3 juli 2017
Rysslands svar: Utvisar två tyska diplomater
13 dec
Ryssland utvisar två tyska diplomater från Moskva, meddelar det ryska utrikesdepartementet, enligt TT/Ekot. De får sju dagar på sig att lämna landet. Beskedet kommer efter det att två ryska diplomater utvisats från Berlin. Berlin beklagar beslutet. Det tyska utrikesdepartementet säger att det sänder fel signaler samt att man kan komma att ta till ytterligare åtgärder.
Källa: EU förlänger sanktioner mot Ryssland
12 dec
EU kommer på torsdagen, enligt en EU-källa, att förlänga sanktionerna mot Ryssland på grund av annekteringen av Krim-halvön från Ukraina, rapporterar Reuters/Di.
Dopingskandalens Ryssland stängs av i fyra år
10 dec
Antidopningsbyrån Wadas exekutiva kommitté har enhälligt beslutat att Ryssland, på grund av omfattande doping, stoppas från alla stora mästerskap de kommande fyra åren. Ryssland får därmed inte medverka i OS, VM och EM. Dessutom får Ryssland inte arrangera mästerskap under samma tidsperiod, rapporterar Yle.
Ryssland och Ukraina överens om eldupphör – men inte fred
10 dec
De unika samtalen i Paris mellan Rysslands och Ukrainas presidenter sent igår kväll om att få till någon form av fred i krigets Ukraina ledde inte till något genombrott, men man kom ändå fram till några mindre konkreta saker.
– Länderna ska släppa alla fångar innan nyårsafton i år enligt principen alla mot alla, det sade den ukrainske president Voldymyr Zelenskyj, rapporterar Ekot.
Ryssland utvisar Bulgariens ambassadör
6 dec
Ryssland utvisar Bulgariens ambassadör som svar på att landet tidigare bett Moskva att ta hem en rysk diplomat som misstänks för spioneri, skriver TT/SvD.
Merkel vill tala med Putin om utvisningsbeslutet
5 dec
Tyskland har utvisat två medarbetare på den ryska ambassaden i Berlin, efter mordet på en regimkritiker i somras, rapporterar Ekot. Enligt tyska åklagare finns det nu tillräckligt med bevis för att kunna utgå ifrån att mordet utfördes antingen på den ryska eller den tjetjenska regimens order. Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger att hon ska tala med Rysslands president Vladimir Putin om beslutet att utvisa två diplomater.
Motstånd i Belarus när banden stärks med Ryssland
5 dec
Landet som svenska UD nu kallar Belarus kan snabbt vara på väg att försvinna in i Ryssland, uppger Ekot. Ett avtal om integration av de båda länderna finns redan och på lördag möts ländernas båda presidenter i ryska Sotji. Ett slutgiltigt avtal kan komma då, men motståndet i Belarus eller Vitryssland är stort.
Ytterligare en lagförändring ska tysta oppositionella i Ryssland
3 dec
Då den nya lagen träder i kraft kan journalister, bloggare och privatpersoner dömas till en halv miljon rubel, cirka 75 000 kronor, i böter eller till två år i fängelse för att ha publicerat information som myndigheterna anser vara skadlig för samhället, skriver Yle.
Ryssland uppmanas lägga ned åtal mot litauiska domare
29 nov
EU-parlamentet uppmanade Ryssland att lägga ned åtal mot de litauiska domare och åklagare som dömt 67 ryska, vitryska och ukrainska medborgare för krigsbrott i samband med att Litauen bröt sig loss från dåvarande Sovjetunionen 1991. EU-ländernas uppmanas samtidigt att inte erbjuda Ryssland någon internationell rättslig hjälp i åtalen mot de litauiska domarna.
Serbien anklagar Ryssland för spioneri
22 nov
Enligt den serbiske presidenten Aleksandar Vučić har underrättelsetjänsten bevis för att ryska agenter bedrivit spionage i landet, uppger BBC. Detta kommer dock inte påverka ländernas relation med varandra, menar presidenten.
Ryssland har lämnat tillbaka ukrainska fartyg
19 nov
Ryssland har lämnat tillbaka tre ukrainska fartyg som beslagtogs i Kertjsundet för ett år sedan. Överlämnandet av de två örlogsfartygen och en bogserbåt genomfördes i dag, uppger det ryska utrikesdepartementet i ett uttalande. Ukrainas militär bekräftar uppgifterna, enligt TT/SVT.
Ukraina redo fredsförhandla med Ryssland
8 nov
– En förhandlingslösning med Ryssland måste till, och då är eftergifter oundvikliga, säger Ukrainas utrikesminister Vadim Pristajko till Dagens Nyheter. Beskedet från regeringen har vållat protester bland de ukrainare som vill fortsätta striden mot separatisterna och Ryssland för att få tillbaka ockuperat land.
– Vi tror att den övervägande majoriteten [ukrainare] vill ha fred och att den kan tänka sig att förhandla med Ryssland så att de ger sig av, säger Vadim Pristajko till tidningen.
Ryssar finansierar Tories inför brittiska valet
8 nov
Ryssar med koppling till president Putin har skänkt motsvarande miljontals kronor till Boris Johnsons Tories, skriver SvD. Samtidigt anklagas partiet för att dölja utredningen om Rysslands inflytande över brexitomröstningen. Storbritanniens premiärminister Boris Johnsons konservativa parti får allt fler donationer från ryska givare, avslöjar Open Democracy, en organisation som bevakar ekonomiska donationer inom politiken.
EU: Därför är Kremls medier rädda för Greta Thunberg
8 nov
Greta Thunberg är ansiktet utåt för en global proteströrelse på gräsrotsnivå – vilket går stick i stäv med hur Kreml försöker kväsa regeringsprotester i Ryssland. Därför är Kremlvänliga medier rädda för den unga svenskan, hävdar EU:s enhet mot rysk desinformation.
– Man vill ha fogliga medborgare, uppger en tjänsteman för DN.
Efter Nordstream – nu vill Ryssland rita om energikartan
1 nov
Det sista hindret för den omdiskuterade ryska gaspipelinen genom Östersjön, Nord Stream 2, är nu undanröjt i och med att Danmark gett grönt ljus. Men dom där gasrören är blott ett av flera streck på den nya ryska energikarta som nu håller på att ritas. En karta som skapar stora säkerhetspolitiska spänningar i Europa, uppger Ekot.
