagit i mötet som hölls i måndags kväll.
Löfven hoppas stoppa populismen i EU
25 feb - 2019
Stoppa de populistiska och högerextrema partierna från inflytande i EU. Det är ett övergripande mål för Europas socialdemokrater, slår statsminister Stefan Löfven (S) fast på en kongress för socialdemokratiska partier inför EU-valet, skriver TT/GP.
May ska prata med alla EU-ledare
18 feb - 2019
Storbritanniens premiärminister Theresa May planerar att prata med alla 27 regeringschefer i övriga EU-länderna för att få till ändringar i landets utträdesavtal, skriver Reuters.
Uppgifter: May släpper kravet på omförhandling
15 feb - 2019
Den brittiska premiärministern Theresa May ska enligt uppgifter till nyhetsbyrån Bloomberg ha släppt kravet att få omförhandla utträdesavtalet med EU. EU-sidan har sedan avtalet blev klart i december motsatt sig en omförhandling vilket brittiska parlamentsledamöter krävt för att kunna ändra den irländska reservlösningen. Enligt Bloomberg hoppas May att hennes beslut ska göra det lättare att övertyga EU om att göra andra eftergifter för att få det brittiska parlamentet att rösta för utträdesvillkoren.
Symboliskt nederlag för May
15 feb - 2019
Det blev en svidande förlust, dock bara en symbolisk sådan, för Storbritanniens premiärminister Theresa May när parlamentets underhus åter röstade om Mays brexitplan på torsdagskvällen. Många brexitförespråkare röstade ner planen eftersom en röst på den uppfattades innebära att man uteslöt möjligheten att Storbritannien lämnar EU utan ett utträdesavtal, rapporterar Politico. Torsdagens omröstning var dock inte bindande och underhuset ska ha en ny omröstning om brexitplanen senast inom två veckor.
May ber om mer tid för brexit
12 feb - 2019
I ett uttalande i brittiska underhuset på tisdagen bad premiärminister Theresa May ledamöterna om ”lite mer tid” för att driva igenom de förändringar som de kräver för att rösta ja till utträdesavtalet med EU. Hon lovade samtidigt att uppdatera underhuset den 26 februari om hur förhandlingarna går, rapporterar BBC.
”Efter att ha enats med EU om ytterligare förhandlingar behöver vi nu lite mer tid för att fullborda processen. Samtalen befinner sig på ett avgörande stadium. Nu måste vill alla behålla våra nerver för att få till de förändringar som detta hus behöver och leverera brexit i tid”, sade May, enligt The Guardian.
Juncker: Brexitförhandlarna kan träffas
7 feb - 2019
Vid torsdagens möte mellan brittiska premiärministern Theresa May och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker kom ledarna överens om att förhandlarna från bägge sidor ska träffas igen i nästa vecka, rapporterar Ekot. Förhandlarna har inte träffats sedan december. Dock betonade Juncker återigen att det juridiskt bindande utträdesavtalet inte kommer att ändras och att EU bara är berett att ändra i den politiska deklarationen.
Tidning: May skjuter upp andra brexitomröstning
7 feb - 2019
Nästa veckas omröstning i det brittiska underhuset om landets utträdesavtal med EU skjuts enligt The Telegraph upp till veckan som inleds med 25 februari. Omröstningen var ursprungligen planerad att hållas i nästa vecka. Det är andra gången premiärminister Theresa May senarelägger en brexitomröstning.
May till Bryssel i nytt brexitförsök
6 feb - 2019
I morgon torsdag kommer den brittiska premiärministern Theresa May till Bryssel för att träffa EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Hon väntas försöka omförhandla det brittiska utträdesavtalet med EU, något som EU-sidan vid upprepade tillfällen sagt nej till.
May: ”Fast besluten att leverera brexit – i tid”
4 feb - 2019
I ett öppet brev i brittiska Sunday Telegraph påstår hon sig vara ”beväpnad med nytt mandat och nya idéer” inför de stundande förhandlingarna om landets EU-utträde.
”Jag är fast besluten att leverera brexit, och fast besluten att göra det i tid – den 29 mars, 2019”, skriver May.
Theresa May vill ersätta nödlösningen
29 jan - 2019
Inför dagens brexitomröstning i det brittiska parlamentet förespråkar premiärminister Theresa May ett annat alternativ än den mycket kontroversiella nödlösningen för Nordirland. Källor talar också om att May vill ha en slutlig omröstning om hela sin brexitplan den 13 februari, enligt TT/GP.
Tusk gratulerar och räknar med Löfven
18 jan - 2019
Europeiska rådets ordförande Donald Tusk gratulerade på fredagen Stefan Löfven efter omvalet till Sveriges statsminister.
”Jag är säker på att du kommer att upprätthålla ditt lands viktiga roll i att behålla enigheten i EU. Det är mig ett nöje att kunna räkna med ditt ledarskap och vårt fortsatta, utmärkta samarbete”, skriver Tusk i sitt brev.
Berlusconi ställer upp i EU-valet
18 jan - 2019
Italiens tidigare premiärminister Silvio Berlusconi, 82, ställer upp i EU-valet i maj.
– Vid min höga ålder har jag beslutat att resa till Europa, utifrån en känsla av ansvar, sade Berlusconi, rapporterar Ansa/TT/GP.
May klarade misstroendevotum
17 jan - 2019
Storbritanniens premiärminister Theresa Mays regering klarade som väntat onsdagens misstroendeomröstning som väckts efter hennes misslyckade försök att få igenom landets utträdesavtal genom parlamentet. Röstsiffrorna blev 325 mot 306. Nu väntar förhandlingar med övriga partier för att försöka nå en lösning på brexitkrisen i landet.
May laddar inför brexitomröstning
7 jan - 2019
Den brittiska premiärministern Theresa May planerar att underhuset ska få rösta om utträdesavtalet med EU på antingen måndag eller tisdag i nästa vecka.
– Om man inte röstar om avtalet förs vi in på okänd terräng. Jag tror inte någon kan säga exakt vad som kommer hända vad gäller reaktionen i parlamentet [om det inte sker], sade May till BBC på söndagen.
Under de kommande dagarna ska May lägga fram fler förslag för att försöka övertyga en majoritet av ledamöterna att rösta för avtalet.
Brittiska parlamentets brexit-omröstning blir i januari
18 dec - 2018
Storbritanniens premiärminister Theresa May sade i måndags att parlamentets omröstning om utträdesavtalet med EU kommer att hållas i mitten av januari, det uppger Reuters.
Detta efter att May skjutit upp omröstningen som skulle ha hållits i december av rädsla för att avtalet inte skulle gå igenom.
Samtidigt varnade hon ledamöterna för att en andra folkomröstning om brexit, som nu diskuteras, kan orsaka "oreparabla skador" när det gäller förtroendet för brittisk politik.
