24 augusti 2020
Hot om rättsliga åtgärder om inte Skottland får rösta om självständighet
26 jan
Skottlands försteminister Nicola Sturgeon har sagt att hon kommer att hålla en rådgivande folkomröstning om, Skottlands medlemskap i den brittiska unionen, om hennes nationella parti SNP vinner majoritet i det skotska parlamentsvalet i maj oavsett vad Westminster tycker om saken. Skottland behöver den brittiska regeringens samtycke för att kunna ordna en folkomröstning men Sturgeon har hotat med rättsliga åtgärder om premiärminister Boris Johnson fortsätter att motsätta sig omröstningen, uppger Yle. Skottland har ingått i den brittiska kungaunionen sedan 1707.
Anklagelsen mot Johnson: "Rädd för demokrati"
25 jan
Skotska försteministern vill ha en ny självständighetsomröstning. Brittiske premiärministern vill det inte. "Han är rädd för demokrati", ryter Nicola Sturgeon om Boris Johnson, enligt TT/GP.
Högsta antalet covid-döda på en dag i Storbritannien
14 jan
Brittiska myndigheter meddelar att ytterligare 1 564 personer avlidit landet efter att ha testat positivt för covid-19. Det är den högsta noteringen som gjorts från en dag till en annan i landet hittills under den rådande pandemin, skriver TT/SvD.
Storbritannien trappar upp vaccineringarna
11 jan
Coronaviruset sprids med enorm fart i Storbritannien och myndigheterna tar nu till nya åtgärder för att trappa upp vaccineringarna. Under måndagen öppnar sju stora vaccineringscentrum i landet, skriver TT/SvD.
Brittiska restriktioner kan hävas – om allt går enligt plan
28 dec - 2020
Storbritanniens biträdande premiärminister Michael Gove säger i ett uttalande att om allt går planenligt med utrullningen av vaccinet mot covid-19 som tagits fram av Astra Zeneca och universitetet i Oxford så kan landet snabbt lätta på sina restriktioner, rapporterar Ekot.
Domstol: Luftföroreningar i London dödade flicka
16 dec - 2020
För första gången någonsin i Storbritannien har en domstol slagit fast att luftföroreningar aktivt bidragit till en persons död. Det handlar om en nioårig flicka i London som dog 2013, rapporterar Ekot.
London inför hårda restriktioner
15 dec - 2020
De nya restriktionerna i London är de striktaste hittills och de kommer efter en kraftig uppgång i antalet nya fall av covid-19. Samtidigt varnar Storbritanniens hälsoministern för att man upptäckt en ny variant av viruset, enligt SVT.
Sturgeon: Självständighet inom räckhåll
30 nov - 2020
Skottlands regionala regeringschef Nicola Sturgeon "har aldrig varit mer säker" på att självständighet från Storbritannien är inom räckhåll, säger hon vid en partikonferens där hon kallar Skottland "en nation på väg att skapa historia”, enligt TT/GP.
Avtal klart om migranter på Engelska kanalen
30 nov - 2020
Storbritannien och Frankrike har nått en överenskommelse för att minska antalet migranter som olagligt tar sig över Engelska kanalen, uppger TT/SvD.
Brittisk ekonomi i fritt fall – sämsta på 300 år
26 nov - 2020
2020 går till historien som det sämsta året för brittisk ekonomi på 300 år. Finansminister Rishi Sunak tvingas låna över 4 500 miljarder kronor för att betala räkningarna, skriver SvD. Budgetunderskottet blir därmed 19 procent av BNP.
England lättar på inreseregler
24 nov - 2020
Ett nytt system införs i mitten av december för inresande till England från högriskländer, skriver TT/SvD. Resenärer som anländer med flyg, färja eller tåg till England kommer från den 15 december bara behöva sitta fem dagar i karantän.
Storbritannien väntas ge grönt ljus för coronavaccin i veckan
23 nov - 2020
Storbritannien kan, om allt går vägen, ge klartecken till Pfizers och Biontechs vaccin redan i slutet av veckan, uppger regeringskällor för tidningen The Telegraph, enligt Ekot.
Storbritannien försvarssatsar efter brexit
19 nov - 2020
Storbritannien gör sin största försvarssatsning på 30 år när man utökar en redan hög försvarsbudget med motsvarande 200 miljarder kronor under fyra år, rapporterar Ekot. Pengarna ska gå till bland annat förbättra cyber och rymdförsvar och täppa till svagheter i försvarsarsenalen.
Corbyn får inte representera Labour i parlamentet
19 nov - 2020
Den nuvarande Labourledaren Keir Starmer tillåter inte att hans företrädare Corbyn får representera partiet i parlamentet igen, enligt Ekot. Detta trots att Corbyns avstängning från partiet hävdes på tisdagen.
Jeremy Corbyn tillbaka i Labour
18 nov - 2020
Den förre ledaren för det brittiska Labourpartiet, Jeremy Corbyn, som stängdes av från partiet för några veckor sen på grund av sina kommentarer kring en partirappot om antisemitism får återigen representera Labour, rapporterar Ekot.
Bensin- och dieselbilar förbjuds i Storbritannien inom tio år
18 nov - 2020
Storbritannien kommer förbjuda försäljning av bilar som drivs av endast bensin – eller diesel om mindre än 10 år, 2030. Löftet kommer in ett stort paket som premiärminister Boris Johnson presenterar på onsdagen. Den innehåller också satsningar på vind, men också kärnkraft, rapporterar Ekot.
Storbritannien inför krav på karantän för svenskar
6 nov - 2020
Storbritannien inför nya restriktioner för svenskar som reser till landet. Från och med klockan fyra på lördagsmorgonen måste alla svenskar som reser till Storbritannien sätta sig själva i karantän i två veckor, skriver TT/SvD.
Storbritannien höjer terrornivån till näst högsta
4 nov - 2020
Storbritannien höjer sin terrorhotnivå till den näst högsta på landets femgradiga skala. Det betyder att den brittiska underrättelsetjänsten MI5 nu bedömer att en terrorattack är "mycket trolig", rapporterar Ekot.
Brexitparti ska bekämpa nedstängningar
2 nov - 2020
Partiledaren för det brittiska Brexitpartiet, Nigel Farage, kommer att omskapa sitt parti under namnet Reform UK, i ett försök att begränsa nedstängningsåtgärder till följd av pandemin, skriver TT/SvD.
Tidigare Labourledare stängs av
30 okt - 2020
Den förre Labourledaren Jeremy Corbyn har blivit avstängd av partiet, skriver TT/SvD. Orsaken är hans reaktioner på en utredning av den brittiska jämlikhetskommissionen EHRC. Utredningen har kommit fram till att Labour under Corbyns tid som partiledare varit ansvarig för olagliga trakasserier och diskriminering.
Dyster coronastatistik i Storbritannien
29 okt - 2020
I Storbritannien har 310 coronasmittade personer avlidit det senaste dygnet. Statistiken är i nivå med vårens dystra siffror men lägre än tisdagens 367 rapporterade dödsfall, skriver TT/SvD. Omkring 24 700 personer har testat positivt för covid-19 i Storbritannien den senaste 24-timmarsperioden, något fler än dagen före, enligt myndigheterna.
Brittisk lag ska stoppa dömda EU-medborgare
22 okt - 2020
Storbritannien kommer att införa nya hårdare regler för EU-medborgare med brottsregister. Bland annat förbjuds den som dömts till minst ett års fängelse inträde i landet, skriver TT/SvD.
Ökat stöd för skotsk självständighet
15 okt - 2020
Stödet för att Skottland ska bryta sig ur Storbritannien och åter gå med i EU har aldrig varit så högt som nu, skriver TT/GP. I en opinionsundersökning gjord av Ipsos Mori säger 55 procent ja till självständighet, vilket är 58 procent av dem som har bestämt sig. Det kan jämföras med de 45 procent som i folkomröstningen 2014 röstade för ett uttåg ur Storbritannien.
Boris Johnson lovar miljösatsningar
7 okt - 2020
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson utlovar en storsatsning på brittisk vindkraft. Löftet kom i ett tal till det konservativa partiet Tories årliga konferens som i år hålls online, rapporterar Ekot.
Sondering: Brittiska Labour större än Tory
28 sep - 2020
För första gången sedan premiärminister Boris Johnson tog över som ledare för konservativa Tory i Storbritannien är nu stödet för socialdemokratiska oppositionspartiet Labour större: 42 mot 39 procent. Det skriver The Guardian.
Österrike förlorade om kärnkraft i EU-domstolen
22 sep - 2020
2014 gav EU-kommissionen klartecken till Storbritannien att ge statsstöd till kärnkraftverksbygget Hinkley Point C. Österrike, som är kritiskt till kärnkraft, tog frågan till EU-domstolen och menade att det statliga byggstödet till kärnkraftverket skulle få negativa konsekvenser för miljön och därför bör ogiltigförklaras. EU-domstolen gick dock i en dom på tisdagen på kommissionens linje och menar att EU-reglerna för statsstöd inte behöver ta några andra eventuella negativa effekter i beaktande än konkurrens- och handelshämmande.
Kraftig ökning av coronasmittade i Storbritannien
22 sep - 2020
Spridningen av coronaviruset i Storbritannien ökar i alla åldersgrupper och över hela landet. Antalet sjukhusinläggningar och antalet döda till följd av covid-19 likaså, uppger TT/SVT. Nu höjer myndigheterna coronanödlägesnivån från tre till fyra.
Britter som bryter sin coronakarantän kan få böta 10 000 pund
21 sep - 2020
I Storbritannien kan personer som vägrar följa karantänsregler snart tvingas betala uppemot 10 000 pund i böter, alltså runt 115 000 kronor, rapporterar Yle. Storbritannien skärper sina regler efter att coronaläget i landet försämrats.
Brittisk minister: Ring polisen vid fest
16 sep - 2020
Om grannen har fest – ring polisen. Det säger Storbritanniens inrikesminister Priti Patel, med anledning av landets nya hårda covid-regler, skriver TT/Aftonbladet. Särskilt stor behöver sammankomsten inte vara för att bryta mot de senaste reglerna. Högst sex personer i taget får samlas.
Plan för ny skotsk självständighetomröstning
2 sep - 2020
Skottland ska före maj månads inträde nästa år ha tagit fram förslag till villkor och datum för en ny folkomröstning om självständighet från Storbritannien, säger den regionala regeringschefen Nicola Sturgeon, uppger TT/SvD.
Rekordmånga migranter korsar Engelska kanalen
17 aug - 2020
I förra veckan upptäckte brittiska myndigheter 235 migranter som hade korsat sundet mellan Frankrike och Storbritannien på en och samma dag, vilket är den högsta dygnsnoteringen hittills, uppger SVT. Totalt har över 4500 migranter hittills i år avslöjats med att korsa sundet.
Storbritannien inför karantän för fler länder
14 aug - 2020
Storbritannien inför krav på fjortondagars karantän för inresande från bland annat Frankrike, Nederländerna och Malta, det säger landets transportminister och hänvisar till den ökade smittspridningen i regionerna, uppger Ekot.
En femtedel av brittisk BNP utraderad
13 aug - 2020
Den brittiska ekonomin, världens sjätte största, har gått in i en djup recession med ett BNP-ras på 20,4 procent under årets andra kvartal, skriver TT/SvD.
Johnson: Stoppa flykt över kanalen
11 aug - 2020
Storbritannien vill samarbeta med Frankrike för att stoppa migrantbåtar över Engelska kanalen, rapporterar TT/SvD. Fler än 500 migranter har tagit sig över kanalen sedan i torsdags.
Nya karantänsregler i Storbritannien
27 jul - 2020
Den ökade spridningen av coronavirus i Spanien ledde till att Storbritannien inatt införde nya karantänregler med bara några timmars varsel, rapporterar Ekot. Resande från Spanien är nu tvungna att sitta i karantän i sina hem i 14 dagar efter hemkomsten. Något som drabbar en redan pressad resebransch och många hemvändande turister.
England lättar ytterligare på restriktioner
2 jun - 2020
På måndag lättas restriktionerna i England ytterligare. Bland annat öppnar flera skolor igen och människor får träffas upp till sex personer åt gången så länge man är utomhus. Flera vetenskapliga rådgivare har varnat för att lättnaderna kommer för snabbt men regeringen står fast vid sitt beslut, enligt Ekot.
Brittisk minister avgår i protest mot Cummings regelbrott
27 maj - 2020
Den konservative politikern Douglas Ross väljer att lämna den brittiska regeringen efter avslöjandet att premiärminister Boris Johnsons närmaste rådgivare Dominic Cummings brutit mot landets karantänsregler, rapporterar SVT.
Johnson försvarar nära rådgivare som bröt mot coronaregler
25 maj - 2020
Den brittiske premiärministern Boris Johnson får svidande kritik från olika håll av det politiska Storbritannien för sitt beslut igår att försvara sin viktigaste rådgivare Dominic Cummings, rapporterar Ekot. Cummings anklagas för att i slutet av mars ha brutit mot de hårda coronarestriktionerna som rådde i Storbritannien då men Boris Johnson menar att Cummings inte gjort något fel.
Engelska skolor kan börja öppna igen
25 maj - 2020
Delar av skolorna i England kan börja öppna igen från den 1 juni, meddelar premiärminister Boris Johnson, enligt TT/SvD. Beslutet gäller till en början för de yngsta barnen i åldersgrupperna 4–5 år, 5–6 år samt 10–11 år. Storbritannien är det europeiska land som har flest registrerade döda i samband med covid-19.
Över 30 000 dödsfall i Storbritannien
13 maj - 2020
Antalet döda till följd av covid-19 i Storbritannien uppgår till 32 692, enligt regeringens officiella statistik över bekräftade fall. Det är en ökning med 627 fall sedan föregående rapporterade dygn, uppger hälsodepartementet på tisdagen, enligt TT/SvD.
Storbritannien går om Italien i antal dödsfall i Covid-19
6 maj - 2020
Fler än 32 000 britter har nu dött till följd av coronaviruset. Därmed har Storbritannien gått om Italien och blivit det land i Europa med flest antal dödsfall i Covid-19, uppger SVT.
Brittiska äldreboenden hårt drabbade av coronaviruset
29 apr - 2020
De senaste veckorna har de coronarelaterade dödsfallen på brittiska äldreboenden ökat kraftigt och regeringen är nu under hård press att komma med åtgärder, uppger Ekot. Bland annat lovar man att öka antalet provtagningar på personal och de boende för att försöka minska smittspridningen.
Fler än 20 000 döda i Storbritannien
27 apr - 2020
Storbritannien har passerat en dyster gräns. Coronaviruset har nu krävt fler än 20 000 liv på brittiska sjukhus, uppger TT/SvD. Antalet döda har stigit med 813 fall till 20 319, enligt den senaste statistiken. Det förs ingen officiell statistik över dödsfall som sker på andra platser än sjukhus.
Fortsatt höga dödstal i Storbritannien
24 apr - 2020
Det kommer att dröja veckor innan det sker en betydande nedgång i antalet dödsfall, säger den brittiska regeringens vetenskapliga chefsrådgivare Patrick Vallance, uppger TT/BT. Coronaviruset har krävt sammanlagt 18 738 liv på sjukhus i Storbritannien.
Storbritannien ska kontaktspåra i stor skala
23 apr - 2020
Enligt den brittiske hälsoministern Matt Hancock kommer regeringen att dra igång omfattande kontaktspårning när läget med coronaviruset har stabiliserats, rapporterar TT/SvD.
Rejält underskattade dödstal i Storbritannien
22 apr - 2020
Coronaviruset har skördat fler liv i Storbritannien än vad som tidigare varit känt. I delar av landet är dödstalet runt 40 procent högre än vad regeringen redovisat, enligt ny statistik. Det rapporterar SVT.
Boris Johnson har lämnat intensiven
10 apr - 2020
Den brittiske premiärministern Boris Johnson som är sjuk i Covid 19 har ikväll fått lämna intensivvårdsavdelning på det sjukhus i London han vårdas på, rapporterar Ekot.
Boris Johnson till intensiven
7 apr - 2020
Tillståndet för den coronasmittade brittiske premiärministern Boris Johnson har förvärrats så pass att han på måndagskvällen lades in på intensivvårdsavdelningen, rapporterar BBC.
Brittiska Labour har ny ledare
6 apr - 2020
Det brittiska socialdemokratiska oppositionspartiet Labours medlemmar har valt Kier Starmer till ny ledare efter Jeremy Corbyn. Starmer ligger politiskt mer närmare mitten än Corbyn och var motståndare till brexit.
Boris Johnson smittad av coronavirus
27 mar - 2020
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har testat positivt för coronaviruset under torsdagen. Han upplever milda besvär och kommer att fortsätta att leda landet i kampen mot coronapandemin, rapporterar tidningen Politico.
Brittisk hälsominister smittad av viruset
11 mar - 2020
En av Storbritanniens ministrar, Nadine Dorries, har testats positivt för coronaviruset, rapporterar brittiska medier, enligt TT/SvD. Dorries skriver i ett uttalande att hon så fort hon fick beskedet följde de rekommenderade åtgärderna och har satt sig själv i karantän i sitt hem.
Boris Johnsons lyxresa utreds
9 mar - 2020
Den brittiske premiärministern konservative Boris Johnsons semesterresa över nyår till en privatägd ö till Karibien ska enligt Johnsons egen uppgift finansierats av affärsmannen David Ross. Enligt Ross var beloppet på cirka 183 000 kronor “ett slags understöd”. Bjudresan granskas nu av det brittiska parlamentets kontrollant, uppger The Guardian.
Brittiska regeringen får inte bygga ut flygplats – hotar klimatet
28 feb - 2020
En brittisk domstol slog på torsdagen fast att regeringens plan på att bygga ut flygplatsen Heathrow utanför London på miljömässiga grunder är olaglig, rapporterar Reuters. Domstolen anser att regeringen inte tagit landets åtaganden i Parisklimatavtalet från 2015 i beaktande i sitt beslut. Regeringen kommer inte överklaga domen, det kommer dock ägarna av flygplatsen att göra.
Storbritannien vill införa poängsystem för invandring
20 feb - 2020
Högkvalificerad utländsk arbetskraft ska prioriteras – den brittiska konservativa regeringen vill införa ett poängbaserat system för att avgöra vilka som ska få invandra och arbeta i landet. Förslaget möts av högljudd kritik, enligt TT/GP.
Johnsons attack på public service – hårdbantar BBC
18 feb - 2020
Boris Johnson vill skrota tv-avgiften och hårdbanta BBC – ett tilltag som beskrivs som en fullskalig attack mot det brittiska public service-bolaget, skriver SvD.