Danskt klartecken för gasledning
31 okt
Efter fler års tvekan och förhandlingar har Danmark på onsdagen lämnat besked om sträckningen för den ryska gasledningen Nord Stream 2 som håller på att byggas i Östersjön, uppger Ekot. Detta efter att det ansvariga ryska gasbolaget dragit tillbaka sitt förslag om att ledningen skulle gå genom danskt sjöterritorium
Zelenskyj: Återtåg krävs av separatisterna
11 okt
Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj hotar med att hoppa av de omstridda planerna på ett möte med sin ryske motpart Vladimir Putin. Mötet är tänkt att försöka blåsa liv i en fredsplan för att få slut på den fem år långa konflikten med de ryskstödda separatisterna i östra Ukraina – men först måste Ryssland se till att separatisterna drar tillbaka sina styrkor från frontområdet, säger Zelenskyj, uppger TT/SvD.
Navalnyjs anhängare brännmärks som agenter
10 okt
Den kände oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs organisation har brännmärkts som utländsk agent av ryska myndigheter. Den gräsrotsrörelse, som Navalnyj byggt upp över hela landet, anklagas för att bygga på utländskt bistånd, vilket Navalnyj förnekar. Det rapporterar Ekot.
NYT: Rysk elitstyrka vill destabilisera Europa
9 okt
En rysk elitstyrka arbetar aktivt för att destabilisera Europa, rapporterar New York Times med hänvisning till flera underrättelsekällor i västvärlden skriver SvD. Gruppen, som går under namnet ”Avdelning 29155”, har funnits i tio år men har först på senare år kommit till underrättelsemyndigheter i västs kännedom. Avdelningen uppges vara en topphemlig enhet inom den militära underrättelsetjänsten GRU.
Aktivist utmanar rysk ansiktsigenkänning
9 okt
Den välkända kvinnorättsaktivisten och juristen Alena Popova har gått till domstol i Moskva för att utmana de ryska myndigheternas användning av kamerateknik för ansiktsigenkänning. Enligt Popova har algoritmer för ansiktsigenkänning blivit norm i jakten på oppositionella på senare tid, rapporterar TT/SvD.
Samtal mellan Putin och Zelenskyj kan vara nära
3 okt
Mycket pekar nu på att det kommer att bli samtal i Paris mellan Ukraina och Ryssland för att försöka nå en lösning på kriget som pågår i östra Ukraina, uppger Ekot. Ukraina har nu gått med på att det ska hållas val i de östra delarna av landet.
Minst 24 000 människor demonstrerade i Moskva - krävde att fångar friges
30 sep
Söndagens demonstration krävde att de demonstranter som häktades eller fängslades i samband med sommarens protestvåg friges, skriver Yle. Protesterna, som började i juli, riktades mot myndigheternas beslut att inte låta oppositionskandidater ställa upp i lokalvalet den 8 september. Över 24 000 människor deltog i söndagens demonstration i Moskva, uppger nyhetsbyrån Reuters.
Exklusiv intervju med Sentsov: Lita inte på Putin
26 sep
Efter fem år i ryskt fångläger släpptes den ukrainske filmregissören och Sacharovprisvinnaren Oleg Sentsov nyligen i en fångutväxling mellan Ryssland och Ukraina. Sentsov varnar västvärlden för att lita på Rysslands president Putin, rapporterar Sveriges Radio.
Undanskymda klimatprotester i Ryssland
23 sep
I går söndag mobiliserades det till en klimatprotest på mer än 20 orter i Ryssland. I Moskva fick man inget tillstånd – alla demonstranter hänvisades till en undanskymd liten plats inne i skogen i den enorma Sokolniki-parken, enligt Ekot.
Rapport: Allt svårare försvara människorätt i Ryssland
17 sep
Försvarare av mänskliga rättigheter i Ryssland har fått det allt svårare att utföra sina uppdrag med risk för trakasserier, hot, fysiska attacker och godtyckliga gripanden, enligt en färsk rapport från Amnesty. Situationen har förvärrats ytterligare sedan 2012 då Vladimir Putin påbörjade sin tredje mandatperiod.
EU förlänger Rysslandssanktioner till 2020
12 sep
EU-länderna beslutade på torsdagen att förlänga de sanktioner som infördes efter den ryska ockupationen av delar av Ukraina 2014 till mars 2020. Åtgärderna består av frysning av tillgångar och reseförbud för för närvarande 170 personer och 44 enheter.
Massiv polisinsats i Ryssland
12 sep
På torsdagsmorgonen genomförde ryska polismyndigheter en massiv insats över hela landet riktade mot kontoren knutna till oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, rapporterar Ekot.
Ryss dömd för spioneri i Estland
12 sep
En rysk medborgare har dömts i Estland till fem års fängelse för spioneri, visar domstolsdokument. Det är oklart exakt vad mannen gjort. Estlands kontraspionage ISS vill inte kommentera ärendet med hänvisning till att utredningen av eventuellt relaterade spår fortfarande pågår, rapporterar TT/GP.
Europadomstolen granskar Krim-situation
11 sep
Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna börjar i dag behandla människorättsläget på Krimhalvön, skriver Yle. Det är Ukraina som anmält Ryssland för förbrytelser på Krim. Processen gäller inte den ryska annekteringen av Krimhalvön utan händelser efter det.
Ryssland och Ukraina diskuterar nya fredssamtal
9 sep
Nyhetsbyrån AFP rapporterar att Rysslands president Vladimir Putin och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har haft ett telefonsamtal där man diskuterat nya fredssamtal mellan länderna, uppger SVT.
Lågt valdeltagande i Moskvas lokalval
9 sep
Valdeltagandet var lågt i Moskvas lokalval som hölls under dagen — inte mer än drygt var femte väljare ser ut att ha röstat. Samtidigt sprids videoklipp på sociala medier som visar öppet valfusk, skriver TT/SvD.
Putin: Vi är nära en utväxling med Ukraina
6 sep
Ryssland och Ukraina är nära att genomföra en fångutväxling, enligt Rysslands president Vladimir Putin, skriver TT/SvD.
Val i Moskva – utan oberoende kandidater
5 sep
Stora protester har präglat spurten inför valet till stadsduman i Moskva på söndag. Men aktivisternas krav, att tillåta oberoende kandidater att ställa upp, har fallit på regimens döva öron, skriver TT/SvD.
Rysk bloggare dömd för våldstweet
4 sep
En rysk bloggare har dömts till fem års fängelse efter att ha fällts för att via Twitter ha uppmanat till attacker mot polisers barn, uppger TT/SvD. Det var under de omfattande demonstrationerna i Moskva i slutet av juli som mannen skrev ett inlägg på Twitter där han uppmanande till våldshandlingar mot barn till anställda i landets polisstyrkor.