May fick fortsatt förtroende
13 dec - 2018
200 brittiska konservativa parlamentsledamöter har förtroende för den brittiska premiärministern Theresa May medan 117 av hennes partikamrater inte har förtroende. Det står klart efter tisdagens misstroendeomröstning mot May som kom till stånd på grund av kritik mot hennes sätt att hantera landets utträde ur EU.
May träffar europeiska ledare
11 dec - 2018
Efter gårdagens besked att Storbritanniens premiärminister Theresa May skjuter upp omröstningen om det brittiska utträdesavtalet med EU kommer May nu att träffa flera europeiska ledare, bland annat Tysklands förbundskansler Angela Merkel. May har som målsättning att få till ändringar i avtalet som kan övertyga det brittiska parlamentet om att rösta för det.
I dag, tisdag, ska det brittiska parlamentet hålla en extrainsatt debatt om Mays beslut att skjuta upp omröstningen, rapporterar Reuters.
Stefan Löfven kan missa EU-toppmöte
10 dec - 2018
Sveriges stol kan komma att stå tom under EU-toppmötet på torsdag och fredag denna vecka, skriver DN. Detta på grund av de pågående regeringsförhandlingarna. Regeringen kan då be ett annat land företräda Sverige, exempelvis Finland.
Fyra partier kräver att May publicerar rättsliga detaljer
3 dec - 2018
Fyra brittiska partier, bland annat Labour och nordirländska Democratic Unionist Party, kommer på måndag att kräva av Theresa May att offentliggöra den juridiska rådgivning regeringen fick av justitiekanslern Geoffrey Cox om brexit-avtalet, rapporterar The Telegraph. Något som ytterligare kan försena processen med att godkänna utträdesavtalet.
Spaniens premiärministern står fast vid ett nej till Brexit
23 nov - 2018
Spaniens premiärminister, Pedro Sanchez, gick sent på torsdagkväll ut på Twitter och meddelande att ”Efter ett samtal med Theresa May, fortsätter våra positioner att vara långt ifrån varandra. Min regeringen kommer alltid att försvara Spaniens intressen. Om det inte blir några förändringar, lägger vi in veto mot Brexit”. Samtidigt som May under torsdagen antydde att Spanien och Storbritannien kommit fram till en lösning på Gibraltar-frågan.
På söndag nästa vecka hålls också regionalval i spanska regionen Andalusien som gränsar till Gibraltar, där runt 10 000 spanjorer arbetar.
Löfven sågar Macrons förslag om EU-armé
12 nov - 2018
Den EU-armé som Frankrikes president Emmanuel Macron har föreslagit är Sverige inte intresserad av.
– Det finns ett mervärde i Europeiska unionen som vi måste ta vara på, men det är inte aktuellt med en gemensam armé, sade Stefan Löfven på söndagen i Paris, enligt DN.
Löfven överväger Europeisk åklagarmyndighet
19 sep - 2018
Sverige står tillsammans med Ungern, Polen, Irland, Danmark och Storbritannien utanför samarbetet kring en Europeisk åklagarmyndighet som ska utreda misstänkta brott mot EU-budgeten. Men statsminister Stefan Löfven (S) sade på onsdagen att Sverige kan komma att gå med.
– Vi har anledning att ser över det beslutet [att Sverige hittills stått utanför] med tanke på hur myndigheten har utvecklats, sade Löfven i riksdagens EU-nämnd på onsdagen.
Löfven möter Spaniens premiärminister
3 sep - 2018
Spaniens socialdemokratiske premiärminister Pedro Sánchez besöker på onsdag Sverige för att träffa parti– och regeringschefskollegan Stefan Löfven och ge honom draghjälp i valrörelsen, uppger TT/GP.
May tar över brexitförhandlingar
25 jul - 2018
Storbritanniens premiärminister Theresa May säger att hon från och med nu kommer att leda förhandlingarna med EU om det brittiska utträdet. Brexitminister Dominic Raab kommer att agera som hennes ställföreträdare, skriver TT/GP.
Löfven tackar Juncker
24 jul - 2018
I ett brev till EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker tackar Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) för den solidariska hjälpen från EU-kommissionen och olika EU-länder. De senare bistår nu Sverige med brandmän, vattenbombare, helikoptrar och annan utrustning för att hejda skogsbrändernas framfart i olika delar av landet.
Bucht tveksam om EU-stöd för utsatta svenska bönder
16 jul - 2018
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) träffade på måndagen EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan för att prata om krisen för svenska lantbrukare som drabbas hårt av värmeböljan och regnbristen.
– När det gäller [att Sverige skulle få] EU-medel var han mycket tveksam, sade Bucht som ändå kommer lämna in en ansökan om EU-stöd men Sverige ”inte ska ha alltför stora förhoppningar”.
Enligt Bucht var dock Hogan mer positivt inställd till de två andra svenska kraven: att kunna höja så kallade förtida utbetalningar av lantbruksstöd från 75 till 85 procent och att få mer flexibilitet i regelverket.
May: Risk att det inte blir någon brexit
16 jul - 2018
– Mitt budskap till landet den här helgen är enkelt: vi måste fokusera på målet. Om vi inte gör det riskerar vi att inte få någon brexit alls, sade den brittiska premiärminister Theresa May till The Daily Mail med hänvisning till att både brexitförespråkare och -motståndare är kritiska till den plan hon presenterade i förra veckan.
Bucht hoppas på EU-stöd för torkdrabbade bönder
5 jul - 2018
Många bönder hoppas på hjälp från regeringen mot torkans effekter. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) hoppas i sin tur att EU ska ställa upp med pengar ur sina krisfonder, skriver Lantbrukets Affärstidning.
Löfven utesluter inte asylläger utanför EU
21 jun - 2018
Statsminister Stefan Löfven (S) utesluter inte tanken på asylläger utanför EU, en fråga som diskuteras inför EU-toppmötet nästa vecka.
– Det beror alldeles på hur det organiseras, sade han till TT.
May klarade av svår brexitomröstning
21 jun - 2018
Premiärminister Theresa May vann den kritiska brexitomröstningen i det brittiska underhuset på onsdagen, uppger TT/GP. Därmed ligger regeringens huvudsakliga plan för att lämna EU fast – tills vidare. Ledamöterna i underhuset röstade ner ett tillägg till den lag som ska ta Storbritannien ut ur EU i mars nästa år. Tillägget skulle ha gett parlamentet större inflytande över de olika stegen i utträdet än vad May har velat.