Efter brexitkonflikten - Brittiska domstolars makt utreds
14 feb - 2020
En parlamentarisk utredning i Storbritannien ska titta närmare på tillsättningen av domare i Högsta domstolen och domstolars rätt att granska lagar, rapporterar DN. I höstas slog Högsta domstolen fast att den konservative premiärministern Boris Jonsons beslut att stänga parlamentet under behandlingen av brexitfrågan var olaglig och extrem.
– Beslutet var olagligt eftersom det fick till följd att det hindrade parlamentets möjlighet att utföra sina konstitutionella uppdrag utan rimliga motiveringar, sade högsta domstolens ordförande Brenda Hale, när domen föll.
Storbritanniens finansminister avgick
14 feb - 2020
Finansminister Sajid Javid avgick på torsdagen i samband med att premiärminister Boris Johnson stuvade om i sin konservativa regering. Javid avgick i protest mot att Johnson krävde att han skulle avskeda alla sina rådgivare för att få behålla jobbet, rapporterar brittiska medier. Ny finansminister är Rishi Sunak som tidigare arbetat unde Sajid Javid.
Skottlands ledare söker ny folkomröstning
31 jan - 2020
Den skotska förstaministern Nicolas Sturgeon meddelade på fredagen att hon kommer att försöka anordna en ny folkomröstning om självständighet från Storbritannien, skriver Financial Times. Hon motiverar sin önskan med att Skottland i dag lämnar EU mot sin vilja. Den brittiske premiärministern Boris Johnson har avvisat en ny självständighetsomröstning. Men Sturgeon kan komma att utreda huruvida en folkomröstning kan hållas utan godkännande från London, enligt tidningen. En majoritet av skottarna röstade 2014 för att vara kvar i Storbritannien
Brittisk centralbank ser tecken på tillväxt
31 jan - 2020
Den brittiska centralbanken Bank of Englands avgående chef Mark Carney ser tecken på att tillväxten i Storbritanniens ekonomi har börjat öka sedan parlamentsvalet i december samtidigt som den globala utvecklingen har stabiliserats, uppger TT/GP.
Britterna står på sig om digitalskatt
24 jan - 2020
Storbritanniens regering vill ha ett handelsavtal med USA. Men planerna på att i april införa en omsättningsskatt på digitala tjänster på amerikanska bolag som Google, Facebook och Amazon kvarstår, bekräftar flera brittiska ministrar, uppger TT/GP.
Johnson blickar mot Afrika efter brexit
21 jan - 2020
Sexton afrikanska ledare är på besök i London, och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vill försöka få Storbritannien att bli den självklara investeringspartnern, uppger TT/GP.
Antisemitism i fokus i Labours ledarval
20 jan - 2020
Frågan om antisemitism inom det brittiska Labourpartiet är i fokus när kandidaterna till att bli dess nya partiledare presenterar sig, skriver TT/GP. Fem kandidater ställer upp för att bli ny Labourledare efter Jeremy Corbyn: Rebecca Long-Bailey, Jess Phillips, Emily Thornberry, Lisa Nandy och Keir Starmer.
Nordirlands regering tillbaka på jobbet
14 jan - 2020
Tre år av politiskt dödläge är över i Nordirland då den på tisdagen fick en ny regering, skriver TT/SvD. Den brittiska landsänden har stått utan regering sedan nationalistpartiet Sinn Féin hoppade av samarbetet med probrittiska Demokratiska unionistpartiet (DUP). Enligt Långfredagsavtalet från 1998 ska de probrittiska och Irlandsvänliga partierna samstyra Nordirland, men förhandlingarna har strandat gång på gång.
Krav på ny folkomröstning i Skottland
20 dec - 2019
Efter det brittiska valet är det fullt rimligt att hålla en ny folkomröstning om självständighet för Skottland, anser den regionala regeringschefen Nicola Sturgeon, enligt TT/SvD. Nej, säger den brittiska regeringen på nytt.
En procent mer stöd för brittiska konservativa gav 48 nya mandat
17 dec - 2019
I förra veckans brittiska parlamentsval fick premiärminister Boris Johnsons konservativa Tory 43,6 procent av rösterna. Det är bara 1,2 procentenheter mer än vad hans företrädare Theresa May fick vid förra valet 2017. Det brittiska valsystemet gör dock att Johnson får 48 fler platser i parlamentets underhus – och därmed en klar majoritet av ledamöterna – jämfört med vad Theresa May fick.
Nyval i Storbritannien – första resultat under kvällen
12 dec - 2019
I dag torsdag går britterna till nyval. Opinionsundersökningar har visat på en ledning för konservativa Tories men de senaste dagarna har socialdemokratiska oppositionspartiet Labour knappat in. De första preliminära resultaten väntas klockan 22:00 på torsdagskvällen. På fredagen ska EU-ländernas stats- och regeringschefer diskutera valresultatets inverkan på brexitförhandlingarna.
Britt företräds av belgare på EU-toppmöte
12 dec - 2019
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kommer inte att delta på torsdagens och fredagens EU-toppmöte i Bryssel med anledning av det brittiska nyvalet. Formellt kommer han att företrädas av mötesordföranden Charles Michel från Belgien.
Tories tappar i viktig mätning inför valet
11 dec - 2019
I en viktig opinionsmätning inför torsdagens brittiska nyval minskar regeringspartiet Tories ledning inför valet, rapporterar Ekot. Enligt mätningen av institutet YouGov, som låg närmast valresultatet i förra valet, får Tories visserligen fortfarande en egen majoritet men marginalerna är små och den sista dagens kampanjaktiviteter kan bli avgörande för valutgången.
Stora skillnader i brittiska opinionsmätningar
9 dec - 2019
Nu har valveckan i Storbritannien inletts och bara några dagar före valet behåller Tories och premiärminister Boris Johnson sin ledning men ledningen varierar mycket utifrån vilken opinionsmätning man tar del av, rapporterar Ekot. Se även Politicos sammavägda opinonsmätningar.
Brexit får mindre plats i spretig valrörelse
2 dec - 2019
Den brittiska politiken har länge överskuggats av turerna kring landets utträde ur EU. Men nu när valet närmar sig har frågan fått stå tillbaka. Vården, brottsligheten och klimatet seglar i stället upp som viktiga valfrågor för britterna, uppger TT/GP.
De konservativa backar och Labour ökar i ny opinionsundersökning
27 nov - 2019
En ny opinionsundersökning visar att stödet för premiärminister Boris Johnson och hans konservativa parti Tories minskar något, rapporterar TT/SVT. Enligt mätningen får det konservativa partiet får 43 procent, vilket är två procentenheter mindre än i förra veckan. Samtidigt växer stödet för oppositionspartiet Labour. Partiet får i samma mätning 32 procent av väljarnas stöd, vilket är en ökning med 5 procentenheter. Se även Politicos grafiska sammanställning över den brittiska opinionen.
Brittiska Labour lanserar radikalt valmanifest
22 nov - 2019
Socialdemokratiska Labour lanserade på torsdagen sitt manifest inför det brittiska nyvalet den 12 december. Manifestet har en rad långtgående förslag som att inom tio år införa en fyra dagars arbetsvecka med samma lön, förstatliga ett antal stora företag och förhandla om utträdesavtalet med EU på tre månader.
Stor ledning för Boris Johnson i mätningarna
18 nov - 2019
Brittiska premiärministern Boris Johnsons konservativa parti – Tories – leder i opinionsmätningarna med 41 procent över socialdemokratiska Labour på 29 procent. Det två partierna har ökat i opinionen samtidigt som Liberaldemokraterna, 14 procent, och Brexitpartiet, 5 procent, fortsätter att minska. Det framgår av Politicos sammanställning.
EU-kommissionen startar rättslig process mot Storbritannien
15 nov - 2019
Den brittiska regeringen bryter mot den senaste överenskommelsen om brexit när den vägrar utse en brittisk kommissionär. Därför startar nu EU-kommissionen en rättslig process mot Storbritannien, rapporterar Ekot.
Storbritannien vägrar nominera EU-kommissionär innan nyval
14 nov - 2019
Tillträdande kommissionsordförande Ursula von der Leyen har vid upprepade tillfällen bett den brittiska regeringen nominera en kandidat till landets EU-kommissionär. Men på onsdagen svarade den brittiske EU-ambassadören att man inte kommer att utse någon kandidat innan nyvalet den 12 december, uppger Politico.
Brexitpartiet kommer inte utmana Torypartiets kandidater
12 nov - 2019
I Storbritannien kommer Brexitpartiet inte att konkurrera med premiärminister Boris Johnsons Tory-parti i parlamentsvalet som hålls den 12 december, enligt partiledaren Nigel Farage som därmed vänder från sitt tidigare löfte att ställa upp i alla valkretsar. Det uppger Ekot.
EU väntar på besked om brittisk kommissionär
12 nov - 2019
EU-kommissionens blivande ordförande Ursula von der Leyen väntar fortfarande på svar från Storbritanniens premiärminister Boris Johnson om vem som ska bli landets nya EU-kommissionär. Om någon.
– Vi har nära kontakt med dem [Storbritannien] om det här och vi väntar oss ett svar i dag, sade von der Leyens talesman Eric Mamer på en pressbriefing i Bryssel på måndagen, uppger TT/GP.
Brexitparti tappar stöd inför brittiskt val
11 nov - 2019
Inför det kommande brittiska parlamentsvalet i december tappar både brexitpartiet BP och brexitmotståndarna i Liberaldemokraterna stöd i väljaropinionen medan inte minst det konservativa partiet men även socialdemokratiska Labour ökar. Enligt en sammanställning av alla aktuella opinionsmätningar var läget i fredags: Konservativa 39 procent, Labour 28 procent, Liberaldemokraterna 16 procent och Brexitpartiet 8 procent. Det kan jämföras med mätningar i juni då de fyra partierna låg jämsides i opinionen mellan 19 och 23 procent, enligt Politicos, Poll of polls.
Ryssar finansierar Tories inför brittiska valet
8 nov - 2019
Ryssar med koppling till president Putin har skänkt motsvarande miljontals kronor till Boris Johnsons Tories, skriver SvD. Samtidigt anklagas partiet för att dölja utredningen om Rysslands inflytande över brexitomröstningen. Storbritanniens premiärminister Boris Johnsons konservativa parti får allt fler donationer från ryska givare, avslöjar Open Democracy, en organisation som bevakar ekonomiska donationer inom politiken.
Kampanjerna inför oförutsägbart val igång
7 nov - 2019
Den brittiske premiärministern Boris Johnson inledde igår kväll sitt partis valkampanj inför det brittiska nyvalet den 12 december. Därmed har alla partier officiellt inlett valrörelsen i ett oförutsägbart val, rapporterar Ekot.
Ny talman utsedd i brittiska parlamentet
5 nov - 2019
Brittiska parlamentets underhus har utsett en ny talman. Den tidigare Labourledamoten Lindsay Hoyle fick majoritet av rösterna i kvällens omröstningar och ska nu efterträda den välkände John Bercow, uppger Ekot.
Stödet för ett självständigt Skottland växer
30 okt - 2019
Stödet för ett självständigt Skottland har ökat markant sedan Storbritannien röstade för att lämna EU för drygt tre år sedan. Enligt den senaste mätningen av tidningen The Sunday Times Scotland vill hälften av skottarna bryta sig ut ur Storbritannien just nu, uppger Yle.
Labour stödjer nyval
29 okt - 2019
Storbritanniens största oppositionsparti Labour har på tisdagseftermiddagen meddelat att man redo att gå med på ett nyval i december, enligt BBC. Premiärminister Boris Johnson förlorade på måndagen en omröstning, som krävde två tredjedelars majoritet, i underhuset om att utlysa nyval den 12 december. Han lovade därefter att i dag tisdag hålla en ny omröstning om nyval genom ett lagförslag som endast kräver en enkel majoritet för att godkännas.
Boris Johnson lägger fram nytt förslag om nyval
28 okt - 2019
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson gör ett nytt försök med nyval i dag måndag, skriver TT/SvD. Men om inget dramatiskt händer under dagen ser han ut att förlora omröstningen, som kräver två tredjedelar av alla röster för att gå igenom.
Boris Johnson vill ha nyval i december
25 okt - 2019
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson föreslår nyval den 12 december efter beskedet att EU går med att ge britterna uppskov med Brexit. Labourledaren Jeremy Corbyn säger att partiet bara kan stödja ett nyval om ett avtalslöst Brexit försvinner ur diskussionerna för gott, skriver DN.
Nu är abort lagligt i Nordirland
22 okt - 2019
Nordirlands abortförbud från 1861 är historia. Nya reformer ska nu göra både aborter och samkönade äktenskap lagligt, rapporterar SVT. Nordirland har stått utan regering sedan 2017. Den nya lagstiftningen som nu ska komma att gälla kommer i stället från den brittiska regeringen. Man vill att Nordirlands lagar i frågorna ska vara i linje med övriga Storbritanniens.
Dömda homosexuella benådas i Skottland
16 okt - 2019
Skotska män som dömts för ”homosexuella aktiviteter” benådas automatiskt, enligt en ny lag som ska rätta till ett ”historiskt fel”, uppger TT/SVT. Lagen omfattar alla som tidigare dömts för allt från sex till kyssar eller flirtande med andra av samma kön. Inget av det är olagligt i dag, och de som nu benådas kan ansöka om att få sina brottsregister rensade på uppgifterna.
Skottland förbjuder barnaga
4 okt - 2019
Det skotska parlamentet röstade under torsdagen igenom att införa ett förbud för föräldrar och vårdnadshavare att slå sina barn. Skottland är därmed den första delen av Storbritannien att helt förbjuda barnaga, rapporterar nyhetsbyrån AFP/Ekot.
Ännu en motgång för Johnson – parlamentet röstar nej till uppehåll
27 sep - 2019
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har en fortsatt kämpig vecka. Under torsdagen beslutade parlamentet att rösta emot regeringens förslag om att hålla parlamentet temporärt stängt under tiden konservativa Torypartiet har planerat sin kongress, uppger SVT.
Spricka djupnar inom brittiska Labour
23 sep - 2019
Falanger inom det brittiska partiet Labour tar strid om partiets inriktning inför öppen ridå på dess partikonvent i Brighton i Storbritannien, uppger TT/GP. Splittringen rör Labours hållning i brexitfrågan, men handlar även om partiets framtid då flera opinionsmätningar visar på kraftigt fallande stöd.
Brittisk talman avgår
10 sep - 2019
Det brittiska underhusets talman John Bercow meddelade på måndagen överraskande att han avgår 31 oktober. De sker efter att hans konservativa Tory-parti beslutat att inte nominera honom till ytterligare en mandatperiod.
Fransk-brittiskt migrantsamarbete
30 aug - 2019
Storbritannien ska eventuellt ge Frankrike ekonomiskt stöd i arbetet med att begränsa antalet migranter som försöker korsa Engelska kanalen.
"Frankrike har, liksom Storbritannien, ett intresse av att begränsa dessa kanalövergångar", uppger franska inrikesdepartementet efter ett ministermöte på torsdagen, enligt TT/SvD.
Storbritannien skickar fler krigsskepp till Hormuzsundet
23 jul - 2019
Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt uppger på tisdag att landet svarar på Irans agerande i Hormuzsundet genom att skicka fler krigsskepp till området, uppger Yle. Iranska Revolutionsgardet beslagtog på fredag den brittiska tankern Stena Impero som befann sig i Hormuzsundet.
Krismöte om brittisk tanker
22 jul - 2019
I Storbritannien har premiärminister Theresa May kallat till ett möte med regeringens krisgrupp senare under måndagen, rapporterar Ekot. Det efter att Iran beslagtagit en svensk-ägd brittisk-flaggad oljetanker i fredags.
Första steget mot samkönade äktenskap och fri abort i Nordirland
10 jul - 2019
Parlamentet i London röstade under tisdagskvällen för att tillåta samkönade äktenskap och fria aborter i Nordirland. Anhängarna ser beslutet som en stor framgång men fortfarande återstår många frågetecken, enligt Ekot. Nordirland har i dag helt andra lagar på de här områdena än övriga Storbritannien. Aborter är till exempel förbjudna i alla situationer utom när moderns liv är i fara, också vid våldtäkt.
Mätningar: Boris Johnson klar favorit
5 jul - 2019
De kommande dagarna blir avgörande för vem som kommer leda Storbritannien efter premiärminister Theresa Mays avgång. Nu börjar tory-medlemmarna rösta om vilken partiledare de vill ha – och även om Boris Johnson åter är tydlig favorit så håller hans motståndare Jeremy Hunt hoppet uppe, enligt Ekot.
Storbritannien sätter nollmål för utsläpp
28 jun - 2019
Sedan en ny lag trätt i kraft om att ha minskat utsläppen av växthusgaser till noll 2050 blev Storbritannien på torsdagen det första landet bland de stora ekonomierna i G7-gruppen att sätta ett så ambitiöst mål, skriver TT/SvD. Kostnaden för omställningen beräknas bli enorm.
Kritiserad Labourpolitiker tillbaka
28 jun - 2019
Den brittiske parlamentarikern Chris Williamson har välkomnats tillbaka i Labourpartiet, efter några månaders avstängning som en följd av ett kritiserat uttalande om antisemitism, rapporterar TT/SvD. Sedan 2016 har anklagelser duggat tätt mot Labour för flathet mot antisemitism. I februari hoppade nio parlamentariker av och uppgav detta, liksom hanteringen av brexit, som skäl. En vecka senare fångades Chris Williamson på film när han sade att hans parti varit "för ursäktande" om antisemitism. För det uttalandet blev han avstängd.
Två kvar i brittisk partiledarkamp
21 jun - 2019
Utrikesminister Jeremy Hunt utmanar förhandsfavoriten Boris Johnson om att få leda Tory-partiet och därmed bli Storbritanniens nästa premiärminister. Nu är det upp till partiets medlemmar att rösta fram sin kandidat. Resultatet väntas i vecka 30.
Fyra kvar i brittiska partiledarkampen
20 jun - 2019
Den tidigare brittiske utrikesministern Boris Johnson har vunnit även den tredje omgången i det konservativa Torypartiets partiledarval. 143 av Tory-parlamentarikerna röstade på Johnson. Jeremy Hunt fick 54 röster och Michael Gove fick 51 röster. Sajid Javid fick 38 röster och Rory Stewart fick 27 röster, enligt Yle. Stewart går därmed inte vidare i partiledarvalet som fortsätter på torsdagen med två omgångar av omröstningar.
Ny omröstning hos Tory-partiet: Boris Johnson befäster sitt favoritskap
19 jun - 2019
Processen med att hitta Storbritanniens nästa premiärminister fortsätter. I en andra omgång av Konservativa partiets ledarval fick Boris Johnson flest röster – och den tidigare brexitministern Dominic Raab petas efter att han fick för få röster. Förhandsfavoriten Boris Johnson fick, liksom tidigare omröstning, starkast stöd med 126 röster. Utrikesminister Jeremy Hunt hamnade långt efter med sina 46 röster och miljöministern Michael Gove på 41 röster, uppger SVT.