Rysk journalist gripen i Moskva
3 sep
Den ryske journalisten Ilja Azar som arbetar för den oppositionella tidningen Novaja Gazeta har gripits i Moskva, skriver han på meddelandetjänsten Telegram, enligt TT/SvD. Han greps misstänkt för att ha hjälpt till att arrangera en demonstration, rapporterar den oberoende ryska nyhetsbyrån Interfax.
Ryska demonstranter får behålla vårdnaden om sina barn
3 sep
Två ryska föräldrapar riskerade att förlora vårdnaden om sina barn eftersom de tagit med sig barnen till demonstrationer i Moskva. Men under måndagen beslutade domare att avvisa åklagarens yrkande, uppger Ekot.
Uppgifter om ryskt-ukrainskt fångutbyte
30 aug
Ryssland och Ukraina ska ha genomfört en fångutväxling som bland annat innebär att den ukrainske filmmakaren Oleg Sentsov och de ukrainska sjömän som greps när Ryssland blockerade Kertjsundet vid Krim, ska ha släppts, rapporterar Ekot.
Dödsskjutning av Rysslandskritiker misstänks ha politiskt motiv
29 aug
Efter dödsskjutningen av en georgisk man i Berlin i fredags tilltar nu misstankarna om att det finns politiska motiv bakom dådet. Källor säger till tyska medier att fallet påminner om andra attentat mot andra Rysslands-kritiker i exil, uppger Ekot.
Magnitskij-fallet: Europadomstolen fäller Ryssland
28 aug
Europadomstolen fördömer Rysslands behandling av Sergej Magnitskij, advokaten som pekade ut ryska statstjänstemän och kriminella som skyldiga till en förskingring av ungefär två miljarder kronor, uppger Ekot. Magnitskij greps och dog i häktet under mystiska omständigheter 2009.
Hundratals ryska akademiker kritiserar Kreml
23 aug
I ett öppet brev anklagar över 550 ryska akademiker och forskare Kreml för att ha satt in en kampanj av förtryck mot aktivister som genomfört de största regeringskritiska demonstrationerna på flera år, enligt TT/SvD.
Ryssland ska utreda utländsk inblandning i protesterna
21 aug
Det ryska underhuset duman har utsett en kommission som ska utreda eventuell utländsk inblandning i sommarens politiska protester i Moskva, rapporterar Ekot. Uppdraget för kommissionen blir att utreda hur den utländska inblandningen sett ut i samband med gatuprotesterna i Moskva inför höstens lokalval. Under juli och augusti har tiotusentals demonstrerat mot att oberoende kandidater strukits från valet.
Ryska strålningsstationer tystnade efter mystisk explosion
21 aug
I Ryssland har fyra stationer som mäter strålning i atmosfären blivit påfallande tysta. Det efter den mystiska explosionen på en rysk militär testanläggning i början på månaden, som har utlöst spekulation och oro i och utanför landet, uppger SVT.
Macron hoppas bli fredsmäklare i Ukraina
19 aug
När Rysslands president Vladimir Putin i dag besöker Frankrike är kriget i östra Ukraina en av de viktigaste frågorna på dagordningen. Signalerna som kommit från Frankrike är att det är dags att sätta press på Ryssland för att på allvar få igång fredssamtalen om kriget i östra Ukraina, rapporterar Ekot.
Ryssland handlar alltmer med Kina
13 aug
Ny statistik från den ryska federala tullmyndigheten visar att sedan Rysslands annektering av Krimhalvön 2014 har landets handel med omvärlden minskat kraftigt. Det stora undantaget är Kina som på fem år ökat sin handel med Ryssland med 17 procent, skriver Ekot.
New York Times: Högerextrem desinformation ska svärta ner Sverige
12 aug
Enligt New York Times är Sverige i fokus för en internationell högerextrem desinformationskampanj. Tidningen skriver att ungdomar i Rinkeby tidigare blivit erbjudna pengar av ryska journalister för att börja slåss framför kamerorna i ett försök att visa att bilden av Sverige som våldsdrabbat av invandrargäng stämmer. Minst sex svenska webbsidor tar emot ekonomisk stöd från ryska intressen via ett företag i Berlin, uppger New York Times på lördagen.
Polen varnar för Ryssland
9 aug
Polen vill att en ny EU-kommission förblir fast mot Ryssland och är orolig över att vissa EU-länder blir allt mer vänskapligt inställda mot Ryssland. De som vill mjuka upp relationerna till Ryssland är politiskt vilseledda sade Polens vice utrikesminister Marcin Przydacz till Reuters.
Ryska åklagare vill ta barn från demonstranter
7 aug
Ryska åklagare vill frånta ett föräldrapar vårdnaden av deras ettåriga son för att de hade tagit med sig barnet till protesterna i Moskva för två veckor sedan. Beskedet får kritik från landets barnombudsman, skriver Ekot.
Ryssland: Risk för kapprustning av kärnvapen ökar
6 aug
Rysslands vice utrikesminister Sergej Ryabkov säger att risken för en ny kapprustning mellan Ryssland och USA har ökat i och med att länderna nu lämnat kärnvapenavtalet INF, uppger Ekot.
Tyskland fördömer gripanden av demonstranter i Ryssland
5 aug
Tyskland och Frankrike fördömde gripandena av demonstranter i Moskva i lördags. "Ryssland borde försvara sina medborgares rättigheter", skriver den tyska regeringen i ett uttalande. Det uppger Ekot.
Ukraina beslagtog rysk tanker
26 jul
Den ukrainska säkerhetstjänsten ska ha beslagtagit en rysk tanker och gripit dess besättning, skriver Yle. Ryssland varnar Ukraina för att beslagtagandet kommer att få allvarliga följder. Enligt ukrainska säkerhetstjänsten deltog den beslagtagna tankern i blockade av Kertjsundet i november.
Misstänkt gripen för mordet på HBTQ-aktivist
26 jul
Polisen i ryska Sankt Petersburg meddelar att en man har gripits misstänkt för mordet på HBTQ-aktivisten Jelena Grigorjeva 21 juli. Grigorjeva hade själv polisanmält att hon utsatts för hot från HBTQ-fientliga grupper. Enligt polisen var emellertid motivet personligt. Gärningsmannen ska ha varit en brottsbelastad bekant till Grigorjeva som utförde det brutala mordet "i ett alkoholrus”, skriver TT/SvD.
