Ukraina hyllar Tyskland för tung vapenleverans
16 maj
Den ukrainske utrikesministern Dmytro Kuleba berömmer Tyskland för att ha övervunnit en ”psykologisk barriär” genom att skicka tunga vapen.
– Ett prejudikat har satts, säger ministern, enligt TT/SvD.
Studie: Tysk ekonomi skulle krympa upp till 12 procent vid gasstopp
10 maj
Om de ryska gasleveranserna till Tyskland skulle avbrytas abrupt skulle landets BNP minska med upp till 12 procent eller 429 miljarder euro. Det visar en studie från ekonomiprofessorn Tom Krebs som även är rådgivare till tyska finansdepartementet. Studier är mer pessimistisk än andra liknande beräkningar som uppskattar den tyska BNP-förlusten till mellan 0,2 och 6,5 procent, skriver FT.
Tyskland sänder utrikesministern till Kiev
6 maj
I mitten av april fick Tysklands president Frank-Walter Steinmeier nobben när han ville besöka Ukraina. Nu har Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj bjudit in honom och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz till ett besök i Kiev – men Scholz skickar först utrikesministern, skriver TT/SvD.
Tysk inflation nära 40-årigt rekord
29 apr
Inflationen i Tyskland ökade under april till 7,4 procent, från 7,3 procent i mars, skriver TT/SvD. Det tangerar ett 40-årigt rekord från hösten 1981.
Tyskland vänder om vapenleveranser och olja
27 apr
På tisdagen meddelade den tyska regeringen att man backar från sitt tidigare motstånd mot att skicka tunga vapen till Ukraina. Tyskland kommer att skicka 50 luftvärnskanonvagnar av modell Gepard till det ukrainska försvaret. Man fördubblar även sitt militära stöd till Ukraina till två miljarder euro.
Ekonomiminister Robert Habeck sade samma dag att landet kommer kunna göra sig oberoende av rysk olja mycket snabbare än tidigare räknat med.
– Ett möjligt oljeembargo är något som Tyskland nu kan hantera, sade Habeck.
I EU:s sjätte sanktionspaket som förbereds av EU-kommissionen väntas någon typ av oljeembargo ingå.
Ryssland utvisar 40 tyska diplomater
26 apr
40 tyska diplomater utvisas från Ryssland. Beskedet gavs till den tyske ambassadören i Ryssland på måndagen, uppger Ekot. Det ska ses som en reaktion på att Tyskland i början av april visade ut spionmisstänkta ryska diplomater ur landet.
Affärsklimatet i tyskt näringsliv bättre än väntat
26 apr
Klimatet i tyskt näringsliv blev bättre i april än vad bedömare trott, skriver TT/SvD. Ifo-institutet, som gör undersökningen, rapporterar ett index på 97,2. Bedömare hade väntat sig ett index på 95,8 för april.
Tyskland planerar utfasning av rysk olja
21 apr
Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock säger att landet planerar att fasa ut importen av rysk olja före årsskiftet.
– Vi kommer att halvera oljeimporten till sommaren och kommer att ligga på noll i slutet av året. Och sedan kommer gas att följa, i en gemensam europeisk tidplan – eftersom vårt gemensamma utträde, EU:s fullständiga utträde, är vår gemensamma styrka, sade Baerbock, enligt TT/GP.
Tyskland vill skruva på sitt skattesystem
4 apr
Tyskland har planer på att skruva i sitt skattesystem, så att inte skatten äter upp löneökningar nu när inflationen är så hög, uppger TT/SvD.
Tyskland aktiverar nödfallsplan – vill säkra gasförsörjningen
31 mar
Efter Rysslands krav på att få betalt i rubel för sin olja och gas aktiverar Tyskland nu sin nödfallsplan för att säkerställa gasförsörjningen i landet, rapporterar Ekot. Försörjningen är för tillfället inte hotad, sa näringslivsminister Robert Habeck vid en presskonferens på morgonen, utan det är en försiktighetsåtgärd som höjer beredskapen. I ett första steg av nödfallsplanen tillsätts nu ett kristeam som fortlöpande analyserar försörjningsläget. Om det skulle bli nödvändigt kan även vissa förbrukare bli avstängda från nätet.
Merkels tidigare rådgivare: Vår politik mot Ryssland misslyckades
30 mar
Från lång vänskap, handel och kulturutbyte till kapade band över en natt. Tyskland hade länge en i Europa unikt nära relation till Ryssland, men med kriget i Ukraina blev den politiken ohållbar.
– Vi får inse att vi misslyckades med att hjälpa Ryssland, säger Christoph Heusgen, rådgivare till förbundskansler Angela Merkel, till SVT.
Olaf Scholz om att försvara Sverige: ”Vi menar allvar med försvarsklausulen”
29 mar
När statsminister Magdalena Andersson besökte Tysklands förbundskansler Olaf Scholz på måndagen stod Europas säkerhet högst på agendan. Enligt EU:s försvarsklausul ska medlemsländerna hjälpa varandra vid ett väpnat angrepp. Så vilket stöd är Tyskland redo att ge Sverige?
– Vi menar allvar med försvarsklausulen, säger Olaf Scholz, enligt DN.
Tung skalp för Scholz – vann stort i CDU-fäste
28 mar
Efter drygt 100 dagar som tysk förbundskansler tog Olaf Scholz på söndagen en symboliskt viktig seger när hans socialdemokratiska SPD vann delstatsvalet i Saarland i sydvästra Tyskland, enligt TT/SvD. Preliminära siffror lutar åt att partiet får egen majoritet med 29 av 51 platser i delstatsparlamentet. Det i en delstat som sedan 1999 letts av förre förbundskanslern Angela Merkels konservativa CDU.
Tyskland: Robotförsvar kan skydda grannländer
28 mar
Tyskland funderar på att köpa ett israeliskt robotförsvar som skulle kunna innebära ett skydd mot robotattacker även för närliggande EU-länder, säger förbundskansler Olaf Scholz, enligt TT/GP.
Stöd till tyskar för att klara energikris
25 mar
Tyska regeringen har lagt fram ett subventionspaket som ska lindra följdverkningarna av kraftigt stigande priser på drivmedel och värme, uppger TT/SvD. Paketet omfattar bland annat en 300-euros-energicheck som skickas ut till tyskarna, skatterabatt på bensin och diesel de närmaste tre månaderna, och kraftigt subventionerad kollektivtrafik under samma tidsperiod, med månadskort för den ringa kostnaden 9 euro.
Tyskland i naturgasavtal med Qatar
21 mar
Tyskland har bestämt sig för att i rask takt bygga två naturgasterminaler i Tyskland, i en överenskommelse med Qatar, i ett sätt att minska beroendet av Ryssland, uppger TT/SvD. Qatar har pressat europeiska länder att skriva långtidsavtal för att garantera leveranserna. Qatar är redan en av världens stora exportörer, men räknar med att utöka produktionen med 50 procent fram till 2027.
Rekordlåg framtidstro bland investerare i Tyskland
16 mar
Ukrainakriget gör att stämningen bland investerare i Tyskland nu är rekordlåg, uppger TT/SvD. Forskningsinstitutet Zew:s månatliga index rasar 93,6 punkter till minus 39,3, den största nedgången någonsin sedan undersökningen inleddes i december 1991. Som jämförelse föll indikatorn 58,2 punkter i samband med coronautbrottet i mars 2020.
Varning för rysk gasutpressning
15 mar
Tyskland måste snabbt minska sitt beroende av rysk gas, annars hotar rysk utpressning kommande vinter, varnar tankesmedjan Econpol Europe i en färsk rapport. De räknar med att ett stopp för import av ryska energikällor hotar att radera ut 3 procent av Tysklands BNP, skriver TT/SvD.
Tyskland bromsar EU-bojkott av rysk gas och olja
10 mar
EU-länderna vill inte bojkotta importen av rysk gas och olja, så som USA beslutade att göra på tisdagen – därmed blottades den första större sprickan i västländernas enighet efter det ryska anfallet mot Ukraina, rapporterar Ekot. Särskilt unionens största ekonomi Tyskland, som får över hälften av sin gas från Ryssland, bromsar i frågan.
Säkerhetspolis får granska högerextrema AFD
9 mar
Det tyska partiet Alternativ för Tyskland (AFD) anses kunna utgöra ett hot mot demokratin. Det fastslår en domstol i Köln, vilket innebär att säkerhetspolis i Tyskland får rätt att granska partiet, skriver TT/GP. Högerextrema AFD, som framför ultranationalistiska och främlingsfientliga åsikter, har tidigare försökt stoppa att bli granskade av säkerhetspolisen. Granskningen var föreslagen av Tysklands federala myndighet för skyddande av den tyska konstitutionen (BFV).
Tyskland ökar sin militära investering kraftigt
28 feb
Den nye förbundskanslern i Tyskland Olaf Scholz beskrev på söndagendet som sker nu som en vändpunkt i historien, uppger Ekot. Han meddelade att Tyskland kommer att öka sin militära investering kraftigt, där man inrättar en särskild fond på 100 miljarder euro. Framöver kommer Tyskland även att lägga två procent av sin BNP på militären.
Tysk ekonomi i recession
22 feb
Tysk ekonomi ser ut att åka på ett bakslag, med negativ tillväxt två kvartal i rad, det som brukar benämnas som recession, skriver TT/SvD. Efter en BNP-nedgång sista kvartalet i fjol, ser ekonomin ut att krympa även första kvartalet i år, enligt Bundesbank.
Uppgifter: Tyskland slopar restriktionerna i mars
15 feb
Tyskland slopar merparten av restriktionerna i mars, enligt ett utkast som tyska medier tagit del av, uppger TT/SvD. Enligt dokumentet föreslås restriktionerna avskaffas i tre steg. Till en början kommer detaljhandeln att öppna för alla, utan kontroller. Från den 4 mars öppnas restauranger, klubbar och andra stora evenemang för vaccinerade, tillfrisknade och testade. Från den 20 mars slopas de sista restriktionerna som bland annat innebär ett slut för hemarbete.
Frank-Walter Steinmeier fortsätter som Tysklands president
14 feb
Den sittande tyske presidenten, socialdemokraten Frank-Walter Steinmeier, fortsätter på posten i fem år till, uppger Yle. Att det blir en andra mandatperiod för Steinmeier avgjordes under söndagen med mycket klara siffror.
USA och Tyskland: Sanktioner vid rysk invasion
8 feb
Samklangen mellan Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och USA:s president Joe Biden var tydlig när de två träffades om Ukrainakonflikten.
– Det blir ingen Nordstream 2 om Ryssland invaderar, det kan jag lova er, sade Biden.
Scholz var lika tydlig i markeringen mot Moskva, enligt TT/SVT.
Tysklands förbundskansler i Washington
7 feb
Tysklands förbundskansler socialdemokraten Olaf Scholz träffar i dag USA:s president Joe Biden i Washington. Överst på dagordningen står Ukrainakrisen och Rysslands kravlista till västmakterna, som lett till ett kraftigt försämrat säkerhetsläge i Europa, rapporterar TT/SvD.
Ryssland stänger ner Deutsche Welles sändningar i Ryssland
4 feb
Ryssland stänger ner det tyska public servicebolaget Deutsche Welles kontor i Moskva och har dragit in journalisternas ackrediteringar, rapporterar Yle. Det handlar om en politisk motåtgärd sedan de tyska myndigheterna tidigare i veckan meddelade att det ryska statliga mediebolaget RT DE, som sänder på tyska, inte får sända i Tyskland med en serbisk licens. RT har kritiserats för att vara Putins propagandakanal.
En talesperson för EU:s utrikestjänst kallade på fredagen beslutet för "oacceptabelt och helt oberättigat".
– De ryska myndigheternas reaktion illustrerar tyvärr ännu en gång deras ständiga kränkningar av pressfriheten och bristande respekt för mediernas oberoende, sade talespersonen. I september stängde Youtube två tyska RT-kanaler med hänvisning till desinformation kring coronaviruset.
Tyskland: Stopp för ryska propagandaorganet RT
3 feb
Tysklands regleringsmyndighet för radio och tv, ZAK, stoppar ryska statskontrollerade RT:s tyskspråkiga tv-kanal från att sända i landet, uppger TT/SvD. Enligt ryska UD väntar motåtgärder mot tyska medier.
Tyskland hotar stoppa ryska gasledningen
28 jan
In i det sista har tyska regeringen försökt hålla den färdigbyggda men ännu inte invigda ryska gasledningen Nord Stream 2 utanför konflikten med Ryssland inför ett möjligt militärt angrepp på Ukraina. Men på torsdagen uttalades det hittills starkaste hotet om att stoppa den ryska gasen, uppger SVT.
– Nya militära handlingar mot Ukraina skulle få massiva konsekvenser för Ryssland. Vi jobbar på ett starkt sanktionspaket. Vid en aggression står ett brett spektrum av sanktioner till förfogande, inklusive Nord Stream 2, sade den tyska utrikesministern Annalena Baerbock.
Ryss anklagas för spioneri i Tyskland
28 jan
En rysk forskarassistent vid ett tyskt universitet spionerade för Ryssland och delade information om arbetet med europeiska Ariane-raketer, enligt tyska åklagare. Mannen, som kallas Ilnur N, greps i juni i fjol och anklagades formellt under torsdagen, skriver TT/SvD.
Tyskt index överraskar positivt
24 jan
Den ekonomiska aktiviteten i Tysklands tillverkningsindustri överraskar uppåt i januari, enligt ett inköpschefsindex från BME och IHS Markit, skriver TT/SvD. Men tjänstesektorn i eurozonen bromsar in i den ökade smittspridningens spår.
Oväntat stark framtidstro i Tyskland
19 jan
Framtidstron lyfter oväntat mycket i Tyskland, Europas största ekonomi, enligt ett månatligt index från det ekonomiska institutet Zew, uppger TT/SvD. Det börjar spridas hopp om en stark återhämtning så snart den senaste tidens våg av smittspridning av covid-19 passerat.
Kyligt möte mellan Ryssland och Tyskland
18 jan
Tyska utrikesministern Annalena Baerbock är i Moskva för att träffa utrikesminister Sergej Lavrov, deras första officiella möte. Men något konkret resultat av mötet verkar inte ha kommit, istället var presskonferensen efteråt ovanligt kylig och visar att parterna står långt från varandra, rapporterar Ekot.
Ny tysk utrikesminister till Kiev och Moskva
18 jan
Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock besöker Kiev under måndagen för att diskutera det spända säkerhetsläget i och omkring Ukraina, skriver TT/SvD. På tisdagen fortsätter hon till Moskva för samtal med sin ryske motpart Sergej Lavrov.
Tyskland: Dra inte in Nordstream i Ukrainafrågan
14 jan
Tysklands försvarsminister Christine Lambrecht varnar för att blanda in den rysk-tyska gasledningen Nordstream 2 i diskussionerna om Ukrainakonflikten.
– Vi behöver lösa den här konflikten, och vi behöver lösa den genom samtal. Det är den möjligheten som står till buds nu, och vi borde använda den snarare än att dra kopplingar till projekt som inte har någon bäring på den här konflikten, säger hon till radiokanalen RBB, enligt TT/SvD.
Nya buffertkrav på tyska banker
13 jan
Banker i Tyskland har fått drygt ett år på sig att dra in 22 miljarder euro i kapitalbuffertar, enligt den tyska finansmyndigheten Bafin.
– Det är dags att göra det finansiella systemet mer uthålligt, säger Bafin-chefen Mark Branson, uppger TT/Sydsvenskan.
Tysklands klimatminister: Vi måste tredubbla koldioxidminskningarna
12 jan
Enligt Tysklands gröna klimat- och ekonomiminister, Robert Habeck, riskerar landet att missa sina utsläppsminskningsmål till 2030 om den inte tredubblar koldioxidminskningar, jämfört med det senaste decenniet. – Allt detta är en enorm uppgift. Och det kommer att ta flera år innan vi kommer att se framgång, säger ministern. För att klara detta kommer ett antal förslag att presenteras under året som innehåller betydligt fler anläggningar för sol och vindkraft än vad som produceras idag, rapporterar Deutsche Welle.
Tysk rekordsiffra: 80 000 coronasmittade på ett dygn
12 jan
Tyskland gör en ny högstanotering för antalet fall av covid-19 under ett dygn. Det senaste dygnet har 80 430 nya fall rapporterats in till smittskyddsmyndigheten RKI, en rejäl ökning från det senaste rekordet från mitten av november, då det rörde sig om drygt 65 000 nya fall, rapporterar TT/SvD.
Nord Stream 2-sanktioner på väg upp i senaten
11 jan
Ett förslag med nya hårda sanktioner mot den rysk-tyska gasledningen Nord Stream 2 är på väg till omröstning i USA:s senat, skriver TT/GP. Det kan så split mellan Tyskland och USA i ett geopolitiskt spänt läge kring Ukraina och Ryssland.
Tyskland senarelägger obligatorisk vaccinering
10 jan
Tysklands regering meddelar att den senarelägger försök att göra coronavaccinering obligatorisk. Anledningen är den omfattande debatt, inte minst rörande moralfilosofiska frågor, som krävs inför ett beslut, skriver TT/SvD.
Tysk arbetslöshet föll något
5 jan
Arbetslösheten föll något i Tyskland, EU:s största ekonomi, under december. Under månaden var 5,2 procent av den tyska arbetskraften arbetslösa, ner från 5,3 procent i november, enligt officiella säsongsjusterade siffror, skriver TT/GP.
Varningen: Extremister kapar coronaprotester
14 dec - 2021
Efter våldsamma protester i helgen mot coronarestriktioner och obligatorisk vaccinering växer i Tyskland rädslan för en ny terroriströrelse. Extremister kapar protesterna, varnade i helgen tyska politiker, enligt SvD.
Kärnkraft ett krux vid fransk-tyskt möte
14 dec - 2021
Frankrike och Tyskland är överens om det mesta, konstaterar ländernas finansministrar vid ett första möte. Men inte om kärnkraften, skriver TT/SvD.
Tysk-polsk vädjan om lösning i rättsstatskonflikt
13 dec - 2021
Ledarna för Tyskland och Polen möttes på söndagen och betonade vikten att lösa den långvariga rättsstatskonflikten mellan EU och Polen.
"Vi vill uttrycka vår gemensamma önskan att de omtvistade frågorna ska lösas så snabbt som möjligt ...", sade Polens premiärminister Mateusz Morawiecki till reportrar i Warszawa efter sitt möte med Tysklands nya kansler Olaf Scholz.
Scholz betonade vikten av "rättsstatsprincipen och demokratin" för EU och sade att det därför " skulle vara mycket bra och hjälpsamt om diskussionerna och samtalen mellan EU-kommissionen och Polen snart kunde leda till en mycket bra och pragmatisk lösning.", rapporterar Politico.
Oklara besked från Berlin om Nordstream 2
13 dec - 2021
Både Polen och USA kräver att Tyskland stänger av den nybyggda gasledningen Nordstream 2 i Östersjön om Ryssland skulle invadera Ukraina.Tysklands nya förbundskansler Olaf Scholz säger att en eventuell invasion kommer att få konsekvenser, men nämner inte om man är beredd att använda gasledningen som påtryckningsmedel. Den nya utrikesministern Annalena Baerbock hänvisar dock till tidigare beslut att inte ansluta gasledningen till det tyska nätet om Ryssland fortsätter eskalationen – den militära upptrappningen mot Ukraina, rapporterar TT.
Olaf Scholz tar över efter Angela Merkel
8 dec - 2021
Det tyska parlamentet valde på onsdagen socialdemokraten Olaf Scholz till landets nionde förbundskansler sedan andra världskriget. Scholz tillträder premiärministerposten i spetsen för en koalition av socialdemokrater, gröna och liberaler som tar över efter 16 år med Angela Merkel, rapporterar Politico.
Scholz: Helt jämställd regering
7 dec - 2021
För första gången får Tyskland en helt jämställd regering.
– Jämställdhet är viktigt för mig, bland de 16 ministrarna kommer det därför att finnas 8 män och 8 kvinnor, säger den tillträdande förbundskanslern Olaf Scholz, enligt TT/SVT.
Den nya regeringen väntas godkännas i morgon onsdag.
Tyskland förbjuder ovaccinerade på restauranger
3 dec - 2021
Skenande covid-smitta i Tyskland får den tyska regeringen att skärpa restriktionerna, skriver SvD. Ovaccinerade förbjuds nu besöka bland annat barer och restauranger, meddelar avgående förbundskansler Angela Merkel.
Tyska CDU söker ny partiledare – tredje gången på tre år
2 dec - 2021
I nästa vecka fullföljs maktskiftet efter valet i Tyskland, när Angela Merkel avgår och hennes efterträdare, socialdemokraten Olaf Scholz, svär kanslereden. Efter den smärtsamma valförlusten för Merkels kristdemokratiska CDU har partiet nu inlett sökandet efter en ny partiledare, för tredje gången på tre år, rapporterar Ekot.
Tyska parlamentet röstar om allmän vaccinplikt
1 dec - 2021
Tysklands parlament ska rösta om vaccinplikt, säger den tillträdande förbundskanslern Olaf Scholz till tidningen Bild, enligt Ekot. Omröstningen ska hållas före årsskiftet. Scholz ansluter sig därmed till linjen i grannlandet Österrike, där regeringen sagt att allmän vaccinplikt ska införas i februari.
Fler än 100 000 coviddöda i Tyskland
25 nov - 2021
I Tyskland har nu över 100 000 människor avlidit med covid-19. Det uppger den tyska smittskyddsmyndigheten, enligt Ekot. Samtidigt ökar smittspridningen, nära 76 000 nya coronafall registrerades under senaste dygnet.
Partier eniga i Tyskland: Hasch släpps fritt
24 nov - 2021
Ett slags ”Systembolaget för cannabis” i EU:s största land – det ser ut att bli ett resultat av de pågående regeringsförhandlingarna i Tyskland, rapporterar TT/SvD. Kalkyler finns redan för hur många tiotals miljarder en legalisering skulle dra in till statskassan i Berlin.
Allvarlig Merkel presenterade ny coronapolitik
19 nov - 2021
Tyskland kommer framöver att koppla samman coronarestriktionerna i samhället med hur många covid-patienter som vårdas på sjukhusen, uppger Ekot. Smittspridningen i Tyskland är nu den högsta sedan pandemin började och många sjukhus är fullbelagda.
Nord Stream 2 – tyska myndigheter pausar godkännandet
17 nov - 2021
Det ser ut att dröja innan den omstridda gasledningen Nord Stream 2 kan tas i bruk. Ledningen, som är tänkt att transportera rysk gas till Tyskland via Östersjön istället för landvägen, har nyligen färdigställts men väntar på ett tyskt godkännande. Nu pausas godkänningsförfarandet eftersom den tyska ansvariga myndigheten kräver att företagen som driver gasledningen ska omorganiseras enligt tysk lag, uppger Ekot.
Tyskland på möjlig väg mot legalisering av cannabis
9 nov - 2021
Kommer Tyskland att gå in för legalisering av cannabis? Det är en av frågorna som ställs i samband med de som bäst pågående regeringsförhandlingarna mellan socialdemokraterna, De Gröna och liberala FDP. De troliga regeringspartierna är alla för en legalisering och det väcker hopp bland konsumenterna, rapporterar Yle.
Värsta smittspridningen hittills i Tyskland
9 nov - 2021
Tyskland rapporterar det högsta antalet nya fall av covid-19 sedan pandemin bröt ut, rapporterar Süddeutsche Zeitung/TT/SvD.
Pandemin tar fart bland ovaccinerade tyskar
4 nov - 2021
Coronaviruset sprider sig bland ovaccinerade i Tyskland, säger hälsominister Jens Spahn, som vill se åtgärder för att bromsa uppgången.
– Vi upplever i nuläget framför allt en pandemi bland de ovaccinerade, och den är massiv, säger han, uppger TT/SvD.
Tysk inflation högsta på 28 år
29 okt - 2021
Konsumentpriserna i Tyskland stiger i den högsta takten på 28 år visar siffror för oktober månad, enligt TT/SvD. Anledningen är till stor del de höga energipriserna i Europa. Inflationstakten på årsbasis ökade för fjärde månaden i rad, och låg på 4,5 procent, drivet av en ökning av energipriserna på 18,6 procent, enligt officiella siffror från Tyskland.
Tysk ekonomi ser ut att tvärnita
26 okt - 2021
Den tyska tillväxten väntas tvärnita i fjärde kvartalet. Komponentbrist, skenande gas- och elpriser och vikande efterfrågan präglar Europas största ekonomi, varnar den tyska centralbanken Bundesbank i en månadsrapport, enligt TT/SvD.
Tyskland skärper gränsbevakningen mot Polen
25 okt - 2021
Tysklands inrikesminister Horst Seehofer meddelar att bevakningen av gränsen mot Polen ska skärpas, enligt TT/GP. Seehofer säger till tidningen Bild am Sonntag att 800 poliser nyligen har satts in vid tysk-polska gränsen med anledning av den senaste tidens ökning av antalet migranter som tar sig till Tyskland från Belarus.
Tunga ekonomer kapar tysk tillväxt
15 okt - 2021
Bristen på halvledarkomponenter bromsar tysk ekonomisk tillväxt betydligt, enligt flera ekonomiska institut. Det uppger TT/GP. Tysk BNP-tillväxt bedöms nu landa på 2,4 procent i år, enligt flera tunga bedömares samlade prognos, bland annat instituten IFO och RWI. I april låg deras prognos på 3,7 procent.
Partitoppen i tyska CDU byts ut före årsskiftet
12 okt - 2021
Efter valnederlaget kommer kristdemokraterna i tyska CDU att byta ut hela partiledningen, meddelar CDU:s generalsekreterare Paul Ziemiak, enligt TT/SvD. Efter 16 år vid makten led CDU ett svidande nederlag mot socialdemokraterna (SPD) i valet i september, den värsta krisen i partiets historia på årtionden.
Slut på gratis coronatestning – i Tyskland blir livet för ovaccinerade nu dyrare
11 okt - 2021
Vill man i Tyskland uppvisa ett negativt coronatest för att till exempel gå på restaurang eller bio, så måste man från och med i dag måndag betala för det här intyget, skriver Yle. Ett så kallat snabbtest beräknas kosta omkring 20 euro och för ett PCR-test, som på vissa håll behövs för att gå på till exempel nattklubb, får man betala över det dubbla.
CDU:s ledare Laschet redo att hoppa av
8 okt - 2021
Tyska CDU:s partiledare Armin Laschet signalerar att han är beredd att lämna plats åt en efterträdare.
– Vi måste snabbt ta upp personfrågorna i CDU – från ordförandeskapet och partiets ledarskap till det federala styret, säger han, enligt TT/SvD.
Scholz redo att leda Tysklands nya regering
7 okt - 2021
Både tyska miljöpartiet De gröna och liberala FDP vill gå vidare med trepartssamtal med Socialdemokraterna, SPD, meddelar respektive partiledning. Socialdemokraternas kanslerkandidat Olaf Scholz välkomnar beslutet och säger sig vara redo att bilda regering, skriver TT/SvD.
Högsta tyska inflationen sedan 1990-talet
1 okt - 2021
Konsumentpriserna i Tyskland ökade oväntat mycket i september, upp med 4,1 procent, jämfört med motsvarande månad i fjol, enligt den federala tyska statistikbyrån, uppger TT/GP. Det är den högsta uppmätta inflationsnivån i Europas största ekonomi sedan 1993, enligt AFP.
Tyskland: Ingen ersättning till ovaccinerade
23 sep - 2021
Tyskland skärper tonen mot alla som ännu inte vaccinerat sig mot covid-19. De tyskar som är ovaccinerade kommer snart inte få ersättning för förlorad lön om de måste vara i karantän, uppger TT/GP.
Rysk statsmedia allt mer populär – i Tyskland
23 sep - 2021
Ryska statens tv-kanal Russia Today (RT) sänder på tyska och har på kort tid blivit den största nyhetsförmedlare i sociala medier i Tyskland. Utvecklingen bekymrar experter i landet.
– Det handlar inte nödvändigtvis om falska nyheter, vilket vi sett tidigare. Det är snarare missvisande nyheter, säger Corinna Blutguth på tyska Marshallfonden till SVT Nyheter.
Tysk ekonomi bromsar in
23 sep - 2021
Räkna med mindre fart inom den tyska ekonomin framöver, i alla fall enligt det tyska Ifo-institutet. I en reviderad konjunkturprognos uppger Ifo att man spår att BNP-tillväxten kommer att landa på 2,8 procent i år, en minskning med 0,8 procentenheter jämfört med den senaste prognosen, skriver TT/SvD. För 2022 är man dock mera optimistisk och höjer prognosen med 0,8 procentenheter till 5,1 procent.
Tysk polis: Möjligt hot mot synagoga
16 sep - 2021
Tysk polis uppger att en synagoga i staden Hagen i västra Tyskland står under ”möjligt hot” och att man svarar genom att vidta skyddsåtgärder, skriver TT/SvD. Lokala medier skriver att ett flertal beväpnade poliser syns vid stadens synagoga. Just nu pågår den judiska högtiden Jom Kippur och många människor av judisk börd befinner sig i synagogan.
Ryssland pekas ut för att sprida desinformation i Tyskland
14 sep - 2021
Om mindre än två veckor går tyskarna till val, och i ett öppet opinionsläge där fortfarande allt kan hända finns en utbredd oro i Tyskland för att utländska krafter försöker påverka väljarna. Ryssland pekas ut som att man med en uppsjö av medel försöker sprida osäkerhet, desinformation och underminera tilltron till demokratin, enligt Ekot. I särklass mest utsatt för desinformation är de gröna som också driver den hårdaste utrikespolitiska linjen gentemot Ryssland.
Tyska socialdemokrater vill regera med De gröna
6 sep - 2021
Tysklands socialdemokratiska parti SPD vill regera ihop med miljöpartiet De gröna vid en eventuell seger i det kommande parlamentsvalet, säger SPD:s ledare Olaf Scholz till Tagesspiegel, skriver TT/SvD. SPD leder över kristdemokratiska CDU i opinionsmätningar, men övertaget ser inte ut att bli tillräckligt stort för att SPD och De gröna ska få en majoritet av parlamentet bakom sig utan att söka stöd av ett tredje parti.