Löfven tror inte på europeisk asyllösning
20 jun - 2018
– För att vara ärlig så ser det inte så bra ut med möjligheten att nå en uppgörelse. Oavsett hur det går i juni så måste frågan fortsätta diskuteras, för att problemet, utmaningen försvinner inte av sig självt, sade statsminister Stefan Löfven (S) efter ett möte med Europeiska rådets ordförande Donald Tusk på tisdagen inför nästa veckas EU-toppmöte där den heta frågan om ett nytt europeiskt asylsystem ska diskuteras, uppger Ekot.
EU-ledare besöker Löfven
19 jun - 2018
Europeiska rådets ordförande Donald Tusk är i dag tisdag i Stockholm för att träffa statsminister Stefan Löfven (S) i ett förberedande möte inför nästa veckas EU-toppmöte i Bryssel. På toppmötet väntas bland annat migration, eurozonens framtid, EU:s nästa långtidsbudget och brexit diskuteras.
May klarade dag två av brexitmanglingar
14 jun - 2018
Storbritanniens premiärminister Theresa May fick med sig underhuset även på onsdagen, då ett förändringsförslag som godkänts i överhuset om att försöka få Storbritannien att stanna kvar i EU:s tullunion inte röstades igenom, uppger TT/GP.
Löfven bjuder kollegor på surströmming
22 maj - 2018
På tisdagen tar statsminister Stefan Löfven (S) emot sina nordiska kollegor för ett två dagars informellt möte i Örnsköldsvik. På dagordningen står nordiskt samarbete, utrikes- och säkerhetspolitik – och surströmming, rapporterar TT/GP.
May: Storbritannien lämnar EU:s tullunion
17 maj - 2018
– Vi kommer lämna tullunionen. Vi vill ha en egen självständig handelspolitik, sade Storbritanniens premiärminister Theresa May på EU:s toppmöte i Sofia på torsdagen.
Beskedet kom sedan The Telegraph rapporterat att Storbritannien skulle stanna kvar i tullunionen efter 2021 när övergångsperioden efter brexit löper ut.
Frågan om hur man ska undvika en hård gräns mellan EU-landet Irland och brittiska Nordirland förblir därmed olöst.
– I juni behöver vi se verkliga framsteg, har vi inte det kan vi ifrågasätta om vi alls kommer få ett utträdesavtal, sade den irländska regeringschefen Leo Varadkar i en kommentar.
Framåt för Mays konservativa i engelskt val
7 maj - 2018
Under helgen kom definitiva resultat efter torsdagens lokalval i England och precis som fredagens prognoser visat på så klarade sig premiärminister Theresa Mays konservativa parti bättre än vad som hade väntats före valet, skriver TT/GP.
England väntar på valresultat
4 maj - 2018
De första siffrorna i Englands lokalval visar på blandat resultat för premiärminister Theresa Mays konservativa parti Tories, rapporterar TT/GP. Torsdagens val ses som ett viktigt test för May då ett dåligt resultat kan försvaga hennes auktoritet över ledamöter från det egna partiet som är splittrade i brexitfrågan. Under förmiddagen väntas resultaten från lokalvalen.
Juncker ringer Löfven om EU-budgeten
24 apr - 2018
På tisdagskvällen ska EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och statsminister Stefan Löfven telefonera om unionens kommande långtidsbudget som ska presenteras i början av nästa månad.
Berlusconi: Femstjärnerörelsen är farlig
23 apr - 2018
Vinnarna i det italienska valet kommer inte bilda en gemensam regering, i alla fall om man får tro högerpolitikern Silvio Berlusconi.
– Femstjärnerörelsen är en fara för landet, sade Forza Italia-ledaren, som vänder blicken vänsterut i de pågående regeringsförhandlingarna, skriver SvD.
Löfven uppmanar till positiva brexitförhandlingar
10 apr - 2018
– Det är positivt att förhandlingarna mellan EU och Storbritannien hittills har utvecklat sig rätt väl. Under de kommande månaderna räknar vi med att diskussionerna om den framtida relationen att ta fart. Vi bör ta oss an dessa samtal med en positiv och praktisk inställning, sade statsminister Stefan Löfven (S) efter ett möte med Storbritanniens premiärminister Theresa May i Stockholm på måndagskvällen.
May lovade i sin tur hålla kvar de ”täta banden med Sverige” efter brexit.
Brittiska näringstoppar till May: Behåll nära band till EU
10 apr - 2018
Storbritannien bör inte satsa på att försöka sluta handelsavtal med resten av världen om det sker på bekostnad av att behålla nära ekonomiska band till EU, anser brittiska näringslivsorganisationen Institute of Directors som samlar fler än 30 000 medlemmar, skriver The Guardian.
May besöker Löfven
4 apr - 2018
Statsminister Stefan Löfven (S) får besök av Storbritanniens premiärminister Theresa May 9 april. Enligt regeringskansliet ska de båda prata samarbete mellan länderna, brexit och nervgasattacken i Salisbury.
Löfven träffar EU-toppar och Polens premiärministrar
22 mar - 2018
I samband med veckans EU-toppmötet i Bryssel har statsminister Stefan Löfven (S) bokat in enskilda möten med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och Polens nytillträdde premiärminister Mateusz Morawiecki. De väntas bland annat diskutera migrationsfrågan och omfördelning av flyktingar mellan medlemsländerna.
Löfven om tillsättningen av Selmayr: Vi förutsätter att allt skötts som det ska
22 mar - 2018
Efter lång tystnad från de allra flesta av EU:s medlemsländer om den mycket kritiserade tillsättningen inom EU-kommissionen av kommissionens nye generalsekreterare, Martin Selmayr, kom frågan upp i EU-nämnden på onsdagen.
– Vi förutsätter naturligtvis att allt skötts som det ska skötas, sade Löfven, enligt Ekot.
Löfven möter Merkel
14 mar - 2018
Migration, handel och EU:s kommande flerårsbudget är några av diskussionspunkterna när statsminister Stefan Löfven (S) möter Tysklands kristdemokratiska förbundskansler Angela Merkel i Berlin på fredag.
May hotar med hämndåtgärder mot Ryssland
14 mar - 2018
Västvärlden sluter upp bakom Storbritannien som anklagar Ryssland för att ligga bakom giftattacken mot en tidigare rysk dubbelagent. Premiärminister Theresa May varnar för en rad hämndåtgärder mot Moskva, om misstankarna bekräftas, skriver TT/GP.
May: Högst troligt att Ryssland är inblandat i förgiftningen
13 mar - 2018
Storbritanniens premiärminister Theresa May talade i parlamentet under måndagskvällen, angående förgiftningen av den tidigare ryska spionen Sergej Skripal.
– Regeringen anser att det är högst troligt att Ryssland är inblandade, sade hon, enligt SVT.
Även USA anser att Ryssland troligen ligger bakom giftattacken.