Tre ute ur ledarkampen – Johnson överlägsen
14 jun - 2019
Tio förhoppningsfulla kandidater till uppdraget som ny ledare för det brittiska Konservativa partiet har nu krympt till sju, uppger TT/SvD. I den första interna partiomröstningen försvann Andrea Leadsom, Esther McVey samt Mark Harper. Favorittippade Boris Johnson fick överlägset flest röster.
I dag anmäler sig Mays efterträdare
10 jun - 2019
Klara, färdiga, gå. I dag börjar formellt kampen mellan brittiska högerpolitiker om att efterträda Theresa May som ledare för Konservativa partiet – och sannolikt även för Storbritannien, rapporterar TT/GP.
Theresa May avgår och kampen om hennes efterträdare tar vid
7 jun - 2019
Storbritanniens premiärminister Theresa May avgår i dag fredag och de styrande konservativa inleder genast ordförandekampen på allvar. Hugade kandidater bör anmäla sitt intresse senast på måndag för att kunna hitta en ny ledare innan slutet av månaden, skriver Yle.
Stora protester väntas mot Trumps besök
4 jun - 2019
Det väntas stora protester i dag när Donald Trumps brittiska statsbesök i dag tisdag går in på sin andra dag. Det blir i så fall en stor kontrast till gårdagen då det var lugnt på Londons gator, rapporterar Ekot.
EU:s anti-bedrägeribyrå granskar Nigel Farage
27 maj - 2019
Olaf, EU:s anti-bedrägeribyrå, undersöker just nu om man ska öppna en formell utredning mot Nigel Farage, ledare för Brexitpartiet, som är stor vinnare i det brittiska EU-valet.
Farage misstänks under sin tid som ledamot av Europaparlamentet ha tagit emot donationer för ett värde motsvarande över fem miljoner kronor från den brittiske miljonären Arron Banks utan att deklarera dem, vilket EU-parlamentariker är skyldiga att göra.
Olafs pressansvariga bekräftar i dag måndag för Europaportalen uppgifter i The Guardian om att byrån arbetar med att bedöma fallet.
Besked i dag: May lämnar som regeringschef
24 maj - 2019
På fredagen stod det klart att Storbritanniens konservativa premiärminister Theresa May avgår från sin post den 7 juni. Det meddelade hon tårögd vid en presskonferens utanför statsministerbostaden på Downing Street 10.
– Jag har varit Storbritanniens andra, men definitivt inte sista, kvinnliga premiärministern sa hon i dag. Se hennes historiska tal här. Theresa May lämnar också partiledarskapet i Tories.
Krav på utredning av brittiska EU-valet
24 maj - 2019
Krav kommer nu på att omständigheterna i det brittiska EU-valet måste utredas då hundratals EU-medborgare nekades att rösta i vallokalerna, enligt Financial Times. Bland annat skriver belgaren Guy Verhofstadt, ledare för partigruppen Alde i EU-parlamentet, på Twitter att omfattningen måste undersökas. Samtidigt uppger Labourledamoten Catherine West att hon redan i april slog larm i underhuset om att något liknande kunde ske.
Stora svårigheter för EU-medborgare rösta i Storbritannien
24 maj - 2019
EU-medborgare som bor i ett annat medlemsland har rätt att rösta i det landets EU-val. Men flera EU-medborgare i Storbritannien som BBC talat med säger sig ha stött på stora administrativa svårigheter för att kunna rösta och många har nekats att rösta. Brittiska valmyndigheten menar att det senfärdiga beslutet att landet skulle delta i EU-valet trots brexit har bidragit til att situationen uppstått.
Valkommission inspekterar Brexitpartiets donationer
21 maj - 2019
Den brittiska valkommissionen kommer i dag tisdag att avlägga en inspektion hos det brittiska Brexitpartiet, skriver The Guardian. Det sker sedan landets tidigare premiärministern Gordon Brown (Labour) uppmanat kommissionen att utreda huruvida partiet i sin kampanj inför EU-valet tagit emot och dolt utländska donationer via betaltjänsten Paypal. Brittiska partier får, enligt reglerna, inte motta pengar från utlandet inför val.
Boris Johnson – inte bunden till brexitdeal
14 maj - 2019
Storbritanniens före detta utrikesminister Boris Johnson är en av 14 Tory-politiker som i dag, tisdag, i ett brev till premiärminister Theresa May skriver att de inte anser sig vara bundna av en eventuell kommande överenskommelse mellan May och EU om en tullunion. Deras syfte är att förmå May att inte göra upp med oppositionspartiet Labour om en tullunion med EU efter brexit. I brevet listas fem huvudargument till att en sådan skulle vara negativ för Storbritannien och brevskrivarna hävdar att partiets framtida ledare inte skulle vara bunden till ett avtal som May tecknar.
Polis utreder brittisk EU-kandidat
8 maj - 2019
Polisen i London har inlett en utredning mot EU-skeptiska och högerextrema partiet UKIP:s EU-kandidat Carl Benjamin efter att han riktat grova sexuella kommentarer mot den kvinnliga labourparlamentarikern Jess Phillips. Enligt opinionsundersökningar riskerar partiet att åka ut ur EU-parlamentet, skriver Euractiv.
Baronessor lämnar brittiska regeringen
7 maj - 2019
Ytterligare två personer med uppdrag i den brittiska regeringen lämnar sina poster. Det är baronessan Rona Fairhead, statssekreterare i departementet för internationell handel, och baronessan Zahida Parveen Manzoor, som tjänstgjorde i regeringen som så kallad inpiskare. Enligt The Guardian anger båda personliga skäl som orsak.
Nya Tory-krav på Mays avgång
7 maj - 2019
Storbritanniens premiärminister Theresa May fortsätter sin svåra balansgång. I dag tisdag träffar hon Torypartiets så kallade 1922-kommitté, för att ”skapa klarhet” kring regeringens brexitsamtal med oppositionspartiet Labour. Under mötet väntas kommitténs ordförande Graham Brady komma att kräva att hon tillkännager ett datum för sin avgång, uppger BBC.
Brittisk minister som sparkats utreds inte
6 maj - 2019
Polisen i Storbritannien ska inte utreda den sparkade försvarsministern Gavin Williamson, som pekats ut som den som läckt uppgifter om att det kinesiska telekombolaget Huaweis produkter skulle användas i ett kommande 5G-nät, uppger Ekot.
Labour och Tories backar i lokalvalen
3 maj - 2019
De första resultaten efter lokalvalen i Storbritannien har under natten börjat trilla in. Och det är Labour och Konservativa partiet som har fått ta smällarna efter vårens brexitkaos. Som väntat tappar partierna stort, skriver TT/SvD.
Bank of England höjer tillväxtprognos
3 maj - 2019
Den brittiska centralbanken Bank of England skriver upp tillväxtprognosen för 2019 till 1,5 procent från tidigare 1,2 procent, uppger TT/SvD.
Brittiska liberaler vill utreda läckor
2 maj - 2019
Det brittiska liberaldemokratiska partiet begär i ett brev tilll Scotland Yard att anklagelserna mot den avsatte försvarsministern Gavin Williamsson, som påstås ha läckt information från ett möte i landets nationella säkerhetsråd, utreds. Syftet ska vara att ”klargöra huruvida Williamssons handlingar innebar en läcka”, rapporterar BBC. Men enligt Scotland Yard är ärendet i nuläget snarare en fråga för säkerhetsrådet och regeringen.
Brittiskt parlament liknar klimatläget vid en nödsituation
2 maj - 2019
Parlamentet i Storbritannien är först i världen att officiellt deklarera att det råder en miljö- och klimatmässig nödsituation och att klimatåtgärder brådskar. Beslutet togs, uppger CNN, sedan svenska Greta Thunberg uppmanat parlamentet att agera i frågan och efter att tusentals aktivister i miljörörelsen Extinction Rebellion blockerat vägar i London i mitten av april. Labourledaren Jeremy Corbyn, som lade fram motionen i onsdags, hoppas att det symboliska beslutet ska bana väg för ”en våg av klimatåtgärder i parlament och regeringar runt om i världen”, skriver The Independent.
Nya bakslag väntas för May
2 maj - 2019
Storbritanniens premiärminister Theresa May stålsätter sig för rejäla bakslag i dagens lokalval i England och Nordirland. Cirkusen kring brexit väntas göra Konservativa partiet till den stora förloraren, skriver TT/SvD.
Theresa May sparkar försvarsminister efter läcka
2 maj - 2019
Storbritanniens premiärminister Theresa May har sparkat landets försvarsminister Gavin Williamson. Han anklagas för att ha läckt information från landets nationella säkerhetsråd, kopplad till det kinesiska telekombolaget Huawei, rapporterar SVT. Gavin Williamsson säger sig vara oskyldig, skriver The Guardian.
Labourledamöter vill valkampanja för ny brexitomröstning
30 apr - 2019
Två Labourledamöter i det brittiska parlamentet uppmanar nu partiledaren Jeremyn Corbyn i ett brev att inkludera en kampanj för en andra folkomröstning om brexit i partiets EU-valmanifest. Brevet från Peter Kyle och Phil Wilson skrevs innan Labours partistyrelse i dag tisdag ska spika ett preliminärt manifest inför EU-valet, uppger The Guardian.
Brittiska regeringen säger nej till skotsk folkomröstning
26 apr - 2019
Storbritanniens vice premiärminister David Lidington sade på torsdagen nej till den skotska regionledaren Nicola Sturgeons krav om en ny självständighetsfolkomröstning senast 2022, rapporterar BBC. Han motiverade sitt besked med att det inte finns några bevis för att skottarna skulle ha ändra sig sedan den förra omröstningen 2014 då en majoritet röstade för att vara kvar i Storbritannien.
Brexitoro: Investeringar i Storbritannien ned 20 procent
25 apr - 2019
Investeringarna i Storbritannien är 20 procent lägre jämfört med prognoserna innan landets EU-omröstning 2016. Orsaken är i första hand osäkerheten som brexit skapar, uppgav landets finansminister Philip Hammond på onsdagen, enligt nyhetssajten Politicshome.
Sturgeon vill ha ny omröstning för Skottland
25 apr - 2019
En ny folkomröstning om huruvida Skottland ska bli självständigt eller inte bör hållas inom två år, tycker Skottlands lokala regeringschef Nicola Sturgeon, skriver TT/SvD.
Amnestychef ifrågasätter Nya IRA:s mordursäkt
24 apr - 2019
I Nordirland har terrorgruppen Nya IRA bett om ursäkt för man dödade journalisten Lyra McKee under en sammandrabbning i gränsstaden Londonderry i förra veckan. Enligt IRA ska hon ha stått ”bredvid fiendestyrkorna” men enligt en video som SVT visade på onsdagen kvällen står hon längst bak i en folksamling.
Människorättsorganisationen Amnesty Internationals Nordirlandchef Patrick Corrigan ifrågasätter ursäkten:
– De har bett om ursäkt för mordet på Lyra McKee, men det är inte uppriktigt menat. Det är ett försök att begränsa skadorna som PR-specialister skulle kalla det. De vet att människor över hela den irländska ön är oerhört arga och ogillar dem i allra högsta grad. Och det här är nog deras sätt att försöka undgå den vreden så att de kan fortsätta sin kamp.
Kommunist i Farages brexitparti
24 apr - 2019
Den förre kommunisten Claire Fox står på plats fem på den högerpopulistiske brexitörens Nigel Farages nya Brexitparti inför EU-valet i maj.
– Jag har ägnat hela mitt liv åt kampen för vänsterpolitik så ingen är mer överraskad än jag att stå som kandidat för Nigel Farages Brexitparti, sade Fox enligt The Guardian.
En tredjedel av Labour vill säkra ny brexitomröstning
8 apr - 2019
En tredjedel av Labours ledamöter i parlamentet, 80 av 246, skrev i helgen brev till sin partiledare Jeremy Corbyn, som förhandlar med det konservativa Tory-partiet i brexit-frågan. Parlamentarikerna kräver att en uppgörelse mellan partierna ska innehålla en försäkran om att det ska hållas en andra folkomröstning i frågan om landets medlemskap i EU, enligt The New European. När det brittiska underhuset för en vecka sedan sonderingsröstade om att hålla en ny folkomröstning var 203 Labour-ledamöter för en sådan.
Ökad risk för hård brexit efter tredje nej
29 mar - 2019
Det brittiska parlamentet har i dag fredag för tredje gången röstat nej till det utträdesavtal som premiärminister Theresa Mays förhandlat fram med EU. Avtalet röstades ner med 58 röster. Det innebär att risken för ett avtalslöst brittiskt utträde den 12 april ökar.
Europeiska rådets ordförande Donald Tusk har meddelat att han på grund av det brittiska parlamentets beslut kallar till ett extrainkallat toppmöte för EU:s stats- och regeringschefer den 10 april.
Brittisk rapport varnar för säkerhetsrisker i Huaweis produkter
29 mar - 2019
Den brittiska statliga kommitté som har hand om att övervaka Huaweis produkter publicerade på torsdagen en rapport som i kraftiga ordalag varnar för säkerhetsrisker med det kinesiska bolaget som tillverkar kommunikationsutrustning. Enligt rapporten, som Financial Times skriver om, handlar riskerna om brister i programmeringen och it-säkerheten som medför sårbarheter i systemet. Man har däremot inte hittat några bevis på kinesiskt spionage via Huaweis produkter.
Norge och Island skriver brexitavtal
19 mar - 2019
Storbritannien är överens med Norge och Island om ett avtal som säkrar tullsatserna om det blir så att Storbritannien kraschar ut ur EU utan utträdesavtal, enligt TT/SVT. Sedan tidigare har Storbritannien ett liknande avtal med Liechtenstein.
Majoritet av europeiska länder missar Nato-mål
15 mar - 2019
Den militära alliansen Natos europeiska medlemmar når fortfarande inte upp till det mål om att lägga minst två procent av BNP på försvaret som Nato-länderna enats om. Enligt en uppskattning gjord av Nato nådde endast Storbritannien, Polen, Grekland, Estland, Litauen och Lettland upp till målet under 2018, medan länder som Frankrike, Tyskland och Italien ligger under det. Spaniens, Belgiens och Luxemburgs militära uppgifter når inte ens upp till en procent av BNP.
Britter planerar tullar vid hård brexit
14 mar - 2019
Priset på matvaror och bilar i Storbritannien kommer att stiga rejält om landet lämnar EU utan ett avtal. Det visar den handelsplan som den brittiska regeringen presenterade i går, onsdag. Enligt planen skulle Storbritannien införa tullar på 10 procent på bilar samt avgifter på import av nöt-, griskött och kyckling, rapporterar Financial Times. I planen står regeringen samtidigt fast vid att några gränskontroller inte kommer att genomföras vid den nordirländska gränsen, vilket gör att oro uppstått över att den kan komma att bli en inkörsport för smuggelgods för varor som kommer via EU-landet Irland, enligt Politico.
Storbritannien sänker tillväxtprognos
14 mar - 2019
Storbritannien har sänkt sin prognos för tillväxten 2019. Det meddelade finansminister Philip Hammond i samband med att han lade fram vårbudgeten på onsdagen, skriver TT/GP. Den brittiska ekonomin beräknas växa med 1,2 procent i år, en nedjustering från den tidigare prognosen på 1,6 procent.
Spanien upprört över bebyggelse i Gibraltar
26 feb - 2019
Den spanska utrikesministern har skickat ett brev till brittiska myndigheter där han hotar med en juridisk process på grund av det Spanien uppfattar som ett brott mot landets suveränitet gällande ny bebyggelse i det brittiska territoriet Gibraltar, beläget i södra Spanien. Enligt källor till El País menar den spanska regeringen att bebyggelsen skulle medföra att britterna tillskansar sig en del av havet, som tillhör Spanien.
Britter har svårt att få japanskt handelavtal
18 feb - 2019
Samtidigt som den brittiska regeringen försöker få utträdesavtalet med EU i hamn, brottas man med att säkra handelsavtal som ska ersätta de avtal som man haft via EU. Financial Times rapporterar att förhandlingarna om ett handelsavtal med Japan stött på patrull efter att britterna skickat ett brev där man försökt få japanerna att skynda på processen, något som tolkades som en anklagelse om att släpa fötterna efter sig.
May ber om mer tid för brexit
12 feb - 2019
I ett uttalande i brittiska underhuset på tisdagen bad premiärminister Theresa May ledamöterna om ”lite mer tid” för att driva igenom de förändringar som de kräver för att rösta ja till utträdesavtalet med EU. Hon lovade samtidigt att uppdatera underhuset den 26 februari om hur förhandlingarna går, rapporterar BBC.
”Efter att ha enats med EU om ytterligare förhandlingar behöver vi nu lite mer tid för att fullborda processen. Samtalen befinner sig på ett avgörande stadium. Nu måste vill alla behålla våra nerver för att få till de förändringar som detta hus behöver och leverera brexit i tid”, sade May, enligt The Guardian.
Sämre fart i brittisk ekonomi
12 feb - 2019
Den brittiska ekonomin tappar fart. BNP-tillväxten fjärde kvartalet föll till 1,3 procent, jämfört med samma period 2017. Och mot slutet av året, december, låg tillväxten på månadsbasis på minus, enligt TT/SvD.
Hemlig grupp planerar för brittiskt utträde
8 feb - 2019
En hemlig grupp inom den brittiska regeringen arbetar med att ta fram en plan för hur man ska stärka den brittiska ekonomin vid ett avtalslöst utträde ur EU, rapporterar Financial Times. Planen, kallad ”Projekt efter”, går bland annat ut på att sänka skatter och avgifter och stödja brittisk export.
EU rundar USA-sanktioner för handel med Iran
1 feb - 2019
För att kringgå USA:s ekonomiska sanktioner mot Iran har nu Tyskland, Frankrike och Storbritannien kommit överens om att skapa en mekanism som möjliggör för europeiska företag att handla med landet. Syftet är att rädda kärnenergiavtalet från 2015 där Iran åtog sig att begränsa sin kärnteknik mot att Väst lyfte sina ekonomiska sanktioner.
USA drog sig i fjol ur avtalet, eftersom man menar att Iran frångått det. Men EU anser att så inte är fallet. Enligt källor som Financial Times har talat med har den nya mekanismen främst ett symboliskt värde då få företag inte väntas vara beredda att handla med Iran för att inte riskera hamna i konflikt med USA.