Tyska socialdemokrater fortsatt i topp
3 sep - 2021
Efter år av kräftgång har vinden vänt för tyska Socialdemokraterna (SPD), som i mätning efter mätning befäster sin plats i topp inför förbundsdagsvalet den 26 september, skriver TT/SvD. Var fjärde väljare, 25 procent, skulle lägga sin röst på partiet med finansminister Olaf Scholz i spetsen, enligt en ny opinionsundersökning från Kantar. Det är en ökning med två procentenheter från förra mätningen. Angela Merkels kristdemokrater (CDU/CSU), med Armin Laschet som toppkandidat, rör sig på historiska bottennivåer och får nöja sig med 21 procent, ned två procentenheter.
Nytt WHO-center: AI ska upptäcka nya pandemier
2 sep - 2021
I Berlin invigdes på onsdagen Världshälsoorganisationen WHO:s nya center för tidig upptäckt av framtida potentiella pandemier. Förhoppningen är att genom bland annat artificiell intelligens kunna analysera tecken på nya sjukdomar och förhindra att de blir världsomspännande, rapporterar Ekot.
Tysk inflation nu den högsta på åratal
31 aug - 2021
Inflationen i Tyskland under augusti i år nådde den högsta nivån sedan 2008 – nu 3,9 procent, skriver TT/SvD. Analytiker hade visserligen väntat sig en kraftig inflation, i snitt hade de räknat med 3,4 procent, enligt en sammanställning från Reuters.
Scholz starkast i tysk valdebatt
30 aug - 2021
I Tyskland hölls på söndagen den första TV-debatten mellan de tre kandidater som vill ta över som förbundskansler när Angela Merkel slutar. Med fyra veckor kvar är det helt öppet från vilket av partierna nästa tyska kansler kommer. Särskilt för kandidaten från Angela Merkels kristdemokrater, Armin Laschet, var insatserna i debatten höga. Men socialdemokraternas Olaf Scholz ingav mest förtroende, enligt en undersökning, rapporterar Ekot.
Tysk domstol: Ryssland måste dela upp Nord Stream 2
26 aug - 2021
Ryssland måste dela upp kontrollen över sin nya gasledning till Tyskland enligt EU:s antitrustregler, det framgår av en tysk dom på onsdagen. Ryska statliga Gazprom, som äger rörledningen, måste överlåta den dagliga driften av sin verksamhet till en oberoende tredje part enligt EU-lagar avsedda att begränsa energimonopol, rapporterar EUobserver.
Merkels sista besök i Moskva
20 aug - 2021
I dag fredag landar Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Moskva för ett möte med den ryske ledaren Vladimir Putin. Händelserna i Afghanistan, och den nya gasledningen mellan Ryssland och Tyskland är frågor som väntas komma upp. Detta blir Merkels sista officiella besök i Ryssland innan hon avgår som förbundskansler vid valet om en månad. Och relationen mellan Berlin och Moskva har beskrivts som spänd, rapporterar Ekot.
Tyska socialdemokrater ökar inför valet
12 aug - 2021
Med en och en halv månad kvar till det tyska parlamentsvalet störtdyker förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater i opinionen. Vinnarna i två färska opinionsmätningar är i stället Socialdemokraterna, SPD, som får sitt högsta stöd på flera år, rapporterar SvD/TT. Onsdagens opinionsundersökning från Forsa för tv-kanalen RTL ger följande utfall; kristdemokraterna CDU/CSU 23 procent, De gröna 20 procent, SDP 19 procent, liberala FDP 12 procent, högerpopulistiska AFD 10 procent och vänsterpartiet Die Linke 7 procent.
Tyskland avvisar EU-klagan om domstol
11 aug - 2021
Den tyska regeringen avvisar EU-kommissionens klagan på landet efter att Tysklands konstitutionsdomstol, trots EU-domstolens klartecken, överraskande beslutat att avkräva Europeiska Centralbanken ytterligare försäkringar att bankens stödköp av krisande euroländers statsobligationer var förenlig med EU-rätt. I juni när kommissionen inledde en formell process mot landet sade man att den tyska författningsdomstolens dom utgör ett allvarligt prejudikat som kan påverka den framtida rättstillämpningen i EU. I ett brev till kommissionen, på tisdagen, redogjorde regeringen för sina argument och sade att kommissionens klagan var ogrundad och att landets domstolar agerar i enlighet med EU-lagstiftningen. Dessutom föreslog regeringen en dialog mellan EU-domstolen och EU-ländernas konstitutionella domstolar för att främja större förståelse, rapporterar Reuters.
Krismöte i Tyskland om smittspridningen
10 aug - 2021
På grund av den ökade smittspridningen ska Tysklands förbundskansler Angela Merkel och landets 16 delstatsledare diskutera åtgärder för att bromsa en fjärde smittvåg. Bland flera omstridda punkter på agendan finns förslag om att införa olika regler för vaccinerade och icke-vaccinerade, rapporterar Ekot.
Krav på covidtester för inresa i Tyskland
29 jul - 2021
Från den 1 augusti kan det bli krav för alla som reser till Tyskland att visa upp ett coronatest, oavsett om man flyger, reser med bil eller tåg. Det bekräftar Bayerns regeringschef Markus Söder, enligt Ekot.
Extremister utnyttjar översvämningen i Tyskland
26 jul - 2021
Högerextremister och konspirationsteoretiker vållar problem för de drabbade och för räddningsmanskap efter översvämningskatastrofen i sydvästra Tyskland, rapporterar Ekot. Katastrof- och räddningstjänsten, THWs vice chef Sabiner Lackner vittnar om hur medarbetare, som alla arbetar frivilligt på sin fritid, har blivit utskällda och fått skräp kastad mot sina insatsfordon av personer ur den extremistiska miljön.
Polen och Ukraina reagerar mot amerikanskt klartecken till Nord Stream 2
23 jul - 2021
Polen och Ukrainas utrikesministrar reagerar kraftigt mot beskedet att USA och Tyskland gett klartecken till den omstridda gasledningen Nord Stream 2 i Östersjön.
– Beslutet innebär politiska, militära och energirelaterade hot mot Ukraina och Centraleuropa, säger Zbigniew Rau och Dmytro Kuleba i ett gemensamt uttalande, enligt SVT.
Avtal nära om Nord Stream 2
20 jul - 2021
USA och Tyskland uppges vara nära ett avtal om den kontroversiella gasledningen Nord Stream 2 i Östersjön, enligt Reuters/Ekot. USA har riktat kritik mot att gasledningen riskerar att göra Tyskland och Europa mer beroende av energiimport från Ryssland och har tidigare infört sanktioner för att stoppa bygget.
Översvämningarna blir politik i Tyskland inför höstens val
19 jul - 2021
Samtidigt som Tyskland försöker ta hand om översvämningskatastrofen pågår också en valrörelse. I september väljs förbundsdagen och därmed Angela Merkels efterträdare. De tre största partiernas kandidater kombinerar nu katastrof och valrörelse. De grönas Annalena Baerbock avbröt hon sin semester och reste snabbt till det översvämningsdrabbade området, Kristdemokraternas Armin Laschet höll ett landsfaderligt tv-tal på söndagen och Socialdemokraternas Olaf Scholz, som är Tysklands finansminister, lovade snabb hjälp, uppger Ekot.
Katastrofläge i Tyskland: Tusentals saknas
16 jul - 2021
Minst 58 personer har mist livet och över 1 300 personer saknas efter de häftiga skyfallen och översvämningarna i västra Tyskland och Belgien, rapporterar Ekot. Förödelsen är stor, vägar har spolats bort, broar har förstörts. Flera samhällen har skurits av från omvärlden.
Fortsatta skillnader i det återförenade Tyskland
13 jul - 2021
Drygt 30 år efter den tyska återföreningen är ekonomiska skillnader mellan den östra och västra delen av landet fortfarande tydliga och jämnas bara långsamt ut, visar den årliga rapporten om Tysklands enhet som presenterades i veckan, uppger Ekot. I östra Tyskland är BNP knappt 80 procent av nivån i västra Tyskland. Löner, pensioner och privata förmögenheter är mindre i öst och arbetslösheten något högre.
Tysk akademiker åtalad för spionage åt Kina
7 jul - 2021
En tysk statsvetare har åtalats för att ha ”regelbundet förmedlat information till kinesisk underrättelsetjänst” mellan 2010 och 2019, skriver TT/Aftonbladet. Den 75-årige mannen hade varit chef för en tysk tankesmedja sedan 2001 och byggt upp ett stort nätverk med högt uppsatta politiska kontakter.
Rysk forskare spionmisstänkt i Tyskland
22 jun - 2021
En rysk vetenskapsman verksam vid ett tyskt universitet har gripits för spionage, uppger TT/SvD. Affären riskerar att ytterligare försämra relationerna mellan Tyskland och Ryssland.
Högerextremister i tysk insatsstyrka
11 jun - 2021
Frankfurtpolisens särskilda insatsstyrka (SEK) kommer att upplösas efter anklagelser om högerextrema kopplingar, rapporterar Hessenschau, enligt TT/Aftonbladet. Ett tjugotal av styrkans medlemmar misstänks för att ha varit med i chattgrupper där nazistiska symboler och uttalanden som skulle kunna utgöra hets mot folkgrupp har delats.
Kommissionen vidtar rättsliga åtgärder mot tyska författningsdomstolen
10 jun - 2021
För ett år sedan kom den tyska författningsdomstolen med en överraskande dom som utmanade principen om att EU-rätt trumfar nationell rätt. I går onsdag tog kommissionen det första steget i en process som kan leda till EU-domstolen.
”Kommissionen anser att den tyska författningsdomstolens dom utgör ett allvarligt prejudikat, både för den tyska författningsdomstolens framtida rättstillämpning och för författningsdomstolar, högsta domstolar och andra domstolar i övriga medlemsländer. Tyskland har nu två månader på sig att bemöta kommissionens farhågor”, heter det i ett uttalande.
Psykologiskt viktig delstatsvalseger för tyska CDU
7 jun - 2021
De tyska kristdemokraterna CDU vann en viktig seger inför höstens val till förbundsdagen igår, när den lilla delstaten Sachsen-Anhalt i forna DDR gick till val. Efter att ha legat efter i opinionen i april och maj har kristdemokraterna gått upp i ledningen, med mindre än fyra månader kvar till valet. Högernationalistiska AFD kom tvåa i valet, rapporterar Ekot.
Splittrad tysk höger håller andan inför val i öst
4 jun - 2021
Med mindre än fyra månader kvar till tyska förbundsdagsvalet går invånarna i delstaten Sachsen-Anhalt till valurnorna. För Angela Merkels splittrade kristdemokrater väntar en svettig drabbning mot främlingsfientliga AfD – som mycket väl kan bli största parti, skriver TT/SvD.
EU-domstolen: Tyskland bröt systematiskt mot EU-regler om ren luft
3 jun - 2021
I en dom på torsdagen slår EU-domstolen fast att Tyskland mellan 2010 och 2016 ”systematiskt och ihållande” överskred gränsvärdena för kvävedioxidutsläpp i EU:s luftkvalitetsdirektiv i flera städer.
”Dessutom har Tyskland underlåtit att uppfylla sin skyldighet att i god tid vidta lämpliga åtgärder för att minimera den tid som de 26 berörda områdena inte uppfyller kraven”, heter det i ett uttalande.
Tyskland ställde in ryska inkommande plan
3 jun - 2021
Tyskland beslöt under onsdagen att inte ge ryska flygbolag tillstånd att komma in med flyg i tyskt luftrum, uppger det tyska transportministeriet, enligt Yle. Beskedet kom efter att Lufthansa hade tvingats inhibera flygningar på grund av problem med att få ryska tillstånd i tid. Senare under kvällen normaliserade sig läget mellan länderna.
Tyskland sänker varningsnivån för covidsmitta
2 jun - 2021
Tysklands smittskyddsmyndighet Robert-Koch-Institut (RKI) meddelar att varningsnivån för spridning av covid-19 kommer att sänkas från "mycket hög" till "hög".
– Vi ser grund för optimism, sade hälsominister Jens Spahn under en pressträff tillsammans med RKI-chefen Lothar Wieler, uppger TT/SvD.
Högre tysk inflation än väntat
1 jun - 2021
Den tyska inflationen ökade till 2,5 procent i årstakt i maj, enligt en preliminär beräkning från Tysklands statistikmyndigheten, skriver TT/SvD. Analytiker hade i snitt räknat med en inflation på 2,3 procent, enligt en Reutersenkät.
Tyskland börjar vaccinera tolvåringar
28 maj - 2021
Tyskland kommer från och med den 7 juni börja erbjuda coronavaccin till barn över 12 år, meddelar förbundskansler Angela Merkel, uppger TT/GP. De som vill kommer att kunna erbjudas åtminstone den första av två doser före slutet av augusti.
Tyskland börjar vaccinera alla vuxna i juni
18 maj - 2021
Samtliga vuxna i Tyskland kommer från och med den 7 juni att erbjudas covidvaccinering, meddelar landets hälsominister Jens Spahn, uppger TT/SvD. Det innebär att den rådande prioriteringsordningen som är kopplad till ålder, yrke och medicinskt tillstånd tas bort och alla tyskar som är 16 år och äldre blir berättigade till vaccin.
Fortsatt minskad smittspridning i Tyskland
14 maj - 2021
Spridningstakten av covid-19 tycks fortsätta sakta ned i Tyskland. Antalet nya registrerade fall under den senaste sjudagarsperioden har nu för första gången sedan i mars sjunkit till strax under 100 per 100 000 invånare, rapporterar TT-Reuters.
Tyskland tillåter Astravaccin för alla vuxna
7 maj - 2021
Tyskland kommer att tillåta alla vuxna åldersgrupper att ta emot vaccindoser från Astra Zeneca, meddelar landet hälsominister Jens Spahn, enligt TT/SvD. För närvarande är det endast tyskar som har fyllt 60 år som har kommit i fråga för det brittisk-svenska läkemedelsbolagets vaccin.
Tyskland vill skärpa klimatmålen
6 maj - 2021
Efter att den tyska högsta domstolen i förra veckan delvis underkände landets klimatlagstiftning, vill nu den tyska regeringen skärpa klimatmålen, rapporterar Ekot. Redan år 2045 är det nu tänkt att Tyskland ska vara klimatneutralt och år 2030 ska utsläppen av växthusgaser ha minskat med 65 procent jämfört med 1990 års nivå.
Rekordmånga högerextrema dåd: ”Största hotet”
5 maj - 2021
Tyska högerextremister begick i fjol fler brott än något år sedan myndigheterna började föra statistik. Inrikesministern varnar för en brutalisering av samhället, skriver TT/SvD.
– Högerextremism är fortsatt det största hotet mot vårt land, sade inrikesminister Horst Seehofer (CSU).
Vaccinerade tyskar får tillbaka friheter
5 maj - 2021
Tyskar som är fullt vaccinerade mot covid-19 kan inom kort räkna med att få tillbaka en del av de friheter som tagits ifrån dem sedan pandemin bröt ut förra våren. Redan i helgen kan det bli aktuellt med restriktionslättnader för gruppen, sedan regeringen i Berlin enats om ett nytt lagförslag. Lagen, som nu ska klubbas av parlamentet, undantar vaccinerade och tillfrisknade från de omdiskuterade reglerna om utegångsförbud i områden med hög smittspridning, enligt public service-kanalen ARD/TT/SvD.
Oväntat stor tysk BNP-minskning
3 maj - 2021
Nedstängningar till följd av pandemin slår oväntat hårt mot tysk ekonomi, uppger TT/GP. Bruttonationalprodukten, BNP, i EU:s största ekonomi krympte med 1,7 procent i första kvartalet, enligt preliminära beräkningar från Tysklands federala statistikmyndighet.
Närmare 100 poliser skadade i demonstrationer i Berlin
3 maj - 2021
Lördagens förstamajtåg i Berlin urartade i kravaller. Enligt tyska medier skadades ett hundratal poliser medan över 350 demonstranter greps, rapporterar Yle. Läget tillspetsades då polisen ingrep i yttervänsterns demonstration i stadsdelen Neukölln där deltagarna inte höll coronasäkra avstånd till varandra.
Författningsdomstolen: Tyskland måste skärpa sin klimatlag
30 apr - 2021
Den tyska klimatlagen står i strid med grundlagen och måste skärpas. Den tyska författningsdomstolen fällde sitt avgörande under torsdagen och man slår fast att den nuvarande lagen bättre måste ta i beaktande kommande generationer. Domstolen pekar särskilt ut att den nuvarande klimatlagen inte slår fast några exakta sänkningar av koldioxidutsläppen från och med år 2031, rapporterar Yle.
Tyska gröna befäster toppläge inför val
28 apr - 2021
I ett genomsnitt av den senaste veckans opinionsundersökningar inför höstens tyska parlamentsval får De Gröna 25,5 procent av stödet. Kristdemokratiska regeringspartiet, som varit störst i opinionen under många år, hamnar tvåa på 24 procent. Tredje parti är socialdemokratiska SPD på 13 procent.
Höjd tysk BNP-prognos
28 apr - 2021
Tysklands regering höjer sin tillväxtprognos för 2021 till 3,5 procent, upp från 3,0 procent, skriver TT/SvD. Ökad hushållskonsumtion väntas bidra oväntat mycket när covid-19-restriktioner hävs, enligt ekonomiminister Peter Altmaier.
Tyska gröna störst i enskild opinionsundersökning
22 apr - 2021
Om det hade varit tyskt parlamentsval på söndag hade De gröna blivit störst med 28 procent av rösterna, visar en opinionsundersökning från RTL. En sammanvägning av olika sonderingar under de sju senaste dagarna visar dock att kristdemokratiska CDU/CSU fortsatt är störst med 28,4 procent av stödet och De gröna på 21,6 procent. I september äger det tyska parlamentsvalet rum.
Ja till coronalag i Tyskland trots stökiga protester
22 apr - 2021
Tysk polis satte in tårgas för att skingra omkring 8 000 demonstranter som samlats i närheten av riksdagshuset i Berlin i protest mot en förändring av landets smittsskyddslag, skriver TT/SvD. Lagen röstades igenom trots protesterna.
Tysk domstol ger grönt ljus till EU:s coronafond
21 apr - 2021
Ett stort hinder för EU:s coronaåterhämtningsfond är undanröjt. Det tyska parlamentet har redan tidigare fattat beslut om att Tyskland deltar i fonden, men beslutet överklagades. På onsdagen kom den tyska grundlagsdomstolen med beslutet att överklagan förkastas. Sju av åtta domare röstade för beslutet. Därmed får den tyska förbundspresidenten rätt att underteckna beslutet om att landet ska delta i återhämtningsfonden, rapporterar Yle.
CDU-ledning stöder Laschet som kanslerkandidat
20 apr - 2021
I Tyskland har ledningen för kristdemokraterna i CDU ställt sig bakom Armin Laschet som kanslerkandidat efter avgående Angela Merkel. Hans konkurrent till posten Markus Söder har tidigare sagt att han kommer rätta sig efter partistyrelsens beslut, rapporterar Ekot.
Gröna i Tyskland går fram med kvinnlig kanslerkandidat
19 apr - 2021
I höst ska Tyskland välja nytt parlamentet. I dag måndag presenterade det tyska miljöpartiet De gröna sin kandidat till posten som förbundskansler, den tyska motsvarigheten till statsminister. Det blir ett av partiets språkrör Annalena Baerbock, rapporterar Der Spiegel. Opinionsundersökningar inför parlamentsvalet i september visar att De gröna har näst största stödet i Tyskland med mellan 20 och 25 procent. Störst stöd får alltjämt kristdemokratiska CDU/CSU även om det sjunkit markant under de senaste veckorna. De har ännu inte enats om sin kandidat till förbundskanslerposten.
Fortsatt maktkamp inom CDU-koalitionen
15 apr - 2021
I Tyskland syns ännu inga tecken på att den uppslitande maktkampen inom landets kristdemokratiska partiblock är på väg att lösas. Landets mäktigaste politiska block är i ett katastrofalt läge, säger bedömare till vår korrespondent, rapporterar Ekot.
Högerextremt nätverk i Tyskland åtalas för terrorplaner
13 apr - 2021
De ska ha planerat attacker mot invandrare, muslimer och politiker, med målet att starta ett inbördeskrig. Nu ställs elva tyska högerextremister inför rätta i Stuttgart misstänkta för terrorplaner, uppger SvD/TT.
Intern politisk strid om arvet efter Merkel
13 apr - 2021
I Tyskland har det kristdemokratiska blocket kastats in i en strid om vem som ska få försöka axla Angela Merkels mantel som förbundskansler när landet går till val i september. Ledarna för de två partier som ingår i unionen gör nu båda anspråk på att utnämnas till de samlade kristdemokraternas kanslerkandidat, rapporterar Ekot.
Inför tyska valet: AFD:s profilerar sig som Anti-lockdownpartiet
12 apr - 2021
Högerpopulistiska Alternativ för Tyskland (AFD) har backat något i opinionen den senaste tiden. För att rädda höstens val satsar partiet nu på att bli landets stora anti-lockdownparti, rapporterar TT/GP.
Söder vill bli Kristdemokraternas kanslerkandidat efter Merkel
12 apr - 2021
Ledaren för CDU:s bayerska systerparti, Markus Söder, har i sista stund gett sig in i striden om vem som ska efterträda Angela Merkel som kristdemokraternas gemensamma kanslerkandidat vid höstens tyska parlamentsval, rapporterar Ekot.
Tyskland ska samtala med Ryssland om Sputnik-köp
9 apr - 2021
Tyskland ska inleda samtal med Ryssland om eventuellt köp av Rysslands corona-vaccin Sputnik V. Det beskedet ger Tysklands hälsominister Jens Spahn, enligt SVT.
Merkel hotar köra över delstater
1 apr - 2021
Trots att smittan stiger kraftigt i Tyskland vägrar några delstater att dra i nödbromsen och åter stänga igen inför påsken. En stridslysten förbundskansler Angela Merkel hotar med skärpning av infektionsskyddslagen om inte delstater följer en gemensam överenskommelse.
– Jag tänker inte sitta handfallen och se på i fjorton dagar till, sade Merkel, enligt SVT.
Tyskar vänder Merkels parti ryggen – CDU i kris
31 mar - 2021
Munskyddskorruption, vaccinkritik, och frågetecken kring färdriktningen när Angela Merkel går i pension. Med mindre än ett halvår till tyska valet befinner sig regeringspartiet CDU i kris – och väljarstödet rasar, skriver TT/SvD.
Med 27 procents stöd i opinionen är CDU fortsatt största parti följt av De gröna 22% och Socialdemokraterna 17%. Liberalerna och högerpopulistiska AfD ligger runt 10 procent medan vänstern hamnar på sju procent.
Hårdare kontroll vid tyska gränser
31 mar - 2021
Tyskland trappar upp kontrollerna vid landets gränser för att säkerställa att inkommande resenärer har ett negativt covidtest, uppger inrikesminister Horst Seehofer, enligt TT/SvD.
– Oavsett om du kommer från Polen, Frankrike eller Danmark bör alla vänta sig att bli kontrollerade, säger inrikesministern enligt medier i Tyskland.
Stopp för Astra Zeneca-vaccin i tysk delstat
31 mar - 2021
I Tyskland stoppar delstaten Berlin nu på eget initiativ vaccineringen med Astra Zenecas covid 19-vaccin för personer under 60 år, uppger Ekot. Orsaken är rapporterna om misstänkta biverkningar i form av blodproppar.
Merkel pressar delstaterna om nedstängningar
29 mar - 2021
Angela Merkel är inte glad över signalerna enskilda tyska delstater skickar när de planerar att frångå den nationella planen för coronarestriktioner.
– Några har inte förstått allvaret. Vi måste ta de nödvändiga stegen på största allvar. Några gör det, andra gör det ännu inte, sade förbundskanslern, enligt TT/SvD.
Merkel drar tillbaka hårdare restriktioner – ber om ursäkt
25 mar - 2021
Tysklands förbundskansler Angela Merkel backar från de skärpta coronarestriktioner som skulle införas under påsken och som mötts av hård kritik. Så sent som i början av veckan beslutades om en förlängd påskhelg med bland annat stängda affärer. Men efter ett snabbinkallat möte med delstaternas ledare säger Merkel att beslutet var ett misstag, eftersom det inte går att genomföra med så kort varsel. Hon tar på sig hela ansvaret och ber om ursäkt för att planerna skapade osäkerhet, uppger Ekot.
Hårdare restriktioner i Tyskland över påsk
23 mar - 2021
Tyskland kommer införa hårda coronarestriktioner över påskhelgen i ett försök att stoppa smittspridningen. Från den första till den femte april kommer i stort sett alla butiker att hålla stängt och kyrkor runtom i landet uppmanas ha gudstjänster på nätet istället, rapporterar Ekot.
AfD i domstol – hela partiet kan stämplas som misstänkt högerextremt
22 mar - 2021
Tysklands största oppositionsparti, nationalkonservativa Alternativ för Tyskland (AfD), har stämplats som misstänkt högerextremt i tre delstater. Partiet slåss nu i domstol för att hindra att hela rikspartiet hamnar under övervakning, rapporterar SVT.
Merkel vill förlänga restriktioner
22 mar - 2021
I Tyskland vill förbundskansler Angela Merkel och flera delstatater förlänga de rådande coronarestriktionerna, uppger Ekot. Enligt ett dokument som nyhetsbyrån AFP tagit del av vill Merkel och delstaterna att restriktionerna ska förlängas till ett ännu inte bestämt datum i april.
Tyskland testar ny modell: ”Dagspass”
18 mar - 2021
Snabbtester som fungerar som en ”dagsbiljett” öppnar för restaurangbesök, shopping och teater. Modellen testas i sydtyska Tübingen som ett alternativ till nedstängning när smittsiffrorna stiger och vaccinationstakten är låg, skriver SvD.
Tyskland förlänger gränskontroll mot Tjeckien
18 mar - 2021
Tyskland förlänger gränskontrollerna mot Tjeckien och österrikiska Tyrolen, meddelar inrikesminister Horst Seehofer, som hänvisar till virusläget, enligt TT/SvD. Gränskontrollerna återinfördes den 14 februari i syfte att stoppa virusvarianter från att ta sig in i Tyskland. Undantag finns, men åtgärden har ändå mötts av kritik från EU-håll.
Tunga nederlag för tyska kristdemokrater
15 mar - 2021
I helgens två tyska delstatsval backade kristdemokratiska CDU. I Baden-Württemberg blir partiet tvåa efter miljöpartistiska Grüne och i Rheinland-Pfalz blir socialdemokratiska SPD störst. ”Den största krisen på flera år” och ”katastrof” beskrivs resultatet för CDU i tyska medier. Nationalistiska AfD gjorde samtidigt ännu större tapp i delstatsvalen. I höst går tyskarna till parlamentsval. CDU står då utan Angela Merkel.
Tredje vågen har nått Tyskland
12 mar - 2021
Tyskland rapporterar en stark ökning i antalet nya fall av covid-19, enligt TT/SvD. På torsdagen anger smittskyddsmyndigheten Robert-Koch-Institut (RKI) 14 356 inkomna fall det senaste dygnet, den högsta nivån sedan början av februari. RKI-chefen Robert Wieler konstaterar att den tredje vågen nu är ett faktum i Tyskland.
Oväntat bakslag för tysk industri
9 mar - 2021
Tysk industriproduktion föll oväntat i januari. Byggindustrin tog stryk i det hårda vintervädret och fordonsindustrin brottades med brist på så kallade halvledare, skriver TT/GP.
Tysk politiker går efter munskyddsskandal
8 mar - 2021
Den tyske parlamentsledamoten Nikolas Löbel från konservativa partiet CDU avgår från partiets parlamentariska grupp "för att undvika fortsatt skada" sedan det avslöjats att han mottagit pengar i samband med en upphandling av munskydd, uppger TT/SvD. Ersättningen ska ha mottagits i samband med leverans till lokala myndigheter.
Tysk säkerhetstjänst får övervaka högernationalistiska AfD
4 mar - 2021
Hela det högernationalistiska partiet Alternativ för Tyskland (AfD) uppges utgöra ett ”misstänkt fall” av högerextremism och ett hot mot demokratin i Tyskland, uppger SVT. Därför får det nu övervakas av landets underrättelsetjänst. AfD blev i valet 2017 Tysklands tredje största parti, och är i dag det största av fyra oppositionspartier.
Fler tyskar blev arbetslösa i februari
3 mar - 2021
Drygt 2,7 miljoner tyskar var arbetslösa under februari, ungefär 9 000 fler än månaden innan, enligt färsk statistik från tyska myndigheter. Den tyska arbetslösheten ligger på 6 procent. Det är första gången sedan i juni i fjol som arbetslösheten ökar, skriver TT/SvD.
Tyskland ökar kontroll av gräns mot Frankrike
1 mar - 2021
Tyskland meddelade på söndagen att delar av gränsen mot Frankrike kommer att få ökad passerkontroll på grund av spridningen av coronavirus, skriver TT/GP. Tyskland pekar ut den franska regionen Mosel där "risken är extra hög för infektioner på grund av utbredning av . . . virusvarianter" skriver den tyska folkhälsomyndigheten Robert Koch-Institut.
Var tredje tysk vill inte vaccinera sig
25 feb - 2021
Mer än en tredjedel av tyskarna har inga planer på att vaccinera sig mot covid-19, enligt en ny studie, enligt TT/SvD. Ungefär lika många är kritiska mot de frihetsinskränkningar som regeringens coronapolitik har inneburit.
Bättre fart än väntat för tysk ekonomi
25 feb - 2021
Tysk ekonomi fick upp farten under sista kvartalet 2020, uppger TT/SvD. BNP-tillväxten uppgick till 0,3 procent, bättre än den preliminära beräkningen på 0,1 procent för Europas största ekonomi.
Bättre tyskt affärsklimat än väntat
23 feb - 2021
Affärsklimatet i EU:s största ekonomi Tyskland stärks mer än väntat trots omfattande nedstängningar i covid-19-pandemin, enligt ett index från det tyska Ifo-institutet. Ifo-index för februari stiger till 92,4, från reviderade 90,3 i januari. Februarinivån är den högsta för indexet sedan oktober i fjol. Analytiker hade i snitt räknat med en ökning till 90,5 enligt en Reutersenkät, skriver TT/GP.