Silvio Berlusconi vänder – utlovar stöd till Lega
8 mar - 2018
Italiens tidigare premiärminister Silvio Berlusconi är beredd att stötta det högerpopulistiska partiet Lega och dess ledare Matteo Salvini i ett försök att bilda regering. Berlusconi har tidigare sagt att han inte vill att Salvini ska bli ny premiärminister – men har nu ändrat sig. Det uppger TT/SVT.
Berlusconi: Allt hade varit annorlunda om jag fått kandidera
7 mar - 2018
Silvio Berlusconi har nu uttalat sig för första gången sedan hans parti Framåt Italien oväntat missade att bli högerkoalitionens ledande i söndagens parlamentsval.
– Jag kommer att vara högerns regissör, sade den 81-årige tidigare premiärministern, enligt SVT.
EU hoppas Löfven kan lugna Trump
6 mar - 2018
Statsminister Stefan Löfven (S) träffar idag tisdag president Donald Trump bara dagar efter att denne avfyrat första skottet i ett potentiellt handelskrig. Trump har annonserat kraftigt höjda tullar på stål och aluminium och har hotat med biltullar om EU skulle svara med motåtgärder.
EU:s svenska handelskommissionär Cecilia Malmström (L) hoppas att Löfven poängterar att handelskrig drabbar även USA men hon tvivlar på att Trump kommer backa.
– Vi har under sex månaders tid försett Vita huset och handelsdepartementet med siffror, argument och samtal. Men det verkar som om president Trump har bestämt sig för detta, säger Malmström till SVT.
May: Ingen brittisk premiärminister kan gå med på det här
1 mar - 2018
Kort efter det att EU-kommissionen lagt fram dokumentet om utträdet kom det ett mycket negativt uttalande från den brittiska premiärministern Theresa May i parlamentet i London. Hon reagerade på EU:s reservplan för Nordirland, rapporterar Ekot.
Svensk Italienexpert: Berlusconi väldigt EU-vänlig
15 feb - 2018
EU-frågorna är väldigt lågt prioriterade i årets italienska parlamentsval och den antieuropeiska retoriken som finns är mest ett spel för galleriet, istället dominerar migrationsfrågan. Det sade Italienexperten Kristina Kappelin på torsdagen vid ett seminarium i Stockholm om italiensk politik. Enligt henne är förre premiärministern och högerpolitikern Silvio Berlusconi, 81 år, ”nylyft och nybantad” och redo att med sin nya och opinionsledande koalition med högerextrema Lega Nord åter spela en roll i italiensk politik samtidigt som han är “väldigt EU-vänlig”.
Sverige vägrar EU förhandlingsmandat
14 feb - 2018
Sverige vill inte ge EU-kommissionen mandat att förhandla fram ett nytt fiskeavtal med Marocko. Orsaken är att regeringen inte anser att det ”västsahariska folkets intresse och vilja” tillgodoses eftersom även fisket tillhörandet det av Marocko ockuperade Västsahara ingår i förhandlingarna utan förbehåll. Det nuvarande fiskeavtalet löper ut i sommar.
– Sverige anser att det föreslagna mandatet inte uppfyller de krav som folkrätten ställer, säger Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) i ett uttalande till Europaportalen på onsdagen.
I december 2016 slog EU-domstolen fast att Västsahara inte tillhör Marocko och att EU:s handelsavtal inte kan omfatta det av Marocko ockuperade landet om inte företrädare för Västsahara inkluderas i förhandlingarna.
Berlusconi vill se tuffare tag mot migranter
6 feb - 2018
I helgen sköt en italiensk man sex afrikanska migranter i staden Macerata. Inför det italienska parlamentsvalet 4 mars lovade högerledaren och den tidigare premiärministern Silvio Berlusconi hårdare insatser mot migranter.
– All de här migranterna lever på bedrägerier och brott. När vi sitter i regeringen kommer det att vara en absolut prioritet att ta tillbaka kontrollen, sade Berlusconi, skriver Financial Times.
May säger nej till fri rörlighet
1 feb - 2018
Storbritanniens premiärminister Theresa May anser att EU:s fria rörlighet till landet ska sluta gälla 30 mars 2019 då britterna lämnar unionen, rapporterar The Telegraph. Det går stick i stäv med EU-ländernas riktlinjer inför de kommande förhandlingarna om den övergångsperiod på knappt två år som May tidigare efterfrågat efter det formella utträdet.
Svenskt krav: Förenkla jordbrukspolitiken
26 jan - 2018
Inför nästa veckas Brysseldiskussion om EU:s framtida jordbrukspolitik vill Sverige framföra att regelverket måste förenklas.
– Detaljregleringen skapar oerhörd administrativ börda och det har vi ju också framfört från Sverige och många andra länder. Vi kan inte fortsätt på det här sättet, vi måste ha förenkling, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) till Europaportalen.
Ännu finns inget konkret förslag från EU-kommissionen att ta ställning till utan måndagens diskussioner är ett sätt att ta pulsen på medlemsländernas inställningar till EU:s jordbrukspolitik.
Statsministern anmäls för ignorans mot riksdagen
25 jan - 2018
Det politiska efterspelet till att statsminister Stefan Löfven (S) i höstas uteblev från riksdagens EU-nämnd hamnar nu på konstitutionsutskottets bord. Händelsen upprörde oppositionen som beskrev det inträffade som ”nonchalant mot Sveriges riksdag”. Anmälaren Karin Enström (M) vill få det prövat om det var rätt av statsministern att, inför det informella EU-toppmötet i Tallinn som skulle diskutera EU:s framtid, skicka sin statssekreterare för att informera istället för att statsministern själv kom och samrådde med nämnden. Enligt Enström var statsministerns frånvaro ett brott mot praxis.
Misstänkt rysk spion träffade europeiska ledare
22 dec - 2017
En ukrainsk tolk har blivit arresterad misstänk för spionage för rysk räkning. Mannen ska bland annat ha tolkat på ett möte med Storbritanniens premiärminister Theresa May, skriver Financial Times.
Brexit kan skjutas upp
21 dec - 2017
Storbritanniens premiärminister Theresa May öppnade på onsdagen för att skjuta fram landets utträde ur EU. Planen är att landet lämnar EU 29 mars 2019 men det kan bli senare om det råder ”exeptionella omständigheter”, skriver Euractiv.
Beskedet kom efter att EU:s brexitförhandlare tidigare på onsdagen föreslagit en kortare övergångsperiod för Storbritannien efter utträdet.
May förlorade viktig brexitomröstning
14 dec - 2017
Elva av premiärminister Theresa Mays konservativa ledamöter gick på onsdagen mot regeringen och röstade med siffrorna 309 mot 305 för att parlamentet ska få rösta om det kommande utträdesavtalet mellan Storbritannien och EU, uppger BBC.