L: Sverige borde lova britterna hjälp vid kris eller krig
25 jan - 2019
Sverige borde förstärka de säkerhetspolitiska banden med Storbritannien när landet lämnar EU liksom försvarssamarbetet, enligt Liberalernas försvarspolitiska talesperson Allan Widman, rapporterar Ekot.
Britter och spanjorer kommer få rösta i lokalval efter brexit
22 jan - 2019
Britter som är bosatta i Spanien och spanjorer som bor i Storbritannien kommer att fortsatt få lov att rösta i lokalvalen efter det brittiska utträdet ur EU. Det kom Spanien och Storbritannien överens om på måndagen enligt El País. Beslutet, som kommer gälla även vid ett avtalslöst brexit, påverkar 300 000 britter i Spanien och 175 000 spanjorer i Storbritannien.
Londonresan kan bli klurigare
21 jan - 2019
Det är oklart vad som kommer att gälla för inresa och inflyttning till Storbritannien efter den 29 mars då landet lämnar EU, det uppger statliga Kommerskollegium som publicerat tips för privatpersoner som bor i eller planerar att resa till Storbritannien. Enligt Kommerskollegium är det mycket som är oklart om Storbritannien lämnar EU utan avtal då sådant som inresetillstånd och krav för den som ska bo i landet blir upp till brittiska nationella myndigheter att besluta om.
Två gripna för bombdåd på Nordirland
21 jan - 2019
Polisen i Nordirland har gripit två personer för misstänkt samband med explosionen i Londonderry i helgen, uppger Ekot. Polisen misstänker att en utbrytargrupp från organisationen IRA, som numera har lagt ner vapnen, kan ligga bakom explosionen.
Ingen senareläggning av brexit begärd
18 jan - 2019
Storbritannien har inte hittills begärt att EU förlänger perioden innan nationen ska tåga ut ur EU. I dagsläget väntas utträdet ske den 29 mars.
– Vi har inte fått någon begäran om förlängning, sade EU-kommissionens ptalesperson Margaritis Schinas på fredagen i Bryssel och tillade att den brittiska premiärministern Theresa May uteslöt en förlängning senast i går. Om utträdesdagen trots allt skjuts upp framöver anser kommissionen att det är tveksamt om brittiska medborgare kan ha rätt att rösta i valet till EU-parlamentet 23-26 maj.
Mays brakförlust kan tvinga EU att tänka om
17 jan - 2019
Det stora nederlaget för brexitavtalet i det brittiska parlamentet kan tvinga EU att tänka om, skriver Financial Times. Detta särskilt när det gäller reservplanen för gränsen mellan Irland och Nordirland, som vållat mycket missnöje i Storbritannien. Tidningen har bland annat talat med Hosuk Lee-Makiyama, chef för tankesmedjan European Centre for International Political Economy, som säger att ”bollen ligger definitivt på EU:s planhalva”.
Brittisk militär sätts i beredskap inför brexit
19 dec - 2018
Med bara dryga tre månader kvar innan det brittiska utträdet beslutade den brittiska regeringen på tisdagen att dra igång de sista förberedelserna inför ett avtalslöst brexit. Det innebär bland annat, enligt försvarsministern Gavin Williamson, att 3 500 militärer sätts i beredskap inför eventuella störningar, enligt CBC.
Brittiska parlamentets brexit-omröstning blir i januari
18 dec - 2018
Storbritanniens premiärminister Theresa May sade i måndags att parlamentets omröstning om utträdesavtalet med EU kommer att hållas i mitten av januari, det uppger Reuters.
Detta efter att May skjutit upp omröstningen som skulle ha hållits i december av rädsla för att avtalet inte skulle gå igenom.
Samtidigt varnade hon ledamöterna för att en andra folkomröstning om brexit, som nu diskuteras, kan orsaka "oreparabla skador" när det gäller förtroendet för brittisk politik.
Drastisk nedgång i brittisk export av varor
17 dec - 2018
Den brittiska exporten av varor är nu lägre än den har varit på tre år. Detta som ett resultat av oron kring brexit och den ekonomiska nedgången i Kina och USA, rapporterar The Guardian. Det är konsultföretaget BDO som ligger bakom mätningen som visar att den brittiska exporten av varor varit på nedgång sedan början av 2017 och nu är lägre än vad den varit sedan 2015.
May träffar europeiska ledare
11 dec - 2018
Efter gårdagens besked att Storbritanniens premiärminister Theresa May skjuter upp omröstningen om det brittiska utträdesavtalet med EU kommer May nu att träffa flera europeiska ledare, bland annat Tysklands förbundskansler Angela Merkel. May har som målsättning att få till ändringar i avtalet som kan övertyga det brittiska parlamentet om att rösta för det.
I dag, tisdag, ska det brittiska parlamentet hålla en extrainsatt debatt om Mays beslut att skjuta upp omröstningen, rapporterar Reuters.
Fartyg som spelade nationalsång vållar konflikt
7 dec - 2018
Storbritannien kommer att lämna in ett formellt klagomål mot att ett spanskt militärfartyg spelade den spanska nationalsången när det passerade brittiska Gibraltar, rapporterar El País. Enligt den brittiska Spanienambassadören Simon Manley handlar klagomålet dock inte om nationalsången, utan om att fartyget färdades i brittiskt vatten utan tillstånd. Spanien medger dock inget intrång eftersom man inte erkänner att havsområdet utanför Gibraltar står under brittisk jurisdiktion.
Brittisk regering måste offentliggöra juridisk utredning
5 dec - 2018
Den brittiska regeringen blev på tisdagskvällen nedröstad då parlamentet krävde att den rättsliga utredningen kring utträdesavtalet med EU ska offentliggöras, rapporterar Reuters. Det är den brittiska justitiekanslern Geoffrey Cox som författat utredningen.
Parlamentets ledamöter röstade också för att parlamentet ska ges mer makt om utträdesavtalet röstas ner den 11 december.
Fyra partier kräver att May publicerar rättsliga detaljer
3 dec - 2018
Fyra brittiska partier, bland annat Labour och nordirländska Democratic Unionist Party, kommer på måndag att kräva av Theresa May att offentliggöra den juridiska rådgivning regeringen fick av justitiekanslern Geoffrey Cox om brexit-avtalet, rapporterar The Telegraph. Något som ytterligare kan försena processen med att godkänna utträdesavtalet.
Spansk premiärminister nöjd med överenskommelse om Gibraltar
26 nov - 2018
Efter hot om att blockera EU-ledarnas godkännande av brexitavtalet fick den spanska regeringen igenom ett tillägg inför söndagens toppmöte som bekräftar att Spanien får veto i framtida förhandlingar som rör det brittiska territoriet Gibraltar.
I dokumentet klargörs att framtida avtal mellan EU och Storbritannien inte per automatik kommer att inkludera Gibraltar, vilket man från spanskt håll menat att brexitavtalet annars riskerade att leda till. ”I och med brexit förlorar vi alla, särskilt Storbritannien, men vad gäller Gibraltar vinner Spanien”, sade Spaniens premiärminister Pedro Sánchez i söndags, skriver El País.
Storbritannien ansöker om WTO-medlemskap
26 nov - 2018
I och med Storbritanniens utträde ur EU kommer landet i morgon, tisdag, att söka medlemskap i Världshandelsorganisationen WTO. Om någon av WTO:s medlemsländer motsätter sig ett brittiskt medlemskap kan deras ansökan blockeras, något som skulle medföra att brittiska företag förlorar tillträdet till en stor del av den internationella marknaden, rapporterar Bloomberg News.
Spaniens premiärministern står fast vid ett nej till Brexit
23 nov - 2018
Spaniens premiärminister, Pedro Sanchez, gick sent på torsdagkväll ut på Twitter och meddelande att ”Efter ett samtal med Theresa May, fortsätter våra positioner att vara långt ifrån varandra. Min regeringen kommer alltid att försvara Spaniens intressen. Om det inte blir några förändringar, lägger vi in veto mot Brexit”. Samtidigt som May under torsdagen antydde att Spanien och Storbritannien kommit fram till en lösning på Gibraltar-frågan.
På söndag nästa vecka hålls också regionalval i spanska regionen Andalusien som gränsar till Gibraltar, där runt 10 000 spanjorer arbetar.
Spanien har inget emot Skottland i EU
21 nov - 2018
Spanien skulle inte opponera sig mot att Skottland går med i EU som en självständig nation förutsatt att utbrytningen från Storbritannien är lagligt bindande, säger Spaniens utrikesminister Josep Borrell, enligt TT/GP.
Brittiskt näringsliv stödjer brexit-avtal
19 nov - 2018
Brittiska företagsledare är oroliga att utträdesavtalet mellan Storbritannien och EU, som den brittiska regeringen godkände i förra veckan, ska stoppas i landets parlament. John Allan, ordförande för Confederation of British Industry, den brittiska motsvarigheten till Svenskt Näringsliv, kommer vid ett möte i dag, måndag, att uppmana politiker att ta hänsyn till företagens bästa samt ta upp att tillväxten skulle påverkas negativt av ett avtalslöst brexit. Det rapporterar Financial Times.
Samarbete mellan Tory och nordirländska DUP hänger på Mays avgång
16 nov - 2018
Det brittiska konservativa partiets samarbete med nordirländska partiet DUP kring brexit kan bara hålla om premiärminister Theresa May ersätts med en annan partiledare, skriver Daily Telegraph.
Nordirlandsminister avgår i protest mot brexit-deal
15 nov - 2018
Den brittiska ministern Shailesh Vara som har ansvar för Nordirland meddelade under torsdagsmorgonen sin avgång i protest mot Theresa Mays brexit-deal. Vara skriver på sin twitter att avtalet ”kommer lämna Storbritannien som ett halvtomt hus” och att han inte kan stödja avtalet då ”det brittiska folket förtjänar bättre”.
Tysk bilfabrik i Storbritannien stänger inför brexit
14 nov - 2018
Den tyska biltillverkaren Schaeffler har beslutat sig för att stänga en fabrik i Wales. I en intervju med en brittisk branschtidning för bilindustrin berättar VD:n för företaget i Europa, Jürgen Ziegler, att ”Brexit inte är den enda faktorn, […] men att det absolut har påskyndad beslutet”. Totalt kommer runt 220 jobb att påverkas.
Största minskningen av EU-migranter i Storbritannien hittills
14 nov - 2018
Antalet EU-migranter i Storbritannien har under det senaste året minskat med 132 000 tusen vilket är den största minskningen sedan beräkningarna inleddes 1997, skriver Financial Times. Minskningen beror framför allt på att personer från Central- och Östeuropa lämnar Storbritannien.
Britter ges 90 dagars visumfrihet i EU
13 nov - 2018
I högst tre månader kan britter befinna sig i EU utan visum efter brexit föreslog EU-kommissionen på tisdagen. Lagen ska träda i kraft den 30 mars om det inte blir ett avtal med Storbritannien eller efter övergångsperioden i slutet av 2020 om det blir ett avtal. Förslaget kommer bara att gälla om den brittiska regeringen går med på samma sak, vilket de tidigare har lovat att göra.
Blair: Oenighet kräver ny brexitomröstning
13 nov - 2018
Den förre premiärministern för Storbritannien Tony Blair föreslår att Storbritannien ska rösta igen om brexit. Blair har till den tyska finanstidningen Handelsblatt uppgett att det mest ”logiska” vore att låta folket rösta igen eftersom det verkar ”råda så stor oenighet om vad brexit egentligen kommer betyda och hur det ska se ut”.
EU-kritiska Toryledamöter kan rösta nej till brexitavtal
9 nov - 2018
Flera eu-skeptiska parlamentsledamöter från Torypartiet är misstänksamma mot hur den brittsika regeringen skött förhandlingarna med EU och kan rösta nej till ett eventuellt brexitavtal – oavsett om det innehåller en så kallad backstop-lösning eller inte.
Bland dessa finns den före detta brexitministern Steve Baker, uppger The Guardian. Ett extrainsatt regeringsmöte om brexit kan äga rum tidigt i nästa vecka.
Polis utreder antisemitism inom Labour
2 nov - 2018
Londonpolisen meddelade idag, fredag, att de inleder en brottsutredning om påstådda antisemitiska brott utförda av personer inom Labourpartiet, rapporterar BBC.
Italien och Frankrike vill locka till sig bankfolk
2 nov - 2018
Italien och Frankrike är de europeiska länder som erbjuder mest generösa skattelättnader för att locka till sig banktjänstemän när tusentals jobb inom finansbranschen flyttas från London på grund av brexit. Det är Financial Times som har beställt en jämförelse som bland annat visar att Frankrike erbjuder utländsk arbetskraft en skattereduktion på 50 procent och att de slipper räkna med fastigheter och tillgångar de har utomlands vid uträkningen av förmögenhetsskatt.
Bank of England räknar med att London kommer att bli av med 5 000 jobb inom finanssektorn i och med brexit.
Finansiering av brexitkampanj utreds
2 nov - 2018
Den brittiska nationella brottsmyndigheten har inlett en brottsutredning av en av organisationerna som kampanjade för ett brittiskt utträde ur EU. Den brittiska valkommissionen meddelade i torsdags att de har skäl att misstänka att organisationen Better for the Countrys kampanj finansierades genom lån från ett företag som hör hemma på Isle of Man, skriver Politico. Enligt brittiska lagar får lån eller donationer till politiska kampanjer inte komma från andra länder.
Skotska myndigheter letar spår efter galna-kosjukan
19 okt - 2018
Efter att det i Skottland upptäckts att en ko som dött bar på galna-ko-sjukan vid en rutinkontroll jobbar myndigheterna nu med att spåra varifrån smittan kommit, uppger Politico. Diagnosen blev klar på torsdagen och väcker oro efter att Storbritannien tidigare, under 80- och 90-talen, var centrum för ett mycket stort utbrott av sjukdomen.
Utredning krävs av journalists försvinnande
15 okt - 2018
Tyskland, Frankrike och Storbritanniens utrikesministrar Heiko Maas, Jean-Yves Le Drian och Jeremy Hunt kräver en oberoende utredning kring den saudiska journalisten Jamal Khashoggis försvinnande från det saudiska konsulatet i Turkiet.
Enligt ett gemensamt uttalande på söndagen delar de den djupa oro som EU:s utrikeschef Federica Mogherini och FN:s generalsekretare António] Guterres nyligen uttryckt kring händelsen, där turkiska myndigheter misstänker att ett mord skett.
En tredje ryss misstänks för nervgiftsattack
11 okt - 2018
Den ryska nättidningen Fontaka säger sig ha identifierat en tredje person, en 45-årig rysk manlig medborgare, som misstänkt för nervgiftsattacken i Salisbury, uppger DN och andra medier.
London och Riga populära bland unga svenskar
10 okt - 2018
Svenska studenter studerar helst i USA, Storbritannien och Australien, men den populäraste staden bland unga svenskar är London och det universitet som tilldrar sig flest svenska studenter är Riga Stradins University, som har en lärarutbildning på svenska enligt Centrala studiestödsnämnden, skriver TT/GP.
Tiotusentals i skotsk självständighetsprotest
8 okt - 2018
Runt 20 000 personer marscherade genom Edinburgh på lördagen i en demonstration för självständighet i Skottland, uppger TT/GP. Den skotska regionledaren Nicola Sturgeon har lovat att lägga fram planer på en ny självständighetsomröstning "när villkoren för brexit klarnar".
Storbritannien anklagar Ryssland för cyberattacker: GRU bär ansvaret
4 okt - 2018
Storbritannien kommer med nya hårda anklagelser mot Ryssland gällande cyberattacker. Det är underrättelsetjänsten GRU som sannolikt ligger bakom några av de senaste årens mest uppmärksammade globala attacker, menar den brittiske utrikesministern Jeremy Hunt. Det rapporterar TT/SVT.
Torykongress avgör Mays brexitplan
1 okt - 2018
I Storbritannien pågår kongressdagar inom det konservativa Tory-partiet och två event de närmaste dagarna kan avgöra huruvida landets konservativa premiärministern Theresa May kan gå vidare med sin plan för brexit, Chequers – och om hon kan stanna på sin post.
Imorgon håller den förra utrikesministern Boris Johnson, som vill ha en hård brexit, nämligen sitt tal och på onsdag är det Mays egen tur, uppger Politico.
Storbritannien och USA diskuterar gemensamt handelsavtal
27 sep - 2018
Den brittiska premiärministern Theresa May träffade på onsdagen USA:s president Donald Trump och uppgav efteråt att parterna vill forma ett stort och ambitiöst frihandelsavtal mellan länderna efter att Storbritannien lämnat EU i slutet av mars 2019, enligt TT/GP.
Kommissionen går vidare med brittisk momsfusk
24 sep - 2018
Storbritannien får två månader på sig att svara EU-kommissionen innan kommissionen går till EU-domstolen med anledning av momsfusk som misstänks skett i Storbritannien 2011-2017, och som inneburit att EU gått miste om över 2, 7 miljarder euro i intäkter enligt EU:s antibedrägeribyrå Olaf.
Britter bekräftas ha hackat Belgacom
21 sep - 2018
Brittisk underrättelsetjänst deltog i hackeroperationer mot belgiska telekomkoncernen Belgacom på uppdrag av USA. En hemlig belgisk rapport som utförts på uppdrag av landets justitieminister Koen Geens bekräftar uppgifter i läckta NSA-dokument som den amerikanske visselblåsaren Edward Snowden offentliggjorde 2013.
Rapporten, som främst pekar ut Storbritanniens signalspaningsbyrå GCHQ, ska nu tas upp i Belgiens nationella säkerhetsråd, enligt Euractiv.
EU-kommissionen tiger om åtgärder mot medlemsländer
19 sep - 2018
EU-kommissionens talesperson Alexander Winterstein vägrade under en presskonferens på onsdagen ge klara besked kring varför inga beslut togs kring två förannonserade överträdelseförfaranden när kommissionärerna sammanträdde på onsdagen.
–Jag har inget att rapportera, upprepade en av journalisterna hårt trängd Winterstein.
Enligt spekulationer verkar det ena förfarandet ha gällt rättsliga åtgärder mot polska regler som rör domare i landets Högsta domstol, och det andra ett brittiskt misstänkt storbedrägeri med tullavgifter som utretts av Olaf, EU:s antibedrägerimyndighet.
Ryska agenter misstänks för giftattack i Salisbury
6 sep - 2018
Två män från den ryska underrättelsetjänsten GRU bedöms av brittiska myndigheter ligga bakom giftattacken i Salisbury i mars i år mot Sergei och Julia Skripal efter att man samlat in övervakningsbilder och hittat bevis på männens hotellrum i London, enligt Euronews.
Storbritanniens premiärminister Theresa May beskyllde i det brittiska parlamentet i går onsdag Moskvaför att ligga bakom attacken.