Europas stormakter och USA vill rädda Iranavtal
19 feb - 2021
Tyskland, Storbritannien, Frankrike och USA:s utrikesministrar beskriver beskedet om att Iran stoppar vissa inspektioner av IAEA som ett farligt beslut och uppmanar Iran att återgå till sina åtaganden i kärnenergiavtalet, skriver GP/TT.
Fortsatt kritik från grannländer mot tyska kontroller
18 feb - 2021
Tysklands beslut att stänga vissa av sina gränser för att förhindra spridningen av coronaviruset fortsätter att väcka kritik i grannländerna. Sedan i söndags är gränserna mot Österrike och Tjeckien så gott som stängda och på grund av starkt begränsad trafik är köerna kilometerlånga, rapporterar Yle.
Tyskland stänger gräns – trots EU-kritik
15 feb - 2021
Tyskland har delvis stängt sin gräns mot Tjeckien och Tyrolen i Österrike i syfte att stoppa virusvarianter från att ta sig in i landet, skriver TT/Di. Vissa undantag finns, men åtgärden har ändå mötts av kritik från EU-håll.
Danmark och Tyskland har gripit 14 personer för terrorplaner
12 feb - 2021
13 personer har gripits på Själland i Danmark i en antiterror-operation, meddelar den danska säkerhetstjänsten, Politiets Efterretningstjeneste, PET. Ytterligare en person har gripits i Tyskland, uppger Yle.
Tyskland förlänger stängning
11 feb - 2021
I Tyskland kommer stora delar av samhället att hållas stängt i ännu en månad, uppger Ekot. Beslutet togs trots att smittspridningen i Tyskland minskat kraftigt, och motiveras med oron för de nya coronavirus-mutationerna.
Portugal får akut hjälp från Tyskland
3 feb - 2021
I Portugal har hälften av alla som hittills dött i sviterna av covid-19 dött nu i januari, totalt över 12 000 människor. Nu skickar Tyskland läkare, sjuksköterskor och respiratorer till Portugal, rapporterar Ekot.
Tyska högerextremister allt mer beväpnade
2 feb - 2021
Antalet kända eller misstänkta högerextrema personer med vapentillstånd i Tyskland har sedan slutet av 2019 ökat med 35 procent, skriver Der Spiegel. Sammanlagt rör det sig om runt 1 200 personer.
Portugal får tysk coronahjälp
1 feb - 2021
Tyskland kommer att skicka medicinsk utrustning och personal till Portugal, vars intensivvårdskapacitet är på upphällningen på grund av det ökande antalet covid-19-fall, uppger Yle. Portugal meddelade i går att det på det portugisiska fastlandet bara finns sju intensivvårdsplatser lediga av landets totalt 850 platser. Portugal bad samtidigt den tyska regeringen om hjälp.
Nekades betala kontant - EU fick avgöra
27 jan - 2021
Det är inte fel att kräva att myndigheter tar emot kontanter vid betalning, anser EU:s domstol i ett utslag i ett tyskt fall. Men det behöver inte heller vara rätt om det går emot allmänhetens intresse och blir för dyrt att administrera. I det aktuella ärendet ville två män betala sin tv-avgift med kontanter men nekades och gick till domstol, rapporterar TT.
Tyskar rensar lagbok på nazispråk: "Hög tid"
25 jan - 2021
Den 23 maj 1949 fick Tyskland sin demokratiska grundlag, som också markerar förbundsrepublikens födelse. På annat håll i den tyska lagboken finns 75 år efter krigsslutet fortfarande språkliga rester från det nazistiska skräckväldet. Men nu ska de rensas bort, skriver TT/SvD.
Europa kan bli nästa skådeplats för QAnon
22 jan - 2021
Donald Trumps snöpliga avgång har utlöst en kris i QAnon-rörelsen. Anhängare frågar sig varför han inte satte in militären och störtade den ”djupa staten”. Experter varnar för att Europa och framför allt Tyskland kan bli nästa skådeplats, skriver SvD.
Armin Laschet väljs till ny partiledare i Angela Merkels CDU
18 jan - 2021
Armin Laschet blir ny partiledare i Tysklands största parti CDU. Det innebär att en så kallad ”Merkelian” besegrar en kandidat som velat driva partiet i en mer konservativ riktning, och en som gått till val på att modernisera det, skriver DN.
Nu stänger Tyskland igen
16 dec - 2020
I Tyskland stänger i dag onsdag nästan alla landets affärer, samt skolor och förskolor, i ett försök att hejda spridningen av corona-viruset, rapporterar Ekot.
Vaccin dröjer – hård kritik i Tyskland
15 dec - 2020
Nu växer kritiken i Tyskland mot att coronavaccinationerna ännu inte har startat – medan britter, kanadensare och amerikaner redan börjat vaccineras, skriver SvD. Förseningen kostar liv, varnar politiker. I fokus är den europeiska läkemedelsmyndigheten.
Tyskland stänger butiker och skolor
14 dec - 2020
Enligt förbundskansler Angela Merkel kommer merparten av landets butiker att behöva stänga, det ska gälla från den 16 december till och med den 10 januari, rapporterar Ekot. Även skolor ska stängas från och med 16 december och det blir förbjudet att konsumera alkohol på offentliga platser sade Merkel efter att ha träffat representanter för landets delstater.
Ny utredning om högerextrema tyska militärer
3 dec - 2020
Den tyska militära underrättelsetjänsten utreder misstänkta kopplingar mellan flera försvarsanställda och en ökänd högerextrem grupp, uppger TT/SvD. Underrättelsetjänsten (Mad) meddelar att "flera misstänkta" personer vid en militärenhet i staden Ulm i södra Tyskland utreds.
Virusrestriktioner förlängs i Tyskland
3 dec - 2020
I en förlängning av landets restriktioner för att bromsa smittspridningen måste barer, restauranger samt kultur- och idrottsanläggningar i Tyskland fortsätta hålla stängt fram till den 10 januari, säger förbundskansler Angela Merkel, enligt TT/SvD.
Merkel öppnar för kompromiss med Polen och Ungern
1 dec - 2020
Tysklands förbundskansler Angela Merkel uppgav på måndag att hon är villig att göra eftergifter till Ungern och Polen om rättsstatsprincipen för att få Polen och Ungern att släppa sitt veto mot EU: s budget- och återhämtningspaket.
"Utan kompromiss kommer detta inte att fungera - och jag menar [en kompromiss] från alla håll. [...] eftersom detta är ett verkligt centralt projekt måste vi alla vara beredda att kompromissa i viss utsträckning. ", sade Angela Merkel, rapporterar Politico.
Tyskland bygger hundratals vaccinationscentraler
27 nov - 2020
Över hela EU förbereder sig nu länder för att börja vaccinera sin befolkning mot coronaviruset, så snart den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har godkänt det första vaccinet. I Tyskland inrättas nu hundratals vaccinationscentraler, där prioriterade grupper ska kunna massvaccineras, rapporterar Ekot.
Nya virusåtgärder införs i Tyskland
26 nov - 2020
Tysklands förbundskansler Angela Merkel har kommit överens med de 16 delstaterna i landet om att utöka och förlänga åtgärderna för att bekämpa pandemin.
– Det här är absolut inte rätt tid att blåsa faran över, sade Merkel, enligt TT/SvD.
Tyskland utreder 20 000 "coronabrott"
24 nov - 2020
Tyska åklagare utreder nu ungefär 20 000 pandemirelaterade brott. Under nästa år kan domstolarna få fullt upp med "coronabrottslighet", rapporterar Die Welt/TT/SvD.
Coronarestriktioner förlängs i Tyskland
23 nov - 2020
Tyskland kommer troligen att förlänga de coronarestriktioner, bland annat stängda restauranger och barer, som började gälla den 2 november och som var tänkta att gälla en månad, rapporterar Ekot. Restriktionerna föreslås förlängs fram till 20 december, eftersom smittotalet inte sjunkit.
Tyskt stödpaket till bilindustrin
3 nov - 2020
Den tyska regeringen har beslutat om ett stödpaket på två miljarder euro till tyska biltillverkare och deras underleverantörer. Stödet ska villkoras av att pengarna går till satsningar på mer klimatvänliga bilar och robotiseringsprogram, rapporterar Reuters/TT/SvD med hänvisning till dokument från Tysklands näringsdepartement.
Positiva jobbsiffror från Tyskland
30 okt - 2020
Arbetslösheten sjunker oväntat mycket i Europas största ekonomi, Tyskland. Nya siffror visar på en nedgång till 6,2 procent i oktober jämfört med 6,3 procent föregående månad, skriver TT/GP.
Tyskland stänger ner igen
29 okt - 2020
På en presskonferens under onsdagskvällen meddelade Tysklands förbundskansler, Angela Merkel, att landet kommer införa strängare restriktioner, uppger Ekot. Detta eftersom tempot på smittspridningen är mycket hög just nu. Från och med måndag kommer restauranger, sport, kultur och fritidsanrättningar stängas. Skolor, förskolor och affärer kommer hållas öppna.
Merkels coronakrav: Nya hårda restriktioner
28 okt - 2020
Stängda teatrar och biografer, igenbommade restauranger och i princip stopp för utländsk turism. Det är den tyska förbundskanslern Angela Merkels krav för att bromsa smittspridningen – men först måste hon övertyga sina kolleger i delstaterna, uppger Ekot.
Merkels parti skjuter upp val av ny ledare
27 okt - 2020
Tysklands förbundskansler Angela Merkels parti CDU meddelar att den partikongress där man ska utse en ny ledare skjuts upp med anledning av pandemin, skriver TT/SVT. Kongressen skulle ha hållits i början av december. Partiets ledarskap kommer att göra en ny bedömning av situationen i mitten av december för att besluta om nästa steg, säger CDU:s generalsekreterare Paul Ziemiak.
Tysk hälsominister smittad med covid-19
22 okt - 2020
Tysklands hälsominister Jens Spahn har smittas av coronaviruset, skriver TT/SvD. Spahn, som har förkylningsliknande symptom, testades positivt för viruset under onsdagen. Han befinner sig nu i karantän i hemmet.
Tyskland skärper coronaregler
15 okt - 2020
Tyskland inför hårdare coronarestriktioner. Det meddelade förbundskansler Angela Merkel under onsdagskvällen, enligt Ekot. Bland annat kan begränsningar komma att införas för folksamlingar på privata tillställningar i områden som registrerar ett smittotal på 35 personer per 100 000 invånare under en sjudagarsperiod. Och maxantalet på 50 personer kan komma att skärpas ytterligare.
Navalnyj-sanktioner hotar Moskva
8 okt - 2020
Under hot om EU-sanktioner anklagar Tyskland och Frankrike ryska myndigheter för "inblandning och ansvar" i förgiftningen av den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, skriver TT/SvD.
Polisen: Antisemitism bakom attack i Hamburg
6 okt - 2020
Attacken mot en judisk student utanför en synagoga i Hamburg i norra Tyskland utreds som mordförsök med antisemitiska motiv, enligt polisen. Den 26-årige studenten fick flera slag i huvudet med en skyffel på söndagen och skadades allvarligt, skriver TT/SvD.
Merkel vill begränsa tyska folksamlingar
30 sep - 2020
En ökad smittspridning i Tyskland skapar oro för en andra nedstängning under hösten. För att undvika detta presenterades under tisdagen lokala restriktioner för att bromsa smittan – bland annat genom att begränsa folksamlingar, enligt TT/SvD.
Tysk underrättelschef får sparken efter extremistskandal
25 sep - 2020
I Tyskland kommer nu chefen för den militära underrättelsetjänsten MAD att ersättas efter kritik om att han inte gjort tillräckligt för att ta itu med förekomsten av höger-extremism inom militären, rapporterar AP/Ekot. Tidigare i år upplöstes en elitstyrka inom militären på grund av utbredd höger-extremism.
Tysk domstol granskar Fehmarn-tunnel
23 sep - 2020
Nu ska Tysklands högsta förvaltningsdomstol avgöra om det blir en tunnel mellan Danmark och Tyskland. Tyska myndigheter gav grävarbetena grönt ljus, men beslutet överklagades, bland annat av en miljöorganisationen, som befarar att rev och sandbankar är i fara, rapporterar Ekot.
Danskar vill in i det tyska parlamentet
22 sep - 2020
Den danska minoriteten i norra Tyskland känner politisk medvind just nu, och vill därför ställa upp i valet till Förbundsdagen nästa år.
– När vi till exempel söker bidrag till projekt för den danska minoriteten så finns det alltid något slott i Bayern som behöver rustas upp, och vi får inte gehör för våra behov. För vem känner till en liten minoritet i norr, vid danska gränsen, sade Flemming Meyer, ordförande för den danska minoritetens parti, Südschleswigscher Wählerverband, SSW, till Ekot.
Tysk polisräd mot nazistanklagade kolleger
17 sep - 2020
Över 200 poliser genomförde på onsdagen razzior mot kolleger i västra Tyskland som misstänks ha spridit nazistisk propaganda. Tillslagen markerar tredje gången på kort tid som vit makt-sympatier avslöjats inom polisen eller militären, uppger TT/SVT.
Tyskland uppmanar EU-länderna att ta emot migranterna
10 sep - 2020
Närmare 13 000 personer kan stå utan hem sedan Greklands största flyktingläger ödelagts i en omfattande brand. EU-länder uppmanas att ta emot migranter från Moria – och Norge har lovat att välkomna barnfamiljer, rapporterar TT/SVT.
Merkel utesluter inte Nordstream-sanktioner – Moskva misstror
8 sep - 2020
Tysklands förbundskansler Angela Merkel håller dörren öppen för straffåtgärder kopplade till det omstridda gasledningsprojektet Nordstream 2, om Ryssland inte ordentligt utreder förgiftandet av regimkritikern Aleksej Navalnyj, skriver TT/SvD. Men i den ryska regeringen är man övertygad om att bygget fortgår.
– Alla dessa utspel om sanktioner mot gasledningen är bara absurda, sade presidenttalespersonen Dmitrij Peskov, enligt Yle.
Tyskland varnar – kan stoppa Nordstream 2
7 sep - 2020
Tysklands utrikesminister Heiko Maas utesluter inte att landet kan komma att stoppa gasledningsprojektet Nordstream 2, som ska transportera rysk gas till Tyskland. Det uppger han i en intervju i tidningen Bild, enligt Ekot.
EU fördömer rysk förgiftning
3 sep - 2020
”EU fördömer i starkast möjliga ordalag förgiftningen av den ryska oppositionsledaren Alexej Navalnyj”, sade EU: utrikeschef Josep Borrell i ett uttalande på tisdagen efter att det framkommit att Navalnyj utsatts för det Rysslandstillverkade nervgiftet novitjok. Borrell tillade att de skyldiga måste ställas inför rätta och att EU följer utvecklingen och ska diskutera eventuella följder.
Tyskland vill synkronisera coronaresregler
1 sep - 2020
Tyskland, som för tillfället innehar det roterande ordförandeskapet i EU, föreslår en större enhetlighet i medlemsländernas regler kring vilka länder och regioner man kan och får resa till och från på grund av coronasmittspridningen, skriver FT. I dag har har länderna förvirrande olika regler. I morgon onsdag ska ländernas EU-ambassadörer i Bryssel diskutera det tyska inspelet som bland annat tar upp möjligheten att införa gemensamma karantänsregler, använda samma coronadata och kartläggning av smittspridningen.
Tyska regeringen fördömer våldsamma coronaprotester
31 aug - 2020
I Tyskland fördöms på söndagen de kaosartade scenerna utanför riksdagshuset i Berlin på lördagskvällen. I samband med en protest mot coronarestriktionerna försökte bland annat högerextrema demonstranter storma parlamentsbyggnaden, rapporterar Ekot.
Tyskland: Sluta öva militärt i Medelhavet
28 aug - 2020
Stoppa genast alla militärövningar i östra Medelhavet. Det kräver Tysklands utrikesminister Heiko Maas i samband med att EU:s utrikesministrar har samlats för ett informellt möte i Berlin, enligt TT/GP. Konflikten mellan Grekland och Turkiet, som borrar efter naturresurser på omtvistade vatten, har de senaste veckorna skärpts.
Tyskland överväger nya coronabegränsningar
27 aug - 2020
I Tyskland har coronafallen ökat märkbart under de senaste veckorna. För att få bukt med spridningen av viruset väntas de tyska delstatscheferna under ledning av förbundskansler Angela Merkel i dag torsdag besluta om nya åtgärder, uppger YLE.
Tysk utrikesminister: Kritiskt läge mellan Grekland och Turkiet
26 aug - 2020
Spänningen mellan Turkiet och Grekland ökar i de omtvistade områden i Medelhavet, där Turkiet utforskar möjliga naturgastillgångar. – Läget är väldigt kritisk. Ingen vill lösa detta militärt, säger Tysklands utrikesminister Heiko Maas, rapporterar TT/SvD.
Tysk fackjätte föreslår kortare arbetsvecka
17 aug - 2020
Inför nästa års avtalsrörelse slänger industrifacket IG Metall upp ett radikalt förslag på förhandlingsbordet: En övergång till fyra dagars arbetsvecka i syfte att förhindra massuppsägningar, uppger TT/SvD.
Semesterresor bakom ökning av coronafall i Italien och Tyskland
12 aug - 2020
Flera europeiska länder har de senaste veckorna sett en ökning av antalet nya coronafall. Italienska och tyska myndigheter varnar för att en allt större del av dessa importeras med semesterfirare som varit utomlands, rapporterar Svt Nyheter.
Tyska socialdemokrater har kanslerkandidat
11 aug - 2020
SPD, det tyska socialdemokratiska partiet som samregerar med kristdemokratiska CDU/CSU, valde på måndagen finansminister Olaf Scholz till sin kandidat till posten som förbundskansler i nästa års tyska parlamentsval, skriver Die Welt. SPD får enligt de senaste opinionsmätningarna runt 15 procent av stödet.
Tyskar välkomnar bantad amerikansk soldatstyrka
10 aug - 2020
När USA i förra veckan meddelade att man drar bort en tredjedel av de 36 000 soldater man har stationerade i Tyskland, väckte det bestörtning bland tyska politiker. Annorlunda är stämningen i befolkningen, det visar en opinionsmätning som YouGov gjort på uppdrag av nyhetsbyrån DPA, rapporterar Ekot. En majoritet, 47 procent, av de tillfrågade medborgarna tycker det är helt ok att USA minskar sin soldatstyrka i Tyskland med 12 000 man.
Tysk industri växlar upp
7 aug - 2020
Industrin i Tyskland, eurozonens ekonomiska motor, har lagt i en högre växel. Produktionen ökade mer än väntat i juni och produktionsplanerna framöver pekar nu uppåt på bred front, efter coronavårens bakslag med nedstängningar och produktionsstopp, rapporterar TT/SvD.
Nynazist erkänner mord på tysk kristdemokrat
6 aug - 2020
I rättegången mot en person som står åtalad för att ha skjutit ihjäl CDU-politikern Walter Luebcke i staden Kassel i Tyskland erkände den åtalade på onsdagen dådet. Enligt hen riktade sig dådet mot Merkels flyktingpolitik, som Walter Luebcke aktivt hade uttryckt sitt stöd för, rapporterar Ekot.
Stort orderlyft för tysk industri
6 aug - 2020
Orderingången till den tyska industrin ökade i juni med 27,9 procent jämfört med föregående månad, men är fortfarande betydligt lägre än vad den var före coronakrisen, visar officiell statistik, rapporterar TT/SvD.
Historiskt tapp i tysk ekonomi
31 jul - 2020
Tysklands ekonomi upplevde under andra kvartalet i år en nedgång utan dess like. Aldrig förr har ekonomin krympt så mycket, inte ens under finanskrisen 2008, uppger Ekot. Bruttonationalprodukten sjönk med hela 10,1 procent jämfört med första kvartalet i år. Det är mer än vad analytiker hade väntat sig, enligt en Reuters-enkät låg förväntningarna vid 9,0 procent.
12 000 amerikanska soldater lämnar Tyskland
30 jul - 2020
På onsdagen meddelade den amerikanske försvarsministern Mark Esper att 12 000 soldater ska lämna Tyskland, uppger Ekot. Anledningen är att Trump-administrationen anser att Tyskland lägger för lite pengar på försvaret och bidrar för lite till den gemensamma Nato-försvarsbudgeten.
Tyskland inför obligatoriska tester för återvändare
28 jul - 2020
Alla som återvänder till Tyskland från länder som definierats som riskområden måste genomgå ett covid-19-test. Det meddelade den tyske hälsoministern Jens Spahn på måndagen, rapporterar Ekot.
Fortsatt ljusning för Tysklands ekonomi
28 jul - 2020
Affärsklimatet i Tyskland fortsätter att förbättras, enligt forskningsinstitutet Ifo:s månatliga mätning. Ifo-indexet steg i juli till 90,5, från reviderade 86,3 i juni, enligt TT/SvD. Indexet har nu stigit i tre månader i rad och julisiffran var högre än vad ekonomer överlag har räknat med.
Tysk arbetslöshet ökar mindre än väntat
2 jul - 2020
Ytterligare 69 000 personer anmäldes arbetslösa under juni månad, enligt säsongsjusterade officiella siffror, vilket fick arbetslöshetsnivån att stiga till 6,4 procent, från 6,3 procent månaden före. Väntat var en ökning med 120 000 personer, enligt en Reutersenkät. Det skriver TT/Aftonbladet.
Tyskland upplöser högerextremt specialkompani
1 jul - 2020
Nazisthälsningar och vit makt-musik. Försvunna sprängmedel. Vapenbrott. Nu upplöser Tyskland delar av specialförbandet KSK och omstrukturerar resten, skriver TT/SvD.
Tysk-franskt stöd till klimatskatt vid import
30 jun - 2020
Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron meddelade på måndagen att de stödjer förslaget att inrätta en EU-skatt på varor som importeras från länder som har längre klimatskydd än medlemsländerna.
Ny Leninstaty avtäckt i Tyskland
22 jun - 2020
I en tid då många ifrågasätter statyer föreställande historiska personer avtäcktes en ny staty på lördagen i tyska Gelsenkirchen, rapporterar TT/SvD.
USA överväger minska på sina trupper i Tyskland
16 jun - 2020
President Trump tycker att Tyskland satsar för lite pengar på sitt försvar och därmed bidrar för lite till försvarsalliansen Nato. Därför kan det bli aktuellt att minska den amerikanska truppnärvaron i Tyskland, uppger Reuters/Ekot.
Tyskland välkomnar fler jordbruksarbetare
11 jun - 2020
Tyskland låter snart personer från EU och Schengen-området att fritt resa in i landet för att säsongsarbeta inom jordbruket, meddelar jordbruksminister Julia Klöckner, enligt TT/GP. Från och med den 16 juni lyfts de restriktioner som innebar att max 80 000 säsongsarbetare skulle få komma in i landet för att bromsa coronavirusets spridning.
Oväntat hårt fall för tysk export
10 jun - 2020
Det blev ett större bakslag än väntat för tysk export i april, då coronapandemin slog hårt mot efterfrågan i omvärlden på varor från Europas största ekonomi, skriver TT/Sydsvenskan. Exporten i april rasade 24 procent enligt säsongsjusterade tal från Tysklands federala statistikbyrå. Importen föll samtidigt med 16,5 procent. Analytiker hade i snitt räknat med en nedgång på cirka 16 procent för både export och import, enligt en Reutersenkät.
Rekordfall för tysk industri
9 jun - 2020
Den tyska industriproduktionen föll med rekordhöga 18 procent i april jämfört med föregående månad. Det är det största fallet sedan mätningarna började 1991, rapporterar FT.
Grönt ljus för rekordstort tyskt stödpaket
4 jun - 2020
Efter 21 timmars förhandling kom de tyska regeringspartierna sent på onsdagskvällen överens om ett gigantiskt stödpaket för att hjälpa landets ekonomi att återhämta sig från coronapandemin. Det är enligt Ekot det största i landets historia med 130 miljarder euro.
Borgerlig medvind i Tyskland
1 jun - 2020
Förbundskansler Angela Merkels kristdemokratiska union och dess traditionella samarbetspartner liberala FDP skulle få majoritet i förbundsdagen om det var val i Tyskland i dag, enligt en mätning publicerad av tyska Bild, rapporterar TT/SvD. I mätningen fick kristdemokraterna 40 procent och liberalerna 8 procent. Socialdemokraterna fick 16 procent , Miljöpartiet 15 procent, främlingsfientliga AFD 9 procent och vänstern 7 procent.
Lufthansa godtar inte EU:s villkor för räddningsplan
28 maj - 2020
Tyska Lufthansa kan inte rakt av godta EU:s villkor för att godkänna räddningsplanen för flygbolaget. Därför skjuter bolaget på stämman som skulle ha godkänt krispaketet, enligt ett pressmeddelande. EU-kommissionen har villkorat den tyska statens mångmiljardpaket för att rädda det krisdrabbade flygbolaget som bland annat får till följd att Lufthansas knutpunkter på hemmaplan, flygplatserna i Frankfurt och München, försvagas, enligt bolaget, rapporterar TT/SvD.
Tyskland kan lyfta reseavrådan till EU-länder
27 maj - 2020
Från och med mitten på juni kan tyskarna räkna med att få grönt ljus för semester i 31 europeiska länder, om coronasituationen tillåter det, uppger TT/DN.
Tyska konsumenter något mindre pessimistiska
27 maj - 2020
Från bottennivåer har de tyska konsumenterna blivit något mindre pessimistiska, visar den månatliga mätningen från forskningsinstitutet GFK om konsumentförtroendet, skriver TT/SvD.
Tyskland går in i recession
26 maj - 2020
Färsk statistik från Tyskland bekräftar den mest dramatiska nedgången sedan finanskrisen. Tekniskt sett råder nu recession i Europas största ekonomi. Samtidigt börjar det tyska näringslivet se en liten ljusstrimma långt bort i tunneln, uppger Ekot.
Start för ny maktkamp bland tyska högerpopulister
20 maj - 2020
I Tyskland kan det högerpopulistiska partiet Alternative für Deutschland stå inför en splittring, uppger Yle. Maktkampen mellan delar av partiledningen och de mest högerradikala krafterna inom partiet har tagit ny fart efter att en av de mest synliga AfD-profilerna, Andreas Kalbitz, fråntogs sitt medlemskap i partiet med motiveringen att han tidigare hade tigit om sina kontakter med den i Tyskland sedan år 2009 förbjudna högerextrema organisationen Heimattreue Deutsche Jugend HDJ.
Bakslag för tyska spioner om avlyssning
20 maj - 2020
Tysklands underrättelsetjänst Bundesnachrichtendienst, BND, får inte fortsätta övervaka utländska medborgares internettrafik i utlandet på det sätt som sker i dag. Det beslutar landets författningsdomstol i Karlsruhe, rapporterar tyska medier, enligt TT/SvD.
Tyska protester mot corona-restriktioner
18 maj - 2020
I Tyskland har det hållits stora demonstrationer mot de restriktioner som införts till följd av coronaviruset. I huvudstaden Berlin greps omkring 200 personer och i Stuttgart samlades tusentals för att protestera, uppger Ekot.
Besviken Merkel: "Hårda bevis" för rysk hackerattack
14 maj - 2020
Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger sig ha konkreta belägg för att hon utsatts för ryska hackerattacker.
– Jag kan helt ärligt säga att det smärtar mig. Det går inte en dag utan att jag försöker förbättra relationen med Ryssland. Samtidigt finns det hårda bevis för att ryska krafter ägnar sig åt sådant här, säger hon under en utfrågning i förbundsdagen, apropå cyberangreppet mot förbundsdagen 2015, enligt TT/SvD.
Smittspridning tar fart igen i Tyskland
11 maj - 2020
Antalet nya fall av coronasmitta ökar igen i Tyskland, skriver TT/SvD. Beskedet från landets smittskyddsmyndighet kommer bara dagar efter det att regeringen och delstaterna enats om att lätta på vissa av de restriktioner som införts för att hindra virusets spridning.
Coronademonstrationer skapar oro i Tyskland
11 maj - 2020
I flera städer i Tyskland protesterade i helgen tusentals personer mot restriktionerna som införts för att begränsa coronavirusets spridning. Många av demonstranterna är kritiska till att tyskarnas grundlagsskyddade rättigheter begränsas under coronakrisen men såväl politiker som säkerhetsexperter uttrycker nu också oro över en ökande tro på konspirationsteorier, rapporterar Ekot.
Antisemitiska brott ökar kraftigt i Tyskland
11 maj - 2020
Under 2019 begicks omkring 2 000 politiskt motiverade brott mot judar och judiska institutioner, jämfört med 1 799 året innan. Det framgår av den årliga sammanställningen av politiskt motiverad kriminalitet från inrikesdepartementet i Berlin, som tidningen Die Welt tagit del av, uppger TT/GP.
ECB kan motsätta sig tysk domstol
7 maj - 2020
Den tyska författningsdomstolen uppmanade i den kontroversiell dom på tisdagen Europeiska centralbanken, ECB, att inom tre månader rättfärdiga sina köp av krisande euroländers statsobligationer. Men en majoritet av ledamöterna i ECB-rådet motsätter sig ett ge den tyska domstolen en sådan motivering med hänvisning till att det undergräver bankens oberoende gentemot yttre påtryckningar, skriver Financial Times.
Tyskland lättar allt mer på gällande coronarestriktioner
7 maj - 2020
I Tyskland väntas det under de kommande dagarna bli rätt stora lättnader i de gällande coronarestriktionerna. Det handlar bland annat om affärer och fotboll, rapporterar Yle.
Statsåklagare: Rysk underrättelsetjänst bakom dataintrång i tyska Bundestag
6 maj - 2020
Efter nästan fem år av utredningar slår den tyska polisen fast att det var en hackare med kopplingar till den ryska underrättelsetjänsten GRU som stod bakom ett dataintrång i tyska Bundestag. Nu har statsåklagaren i Tyskland ansökt om en internationell häktningsorder mot Dimitrij Badin, uppger Yle.