Sverige vill förbjuda ålfiske i EU – utom i Sverige
11 dec - 2017
På dagens möte kommer landsbruksminister Sven-Erik Bucht (S) säga att han vill se ett totalförbud mot ålfiske i hela EU utom i Sverige. En majoritet i riksdagen, drivet av allianspartierna och Sverigedemokraterna, tvingar ministern att driva en linje han inte tror själv på.
– Demokratin gäller ju i Sverige, men det är en mycket märklig position att alla ska ta ansvar utom Sverige, säger Sven-Erik Bucht.
Bucht befarar också att Sverige kan få svårt att driva igenom andra frågor framöver på grund av en idag extrem position.
Berlusconi inför ny rättegång
1 dec - 2017
Den tidigare italienske premiärministern Silvio Berlusconi beordrades på torsdagen att inställa sig inför rättegång i februari anklagad för ha mutat ett vittne i ett fall med en underårig prostituerad, rapporterar Reuters.
Löfven lovar kritisera Azerbajdzjan på EU-möte
24 nov - 2017
Statsminister Stefan Löfven (S) deltar på fredagen på EU-möte i Bryssel tillsammans med bland andra Azerbajdzjans president Ilham Aliyev. Löfven ska då ta upp fallet med journalisten Khadija Ismayilova som inte får lämna Azerbajdzjan för att åka till Sverige och ta emot årets Right Livelihood-pris.
– Det tar vi naturligtvis upp på det här mötet, det är oacceptabelt, sade Löfven på väg in på mötet.
Statsministern påpekade också att utrikesminister Margot Wallström redan tagit upp frågan med Azerbajdzjans utrikesminister.
Berlusconi överklagar politikförbud
23 nov - 2017
2013 förbjöds den tidigare italienske premiärministern Silvio Berlusconi att inneha något förtroendeuppdrag under sex års tid efter ett skattebrott. Nu överklagar den 81-årige Berlusconi beslutet till Europadomstolen för mänskliga rättigheter inför nästa års italienska parlamentsval.
May attackerade Putin
14 nov - 2017
Den brittiska premiärministern Theresa May kritiserade på måndagen den ryske presidenten Vladimir Putin och hans regering för att försöka underminera fria samhällen, plantera falska nyheter och skapa oenighet i väst, uppger BBC.
Silvio Berlusconi tillbaka i den italienska politiken
7 nov - 2017
Silvio Berlusconi, 81 år, firar att han åter står på den italienska politiska scenen, sedan en högerkoalition han bidragit till att sätta ihop tagit hem segern i ett regionalval på Sicilien, uppger SVT. Nästa år är det parlamentsval i Italien.
Löfven avvisar fransk EU-plan
30 okt - 2017
När Frankrikes presiden Emmanuel Macron höll sitt linjetal om EU:s framtid i september framkom att han vill se förändringar kring hur EU är organiserat bland annat att antalet EU-kommissionärer minskas från dagens 28 till 15. Det är dock inget som intresserar den svenska regeringen.
– Jag är inte intresserad de här institutionella frågorna. Vi kan ägna hur mycket tid som helst åt detta: ska vi ha en gemensam finansminister, hur många kommissionärer ska det vara, ska vi ändra beslutsordningen? Och så håller vi på så i fem år till och så undrar folk: Va fan gör ni?, sade statsminister Stefan Löfven (S) till Europaportalen efter torsdagens linjetal om EU:s framtid.
– Se till att leverera på det som är viktigt. Människor ska komma i arbete, där har vi så mycket att göra både nationellt och tillsammans, sade Löfven.
Gemensamma valsedlar inget för Sverige
27 okt - 2017
Den svenska regeringen stödjer inte förslaget från EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att vid sidan om de nationella EU-valen införa gemensamma valsedlar i EU-valet 2019. Det sade statsminister Stefan Löfven (S) till Europaportalen efter sitt linjetal om EU:s framtid i Uppsala på torsdagen. När britterna lämnat EU blir det 73 platser lediga i Europaparlamentet, platser som Juncker vill ha kvar för paneuropeiska valsedlar där medborgare kan välja bland politiker från andra medlemsländer. Bakom förslaget står även Frankrike, Italien och tyska socialdemokrater.
Löfven söker yngre sällskap till toppmöte
25 okt - 2017
Om du är mellan 18-30 år och intresserad av arbetsmarknadsfrågor och vill sitta med statsminister Stefan Löfven (S) i diskussionen på EU-toppmötet i Göteborg, så har du din chans nu. Regeringskansliet har reserverat två platser och söker lämpliga kandidater.
Juncker om May: Ängslig och nedslagen
23 okt - 2017
Efter förra veckans möte mellan EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Storbritanniens premiärminister Theresa May beskrev Juncker till sina medarbetare May som ”ängslig, nedslagen och modfälld” och som att gått dagar utan sömn, skriver FAZ.
Löfven avvisar borgerligt EU-nej
20 okt - 2017
På fredagen sade de fyra allianspartierna nej till EU-kommissionens föreslagna reform av utstationeringsdirektivet som reglerar villkoren för arbetare som jobbar tillfälligt i andra medlemsländer. Förslaget gick igenom i EU-nämnden men Alliansens argument att det nya direktivet bland annat skulle göra det svårare att få arbetskraft till Sverige har fått statsminister Stefan Löfven (S) att reagera.
– Äh, det är deras ständiga diskussion, de tror att sämre löner och sämre villkor är framtiden, säger Löfven till Europaportalen på EU-toppmötet i Bryssel.
Enighet om fiskekvoter i Östersjön – Inget ålförbud
10 okt - 2017
Efter långa förhandlingar enades EU-ländernas fiskeministrar om kvoter för Östersjöfisket för nästa år. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) är nöjd med kvoterna för torsk och lax. EU-kommissionens förslag på ett förbud mot den hotade ålen gick dock inte genom. Se hela listan på kvoterna.
– Tyvärr kom vi inte i mål med ålen, sade Bucht.
May: Bollen är på er planhalva – EU: Nej, på er
9 okt - 2017
Storbritanniens premiärminister Theresa May ska i en debatt på måndagseftermiddagen säga att bollen ligger på EU:s planhalva när det gäller de pågående brexitförhandlingarna, enligt Reuters. EU-kommissionens talesperson Margaritis Schinas kontrade före talet vid lunchtid på måndagen och hävdade att det motsatta är fallet.
– Någon lösning har ännu inte hittats [i förhandlingarna]. Bollen är helt på Storbritanniens planhalva, sade Schinas.
May antyder att Johnson kan få gå
9 okt - 2017
Den brittiska premiärministern Theresa May ger i en intervju i The Times på söndagen antydan om att hon avser möblera om i sin regering och låta den rebelliske utrikesministern Boris Johnson går.