Ryske oppositionsledaren Navalnyj bakom galler igen
25 jul
Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har tilldelats ett 30 dagars fängelsestraff på grund av demonstrationer som arrangerats i samband med lokala val, skriver Yle.
HBTQ-aktivist mördad i Ryssland
24 jul
I Sankt Petersburg i Ryssland dödades en HBTQ-aktivist under natten mot måndagen, uppger Ekot. En människorättsförsvarare som stod den mördade kvinnan nära berättar att hon hade mottagit hot tidigare och varit i kontakt med polisen, men inte fått någon hjälp.
Ryssland kritiserar EU:s Turkietsanktioner
18 jul
Det ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zacharova sade på onsdagen att Moskva inte kan acceptera EU-beslutet att införa sanktioner mot Turkiet för ladets gas- och oljeborrningar i Cyperns ekonomiska zon. Hon kallade EU:s sanktioner en ”form av aggressivt tryck för att främja egna intressen”. Det rapporterar Kathimerini.
Ett ryskt flygplan misstänks ha kränkt Finlands luftrum
18 jul
Ett ryskt flygplan misstänks för att ha kränkt Finlands luftrum vid Finska viken under onsdag morgon. Försvarsminister Antti Kaikkonen säger till Yle att det alltid är en allvarlig sak då det finska luftrummet kränks.
– Gränsbevakningsväsendet kommer att utreda ifall det finns förmildrande omständigheter som skulle kunna förklara varför de befunnit sig där och sedan agerar vi mot Ryssland på ett lämpligt sätt, sade Kaikkonen.
EU till Ryssland: Ta ansvar för nedskjutningen
17 jul
Det har gått fem år sedan det Malaysiska passagerarplanet MH17 sköts ned i östra Ukraina. I samband med årsdagen uppmanar EU Ryssland att ta sitt ansvar, rapporterar Ekot. Tidigare har Kreml förnekat all inblandning och sagt att det ryska robotsystemet, som planet sköts ned med, tillhörde det ukrainska försvaret.
Demonstration mot valfiffel i Moskva
15 jul
Omkring 2 000 människor samlades under söndagen till en demonstration i centrala Moskva, rapporterar TT/SvD. Bakgrunden var att flera oppositionspolitiker, allierade med regeringskritikern Aleksej Navalnyj, hävdar att de på felaktiga grunder nekats kandidera i stadens lokalval i september.
Italienska Lega utreds för kampanjbrott
12 jul
Åklagare misstänker att det italienska regeringspartiet högerpopulistiska Lega i strid med vallagen försökte få stort ekonomiskt stöd från Ryssland. Pengar från oljeaffärer skulle flyttas till partiets kassa, rapporterar medier, enligt Yle.
Zelenskyj och Putin i samtal om Ukrainakriget
12 jul
Ukrainas nyligen tillträdde president Vlodomyr Zelenskyj har för första gången pratat med Rysslands president Vladimir Putin, rapporterar nyhetsbyrån Interfax, enligt TT/SvD. Samtalet ägde rum via telefon på torsdagen.
Tusk fördömer ryskt flygstopp till Georgien
12 jul
Europeiska rådets ordförande Donald Tusk fördömer det flygstopp Ryssland införde mellan Georgien och Ryssland. Det sa han i samband med ett besök i landet på torsdagen, enligt Ekot.
Estland fördömer Ryssland som tänker fira "befrielsen" av Tallinn
11 jul
Estland protesterade på diplomatisk väg på onsdagen mot att Ryssland tänker fira 75-årsdagen av Sovjets intagning av Tallinn med fest och fyrverkeri i Moskva, rapporterar Yle. Estlands utrikesminister Urmas Reinsalu säger i protesten att det inte ledde till frihet för Estland, utan till 50 år av sovjetisk ockupation.
Hemlig inspelning: Försök att pumpa ryska oljepengar till italienska Lega
10 jul
Vid ett möte i oktober i fjol mellan företrädare för den italienske inrikesministern tillika ledare för nationalistiska Lega, Matteo Salvini, och tre ryssar ska man ha gjort upp om att pumpa ryska oljepengar till det italienska regeringspartiet. Det rapporterar Buzzfeed som har fått tillgång till en hemlig inspelning som gjordes vid mötet. Salvini beskrivs av de ryssarna som ”Europas Trump”.
– Ett nytt Europa måste vara nära Ryssland, sade Gianluca Savoini, en nära medhjälpare till Salvini, enligt inspelningen.
Det är dock oklart om uppgörelsen verkställdes. Redan i februari rapporterade italienska L’Espresso om att ett sådant möte skulle ha ägt rum. Lega har hittills tillbakavisat anklagelser om att utländska pengar ska ha gått till partiet vilket är förbjudet enligt italiensk lag.
Ukrainas president öppnar för ryska fredssamtal
9 jul
Ukrainas nytillträdde president Volodymyr Zelenskij öppnar upp för att återuppta fredssamtal med Ryssland. I en video vänder han sig direkt till Rysslands president Putin och säger att det nu är dags att börja prata, uppger Ekot.
Ryssland lämnar kärnvapenavtal
4 jul
Rysslands president Vladimir Putin har undertecknat en lagstiftning som innebär att landet formellt lämnar kärnvapenavtalet INF. Det undertecknades med USA 1987 och har syftat till att reglera parternas användning av medeldistansrobotar, skriver TT/SvD. Beskedet var väntat sedan USA i våras meddelade sin avsikt att frånträda avtalet den 2 augusti. Bägge parter har anklagat varandra för att bryta mot överenskommelsen.
Georgier höjer priser för ryska turister
26 jun
Flera kaféer och restauranger i Georgien har höjt priserna för sina ryska besökare efter de senaste dagarnas hårda tongångar mellan Ryssland och Georgien, rapporterar Ekot.
Fortsatt ryskt nej till EU-mat
25 jun
Rysslands president Vladimir Putin har undertecknat en förordning genom vilken importförbudet av livsmedel från medlemsländer av EU förlängs till slutet av 2020, rapporterar Yle. Förbudet upprättades som motsanktion i augusti 2014 efter västvärldens sanktioner mot Ryssland med anledning av den ryska annekteringen av Krimhalvön och inblandningen i kriget i Ukraina.
Fyra åtalas för nedskjutningen av det malaysiska passagerarplanet
20 jun
Nederländerna väcker åtal mot tre ryssar och en ukrainsk medborgare med anledning av det malaysiska passagerarplanet MH17, som sköts ner över Ukraina i juli år 2014. Rättegången sker sannolikt i deras frånvaro eftersom Ryssland vägrar att samarbeta, enligt Yle.