Nya högerextrema mordhot i Tyskland
5 maj - 2020
Flera tyska politiker, åklagare och journalister har under den senaste veckan fått brev från högerextrema med mordhot, något som nu utreds av kriminalpolisen, skriver Der Spiegel.
Tysklands coronastöd överlägset störst i EU
4 maj - 2020
Tyskland står för drygt hälften av allt det statsstöd som EU-länderna satt in för att stödja företag och privatperson i coronakrisen, rapporterar FT. Även andra rika EU-länder som Nederländerna och Danmark har gjort stora insatser vilket skapar viss oro i fattigare medlemsländer för att återgången till ett normalläge kommer gå snabbare i dessa länder.
AFD stänger av "fascistisk" talesperson
27 apr - 2020
Det tyska främlingsfientliga Alternativ för Tyskland (AFD), har stängt av sin presstalesperson Christian Lüth, rapporterar TT/NSK. Orsaken ska bland annat vara att han vid upprepade tillfällen beskrivit sig själv som fascist, enligt källor till Die Zeit. Lüth ska även ha hänvisat till sin "ariska härkomst" med hänvisning till en äldre släkting som var befälhavare på en ubåt under andra världskriget och som fick ta emot en utmärkelse av Adolf Hitler.
Dystra utsikter för tysk ekonomi
24 apr - 2020
Tongångarna är dystra inom tysk ekonomi. Det sammanvägda inköpschefsindexet rasade i april till 17,1 jämfört med 35 i mars. Det är den lägsta nivån någonsin och betydligt lägre än analytikernas förväntningar som låg på 31, enligt TT/SvD.
Vaccinförsök på människor godkänt i Tyskland
23 apr - 2020
Ett projekt i Tyskland har fått grönt ljus för test på människor av ett potentiellt vaccin mot coronaviruset – ett av en handfull sådana försök i världen, uppger TT/SvD. I den första fasen ska 200 fullt friska frivilliga mellan 18 och 55 år i Tyskland få olika varianter av ett möjligt vaccin.
Tyskland lättar på coronarestriktioner
16 apr - 2020
I Tyskland ska mindre butiker återigen kunna öppna sina dörrar. I övrigt kommer de nu gällande restriktionerna att vara i kraft fram till den 3 maj. Efter det ska åtminstone en del av skolundervisningen köra igång igen, rapporterar Yle.
Merkels CDU väntas skjuta upp partiledarval
15 apr - 2020
Tysklands förbundskansler Angela Merkels parti CDU ser ut att skjuta upp valet av ny partiledare till december, skriver NSD/TT. Orsaken är coronavirusets spridning i landet, enligt den nuvarande partiledaren Annegret Kramp-Karrenbauer. Ursprungligen var valet planerat till nästa vecka.
Tyska socialdemokrater vill se europeiska coronalån utan ”onödiga” villkor
6 apr - 2020
I en debattartikel i fem sydeuropeiska tidningar förespråkar Tysklands socialdemokratiska finans- och utrikesministrar Olaf Scholz och Heiko Maas att euroländernas krisfond ESM används för att injicera pengar för att mildra coronapandemins ekonomiska konsekvenser.
”Pengarna får inte komma med några onödiga villkor eftersom det skulle innebära en repris av åstramningspolitiken som följde på finanskrisen. Vi behöver ett tydligt uttryck för europeisk solidaritet i coronapandeming. Tyskland är redo”, skriver Maas och Scholz.
Tyskland: Strikta virusrestriktioner förlängs
2 apr - 2020
Reglerna i Tyskland för att hålla avstånd, så kallad social distansering, förlängs till att gälla fram till den 19 april, meddelar förbundskansler Angela Merkel, enligt TT/SvD. Tisdagen efter påsk, det vill säga den 14 april, kommer läget att utvärderas.
Angela Merkel i karantän – träffade smittad läkare
23 mar - 2020
Tysklands förbundskansler Angela Merkel är i karantän efter att ha träffat en smittad läkare. Det framkom direkt efter att hon meddelat beslutet att kontaktförbud för fler än två personer från och med måndag införs i Tyskland, rapporterar SvD.
Myndigheterna får övervaka mobilkunderna
19 mar - 2020
I Tyskland har landets smittskyddsinstitut fått tillgång till uppgifter över mobiltelefonanvändandet från operatören Deutsche Telekom som visar hur företagets mobilkunder rör sig ute i samhället, uppger Ekot. Tanken är att smittskyddsmyndigheten på så sätt ska kunna avgöra om tyskarna följer rekommendationen att hålla sig hemma. Liknade kartläggning har rapporterats ske i Österrike.
Virus sätter flyktingavtal ur spel i Tyskland
19 mar - 2020
Sedan 2012 har Tyskland genom så kallade vidarebosättningsprogram tagit emot flyktingar från läger i länder som Turkiet och Libanon. Man har också tagit emot syriska flyktingar som en del av EU:s avtal med Turkiet. Men nu stoppas programmen tillfälligt – sedan EU beslutat att stänga gränserna för att hindra spridningen av coronavirus, skriver TT/GP.
Merkels besked: Tyskland släcker ner offentliga livet
17 mar - 2020
Teatrar, kyrkor, skolor och lekplatser stängs när Tyskland skruvar ner det offentliga livet till ett absolut minimum. Åtgärderna beslutades av regeringen på måndagen. Livsmedelsaffärer, apotek, bensinmackar och banker förblir öppna, skriver SvD.
Tysk minister smyglanserar EU-prioriteringar
11 mar - 2020
I juli tar Tyskland över det roterande ordförandeskapet i EU:s ministerråd som samlar medlemsländernas regeringar. Landets EU-minister Michael Roth meddelade redan på tisdagen landets prioriterade områden för ordförandeskapet: social sammanhållning, migration, klimatskydd och rättsstatlighet.
Det roterande ordförandeskapet är i mångt och mycket en administrativ uppgift som varje EU-land delar på men det ger dem även möjligheten att belysa och driva frågor som är viktiga för dem.
Tysk dom öppnar för dödshjälp
27 feb - 2020
Tysklands författningsdomstol ogiltigförklarade på onsdagen en fem år gammal lag som i praktiken förbjuder aktiv dödshjälp. Domstolen anser att lagen bryter mot den tyska författningen och att obotligt sjuka har rätt att bestämma när de ska dö, rapporterar Süddeutsche Zeitung.
Rödgröna störst i tyskt delstatsval
24 feb - 2020
Socialdemokratiska SPD fick 39 procent av rösterna i söndagens regionalval i Hamburg, visar det färdigräknade valresultatet. Näst flest röster fick de Gröna med 24 procent vilket är en fördubbling jämfört med förra valet 2015. Kristdemokratiska CDU fick 11 procent och högerpopulistiska AfD klarade precis valspärren på 5 procent.
Tyska högerextrema pressas efter attacker
24 feb - 2020
Extremhögern i Tyskland är på defensiven. Den anklagas för att genom sin retorik ha uppviglat till veckans rasistiska attack i Hanau. Högerpopulistiska AfD tappar i opinionen och krav reses om att hela partiet ska övervakas, uppger TT/SvD.
Hotet från tyska högerextremister ökar
21 feb - 2020
Polis och underrättelsetjänst varnade redan i höstas om att antalet våldsbejakande högerextremister ökat. På tre år har antalet individer som är i stånd att utföra högerextremistiska terrordåd nästan tredubblats, enligt SVT.
Studie: Tysk minimilön ökade produktivitet
18 feb - 2020
Tyskland införde 2015 en lagstadgad minimilön. Det fick till följd att produktiviteten ökat på grund av att löntagare flyttade från mindre till större, mer produktiva företag, skriver Financial Times som refererar till en ny studie. Samtidigt ökade lönerna med 6,7 procent för dem som tidigare betalades under minimilönen. Detta utan att an några substantiella negativa effekter på vare sig arbetslösheten eller sysselsättningen.
Tysk minister vill skjuta upp nya EU-regler för avgaser
11 feb - 2020
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har i sin Gröna giv föreslagit att unionens gränsvärden för utsläpp av avgaser från bilar ska ses över under nästa år. Hennes partikamrat och Tysklands ekonomi- och energiminister Peter Altmeier skriver dock i ett brev till kommissionen att en sådan skärpning av avgasnivåerna bör vänta till 2023, skriver Die Zeit som läst brevet.
Tyska liberaler fick hjälp av högerpopulister till makten – avgick
6 feb - 2020
I Tyskland inträffade på onsdagen en smärre politisk sensation när delstaten Thüringens parlament skulle välja ny delstatspresident. Istället för att, som väntat, välja om den tidigare presidenten från vänsterpartiet Die Linke, lyckades kandidaten för det lilla liberala partiet FDP komma till makten, med stöd av högerpopulistiska Alternativ för Tyskland, AfD, rapporterar Ekot. Reaktioner på att en delstatspresident kommit till makten med hjälp av det högerpopulistiska, nationalistiska AfD kom genast från Berlin, också för att AfD i Thüringen är särskilt radikala.
FDP-ledaren som kom till makten genom AfD-stödet, Thomas Kemmerich, meddelade dock på torsdagen att ha avgår, uppger Der Spiegel. I ett uttalande menar han att AfD genom ett "förrädiskt trick" försökte skada demokratin. Kemmerich vill även se nyval i delstaten.
Tysklands utrikesminister kräver åtgärder mot antisemitism
27 jan - 2020
Varannan tysk jude har övervägt att lämna landet. Nu vill landets utrikesminister socialdemokraten Heiko Mass se konkreta åtgärder som utbildning för unga och hårdare straff för antisemitiska brott. När landet i juli tar över EU:s roterande ordförandeskap vill Maas även ta fram en europeiska handlingsplan för att motverka antisemitismen i EU-länderna. Det skriver han i ett debattinlägg i Der Spiegel.
Journalister hotade vid tysk demonstration
27 jan - 2020
Vänsterextrema gick till angrepp mot polis och journalister vid en demonstration i Leipzig på lördagskvällen, rapporterar tyska medier, enligt TT/SvD.
Bättre stämning än väntat i tysk ekonomi
22 jan - 2020
Humöret bland tyska investerare fick ett oväntat lyft i januari, enligt det månatliga indexet från det ekonomiska institutet ZEW. Indexet, som mäter investerarnas syn på EU:s största ekonomi, steg från 10,7 i december till 26,7 i januari. Ekonomer hade räknat med en ökning till 15,0, uppger TT/GP.
Tysk miljardhjälp inför kolavveckling
17 jan - 2020
Tyskland kommer att hjälpa regioner, anställda och företag som drabbas av den planerade avvecklingen av kolkraft i landet. En överenskommelse om hjälp på flera hundra miljarder kronor har nåtts, enligt TT/SvD.
Tyskland satsar 900 miljarder på tåg
15 jan - 2020
Tyskland investerar 86 miljarder euro i järnvägsnätet för att öka kapaciteten och rusta upp föråldrade system. Experter varnar för problem när antalet passagerare fördubblas och årligen 2 000 kilometer räls ska förnyas, skriver SvD.
Hotade tyska politiker kan få vapen
15 jan - 2020
Vapenlicens till politiker som hotas av högerextremister. Kravet har i Tyskland utlöst en het debatt om bristande polisskydd och politiker som ger upp i spåren av hatkampanjer, knivattacker och saboterade bilar, skriver SvD.
400 000 tyska biljobb hotade
14 jan - 2020
Fler än 400 000 jobb kan vara i fara i den tyska bilindustrin, när tillverkningen ställs om mot elbilar. Detta förutspår en expertgrupp tillsatt av den tyska regeringen, uppger Ekot.
Rekordmånga tyska jobb
3 jan - 2020
Trots den rejält trögare tyska ekonomin så ökade sysselsättningen i fjol i Europas största ekonomi med 402 000, eller 0,9 procent, till rekordhöga 45,3 miljoner människor, enligt landets statistikkontor. Fler immigranter och ett ökat arbetskraftsdeltagande är några orsaker till att perioden med stigande sysselsättning i 14 år fortsatte även i fjol, uppger TT/SvD.
Ny enhet ska bekämpa tysk högerextremism
18 dec - 2019
Tyskland kommer att vidta nya åtgärder i kampen mot högerextremismen i landet. På tisdagen tillkännagavs att man bland annat ska inrätta en enhet som undersöker högerextrema sympatier hos personer i till exempel försvarsmakten och hos polisen, uppger Ekot.
Rysslands svar: Utvisar två tyska diplomater
13 dec - 2019
Ryssland utvisar två tyska diplomater från Moskva, meddelar det ryska utrikesdepartementet, enligt TT/Ekot. De får sju dagar på sig att lämna landet. Beskedet kommer efter det att två ryska diplomater utvisats från Berlin. Berlin beklagar beslutet. Det tyska utrikesdepartementet säger att det sänder fel signaler samt att man kan komma att ta till ytterligare åtgärder.
Ljusare utsikter för tysk ekonomi
11 dec - 2019
Den tyska ekonomin kan ha lämnat den värsta svackan bakom sig, enligt det månatliga indexet från det ekonomiska institutet ZEW, skriver TT/GP. Enligt ZEW vilar uppgången på en ljusare syn på den tyska exporten och den privata konsumtionen.
Tyska S faller stort efter ledarbyte
9 dec - 2019
Stödet för de tyska socialdemokraterna SPD har minskat efter valet av ny, mer vänsterinriktad partiledning, skriver TT/GP. SPD får 11 procent i en opinionsmätning av Forsa, vilket är 3 procentenheter sämre än en vecka tillbaka – och partiets lägsta siffra sedan i juni då den förra partiledaren Andrea Nahles avgick efter bara ett år på posten, till följd av ett historiskt dåligt resultat i EU-valet.
Merkel vill tala med Putin om utvisningsbeslutet
5 dec - 2019
Tyskland har utvisat två medarbetare på den ryska ambassaden i Berlin, efter mordet på en regimkritiker i somras, rapporterar Ekot. Enligt tyska åklagare finns det nu tillräckligt med bevis för att kunna utgå ifrån att mordet utfördes antingen på den ryska eller den tjetjenska regimens order. Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger att hon ska tala med Rysslands president Vladimir Putin om beslutet att utvisa två diplomater.
Nya tyska S-ledare backar om koalitionsomröstning
4 dec - 2019
Det tyska socialdemokratiska SPD:s nya ledarduo Saskia Esken och Norbert Walter-Borjans vill inte längre att partimedlemmarna ska rösta om huruvida man bör vara kvar i regeringskoalitionen med de tyska kristdemokraterna under kongressen, skriver Süddeutsche Zeitung som läst ett utkast till motion.
S-val äventyrar tysk koalition
2 dec - 2019
I helgen valdes Norbert Walter-Borjans och Saskia Esken överraskande till ledarduo för det tyska socialdemokratiska SPD. De två, som tillhör vänsterfalangen, är kritiska till partiets koalitionssamarbete med de kristdemokratiska regeringspartierna, rapporterar tyska medier. I nästa vecka ska SPD rösta om huruvida man ska fortsätta ingå i regeringskoalitionen.
Tusentals bönder i tysk traktorprotest
27 nov - 2019
Över 5 000 traktorer samlades vid Brandenburger Tor i Berlin på tisdagen för en gemensam protestaktion mot den tyska regeringens miljöpolitik – en strategi som även tillämpas i bland annat Frankrike och Nederländerna, rapporterar TT/GP. Föremål för de tyska lantbrukarnas ilska är flera nya strängare miljölagar som de anser hotar deras livsuppehälle.
Son till expresident dödad på tyskt sjukhus
21 nov - 2019
Fritz von Weizsäcker, son till den tidigare förbundspresidenten Richard von Weizsäcker, blev attackerad på ett sjukhus i Berlin, uppger TT/SvD. Det var i samband med att Weizsäcker, som är läkare, höll en föreläsning under tisdagskvällen som en knivbeväpnad och misstänkt mentalt störd medelålders man attackerade honom. Skadorna som presidentsonen fick i samband med attacken var så allvarliga att han avled, trots försök att rädda hans liv.
Man gripen för terrorplaner i Tyskland
20 nov - 2019
Tysk polis har gripit en man som misstänks för att ha planerat en terrorattack, skriver TT/Aftonbladet. I ett tillslag mot mannens lägenhet i Berlin hittades bland annat kemikalier och andra material som kan användas till bombtillverkning. Innan dess hade han deltagit i en chattgrupp som enligt åklagaren är känd inom islamistiska kretsar.
Tyskland inför krav på mässlingsvaccinering
15 nov - 2019
Från och med i mars nästa år måste barn i Tyskland vara vaccinerade mot mässling när de börjar i förskola eller skola. Den nya lagen både välkomnas och väcker kritik, rapporterar TT/SvD.
Tyskland kräver tuffare EU-tag mot IT-jättar
12 nov - 2019
Tysklands ekonomiminister konservative Peter Altmaier uppmanar i ett brev till EU:s konkurrenskommissionär liberala Margrethe Vestager unionen att bli tuffare mot IT-jättar som Facebook och Google, skriver FT. Han vill att EU ser till att nätföretagen inte utnyttjar sin dominerande marknadsställning och snedvrider konkurrensen för europeiska företag.
Fler svenska företag i Tyskland – men få i öst
8 nov - 2019
Andelen svenska företag som etablerat sig i Tyskland, sen muren föll för 30 år sen, har vuxit kraftigt, rapporterar Ekot. Men få svenska företag söker sig till delarna av Tyskland som en gång tillhörde DDR, enligt nya siffror från Tysk-Svenska Handelskammaren.
Stöd för tyskt utspel om bankunion
8 nov - 2019
Förslaget från Tysklands finansminister där han ger stöd till en gemensam europeisk insättningsgaranti välkomnas brett på finansministrarnas möte i Bryssel på torsdagen, rapporterar Ekot. Men förslaget är inte förankrat på hemmaplan och Olaf Scholz behöver framförallt övertyga sin egen regering.
Tyskland backar om bankunionen
6 nov - 2019
Tidigare har Tyskland motsatt sig att införa en europeisk insättningsgaranti som ska skydda småsparare om banker kollapsar i en finanskris. Invändningen har varit att tyska skattebetalare inte ska behöva betala om en bank går under i ett annat euroland. Men inför veckans eurogruppmöte backar den tyske socialdemokratiske finansminister Olof Scholz och förespråkar en sådan lösning i ett icke-officiellt diskussionsunderlag, skriver Der Spiegel.
Merkel: En miljon laddstationer till 2030
4 nov - 2019
Tysklands regering ökar tempot i satsningen på laddstationer för elbilar. Syftet är att få fler att gå över till fossilfria fordon och underlätta för landet att nå sina klimatmål.
– Det är därför vi vill skapa en miljon laddstationer fram till 2030, sade förbundskansler Angela Merkel i ett videosänt tal på söndagen, enligt TT/SvD.
ECB-chefens kritik: Tyskland borde spendera mer
1 nov - 2019
Europeiska centralbankens tillträdande ordförande Christine Lagarde sticker ut hakan och riktar kritik mot det största och mäktigaste eurolandet. – Tyskland borde spendera mer, säger Lagarde, rapporterar Ekot.
Antisemitismen ökar i Tyskland
31 okt - 2019
Nästan två tredjedelar av tyskarna upplever att antisemitismen i deras land har ökat, visar en studie som nyligen publicerades i tyska tidningar, uppger Ekot. En fjärdedel av alla tyskar bär på antisemitiska föreställningar. Enligt en annan studie ökade angrepp med antisemitiska förtecken med 155 procent från 2017 till 2018 bara i huvudstaden Berlin, även om det delvis kan bero på att fler anmäler.
Tysklands EU-avgift kan fördubblas
28 okt - 2019
Enligt den tyska regeringen kan landets EU-medlemsavgift mer än fördubblas från dagens 15 miljarder euro per år till 33 miljarder om EU-kommissionens förslag på nästa flerårsbudget går igenom, skriver FT. Sveriges regeringen räknar med att den svenska avgiften kan öka med 35-40 procent om förslaget blir verklighet.
Vänsterradikala störst i Thüringen – AFD ökar kraftigt
28 okt - 2019
Väljarna i delstaten strömmade till politikens ytterkanter. Största parti blir vänsterpartiet Die Linke, och näst störst blir det högerradikala AFD, Alternativ för Tyskland, som mer än fördubblar sitt resultat från förra valet, rapporterar Ekot. Det är första gången sedan murens fall som vänsterpartiet Die Linke blir största parti i en tysk delstat, partiet ser ut att hamna på strax under 30 procent av rösterna.
Tyska regeringen sänker BNP-prognos
18 okt - 2019
Den tyska regeringen sänker tillväxtprognosen för 2020, men säger samtidigt att det inte handlar om någon ekonomisk kris, skriver TT/Di. BNP bedöms nu öka med mer beskedliga 1,0 procent 2020, en nedjustering från tidigare prognos på 1,5 procent.
Ny signal om recession i Tyskland
11 okt - 2019
Den tyska exporten minskade mer än väntat under augusti – ytterligare en signal om att svackan för industrin är på väg att dra ner landet i en recession, skriver TT/SvD.
Tysk minister: Vi är redo för en nedgång
3 okt - 2019
Tyskland är väl förberett för ekonomisk nedgång, säger finansministern Olaf Scholz i en intervju med tyska kanalen ARD.
– Vi är väl förberedda då vi har starka finansiella resurser, så om det uppstår en ekonomisk kris kan vi vidta motåtgärder, sade han enligt TT/SvD.
Tyskland bakom EU-medlemskapssamtal
27 sep - 2019
Den tyska förbundsdagen röstade på torsdagen för att inleda medlemskapsförhandlingar med medlemskaps länderna Albanien och Nordmakedonien. Ett beslut i frågan väntas på EU-ministermötet 15 oktober och kräver att alla medlemsländer ger grönt ljus. Vissa EU-länder som Nederländerna är dock fortsatt tveksamma.
Tysklands regering samlas kring en bred klimatsatsning
23 sep - 2019
Minst 100 miljarder euro – drygt 1 000 miljarder kronor – satsas på miljöfrågor fram till 2030, skriver TT/GP. Förhandlingarna har varit en av regeringspartiernas tuffaste, och anses ha stor betydelse för landets framtida miljöinriktning.
Tyskt vapenembargo mot Saudiarabien förlängs
19 sep - 2019
Den tyska regeringen har beslutat att förlänga sitt vapenembargo mot Saudiarabien med ytterligare sex månader.
– Fram till den 31 mars 2020 kommer inga ansökningar (om vapenexport) till Saudiarabien att godkännas, säger en regeringstalesperson, enligt TT/SvD.
Sökandet efter ny S-ledare fortsätter i Tyskland
6 sep - 2019
I början av sommaren avgick de tyska socialdemokraternas partiledare Andrea Nahles, efter partiets usla resultat i EU-valet. I veckan inledde partiet jakten på en ny ledning som de hoppas ska kunna leda dem tillbaka till fornstora dagar, rapporterar Ekot.
Dödsskjutning av Rysslandskritiker misstänks ha politiskt motiv
29 aug - 2019
Efter dödsskjutningen av en georgisk man i Berlin i fredags tilltar nu misstankarna om att det finns politiska motiv bakom dådet. Källor säger till tyska medier att fallet påminner om andra attentat mot andra Rysslands-kritiker i exil, uppger Ekot.
Tysk polis nya linje: Alltid skriva ut nationalitet
28 aug - 2019
Från och med nu ska misstänkta gärningsmäns nationalitet alltid publiceras. Det är direktiven till polisen i det största tyska regionen Nordrhein-Westfalen, rapporterar Deutsche Welle/SvD.
Tyskt affärsklimat dystrare än väntat
27 aug - 2019
Det tyska affärsklimatet är sämre än väntat och faller till den lägsta nivån sedan november 2012, visar ett index från det Münchenbaserade forskningsinstitutet Ifo, enligt TT/Affärsliv.
Val i östra Tyskland utmaning för regeringen
26 aug - 2019
I Tyskland hålls det i veckan delstatsval i de östra delarna av landet, val som kan rita om kartan också för rikspolitiken. Dåliga resultat för Kristdemokraterna och Socialdemokraterna kan leda till att Angela Merkels regering faller, det menar Hans Vorländer, professor i statsvetenskap vid det Tekniska universitetet i Dresden, i en intervju med Ekot.
Tysk finansminister vill bli ny S-ledare
16 aug - 2019
Tysklands finansminister och vicekansler Olaf Scholz vill bli ny partiledare för det krisdrabbade Socialdemokraterna (SPD), rapporterar tidningen Der Spiegel med hänvisning till icke namngivna källor, uppger TT/SvD.
Europas största ekonomi krymper
14 aug - 2019
Europas största ekonomi, Tyskland, krymper. Under det andra kvartalet sjönk bruttonationalprodukten med 0,1 procent jämfört med kvartalet innan, enligt den tyska statistikmyndigheten, uppger Ekot.
Klimatfrågan högst på agendan i Tyskland
13 aug - 2019
I Tyskland står klimatfrågan högst upp på agendan när förbundskansler Angela Merkel har återvänt från sin semester. Merkels parti, CDU, har kommit med egna förslag och i nästa månad ska regeringen lägga fram ett klimatpaket, uppger Ekot.
Tyskland planerar förbud mot plastkassar
12 aug - 2019
Tysklands regering förbereder en lag om ett förbud mot plastkassar. Det säger miljöminister Svenja Schulze, rapporterar Ekot.
Höjd moms på kött övervägs i Tyskland
8 aug - 2019
De gröna har enligt tysk press ett brett politiskt stöd för att höja momsen på kött från nuvarande sju procent till 19 procent, en momssats som gäller för de flesta varor idag. Syftet skulle vara att främja ett mer hållbart jordbruk och stärka djurskyddet, rapporterar Politico.
Stora löneökningar för arbetare att vänta i Tyskland
7 aug - 2019
Lönerna väntas öka med i genomsnitt 3,2 procent i år, det skulle i så fall bli det största lönepåslaget sedan millennieskiftet. Mest spås lönerna öka i metallindustrin, uppger Ekot.
Amazon har snart hälften av all näthandel i Tyskland
6 aug - 2019
Amazon fortsätter att äta marknadsandelar i Tyskland. Men när den svenska etableringen blir av på riktigt, det återstår att se, rapporterar Ekot.
Tyskland befaras vara i recession
25 jul - 2019
Den tyska ekonomin, EU:s största, befaras ha gått in i en mjuk recession i andra kvartalet enligt analysföretaget Markits ekonomer, rapporterar TT/GP. Inbromsningen är hårdast inom tillverkningsindustrin.
Nominering riskerar spricka i tyska regeringskoalitionen
3 jul - 2019
EU-ledarna nominerade på tisdagen den tyska försvarsministern Ursula von der Leyen från kristdemokratiska CDU till posten som EU-kommissionens nästa ordförande. Men CDU:s båda koalitionspartner i Tyskland, socialdemokratiska SPD och kristdemokratiska CSU, är kritiska till nomineringen, skriver Süddeutsche Zeitung. Både SPD och CSU anser att Tyskland ska stå bakom toppkandidatsystemet dit von der Leyen inte hör. Motståndet gjorde att förbundskansler Angela Merkel på tisdagen tvingades avstå i den annars enhälliga omröstningen om att nominera von der Leyen.
Tyskland och Italien i ordkrig om gripen sjöräddare
2 jul - 2019
Tyskland riktar nu hård kritik mot Italien för att man har gripit kaptenen på räddningsfartyget Sea-Watch 3. Utrikesminister Heiko Maas betonar att sjöräddningen på Medelhavet inte är något brott och han vill se att kaptenen Carola Rackete släpps fri, skriver Yle.
Politikermord: Nya gripanden i Tyskland
28 jun - 2019
Polisen i Tyskland har gripit ytterligare två personer efter mordet på den kristdemokratiske politikern Walter Lübcke, där personen som erkänt mordet är känd som högerextrem, uppger Ekot. Också inrikesminister ser allvarligt på situationen.
Tysk nynazist erkänner politikermord
27 jun - 2019
Den 45-årige mannen är sedan tidigare dömd för rasistiskt våld. Under onsdagen erkände han mordet på den kristdemokratiske regionpolitikern Walter Lübcke, meddelade inrikesministern Horst Seehofer till AP, enligt SVT. Mannen är känd för polisen sedan tidigare, och har en bakgrund i den våldsbejakande högerextrema miljön i Tyskland.
Risk för tysk recession – kan slå mot Sverige
25 jun - 2019
Tysk tillverkningsindustri befinner sig redan i recession. Slår USA till med biltullar mot EU kan hela den tyska ekonomin, Europas ekonomiska motor, dras med nedåt, varnar Jan von Gerich, chefsanalytiker på Nordea. För svensk del vore detta scenario riktigt illa.
– Det skulle bli dystert. Norge kanske klarar sig undan, men Sverige, Danmark och Finland har väldigt svårt att gå bra om tillväxtmotorn stannar, säger Jan von Gerich till TT/SvD.
Fler tyska kvinnor ber om hjälp vid våld
25 jun - 2019
Under fjolåret fick det tyska stödnumret för kvinnor som utsatts för våld 42 000 samtal vilket är en ökning med tolv procent, enligt Süddeutsche Zeitung. Det är femte året på rad som antalet stiger och familjeminister Franziska Giffey tolkar det som ett gott tecken att fler kvinnor tar ett första steg mot att lämna ett våldsamt förhållande.
Tyska kristdemokrater utesluter samarbete med ytterhögern
24 jun - 2019
Det tyska kristdemokratiska partiet CDU:s ledare Annegret Kramp-Karrenbauer utesluter samarbete och ett närmande till nationalistiska AfD, enligt Süddeutsche Zeitung.
Demonstranter stormade in i jättelik kolgruva i Tyskland
24 jun - 2019
Hundratals miljöaktivister stormade in i en kolgruva i Tyskland för att fästa uppmärksamhet vid klimatförändringen under söndagen, rapporterar Yle. Demonstranterna tog sig in i ett dagbrott för brunkol i Gartzweiler i västligaste Tyskland i delstaten Nordrhein-Westfalen. Flera av dem greps av polisen innan aktionen avslutades.