Mays framtid ifrågasätts av partikollegor
6 okt - 2017
Storbritanniens premiärminister Theresa May bör utlysa nyval till ledarposten, säger Grant Shapps, tidigare ordförande för det konservativa partiet, i en intervju med BBC. Det skriver TT/SVT.
Verhofstadt driver med Mays brexitval
29 sep - 2017
När den brittiska premiärministern Theresa May i förra veckan höll sitt brexittal gjorde hon det i den italienska staden Florens. EU-parlamentets brexitföreträdare Guy Verhofstadt drev med valet under en föreläsning i London på torsdagen.
– Jag tror hon valde Florens eftersom den florentinska 1400-talspolitiken fick henne att känna sig som hemma. Förräderi, svek, adelsfamiljer som kämpar om makten. Det är en omgivning hon känner ganska väl igen, sade Verhofstadt med hänvisning till de politiska rävspel som pågår i den brittiska regeringen.
Juncker hoppas på social pelare i Göteborg
26 sep - 2017
Förutom EU-ländernas stats- och regeringschefer är även arbetsmarknadens parter och aktörer från civilsamhället inbjudna till EU-toppmötet i Göteborg. Sammanlagt ska 180 personer träffas för att diskutera ”rättvisa villkor och tillväxt” på arbetsmarknaden. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker hoppas dessutom att EU:s så kallade sociala pelare, med 20 i huvudsak frivilliga åtaganden, ska proklameras vid mötet på Eriksbergs gamla varvsområde.
– Vi i Europa måste bli bättre på att prata om frågor som gör skillnad i människors vardag. I ett mer socialt Europa bidrar rättvisa arbetsvillkor, väl fungerande arbetsmarknader och en stark social dialog till högre tillväxt och välstånd, sade statsminister Stefan Löfven (S) i ett uttalande på tisdagen.
FT: May redo erbjuda brexitpengar
20 sep - 2017
Under sitt brexittal på fredag väntas den brittiska premiärministern Theresa May erbjuda EU motsvarande 200 miljarder kronor när landet lämnar unionen, skriver Financial Times. Summan ska täcka de finansiella åtaganden som Storbritannien åtagit sig som EU-medlem men är som bäst en tredjedel av EU-länders kalkyl på vad britterna är skyldiga.
May vill bygga frihandel på EU-avtal
19 sep - 2017
Efter ett möte med den kanadensiske premiärministern Justin Trudeau sade Storbritanniens premiärminister Theresa May hon vill att de två länderna ska sluta ett handelsavtal utifrån EU:s frihandelsavtal Ceta när britterna har lämnat EU, skriver BBC.
Mays brexittal spikat
14 sep - 2017
Den brittiska premiärministern Theresa May kommer på fredag i nästa vecka hålla sitt utlovade tal om de långsamt pågående brexitförhandlingarna. Hon väntas då upprepa regeringens önskan om ett djupt och speciellt framtida partnerskap med EU efter att Storbritannien lämnat.
Mindre med EU i regeringsförklaring
12 sep - 2017
EU omnämndes bara åtta gånger i statsminister Stefan Löfvens (S) regeringsdeklaration på tisdagen. Det är en halvering från förra året och det längsta antalet EU-referenser i någon av Löfvens fyra regeringsförklaringar.
– Det är ganska signifikant för den här regeringen att man prioriterar ner EU-samarbetet, sade Jessica Polfjärd gruppledare för Moderaterna i riksdagen till Europaportalen. Det avfärdades dock av utrikesminister Margot Wallström som bara matematik. – Självklart är EU vår viktigaste arena och viktigaste samarbete. Vi är européer, sade Wallström.
May vill inte tala i EU-parlamentet
8 sep - 2017
Den brittiska premiärministern Theresa May har enligt The Guardian avböjt en inbjudan att inför EU-parlamentarikerna tala om sin vision för brexit.
May avser sitta kvar länge efter brexit
31 aug - 2017
Den brittiska premiärministern Theresa May avvisar rykten att hon tänker avgå 2019, efter att landet lämnat EU.
– Jag är här på lång sikt. Jag och min regering är inte bara hör för att leverera brexit utan för en ljusare framtid för Storbritannien, sade May till BBC på onsdagen.
Lovord när Löfven mötte Macron
1 aug - 2017
Jobb, migration, tillväxt och säkerhetsfrågor var ämnen som diskuterades när statsminister Stefan Löfven (S) mötte Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris på måndagen, skriver TT/Aftonbladet.
May uppmanas se över könsbalans i brexitteam
19 jul - 2017
Endast en av nio i Storbritanniens förhandlingsdelegation är kvinna medan EU-sidan nästan har hälften. I ett brev till premiärminister Theresa May uppmanar 56 kvinnliga Labourparlamentariker henne att se över jämställdheten i teamet, rapporterar The Guardian.
Löfven träffar Macron
18 jul - 2017
Sista juli åker statsminister Stefan Löfven (S) till Paris för att träffa den franske presidenten Emmanuel Macron och premiärminister Édouard Philippe. De ska bland annat diskutera EU:s framtid, migration, säkerhet och jobb.
Macron bjuder in Löfven till Frankrike
10 jul - 2017
Frankrikes president Emmanuel Macron har bjudit in statsminister Stefan Löfven till Frankrike, rapporterar TT/SVT med hänvisning till Dagens industri.
Macron och Löfven: Vi får inte vara naiva i handelsfrågor
26 jun - 2017
Vid förra veckans EU-toppmöte sade Frankrikes president Emmanuel Macron att EU inte får vara naivt när det gäller handelsfrågor och att europeiska företag kan behöva skyddas mot oschysst konkurrens.
– Jag är för frihandel. Men jag är inte för naivitet. Europa har varit i stort sett den enda platsen i världen som inte skyddat sig mot dumping. Jag försvarar ett rättvist skydd, sade Emmanuel Macron, rapporterar Altinget.
Sverige statsminister Stefan Löfven instämde i samband med toppmötet att man inte får vara naiv och att oschyssta handelsvillkor också kan behöva bemötas.
Tidning: Finansminister föreslås ta över efter May
26 jun - 2017
Enligt The Times vill ett antal ministrar i den brittiska regeringen att finansminister Philip Hammond tar över efter premiärminister Theresa May med nuvarande brexitminister David Davis som sin biträdande.
Juncker tar emot Löfven
16 jun - 2017
På torsdag i nästa vecka tar EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker emot Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) i Bryssel för överläggningar i samband med junitoppmötet.