Brexit förvärrar fiskebråk
29 aug - 2018
Ett 30-tal franska fiskebåtar gick på tisdagen till attack med stenar mot fem brittiska trålare i ett försök att stoppa dem från att skörda kammusslor i viken norr om Normandie.
Bakom ilskan ligger att britterna kan skörda musslor när de vill medan franska regler bara tillåter det vissa perioder. Fiskarna har tidigare lyckats komma överens men läget har förvärrats på grund av brexitförhandlingarna, enligt The Telegraph.
Nya sanktioner mot Ryssland
27 aug - 2018
Efter giftskandalen i brittiska Salisbury väntas USA i dag införa nya sanktioner mot Ryssland, som rör försäljning till Ryssland av "produkter som är kopplade till nationell säkerhet”. Ryska utrikesdepartementet varnar för att sanktionerna leder till ökade spänningar mellan länderna, enligt TT/GP.
Storbritannien vill se tuffare tag mot Ryssland
21 aug - 2018
Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt är på besök i USA och kommer i dag tisdag att uppmana USA och flera länder i Europa att vidta hårdare sanktioner mot Ryssland. ” De etablerade reglerna för internationellt uppförande trotsas om och om igen av stora länder som Ryssland” står det i ett tal som ministern ska hålla och som nått medierna via brittiska utrikesdepartementet.
USA söker brittiskt stöd för Iran-sanktioner
13 aug - 2018
Den amerikanske ambassadören i Storbritannien Woody Johnson uppmanar landet att ställa sig bakom USA:s ekonomiska sanktioner mot Iran. I en intervju i söndagens the Telegraph säger han att ”USA ökar trycket och vi vill ha Storbritannien på vår sida”. Detta samtidigt som EU är kritiskt mot sanktionerna, uppger The Guardian.
Boris Johnson kan utredas av egna partiet
10 aug - 2018
Tory-partiet i Storbritannien kan komma att starta en utredning kring om den tidigare brittiske utrikesministern och partimedlemmen Boris Johnson brutit mot partiets uppförandekod när han i en krönika liknande kvinnor i niqab och burka vid ”brevlådor” eller ”bankrånare” samtidigt som han försvarade allas rätt att klä sig som man vill, uppger Sveriges radio.
USA inför nya sanktioner mot Ryssland
9 aug - 2018
Med anledning av giftgasattacken i brittiska Salisbury i mars inför USA nu sanktioner mot Ryssland i flera steg. Framtida export till Ryssland av varor för hundratals miljoner dollar kan komma att stoppas, uppger TT/GP. Enligt det amerikanska utrikesdepartementet ligger ryska regeringen bakom attacken.
Ryssar begärs utlämnade efter nervgiftsattack
7 aug - 2018
Storbritannien kommer att begära att Moskva utlämnar två män som misstänks ligga bakom attacken med nervgiftet Novitjok i Salisbury i mars. Ryssarna begärs utlämnade efter en lång utredning där flera hundra poliser och anställda inom underrättelseväsendet kartlagt deras förehavanden i Storbritannien, uppger The Guardian.
May och Macron möts om brexit
2 aug - 2018
Storbritanniens premiärminister Theresa May besöker imorgon fredag den franske presidenten Emmanuel Macron på hans landställe i södra Frankrike. Hennes syfte är att diskutera de pågående brexit-förhandlingarna mellan EU och Storbritannien och landets framtida samarbeten med Europeiska unionen.
Enligt uppgift blir samtalet viktigt för om huruvida Theresa May ska lyckas sy ihop en skilsmässo-överenskommelse med EU fram till dess att EU:s ledare tar upp frågan i Salzburg den 20 september.
Flera protestavgångar i Storbritannen
11 jul - 2018
Den nya regeringskretsen i Storbritannien är mer May-vänlig och står närmare en så kallad mjuk brexit. Men motståndet finns kvar i parlamentet, och två högt uppsatta partimedlemmar meddelar nu sin avgång. Maria Caufield och Ben Bradley, båda två med poster som viceordförande inom det konservativa Tories samt parlamentsledamöter, har lämnat in avskedsansökningar i protest mot Mays brexitpolitik, rapporterar Sky News/TT/SVT.
Finländare gripen i London – misstänks ha förberett terrorbrott
14 jun - 2018
Den brittiska polisen för kontraterrorism har gripit en 29-årig finländsk man som misstänks för förberedelse av terrorbrott, enligt Yle.
Nordirländsk abortlag får domstolskritik
8 jun - 2018
Storbritanniens högsta domstol kan inte besluta om ett överklagande av den strikta abortlagstiftningen på Nordirland, meddelar domstolen. Däremot hade en majoritet av domarna, om de kunnat, dömt ut lagstiftningen som oförenlig med Europakonventionen om mänskliga rättigheter, skriver TT/SvD.
Storbritannien kopierade olagligen EU-data
29 maj - 2018
Storbritannien har olagligen kopierat hemliga personuppgifter ur informationsdatabasen SIS som är kopplad till gränssamarbetet Schengen. Det avslöjar EUobserver i dag och hänvisar till ett internt EU-dokument där flera år av överträdelser listas.
Storbritannien, som inte deltar i Schengen, har ändå viss tillgång till SIS. Landet uppges ha delat informationen med amerikanska bolag. Man vill ha fortsatt access till databasen trots brexit.
Rysk fotbollsoligark utan brittiskt visum
21 maj - 2018
Det är osäkert om den ryska miljardären Roman Abramovich kan besöka Storbritannien framöver, enligt The Guardian. Hans företagsvisum löpte ut för tre veckor sedan och affärsmannen, som äger det brittiska fotbollslaget Chelsea, har ansökt om ett nytt visum men ännu inte fått något beviljat av de brittiska myndigheterna, vars relationer till Ryssland kan beskrivas som frostiga efter förgiftningen av MI6-spionen Sergej Skripal.
Framåt för Mays konservativa i engelskt val
7 maj - 2018
Under helgen kom definitiva resultat efter torsdagens lokalval i England och precis som fredagens prognoser visat på så klarade sig premiärminister Theresa Mays konservativa parti bättre än vad som hade väntats före valet, skriver TT/GP.
May besöker Löfven
4 apr - 2018
Statsminister Stefan Löfven (S) får besök av Storbritanniens premiärminister Theresa May 9 april. Enligt regeringskansliet ska de båda prata samarbete mellan länderna, brexit och nervgasattacken i Salisbury.
Brittisk lärare försökte radikalisera skolelever
28 mar - 2018
I Storbritannien har en man som försökt radikalisera skolelever för att utföra terrordåd i London dömts till 25 års fängelse i dag. Den 25-årige mannen ska ha planerat att attackera upp till 30 olika mål i London, uppger Ekot.
Diplomatbrist tynger rysk ambassad
23 mar - 2018
Det konsulära arbetet på Rysslands ambassad i London har påverkats allvarligt av Storbritanniens beslut att utvisa 23 ryska diplomater. Bland annat har kapaciteten att utfärda visum försämrats kraftigt vilket förlänger väntetiden, meddelar ambassaden på sin Facebooksida, enligt TT/SvD.
Ryssland: Brittiska beslutet ”utomordentligt farligt”
16 mar - 2018
Bråket mellan Storbritannien och Ryssland trappas upp ytterligare sedan Moskva vill skicka hem brittiska diplomater som svar på att rysk ambassadpersonal utvisas. Att Ryssland skulle ligga bakom giftattacken på en dubbelagent tillbakavisas som "sinnesjukt". Nu förväntas ett internationellt organ utreda frågan, skriver SvD.
Ryska diplomater utvisas
14 mar - 2018
Storbritanniens premiärminister Theresa May beslutade på onsdagen att utvisa 23 ryska diplomater, avbryta högnivåkontakter med Ryssland och ministerbojkotta årets fotbolls-VM i Ryssland med anledning av landets misstänkta inblandning i förgiftningen av den tidigare ryska spionen Sergej Skripal. Den ryska regeringen avvisar all inblandning.
May: Högst troligt att Ryssland är inblandat i förgiftningen
13 mar - 2018
Storbritanniens premiärminister Theresa May talade i parlamentet under måndagskvällen, angående förgiftningen av den tidigare ryska spionen Sergej Skripal.
– Regeringen anser att det är högst troligt att Ryssland är inblandade, sade hon, enligt SVT.
Även USA anser att Ryssland troligen ligger bakom giftattacken.
EU kräver miljarder i brittiska tullintäkter
9 mar - 2018
Mitt under pågående brexitförhandlingar hotar nu EU-kommissionen Storbritannien med rättsliga åtgärder för att få in över 25 miljarder kronor i obetalda tullavgifter. EU-kommissionen anser att brittiska myndigheter inte har agerat tillräckligt för att bekämpa tullbedrägerier vid import av kläder och skor från Kina, rapporterar TT/SvD.
Gerry Adams avgår som ledare för nordirländska Sinn Féin
12 feb - 2018
Gerry Adams avgick i lördags som ledare för det republikanska partiet Sinn Féin på Irland efter närmare 35 år på posten, uppger Ekot. Adams' efterträdare har en betydligt mindre kontroversiell bakgrund.
May söker frihandelsavtal med Kina
1 feb - 2018
I samband med EU-utträdet vill Storbritannien skaffa sig ett frihandelsavtal med Kina, rapporterar TT/GP. Det säger premiärminister Theresa May, som besöker världens andra största ekonomi under tre dagar.
Otrohetsskandal hotar att sänka Ukip-ledare
25 jan - 2018
Den 54-årige Ukip-ledaren Henry Bolton vägrar avgå. Hans förhållande med en 25-årig modell har fått många av partiets mest framstående politiker att avgå i protest, skriver SvD. Enligt den förra partiledaren Nigel Farage måste Ukip nu “reformeras eller dö".
Brittisk arméchef liknar ryskt hot med kalla kriget
23 jan - 2018
Rysslands militära styrka utgör det största, "mest komplexa och kapabla", säkerhetshotet sedan slutet av kalla kriget. Det sa Storbritanniens arméchef Nick Carter under ett ovanligt framträdande inför publik hos en tankesmedja i London, rapporterar AFP/SvD.
Storbritannien utser ensamhetsminister
18 jan - 2018
Storbritannien har utsett Tracey Crouch till minister med ansvarsområde att bekämpa ensamhet.
För alldeles för många människor är ensamhet den sorgsna verkligheten i det moderna samhället, sade premiärminister Theresa May, enligt TT/UNT.
Brexit kan skjutas upp
21 dec - 2017
Storbritanniens premiärminister Theresa May öppnade på onsdagen för att skjuta fram landets utträde ur EU. Planen är att landet lämnar EU 29 mars 2019 men det kan bli senare om det råder ”exeptionella omständigheter”, skriver Euractiv.
Beskedet kom efter att EU:s brexitförhandlare tidigare på onsdagen föreslagit en kortare övergångsperiod för Storbritannien efter utträdet.
Brittisk minister: IS-krigare bör elimineras
7 dec - 2017
Brittiska medborgare som strider med terrorrörelsen IS bör lokaliseras och dödas, och inte tillåtas att återvända till Storbritannien, säger landets nye försvarsminister Gavin Williamson, uppger SvD.
EU-tumme upp till brittiska statsfinanser
5 dec - 2017
Medlemsländernas finansministrar gav på tisdagen klartecken att avsluta den fördjupade granskning av Storbritanniens budgetunderskott som pågått sedan 2008. Bara två länder, Frankrike och Spanien, specialgranskas fortsatt för att de bryter mot EU-regeln om högst tre procents budgetunderskott.
Mafiaboss på 10 Downing Street
16 nov - 2017
Italienska journalister på Il Sole 24 Ore har registrerat ett bluffbolag i Storbritannien för att visa hur den brittiska företagslagstiftningen enkelt kan användas för att dölja brottsliga aktiviteter, tvätta pengar och undkomma skatt.
Som chef för bolaget registrerades maffiabossen Matteo Messina Denaro – en av världens mest eftersökta brottslingar. Bolagsadressen som angavs var den brittiska premiärministerns bostad 10 Downing Street.
Registreringen ska enligt journalisterna ha tagit 15 minuter och kostat tolv pund, motsvarande 133 kronor.
Rörbomb hittad vid minnesparad i Nordirland
13 nov - 2017
En mindre rörbomb hittades i samband med högtidlighållandet av "Remembrance Sunday", minnesdagen för brittiska soldaters krigsinsatser, i nordirländska Omagh på söndagen, rapporterar Ekot.
Europas hårdaste abortlagar upp i domstol
10 nov - 2017
Endast om moderns liv är i fara tillåts abort – och olagliga aborter kan straffas med livstidsfängelse. Nordirlands strikta abortlagar är ett brott mot mänskliga rättigheter, enligt representanter från FN. Nu ska de prövas i Storbritanniens högsta domstol, skriver SvD.
Ännu en minister får sluta i Storbritannien
9 nov - 2017
Storbritanniens biståndsminister Priti Patel avgår sedan det avslöjats att hon haft hemliga möten med israeliska toppolitiker och organisationer under en semesterresa till landet. Det är andra ministern som slutar på kort tid i premiärminister Theresa Mays regering, uppger TT/SVT.
Sjuksköterskor ratar Storbritannien
3 nov - 2017
Det senaste året har 1 107 EU-medborgare åkt till Storbritannien för att jobba som sjuksköterskor eller barnmorskor. Det är 89 procent färre än året innan skriver Financial Times.
Samtidigt var det under samma period 69 procent fler EU-medborgare som lämnade den brittiska vårdsektorn.
Storbritanniens försvarsminister avgår efter Metoo-kampanj
2 nov - 2017
Storbritanniens försvarsminister Michael Fallon avgår efter anklagelser om olämpligt uppträdande mot en kvinnlig journalist 2002. I spåren av kampanjen #metoo har flera parlamentsledamöters beteende ifrågasatts. Premiärminister Theresa May har efterlyst hårdare regler rapporterar Ekot.
EU granskar brittiska skatteundantag
27 okt - 2017
EU inleder en granskning av om multinationella företag kan utnyttja vissa delar av Storbritanniens skattesystem för att kunna betala mindre skatt, skriver TT/GP.
Storbritannien nedgraderas
25 sep - 2017
Kreditvärderingsinstitutet Moody’s skrev efter den brittiska premiärministern Theresa Mays brexittal i fredags ned Storbritanniens kreditbetyg. Institutet citerade ”sättet som [Storbritannien] lämnar EU på” som en viktig orsak till nedjusteringen.
Svag ekonomisk utveckling i Storbritannien
11 sep - 2017
Nya siffror ökar den ekonomiska oron i näringslivet inför en kommande Brexit. Trots att pundet är mycket svagt ökade exporten bara marginellt under sommaren och byggandet i landet sjunker, uppger Ekot.
Allt fler EU-medborgare lämnar Storbritannien
7 sep - 2017
Över 100 000 EU-medborgare har lämnat Storbritannien under det senaste året. Samtidigt har invandringen från EU minskat, skriver SvD.
Brittiska passagerare får vänta i timmar
4 aug - 2017
Nya regler om skärpta passkontroller inom Schengen leder till att brittiska utlandsresenärer får vänta i timmar. Storbritannien har valt att stå utanför Schengenområdet och därför drabbas britterna av säkerhetskontroller när de reser till och från ett land inom Schengen, rapporterar Ekot.
Storbritannien väntas fasa ut bensin- och dieselbilar
26 jul - 2017
I dag onsdag kommer enligt The Times den brittiska regeringen lägga fram ett förslag om att bensin- och dieselbilar ska fasas ut till 2040. Den franska regeringen lade tidigare i juli fram ett liknande förslag.
Nordirland riskerar styras från London
3 jul - 2017
I dag går en tidsfrist ut för bildandet av en regional regering i Nordirland. Utan en överenskommelse kan regionen komma att styras direkt av den brittiska regeringen i London, något som riskerar öka spänningarna i Nordirland, rapporterar Ekot.
Mays regeringsprogram godkänt
30 jun - 2017
Det brittiska underhuset röstade på torsdagen med siffrorna 323 mot 309 för premiärminister Theresa Mays regeringsprogram för de kommande två åren.
Skottland lägger planerna på folkomröstning på is
28 jun - 2017
Skottland skjuter upp förberedelserna för en folkomröstning om självständighet till efter brexitförhandlingarna. Det meddelade Skottlands förstaminister Nicola Sturgeon på tisdagen, enligt Yle.
Brittisk regeringsdeal klar
26 jun - 2017
Premiärminister Theresa Mays konservativa Tories och det nordirländska unionistpartiet DUP enades på måndagen om förutsättningarna för att stödja Mays minoritetsregering. Enligt uppgörelsen ska DUP:s ledamöter rösta med regeringen i utbyte mot ett stöd på motsvarande 11 miljarder kronor till Nordirland, rapporterar Reuters.
Tidning: Finansminister föreslås ta över efter May
26 jun - 2017
Enligt The Times vill ett antal ministrar i den brittiska regeringen att finansminister Philip Hammond tar över efter premiärminister Theresa May med nuvarande brexitminister David Davis som sin biträdande.
Cyberattack mot brittiska parlamentet
26 jun - 2017
Brittiska parlamentet har utsatts för en cyberattack – hackare har försökt ta sig in i mejlsystemen, rapporterar TT/SvD. Attacken kommer bara några dagar efter rapporter om att hackare kommit över ministrars mejllösenord och försökt sälja dem på nätet.
Islamofobin allt mer utbredd i Storbritannien
22 jun - 2017
Hatbrotten mot muslimer har ökat kraftigt i Storbritannien de senaste fyra åren, enligt den brittiska polisens siffror, rapporterar SVT.
Samtalen mellan May och DUP gnisslar
21 jun - 2017
Regeringssamtalen mellan Storbritanniens premiärminister Theresa May och de nordirländska unionisterna DUP går inte som tänkt, enligt uppgifter från det nordirländska partiet. Det skriver TT/SvD.
Ukip-ledare avgår
9 jun - 2017
Torsdagens brittiska val har skördat sitt första politiska offer efter att ledaren för EU-fientliga Ukips ledare Paul Nuttall på fredagen meddelat sin avgång, uppger BBC. Partiet förlorade sin enda parlamentsledamot.
Ingen majoritet i Storbritannien
9 jun - 2017
På fredagsmorgonen stod det klart att inget av de brittiska partierna får egen majoritet i parlamentet efter torsdagens nyval. Premiärminister Theresa Mays konservativa Tories backar samtidigt som socialdemokratiska Labour går fram.
Malmström avvisar inte britter i TTIP
8 jun - 2017
Stockholms handelskammares chefsekonom Andreas Hatzigeorgiou vill att TTIP-avtalet mellan EU och USA görs om så att Storbritannien kan ingå som tredje part efter brexit.