Bromsande Tyskland byter fot – stödjer klimatneutralt EU
17 jun - 2019
Inför veckans EU-toppmöte i Bryssel kommer Tyskland gå med på att EU ska bli klimatneutralt till 2050, skriver Süddeutsche Zeitung. En grupp medlemsländer där bland annat Sverige och Frankrike ingår har tidigare krävt tuffare klimatåtgärder på EU-nivå, men Tyskland har bromsat.
Tidning: Högerextrem bakom politikermord i Tyskland
17 jun - 2019
En person som enligt Der Spiegel har kopplingar till extremhögern har misstänkts för mordet på den tyske lokalpolitikern Walter Lübcke i början av månaden. Tidningen skriver att det i dagsläget dock är oklart om dödsskjutningen är politiskt motiverad.
Mystiskt tyskt politikermord förbryllar
12 jun - 2019
Det råder fortsatt stor mystik kring mordet på en tysk politiker nära staden Kassel, rapporterar Ekot. Efter dådet för en månad sedan söker polisen fortfarande efter gärningspersonen. Att dådet hyllats av högerextrema kretsar i sociala medier har väckt spekulationer om ett politiskt motiverat mord.
Medvind för de gröna i Tyskland
7 jun - 2019
Framgångarna för De gröna i Tyskland fortsätter även efter EU-valet. I två färska opinionsundersökningar får partiet ungefär lika mycket stöd som kristdemokraterna CDU och deras systerparti CSU. Samtidigt backar socialdemokratiska SPD till nya bottennivåer, rapporterar TT/GP.
Dåligt EU-val tvingar bort partiledare
3 jun - 2019
Det tyska socialdemokratiska SPD:s ledaren Andrea Nahles och franska konservativa Republikanernas ledare Laurent Wauquiez meddelade i helgen att de avgår efter de dåliga resultaten i EU-valet. SPD fick i valet 15,8 procent och Republikanerna 8,5 procent – det sämsta i partiets historia.
Merkels efterträdare i bråk om yttrandefrihet
29 maj - 2019
Det stormar kring Annegret Kramp-Karrenbauer, ledare för det tyska regeringspartiet CDU. Uttalanden som tolkas som att hon vill begränsa yttrandefriheten på internet möts av kritik från hela det politiska spektrumet, skriver VT/TT.
Maktkamp i tyska SPD efter förlustval
29 maj - 2019
Efter de tyska socialdemokraternas stora förlust i EU-valet har striderna inom SPD tagit ny fart. För att få slut på interna kupprykten har partiledaren Andrea Nahles ställt sin post som gruppledare i parlamentet till förfogande, uppger Ekot.
Merkel vill inte ha Tusks jobb
22 maj - 2019
Tysklands konservativa förbundskansler Angela Merkel är en av de som fått frågan om hon efter EU-valet, vill ta över efter Donald Tusk som ordförande för Europeiska rådet. Senast vid toppmötet i rumänska Sibiu den 9 maj försökte en grupp av stats- och regeringschefer locka henne att ta jobbet men Merkel tackade då nej, skriver Bloomberg. Även Nederländernas premiärminister, liberalen Mark Rutte, har fått samma erbjudande men vill fullfölja sitt mandat, som löper ut 2021.
Tyskland kan få Magnitskijlag
21 maj - 2019
En partiöverskridande grupp har satts samman i tyska förbundsdagen för att utvärdera möjligheterna att införa en så kallad Magnitskij-lag, rapporterar Der Tagesspiegel. Namnet kommer från den ryske revisorn Sergej Magnitskij som torterades och dog i fängelse efter att ha avslöjat en omfattande korruptionshärva i landet. Lagen ska användas för att införa sanktioner mot personer som bryter mot mänskliga rättigheter. I dag har sex länder sådana lagar.
Tyskt förslag: Vaccinera ditt barn – annars väntar böter
17 maj - 2019
I Tyskland riskerar du böter på 27 000 kronor och indragen förskoleplats om du vägrar att vaccinera dina barn mot mässling.
– Jag vill utrota sjukdomen, säger hälsominister Jens Spahn (CDU) som har lagt fram ett lagförslag om vaccinationsplikt, rapporterar SVT.
Ökning av anmälningar av antisemitiska brott i Tyskland
15 maj - 2019
Antalet antisemitiska brott steg kraftigt i Tyskland under 2018. I fjol anmäldes närmare 1 800 sådana brott, en ökning med cirka 20 procent jämfört med föregående år, rapporterar Ekot. Omkring 90 procent av de antisemitiska gärningarna begicks av högerextremister, enligt inrikesminister Horst Seehofer.
Mindre pengar till tyska staten
10 maj - 2019
Inbromsningen i den tyska ekonomin betyder också mindre pengar till staten. I eftermiddags presenterade den tyske finansministern sin nya skatteprognos som visar på mindre intäkter jämfört med vad man räknade med i budgeten. Det betyder också en hårdare dragkamp mellan regeringens koalitionspartier, enligt Ekot.
Inflytelserik tysk politiker vill att Fidesz lämnar EPP
8 maj - 2019
Michael Grosse-Brömer, gruppledare för konservativa CDU och CSU i den tyska förbundsdagen anser att det ungerska partiet Fidesz bör lämna det europeiska konservativa partiet EPP. Detta sedan den ungerske premiärministern Viktor Orbán meddelat att han inte kommer att stödja tysken Manfred Weber som EU-kommissionens näste ordförande, uppger Euractiv. Fidesz har tillfälligt stängts av från visst inflytande inom EPP, där också CDU och CSU ingår.
Grekland vill ha mer krigsskadestånd av Tyskland
17 apr - 2019
Grekiska parlamentet väntas i dag, onsdag, godkänna ett förslag om att kräva ersättning av Tyskland för krigsskador under första och andra världskriget, rapporterar Kathimerini. Det är oklart hur mycket pengar det handlar om men i rapporten som parlamentet ska debattera hänvisas till en studie som beräknat att det handlar om mellan 270 och 309 miljarder euro. Grekland har även tidigare krävt mer i krigsskadestånd än de som Tyskland betalade 1960 men hittills fått nej. De tyska politikerna var tidigare dock splittrade i frågan.
Allt fler arbetskrafts-invandrare till Tyskland
17 apr - 2019
Mängden arbetskraftsinvandrare som kommer till Tyskland från länder utanför EU ökade i fjol för tredje året i rad enligt den tyska statistikbyrån De Statis, uppger Euractiv. 2018 ökade denna grupp med 20 procent. Flest arbetskraftsinvandrare kom från Indien, 12 procent, Kina, 9 procent, samt Bosnien och Hercegovina, 8 procent av samtliga arbetskraftsinvandrare.
Tyskland utesluter inte Huawei från 5G-nät
15 apr - 2019
Tyska myndigheter har inga planer på att exkludera det kinesiska företaget Huawei från att bygga upp det tyska 5G-nätet, uppger Financial Times. Jochen Homann, ordförande för Bundesnetzagentur, den tyska motsvarigheten till Post- och telestyrelsen, säger att ingen tillverkare bör eller kan uteslutas och att det inte finns några bevis på att Huawei utgör en säkerhetsrisk. USA:s ambassadör i Tyskland har tidigare sagt att Washington kommer överväga att dra ner på samarbetet kring underrättelseinformation om Huawei får en roll i den tyska 5G-utbyggnaden.
Detta kampanjar de tyska partierna för i EU-valet
11 apr - 2019
Tyskland har 96 EU-parlamentariker, flest av alla medlemsländer och därmed stort inflytande över EU-politiken. De tyska kristdemokraterna spås exempelvis få över 30 mandat i EU-valet i maj vilket är klart fler än hela Sveriges samlade 21 mandat. I en färsk genomgång analyseras de sju största partiernas valmanifest inför valet inom 13 olika områden som migration, miljö och demokrati. Genomgången är på tyska.
Polen återuppväcker krav på tyskt krigsskadestånd
3 apr - 2019
Den av det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa tillsatta parlamentsutredningen publicerar i dag onsdag sitt preliminära resultat om kostnaden för den nazityska invasionen och ockupationen till motsvarande 8 000 miljarder kronor, rapporterar Bloomberg. Rapporten ska ligga till grund för polska krav på krigsskadestånd från Berlin. Tyskland anser dock att frågan klarades av 1953 då landet betalade betydande summor till Polen.
Tyskt genombrott för att minska växthusgaser
3 apr - 2019
I fjol minskade Tysklands utsläpp av växthusgaser med 4,2 procent, den första märkbara reduktionen på fem år, enligt miljöminister Svenja Schulze. Minskningen kan delvis förklaras av det milda vädret, med minskat uppvärmningsbehov av bostäder som följd. Det skriver TT/SvD.
Förberedelser för bygge av tunnel mellan Danmark och Tyskland inleds
1 apr - 2019
Förberedelserna för Fehmarnförbindelsen, tunneln mellan danska Rödby och tyska Puttgarden, inleds nu på den danska sidan. 2028 är det tänkt att tunneln ska kunna tas i drift, uppger Ekot.
Tysk minister varnar för vårdkris vid brexit
29 mar - 2019
Om Storbritannien kraschar ut ur EU kan det bli brist på viktiga medicinska produkter, varnar Tysklands hälsominister Jens Spahn i ett brev till EU-kommissionen. Senast i mitten av april kan det bli brist i Tyskland, befarar Spahn enligt den tyska tidningen Handelsblatt.
Tyska kristdemokrater sluter upp inför EU-val
26 mar - 2019
De två tyska kristdemokratiska partierna CDU och CSU har för första gången enats om ett gemensamt program inför EU-valet, skriver Die Zeit. EU ska enligt de båda partierna vara ”en garant för fred och frihet, välstånd, för mänskliga rättigheter, för säkerhet och stabilitet”.
Tysk kritik mot Italiens affärer med Kina
25 mar - 2019
Italiens deltagande i Kinas stora infrastruktursatsning Nya sidenvägen har väckt skarpa protester i Tyskland. Den tyske EU-kommissionären Günther Oettinger anser att EU bör ha rätt att blockera avtal som kan hota unionens suveränitet, skriver TT/SvD.
Stor razzia i Tyskland – elva gripna för planerat terrordåd
25 mar - 2019
I en omfattande razzia greps på fredagen elva personer misstänkta för att ha planerat terrordåd i Tyskland. Enligt myndigheterna handlade det om en planlagd attack med islamistiska motiv, rapporterar SVT.
Tysk ekonompanel sänker tillväxtprognos
20 mar - 2019
Den tyska tillväxten har bromsat in kraftigt till följd av problem i den inhemska kemi- och bilindustrin. Den hotas nu av en ond spiral av handelshinder, enligt en panel av ekonomer som är rådgivare åt Tysklands regering, skriver TT/SvD.
Tysk talman vill kasta ut amerikansk ambassadör
19 mar - 2019
Liberalen Wolfgang Kubicki, vice talman i tyska förbundsdagen rapporteras på tisdagen ha sagt att Tysklands utrikesminister borde förklara USA:s ambassadör i landet Richard Grenell för persona non grata. Uttalandet kom sedan ambassadören på Twitter kritiserat Tysklands försvarssatsningar som väntas öka till 1,37 procent av BNP 2020, men sedan minska igen. USA:s president Donald Trump har tidigare kritiserat Tyskland för att inte spendera de två procent av BNP på försvaret som alla Nato-länder åtagit sig att göra.
Tyska storbanker bekräftar samtal
18 mar - 2019
De två tyska storbankerna Deutsche Bank och Commerzbank bekräftar att man ska inleda formella samtal om en eventuell sammanslagning, rapporterar TT/SvD.
Majoritet av europeiska länder missar Nato-mål
15 mar - 2019
Den militära alliansen Natos europeiska medlemmar når fortfarande inte upp till det mål om att lägga minst två procent av BNP på försvaret som Nato-länderna enats om. Enligt en uppskattning gjord av Nato nådde endast Storbritannien, Polen, Grekland, Estland, Litauen och Lettland upp till målet under 2018, medan länder som Frankrike, Tyskland och Italien ligger under det. Spaniens, Belgiens och Luxemburgs militära uppgifter når inte ens upp till en procent av BNP.
Tyskland kan tvingas betala skyhög amerikansk truppnota
8 mar - 2019
USA:s president Donald Trump kräver mer betalt för amerikanska trupper som är stationerade i Tyskland, Japan och eventuellt också i andra länder. Utöver ersättning för kostnaderna vill Trump att länderna ska betala 50 procent eller mer till USA för ”privilegiet att inhysa” de amerikanska militärerna, skriver nyhetsbyrån Bloomberg.
Åtgärden ses som en av flera som syftar till att få Nato-länder och andra allierade att öka sina försvarskostnader. Den uppges dock ha sänt ”chockvågor” inom det amerikanska försvarsdepartementet, där tjänstemän nu fruktar att missnöjet med landets trupper i Europa eller andra regioner kan öka.
Tyskland ger Damberg stöd för IS-tribunal
8 mar - 2019
Sveriges inrikesminister Mikael Damberg vill ha en internationell tribunal för IS-terrorister, nu får han i alla fall ett annat land på sin sida. Tysklands inrikesminister säger att förslaget är bra, enligt SVT.
Maduro tvingar hem tysk ambassadör
7 mar - 2019
Venezuelas sittande ledare Nicolás Maduro visar sitt missnöje mot Tyskland genom att tvinga ambassadören att lämna landet efter att Tyskland visat stöd för oppositionsledaren Juan Guaidó, uppger Ekot.
Tyskland: Två graders uppvärmning är okej
6 mar - 2019
Om Norden får bestämma är EU klimatneutralt till 2050. En vision som långt ifrån alla medlemsländer ställer sig bakom. Och medan vissa ser 1,5 graders global uppvärmning som det maximalt acceptabla pratade den tyska miljöministern Svenja Schulze på tisdagen om att hamna under två graders uppvärmning, rapporterar Ekot.
Fransk-tyskt förslag vill ändra konkurrenslag
20 feb - 2019
Efter att EU-kommissionen nyligen satt stopp för sammanslagningen av det franska järnvägsföretaget Alstom och tyska Siemens vill nu Tyskland och Frankrike reformera EU:s konkurrenslagar i grunden, rapporterar Financial Times. Bland annat vill de att Europeiska rådet, som samlar medlemsländernas regeringschefer, ska kunna upphäva kommissionens beslut gällande sammanslagningar. Förslaget är en del i ett manifest för en europeisk industripolitik som offentliggjordes på tisdagen. Tysklands förbundskansler Angela Merkel har sagt att hon vill att frågan diskuteras vid det kommande EU-toppmötet i mars.
Studie: 100 000 tyska jobb hotas av avtalslös brexit
11 feb - 2019
Om Storbritannien lämnar EU utan ett avtal på plats så kommer 100 000 arbeten vara hotade. Det framkommer i en studie från ekonomiinstitutet Halle IWH, skriver E24 Next/SvD.
Tysktfranskt förslag om fördelning av båtmigranter
8 feb - 2019
Tyskland och Frankrike föreslog vid torsdagens informella möte för EU:s inrikesministrar en ny plan för att fördela migranter som anländer till Italien och Malta emellan övriga EU-stater, uppger El País. Spanien motsätter sig dock planen med hänvisning till att en majoritet av de migranter som kom in i EU utan tillstånd under förra året kom via Spanien. Planen är tänkt som en temporär lösning på situationen i Medelhavet, där räddningsbåtar sedan några månader tillbaka har svårt att få lägga till i europeiska hamnar.
EU splittrat om nya regler för rysk gasledning
8 feb - 2019
EU-ländernas ambassadörer diskuterar i dag fredag EU-kommissionens förslag att ändra dagens gasdirektiv. Ändringarna ser ut att innebära nya regler för gasledningen Nord Stream 2, som rullas ut i Östersjön. Enligt Euractiv kan förslaget medföra hinder för att ledningen, som ägs av den ryska statliga energijätten Gazprom, färdigställs. Medlemsstaterna är splittrade och Tyskland, som är för ledningen, behöver fyra med sig för att blockera lagändringarna.
Tyskt beslut – slag mot Facebooks affärer
8 feb - 2019
Den tyska konkurrensmyndigheten beordrade i går torsdag Facebook att upphöra med att kombinera användardata från Facebookplattformen med data från sina nättjänster Whatsapp och Instagram liksom andra plattformar i syfte att skapa profiler som används i bolagets affärsmodell. För att få göra detta måste Facebook nu inhämta samtycke från sina tyska användare, uppger Politico. Beslutet beskrivs vara ett slag mot kärnan i bolagets algoritmstyrda annonsaffärer.
Nytt fransk-tyskt stridsflyg sätter press på Sverige
7 feb - 2019
Ett gigantiskt industriprojekt för att ta fram ett nytt stridsflygplan ser ut att bli verklighet i Frankrike och Tyskland. Det ökar pressen på Sverige och Saab som måste besluta vad som händer efter Gripen. Det svåra valet står mellan att samarbeta med annat land – eller fortsätta på egen hand, skriver SvD.
Tyskland lovar höjd försvarsbudget
6 feb - 2019
Den tyska försvarsbudgeten ska höjas till att år 2024 motsvara 1,5 procent av landets BNP. Det ska den tyska regeringen ha lovat Nato, enligt Der Spiegel. Alla Natoländer har åtagit sig att spendera minst två procent av BNP på försvar men få av militäralliansens medlemsländer gör det.
EU-kommissionens nej till sammanslagning upprör
5 feb - 2019
I veckan väntas EU-kommissionen fatta ett omstritt beslut om att stoppa sammanslagningen av järnvägsföretagen tyska Siemens och franska Alstom. Detta trots intensiva påtryckningar från respektive länders regeringar som ser fusionen som ett sätt att erbjuda europeiska företag en rimlig möjlighet att konkurrera mot kinesiska storföretag, vilka gynnas av statssubventioner och en aggressiv industripolitik. Flera EU-länder har dock ställt sig bakom kommissionens planer på ett veto mot sammanslagningen, rapporterar Financial Times.
EU rundar USA-sanktioner för handel med Iran
1 feb - 2019
För att kringgå USA:s ekonomiska sanktioner mot Iran har nu Tyskland, Frankrike och Storbritannien kommit överens om att skapa en mekanism som möjliggör för europeiska företag att handla med landet. Syftet är att rädda kärnenergiavtalet från 2015 där Iran åtog sig att begränsa sin kärnteknik mot att Väst lyfte sina ekonomiska sanktioner.
USA drog sig i fjol ur avtalet, eftersom man menar att Iran frångått det. Men EU anser att så inte är fallet. Enligt källor som Financial Times har talat med har den nya mekanismen främst ett symboliskt värde då få företag inte väntas vara beredda att handla med Iran för att inte riskera hamna i konflikt med USA.
Tyskland spår kraftig inbromsning
31 jan - 2019
Europas största ekonomi Tyskland spår en kraftig inbromsning i ekonomin 2019. Tillväxtprognosen revideras ner till 1,0 procent från den tidigare prognosen på 1,8 procent, skriver TT/SvD.
Svårt hitta frivilliga till tyska armén
30 jan - 2019
Antalet tyskar som gjorde militärtjänstgöring var färre än någonsin i fjol. Bara 20 000 gjorde militärtjänstgöring, som är frivillig i Tyskland, jämfört med 23 000 året tidigare, uppger Financial Times. Enligt en officiell rapport från det tyska parlamentet som publicerades på onsdag är dessutom 21 500 officerstjänster vakanta.
Tyskland vill inte importera kärnkraft
29 jan - 2019
En kommission som utsetts av den tyska regeringen förslår att alla landets kolkraftverk ska stängas senast 2038. Men det innebär inte att kolkraften ska ersättas med billig, importerad energi från kärnkraft, enligt näringsminister Peter Altmaier, uppger TT/SvD.
Danmark bygger stängsel mot Tyskland
28 jan - 2019
I dag måndag togs första spadtaget i det danska bygget av ett stängsel som ska hindra afrikansk svinpest att sprida sig via vildsvin från Tyskland, rapporterar DR. Stängslet ska sträcka sig längs den tysk-danska gränsen och blir 70 km långt, 1,5 meter högt och gå 50 cm ned under jorden till en kostnad på motsvarande 110 miljoner kronor. EU-kommissionen kommenterade på måndagen bygget med att stängsel ”inte är det första alternativet för att hantera spridning av afrikansk svinpest”.
Planen: Tysk brunkol avvecklad 2038
28 jan - 2019
Tyskland ska avveckla brunkolen senast år 2038. Det föreslår nu den kommission som har haft regeringens uppdrag att ta fram en avvecklingsplan för den klimatskadliga energiformen, enligt Ekot.
Tyska ministrar bråkar om avgaser
28 jan - 2019
Tysklands konservative trafikminister Andreas Scheuer anser att kraven på avgasutsläpp är för hårda medan socialdemokratiska miljöministern Svenja Schulze tvärtom anser att man måste öka pressen på landets bilindustri, skriver Süddeutsche Zeitung.
Skrotning av eurosedel väcker tyska känslor
28 jan - 2019
500-eurosedeln tackar för sig på söndag i 17 av 19 euroländer. Europeiska centralbanken är i slutet av utfasningen av sedeln som nog få kommer sakna, skriver GP/TT. Men i Tyskland har slopandet väckt debatt där man befarar att det är början på slutet för kontanter. I Tyskland och Österrike kommer 500-eurosedeln att vara kvar till 26 april.
Tyskland och Frankrike lovar bli bättre EU-medlemmar
25 jan - 2019
På ett möte i Stockholm på fredagen där veckans nya samarbetsavtal mellan Frankrike och Tyskland diskuterades av ländernas ambassadörer framkom bland annat att de ska bli bättre på att införa EU-beslut i sina respektive länder:
– Vi ska öka vår implementering [av EU-beslut], lovade den franske ambassadören David Cvach. Och hans kollega, den tyske ambassadören Hans-Jürgen Heimsoeth fyllde i: Det kan bli ett exempel för andra.
Tyskland drar tillbaka räddningsfartyg från Medelhavet
24 jan - 2019
Tyskland kommer att dra tillbaka sitt fartyg från operation Sophia på Medelhavet, som är en EU-gemensam operation för att rädda flyktingar och migranter i sjönöd.
– Vi ser hur det italienska kommandot för denna operation sedan månader tillbaka skickar vårt fartyg långt bort på Medelhavet, där det inte finns några smuggelvägar eller flyktingar som kommer, sade den tyska försvarsministern Ursula von der Leyen till tysk teve, uppger Ekot.
Fler turistade i EU 2018
23 jan - 2019
Antalet nätter som spenderades på hotell och andra turistboenden i EU ökade med 2 procent under 2018, jämfört med 2017. Det visar nya siffror från Eurostat. Antalet hotellnätter som spenderas i EU har ökat stadigt sedan 2009. Spanien är det land som hade flest hotellbesök under 2018, följt av Frankrike och Tyskland.
Merkel vill fördjupa försvarssamarbete
21 jan - 2019
EU måste fördjupa försvarssamarbetet – särskilt inom vapenutveckling. Det sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel i helgen och varnade för att det kan medföra uppluckrade vapenexportregler.
– Vi har väldigt stränga regler, andra har mindre stränga regler. Men alla som utvecklar flygplan med oss vill också veta att de kan sälja planen, uppgav hon enligt CNA. I morgon tisdag ska även Tyskland och Frankrike signera ett nytt samarbetsavtal i den tyska gränsstaden Aachen.
Tysk industri varnar för brexiteffekter
18 jan - 2019
Den tyska industriorganisationen BDI varnade i torsdags för att tysk tillväxt bara kommer att uppgå till en procent i år om Storbritannien lämnar EU utan ett avtal. Tyska företag har investeringar i Storbritannien värda 120 miljarder euro och Tyskland skulle drabbas hårdare än andra EU-länder vid en hård brexit, skriver Financial Times.
Man i tyska militären misstänks för spioneri
16 jan - 2019
En man som arbetat för den tyska militären har gripits misstänkt för att ha lämnat information till iransk underrättelsetjänst, enligt tyska åklagare, skriver TT/GP.
Tysk ekonomi bromsar in
16 jan - 2019
Tillväxttakten i EU:s största ekonomi Tyskland saktar in. Under 2018 var tillväxten 1,5 procent jämfört med 2,2 procent året före, enligt preliminära siffror från landets statistikmyndighet. Det var i linje med förväntningarna, enligt en enkät från nyhetsbyrån Reuters, skriver TT/SvD.
Tyska högerpopulister föreslår "dexit"
14 jan - 2019
Det tyska högerpopulistiska partiet AFD röstade på söndagen för ”dexit", det vill säga för att Tyskland ska lämna EU, om partiets krav på reformer inte uppfylls. Det är första gången ett tyskt parti reser krav på att landet ska lämna unionen, uppger The Guardian.
Tyskland och Frankrike knyter tätare EU-band
11 jan - 2019
22 januari väntas den tyska förbundskanslern Angela Merkel och den franske presidenten Emmanuel Macron underteckna ett samarbetsavtal mellan de båda EU-länderna, rapporterar Politico som läst ett utkast till avtalet. De två ska bland annat samordna sig mer än i dag när det gäller EU- och FN-frågor, knyta sina ekonomier än närmre varandra och investera mera i europeiska försvarsförmågor.
Tyska populister förespråkar utträde ur EU
4 jan - 2019
”Om våra grundläggande reformförslag av dagens EU inte förverkligas inom en mandatperiod anser vi att ett tyskt utträde ur eller en ordnad upplösning av EU och grundandet av en ny europeiska ekonomi- och intressegemenskap är nödvändigt”, heter det i det tyska populistiska partiet AfD:s valmanifest inför EU-valet i maj.
Tyskland trappar upp kamp mot vapensmuggling
19 dec - 2018
Tyskland ökar sina ansträngningar för att kontrollera den illegala smugglingen av vapen från Västra Balkan. Det sker i samarbete med Frankrike och syftar till att stoppa nya terrordåd i Europa, uppger Balkan Insights. Vapen som användes vid den omfattande terrorattacken i Paris 2015 kom enligt det tyska utrikesdepartementet från Västra Balkan, varifrån hundratusentals vapen som är i omlopp i Europa uppges komma.
Tyskland ger upp krav på obligatoriskt flyktingmottagande
10 dec - 2018
Tyskland är berett att ge upp sitt tidigare krav på att alla EU-länder ska vara tvungna att ta emot asylsökande i en situation då många samtidigt anländer till EU, som 2015. Det framgår av det diskussionsunderlag som Frankrike och Tyskland presenterade på ett ministerrådsmöte nyligen och som Financial Times sett. I det föreslår Tyskland och Frankrike att det ska vara möjligt för de länder som har ”goda skäl” att inte ta emot asylsökande genom att bidra solidariskt på andra sätt till flyktingmottagandet, det vill säga ekonomiskt.
Botar propagerar mot FN:s migrationspakt
10 dec - 2018
Ett tyskt företag har i en undersökning tittat på 800 000 tweets i Tyskland som handlat om FN:s migrationspakt. Analysen visar att mer än var fjärde tweet kom från botar, rapporterar tyska die Welt. Botar är fejkkonton som utger sig för att vara människor men styrs av programmerade algoritmer och de propagerade i det granskade fallet mot ett undertecknande av migrationspakten.
Merkels ersättare vill se över migrationspolitik
10 dec - 2018
I fredags utsågs Annegret Kramp-Karrenbauer till ny partiordförande för de tyska kristdemokraterna, CDU. Kramp-Karrenbauer, som blev handplockad av Angela Merkel till partisekreterare, sade i helgen att hon planerar att ändra partiets migrationspolitik innan EU-valet nästa år, rapporterar Reuters.
Trio tävlar om att ersätta Merkel
6 dec - 2018
Tre huvudkandidater tävlar om att ersätta Tysklands förbundskansler Angela Merkel som partiledare för konservativa partiet CDU när omröstningen hålls imorgon fredag – partisekreteraren Annegret Kramp-Karrenbauer, finansmannen Friedrich Merz och hälsoministern Jens Spahn, rapporterar DN.
Tyskt affärsklimat viker av nedåt
27 nov - 2018
Affärsklimatet i Tyskland försämras mer än väntat, enligt ett index från det Münchenbaserade institutet Ifo för november månad, uppger TT/Affärsliv. Handelskriget mellan Kina och USA, med risk för ännu en omgång tullar, slår mot den tyska exportsektorn och drar ned aktivitetsnivån.
Försämrade anställningsvillkor ska locka banker till Tyskland
21 nov - 2018
I ett försök att locka till sig de banker som i dag ligger i London efter det brittiska utträdet ur EU vill Tyskland göra det enklare att sparka högavlönade, erfarna bankmedarbetare. Enligt Financial Times går lagförslaget ut på att en viss grupp höginkomsttagare ska kunna undantas från landets lagar om anställningsskydd.
Belgien och Tyskland ställer sig bakom FN:s migrationspakt
20 nov - 2018
De tyska och de belgiska regeringarna har nu bestämt sig för att stödja FN:s migrationspakt. Besluten har föregåtts av heta debatter om huruvida man ska skriva under den icke-bindande pakten eller inte.
Steffen Seibert, talesperson för den tyska regeringen, sade under måndagen enligt österrikiska Der Standard, att regeringen nu står bakom pakten samtidigt som Belgiens premiärminister Charles Michel, enligt källor till belgisk press, tydliggjorde att Belgien inte backar från att skriva under avtalet.
Länder som Ungern, Österrike och Bulgarien har tidigare meddelat att man inte tänker skriva under FN-pakten.
FN-pakt fortsätter skapa debatt i EU-regeringar
19 nov - 2018
FN:s migrationspakt, en icke-bindande text om hur migration ska hanteras globalt, fortsätter att skapa uppståndelse i en rad EU-länder. I Tyskland kritiseras Jens Spahn, kandidat till att ta över CDU efter Angela Merkel, av det egna partiet för att han förespråkar att landet inte ska skriva under pakten, rapporterar tyska ARD. I Belgien pågår en liknande debatt, enligt De Morgen, där man inom den belgiska regeringen är oense om huruvida man ska skriva under eller ej. Pakten ska skrivas under i början av december.
Tyskland inför inreseförbud för 18 saudiska medborgare
19 nov - 2018
Efter mordet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi, har den tyska regeringen på måndagen beslutat att införa inreseförbud för 18 saudiska medborgare, enligt Frankfurter Allgemeine Zeitung. Medborgarna påstås vara kopplade till mordet, meddelade Tysklands utrikesminister Heiko Maas i Bryssel under måndagen.