Sverige kraftsamlar i Nederländerna inför EU-toppmöte
16 jun - 2017
Inför nästa veckas EU-toppmöte i Bryssel mellanlandar statsminister Stefan Löfven i Nederländerna för informella överläggningar med landets premiärminister Mark Rutte och regeringsföreträdare från övriga Beneluxländer, Norden och Baltikum. Toppmötet som är årets femte i ordningen väntas behandla frågor om migration, säkerhet, försvar, jobb, tillväxt, inre marknaden och brexit.
May: Samtal om brexit hålls som planerat
12 jun - 2017
Storbritannien planerar att inleda förhandlingarna om brexit "inom några veckor", sade premiärminister Theresa May i samtal med den tyska förbundskanslern Angela Merkel, uppger TT/SvD.
Löfven träffar Polens premiärminister
12 jun - 2017
I början av nästa vecka reser statsminister Stefan Löfven (S) till Warszawa för att bland annat träffa premiärminister Beata Szydło. På dagordningen står gemensamma EU-frågor som migration, arbetslöshet, arbetsmarknad och säkerhet.
Terrorn får May att tumma på rättigheter
7 jun - 2017
Storbritanniens premiärminister Theresa May är beredd att försvaga skyddet av de mänskliga rättigheterna. Syftet är underlätta utvisningar och att hindra misstänkta terrorister att röra sig fritt, när det inte finns tillräckliga bevis för ett frihetsberövande, skriver TT/SvD.
Löfven: Migrationspolitikens två linjer
10 apr - 2017
I ett tal på socialdemokraternas partikongress liknade statsminister Stefan Löfven (S) den kommande asyl- och migrationspolitiken i EU vid två olika linjer.
– Vi ska göra mer i första linjen, med starkare ansatser för att människor inte ska behöva fly över huvud taget och för att ge en människovärdig flyktinghjälp i närområdet. Den andra linjen, är ett gemensamt asylsystem, där ansvaret inte lämpas över på några få länder i EU, utan delas av alla, sade Löfven.
Han förtydligade också att Sverige hädanefter kommer att EU-anpassa sin nationella flyktingpolitik.
– De lagar som vi nu ska lägga framöver när den tillfälliga lagstiftningen har upphört, den kan inte skilja sig nämnvärt i från övriga EU, sade Stefan Löfven, se talet.
Berlusconi inför rätta för mutmisstanke
6 apr - 2017
Italiens förre premiärminister Silvio Berlusconi ställs inför rätta i juli, åtalad för att ha försökt muta vittnen. Han misstänks ha betalat över tio miljoner euro mellan 2011 och 2015 i kontanter och gåvor till gäster som deltagit i de omtalade "bunga bunga"-festerna i hans lyxvilla utanför Milano. Syftet ska ha varit att förmå dem att vittna till hans fördel i den så kallade Ruby-affären, rapporterar TT/SvD.
Ungerns EU-kommissionär går mot Orbán
5 apr - 2017
Den nationalkonservative ungerske premiärministern Viktor Orbáns tidigare utrikesminister och nuvarande EU-kommissionär Tibor Navracsics försvarar det Centraleuropeiska universitetet i Budapest som hotas av nedstängning på grund av en ny lag.
– Jag anser det betydelsefullt att [universitetet] kan fortsätta vara verksamt efter att eventuella oriktigheter har korrigerats, sade utbildningskommissionär Navracsics, i ett uttalande.
Bucht: Inte säkert brexit drabbar svensk landsbygd
31 mar - 2017
När britterna lämnar och inte längre betalar medlemsavgift måste EU-budgeten från 2021 minskas i motsvarande grad. Det anser den svenska regeringen som gärna ser minskade jordbruksbidrag och strukturfonder framför andra nedskärningar. Men att det skulle drabba svensk landsbygd håller landsbygdsministern inte med om.
– Det är inte alls säkert att det kommer att göra det, tvärtom. Allting på svensk landsbygd avgörs inte av EU:s budget det finns också en nationell budget, sade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) till Europaportalen på fredagen.
Lavrov om Löfvens utspel: Barnsligt rent ut sagt
31 mar - 2017
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov går till attack mot statsminister Stefan Löfven. Lavrov kallar Löfvens oro för rysk inblandning i det kommande riksdagsvalet för barnslig.
– Jag läste igår att den svenska statsministern börjar bli nervös att Ryssland till 100 procent ska lägga sig i valet. Barnsligt rent ut sagt, säger Rysslands utrikesminister till tidningen National Interest, skriver SvD.
Löfven besöker Slovenien
24 mar - 2017
EU-frågor kring tillväxt och rättvisa jobb, migration och utvecklingen i närområdet står på dagordningen när statsminister Stefan Löfven (S) på måndag för första gången träffar premiärminister Miro Cerar i EU-landet Slovenien. Juristen Miro Cerar leder ett liberalt center-vänsterparti som han själv grundat 2014 och som samma år i parlamentsvalet blev landets största.
Tidning: May nobbar skotsk folkomröstning
14 mar - 2017
När villkoren för det brittiska utträdet ur EU är kända måste Skottland få hålla en ny folkomröstning om självständighet, enligt försteminister Nicola Sturgeon. Men en sådan begäran skulle avvisas av Storbritanniens premiärminister Theresa May, rapporterar The Times/TT med hänvisning till regeringskällor.
Löfven stöder Tusk
8 mar - 2017
Statsminister Stefan Löfven (S) vill att Europeiska rådets ordförande, den liberalkonservative polacken Donald Tusk, ska får förnyat mandat vid EU-toppmötet på torsdag.
– Det här är inte rätt tillfälle att dra upp någon diskussion om vi ska byta ordförande i ett läge där vi har en ordförande som jag menar har gjort ett bra jobb under en svår tid. Jag uppfattar att det finns ett brett stöd för att Donald Tusk ska fortsätta, sade Löfven vid onsdagens EU-nämndsmöte.
Nytt nederlag för Theresa May
8 mar - 2017
I Storbritannien stöter premiärminister Theresa May nu på ytterligare problem i sina planer att inleda Brexitsamtalen med EU. Det brittiska överhuset röstade på tisdagen för ett ytterligare tillägg som innebär att parlamentet, inte bara regeringen, måste godkänna villkoren för Storbritanniens utträde ur EU, rapporterar Ekot.
Röstsiffrorna i överhuset blev 366 mot 268. En stor majoritet röstade alltså för möjligheten att skicka tillbaka premiärministern till förhandlingsbordet om det brittiska parlamentet inte tycker att villkoren för EU-utträdet blir bra nog.
Brexit kan få stora konsekvenser för jordbrukspolitiken
6 mar - 2017
I dag måndag börjar EU-ländernas landsbygdsministrar en diskussion om unionens framtida jordbrukspolitik efter 2020. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) pekar på att Storbritanniens utträde ur EU kommer innebära avsevärt mindre pengar till EU-budgeten där i dag jordbrukspolitiken utgör 40 procent.