– Det är inte ett omöjligt scenario, sade EU-kommissionären Cecilia Malmström, enligt TT/SvD.
Labour knappar in inför nyval
30 maj - 2017
Efter måndagens separata TV-debatter med konservativa premiärminister Theresa May och socialdemokratiske Labourledaren Jeremy Corbyn pekas den sistnämnde i många brittiska medier ut som vinnare.
I opinionsundersökningar knappar Labour in på Tories som nu bara har ett försprång på så lite som fem procentenheter i vissa sonderingar.
Skotska nationalister hoppas på ny självständighetsomröstning
29 maj - 2017
Om det skotska nationalistpartiet SNP får majoritet i det brittiska nyvalet 8 juni i regionparlamentet blir det ohållbart för premiärminister Theresa May att vägra en andra skotsk folkomröstning om självständighet. Den slutsatsen drar SNP-ledaren Nicola Sturgeon i en intervju med BBC, rapporterar TT/SvD.
Storbritannien höjer terrorhotnivån till kritisk
24 maj - 2017
Under tisdagskvällen meddelade premiärministern Theresa May att Storbritanninen höjer terrorhotnivån till kritisk, den högsta nivån. Det innebär att man anser att en attack är nära förestående, rapporterar Ekot.
Stefan Löfven: En fruktansvärd attack
23 maj - 2017
– I natt har världen bevittnat en fruktansvärd attack, riktad mot barn, unga och deras föräldrar, på väg hem efter en konsert i Manchester (...) Sverige delar det brittiska folkets chock och vrede, sade statsminister Stefan Löfven i ett uttalande på tisdagen.
Löfven tillade: Den brittiska polisen behandlar detta som ett terrordåd. Regeringen följer situationen noga, och står i nära kontakt med de brittiska myndigheterna, redo att bistå i denna mörka stund.
Theresa May vänder om "demensskatt"
23 maj - 2017
I Storbritannien gjorde på måndagen premiärminister Theresa May en helomvändning om, de äldres självfinanseriering av vård och omsorg, en av de mest uppmärksammade vallöftena i partiets valplattform som presenterades i förra veckan. Reaktionerna blev för kraftigt negativa och fick partiets ledning i opinionssiffrorna att falla kraftigt, rapporterar Ekot.
Ett tydligt steg till vänster i Labours nya valmanifest
12 maj - 2017
Brittiska socialdemokratiska oppositionspartiet vill bland annat förstatliga järnvägen och posten, avskaffa universitetsavgifter och stärka fackföreningarna, rapporterar Ekot.
Konservativa mot storseger i brittiska lokalval
5 maj - 2017
Torsdagens lokalval i Storbritannien ser ut att bli en storseger för det konservativa regeringspartiet Tory. När runt en fjärdedel av de 4 851 platserna räknats hade Tories fått 553 platser, en ökning med 150 jämfört med tidigare. Oppositionella socialdemokratiska Labour hade 388 platser vilket innebär en förlust på 119 mandat. Även Liberaldemokraterna backar och EU-fientliga Ukip hade tappat alla sina 41 platser. De gröna hade fördubblat sina mandat från fem till tio. Det rapporterar BBC.
Stödet för skotsk självständighet sjunker
25 apr - 2017
I Skottland sjunker stödet för självständighet från Storbritannien inför det brittiska nyvalet. Försvagade ekonomiska utsikter kan minska intresset för självständighet, rapporterar Ekot. Bara 37 procent av skottarna skulle säga ja till självständighet om det hölls en folkomröstning imorgon, enligt en färsk opinionsmätning från analysföretaget Kantor.55 procent vill att Skottland ska fortsätta att ingå i Storbritannien. Det är samma procentandel som röstade nej till självständighet 2014.
Rödgrön valpakt kan utmana May
19 apr - 2017
Det brittiska miljöpartiet föreslår i ett brev till Liberaldemokraterna och socialdemokratiska Labour inför nyvalet 8 juni ett samarbete för att få bort konservativa premiärminister Theresa May från makten och därmed mildra den brittiska brexitlinjen, skriver The Guardian. Enligt en rapport från tankesmedjan Compass från 2015 skulle en sådan allians kunna vinna ytterligare hundra mandat av de 650 i det brittiska underhuset.
Spansk patrullbåt provocerade Gibraltar
5 apr - 2017
Ett spanskt marinfartyg kom utan tillstånd in på Gibraltars territorium på tisdagen, twittrade den brittiska kronkolonins regering indignerat:
"Illegal inbrytning på brittiska Gibraltars territorialvatten av spanska marinens patrullbåt Infanta Cristina i eftermiddags."
Texten åtföljdes av en 16 sekunder lång video som bevis. På kvällen dementerade en talesperson för Spaniens utrikesdepartement att det förekommit något intrång, skriver TT/SvD.
Spansk förvåning över brittiskt krigsutspel
4 apr - 2017
I helgen hördes toner från Storbritannien och att landet skulle kunna gå i krig mot Spanien för sitt territorium Gibraltar. Den spanske utrikesministern Alfonso Dastis sade på måndagen att han var förvånad över tonen på de brittiska kommentarern.
– Den traditionella brittiska fattningen lyser med sin frånvaro, sade Dastis, rapporterar BBC.
Spanien släpper Skottlandsveto
3 apr - 2017
Den spanske utrikesministern Alfonso Dastis säger i en intervju med El País att landet inte skulle blockera ett EU-medlemskap för ett självständigt Skottland. Tidigare har Spanien signalerat att landet skulle blockera ett skotskt EU-medlemskap eftersom Spanien inte ville uppmuntra sin egen region Katalonien att bli självständigt. Men enligt Dastis skiljer sig de två fallen åt eftersom Skottland har konstitutionell rätt att rösta om självständighet vilket Katalonien inte har, skriver Yle. I helgen begärde den skotska regionregeringen formellt om att åter få rösta om självständighet.
Nordirland kan lämna för EU
29 mar - 2017
Nordirland har rätt att lämna Storbritannien och gå med i EU som en del av Irland efter brexit. Det har ministrar medgett för första gången, rapporterar The Times enligt Bloomberg News, uppger Direkt/SvD.
Nordirland får ytterligare tid att forma styre
28 mar - 2017
Det finns fortfarande lite tid kvar för parterna på Nordirland att komma överens om ett nytt styre, uppger Ekot. Det beskedet gav Storbritanniens Nordirlandminister på måndagseftermiddagen. Uttalandet kom efter att tidsfristen för parterna att komma överens på Nordirland löpte ut på måndagen. Enligt AFP ska det handla om "några veckor" som parterna får på sig.
Ukips enda brittiska parlamentsledamot lämnar partiet
27 mar - 2017
Det brittiska EU-fientliga och nationalistiska Ukip har blivit av med sin enda ledamot i landets underhus, rapporterar Politico. En av anledningarna till avhoppet ska vara oenighet med partiets förre ledare Nigel Farage.
Skottar skjuter upp omröstning om folkomröstning
23 mar - 2017
Det skotska regionparlamentet beslutade på torsdagen att skjuta upp en planerad omröstning om huruvida landet ska hålla en ny folkomröstning om självständighet från övriga Storbritannien, rapporterar The Guardian. Omröstningen ska istället hållas 28 mars – en dag innan den brittiska premiärministern Theresa May formellt lämnar in utträdesansökan ur EU.
May avvisar skotsk folkomröstning
17 mar - 2017
Den brittiska premiärministern Theresa May anser att ”nu inte är rätt tid” för en skotsk folkomröstning om självständighet, rapporterar Politico. Den skotska förstaministern Nicola Sturgeon meddelade tidigare i veckan att hon avser förbereda en folkomröstning mellan hösten 2018 och våren 2019.
Sturgeon ser möjlig folkomröstning hösten 2018
10 mar - 2017
Skottlands förstaminister Nicola Sturgeon säger till BBC att att hösten 2018 vore en passande tidsperiod för en eventuell andra skotsk folkomröstning om självständighet från Storbritannien. Hon vill dock inte slå fast att det verkligen kommer bli en ny folkomröstning.
Ny brittisk budget sågas av både högern och vänstern
9 mar - 2017
Storbritanniens finansminister Philip Hammond vill att hans första budget ska förbereda landet för en ljus och global framtid. Men budgeten har lyckats irritera både högern och vänstern. Högre skatter för egenföretagare och frilansare upprör högern medan en fortsättning på nedskärningarna får vänstern att se rött, skriver SvD.
Unionister tappar mark i Nordirland
6 mar - 2017
Förra veckans valresultatet i Nordirland innebär att partier som stödjer unionen med Storbritannien för första gången sedan 1921 förlorade sin absoluta majoritet i det nordirländska parlamentet. Nordirlands demokratiska unionistparti DUP som domineras av protestanter fick 28 platser i lokalparlamentet mot 27 för Sinn Féin som har förespråkat ett utträde ur den brittiska unionen, uppger Yle.
Viktigt val i Nordirland
2 mar - 2017
Det är parlamentsval i Nordirland i dag, efter att regeringen kollapsade i januari. Ett viktigt val när Storbritannien närmar sig förhandlingar om Brexit, och Nordirland står utan ett ledarskap, samtidigt som det är en av de regioner som kommer påverkas mest av landets utträde ur unionen, rapporterar Ekot.
Studie: Storbritannien sämst på sociala reformer
27 feb - 2017
Den tyska Bertelsmannsstiftelsen har låtit närmare fyra tusen experter ranka hur duktiga EU-länderna är på att reformera sina välfärdssystem – fattigdomsbekämpning, utbildning, arbetsmarknad, social sammanhållning, antidiskriminering och sjukvård. I sammanställningen får Storbritanniens sämst betyg följt av Grekland. I reformtoppen hamnar Kroatien och Bulgarien. För Sverige finns inga uppgifter.
Ukip förlorade viktigt fyllnadsval
24 feb - 2017
Det brittiska EU-fientliga partiet Ukips nye ledare Paul Nuttall hade hoppats på att vinna ett viktigt fyllnadsval i arbetarstaden Stoke-on-Trent och på så sätt få en plats i parlamentet, men så blev det inte, skriver SvD. Platsen gick istället till socialdemokratiska Labour.
Labourförlust tynger Corbyn
24 feb - 2017
I Storbritannien har oppositionspartiet, socialdemokratiska Labour, förlorat ett fyllnadsval i Copeland till parlamentet. Det är en förlust som sätter frågetecken kring partiets nye ledare, Jeremy Corbyn. Labour har abonnerat på parlamentsplatsen i Copeland sedan 1924. Men när valdistriktets parlamentsplats nu skulle fyllas på grund av att den förre innehavaren hoppat av politiken, så slogs Labour-kandidaten ut av konservativa Tories, rapporterar Ekot.
Arbetskraftsbrist hotar i Storbritannien
14 feb - 2017
Efter fjolårets brittiska folkomröstning om att lämna EU uppmärksammar alltfler arbetsgivare att de riskerar arbetskraftsbrist när färre EU-medborgare väljer att flytta till Storbritannien, rapporterar The Guardian.
Ökat stöd för ”Skottxit”
9 feb - 2017
I en opinionsundersökning för The Herald skulle 43 procent av skottarna stödja självständighet från Storbritannien medan 45 procent vill vara kvar, tio procent är osäkra. Det är en ökning för självständighetsförespråkarna jämfört med tidigare undersökningar.
Beslut om ny skotsk självständighetsomröstning inom några veckor
6 feb - 2017
Skottland kommer "inom de närmaste veckorna" att fatta beslut om en ny folkomröstning om självständighet. Beslutet är beroende av hur Brexitprocessen framskrider, säger en skotsk parlamentsledamot. Det rapporterar Yle.
Brittisk ilska mot att Trump bjudits in
31 jan - 2017
Ledamöter från samtliga partier tog i en debatt i brittiska underhuset på måndagen avstånd från premiärminister Theresa Mays inbjudan till Donald Trump om ett offentligt statsbesök, rapporterar Ekot.
– Den som rider på en tigers rygg kommer att sluta inne i tigern, sade den konservative parlamentsledamoten Simon Burns.
Britterna miljardrustar mot ryska hackerattacker
30 jan - 2017
Storbritannien satsar drygt 20 miljarder kronor på nätförsvar under de kommande fem åren. Enligt finansminister Philip Hammond måste landet skydda sig mot fientliga utländska aktörer. Underförstått handlar det om Ryssland, skriver SvD.
Brittisk ekonomi växer
27 jan - 2017
Trots att många räknade med motsatsen omedelbart efter det brittiska folkomröstningsbeslutet att lämna EU i juni i fjol fortsätter den brittiska ekonomin att växa. Under fjolårets sista tre månader blev tillväxten 0,6 procent, enligt den brittiska statistikbyrån ONS, skriver SvD.
Nordirland utlyser nyval i mars
17 jan - 2017
Nordirland går till nyval i mars. Detta sedan den överenskomna maktdelningen mellan de tidigare hårt stridande falangerna havererade i förra veckan. Nu riskerar de gamla motsättningarna att väckas till liv igen, rapporterar Ekot.
Brittiske finansministern: Storbritannien kan bli skatteparadis
16 jan - 2017
Storbritannien kan omvandla sig till ett skatteparadis om landet stängs ute från EU:s inre marknad. Det insinuerar den brittiske finansministern Philip Hammond i en intervju för den tyska tidningen Welt am Sonntag.
Regeringskris hotar i Nordirland
11 jan - 2017
Nordirlands biträdande regionalregeringschef Martin McGuinness avgår från sin post – ett överraskande besked som kan leda till regeringskris och nyval, rapporterar SVT.
Corbyn vill förbjuda höga löner
11 jan - 2017
I Storbritannien har ledaren för socialdemokratiska oppositionspartiet Labour, Jeremy Corbyn, meddelat att han vill se en lagstiftning som förbjuder för höga löner i landet. Han ser det som en del i en strategi för att bromsa ökade inkomstskillnader efter att Storbritannien lämnat EU.
– Jag vill se en maxgräns för hur höga löner får vara, det vore mer rättvist, sade Corbyn, rapporterar Ekot.
Röda korset om brittisk sjukvård: Humanitär kris
9 jan - 2017
I Storbritannien har hjälporganisationen Röda korset fått rycka in på flera sjukhus som inte klarar av att vårda sina patienter. Den brittiske Röda korsetchefen Mike Adamson kallar läget ”en humanitär kris i våra sjukhus och ambulanstjänst”, rapporterar BBC.
Skottar vill inte självständighetsomrösta
3 jan - 2017
Drygt tre av fem skottar vill enligt en opinionsundersökning i The Herald inte rösta om självständighet från Storbritannien en gång till.
Jo Cox mördare får livstids fängelse
23 nov - 2016
Den brittiske högerextremisten Thomas Mair döms till livstids fängelse för mordet på politikern Jo Cox, rapporterar TT. Labourpolitikern sköts på öppen gata i somras, en vecka före folkomröstningen om ett brittiskt EU-utträde.
Högre lön för lågbetalda britter
23 nov - 2016
Minimilönen blir högre i Storbritannien. Finansminister Philip Hammond kommer att presentera höjningen – från 7,2 pund till 7,5 pund (knappt 86 kronor) i timmen för dem som fyllt 25 år – på onsdag, uppger finansdepartementet. Det skriver SvD.
Efter brexit - Storbritannien ska bli skatteparadis
22 nov - 2016
Den brittiska bolagsskatten är i dag 20 procent, och det finns redan beslut om att sänka den ytterligare, till 17 procent. Den brittiska konservativa regeringen kommer sannolikt att vilja sänka den ytterligare, till mellan 10 och 15 procent, delvis för att motverka de negativa effekter som kan följa på det brittiska utträdet ur EU, enligt Ekot.
Tories tidigare åtstramningspolitik kan överges
21 nov - 2016
I Storbritannien kommer finansministern Philip Hammond på onsdag att lägga fram den nya konservativa regeringens höstbudget. Det ser ut som att regeringen kommer att överge den förra regeringens åtstramningspolitik med bland annat det stora statliga satsningar på vägar, järnvägar och annan infrastruktur, enligt Ekot.
Lego biter ifrån mot brittisk tidning
14 nov - 2016
Det danska leksaksföretaget Lego upphör med all marknadsförening i den brittiska konservativa tidningen Daily Mail efter kampanjen "Sluta finansiera hat".
Aktivisterna bakom kampanjen, som fått stort genomslag i sociala medier, uppmanar inför julhandeln företag att sluta annonsera i högerpress som Sun, Daily Express och Daily Mail. Det rapporterar Ekot.
Europarådskommissionär: Brittiska tidningar väcker hat
8 nov - 2016
Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, Nils Muižnieks, riktar stark kritik mot vissa brittiska tidningars reaktion på förra veckans domstolsbeslut att landets parlamentet måste besluta om brexit. En tidning kallade de tre domarna för ”folkets fiender”.
”Det var uppenbara attacker på rättsväsendets oberoende för att väcka hat”, skriver Muižnieks på sin Facebooksida och uppmanar det brittiska regeringen att i tydliga ordalag fördöma attackerna. ■
Brittisk spionchef varnar för allt mer aggressivt Ryssland
1 nov - 2016
Andrew Parker som leder MI5 - den inre säkerhetstjänsten i Storbritannien - säger i en sällsynt intervju att Ryssland beter sig på ett allt mer aggressivt sätt både i Storbritannien och i Europa. - Ryssland använder hela paletten av statliga organ och maktmedel för att driva sin utrikespolitik utomlands på ett allt mer aggressivt sätt, sade Parker i en intervju för The Guardian. >>>
https://www.theguardian.com/uk-news/2016/oct/31/andrew-parker-increasingly-aggre...
Britter och fransmän i fiskbråk
31 okt - 2016
Det är upplagt för nya konflikter mellan franska och brittiska fiskare i och med Brexit. Storbritanniens fiskeriminister George Eustice lovar att brittiska fiskare kommer att få fiska hundratusentals ton mer än i dag, skriver SvD. >>>
http://www.svd.se/britter-och-fransman-i-fiskbrak
Storbritanniens premiärminister i konflikt med Bank of England
28 okt - 2016
I Storbritannien har centralbankschefen Mark Carney hamnat på kollisionskurs med premiärminister Theresa May. Det handlar i grunden om bankens oberoende. Han vänder sig mot ett uppmärksammat tal där May kritiserade centralbankens stödåtgärder med pengatryckning och räntor nära noll, rapporterar Ekot. >>>
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6550273
Färre EU-studenter söker sig till Storbritannien
27 okt - 2016
Antalet personer från övriga EU-länder som vill studera i Storbritannien har minskat med nio procent, skriver The Guardian. >>>
https://www.theguardian.com/education/2016/oct/27/uk-university-applications-fro...