Estlands utrikesminister varnar för ryskt agerande
20 jun
Rysslands agerande är oförutsägbart – och det säkerhetspolitiska läget kring Östersjön försämras. Men Estlands utrikesminister Urmas Reinsalu räknar med att Sverige sluter upp om det värsta skulle hända. Det säger han i en intervju med SvD.
Ryssland försökte påverka EU-valet
17 jun
Ryska påverkansförsök ökade inför EU-valet, enligt en rapport från EU-kommissionen, rapporterar Ekot. Det handlade om vilseledande information som spreds via falska sociala medier-konton, botar och fejkade nyhetssajter. Syftet var enligt rapporten att minska valdeltagandet och påverka väljar-beteende.
Över 400 gripna i Moskva – däribland Navalnyj
13 jun
Fler än 400 personer, däribland oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, har gripits under en fredlig demonstration i Moskva, skriver TT/SvD. Protestmarschen riktar sig mot vad demonstranterna ser som en kultur av straffrihet för poliser i Ryssland.
Rysk journalist släppt från husarrest
12 jun
Den ryska polisen har lagt ner åtalet mot den kritiska ryska journalisten Ivan Golunov och han kommer nu att frisläppas från sin husarrest. Beskedet kom på tisdagskvällen, uppger Ekot. Att Golunov greps ledde till snabba och omfattande stödaktioner från framförallt andra journalister.
Moldaviens president utreds för ryska pengar
12 jun
Åklagare har inlett en utredning av anklagelser att den moldaviske presidenten Igor Dodons socialistparti mottagit olagligt stöd på motsvarande närmare tio miljoner kronor i månaden från Ryssland, skriver BalkanInsight.
Ryska tidningar protesterar fängslande av journalist
11 jun
Tre av Rysslands största, viktigaste och mest ansedda tidningar gavs i morse ut med i det närmaste identiska förstasidor, uppger Ekot. Texten bestod av bara fyra ord, i största möjliga format: ”Jag/vi är Ivan Golunov”. Publiceringen var en kraftfull protest mot att den undersökande journalisten Ivan Golunov har fängslats, och riskerar 20 års fängelse, anklagad för narkotikabrott.
Tjetjensk människorättsaktivist benådad
11 jun
En av Rysslands mest kända människorättsförsvarare Ojub Titijev kommer överraskande att släppas ur fängelse, det beslutade idag en rysk domstol, rapporterar Ekot. Det var bara för några månader sedan som Ojub Titijev i en tjetjensk domstol dömdes till fyra års fängelse för narkotikabrott. En dom som kritiserades hårt av omvärlden och många människorättsorganisationer. Åtalet ansågs allmänt bygga på rena påhitt, och mest handla om ett sätt att tysta och diskreditera en av de få kritiska röster som fortfarande arbetar för mänskliga rättigheter i Tjetjenien.
Känd rysk journalist "åtalas för drogbrott"
10 jun
Den kända grävande journalisten Ivan Golunov som greps i torsdags har lagts in på sjukhus. Hans advokat misstänker att Golunov misshandlades av polisen och att myndigheterna planterat drogerna i journalistens hem för att kunna fängsla honom på längre tid. Journalistens anhängare tror att myndigheterna ville bestraffa Golunov för hans undersökande artiklar om korruption i den högsta ledningen i Moskva, rapporterar Yle.
Ryssland anklagas för att attackera regeringar
23 maj
Storbritannien har informerat 16 Nato-länder om illvilliga ryska cyberaktiviteter de senaste 18 månaderna, enligt ett tal som utrikesminister Jeremy Hunt ska hålla i dag, torsdag, vid en Natokonferens, skriver TT/SvD. Han anklagar Ryssland för att rikta in sig på regeringarnas datornätverk och kritisk infrastruktur.
Turkiet går vidare med köp av ryskt luftvärn
23 maj
I ytterligare en knäpp på den amerikanska näsan envisas Turkiet med att gå vidare med köpet av det ryska luftvärnssystemet S-400, enligt TT/SvD. Dessutom ska Ryssland och Turkiet samproducera nästa generation, luftvärnssystemet S-500.
USA straffar ryssar med nya sanktioner
17 maj
Amerikanska myndigheter meddelade på torsdagen att man inför sanktioner i enlighet med Magnitskijlagen, mot ytterligare fem ryska medborgare som misstänks för att ha grovt ha brutit mot mänskliga rättigheter. Enligt USA är de ansvariga för mordet på den kände ryske oppositionspolitikern Boris Nemtsov och tortyr av och mord på HBTQ-personer i Tjetjenien, skriver Le Figaro.
USA-militär övar i Europa inför rysk aggression
14 maj
Amerikanska styrkor i Europa har påbörjat en rad militära övningar i syfte att avskräcka ett ryskt angrepp och ”stödja ett Europa som är stabilt och säkert”, sade den amerikanske generalen John Healy i dag, tisdag, enligt EUobserver. De första övningarna äger rum i Kroatien, Ungern och Slovenien från och med nu och fram till den 30 maj. Resterande sker i september och ska då också omfatta Nato-länderna Bulgarien, Tyskland, Island, Italien och Rumänien samt Ukraina och Georgien.
Ryssland ber två svenska diplomater lämna landet
8 maj
Ryssland utvisar två svenska diplomater. Båda uppges ha blivit ombedda att lämna landet. Agerandet kommer, enligt Expressen, som ett svar på att Sverige sagt nej till ansökningar från ryska staten om viseringar för nya ryska diplomater.
–Vi beklagar det ryska beskedet, säger Patric Nilsson, presschef på utrikesdepartementet.
Ukraina redo släppa fram rysk olja till EU
7 maj
Ukrainas oljeledningsoperatör Ukrtransnafta är redo att återuppta flödet av rysk olja till EU, sedan det stoppats efter det att förorenad olja upptäckts i oljeledningen Druzjba, rapporterar TT/VT. Polen, Tyskland, Ukraina, Slovakien och andra länder stoppade oljeimport genom Druzjbaledningen i april sedan det upptäckts att oljan var förorenad med ämnen som kan skada oljeraffinaderier.
Putins passerbjudande har börjat gälla
2 maj
Rysslands president Vladimir Putin har skrivit under den lag som gör det lättare för bland andra invånare i områden som kontrolleras av proryska rebeller i östra Ukraina att få ryska pass, meddelar Kreml. Lagen trädde i kraft omedelbart, enligt TT/GP.