– Det handlar om att hitta nya modeller. [Den svenska ståndpunkten är] en ännu mer marknadsanpassad jordbrukspolitik och att förbättra konkurrenskraften för jordbruket, sade Sven-Erik Bucht på väg in på mötet. Han vill även flytta pengar från direktstöden till bönder till landsbygdsutveckling och olika miljöåtgärder.
Kritik mot Mays hot om sämre terrorbekämpning i EU
28 feb - 2017
Storbritanniens premiärminister Theresa May varnade nyligen EU-länderna för att säkerhets- och försvarssamarbetet kan bli lidande om Storbritannien får en ”bestraffande uppgörelse” i Brexit-förhandlingarna. Uttalandet har lett till starka reaktioner, bland annat från Claude Moraes, brittisk Labour-medlem i Europaparlamentet, skriver SvD.
May besöker Trump som första europeiska ledare
23 jan - 2017
Storbritanniens premiärminister Theresa May är den första europeiska ledaren som träffar USA:s nye president Donald Trump. På agendan finns bland annat handelsförbindelserna mellan länderna samt migration, rapporterar Yle.
Brexittal i nästa vecka
13 jan - 2017
På tisdag i nästa vecka väntas den brittiska premiärministern Theresa May i ett tal redogöra för hur hon vill att Storbritanniens framtida förhållande till EU ska se ut.
Löfven vill närma sig Ryssland
10 jan - 2017
Sverige vill få till mer dialog med Ryssland för att minska spänningarna. Det beskedet gav statsminister Stefan Löfven (S) under Folk och Försvars rikskonferens i Sälen på söndagen.
– Det är inte smart att först öka spänningen och sedan söka ett ökat skydd i ett NATO-medlemskap. Det är bäst att se till att spänningen inte ökar, sade Stefan Löfven enligt Ekot.
May brexitförsvarar sig: Vi är inte alls virriga
9 jan - 2017
Storbritanniens premiärminister Theresa May lovar att under de kommande veckorna presentera en mera detaljerad strategi för Storbritanniens utträde ur EU. Hon avvisar påståenden om att regeringen är "virrig" och planlös, rapporterar Yle.
Löfven vill inte se EU krackelera
27 dec - 2016
2017 kan bli ett politiskt stormigt år som skakar om hela EU och även slår mot Sverige. – Vi behöver ett EU som kan leverera, ett EU som krackelerar vore direkt dåligt för oss, säger statsminister Stefan Löfven (S) till DN/TT.
May redo presentera brexitplan
20 dec - 2016
Den brittiska premiärminister Theresa May lovade på tisdagen att hålla ett tal efter nyår om regeringens planer inför att landet ska förhandla sitt utträde ur EU. Exakt datum är dock ännu inte spikat.
May kräver deltagande i EU27-möten – avvisas
21 okt - 2016
http://www.politico.eu/article/british-prime-minister-uk-theresa-may-tells-eu-le…
Ungerns kommissionär EU-engagemang orubbligt trots EU-nej
21 okt - 2016
http://www.euractiv.com/section/enlargement/news/navracsics-voted-against-the-co…
"Hård" brexit kan bli mjukare
18 okt - 2016
http://www.svt.se/nyheter/utrikes/hard-brexit-kan-bli-mjukare
Merkel sågar Mays brexitplaner
7 okt - 2016
http://www.svd.se/merkel-sagar-mays-brexitplaner
Ungersk kommissionär röstade mot kommissionslinje
6 okt - 2016
May avvisar brexitveto
20 sep - 2016
https://www.theguardian.com/politics/2016/sep/19/theresa-may-dismisses-threat-of…
Brittiska premiärministern tar avstånd från ministeruttalande
7 sep - 2016
http://www.ft.com/cms/s/0/54edbc7c-7446-11e6-b60a-de4532d5ea35.html
Löfven träffar Tusk
5 sep - 2016
Löfven varnar för brittiska skattesänkningar
22 aug - 2016
Bloomberg
Minitoppmöten inför toppmöte
22 aug - 2016
Löfven i Serbien: EU-medlemskap utan Natomedlemskap fungerar
16 aug - 2016
b92
Stefan Löfven reser till Belgrad
10 aug - 2016
SvD
Hollande till May: Snabba på
22 jul - 2016
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6479882
May träffar Merkel och Hollande
18 jul - 2016
Merkel till May: Raska på
12 jul - 2016
http://de.reuters.com/article/brexit-deutschland-obama-idDEKCN0ZS0CD
Sverige lovordades när Löfven besökte Italien
7 jul - 2016
http://www.dn.se/nyheter/varlden/sverige-lovordades-nar-lofven-besokte-italien/
Löfven: Fel tidpunkt att kräva socialt protokoll
29 jun - 2016
http://www.svt.se/nyheter/utrikes/lofven-ingen-far-aka-snalskjuts
Löfven: Brexit skapar ingen kollaps i Sverige
21 jun - 2016
Ekot
Löfven, fotboll och franska politiker
16 jun - 2016
Löfven: Jag förfogar inte över EU:s budget
22 mar - 2016
Sverige ger inte upp om flyktingfördelning
22 mar - 2016
Sena EU-papper ger statsministern morgonmöte
14 mar - 2016
Löfven bjuder in till socialt EU-toppmöte
9 mar - 2016
Statsministern: Sverige ska arbeta för EU-asyl
9 mar - 2016
M ställer krav inför EU-toppmöte
17 feb - 2016
SvD
Löfven: EU måste stärkas
15 feb - 2016
SvD
Löfven debatterar i EU-parlamentet
12 feb - 2016
Cameron ställer in fredagens Sverigebesök
27 jan - 2016
Löfven tar emot David Cameron
26 jan - 2016
Löfven: Sverige har inte skuld till dominoeffekt
22 jan - 2016
SvD
Löfven: Flyktingläget farligt för Europa
21 jan - 2016
SvD
Löfven står fast vid tufft EU-jobbmål
14 jan - 2016
SvD
Juncker om Löfven: En av de bästa
11 jan - 2016
NRC Handelsblad
Löfven: Nya asylåtgärder kan bli aktuellt
27 nov - 2015
SvD
Sverige ber om flyktinghjälp
4 nov - 2015
■
Tusk om flyktingkrisen: Kan förändra EU i grunden
4 nov - 2015
Löfven om brittiska EU-krav: Vi accepterar inte vad som helst
4 nov - 2015
Löfven och Tusk pratar flyktingkris och Ryssland
3 nov - 2015
Löfven ser ingen fördragsändring för britterna
3 nov - 2015
Sky News
Löfven möter Tusk: Flyktingkris och Brexit
2 nov - 2015
Löfven möter Cameron i London
30 okt - 2015
SvD
Löfven ropar i öknen
15 okt - 2015