Söder kandiderar som ledare för tyska CSU
19 nov - 2018
Bayerns regeringschef Markus Söder ställer upp som kandidat som ledare för konservativa CSU, systerparti till förbundskansler Angela Merkels kristdemokratiska parti CDU, i den tyska delstaten, skriver TT/SvD.
Tysklands finansminister tror på europeisk arbetslöshetsfond
13 nov - 2018
Den tyske finansministerns planer för en europeisk arbetslöshetsfond stöter på motstånd från den kristdemokratiska koalitionspartnern i regeringen. Ändå är han övertygad om att fonden kommer att införas och tillbakavisar kritiken, rapporterar Ekot.
Frankrikes finansminister: Euron överlever inte utan fördjupning
12 nov - 2018
Den franske finansministern Bruno Le Maire uppmanar Tyskland att skynda på de båda ländernas arbete med att fördjupa eurosamarbetet, något som han menar är livsviktigt för den gemensamma valutans överlevnad.
–Utan en sådan fördjupning kommer euroområdet inte att överleva på sikt, sade Le Maire till tyska Handelsblatt på söndagen.
EU-länder överens om informationsutbyte
6 nov - 2018
Spanien, Italien, Tyskland, Frankrike, Belgien, Nederländerna och Luxemburg har enats om att samarbeta mer kring informationsutbyte gällande misstänkta terrorbrott, rapporterar österrikiska Der Standard. Den tyska justitieministern Katarina Barley sade på måndagen att ”det är viktigt att medlemsländerna känner till om någon dömts i ett annat land”. Barley hoppas även att överenskommelsen ska skynda på EU-arbetet med liknande frågor.
Tolv kandidater redo efter Merkel
5 nov - 2018
Det finns i nuläget tolv stycken kandidater till att ta över posten som den tyska kristdemokraternas partiordförande efter Angela Merkel, meddelade Merkel under måndagen. Alla kandidater kommer att besöka åtta olika regionala konferenser där de har möjlighet att visa upp sig inför partimedlemmarna som ska rösta i partikongressen i december.
CSU i Bayern bildar regering med Fria väljare
5 nov - 2018
Valet i den tyska delstaten Bayern blev ett stort nederlag för maktpartiet CSU, systerparti till Angela Merkels kristdemokratiska CDU. Men drygt två veckor efter valet står det klart att CSU bildar koalitionsregering med konservativa Fria väljare, skriver TT/Corren.
Tyskland vill se utökade sanktioner mot Ryssland
2 nov - 2018
Den tyska förbundskanslern Angela Merkel meddelade under torsdagen att Tyskland kommer att trycka på för att Västs sanktioner mot Ryssland utökas i december. Detta eftersom Moskva inte fullt ut implementerat avtalet om fred med Ukraina från 2015, rapporterar Reuters.
Kvalitetsbrister gör tyska vapensystem oanvändbara
1 nov - 2018
En stor del av det tyska försvarsdepartamentets vapensystem står stilla på grund av kvalitetsbrister, skriver SvD. Av 97 tunga vapensystem som förra året levererades till tyska försvarsmakten Bundeswehr är det bara 38 som är insatsklara. Det handlar om såväl nya helikoptrar som stridsvagnar och transportflygplan.
Bakslag för tyska regeringspartier i regionalval
29 okt - 2018
Socialdemokratiska SPD och kristdemokratiska CDU, som utgör Tysklands federala regering, backade båda med över tio procentenheter i söndagens delstatsval i Hessen. Bättre gick det för De Gröna och Alternativ för Tyskland. Största parti är dock fortsatt CDU.
Merkel och Macron försöker ena EU om vapenförsäljning till Saudiarabien
29 okt - 2018
Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron har kommit överens om att försöka hitta en gemensam linje om vapenförsäljning till Saudiarabien efter mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi, skriver DN.
Tyskland mörkade gigantisk skattesvindel
26 okt - 2018
Tyskland varnade inte andra EU-länder för ett gigantiskt bedrägeri som drabbade landets skattebetalare. Bedragarna kom i Tyskland över minst 50 miljarder kronor, genom en svindel med skatt på aktieutdelning, tills kryphålet täpptes till 2012. Då drog en del av dem vidare till Danmark, som bestals på 18 miljarder kronor fram till 2015. Nu ska den danske skatteministern prata allvar med Tyskland, rapporterar TT/SvD.
Regeringskoalition riskerar nya väljartapp i Hessen
25 okt - 2018
Söndagens val i den tyska delstaten Hessen kan innebära nya väljarförluster för regeringskoalitionen bestående av kristdemokraterna CDU och socialdemokraterna SP. Det visar opinionsundersökningar, rapporterar The Guardian.
Tillfälligt tyskt stopp för vapenexport
22 okt - 2018
Förbundskansler Angela Merkel stoppar den tyska vapenexporten till Saudiarabien på grund av att journalisten och dissidenten Jamal Khashoggi dödats på saudiska konsulatet i Istanbul. Det är andra gången i år som Berlin stoppar exporten, uppger Ekot.
Journalister avslöjar: Europas största skattestöld i modern tid
18 okt - 2018
Under minst ett decennium har en liten grupp finansmän och advokater tillsammans med världens största banker genomfört ett avancerat upplägg för att komma åt skattemedel i minst sex europeiska länder däribland Tyskland, Danmark och Norge. – Skadan är enorm, säger en tysk skatteexpert. Det handlar om minst 70 miljarder kronor, det visar en granskning som SVT och TT gjort under ett års tid i samarbete med ett internationellt journalistnätverk.
Merkel om brexit: Vi förbereder oss på alla scenarion
17 okt - 2018
Tysklands förbundskansler Angela Merkel höll på onsdagen ett tal inför den tyska förbundsdagen innan hon reste till Bryssel för att medverka på EU-toppmötet. Enligt den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung tror Merkel att EU kommer att få till en överenskommelse med Storbritannien i tid och att det är till 90 procent klart, men att man även förbereder sig på alla scenarion.
Synen på tyska ekonomin rasar
17 okt - 2018
Investerarnas bedömning av tysk ekonomis framtidsutsikter, enligt det månatliga indexet från institutet ZEW, sjönk med 14,1 enheter till –24,7, det brantaste fallet sedan britterna röstade för att lämna EU sommaren 2016, skriver TT/SvD.
CSU förlorade stort i Bayern - grönt rekordval
15 okt - 2018
Konservativa CSU, den tyska förbundskanslern Angela Merkels systerparti i den tyska delstaten Bayern, gjorde på söndagen ett katastrofval när man bara fick 37, 2 procent av rösterna efter att ha tappat 10 procentenheter.
På andra plats kom De gröna som gjorde ett rekordval och fick 17, 5 procent av rösterna, och därefter regionala miljö- och paraplypartiet Bayerns fria väljare med 11, 6. Nykomlingarna, högerpopulistiska Alternativ för Tyskland, AFD, nådde 10, 2 procent och de tyska socialdemokraterna, SPD, backade till 9, 7 och liberala FDP 5,0 procent, uppger Deutsche Welle.
Utredning krävs av journalists försvinnande
15 okt - 2018
Tyskland, Frankrike och Storbritanniens utrikesministrar Heiko Maas, Jean-Yves Le Drian och Jeremy Hunt kräver en oberoende utredning kring den saudiska journalisten Jamal Khashoggis försvinnande från det saudiska konsulatet i Turkiet.
Enligt ett gemensamt uttalande på söndagen delar de den djupa oro som EU:s utrikeschef Federica Mogherini och FN:s generalsekretare António] Guterres nyligen uttryckt kring händelsen, där turkiska myndigheter misstänker att ett mord skett.
AFD bildar partiavdelning för judar
12 okt - 2018
Ett 20-tal judiska organisationer i Tyskland reagerar i ett upprop skarpt mot att personer inom det högerextrema partiet Alternativ för Tyskland, AFD, bildat en särskild organisation för judar i partiet och anser att judar utnyttjas för politiska syften samt att AFD framställer muslimer som fiender till judar, rapporterar Ekot.
Tyskland vill ha europeiskt säkerhetsråd
9 okt - 2018
Den tyska regeringen vill att EU inrättar ett säkerhetsråd för att göra unionen mer utrikespolitiskt handelskraftig.
– I ett sådant format kan vi i en mindre krets av olika medlemsländer – som företräder hela EU – arbeta snabbare och intensivare med lösningar på aktuella kriser, sade den tyske utrikesministern Heiko Maas på måndagen, enligt Süddeutsche Zeitung.
Tysk ekonomi saktar in något
9 okt - 2018
Industriproduktionen i EU:s största ekonomi, den tyska, föll för tredje månaden i rad. Nedgången i augusti landade på 0,3 procent, i kontrast med ekonomernas förväntade uppgång på 0,4 procent, uppger TT/GP.
Salvini: Vi tar inte emot tyska migrantflyg
8 okt - 2018
Italiens inrikesminister Matteo Salvini hotar att stänga landets flygplatser för tyska chartrade plan med migranter, efter medierapporter om att Tyskland planerar att flyga asylsökande tillbaka till Italien, skriver TT/SvD.
Frankrike till Tyskland om EU-reformer: Skynda på
4 okt - 2018
Den franske finansminister Bruno Le Maire uppmanar Tyskland att snabbare ta sig an de sinsemellan redan överenskomna reformplanerna på en europeisk digitalskatt och en eurozonsbudget.
– Besluten brådskar. Vi kan inte vänta längre, sade La Maire till Süddeutsche Zeitung på torsdagen.
Hundratals högerradikala marscherade genom Berlin på nationaldagen
4 okt - 2018
Fler än tusen högerradikala tågade i går onsdag, den tyska nationaldagen till firande av återföreningen mellan Öst- och Västtyskland, genom Berlin med slagord som ”Fästing Europa, stäng gränserna” och ”Vi är för Tyskland”, skriver FAZ.
Tyska regeringen ger besked om dieselbilar
1 okt - 2018
Tysklands regering ska i dag fatta beslut i den känsliga frågan om vilka avgaskrav man ska ställa på gamla dieselbilar, och hur många bilar som ska omfattas av kraven, skriver Politico.
Erdoğan på kritiserat besök i Berlin
28 sep - 2018
I dag börjar den officiella delen av Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan Tysklandsbesök. Förra året beskyllde han landets förbundskansler för nazimetoder, men nu försöker han tona ned motsättningarna, uppger Ekot.
Samtidigt vänder sig kritiska röster mot att Erdoğan tas emot med stora hedersbetygelser och kvällens bankett bojkottas av politiker från alla partier i Förbundsdagen.
Misstänkt bilkartell granskas av EU
19 sep - 2018
De tyska biljättarna BMW, Daimler och Volkswagen misstänks ha samarbetat för att försvåra för konsumenter att köpa renare bilar. EU-kommissionen startar nu en formell undersökning som kan ge dryga böter, rapporterar Ekot.
Tysk spionchef får gå – ny regeringskris avblåst
19 sep - 2018
I Tyskland får landets högste spionchef Hans-Georg Maassen sparken. Bakom beslutet står hans kontroversiella uttalanden om ytterhögerns protester i Chemnitz för några veckor sedan, skriver Yle. De tyska socialdemokraterna har krävt att förbundskansler Merkel avskedar spionchefen, men dennes chef inrikesminister Horst Seehofer har stretat emot.
Tyskland: Säkerhetspolischef anklagas för högerextrem agenda
17 sep - 2018
I Tyskland har en infekterad strid om chefen för säkerhetspolisen vållat en ny konflikt inom koalitionsregeringen. Socialdemokraterna kräver nu hans avgång efter kontroversiella uttalanden om de högerextrema demonstrationerna i staden Chemnitz. Det är inte första gången chefen för säkerhetspolisen, Hans-Georg Maassen, väcker uppseende. Kritikerna hävdar att han driver en egen politisk agenda, nära Alternativ för Tyskland. Det rapporterar Ekot.
Tyska S vill sparka spionchef – regeringssamarbetet hotat
14 sep - 2018
I Tyskland håller striden kring landets högste spionchef på att spetsa till sig. Socialdemokraterna kräver nu att förbundskansler Angela Merkel avskedar honom. Om hon inte gör det vill vissa socialdemokrater lämna regeringen, skriver YLE
Weber vill efterträda Juncker
6 sep - 2018
På onsdagen blev det klart att den tyske konservative parlamentarikern Manfred Weber kandiderar till posten att bli EPP-gruppens spetskandidat inför valet av EU-kommissionens ordförande. Weber har stöd av Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Men det franska partiet En Marches ledare Christophe Castaner deklarerade samtidigt igår att man vill välja kommissionsordförande via en annan urvalsprocess än dagens.
Tyskland får en ny vänsterrörelse
4 sep - 2018
En enad vänster som kan utmana de allt starkare högerkrafterna i landet. Det är ett av målen med den nya vänsterrörelse som lanseras i Tyskland i dag tisdag. Någon större framgång väntas rörelsen ändå inte ha, enligt Yle.
Nio skadade under protester i Chemnitz
3 sep - 2018
Minst nio personer har skadats under oroligheter efter demonstrationerna i staden Chemnitz i östra Tyskland, rapporterar Ekot. Tusentals människor deltog på lördagen i den högerextrema manifestation som sammankallats av främlingsfientliga Alternativ för Tyskland och den islamfientliga rörelsen Pegida, medan ytterligare tusentals samlades till en motdemonstration under parollen "Ett nazistfritt Chemnitz".
Volkswagen sparkar chefsingenjörer
21 aug - 2018
Den tyska fordonstillverkaren Volkswagen sparkar flera chefsingenjörer och även en styrelsemedlem som var ansvarig för forskning och utveckling före Dieselskandalen. Avskedandena uppges ha krävts av en amerikansk domstol som tidigare dömt bolaget för att ha manipulerat med avgassystemen på dieseldrivna bilar.
Ingen tysk krishjälp till Turkiet
21 aug - 2018
Det är inte aktuellt för Tyskland att erbjuda Turkiet krisstöd, uppgav regeringens talesperson Steffen Seibert på måndagen. Detta sedan Andrea Nahles, ledare för de tyska socialdemokraterna, efterlyst tyskt finansiellt stöd till landets Natopartner. EU:s ekonomikommissionär, tysken Gunther Oettinger säger i en intervju att det inte är Tysklands utan Internationella valutafonden IMF:s jobb att bistå Turkiet, skriver Politico.
Merkel svarar på kritik om rysk gasledning
20 aug - 2018
Gasledningen Nordstream 2 som planeras att byggas i Östersjön var huvudämnet när Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Rysslands president Vladimir Putin möttes på tysk mark för samtal i lördags.
Tyskland stöder projektet trots kritik från bland andra Ukraina och Merkel sade i helgen att om Nordstream 2 blir av så måste Ukraina även i fortsättningen spela en roll när det gäller ryska gastransporter till Europa, rapporterar Politico.
Tysk kolkraft klarade extremhettan
16 aug - 2018
I Tyskland används den extrema värmen i sommar som argument för att ha kvar kolkraften, rapporterar Ekots Berlinreporter Luise Steinberger.
Flera kärnkraftverk har fått stänga eftersom kylvattnet varit för varmt. Och solkraftverken har visserligen levererat stora mängder el men fungerar bäst runt 23 grader. Kolkraftverken, som kyls med svalt vatten från dagbrott, har däremot fungerat som de ska.
Fem länder delar på räddade migranter
15 aug - 2018
Räddningsfartyget Aquarius, som drivs av Läkare utan gränser och SOS Mediterranee, har fått lov att lägga till i en hamn på Malta. Detta sedan fem länder: Spanien, Tyskland, Frankrike, Luxemburg och Portugal enats om att dela på omhändertagandet av de nödställda 141 migranterna ombord, uppger The Telegraph. De flesta, runt 60 personer, får komma till Spanien.
”Trumps handelskrig drabbar konsumenter”
14 aug - 2018
Trumps handelskrig med olika länder som Kina och Turkiet ”fördröjer och förstör den ekonomiska tillväxten”. Det anser Tysklands ekonomiminister Peter Altmeier och påpekar att ”det förflutna visat att handelskrig framförallt drabbar konsumenterna ”.
Brandstyrkorna från Europa lämnar Sverige
14 aug - 2018
I dag tisdag lämnar de sista europeiska brandstyrkorna som, bland annat via EU civilskyddsmekanism, bistått Sverige med att släcka skogsbränder i sommar.
Det är tre tyska helikoptrar, som varit stationerade i Växjö, som flyger hem. Enligt EU-kommissionen var insatsen rekordstor och omfattade över 360 personer, 7 flygplan, 6 helikoptrar och 67 fordon.
Asylsökande kan tvingas lämna Tyskland
10 aug - 2018
Migranter som sökt asyl i Spanien och använder Schengenreglerna om öppna gränser för att resa vidare till Tyskland kan från och med nu skickas tillbaka till Spanien inom 48 timmar efter ankomsten. Det har de de båda länderna enats om i en ny överenskommelse, uppger Euronews.
Tyskland varnar Vitryssland efter reportergripande
10 aug - 2018
Tysklands utrikesminister Heiko Maas fördömer gripandet av Deutsche Welles reporter Paulyuk Bykowski i Vitryssland tidigare i veckan. Arresteringen skedde efter att journalisten uttalat sig om myndigheternas tillslag mot två redaktioner i ett radioprgram.
”Belarus [Vitryssland] måste respektera yttrande- och åsiktsfriheten och fri press”, varnar Maas och betonar att den tyska regeringen noga följer utvecklingen i landet, enligt Politico.
Nordstream 2 huvudvärk för Merkel
7 aug - 2018
Den ryska gasledningen Nordstream 2 är på väg att bli ett politiskt problem för Tysklands förbundskansler Angela Merkel, rapporterar Euractiv/Reuters. Inrikespolitiskt är tyska partier splittrade och utrikespolitiskt kritiseras projektet av USA:s president Donald Trump för att öka Europas beroende av rysk gas. I Ukraina befarar man att landet som ska upphöra vara transitland för rysk gas, vilket är lukrativt för landet.
Seehofer hoppas på genombrott i flyktingsamtal
6 aug - 2018
Tysklands inrikesminister Horst Seehofer hoppas i veckan på att nå ett genombrott i landets förhandlingar med Italien och Grekland om att de ska ta tillbaka asylsökande som tidigare blivit registrerade i dessa länder och som nu vistas i Tyskland. I utbyte kräver Italien och Grekland att Tyskland tar emot andra migranter, uppger Euractiv.
Debatt om egna kärnvapen i Tyskland
3 aug - 2018
I kölvattnet av uttalanden från USA:s president Donald Trump som man i Tyskland bedömer innebär ett skifte i de transatlantiska relationerna, har debattörer bland annat i landets dagstidningar börjat ställa frågan om Tyskland behöver kärnvapen, noterar Politico. En av dem är Welt am Sonntag, som nyligen tog upp ämnet på sin förstasida.
Flyktingar får förenas med anhöriga
2 aug - 2018
Flyktingar i Tyskland som har begränsade uppehållstillstånd ges nu möjlighet att återförenas med sina familjer efter att detta stoppats 2016. Omkring 1000 flyktingar varje månad ska få förenas med sina nära anhöriga såvida de uppfyller vissa villkor, som att de har studerat tyska och arbetat. Reglerna kritiseras nu av bland andra välgörenhetsorganisationer för att vara orättvisa.
Tyskland och Frankrike vill inte skära i EU:s jordbruksbudget
18 jul - 2018
Tysklands och Frankrikes lantbruksministrar, Julia Klöckner och Stéphane Travert, undertecknade på tisdagen ett gemensamt uttalande där de säger nej till EU-kommissionens förslag om att skära ned i unionens jordbruksbudget med fem procent under 2021-2027, rapporterar Euractiv.
Minister gladdes åt avvisningar – kan tvingas lämna
16 jul - 2018
I Tyskland har avgångskraven ökat mot den tyske inrikesministern, CSU-ledaren Horst Seehofer, efter att han på en presskonferens nöjt konstaterade att Tyskland just på hans 69-årsdag, lyckades avvisa 69 personer till Afghanistan, uppger Ekot.
Katalanledaren Puigdemont kan utlämnas till Spanien
13 jul - 2018
Högsta domstolen i Schleswig-Holstein i Tyskland har dömt att det är möjligt att utlämna den förra katalanledaren Carles Puigdemont till Spanien. Puigdemont ska utlämnas för förskingring av offentliga medel, men inte för åtalen om uppror och högförräderi, skriver Yle.
Tyskland, Österrike och Italien bildar allians mot migration
12 jul - 2018
Inrikesministrarna från de tre länderna enades på torsdagen om att gå vidare med ett samarbete för att minska antalet migranter som kommer till EU. Den 19 juli ska företrädare från länderna träffas i Wien för att vidare diskutera frågan om hur man enligt den österrikiske inrikesministern Herbert Kickl ”får ner den illegala migrationen till noll”.
Deppigt inom tysk ekonomi
11 jul - 2018
Stämningsläget inom den tyska ekonomin har sjunkit till den lägsta nivån sedan augusti 2012 enligt institutet ZEW:s månatliga mätningar. Det månatliga indexet sjönk från 24,7 till 16,1 i juni, vilket var betydligt lägre än vad Reuters analytiker hade förutspått. Deras prognos låg i snitt på 18, skriver TT/SvD.
Tyskland vill stödja investeringar i Afrika
9 jul - 2018
Den tyska regeringen planerar att stödja företag som investerar i Afrika som en del i en ny "Marshallplan". Tanken är att återinföra ett system från 1980-talet som gjorde det lättare för företag att göra avskrivningar för förluster, skriver TT/SvD.
Tyska regeringspartier eniga om asylpolitiken
6 jul - 2018
De tyska regeringspartierna CDU, CSU och SPD slutit en överenskommelse om asylpolitiken. I stället för särskilda transitcenter för migranterna kommer ärendena att skötas på polisstationer, skriver TT/GP.
Tysk ekonomi går som tåget
6 jul - 2018
Orderingången till tysk industri ökade under maj, enligt federal tysk statistik. Ökningen överträffade förväntningarna för fjärde månaden i rad, vilket tyder på att Europas största ekonomi lägger in en högre växel, skriver TT/Affärsliv.
Tyska SPD "i kläm" i regeringskrisen
5 jul - 2018
Den tyska regeringskrisen som uppstått på grund av oenighet i migrationspolitiken är ännu inte avvärjd. Socialdemokratiska SPD:s ledare har sagt att partiet inte kommer gå med på några stängda migrantläger, rapporterar Ekot. I kväll ska de tre regeringspartierna CDU, CSU och SPD mötas igen.
Tyskarna har ännu inte enats om migrationsfrågan
4 jul - 2018
De tyska regeringspartierna SPD, CDU och CSU har suttit i möte kvällen till onsdagen för att försöka enas i migrationsfrågan, rapporterar Ekot. Frågan är om SPD kan ansluta sig till den kompromiss som CDU och CSU kom överens om igår, om att upprätta stängda transitcenter för vissa asylsökande vid gränsen till Österrike.
Uppgörelse i tyska regeringskrisen
3 jul - 2018
Ledande politiker i Tysklands båda kristdemokratiska partier CDU och CSU, nådde sent på måndagskvällen en överenskommelse för att stoppa illegal invandring till Tyskland och avvärjer därmed en regeringskris. Det handlar bland annat om att att införa transitcenter i Tyskland - varifrån personer som redan registrerats i ett annat EU-land - kommer att återföras till de länder där de har befunnit sig, uppger Ekot.
Det tyska regeringsdramat fortsätter
2 jul - 2018
Den tyska regeringskrisen tog nya oväntade vändningar i natt. I striden om asylpolitiken mellan de två kristdemokratiska partierna CDU och CSU, så meddelade inrikesminister Horst Seehofer först sitt parti att han avgår som inrikesminister och som partiledare för CSU - men han övertalades av partikolleger att stanna kvar, rapporterar Ekot. Nu ska CDU och CSU mötas igen i eftermiddag för ett sista försök att enas i den fråga som hotar att spräcka den tyska regeringen.
Tysk regeringspartner välkomnar migrationsuppgörelse
29 jun - 2018
De bayerska kristdemokraterna CSU som regerar tillsammans med Angela Merkels CDU ser nattens migrationsuppgörelse på EU-toppmötet i Bryssel som en ”positiv signal”, rapporterar TT/GP.
För att undvika en regeringskris har förbundskansler Merkel har varit pressad att komma hem med en uppgörelse sedan CSU krävt tuffare tag i migrationsfrågan.
Seehofer optimistisk om att lösa kris
28 jun - 2018
Tysklands inrikesminister Horst Seehofer är "väldigt optimistisk" om att hitta en lösning på krisen i den tyska regeringskoalitionen och vill inte att förbundskansler Angela Merkel ska avgå, säger han i en intervju, enligt TT/GP.
Grekland redo göra upp med Merkel om migranterna
28 jun - 2018
Grekland är redo att skriva under en överenskommelse med förbundskansler Angela Merkel för att göra det lättare för Tyskland att skicka tillbaka asylsökande till andra europeiska länder, skriver TT/SVT.
Klockan klämtar för tyska regeringen
27 jun - 2018
Tiden rinner ut för Tysklands förbundskansler Angela Merkel att nå en europeisk lösning i striden om migrationspolitiken som hotar att spräcka den tyska regeringen. I Berlin satt ledarna för de tre koalitionspartierna i krismöte till strax efter midnatt. Om de båda stridande kristdemokratiska partierna, CDU och CSU, har närmat sig eller kommit längre ifrån varandra är oklart, rapporterar Ekot.
EU-rapport: Tysk minimilön minskade löneskillnader
20 jun - 2018
Tyskland införde 2015 en minimilön för de lägst avlönade. Enligt en studie från EU:s arbetsvillkorsbyrå Eurofound bidrog detta till att löneskillnaderna mellan dem som tjänade mest och minst minskade mest i Tyskland av alla medlemsländer. Den femtedel av löntagarna i Tyskland som tjänade minst fick se sin lön öka med närmare 19 procent under 2015.
Tysk regeringskris: Merkel får två veckor på sig
18 jun - 2018
Den tyska förbundskanslern Angela Merkel enades på måndagen med koalitionspartiet CSU om att hon ska försöka nå en lösning med andra EU-länder om migrationsfrågan vid toppmötet i Bryssel om knappt två veckor, skriver Süddeutsche Zeitung. CSU kräver att de migranter som kommer till Tyskland via andra EU-länder ska skickas tillbaka till dem. Den första juli lovar Merkel att presentera en lösning för att undvika att regeringskrisen fördjupas.
Tidning: Tyskland spionerade på svensk ambassad
18 jun - 2018
Den tyska underrättelsetjänsten BND ska enligt österrikiska tidningen Der Standard ha avlyssnat på en lång rad företag, organisationer och ambassader i landet, däribland Sveriges ambassad i Wien. Österrikes president Alexander Van der Bellen och förbundskansler Sebastian Kurz kräver ett ”fullständigt uppklarande” från Tyskland.
Frankrike och Tyskland snart överens
18 jun - 2018
Paris och Berlin är väldigt nära en överenskommelse om reformer inom eurozonen, twittrar Frankrikes finansminister Bruno Le Maire efter överläggningar med tyske kollegan Olaf Scholz, uppger TT/GP. I morgon tisdag träffas ländernas ledare Angela Merkel och Emmanuel Macron.
Migrationsbråk sätter press på Merkel
15 jun - 2018
I Tyskland pågår just nu ett internt bråk om migrationspolitiken mellan förbundskansler Angela Merkels regeringspartiet CDU och systerpartiet CSU. Inrikesministern Horst Seehofer – som också är partiledare för CSU – vill i praktiken återinföra gränsbevakning runt Tysklands gränser för att stoppa asylsökande som redan har passerat andra EU-länder och omgående skicka tillbaka dem till första mottagningslandet, uppger Ekot.
Intensiva EU-förhandlingar mellan Tyskland och Frankrike
15 jun - 2018
Franska och tyska förhandlare har kommit in i ett intensivt skede i arbetet med att ta fram en gemensam linje för framtiden för euron, skriver Le Soir. De två länderna hoppas kunna enas till EU-toppmötet om två veckor då frågan ska diskuteras. I nästa vecka träffas den tyska förbundskanslern Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.
Fullt funktionsdugliga dieselbilar skrotas i Tyskland
15 jun - 2018
I Tyskland har tiotusentals dieselbilar hamnat i bilskroten under de senaste månaderna. Meningen med biltillverkarnas kampanj är att få bort de äldre smutsigare dieslarna från vägarna, skriver Yle. Ur miljösynpunkt är aktionens betydelse ändå mycket marginell menar kritikerna.
Tyska regeringen beordrar Daimler att återkalla bilar
12 jun - 2018
Biltillverkaren Daimler har ålagts att återkalla 774 000 bilar över hela Europa, uppger Ekot. Den tyska regeringen beordrar att bilarna omedelbart återkallas för att åtgärda otillåten manipulation med avgasreningen i dieselbilar.
Tyskt förslag: Europeisk arbetslöshetsförsäkring
11 jun - 2018
Tyskland föreslår en kompletterande gränsöverskridande arbetslöshetsförsäkring i euroländerna, rapporterar TT/GP. Tanken är att ett euroland i kris med hög arbetslöshet ska kunna låna ur en gemensam försäkringen.
Tyskland och Frankrike väntas driva frågan på EU-toppmötet i slutet av juni.
Första steg mot körförbud för dieselbilar i Tyskland
4 jun - 2018
I Tyskland infördes den gångna veckan de första körförbuden för dieselbilar som inte uppfyller avgasnormen Euro 6, rapporterar Ekot. Den omstridda åtgärden gäller korta sträckor i Hamburg men ses som det första steget mot kommande körförbud i fler tyska städer för att minska utsläppen av hälsofarliga kväveoxider.
Tyska protester för och emot högerpopulism
28 maj - 2018
Ungefär 5 000 anhängare till höger-populistiska Alternativ för Tyskland (AfD) demonstrerade i Berlin på söndagen. Samtidigt pågick en motdemonstration där ännu fler människor visade sitt motstånd mot partiet, skriver Euractiv.