Oppositionella greps i ryska demonstrationer
2 maj
Rysk kravallpolis har gripit 124 oppositionella under regimkritiska demonstrationer, uppger TT/SvD. De flesta av dem greps i S:t Petersburg där deltagarna ska ha ropat slagord kritiska mot president Vladimir Putin.
Ny lag öppnar för isolering av Rysslands internet
26 apr
En ny lag som ytterligare begränsar de ryska invånarnas redan inskränkta frihet på internet väntas snart skrivas under av Rysslands president Vladimir Putin. Myndigheterna får då större möjlighet att totalt isolera det ryska nätet från world wide web . Lagen som redan har godkänts av det ryska parlamentet, Duman, ses av många som ett försök till ett system liknande Kinas slutna internet – men samtidigt menar experter att den kommer bli svår att implementera, rapporterar SVT. Läs mer om hur det går till när ett land isolerar sitt internet här.
Ryssland lockar ukrainare i öst med medborgarskap
25 apr
Rysslands president Putin beslöt på onsdagen att invånarna i de separatistkontrollerade områdena i östra Ukraina ska ges möjlighet att på ett enkelt sätt få ryskt medborgarskap, rapporterar Ekot.
EU-kommissionens utrikestalesperson kritiserade på torsdagen det ryska beslutet med att det "är en ännu attack på Ukrainas suveränitet från Ryssland" och att det "visar Rysslands intentioner att ytterligare destabilisera Ukraina och förvärra konflikten".
Nya detaljer i Rysslandsutredning släpps i dag
18 apr
Vad gjorde egentligen Ryssland för att påverka den amerikanska valrörelsen 2016? I dag torsdag kommer fler detaljer i den så kallade Muellerutredningen att bli kända i samband med att en maskad version skickas till kongressen och blir känd för allmänheten. Flera frågor återstår att få svar på, enligt TT/GP.
Ryssland kräver att Interpol griper Browder igen
10 apr
Det är sjunde gången som rysk polis försöker få Interpol att gripa den amerikanskfödde finansmannen och Rysslandskritikern Bill Browder. Det framgår i ett brev till Interpol som nyhetsbyrån Reuters tagit del av, skriver TT/SVT.
Europadomstolen kritiserar Ryssland för husarrest
10 apr
Oppositionsledaren och Putinkritikern Aleksej Navalnyj satt i husarrest i nästan ett års tid under år 2014. Nu har Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna beslutat att Ryssland agerade fel i fallet, skriver Yle.
Löfven träffar Putin
9 apr
Statsminister Stefan Löfven träffar i dag, tisdag, Rysslands president Vladimir Putin. Det är första gången som de två möts på tu man hand. Mötet äger rum under konferensen Internationellt arktiskt forum i S:t Petersburg och väntas bland annat handla om ryska stridsflygplan och ökade spänningar på Nordkalotten, uppger SvD.
Finlands president: Ett nytt kallt krig på väg
9 apr
Finlands president Sauli Niinistö, som precis som Stefan Löfven i dag möter Rysslands president Vladimir Putin, oroar sig för att världsordningen ska falla samman och att vi ska återgå till en likadan situation som under kalla kriget.
– Det är dit vi är på väg. Senast vi levde under ett kallt krig var på 1960-talet och det upphörde slutligen då Sovjetunionen upplöstes. Nu går vi framåt på ett sätt som gör att våra tidigare överenskommelser håller på att brytas, säger Niinistö till Yle.
Europarådets chef: Ge Ryssland rösträtt
8 apr
Europarådets generalsekreterare, Thorbjørn Jagland, säger till Financial Times att Ryssland bör få tillbaka sin rösträtt i organisationen för att undvika att landet lämnar samarbetet. Ryssland fråntogs sin rösträtt efter annekteringen av Krim 2014 och slutade betala sin medlemsavgift 2017. Därmed riskerar det, efter två år, att bli avstängt och i förlängningen uteslutet. Men Ryssland har antytt att man självmant kommer hoppa av tidigare. Thorbjørn Jagland menar att man måste ta hänsyn till de ryska medborgare som därmed skulle förvägras rätten att anmäla människorättsbrott till Europarådet.
Undersökning: Var tredje ryskt hushåll har inte råd med nya skor
4 apr
Enligt den ryska statistikbyrån Rosstat har ett av tre hushåll i landet inte råd att inhandla ett par nya skor och fyra av fem hushåll har svårt att få pengarna att gå ihop, rapporterar BBC.
Putin-kritiker fälld under ny rysk lag
27 mar
18-årige Ivan Luzin är den förste att dömas under en ny rysk lag från december i fjol som gör det brottsligt att uppmana underåriga att delta i olagliga protester, skriver BBC. Luzin – som stödjer oppositionelle Alexej Navalnyj – ska ha hållit upp en skylt till stöd för två fängslade aktivister samtidigt som två 16-åringar följt med honom. Han döms till böter på motsvarande 2 900 kronor men tänker överklaga.
Fem år efter Krim-annekteringen: EU fördömer Ryssland
19 mar
EU fördömer ånyo den ryska annekteringen av Krimhalvön. Det uppgav unionens utrikeschef Federica Mogherini i går måndag – på femårsdagen efter annekteringen. Hon uppmanade också Ryssland att villkorlöst och utan dröjesmål frige flera tillfångatagna ukrainska sjömän och återlämna fartyg och annan utrustning som Ryssland beslagtagit i samband med upptrappningen kring Kertjsundet.
Ryssland förbjuder delning av falska nyheter
19 mar
Rysslands president Vladimir Putin har undertecknat lagar som innebär att ryssar kan bötfällas om de sprider vad myndigheterna anser vara falska nyheter på internet, eller som visar på "uppenbar respektlöshet" mot staten, skriver TT/SvD.
Rysk aktivist döms till fyra års fängelse
19 mar
En domstol i Tjetjenien dömde på måndagen människorättsförsvararen Ojub Titiev till fyra år i fängelse, uppger Ekot. Det är en dom som av människorättsorganisationer ses som ett sätt att stoppa arbetet med mänskliga rättigheter i den hårt styrda ryska republiken. I ett uttalande kräver EU:s utrikestalesperson att Titiev släpps ”omedelbart och villkorslöst”.
Fler ryssar på EU:s sanktionslista
15 mar
EU-länderna enades på fredagen om att sätta upp ytterligare åtta ryska tjänstemän och militärer på sin sanktionslista, som svar på upptrappningen i ukrainska Kertjsundet och Azovska sjön och Rysslands kränkningar av internationell rätt. Sammanlagt finns 170 personer och 44 företag och organisationer på sanktionslistan som bland annat fryser deras tillgångar och ålägger dem med inreseförbud.