Skotsk nödutgång från brexit klar
21 okt - 2016
Ett utlovat lagförslag om en ny skotsk folkomröstning om självständighet är nu klart. Precis som förra gången, 2014, blir frågan: "Ska Skottland bli ett självständigt land?”, skriver SvD. >>>
http://www.svd.se/skotsk-nodutgang-fran-brexit-klar-sista-utvagen
Straffade homosexuella britter får upprättelse
21 okt - 2016
Homosexuella handlingar mellan män var förbjudna i England och Wales fram till 1967, i Skottland till 1980 och i Nordirland fram till 1982. Men nu meddelar den brittiska regeringen att tusentals män som dömdes under de dåvarande lagarna ska benådas, skriver SvD. >>>
http://www.svd.se/homosexuella-britter-far-upprattelse
Brittiska företag föreslås lista utländska löntagare
5 okt - 2016
Enligt ett nytt lagförslag vill den brittiska konservativa regeringen att företag ska tvingas redovisa hur många utländska löntagare de har. Förslaget ska även ”hindra migranter att ta jobb [som] britter kan utföra”, rapporterar The Times. >>>
http://www.thetimes.co.uk/edition/news/firms-must-list-foreign-workers-gw20ndp5x
Brittiska pundet når nya bottennivåer
4 okt - 2016
Det brittiska pundet nådde gentemot euron sin lägsta nivå på tre år sedan premiärminister Theresa May i söndags klart och tydligt signalerade att landet ska gå vidare med sin utträdesansökan, skriver SvD. >>>
http://www.svd.se/brittiska-pundet-nar-nya-bottennivaer
Storbritannien skrotar överskottsmål
4 okt - 2016
– När tiderna förändras, måste vi förändras med dem. Så regeringens tidigare mål att uppnå ett överskott i budgeten i slutet av den här mandatperioden, alltså år 2020, gäller inte längre”, sade den brittiske konservative finansministern Philip Hammond vid partiets höstkonferens i Birmingham på måndagen, rapporterar Ekot. >>>
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6532872
Corbyn tror på nyval
29 sep - 2016
De brittiska socialdemokraternas partiledare Jeremy Corbyn förutspår att det kan bli nyval i landet nästa år, bland annat på grund av britternas folkomröstningsbeslut om att lämna EU. Det rapporterar Ekot. >>>
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6528823
Kraftig vänstersväng för brittiska Labour
27 sep - 2016
– Vi kan vara säkra på en sak, nästa Labourregering kommer att vara interventionistisk. Den kommer inte att stå vid sidan när våra nyckelindustrier hotas, sade socialdemokratiska Labours finansministerkandidat John McDonnell när han på måndagen lade fram partiets ekonomiska program inför höstkonferensen i Liverpool, rapporterar Ekot. >>>
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6526000
Jeremy Corbyn omvald i Labour
26 sep - 2016
Som väntat vann Jeremy Corbyn medlemsomröstningen i Labour, och sitter därmed kvar som partiledare, rapporterar Reuters. Utmanaren i ledarskapsvalet hette Owen Smith fick 40 procent av rösterna, Corbyn 60 procent. >>>
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6523998
Storbritannien: Nytt misstänkt hatbrott mot polack
14 sep - 2016
I Storbritannien har antalet hatbrott med främlingsfientliga förtecken ökat, inte minst sedan sedan folkomröstningen om att landet ska lämna EU. Polisen satsar nu stora resurser för att stoppa brottsligheten, rapporterar SVT. >>>
http://www.svt.se/nyheter/utrikes/storbritannien-nytt-misstankt-hatbrott-mot-pol...
Bank of England ger brittiska regeringen miljarder till budgeten
13 sep - 2016
Den brittiska centralbanken Bank of England utökade tillgångsköpen i augusti och gav därmed regeringen ett extra reformutrymme motsvarande drygt 450 miljarder kronor enligt tidningen Telegraph. Någon skattesänkning för bolagen lär det däremot inte bli, skriver Dagens Industri. >>>
http://www.di.se/nyheter/bank-of-england-ger-brittiska-regeringen-miljarder-till...
Australien dissar brittiska handelsförhandlingar
9 sep - 2016
Storbritannien har satt upp arbetsgrupper för att inleda förhandlingar om frihandelsavtal med Indien och Australien. Men den australiske handelsministern Steven Ciobo anser att sådana förhandlingar måste vänta till britterna klargjort sin framtida relation till EU. – Viktiga frågor är ännu obesvarade […] och ärligt talat, kan inget substantiellt påbörjas innan de är utredda, sade Ciobo, rapporterar Financial Times. >>>
http://www.ft.com/cms/s/0/1e866348-75de-11e6-bf48-b372cdb1043a.html
Brittisk mur ska stoppa migranter i Calais
8 sep - 2016
Storbritannien ska inom kort inleda bygget av en mur vid hamnstaden Calais i norra Frankrike. Muren ska hindra migranter att ta sig till lastbilar för att försöka komma till de brittiska öarna, skriver SvD. >>>
http://www.svd.se/brittisk-mur-ska-stoppa-migranter-i-calais
EU-medborgare i Storbritannien kan inte identifieras
7 sep - 2016
Enligt migrationsminister Robert Goodwill finns inget pålitligt sätt att tar reda på hur många EU-medborgare som bor i Storbritannien eller hur länge de varit där, rapporterar BBC. >>>
http://www.bbc.com/news/uk-politics-37291830
”Jag ser ingen framtid i Storbritannien”
6 sep - 2016
En fjärdedel av alla britter har funderat på lämna Storbritannien efter Brexit, folkomröstningsbeslutet att landet ska lämna EU. Funderingarna är vanligast bland unga i åldrarna 18-34 år. Det visar en färsk undersökning som BBC Radio låtit göra, skriver SvD. >>>
http://www.svt.se/nyheter/utrikes/jag-ser-ingen-framtid-i-storbritannien
Polska ministrar till Storbritannien efter attacker på polacker
5 sep - 2016
Polens utrikes-, justitie- och inrikesministrar ska flyga till London för samtal efter att flera polska medborgare utsatts för våldsamma attacker om bland annat orsakade en persons död. Det rapporterar BBC. >>>
http://www.bbc.com/news/uk-england-essex-37270519
Aktivister vädjar till Storbritannien att ta emot flyktingbarn
2 sep - 2016
Gruppen Citizens UK har överlämnat en lista till brittiska migrationsmyndigheter på 387 barn som sitter fast i migrantläger i Calais på den franska sidan av Engelska kanalen. Lägret ska rivas och barnen antas ha legal rätt att komma till Storbritannien, rapporterar BBC.
BBC
Skottar diskuterar ny folkomröstning
2 sep - 2016
Två år efter att skottarna i en folkomröstning avvisat kravet på självständighet från Storbritannien lanserade Skottlands försteminister nationalisten Nicola Sturgeon på fredagen en landsomfattande kampanj för att sondera opinionen inför en eventuell ny folkomröstning, rapporterar Reuters. >>>
Reuters
Sociala reformer utlovas i Storbritannien
1 sep - 2016
Brittiske premiärministern Theresa May kommer på torsdag att leda det första mötet för sociala reformkommitté som inrättats av regeringen för att hjälpa "de flesta människor i detta land som bara precis klarar sig.” "Samtidigt som vi hjälper de mest sårbara vi måste genomföra sociala reformer i en mycket bredare bemärkelse för att göra livet lättare," sade Maj, rapporterar Politico. >>>
Politico
Labourledare står stark i partiopinionen
31 aug - 2016
Enligt en opinionsundersökning från YouGov har sittande partiordförande Jeremy Corbyn en betryggande ledning framför sin utmanare Owen Smith med siffrorna 62 procent mot 38 procent. Av de 640 000 partimedlemmar som är berättigade att rösta i partiledarvalet gick mer än hälften med i partiet under det senaste året och det är hos dem som Corbyn har störst stöd, rapporterar The Times. enligt Reuters. >>>
Reuters
Britter markerar mot Sverige: Skatter är en nationell fråga
23 aug - 2016
En talesperson för den brittiska regeringen sade på måndagen att det är en fråga för medlemsstater att bestämma skattepolitik. Uttalandet är en reaktion på statsminister Stefan Löfvens varning till Storbritannien att eventuellt kraftigt sänkta brittiska bolagsskatter skulle skapa svårigheter i diskussionerna om det brittiska EU-utträdet, rapporterar The Independent. >>>
The Independent
Skottar spår miljardförluster utan EU
23 aug - 2016
Att lämna EU kommer årligen att försvaga Skottlands ekonomi med motsvarande mellan 18 till 122 miljarder kronor efter år 2030 beroende på vilka handelsavtal Storbritannien kan få hävdar regionalregeringen i Skottland, rapporterar Reuters. I folkomröstningen om EU-medlemskap röstade en majoritet skottar för att stanna kvar i EU. >>>
Reuters
Labour röstar i ödesval – hotas av splittring
23 aug - 2016
Efter brexit-omröstningen bröt ett inbördeskrig ut inom Labour. Misslyckade kuppförsök och massdemonstrationer utanför parlamentet ledde till sist till ett partiledarval som under sommaren utspelat sig i brittiska domstolar. Nu får över 600 000 partimedlemmar rösta om oppositionens framtid, skriver SvD. >>>
SvD
Storbritannien inför läskskatt
18 aug - 2016
Storbritannien kommer att införa en skatt på sockrad dryck och lägga pengarna på fysisk aktivitet och nyttig mat för barn, skriver SvD/TT. >>>
DN
Brittiskt bygge förhalas – kan avgöra kärnkraftens framtid i EU
15 aug - 2016
Den brittiska premiärministern Theresa May vill i sista stund förhala beslutet om ett nytt kärnkraftverk i landet. Det här är en fråga som har debatterats länge och som ses som viktig för kärnkraftens framtid i Europa, rapporterar Vetenskapsradion. >>>
Vetenskapsradion
Ny folkomröstning i Skottland trolig
11 aug - 2016
När Skottlands försteminister och nationalisten Nicola Sturgeon träffade Tysklands EU-minister socialdemokraten Michael Roth i Berlin på tisdagen hyllades hon som en dedikerad proeuropé. Enligt Sturgeon är en ny folkomröstning om ett självständigt Skottland ”mycket troligt” för att bevara Skottlands plats i EU, skriver The Scotsman. >>>
The Scotsman
Högsta domstolens beslut kan gynna Labourledare
8 aug - 2016
Storbritanniens högsta domstol har beslutat att 130 000 personer som nyligen anslöt sig till Labourpartiet kan tillåtas att rösta i det kommande ledarvalet. Beslutet antas vara fördelaktigt för den sittande partiledaren Jeremy Corbyns kampanj, skriver The Independent. >>>
The Independent
Väntad sänkning av styrräntan i Storbritannien
5 aug - 2016
Bank of England sänkte på torsdagen styrräntan från 0,5 procent till 0,25 procent i sitt första räntebesked sedan Brexitomröstningen. Den väntade sänkningen av styrräntan presenterades av Bank of England som en av flera åtgärder för att få igång den brittiska ekonomin som har bromsat in sedan folkomröstningen. Centralbanken kommer också öka sina obligationsköp med 60 miljarder pund till totalt 435 miljarder pund, ett något oväntat drag, rapporterar Ekot. >>>
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6487819
Brittiska antisemitiska incidenter ökar
4 aug - 2016
Antalet antisemitiska incidenter i Storbritannien har ökat med 11 procent under första halvåret 2016, uppger en organisation som ger råd kring säkerhetsfrågor till landets runt 260 000 judar, enligt SVT. >>>
http://www.svt.se/nyheter/utrikes/antisemitiska-incidenter-okar
140 år för att registrera européer i Storbritannien
3 aug - 2016
Enligt analysorganisationen Migration Observatory skulle det ta motsvarande 140 år av arbete att registrera alla personer från EES-området för permanent uppehållstillstånd om den nuvarande behandlingstakten fortsätter, rapporterar The Guardian. >>>
https://www.theguardian.com/world/2016/aug/02/new-uk-commissioner-julian-king-to...
Tankesmedja: Över en halv miljon EU-bor kan tvingas lämna Storbritannien
2 aug - 2016
Runt 590 000 EU-medborgare som bor i Storbritannien väntas inte hinna få ett permanent uppehållstillstånd om landet träder ut ur EU år 2019, enligt tankesmedjan SMF. Alla EU-medborgare som kommit innan 2014 väntas dock kunna stanna kvar. Sammanlagt beräknas närmare 3,6 miljoner personer från andra EU-länder bo i Storbritannien. ■
http://www.smf.co.uk/publications/here-to-stay-residency-and-eu-migrants-after-t...
Majoritet skottar vill vara kvar i Storbritannien
1 aug - 2016
Trots Brexitomröstningen där skottarna med stor majoritet röstade för att vara kvar i EU svarar 53 procent i en färsk opinionsundersökning att de inte vill bli självständiga. ■
https://yougov.co.uk/news/2016/07/30/brexit-fails-boost-support-scottish-indepen...
Nolltillväxt väntas i Storbritannien
1 aug - 2016
Den brittiska centralbanken väntas på torsdag justera ned Storbritanniens tillväxtprognos till noll procent i år på grund av osäkerheten efter Brexitomröstningen, rapporterar Financial Times. >>>
http://www.ft.com/cms/s/0/c2ac5e96-5707-11e6-9f70-badea1b336d4.html
Brittiskt konsumentförtroende rasar
29 jul - 2016
Brittiska konsumenters förtroende för ekonomin har haft sitt största tapp på mer än 26 år efter britternas omröstning om EU-utträde, skriver SvD. >>>
http://www.svd.se/brittiskt-konsumentfortroende-rasar
Tories drar ifrån Labour
26 jul - 2016
Inte sedan 2009 har stödet för det brittiska konservativa Tory-partiet varit högre än nu. Samtidigt är stödet för socialdemokratiska Labour det lägsta sedan 2010. I en färsk opinionsundersökning får Tory 43 procent och Labour 27 procent. Nationalistiska Ukip får 13 procent och Liberaldemokraterna 8 procent. ■
https://www.icmunlimited.com/wp-content/uploads/2016/07/2016_july_vote_poll-3.pd...
USA till Storbritannien: Handelssamtal får vänta
26 jul - 2016
”Det är inte möjligt att på ett meningsfullt sätt gå vidare med separata handels- och investeringsförhandlingar med Storbritannien innan vissa grundläggande frågor om Storbritanniens framtida förhållande till EU arbetats fram”, sade den amerikanske handelsministern Michael Froman i ett uttalande. ■
Storbritannien ger upp EU-ordförandeskap
20 jul - 2016
Den brittiska premiärministern Theresa May meddelade på onsdagen att man inte avser vara ordförandeland i EU under andra halvåret 2017 som planerat. Istället väntas ordförandeskapet skjutas fram ett halvår så att länderna som innehar det efter Storbritannien, först i tur Estland och sedan Bulgarien, håller sina ordförandeskap ett halvår tidigare än planerat. ■
Kandidat drar sig ur kamp om Labourstyre
20 jul - 2016
I Storbritannien blev det på tisdagskvällen klart att partiledarvalet i Labour kommer att stå mellan Jeremy Corbyn och Owen Smith. Den tredje kandidaten Angela Eagle valde att dra tillbaka sin kandidatur, rapporterar Ekot.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6478350
IMF: Brexit sätter käppar i hjulet för global tillväxt
20 jul - 2016
Internationella valutafonden justerar ned årets och nästa års tillväxtprognos med 0,1 procentenhet vardera och menar att Storbritanniens ekonomi är den som kommer påverkas mest av alla utvecklade länders. Det rapporterar BBC. >>>
http://www.bbc.com/news/business-36834977
Irlands premiärminister öppnar för återförening
19 jul - 2016
– Om det finns tydliga belägg för att en majoritet av invånarna [i Nordirland] önskar lämna Storbritannien och ingå [i den irländska] republiken borde det tillgodoses i de kommande diskussionerna, sade Irlands premiärminister Enda Kenny, rapporterar Irish Independent. Nordirländarna röstade i den brittiska EU-omröstningen för att vara kvar i EU. >>>
http://www.independent.ie/business/brexit/prepare-for-border-poll-in-the-wake-of...
Corbyn fortfarande populärast bland medlemmarna
19 jul - 2016
Ledaren för det brittiska oppositionella socialdemokratiska Labourpartiet, Jeremy Corbyn, skulle få 54 procent av stödet bland partiets medlemmar i en omröstning om partiledarskapet. Utmanarna Angela Eagel och Owen Smith ligger långt efter på 21 respektive 15 procent av stödet. ■
Möjlig skotsk folkomröstning nästa år
18 jul - 2016
Skottlands förstaminister Nicola Sturgeon överväger en ny folkomröstning om självständighet redan nästa år ”om nödvändigt”, rapporterar BBC. >>>
http://www.bbc.com/news/uk-scotland-scotland-politics-36819182
Första dagen på jobbet: Bitande kritik mot Boris Johnson
14 jul - 2016
Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier kallar Storbritanniens nye utrikesminister Boris Johnson för en ”ansvarslös politiker” som efter att ha drivit landet ur EU och ”gick och spelade cricket”. Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault kallar Johnson för lögnare. Även EU-kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans delar i ett långt Facebookinlägg ut verbala smockor mot Johnson som han anklagar för att ha spridit hat i kampanjen inför den brittiska folkomröstningen. ■
http://www.handelsblatt.com/video/politik/steinmeier-ueber-brexit-politiker-kein...