USA pressar Merkel om Nord Stream 2
18 maj - 2018
USA hotar Tyskland med sanktioner om landet fullföljer projektet med den ryska gasledningen Nord Stream 2 i Östersjön. Orsaken är att ledningen utgör en säkerhetsrisk och kan göra Europa allt för beroende av energi från Ryssland, enligt USA. Det skriver TT/GP.
Tyskland satsar på försvar
15 maj - 2018
Tyskland planerar att höja försvarsutgifterna kraftigt de kommande åren. Men det är fortfarande långt kvar till Nato- överenskommelsen om en försvarsbudget motsvarande minst två procent av BNP. Det målet väntas nås först 2030, rapporterar Ekot.
Tyska högerextremister satsar på facklig organisering
4 maj - 2018
Det tyska högerpopulistiska partiet AFD vill sprida sin högerextrema politik via fackföreningar, rapporterar tidningen Arbetet. En av dem som har kopplingar till AFD är bilarbetarfacket Zentrum Automobil. Det vann nyligen en viktig seger när deras företrädare valdes in i företagsrådet i biljättens Daimlers fabrik i Untertürkheim. Daimler-chefen Dieter Zetsche säger till Financial Times att han är bekymrad över högerframgångarna men att han inget kan göra.
Merkels träff med Trump gav få resultat
30 apr - 2018
Tyskland och USA verkar inte ha närmat sig varandra när det gäller handelspoltik, Iranavtalet och Nato. Det skriver Financial Times efter Angela Merkels besök I Washington på fredagen.
Tyskland och Frankrike lovar enighet om EMU
30 apr - 2018
Tyskland och Frankrike ska innan toppmötet i juni enas om en kompromiss om hur eurosamarbetet ska fördjupas i framtiden sade båda ländernas finansministrar under ett möte i helgen, enligt Euractiv.
Tyskland räknar med ståltullar – men inte EU
26 apr - 2018
Den första maj löper EU:s undantag från de amerikanska tullarna på stål och aluminium ut. Den tyska regeringen räknar med att undantaget inte kommer att förlängas, rapporterar Süddeutsche Zeitung på torsdagen. EU-kommissionen meddelar samtidigt att man fortfarande räknar med en förlängning gör sig redo att vidta åtgärder om så inte blir fallet.
Judar varnas för att bära kippa i Tyskland
25 apr - 2018
Ordföranden i Tysklands judiska centralråd, Josef Schuster, varnar för att ”visa sig öppet med kippa i storstadsmiljöer i Tyskland” med hänvisning till den huvudbonad som en del judiska män bär, skriver Der Spiegel. Varningen kommer efter en rad antisemitiska incidenter i landet där i synnerhet ett fall där en ung israel bärandes kippa attackerades med ett bälte har fått stor uppmärksamhet.
Tydlig minskning av brott i Tyskland
23 apr - 2018
Antalet registrerade brott i Tyskland minskande under 2017 med närmare tio procent jämfört med året dessförinnan, skriver Die Welt. Det är den största minskningen på 25 år och samtidigt den lägsta nivån sedan Tyskland återförenades 1990.
Kvinna leder tyska socialdemokrater
23 apr - 2018
Andrea Nahles valdes i helgen till ny partiledare för socialdemokratiska SPD och blir därmed den första kvinnan på posten någonsin. Nahles, en före detta polis, anses tillhör den politiska vänsterflanken i partiet.
Arbetskraftsbrist drabbar Tyskland
17 apr - 2018
Bristen på kvalificerad arbetskraft i Tyskland kostar den tyska ekonomin närmare en procentenhet i produktion per år, enligt ett av landets ledande ekonomiska institut IW. Arbetskraftsbristen i Tyskland följer på en blomstrande arbetsmarknad och rekordhöga sysselsättningsnivåer, skriver TT/SvD.
Europeisk utrikespolitik utan veto lockar Tyskland
13 apr - 2018
Efter ett möte med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker på fredagen sade Tysklands utrikesminister Heiko Maas att han gillar Junckers idé om att i större grad rösta om utrikesfrågor på EU-nivå med kvalificerad majoritet istället för som i dag med enhällighet där varje medlemsland kan lägga sitt veto
– Jag instämmer i förslaget […] att det i framtiden kan arbetas mer med majoritetsbeslut. Det skulle hjälpa EU att prata med en röst i utrikespolitiken, sade Maas och pekade på att EU-fördraget redan tillåter sådana majoritetsbeslut.
Oväntat bakslag för tysk export
10 apr - 2018
Tysklands export föll oväntat i februari. Nedgången på 3,2 procent enligt säsongsjusterade tal var den största på en månad på två och ett halvt år, skriver TT/SvD.
Myndigheter: Inga terrormisstankar i Münster
9 apr - 2018
Dådet i den tyska staden Münster verkar inte vara ett terrordåd. Gärningsmannen, som var en tysk man i 50-årsåldern, sköt sig själv på platsen. Det var på lördagseftermiddagen som en skåpbil med hög fart körde in i en uteservering i centrala Münster. Två människor dödades och ett 30-tal skadades, rapporterar Ekot.
Spanien säger sig respektera tyskt beslut
6 apr - 2018
Spanien har lämnat sin första officiella kommentar efter beskedet på torsdagen från en tysk domstol att inte lämna ut den katalanske före detta regionledaren Carles Puigdemont som står anklagad för "uppror mot staten" i samband med kampen om självständighet för Katalonien. Vice premiärminister Soraya Saenz de Santamaria sa till spansk tv att Spanien respekterar det tyska beslutet, uppger Ekot.
Tysk åklagare vill utlämna Puigdemont till Spanien
4 apr - 2018
Den tidigare katalanske regionledaren Carles Puigdemont bör utlämnas till Spanien. Det slog det högsta åklagarväsendet i den tyska delstaten Schleswig-Holstein fast på tisdagen, uppger Yle.
Starka reaktioner i Tyskland efter Facebookskandalen
3 apr - 2018
I Tyskland sker diskussioner om insamling och hantering av personinformation ofta mot bakgrund av de historiska erfarenheterna av totalitära övervakningsregimer. Det finns en utbredd skepsis som märkts i den livliga debatt som den senaste tiden ackompanjerat nyhetsrapporteringen. Där hörs kända och okända personer som pläderar för att lämna Facebook och stora företag som inte längre tänker annonsera där, rapporterar Ekot.
Tysk minister vill straffa Facebook
27 mar - 2018
– Framöver måste vi granska företag som Facebook betydligt striktare och bestraffa brott mot dataskyddet snabbt och kännbart, sade Tysklands justitieminister Katarina Barley efter ett möte med Facebookchefer där hon försökte få klarhet i hur tyska användare har drabbats av den senaste dataskandalen och hur det ska förhindras i framtiden, rapporterar Ekot.
Merkels regeringsförklaring: fokus på sammanhållning
22 mar - 2018
I Berlin presenterade Angela Merkel på onsdagen sin första regeringsförklaring sedan hon återvaldes till förbundskansler för en vecka sedan. Sammanhållningen i landet var hennes övergripande tema. Och med en rejäl dos självkritik inledde hon med de senaste årens mest polariserande tema: migrationspolitiken, enligt Ekot.
Merkels nye minister fortsätter utmana sin kansler
20 mar - 2018
Tysklands nye inrikesminister Horst Seehofer vill förlänga gränskontrollerna inom Schengenområdet på obestämd tid. Så länge EU:s yttre gränser inte är skyddade måste vi själva skydda människorna här med egna gränskontroller, säger den tyske inrikesministern, enligt Ekot.
Tysk industri kräver brexitbesked
14 mar - 2018
Tyska företag kräver att Storbritannien och EU senast nästa vecka ger besked om hur rättsläget ser ut efter det att britterna lämnar EU våren 2019, skriver SvD.
Inget fransktyskt förslag till EU-toppmöte
12 mar - 2018
Tysklands Angela Merkel och Frankrikes Emmanuel Macron hade tidigare planerat att lägga fram ett gemensamt förslag på reform av eurosamarbetet vid nästa veckas EU-toppmöte i Bryssel. Men enligt Der Spiegel kommer inget sådant förslag. En bidragande anledning till detta ska vara att de tidigare tyska regeringsförhandlingarna ska ha tagit upp all tid.
Tyska högerpopulister tar hjälp av Bannon
9 mar - 2018
Donald Trumps förre chefsstrateg, den kontroversielle Steve Bannon, har gett råd till tyska AfD. Det invandringskritiska partiet är missnöjt med hur det framställs i media och vill med stöd av Bannon starta en egen nyhetsredaktion. Den ska delvis finansieras med skattepengar, skriver SvD.
Ny tysk regering klar
5 mar - 2018
Efter att 66 procent av socialdemokratiska SPD:s medlemmar på söndagen sagt ja till en koalitionsregering med kristdemokratiska CDU/CSU väntas förbundskansler Angela Merkel kunna sväras in som landets ledare för fjärde gången i mitten av mars.
Hackare slog till mot tyska regeringen
1 mar - 2018
Utländska hackare har gjort intrång i tyska regeringens datanätverk, rapporterar tyska medier. Nätverket, som hittills ansetts vara säkert, används av bland annat utrikesdepartementet och försvarsdepartementet, skriver SvD.
Enligt Ekot misstänks en hackergrupp med koppling till den ryska säkerhetstjänsten GRU stå bakom angreppet. Gruppen har tidigare försökt angripa IT-systemen för försvarsalliansen Nato.
Färre angrepp på flyktingar i Tyskland
28 feb - 2018
Under 2017 rapporterades drygt 2 200 angrepp på flyktingar i Tyskland, skriver Süddeutsche Zeitung. Det är en minskning från 2016 års 3 500 angrepp.
Tyska städer med dålig luft kan förbjuda diselbilar
27 feb - 2018
Den tyska författningsdomstolen gav på tisdagen grönt ljus för städer med dålig luftkvalitet att förbjuda dieselbilar från att köra in, skriver Der Spiegel.
Tyskland ett steg närmre storkoalition
27 feb - 2018
Förbundskansler Angela Merkels kristdemokratiska CDU röstade på måndagen med stor majoritet för att ingå i en bred koalitionsregering med socialdemokratiska SPD, skriver Der Spiegel. I slutet av veckan ska SPD:s medlemmar säga sitt om koalitionen.
Fler tyskar på EU:s topposter
22 feb - 2018
När Martin Selmayr tar över jobbet som generalsekreterare i kommissionen nästa vecka ökar den tyska dominansen bland EU:s topptjänster. Förutom Selmayr är Klaus Welle generalsekreterare i EU-parlamentet och Helga Schmid inom utrikestjänsten. Samtidigt pekas Tysklands centralbankschef Jens Weidmann ut som en trolig efterträdare till ECB:s chef Mario Draghi.
Oväntad svacka för tyskt index
22 feb - 2018
Stämningsläget inom industrin och tjänstesektorn, i både Tyskland och eurozonen, föll tillbaka något i februari, visar inköpschefsindex från IHS Markit. För Tyskland sjönk kompositindex till 57,4, ned från 59,0 i januari. Analytiker hade räknat med en mer begränsad nedgång till 58,5, rapporterar SvD. Trots nedgången är stämningen i ekonomin god. Ett indexvärde över 50 visar på tillväxt.
Högerpopulistiska AfD har gått om tyska socialdemokraterna
20 feb - 2018
Högerpopulistiska tyska partiet AfD har för första gången gått om tyska socialdemokraterna. Det visar en ny nationell opinionsmätning som gjorts på uppdrag av tidningen Bild. Enligt mätningen har AfD ökat med en procentenhet och ligger nu på 16 procent. Socialdemokraterna ligger däremot på 15,5 procent, rapporterar Ekot.
Förorenat Tyskland överväger gratis kollektivtrafik
15 feb - 2018
”Vi överväger [att införa] gratis kollektivtrafik för att minska antalet personbilar”, skriver tre tyska ministrar till EU:s miljökommissionär Karmenu Vella, enligt AFP/Euractiv.
Schulz avgår som tysk S-ledare
8 feb - 2018
Ledaren för de tyska socialdemokraterna och tidigare talman i EU-parlamentet, Martin Schulz, meddelade på onsdagen att han avgår. Schulz väntas bli utrikesminister i den nya tyska regeringen. Andrea Nahles har föreslagits att ta över som ledare för socialdemokraterna.
Tysk enighet om ny regering
7 feb - 2018
De tyska kristdemokraterna och Socialdemokraterna enades på onsdagsmorgonen om förutsättningarna för att gå in en bred koalitionsregering, enligt Der Spiegel. Socialdemokratiska SPD:s medlemmar måste dock rösta igenom överenskommelsen för att den ska bli verklighet. I uppgörelsen ingår bland annat att SPD ska få leda finansdepartementet.
EU-kommissionär ifrågasätter tysk biletik
6 feb - 2018
I förra månaden framkom att tyska bilföretagen Volkswagen, Daimler och BMW har varit inblandade i tester av avgaser på apor och människor. EU:s inremarknadskommissionär Elżbieta Bieńkowska fördömde på måndagen testen.
– Man måste ifrågasätta etiken i den tyska bilindustrins beteenden, sade Bieńkowska, enligt EUobserver.
Avtal för tyska industriarbetare
6 feb - 2018
Tyska industriarbetare och deras arbetsgivare har nått en överenskommelse om löner och arbetstid. Överenskommelsen mellan fackförbundet IG Metall och arbetsgivarorganisationen Südwestmetall ger en löneökning på 4,3 procent från april och andra utbetalningar spridda över 27 månader, enligt facket. Det skriver SvD.
Tyskland kan strypa bidrag till nynazister
5 feb - 2018
Snart kan kassan sina för tyska nynazister. Förbundsrådet, ett federalt organ som ibland beskrivs som överhuset i det tyska parlamentet, har lämnat in en ansökan till författningsdomstolen i Karlsruhe om att stoppa all statlig finansiering av det högerextrema partiet NPD, rapporterar Der Spiegel/TT/SvD.
Tyska regeringsförhandlingar på upploppet
5 feb - 2018
Förhandlingarna mellan tyska socialdemokrater och kristdemokrater om en ny regering har förlängts. På flera punkter ska partierna ha enats men en del knäckfrågor som arbetsmarknad och sjukvård återstår, skriver Die Zeit.
Tyska partier enas kring flyktingfråga
31 jan - 2018
I Tyskland verkar en stötesten på väg mot en ny regering nu ha undanröjts. Förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater och socialdemokraterna har enats kring frågan huruvida människor som inte har full flyktingstatus, får återförenas med sina anhöriga, rapporterar Ekot.
Tyska bilindustrin testade avgaser på apor och människor
30 jan - 2018
De stora tyska bilkoncernerna VW, Daimler och BMW har varit inblandade i tester av avgaser på apor och människor. Det avslöjas av tyska och amerikanska medier. Bilföretagen tar avstånd från experimenten och politiker kräver att saken utreds och att de skyldiga straffas, uppger SVT.
Utökade strejker på tysk arbetsmarknad
30 jan - 2018
Det tyska fackförbundet IG Metall aviserar omfattande 24-timmarsstrejker under den kommande veckan, för att lägga kraft bakom sina krav i de pågående avtalsförhandlingarna, rapporterar Reuters/Publikt.
Tyskar uppmanas bli socialdemokrater för att rösta nej till storkoalition
25 jan - 2018
I veckan inleds formella regeringsförhandlingar mellan kristdemokratiska CDU/CSU och socialdemokratiska SPD. Om och när de når en regeringsöverenskommelse ska SPD:s medlemmar få rösta huruvida de stödjer den. Men kritiker i det socialdemokratiska ungdomsförbundet Jusos är kritiska till att gå in i en ny storkoalition med Angela Merkel och uppmanar alla att bli medlemmar i SPD för att kunna rösta nej, skriver Die Zeit. SPD överväger nu huruvida nya medlemmar ska får rösta om koalitionen.
Tyska SPD: Ja till förhandlingar
22 jan - 2018
SPD:s delegater har röstat för förhandlingar om en allians med Merkels kristdemokrater. Formellt sett handlade omröstningen om huruvida SPD ska gå in i koalitionsförhandlingar eller inte, men i praktiken stod även partiledaren Martin Schulz framtid på spel, uppger TT/SVT.
de Gaulles avtal med Tyskland ska förnyas
22 jan - 2018
Det är dags att förnya vänskapen Frankrike-Tyskland. Det 55 år gamla Élysée-fördraget ska dammas av och uppdateras, meddelar president Emmanuel Macron och förbundskansler Angela Merkel, skriver TT/GP.
Minskat antal asylsökande i Tyskland
17 jan - 2018
Under 2017 ansökte knappt 187 000 personer om asyl i Tyskland, en minskning med närmare 100 000 jämfört med året innan, skriver Der Spiegel.
Nya tysk-franska försök skruva på eurozonen
15 jan - 2018
Med ny medvind i ryggen för chansen att bilda en regering i Berlin försöker Tyskland och Frankrike komma vidare i planerna på att reformera eurozonen. Den högt uppsatta tyska regeringsföreträdaren Peter Altmaier åker till Paris på torsdag för samtal med Frankrikes finansminister Bruno Le Maire, skriver SvD.
Tysk tillväxt den högsta på sex år
12 jan - 2018
Tysklands BNP-tillväxt landade på 2,2 procent under 2017, enligt preliminära siffror från landets statistikmyndighet. Det var den högsta tillväxtfarten på sex år, skriver SvD.
Nästa tyska regering på väg ge upp klimatmål
10 jan - 2018
Tysklands största partier ska ha enats om att ge upp ett centralt klimatmål, rapporterar flera tyska medier med hänvisning till källor med insyn i regeringssamtalen, skriver SvD.
Tysk export steg kraftigt
10 jan - 2018
I november ökade den tyska exporten med 4,1 procent jämfört med månaden dessförinnan, den största ökningen på tre år, skriver Der Spiegel. Det innebär att det tyska handelsöverskottet, export minus import, i november uppgick till motsvarande 235 miljarder kronor.
Tysk minister föll offer för sin egen lag
9 jan - 2018
Den tyske justitieministern Heiko Maas har fallit offer för sin egen lag, att döma av en artikel i den tyska tidningen Bild. Socialdemokraten Maas drev nyligen igenom en kontroversiell lagstiftning för sociala medier, som tvingar företag som Facebook och Twitter att ta bort kommentarer med hat och hot inom 24 timmar, eller riskera mångmiljonböter.
Nu tycks Twitter ha raderat ett inlägg av ministern själv där han kallade en partikollega för idiot. Det skriver TT/Sydsvenskan.
Metallare strejkar i Tyskland
8 jan - 2018
På flera håll i Tyskland har metallarbetare på måndagsmorgonen gått ut i strejk för sexprocentig löneförhöjning och större flexibilitet kring arbetstiden, skriver Die Zeit. Närmare fyra miljoner tyskar arbetar inom metallindustrin.
Turkiet vill gräva ned stridsyxan
5 jan - 2018
Den turkiske utrikesministern Mevlüt Çavuşoğlu vill se en nystart i landets relation till Tyskland.
”Vi har ett svårt år bakom oss i de turktyska relationerna. Båda sidor har intresse av en nystart i det bilaterala förhållandet eftersom vi lever i en tid full av utmaningar”, skriver Çavuşoğlu i en debattartikel.
Hård kritik mot ny tysk näthats-lag
5 jan - 2018
Sedan årsskiftet har Tyskland en lag som ska sätta stopp för hatbudskap och fejknyheter på nätet. Den nya lagen är dock problematisk och anklagelser om censorers bristande kompetens hörs i debatten, skriver Yle.
Tysk studie: Samband mellan invandring och ökad kriminalitet
4 jan - 2018
En ny tysk studie visar på ett tydligt samband mellan ökad brottslighet och det dramatiskt ökade antalet asylsökande åren 2014-15. Men bakom den enkla slutsatsen döljer sig en betydligt mer komplex bild, enligt Ekot.
Arbetslöshetsrekord i Tyskland
4 jan - 2018
Arbetslösheten sjönk under december mer än beräknat och andelen utan jobb i Tyskland är nu det lägsta sedan återföreningen mellan Öst- och Västtyskland 1990, skriver Financial Times.
Tysk AfD-politiker anmäld av polisen
3 jan - 2018
Polisen i Köln har anmält en av högerpopulistiska partiet Alternativ för Tysklands vice ordförande, Beatrix von Storch. Hon misstänks för hets mot folkgrupp, uppger Ekot.
Merkel lovar snar regering
2 jan - 2018
Den tyska förbundskanslern Angela Merkel förbinder sig att ”bilda en stabil regering kvickt”. Det sade hon i sitt årliga nyårstal på söndagen. Partiledaren för det kristdemokratiska systerparteit CSU, Horst Seehofer, säger samtidigt att tidsfristen för att bilda en ny regering är påsken i början av april, skriver FAZ.
Ifo: Feststämning i tyska företag
20 dec - 2017
Affärsklimatet i Tyskland försämrades oväntat något i december. Men Ifo-index, som mäter stämningsläget i näringslivet, ligger kvar nära förra månadens rekordsiffra.
"Det råder feststämning i tyska företag", kommenterar Ifo-institutets chef Clemens Fuest, rapporterar TT/GP.
Tyska socialdemokrater håller öppet för nyval
11 dec - 2017
På onsdag inleds samtalen mellan Tysklands kristdemokratiska union och socialdemokratiska SPD om en möjlig koalitionsbildning. Samtidigt gör sig Socialdemokraterna redo för ett eventuellt nyval, enligt partiets nyvalde generalsekreterare Lars Klingbeil. Det uppger TT/GP.
Tyska myndigheter varnar: Salafismen växer
11 dec - 2017
Antalet radikala islamister i Tyskland växer, enligt tyska författningsskyddet. För tillfället beräknas omkring 10 800 människor i landet vara anhängare av salafism, en fundamentalistisk (men inte nödvändigtvis våldsbejakande) riktning inom sunnitisk islam. Motsvarande siffra i fjol var 9 700, skriver TT/SvD.
Socialdemokratiskt ja till tyska regeringsförhandlingar
8 dec - 2017
De tyska socialdemokratiska SPD:s medlemmar röstade på torsdagen för att inleda regeringsförhandlingar med förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater, skriver Die Welt.
Oväntat uppåt för tysk industriorder
7 dec - 2017
Orderingången för den tyska industrin steg oväntat mycket i oktober tack vare stor efterfrågan utanför eurozonen. Fabrikerna registrerade en ökning med 0,5 procent medan analytiker enligt en Reuters-enkät hade förutspått en nedgång med minus 0,3 procent, skriver SvD.
Tyska socialdemokrater redo regeringsförhandla – medlemmarna avgör
5 dec - 2017
Ledningen för tyska socialdemokratiska SPD har gett klartecken till att inleda regeringsförhandlingar med förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater. Partiets medlemmar måste dock i en omröstning på torsdag säga ja till att göra det, skriver Der Spiegel.
Tyskland lockar återvändare med mer pengar
4 dec - 2017
Tyskland erbjuder personer som fått avslag på asylansökan motsvarande nästan 30 000 kronor om de frivilligt återvänder till sina hemländer, skriver SvD. Engångsbeloppet betalas ut när de återvänt hem och erbjudandet gäller till och med den sista februari, meddelar inrikesdepartementet.
Vattenkanoner användes mot tyska demonstranter
4 dec - 2017
Tysk polis fick sätta in vattenkanoner för att skingra demonstranter som försökte hindra medlemmar i partiet Alternativ för Tyskland att samlas för sin kongress i Hannover, rapporterar SVT.
Socialdemokrater och kristdemokrater förhandlar i Tyskland
1 dec - 2017
Ledarna för de tyska kristdemokraterna CDU och CSU och socialdemokratiska SPD – Angela Merkel, Horst Seehofer och Martin Schulz – träffades på torsdagskvällen för första gången för att försöka förhandla fram en ny regeringen, skriver Der Spiegel.
EU-ledare vill leda tyska kristdemokrater
1 dec - 2017
Martin Weber, ledare för EU-parlamentets största partigrupp EPP som samlar konservativa och kristdemokrater, strävar enligt uppgifter i Münchner Merkur efter att ta över som ledare för det tyska kristdemokratiska CSU som är systerparti till Angela Merkels CDU.
Merkel bannar minister för glyfosat-ja
29 nov - 2017
Tysklands beslut att rösta ja innebar att EU-länderna i måndags kunde enas om förlängt tillstånd för växtbekämpningsmedlet glyfosat i ytterligare fem år. Men det gillas inte av förbundskansler Angela Merkel eftersom ja-rösten från jordbruksminister Christian Schmidt nämligen inte följde den linje som regeringen kommit överens om, förklarade Merkel på en presskonferens på tisdagen, rapporterar AFP/TT/GP.
Tyska socialdemokrater överväger ny regeringskoalition
27 nov - 2017
Tyska socialdemokratiska ledare uppmanar landets konservativa att "bygga förtroende" före potentiella samtal om ny regeringskoalition. Partiet, som är delat i frågan om en ny regeringssamverkan, har börjat lägga fram sina krav på att fortsätta samarbeta med förbundskansler Angela Merkel, rapporterade tyska medier i söndags, skriver Politico.
Samtidigt uppger Reuters att de nya regeringsförhandlingarna sannolikt inte börjar före årsskiftet.
Tyska socialdemokrater svänger - redo för regeringssamtal
24 nov - 2017
Tysklands president Frank-Walter Steinmeier har på fredagen bjudit in Angela Merkels kristdemokrater och socialdemokratiska SPD till regeringssamtal, skriver Die Zeit. SPD-ledaren Martin Schulz har tidigare sagt nej till att åter ingå i en regering med Merkel men partiets generalsekreterare Hubertus Heil säger nu att man är redo. Liksom senaste gången, 2013, socialdemokraterna ingick i regeringskoalition lovar Schulz att SPD:s medlemmar ska få rösta om en sådan överenskommelse.
Schulz i rävsax efter val att gå i opposition
24 nov - 2017
Tyska Socialdemokraternas (SPD) ledare Martin Schulz har hamnat under allt större press att släppa löftet om att gå i opposition, sedan flera tunga politiker argumenterar för att partiet har ett ansvar att bibehålla den politiska stabiliteten, skriver SvD.
Pressen ökar på socialdemokraterna i Tyskland
23 nov - 2017
I dag torsdag ska Tysklands förbundspresident ta emot socialdemokraternas ledare för att diskutera möjliga vägar ut ur regeringskrisen, uppger Ekot. SPD-ledaren Martin Schulz har hållit fast vid att partiet inte tänker ingå i en stor koalition med kristdemokraterna. Men kritiken mot beslutet växer, också inom de egna leden.
Merkel: Hellre nyval än minoritetsregering
21 nov - 2017
Förbundskansler Angela Merkel är beredd att kandidera igen om det blir nyval i Tyskland. I sin första intervju efter att sonderingarna om en koalition med liberaler och gröna sprack, förklarade hon också ikväll att hon föredrar ett nyval framför en instabil minoritetsregering, uppger Ekot.
Tyska socialdemokrater beredda på nyval
20 nov - 2017
Efter de misslyckade regeringsförhandlingarna mellan tyska kristdemokrater, liberaler och miljöpartister utesluter socialdemokraternas ledare Martin Schulz en ny bred koalition med Angela Merkel och säger sig samtidig vara beredd på nyval.
– Vi backar alltjämt inte för nyval, sade Schulz på måndagen, skriver Die Welt.
Regeringssamtal i Tyskland bröt samman – nyval kan vänta
20 nov - 2017
FDP har hoppat av koalitionssamtalen i Tyskland, vilket innebär att det kan bli nyval i landet.
– Jag ska göra allt för att det här landet ska klara sig genom de här svåra tiderna, sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel, enligt SVT.
Nervigt i Tyskland – Jamaica eller nyval väntar
15 nov - 2017
Natten till torsdagen löper tiden ut för sonderingarna om att bilda en så kallad Jamaicakoalition, uppkallad efter partifärgerna, som ny tysk regering, skriver SvD.
Optimism om tyska koalitionsförhandlingar
13 nov - 2017
Kamp mot kärnvapen, restriktivitet i vapenexporten samt goda relationer till både Nato och Ryssland. I Tyskland försöker fyra partier enas om ett underlag för ett framtida regeringssamarbete – och nu luftas försiktig optimism, rapporterar TT/GP.
Tyskland erkänner tredje kön
9 nov - 2017
Tysklands högsta domstol har beslutat att erkänna en tredje könsidentitet, rapporterar Ekot. Nu uppmanar domstolen det tyska parlamentet att förändra lagstiftningen så att det finns ett tredje kön i födelsebeviset, eller alternativt ta bort könstillhörighet helt och hållet.
Tyska miljöpartister öppnar för kompromisser i klimatpolitiken
8 nov - 2017
I Berlin börjar det röra på sig i samtalen om en möjlig koalition mellan kristdemokrater, liberaler och de gröna. I klimatpolitiken, som är den mest omstridda frågan, har de gröna öppnat upp för kompromisser, rapporterar Ekot.
Familjeåterförening i centrum för tysk koalition
3 nov - 2017
En kontroversiell lag som Tyskland införde under flyktingkrisen 2015 och som tillfälligt stoppar familjeåterförening har seglat upp som en viktig fråga i koalitionssamtalen efter valet 22 september. De två konservativa och det liberala partiet vill ha kvar lagen. De gröna vill få bort den, skriver The Financial Times.
Låst läge i tyska förhandlingar
30 okt - 2017
I Berlin har koalitionsförhandlingarna kört fast i de mest omstridda frågorna. På måndagen ska de fyra partierna göra nya försök att lösa knutarna i klimat- och flyktingpolitiken enligt Ekot.
Samtidigt skriver Politico att förloraren i valet, socialdemokraternas Martin Schulz, vill ha omval om Merkels koalitionssamtal faller.
Eurozonsbudget avvisas i tyska regeringsförhandlingar
26 okt - 2017
Koalitionssamtalen mellan Tysklands kristdemokrater, liberaler och gröna är i ett intensivt skede. Men förbundskansler Angela Merkels presumtiva koalitionspartier gör tumme ner för idén om en eurozonsbudget – som Merkel stödjer, uppger TT/GP.
Merkel sonderar terräng inför regeringssamtal
19 okt - 2017
Tysklands förbundskansler Angela Merkel träffar representanter för de mindre partier som hon hoppas kunna bilda en regeringskoalition med, skriver SvD.