EU-parlamentet uppmanar till europeisk Magnitskij-lag
14 mar
Europaparlamentet röstade på torsdagen för en icke-bindanderesolution som uppmanar EU att införa en sanktionsordning för brott mot mänskliga rättigheter, en sorts Magnitskijlagstiftning uppkallad efter den ryske visselblåsaren Sergej Magnitskij. Lagen skulle möjliggöra att frysa visum och tillgångar i europeiska banker för dem som begått grova brott mot mänskliga rättigheter.
– Vi sänder en tydlig signal till Putin och hans auktoritära vänner att Europa inte tänker låta dem utnyttja våra öppna samhällen. En sådan lag kan appliceras på ryska oligarker som tvättar pengar eller på de som mördade journalisten Jamal Khashoggi, säger Moderaternas EU-parlamentariker Gunnar Hökmark i ett uttalande.
Källor: UD protesterade mot att rysk underrättelseofficer är kvar i Sverige
14 mar
Utrikesdepartementet kallade på onsdagen upp Rysslands ambassadör Viktor Tatarintsev för att kräva att en rysk diplomat som Säpo pekat ut som underrättelseofficer frivilligt lämnar Sverige, rapporterar DN. Den 47-årige diplomaten togs på bar gärning för två veckor sedan under ett möte med en svensk teknikkonsult som nu sitter häktad för att ha spionerat åt Ryssland.
EU-politiker: Ryssland inte längre strategisk partner
12 mar
EU-parlamentet röstade på tisdagen för en icke-bindande resolution om EU:s förbindelser med Ryssland. Parlamentarikerna konstaterar att nya spänningar uppstått mellan EU och Ryssland sedan 2015, bland annat i samband med den ryska inblandningen i Ukraina och Syrien. Man kritiserar även Rysslands stöd till EU-fientliga partier och högerextrema rörelser och att landet fortsätter att blanda sig i politiska val och bryta mot mänskliga rättigheter I Ryssland.
– Tiden för trevligt och diplomatiskt språk är slut. Det finns mycket lite utrymme för något samarbete så länge Ryssland fortsätter att ockupera delar av Ukraina och attackera andra europeiska länder, uppgav i dag den konservativa lettiskan Sandra Kalniete, som ansvarat för rapporten.
Ryssar demonstrerade mot blockeringar av nättrafik
11 mar
Tusentals personer har gått ut på gatorna i flera ryska städer för att demonstrera mot regeringens och president Vladimir Putins åtstramningar av internettrafiken, rapporterar Yle. Folk kallades till demonstrationer efter att parlamentets underhus röstat för ett lagförslag.
Ryssland slutar följa INF-avtalet
5 mar
Rysslands president Vladimir Putin har nu skrivit under ett dekret som innebär att landet slutar följa INF-avtalet om nedrustning av kärnvapen – tills USA slutar bryta mot det, uppger Ekot.
Portugal varnar för granskning av direktinvesteringar
4 mar
Portugals premiärminister António Costa varnar för att det regelverk som EU är på väg att införa i syfte att granska utländska direktinvesteringar kan leda till mer protektionism inom unionen. EU-parlamentet röstade i förra månaden ja till att införa ett nytt regelverk för att förhindra att länder som Kina och Ryssland får kontroll över strategiskt viktiga funktioner i medlemsländerna. Men nu motsätter sig Portugals premiärminister planerna, rapporterar Financial Times. Portugal är ett av de EU-länder där kinesiska bolag har investerat mest, enligt tidningen.
Krav på utredning om italienska Lega fått pengar av Ryssland
25 feb
I en artikel i L’Espresso i förra veckan anklagades italienska nationalistiska regeringspartiet Lega för att ha finansierats av ryska intressen genom försäljningen av rysk diesel till ett italienskt oljeföretag. Artikeln har fått oppositionella italienska politiker att kräva att frågan utreds, rapporterar The Guardian. Artikelförfattarna medger att de inte har några bevis för att försäljningen ägt rum men att den ska ha förhandlats fram av Lega-ledaren Matteo Salvini på ett hotell i Moskva i fjol. En talesperson för Salvini avfärdar anklagelserna som fantasier.
Rysslands ambassadör kallas till UD efter flygincident
25 feb
Nyligen flög ett ryskt stridsplan mycket nära ett obeväpnat svenskt plan på ett sätt som försvarsminister Peter Hultqvist kallade olämpligt och provocerande. Nu kallas Rysslands ambassadör upp till UD, skriver DN.
Nya Rysslandssanktioner på gång i EU
19 feb
Ytterligare en grupp ryska företrädare väntas bli bli föremål för EU-sanktioner, nu som en följd av stoppandet av ukrainska flottfartyg i Kertj-sundet öster om Krim-halvön, uppger TT/NT. På EU:s sanktionslista mot Ryssland finns för närvarande 164 personer, till denna väntas enligt AFP föras åtta nya namn. När EU-ländernas utrikesministrar träffades på måndagen uppmärksammade även femårsdagen för protesterna på Majdan-torget i Kiev.
Ryska staten vill underlätta för nätcensur
14 feb
I Ryssland finns ett lagförslag i parlamentet, Duman, som om det blir lag, kan ge ännu större möjligheter för ryska myndigheter att kontrollera och censurera det som ryssar läser och knappar fram på sina mobiler och datorskärmar, rapporterar Ekot.
Nytt EU-beslut banar väg för Nord Stream 2
13 feb
Under natten till onsdag nådde EU enighet kring gasregler som kommer bana vägen för kontroversiella Nord Stream 2, rapporterar Ekot. Man nådde en uppgörelse om nya gasregler inom EU som säger att alla bolag som levererar gas till ett medlemsland ska följa principerna i unionens energilagstiftning. Därmed kan det sista hindret vara undanröjt för den kontroversiella gasledningen Nord Stream 2 mellan Ryssland och Tyskland – en ledning som delvis ska gå genom svensk ekonomisk zon, vilket kan fördubbla kapaciteten av gasleveranser från Ryssland till Europa.
USA och EU nära att enas om nya Rysslandssanktioner
13 feb
Nya sanktioner mot Ryssland väntar inom kort, enligt Financial Times. EU och USA är nära att komma överens om att straffa landets agerande i Ukraina.