Ytterligare en utmanare till ledare för Labour
14 jul - 2016
Även parlamentsledamoten Owen Smith kandiderar till posten som ledare för brittiska socialdemokratiska Labour istället för nuvarande Jeremy Corbyn. Sedan tidigare har Angela Eagle meddelat att hon utmanar Corbyn. ■
Efter omröstning: Corbyn ställer upp i partiledarvalet
13 jul - 2016
I Storbritannien står det klart att Labours partiledare Jeremy Corbyn får ställa upp i nästa partiledarval, efter en omröstning i partiets verkställande utskott, rapporterar Ekot. Under tisdagskvällen vann Jeremy Corbyn omröstningen, trots att stödet för honom bland Labours ledamöter i parlamentet är mycket svagt. >>>
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6472344
Beslut om brittisk kommissionärskandidat innan augusti
11 jul - 2016
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker intervjuade på måndagen under en timme Storbritanniens kommissionärskandidat Julian King. Beslut om Kings lämplighet och eventuella ansvarsområden meddelas innan slutet av juli. ■
Maktkamp i brittiska Labour
11 jul - 2016
Angela Eagle väntas under dagen meddela att hon utmanar socialdemokratiska Labours partiledare Jeremy Corbyn. En stor del av partiets parlamentsledamöter vill att Corbyn avgår. ■
Storbritannien förbereder samtal om handelsavtal
8 jul - 2016
Enligt den brittiske näringslivsministern Sajid Javid ska landet inleda preliminära samtal med Indien om ett framtida frihandelsavtal, rapporterar Reuters. Liknande samtal ska så småningom inledas med andra länder enligt ministern. Som EU-medlem har Storbritannien inte rätt att förhandla fram handelsavtal med länder utanför unionen. >>>
http://uk.reuters.com/article/uk-britain-eu-india-idUKKCN0ZN2O7
Kvinna blir Storbritanniens premiärminister
8 jul - 2016
De runt 150 000 medlemmarna i brittiska konservativa Torypartiet har att välja på Theresa May och Andrea Leadsom när en ny partiledare och därmed premiärminister ska utses. Avgörande är planerat till 9 september. ■
Tyskland avvisar europeiskt "skatterace"
7 jul - 2016
Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble vill inte se någon kapplöpning mot låga skatter i Europa sedan den brittiska regeringen flaggat för en sänkt bolagsskatt, rapporterar SvD. >>>
http://www.svd.se/tyskland-avvisar-europeiskt-skatterace
Utredning: Tony Blair överdrev medvetet hotet från Irak
7 jul - 2016
Förre premiärministern Tony Blair överdrev medvetet hotet från Saddam Husseins regim när han sökte stöd för ett militärt ingripande. Samtidigt blev han varnad för att en invasion skulle öka terrorhotet. Det konstateras i en ny rapport om Storbritanniens roll i Irakkriget, enligt SVT. >>>
http://www.svt.se/nyheter/utrikes/utredning-tony-blair-overdrev-medvetet-hotet-f...
May tar stort kliv mot premiärministerposten
6 jul - 2016
I Storbritannien vann med hälften av rösterna inrikesminister Theresa May överlägset den första omgången i valet av partiledare för Tories. Kvar i kampen om vem som ska bli nästa premiärminister finns dessutom Andrea Leadsom och Michael Gove, rapporterar Ekot. >>>
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6467914
Slopade kapitalkrav för brittiska banker
6 jul - 2016
Den brittiska centralbanken lättade på tisdagen kraftigt på kapitalkraven för brittiska banker ett år framåt. Centralbankschefen Mark Carney hoppas att det ska leda till att jobb och tillväxt tar mindre skada på kort sikt av Storbritanniens planerade utträde ur EU, enligt Ekot. >>>
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6467798
Storbritannien kan ha hittat ny kommissionärskandidat
5 jul - 2016
Enligt Financial Times överväger den brittiska regeringen att nominera den erfarne diplomaten Julian King till landets EU-kommissionär efter att den nuvarande, Jonathan Hill, avgått till följd av Brexitomröstningen. King är för närvarande Storbritanniens ambassadör i Frankrike och måste godkännas av EU-parlamentet för att få uppdraget om han nomineras. >>>
http://www.ft.com/cms/s/0/d240a350-429c-11e6-b22f-79eb4891c97d.html
Storbritannien kan tvingas leta utländska handelsexperter
4 jul - 2016
Som EU-land förhandlar EU-kommissionen fram alla internationella handelsavtal. Enligt en internrevision har den brittiska regeringen i dagsläget endast 20 handelsförhandlare att tillgå när landet efter att det lämnat EU måste förhandla fram nya handelsavtal. The Telegraph rapporterar att kan Storbritannien därför tvingas leta efter utländsk handelsexpertis i länder som Indien och USA. >>>
http://www.telegraph.co.uk/business/2016/07/03/government-faces-worldwide-hunt-f...
Medieuppgifter: Krav på att Gove drar tillbaka kandidatur
1 jul - 2016
Justitieministern och Brexitförespråkaren Michael Gove annonserade i går torsdag sin kandidatur till att bli Storbritanniens nästa premiärminister. Men enligt uppgifter till BBC växer trycket på honom inom partiet att dra tillbaka sin kandidatur i syfte att sluta upp bakom kandidaten Theresa May . ■
http://www.bbc.com/news/uk-politics-36679741
Juncker: Skottland har förtjänat vår uppmärksamhet
29 jun - 2016
– Skottland har vunnit rätten att höras i Bryssel så jag kommer lyssna noggrant. Men vi har ingen intention att lägga oss i den brittiska processen. Det är inte vår skyldighet eller jobb, sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker som kommer träffa Skottlands regionalledare Nicola Sturgeon på onsdagseftermiddagen. ■
Cameron till Corbyn: Avgå!
29 jun - 2016
Den avgående brittiske premiärministern David Cameron uppmanar oppositionsledaren Jeremy Corbyn att avgå. Båda kampanjade för att landet ska vara kvar i EU. – De kan ligga i mitt partis intresse att [Corbyn] sitter kvar men inte i nationens. För guds skull, avgå! Säger Cameron i en debatt i brittiska underhuset på onsdagen. ■
Inget förtroende för Labourledaren
29 jun - 2016
Fler än tre fjärdedelar av de brittiska socialdemokratisk Labourparlamentarikerna röstade mot partiledaren Jeremy Corbyn i en förtroendeomröstning, skriver The Guardian. >>>
http://www.theguardian.com/politics/2016/jun/28/jeremy-corbyn-loses-labour-mps-c...
Nederländske premiärministern: England har kollapsat
28 jun - 2016
– England har kollapsat politiskt, monetärt, konstitutionellt och ekonomiskt. Så det är enligt mig orimligt att nu kräva att de lämnar in artikel 50, säger Nederländernas premiärminister Mark Rutte inför dagens EU-toppmöte i Bryssel och syftar på den formella utträdesansökan. ■
Sökes: Brittisk EU-kommissionär
28 jun - 2016
På fredagen efter det brittiska folkomröstningsresultatet avgick landets EU-kommissionär Jonathan Hill från sin post. Under en debatt i det brittiska underhuset på måndagen sade premiärminister David Cameron att landet nu bör hitta en efterträdare. ■
Gibraltar i samtal med Skottland om EU-plan
28 jun - 2016
Enligt BBC förs samtal mellan Gibraltar och Skottland om att se till att de båda brittiska landsdelarna kan vara kvar i EU efter Brexitomröstningen. >>>
http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-eu-referendum-36639770
Polska ambassaden chockad över brittisk främlingsfientlighet
28 jun - 2016
I ett uttalande uttrycker den polska ambassaden i London ”chock och djup oro” över de senaste dagarnas främlingsfientliga attacker mot de polacker och andra personer av utländsk härkomst i Storbritannien. ■
http://www.london.mfa.gov.pl/en/news/polish_embassy_statement_2706
Avhoppare: Corbyn vägrade svara på hur han röstade
28 jun - 2016
En av de som hoppat av Labours skuggregering, partiets tilltänkte ledare för det brittiska underhuset Chris Bryant, säger till BBC att Jeremy Corbyn vägrade tala om för honom om han röstade för ett utträde ur EU. >>>
http://www.svd.se/avhoppare-corbyn-vagrade-svara-pa-hur-han-rostade
Labour tappar halva skuggregeringen
27 jun - 2016
Sedan torsdagens brittiska folkomröstning har oppositionella Labours skuggregering blivit av med minst hälften av de 30-talet medlemmarna. De har avgått i protest mot vad de anser vara partiledaren Jeremy Corbyns svaga insats i kampanjandet för att hålla Storbritannien kvar i EU. ■
EU-kommissionen välkomnar begränsningar för EU-migranter
14 jun - 2016
I en dom på tisdagen ger EU-domstolen Storbritannien rätt att begränsa tillgången till barnbidrag och skatteavdrag barn till EU-migranter som inte klarar ett test för rätten att uppehålla sig i landet. EU-kommissionen, som 2009 drog Storbritannien inför domstolen, välkomnade på tisdagen beslutet. ■
Hela domen
Storbritannien på skäms-lista
2 jun - 2016
Försvagade fackliga rättigheter har lett till att Storbritannien har hamnat på en internationell skäms-lista. Nu får landet stå till svars inför FN-organet ILO.
SvD
Osämja inom brittiska Tories – krav på nyval
30 maj - 2016
De två brittiska konservativa parlamentsledamöterna Andrew Bridgen och Nadine Dorries, som båda förespråkar att landet lämnar EU, vill att premiärminister David Cameron avgår och att nyval utlyses innan jul.
The Guardian
Möjlig ny skotsk folkomröstning vid Brexit
27 maj - 2016
Som Storbritannien lämnar EU tror Skottlands tidigare försteminister Alex Salmond att landsänden inom två års tid kommer att hålla en ny folkomröstning om självständighet.
The Guardian
WTO: Storbritannien skulle tvingas förhandla om alla handelsavtal vid Brexit
26 maj - 2016
Enligt Världshandelsorganisationen WTO:s chef Roberto Azevedo skulle britterna förlora motsvarande 110 miljarder kronor per år på grund av de tullar och handelshinder som skulle återuppstå om landet lämnar EU. Alla Storbritanniens handelsavtal går via EU och landet skulle enligt WTO tvingas förhandla om alla dem på nytt vid ett Brexit.
The Guardian
Rekordantal EU-medborgare jobbar i Storbritannien
19 maj - 2016
I fjol ökade antalet personer från andra EU-länder som arbetar i Storbritannien till det största hittills: 2,15 miljoner.
The Guardian
Brittiska parlamentet får debattera lagligheten i kravet på höga klackar
17 maj - 2016
I Storbritannien är det lagligt att kräva att kvinnor går med högklackade skor på sina arbetsplatser. Nu har en kvinna reagerat på detta, och kräver i en skrivelse att tvånget förbjuds i lag. Skrivelsen har fått så många underskrifter att parlamentet måste ta upp frågan till diskussion.
Yle
Storbritannien höjer terrorhotsnivå
12 maj - 2016
Storbritannien höjer hotnivån för terrorhot relaterade till Nordirland från två till tre på en femgradig skala, uppger det brittiska inrikesdepartementet.
SVT
Konflikten i Nordirland riskerar väckas till liv vid Brexit
28 apr - 2016
Enligt den anrika tankesmedjan RUSI kan läget i Nordirland utmynna en "stor politisk, ekonomisk och säkerhetskris för framtida regeringar i London" om landet lämnar EU.
Financial Times
Brittisk minister: Vi måste lämna Europakonventionen
26 apr - 2016
Storbritanniens inrikesminister Theresa May vill att landet blir kvar i EU men lämnar Europakonventionen som upprätthåller grundläggande mänskliga rättigheter i Europa.
The Guardian
EU-lån ger 20 000 billiga brittiska bostäder
25 apr - 2016
Europeiska investeringsbanken, EIB, ger Storbritannien ett lån på närmare tio miljarder kronor som medfinansiering för byggande av 20 000 billiga bostäder. Det är det största lånet som banken hittills givit för byggande av subventionerade bostäder i EU. ■
Skymning över den brittiska stålindustrin
11 apr - 2016
Under de senaste veckorna har läget blivit allt mer kritiskt för den brittiska stålindustrin. Indiska Tata Steel vill göra sig av med sina tretton stålverk i England och Wales. Landet där stålindustrin föddes kan nu förlora ännu en av sina tillverkningsindustrier.
SvD
Cameron till avhoppade ministern: ”Din skit”
21 mar - 2016
Den brittiske välfärdsministern Iain Duncan Smith, som lämnade regeringen i protest på fredagen, går till hård attack mot premiärminister David Cameron. Duncan Smith anklagar regeringen för att splittra samhället och menar att Cameron försöker minska Storbritanniens budgetunderskott genom nedskärningar, som orättvist drabbar fattiga samtidigt som de gynnar äldre och rikare väljare.
SvD
Brittiska arbetsgivare: En miljon jobb kan försvinna vid Brexit
21 mar - 2016
Den brittiska arbetsgivarorganisationen CBI varnar för att Storbritannien kan förlora motsvarande 1 200 miljarder kronor och 950 000 arbetstillfällen om landet lämnar EU.
The Guardian
Polsk minister till polacker i Storbritannien: Kom tillbaka
18 mar - 2016
Biträdande premiärminister Mateusz Morawiecki uppmanar sina landsmän som bor i Storbritannien att komma tillbaka till Polen
BBC
Pundet rasar efter brittisk prognoschock
17 mar - 2016
Londonbörsen och pundet faller sedan den brittiska regeringen sänkt sin tillväxtprognos för 2016–2017 kraftigt.
SvD
Utlandsbritter vill rösta i EU-folkomröstningen
17 mar - 2016
Två i Italien respektive Belgien boende brittiska medborgare har vidtagit rättsliga åtgärder för att även britter som bott utanför Storbritannien i längre än 15 år ska få rösta i folkomröstningen som landets fortsatta EU-medlemskap som äger rum i juni.
EUbusiness
Obama planerar besök till Storbritannien innan folkomröstning
15 mar - 2016
USA:s president Obama kommer att besöka Storbritannien i vår för att bland annat ge stöd till premiärminister David Cameron inför vårens folkomröstning om landets medlemskap i EU.
Ekot
Storbritannien och Frankrike eniga: satsar 22 miljoner på flyktingar, 2 miljarder på drönare
4 mar - 2016
Vid ett toppmöte mellan François Hollande och David Cameron på torsdagen lovade den brittiske premiärministern att bidra med 22 miljoner euro, motsvarande 200 miljoner kronor, för att hjälpa Frankrike hantera migrantlägret i Calais. De båda ledarna enades samtidigt om att investera motsvarande 19 miljarder kronor för att ta fram nästa generations drönare.
France 24
Brexitoro sänker pundet till lägsta nivån på sju år
23 feb - 2016
Det brittiska pundet gjorde det största fallet på en dag sedan David Cameron blev premiärminister efter att Londons inflytelserike borgmästare Boris Johnsson proklamerat sitt stöd för att Storbritannien bör lämna EU.
The Guardian
Mycket låg kostnad för barnbidrag
19 feb - 2016
Enligt siffror från slutet av 2013 stod utbetalningar av barnbidrag för barn som bodde i andra medlemsländer för 0,26 procent av alla brittiska barnbidrag. Det motsvarar en summa på ungefär 360 miljoner kronor under 2013, eller 0,004 procent av den brittiska statens samlade utgifter under det året.
Bruegel
Nato-gräns mot Ryssland stärks
10 feb - 2016
Storbritannien skickar fem fartyg till Östersjön och ett antal soldater till sex Nato-länder: Estland, Lettland, Litauen, Polen, Rumänien och Bulgarien.
The Guardian
Fart i brittiskt bostadsbyggande
28 jan - 2016
Det brittiska nybyggandet av bostäder var förra året det högsta sedan 2007.
SvD
Skotsk varning om tidig EU-omröstning
25 jan - 2016
Skottlands försteminister Nicola Sturgeon anser att det vore ett misstag att hålla den brittiska folkomröstningen om fortsatt EU-medlemskap redan i juni på grund av att det hålls regionalval på flera håll i landet i maj.
EUbusiness
Hårdare språkkrav för visum i Storbritannien
19 jan - 2016
Premiärminister David Camerons nya satsning för att förbättra integrationen innebär bland annat att invandrare som fått visum som anhörig och inte lärt sig prata engelska kan tvingas lämna landet.
Ekot
Två av tre Tory-ledamöter för Brexit
11 jan - 2016
Enligt centralt placerade personer inom det brittiska konservativa regeringspartiet Tory är minst 210 av dess 330 regeringsledamöter för att Storbritannien ska lämna EU.
The Guardian
Brittisk industri bromsar oväntat
9 dec - 2015
Den brittiska industriproduktionen föll oväntat i oktober med 0,4 procent, enligt landets statistikbyrå ONS.
SvD
Storbritannien har börjat bomba IS i Syrien
3 dec - 2015
Angreppen skedde bara timmar efter att det brittiska underhuset sagt ja till att landet ska delta i flygbombningarna mot terrorgruppen IS.
SvD
Brittiskt Syrienbeslut på onsdag
1 dec - 2015
Det brittiska parlamentet håller på onsdag en omröstning om brittiskt bombflyg ska sättas in i Syrien.
SvD
Cameron vädjar om stöd för Syrienattacker
26 nov - 2015
Den brittiske premiärministern vill att parlamentet ger klartecken för flyganfall mot IS-mål i Syrien.
Bloomberg
Storbritannien höjer BNP-prognos något
26 nov - 2015
Den brittiska regeringen reviderar upp sin BNP-prognos från 2,3 till 2,4 procent för 2016. Året därpå, 2017, väntas en BNP-tillväxt på 2,5 procent.
SvD
Brittisk underrättelsetjänst växer efter Parisdåden
16 nov - 2015
Brittiska säkerhets- och underrättelsetjänster ska rekrytera ytterligare 1 900 personer i spåren av terrordåden i Paris. Det beskedet väntas från premiärminister David Cameron i dag, rapporterar brittiska medier.
SvD
Brittiskt förslag om internetspionlag
5 nov - 2015
Den brittiska regeringen vill att säkerhetstjänsten ska kunna kontrollera hur brittiska medborgare använder internet.
SvD
Nordirland avvisar homoäktenskap för femte gången
3 nov - 2015
Trots att en knapp majoritet i det nordirländska parlamentet ställde sig bakom en legalisering gick inte förslaget igenom på grund av en gammal procedurregel.
Politico
Invandring kan göra Storbritannien störst
30 okt - 2015
Om femton år beräknas Storbritannien enligt landets statistikbyrå ONS gå om Frankrike i befolkningsstorlek. År 2047 passeras Tyskland då Storbritannien antas få flest invånare i EU. Den främsta orsaken till befolkningsökningen är kopplad till invandring.
The Telegraph
Löfven möter Cameron i London
30 okt - 2015
De brittiska EU-förhandlingarna, Syrienkriget och flyktingkrisen finns med när statsminister Stefan Löfven (S) besöker den konservative premiärministern David Cameron på måndag.
SvD
Två läkare första att få anmärkning under ny brittisk språklag
29 okt - 2015
En italiensk läkare stängs av och en polsk läkare måste arbeta under övervakning efter att de misslyckats på ett nytt språktest i Storbritannien.
The Guardian
Cameron möter åtta statsministrar på Island
26 okt - 2015
Storbritanniens premiärminister David Cameron kommer till framtidsforumet på Island i slutet av veckan för att tillsammans med de nordiska och baltiska statsministrarna diskutera viktiga politiska utmaningar.
E24.no
Cameron tar strid mot extremism
19 okt - 2015
Brittiske premiärministern David Cameron vill utrota "giftet" som extrema ideologier utgör i det brittiska samhället. Han lovar pengar men också att jaga dem som sprider extremism på nätet.
SvD
Splittrad opposition i Storbritannien
16 okt - 2015
Den nye ledaren för oppositionspartiet Labour, Jeremy Corbyn har just genomlevt sin första partirevolt. Länk: Ekot
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3304&grupp=6240&artikel=62...