EU splittrat om nya regler för rysk gasledning
8 feb
EU-ländernas ambassadörer diskuterar i dag fredag EU-kommissionens förslag att ändra dagens gasdirektiv. Ändringarna ser ut att innebära nya regler för gasledningen Nord Stream 2, som rullas ut i Östersjön. Enligt Euractiv kan förslaget medföra hinder för att ledningen, som ägs av den ryska statliga energijätten Gazprom, färdigställs. Medlemsstaterna är splittrade och Tyskland, som är för ledningen, behöver fyra med sig för att blockera lagändringarna.
Norge varnas för militär uppbyggnad
8 feb
Ryssland varnar Norge för att gå vidare med vad Moskva kallar en militär uppbyggnad i den arktiska regionen.
– I strid med historiska traditioner om grannrelationer och samarbete i Arktis fortsätter Oslo att trappa upp spänningen och öka risken för militära handlingar. Detta kommer inte att lämnas obesvarat, sade Maria Zacharova, talesperson för det ryska utrikesdepartementet, uppger TT/Sydsvenskan.
Ryssland vill förhandla nytt kärnvapenavtal
8 feb
Ryssland är berett att förhandla med USA om att ersätta kärnvapenavtalet INF med ett bredare avtal där fler länder ingår. Det sade Rysslands vice utrikesminister Sergej Rybakov på torsdagen, enligt SVT. INF-avtalet förbjuder USA och Ryssland att ha landbaserade medeldistansrobotar, medan de andra kärnvapenstaterna kan ha sådana robotar.
Nya lagar mot yttrandefrihet i Ryssland
6 feb
Ett nytt ryskt lagförslag kan ytterligare begränsa yttrandefriheten i landet, rapporterar Yle. Om Duman röstar igenom det kan medier som publicerar falska nyheter dömas till dryga böter, och enskilda personer kan bötfällas, till exempel för att ha gett spridning åt falska nyheter på sociala medier.
– Det här blir ytterligare en ryggsäck som tynger medierna och den drabbar särskilt dem som hittills har vågat publicera material som är kritiskt mot makthavarna, säger Artjom Kozljok, ordförande i Medborgarorganisationen Roskomsvoboda.
Lagen innebär också att regler för webbsajter, som kan blockeras av övervakningsmyndigheten Roskomnadzor, skärps. Hundratusentals sajter blockeras redan.
FOI: Ryssland övar på storskaligt krig
5 feb
Ryssland har under senare år genomfört allt mer omfattande militära övningar, visar en rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), skriver TT/SvD.
Kreml: EU lägger sig i Venezuelas angelägenheter
5 feb
Ryssland riktar hård kritik mot de europeiska länder som under måndagen gått ut och ställt sig bakom oppositionsledaren Juan Guaidó som interimpresident i Venezuela, skriver TT/SvD.
Homosexuella i Tjetjenien torteras med elchockstavar
30 jan
En ny våg av gripanden och tortyr av homosexuella har inletts i den ryska republiken Tjetjenien. Nu kommer information om att tortyren är värre än vid den förra vågen, 2017. Enligt organisationen LGBT Network, som SVT talat med, våldtas offren med elchockstavar under förhören. Nu pågår försök att evakuera offer från Tjetjenien.
Förtroendet för Putin rekordlågt
22 jan
Ryssarnas förtroende för sin president är nere på de lägsta siffrorna på minst tretton år, skriver Financial Times. Enligt ryska statligt ägda opinionsinstitutet VCIOM var förtroendet för Putin nere på 33,4 procent denna månad, vilket är de lägsta siffrorna sedan mätningarna påbörjades.
EU-sanktioner efter mordförsöket på Skripal
22 jan
Mordförsöket på landsflyktige ryske ex-agenten Sergej Skripal i brittiska Salisbury i fjol resulterar nu i EU-sanktioner mot två chefer för den ryska militära underrättelsetjänsten GRU samt de två agenter som pekats ut som ansvariga.
"Det här beslutet är en del av EU:s försök att möta spridningen och användningen av kemiska vapen", heter det i ett uttalande sedan beslutet formellt fattats vid EU:s utrikesministermöte i Bryssel på måndagen, skriver TT/Aftonbladet.
Obstruerande Ryssland riskerar uteslutas ur Europarådet
18 jan
Den ryska duman röstade på torsdagen nej till att sända delegater till Europarådets parlamentariska församling i Strasbourg och mot att skicka ett bidrag på runt 30 miljoner euro till organisationen. Därmed bedöms risken för att Ryssland ska uteslutas ur Europarådet och Europadomstolen öka, rapporterar Euractiv. Efter den olagliga annekteringen av Krim förlorade Ryssland sin rösträtt i organisationen.
EU: Utred larm om HBTQ-kränkningar i Ryssland
16 jan
EU-parlamentet uppmanar Ryssland att utreda rapporter om att HBTQ-personer i Tjetjenien frihetsberövas och torteras, skriver TT/SvD.
Sverige ett särskilt eländigt land i prorysk kampanj
8 jan
EU legaliserade pedofili, Hitler förklarades till nationalhjälte i Ukraina och Sverige tvingade barn att be till Allah. Det är några av fejknyheterna som toppar listan över de mest hårresande påståendena 2018 som lanserades av proryska medier, enligt EU:s experter på desinformation och påverkanskampanjer, skriver SvD.
Nederländerna planerar att stämma Ryssland
21 dec - 2018
Nederländerna överväger att stämma Ryssland vid en internationell domstol på grund av nedskjutningen av det malaysiska passagerarplanet MH17 som var på väg till Nederländerna och sköts ner när det flög över Ukraina i juli 2014. Det meddelade Nederländernas utrikesminister Stef Blok på torsdagen uppger Euractiv. Enligt Blok ska Nederländerna ha begärt av Ryssland att ha diplomatiska samtal om ansvaret för nedskjutningen men några sådana har inte hållits på över ett halvår.
Ryssland skickar stridsflyg till Krim
18 dec - 2018
Ryssland skickar fler än tio stridsflygplan till Krimhalvön som landet tidigare olagligt anntekterat från Ukraina. Flygplanen skickas dit eftersom Ukraina, enligt Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, förbereder en ”provokation” före årsskiftet, uppger TT/SVT.
Rysk påverkan inleddes 2013
17 dec - 2018
Ryssland har använt sociala medier för att försöka påverka amerikansk inrikespolitik långt tidigare än vad som hittills varit känt. Enligt TT/GP ska USA:s underrättelseutskott tidigare i år ha slagit fast att Ryssland försökte påverka presidentvalet 2016. Men i en ny rapport, där flera miljoner inlägg i sociala medier studerats, framkommer att försöken inleddes 2013 och att de gynnat det republikanska partiet och Donald Trump, uppger TT/GP.