Lönestrid under uppsegling i Tyskland
13 okt - 2017
Inför den tyska avtalsrörelse kräver nu landets störst industrifack IG Metal stora löneförhöjningar för nästa år. Lönekravet på sex procent och krav att vissa gruppen ska få sänkt arbetstid från 35 till 28 timmar i veckan säger arbetsgivarsidan nej till, rapporterar Ekot.
Tyska biltullar retar Österrike – EU-domstolen nästa
12 okt - 2017
Den österrikiske transportministern Jörg Leichtfried meddelade på torsdagen att landet drar Tyskland inför EU-domstolen. Anledningen är de tyska biltullar som i praktiken bara drabbar utländska förare.
– Den tyska tullen är en utlänningstull, sade Leichtfried, rapportera Kurier.
Det tyska parlamentet gav tullarna grönt ljus i mars men de väntas börja gälla först 2019. EU-kommissionen meddelar samtidigt att man är redo att medla mellan Tyskland och Österrike.
Tysk uppgörelse om flyktingpolitiken
9 okt - 2017
Två veckor efter det tyska valet har förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater nått en kompromiss med sitt bayerska systerparti CSU om flyktingpolitiken, enligt partikällor, rapporterar SVT. Den innebär att Tyskland ska sträva efter att inte ta emot mer än ungefär 200 000 flyktingar per år, och betyder ett hinder mindre för de fortsatta regeringsförhandlingarna.
EU-kommissionens talesperson Margaritis Schinas välkomnade på måndagen beslutet och sade att det är "extremt positivt" att Tyskland lovar att ta emot upp till 200 000 asylsökande per år.
Tyska företag uppmanas förbereda för en ”mycket hård brexit”
6 okt - 2017
Tyska företag med närvaro i Storbritannien och Nordirland måste nu vidta åtgärder för ett allvarligt fall av en mycket hård brexit. [Britterna] saknar en tydligt koncept trots mycket prat, sade Joachim Lang, chef för den stora tyska industriföreträdaren BDI, enligt BBC.
Tyskland: Inga bevis för NSA-spioneri
6 okt - 2017
Tyskland lägger ned utredningen kring misstankarna om att amerikansk och brittisk underrättelsetjänst systematiskt avlyssnat tyska medborgare. Det saknas konkreta bevis, meddelar åklagarna, skriver SvD.
Polska parlamentet beräknar tyskt krigsskadestånd
2 okt - 2017
I det polska underhuset har en grupp för parlamentarikerna satts samman i syfte att beräkna hur mycket de anser at Tyskland bör betala Polen i krigsskadestånd för andra världskriget, rapporterar Polskie Radio. Tyskland anser att frågan klarades av 1953 då landet betalade betydande summor till Polen.
Merkels konservativa kamrater kräver högergir
29 sep - 2017
Förbundskansler Angela Merkels koalitionspartner CSU vill se ett skifte åt höger i migrations- och säkerhetsfrågor. Detta efter att regeringspartierna blött väljare till det högerpopulistiska AfD, som gick kraftigt framåt i valet, skriver SvD.
Tysk nationalistledare lämnar partiet
27 sep - 2017
Ledaren för det tyska nationalistiska partiet AfD som rönte stora framgångar i helgens parlamentsval, Frauke Petry, meddelade på tisdagen att hon lämnar partiet, skriver Süddeutsche Zeitung.
Efter valseger – AfD-ledare lämnar oväntat
25 sep - 2017
Dagen efter tyska högerextrema och nationalistiska AfD:s valframgång meddelade ledaren Frauke Petry att hon inte vill sitta i partiets grupp i förbundsdagen. Det offentliggjorde hon efter sex minuter på en presskonferens på måndagen och lämnade därefter rummet, skriver Süddeutsche Zeitung. Hon avser istället bilda en egen partigrupp, enligt FAZ.
Två svenskar granskar tyskt val
22 sep - 2017
Riksdagsledamöterna Margareta Cederfelt (M) och Christian Holm Barenfeld (M) delar i en grupp parlamentariker från 25 europeiska länder som övervakar så att det tyska valet på söndag går korrekt till.
AfD inför tyska valet: Erkänn att Krim tillhör Ryssland
20 sep - 2017
Stoppa sanktionerna mot Moskva och erkänn att Krim tillhör Ryssland. Högerpopulistiska AfD som väntas få omkring tio procent i valet den 24 september kritiseras för att fungera som Vladimir Putins förlängda arm, skriver SvD.
Tyska investerare på gott humör
20 sep - 2017
Stämningen i den tyska ekonomin är mer optimistisk än väntat i september jämfört med månaden före, enligt ZEW-institutets månatliga mätningar, skriver SvD.
Tyskland fruktar rysk inblandning
18 sep - 2017
Falska nyheter sprids i Tyskland för att ifrågasätta förbundskansler Angela Merkel och hennes flyktingpolitik. Inför valet nästa söndag så varnar tyska säkerhetspolisen för försök från framförallt Ryssland att påverka valkampanjen, rapporterar SVT.
Uppgift: Fransktyskt krav på fyra års gränskontroller
15 sep - 2017
Tyskland och Frankrike vill att Schengenländerna i framtiden ska kunna införa gränskontroller i upp till fyra år vid kriser, skriver brittiska The Times som hänvisar till ett hemligstämplat dokument. I dag får gränskontroller bara finnas i upp till två år.
Tysk högerpopulist: Andra världskriget berör oss inte längre
15 sep - 2017
– Man får inte längre klandra oss för [vad som hände i Tyskland mellan 1933 och 1945]. Det berör inte längre vår identitet i dag. Vi har rätt att vara stolta över de tyska soldaternas insats i andra världskriget, sade medgrundaren till tyska högerpopulistiska AfD, Alexander Gauland, vid ett tal, rapporterar Buzzfeed. I opinionsmätningar får AfD runt tio procent av stödet.
Kritiken mot diesel har växlat till bilkramande i Tyskland
15 sep - 2017
I tyska valrörelsen har svartmålandet av dieseln växlat till ett omfamnade av bilindustrin. 800 000 biljobb är viktigare än miljöfrågorna så här i slutspurten, rapporterar SVT.
Tysk upprustning stridsfråga i valet
14 sep - 2017
Tyskland rustar upp, och militären ställer om till att träna inför ett möjligt krig mitt i Europa. Men upprustningen är en stridsfråga i valkampanjen inför parlamentsvalet 24 september, rapporterar SVT.
Schulz vill TV-duellera igen
13 sep - 2017
De tyska socialdemokraternas ledare Martin Schulz har skrivit ett brev till förbundskansler Angela Merkel där han kräver en ny TV-debatt inför nästa veckas parlamentsval.
Fler tyskar gripna i Turkiet – läget allt mer spänt
12 sep - 2017
Ytterligare två tyskar greps på måndagen under en semesterresa i Turkiet. Den turkiska regeringen har skickat ut en varning till sina medborgare att inte resa till Tyskland. Det har lett till irriterade kommentarer av tyska politiker och allt frostigare relationer mellan länderna, rapporterar SVT.
Tyska näringslivet förbereder sig på brexitkaos
7 sep - 2017
Den stora tyska näringslivsorganisationen BDI har satt samman en arbetsgrupp som har i uppgift att förbereda landets företag på alla tänkbara scenarier i förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur EU, skriver Financial Times.
Tyska S vill inte samregera med Merkel
1 sep - 2017
Tysklands biträdande förbundskansler tillika tidigare ledare för socialdemokratiska koalitionspartiet SPD, Sigmar Gabriel, säger i en intervju med Der Spiegel att han inte vill fortsätta regeringssamarbetet med Angela Merkels kristdemokrater efter parlamentsvalet i slutet av månaden.
– Det vore ingen idé eftersom SPD då inte kan få tillsätta en förbundskansler, sade Gabriel mot bakgrund mot att socialdemokraterna i opinionen åter ser ut att bli det mindre partiet.
Tidning: Polska regeringen planerar motoffensiv mot Tyskland
31 aug - 2017
Flera polska ministrar och det nationalkonservativa regeringspartiets ledare Jarosław Kaczyński har under sommaren väckt frågan på att kräva Tyskland på krigsreparationer för andra världskriget, rapporterar FAZ. De polska politikerna pratar om en ”historisk motoffensiv” och att det handlar om ”gigantiska summor”.
Åklagare: Mordplan mot tyska vänsterpolitiker
29 aug - 2017
Tysk polis gjorde på måndagen tillslag mot två misstänkta personers hem och arbetsplatser. Det rör sig om en polis i staden Ludwigslust nordväst om Berlin, och ytterligare en person som misstänks ha planerat att mörda vänsterpolitiker på grund av deras syn på invandringspolitiken, uppger SVT.
Tyskland: Turkiet kommer inte att bli EU-medlem
25 aug - 2017
I en intervju med tyska Bild kritiserade utrikesministern socialdemokraten Sigmar Gabriel den turkiska president Recep Tayyip Erdogans styre. ”Erdogan och hans regering avlägsnar sig med enorm hastighet från allt som utgör Europa. Men hur skulle ett land som begränsar friheten, som sätter oskyldiga människor i fängelse och bekämpar oppositionen någonsin bli med i EU?, sade utrikesministern och varnade i sammanhanget semesterfirare att åka till Turkiet, rapporterar Die Welle.
Tysk ekonomi än starkare
24 aug - 2017
Aktiviteten i den tyska ekonomin tog ytterligare fart i augusti, visar det återkommande inköpschefsindexet. Även för euroländerna som helhet fortsätter tillväxten. Det samlade indexet för hela den tyska ekonomin, EU:s största, steg från 54,7 i juli till 55,7 i augusti. Ekonomerna hade räknat med en oförändrad siffra, skriver TT-Reuters.
Rapport: Muslimer "integrerar" väl i Tyskland - men accepteras inte
24 aug - 2017
Nästan alla Tysklands 4,7 miljoner muslimer känner sig tillhörande det tyska samhället, enligt en ny studie. Men känslan är inte ömsesidig: En av fem tyskar vill inte ha muslimer som grannar, rapporterar Deutsche Welle.
Tyskland kan svänga om räddningsfond
23 aug - 2017
Den tyska finansministern Wolfgang Schäuble arbetar med ett förslag som skulle göra det möjligt för de sydliga euroområdets länder att under vissa villlkor använda euroländernas räddningsfond för att öka investeringarna under lågkonjunkturer, rapporterade tidningen Bild på onsdagen. Om uppgifterna bekräftas skulle planen markera en stor förändring av Schäubles politik, som helt nyligen motsatte sig överföringar från rikare euroländer till fattigare medlemmar som Grekland, skriver Ekathimerini.
Schulz: Ta bort amerikanska kärnvapen från Tyskland
23 aug - 2017
Ledaren för Tysklands socialdemokrater Martin Schulz lovade på tisdagen att han skulle begära att amerikanska kärnvapen tas bort från tyskt territorium om han vinner valet mot Angela Merkel i nästa månad, rapporterar Reuters.
Tyskland utrikesminister vill stödja Erdogan-kritiker
23 aug - 2017
Ordkriget mellan Tyskland och Turkiet fortsätter. Den tyske utrikesministern Sigmar Gabriel säger nu att EU och Tyskland starkare borde stödja de krafter i Turkiet som inte står bakom den turkiske presidenten Erdogan, rapporterar Ekot.
EU:s utvidgningskommissionär ifrågasätter Turkietpolitiken
22 aug - 2017
Enligt EU:s utvidgningskommissionär konservative österrikaren Johannes Hahn tvingar Turkiets beteende, där det senaste är president Erdogans försök att påverka valutgången i Tyskland, EU att förändra sin inställning mot kandidatlandet. "Jag tror att det är dags för medlemsstaterna att diskutera de strategiska konsekvenserna av detta beteende. Att bara rycka på axlarna är inte en politisk strategi på lång sikt.”, sade Hahn på måndag till Süddeutsche Zeitung.
Turkiet försöker påverka det tyska valet
21 aug - 2017
Turkiet är den senaste aktören som försöker påverka valutgången i ett annat land. Enligt landets president Recep Tayyip Erdoğan bör de tre miljoner tyskar med turkiskt ursprung inte rösta på kristdemokrater, socialdemokrater eller miljöpartister eftersom ”de är alla Turkiets fiender”, skriver Politico.
Merkel kritiserar Turkiet för missbruk av Interpol
21 aug - 2017
Tysklands förbundskansler Angela Merkel kritiserar att Turkiet använt en efterlysning via Interpol för att gripa en författare i Spanien. Vid ett valmöte på söndagen sade hon att åtgärden var ett missbruk av den internationella polisorganisationen, rapporterar TT.
Tysk ex-kansler får kritik för ryskt uppdrag
18 aug - 2017
Mitt i den tyska valrörelsen har en intensiv debatt brutit ut om den förre tyske förbundskanslern Gerhard Schröder efter att han tackat ja till en styrelseplats i det mäktiga, statligt kontrollerade, ryska oljebolaget Rosneft. Schröder har fått hård kritik även internt inom det tyska socialdemokratiska partiet men i dag försvarar han sig, rapporterar Ekot.
Tysklands utrikesminister chockad över britternas brexitstrategi
17 aug - 2017
Tysklands utrikesminister socialdemokraten Sigmar Gabriel sade på onsdagen att han var chockad över att Storbritannien inte verkar ha en "riktig strategi" för Brexit-förhandlingarna. Han sade också att Storbritannien måste acceptera en sämre överenskommelse än status quo. "Deras positioner är inte så realistiska. I slutet måste alla acceptera en kompromiss," sade Sigmar Gabriel till BuzzFeed News.
Hård kamp om tredjeplats i tyska valet
17 aug - 2017
Kampen om att bli tredje största parti i det tyska valet om drygt en månad är mycket jämn och den tyska förbundsdagen ser också ut att få in två nya partier i valet. Att bli tredje störst efter kristdemokrater och socialdemokrater kan få stor betydelse i den kommande regeringsbildningen, rapporterar Ekot.
Tysklands finansminister: ECB bryter inte mot lagen
16 aug - 2017
I ett ovanligt försvar av den Europeiska Centralbanken, ECB, sade Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble på tisdagen att han inte delar synpunkterna från Tysklands författningsdomstol att Europeiska centralbanken kanske bryter mot EU-lagar även när de köper euroländernas statsobligationer på andrahandsmarknaden. Författningsdomstolen har bett EU-domstolen att slutligt avgöra tvistefrågan, rapporterar Reuters. Syftet med uppköpen, till det enorma beloppet: 2,3 biljoner euro, är enligt ECB att stödja inflationsmålet på närmare två procent, minska företagens och hushållens lånekostnader och höja förtroendet för euroländernas ekonomi.
Dieselns framtid hetaste frågan i tysk valrörelse
16 aug - 2017
Frågan om dieselbilarnas framtid har nu blivit den hetaste frågan i den tyska valrörelsen. Både förbundskanslern Angela Merkel och Socialdemokraternas kanslerkandidat Martin Schulz försöker vinna väljare med kritik mot den tyska bilindustrin. Samtidigt kritiserar miljöorganisationer båda politikerna, uppger Ekot.
Stark tysk ekonomi kan bli Merkels räddning
15 aug - 2017
Valrörelsen i Tyskland har dragit igång. Den starka tyska ekonomin kan rädda Merkel kvar vid makten. Hennes utmanare kritiserar att inte alla tyskar får del av framgången, skriver Ekot.
Rabatter och miljöpremier ska rädda den tyska dieselbilbranschen
9 aug - 2017
Efter dieselskandalen och dieselförbud i Tyskland vill de tyska bilföretagen rädda dieselmotormarknaden genom att locka konsumenterna med kraftfulla rabatter när de skrotar sin gamla dieselbil och köper en ny, rapporterar Ekot.
Uteblivna investeringar pressar tysk infrastruktur
4 aug - 2017
Många vägar, broar och offentliga byggnader i Tyskland är i chockerande förfall. Orsaken är åratal av bristande investeringar, skriver Financial Times.
Förgiftade ägg akut hälsofara i flera länder
4 aug - 2017
En matskandal med förgiftade ägg i Nederländerna sprider sig nu även till Belgien och Tyskland, uppger Ekot.
Polen överväger kräva krigsskadestånd av Tyskland
3 aug - 2017
Den 11 augusti ska det polska parlamentet avsluta en rättslig analys om en ny fordran på Tyskland för nazistiska illgärningar i samband med att 200 000 civila dödades i Warszawaupproret 1944 något som den nuvarande polske försvarsministern beskriver som folkmord. Den tyska regeringen avvisade på onsdagen eventuella krav med att Tyskland redan har betalt betydande skadestånd och att frågan avgjordes 1953, rapporterar Deutsche Welle.
Tyska biltillverkare lovar minska dieselbilars utsläpp
3 aug - 2017
De tyska biltillverkarna har lovat landets regering att uppdatera mjukvaran i 5,3 miljoner dieselbilar för att förminska utsläppen och att komma med incitament för bilägare att byta ut över tio år gamla dieselbilar mot mer miljövänliga varianter, skriver Yle.
Kritik mot tyskt dieselmöte
2 aug - 2017
Miljöorganisationer är inte välkomna när tyska regeringen och bilföretagen gör upp om hur man ska få ner de farliga avgashalterna från diselbilar i städerna, rapporterar Ekot.
Ett steg närmare dieselförbud i Stuttgart
28 jul - 2017
Miljöorganisationen DUH vann i dag fredag en domstolsprocess om dieselförbud i tyska Stuttgart, rapporterar Ekot. Enligt domstolen måste delstaten ha infört tillräckligt effektiva åtgärder redan från den 1 januari 2018. Redan då kan ett omfattande dieselförbud i Stuttgart bli verklighet.
Rekordtryck i tysk industri
26 jul - 2017
Trots svarta rubriker över tysk bilindustri är stämningen i den tyska industrin som helhet på topp, visar det tyska Ifo-institutets julimätning, uppger Ekot.
Efter ordkriget: Turkiet försöker blidka Tyskland
25 jul - 2017
Turkiet tog på måndagen ett första steg för att lugna ner relationen med Tyskland i det diplomatiska ordkrig som brutit ut genom att dra tillbaka en lista över tyska företag som Turkiet anser ha samröre med terrorister, uppger Ekot. Orsaken till spänningarna är gripandet av en tysk människorättsaktivist i Turkiet.
Tysk varning för ny flyktingvåg i Europa
24 jul - 2017
Den stora flykting- och migrationsvågen under hösten 2015 kan vara på väg att återupprepas om Europa inte börjar ta gemensamt ansvar för läget vid den italienska kusten, varnar den tyske socialdemokratiske partiledaren Martin Schulz för, rapporterar Ekot.
Tyskland höjer tonläget mot Turkiet
20 jul - 2017
Den tyska regeringen höjer nu tonläget ytterligare mot Turkiet efter gripandet av en tyska människorättsaktivist i landet. Utrikesminister Sigmar Gabriel säger att förhållandet mellan Tyskland och Turkiet efter detta inte kan fortsätta som tidigare, rapporterar Ekot.
En av tre bayrare vill ha självständighet
18 jul - 2017
32 procent av de tillfrågade i tyska Bayern anser i en sondering i Bild att delstaten borde bli självständig från Tyskland.
Tyskfranskt samarbete om nytt stridsflygplan
14 jul - 2017
Frankrike och Tyskland ska gemensamt utveckla ett nytt stridsflygplan för de båda länderna, rapporterar Ekot.
Ännu en tysk biljätte misstänks för avgasfusk
14 jul - 2017
Den tyska biljätten Daimler riskerar att hamna i blåsväder som kan likställas med Volkswagens utsläppsskandal från 2015, uppger TT/SVT.
Tyskland tjänar miljarder på Greklandslån
12 jul - 2017
Sammanlagt har Tyskland tjänat motsvarande 12,9 miljarder kronor på de krislån landet varit med att ge det krisande Grekland, rapporterar Süddeutsche Zeitung.
Tyska regeringen vill registrera vänsterextrema grupper
12 jul - 2017
Efter de våldsamma protesterna vid G20-mötet i Hamburg kräver tyska politiker hårdare tag mot vänsterextrema grupper. Den tyska regeringen föreslår att ett Europaomfattande register över vänsterextrema grupper och personer upprättas, rapporterar TT/SVT.
Stort tyskt handelsöverskott fortsätter växa
11 jul - 2017
Tysk ekonomi ångar på. Efter förra veckans starka produktionssiffror kommer nu handelssiffror som visar att exporten drar iväg uppåt mer än väntat, enligt Ekot. Men styrkebeskedet ger bränsle åt debatten om obalanserna i världsekonomin.
Tysk minister varnar för rysk valpåverkan
5 jul - 2017
Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière varnar för att Ryssland sannolikt kommer att försöka påverka det tyska parlamentsvalet som äger rum i höst, uppger TT/SvD.
Sverige knyter försvarsband med Tyskland
30 jun - 2017
Tysklands militär kommer steget närmare Sverige när det gäller försvarssamarbete. Sverige har tecknat en avsiktsförklaring med Tyskland, som försvarsminister Peter Hultqvist (S) kallar en viktig strandstat med stark militär kapacitet, skriver SvD.
Tyskland nobbar talförfrågan från Erdogan
30 jun - 2017
Tyskland har sagt nej till en förfrågan från Turkiets president Recep Tayyip Erdogan om att hålla tal vid ett föreslaget möte med den turkiska diasporan under nästa veckas G20-möte i Hamburg, uppger TT/SvD.
Tyskland röstar om homoäktenskap
29 jun - 2017
I morgon fredag ska den tyska förbundsdagen rösta om att legalisera samkönade äktenskap.
Ny tysk lag om att radera näthat närmar sig
27 jun - 2017
Den tyska förbundsdagen väntas den här veckan ge grönt ljus för den nya så kallade Facebooklagen, skriver Yle. Den förpliktar sociala nätverkstjänster som Facebook och Twitter att snabbt reagera på hatskriverier och direkt lagstridigt material och radera det.
Rapport: Tysk ekonomi skapar miljoner jobb i EU
16 jun - 2017
Enligt en studie från en schweizisk forskargrupp har den starka tyska ekonomin bidragit till 4,8 miljoner jobbtillfällen i resten av EU, skriver Der Spiegel.
Tyskland välkomnar Macrons framgång
13 jun - 2017
I Tyskland välkomnas framgången för Emmanuel Macrons parti i parlamentsvalet. Det tolkas som ett tydligt ställningstagande för reformer i Frankrike och Europa, rapporterar Ekot.
Tyskland drar bort trupper från Turkiet
8 jun - 2017
Den tyska regeringen gav på onsdagen grönt ljus till att dra bort största delen av de tyska soldater som är stationerade i Turkiet, rapporterar Yle. Bakom beslutet står bland annat Turkiets vägran att låta förbundsdagsledamöter besöka soldaterna.
Tyskfranskt eurosamarbete stärks
22 maj - 2017
Tysklands och Frankrikes finansministrar, kristdemokraterna Wolfgang Schäuble och Bruno Le Maire, träffades i dag måndag i Berlin. De meddelar i ett gemensamt uttalande att de två länderna ska sätta upp en arbetsgrupp med syfte att ta fram förslag på hur eurosamarbetet ska fördjupas.
”Den fransktyska arbetsgruppen ska föreslå en ambitiös färdplan”, heter det.
Skärpt asyllagstiftning i Tyskland
22 maj - 2017
Tyskland skärper asyllagstiftningen, rapporterar Der Spiegel. I framtiden ska asylsökande som fått avslag på sin ansökan kunna utvisas snabbare, enligt ett beslut som fattats av förbundsdagen. Det uppger TT/SVT.
Skandalen inom tyska försvaret växer
22 maj - 2017
Skandalen inom den tyska försvarsmakten har fortsatt att växa under den gångna veckan. Utöver de tre högerextremister som gripits misstänkta för att planera terrordåd, är flera studenter vid försvarets universitet i München föremål för utredning om högerextremism, uppger Ekot.
Turkiet stoppar tyska parlamentariker
17 maj - 2017
Turkiet stoppar tyska parlamentsledamöter som på tisdagen skulle besöka tyska soldater på en flygbas i Incirlik. Irritationen är stor i Berlin där man överväger att lämna den turkiska Nato-basen, rapporterar Ekot.
Tyskland ger kritiker rätt om bytesbalans
15 maj - 2017
EU-kommissionen och andra euroländer har länge klagat på att Tysklands bytesbalansen – skillnaden mellan det som tillverkas och förbrukas i ett land – är för hög. Nu får de rätt av landets kristdemokratiske finansminister Wolfgang Schäuble i en intervju med Der Spiegel i fredags.
– Det är korrekt att det tyska bytesbalansöverskottet på knappt över åtta procent av bruttonationalprodukten är för hög. Det kan härledas till den tyska ekonomins starka konkurrenskraft men även till att vi är del av en valutaunion, sade Schäuble med referens till att euros värde länge ansetts ha gynnat tysk export.
Merkelseger i delstatsval
8 maj - 2017
Den tyska förbundskanslern Angela Merkels kristdemokratiska CDU slog på söndagen socialdemokratiska SPD i den norra delstaten Schleswig-Holstein. Enligt preliminära siffror fick CDU 32 procent och SPD, 27,2 procent, enligt Die Welt. Det nationalistiska AfD fick 5,9 procent.
Skandalen i tyska försvaret växer
4 maj - 2017
Skandalen i det tyska försvaret växer. Ytterligare en person med högerextrema sympatier har gripits och man misstänker planer på terrordåd. Häromdagen greps en officer som haft en dubbel identitet som asylsökande syrisk flykting. Försvarsminister Ursula von der Leyen har nu kallat 100 av landets högsta generaler till ett krismöte i Berlin, skriver SVT.
Schweizare gripen efter skattespionage i Tyskland
3 maj - 2017
Tysk polis har gripit en schweizisk man som misstänks ha spionerat på tyska skatteutredare på uppdrag av den schweiziska säkerhetstjänsten, rapporterar Ekot. Mannen ska ha försökt skaffa information om hur tyskarna har kommit över cd-skivor med information om tyska bankkunder som misstänks för skattesmitning i Schweiz.
Merkel samtalar med Putin
2 maj - 2017
Den tyska förbundskanslern Angela Merkel träffar på tisdagen Rysslands president Vladimir Putin för samtal. På dagordningen står Ukraina och Minsköverenskommelsen, terrorism och situationen i Mellanöstern. Det uppger den statliga ryska nyhetsbyrån Tass. Det är tre år sedan Merkel och Putin hade längre samtal på tu man hand.
Tyskt burkaförbud närmar sig
28 apr - 2017
Det tyska underhuset har godkänt ett förbud för tjänstemän, domare och soldater att bära burka på arbetet, rapporterar BBC. Förslaget måste nu godkännas av överhuset för att börja gälla.
Tysk soldat låtsades vara asylsökande – planerade terrordåd
28 apr - 2017
En tysk soldat som utgav sig för att vara asylsökande har gripits misstänkt för att förbereda terrorattentat, uppger Ekot. Några konkreta attentatsmål är inte kända men åklagaren misstänker att mannen drivs av främlingsfientliga motiv.
Usel luft i tyska städer – dieselbilar kan förbjudas
26 apr - 2017
Tyska miljörörelsen vädrar morgonluft efter en dom som kan tvinga Düsseldorf att som första stad införa infartsförbud för dieselbilar. Sammanlagt har man stämt 18 tyska städer för deras farliga luft, uppger SVT.
De ska leda AfD i tyska valet
24 apr - 2017
Efter en stormig partikongress har det högerpopulistiska Alternativ för Tyskland, AfD, utsett toppkandidaterna inför förbundsdagsvalet i september, rapporterar Ekot. Tillsammans med den före detta CDU-politikern Alexander Gauland ska ekonomen Alice Weidel leda AfD i valrörelsen i höst.
Stor protest väntas mot tyska högerpopulister
21 apr - 2017
När det tyska högerpopulistiska AfD i helgen har partidagar i Köln räknar polisen med 50 000 demonstranter, skriver FAZ. AfD har stöd av runt tio procent av tyskarna inför höstens parlamentsval.
Maktstrid bland tyska populister – ledare hoppar av
20 apr - 2017
Högerpopulistiska AfD:s galjonsfigur Frauke Petry hoppar av som toppkandidat i det kommande förbundsdagsvalet efter en brutal maktkamp i partiet mellan ”realpolitiker” och grupper långt ut på den radikala högerflanken, skriver SvD.
Österrike drar Tyskland inför domstol för vägtullar
3 apr - 2017
Den österrikiske transportministern Jörg Leichtfried meddelade på fredagen att landet avser dra Tyskland inför EU-domstolen på grund av vägtullar, skriver Euractiv. Tyskland och EU-kommissionen har länge bråkat om tullarna som i praktiken bara behöver betalas av medborgare från andra EU-länder som kör på tyska vägar. Men i januari enades de två och det tyska parlamentets överhus godkände i förra veckan lagen vilket resulterade i det österrikiska utspelet.
Starka reaktioner på uppgifter om turkiskt spionage i Tyskland
29 mar - 2017
Tyska åklagare har i dag inlett en utredning av uppgifterna att turkisk säkerhetstjänst spionerar på oppositionella i landet. Informationen om att flera hundra personer och organisationer med påstådd koppling till Gülen-rörelsen har kartlagts har i dag väckt skarpa reaktioner, bland annat från den tyske inrikesministern.
– Att spionera i Tyskland är förbjudet och kommer inte att tolereras. Det gäller varje stat och varje utländsk underrättelsetjänst, sade inrikesminister Thomas de Maizière, rapporterar Ekot.
Merkel vinner med bred marginal i delstatsval
27 mar - 2017
Angela Merkels kristdemokratiska CDU stärkte sin ställning i den lilla delstaten Saarland och fick enligt preliminära siffror 40,7 procent av väljarstödet, en ökning jämfört med valet 2012 då partiet fick 35,2 procent av rösterna, rapporterar SvD. Den främsta utmanaren socialdemokratiska SPD fick 29,6 procent och minskade från 30,6 procent.
S i tyska Saarland hoppas på Schulz-effekt
24 mar - 2017
På söndag är det val i den tyska delstaten Saarland. Val där väcker sällan uppmärksamhet men har nu hamnat mitt i den politiska hetluften. Den så kallade Schulz-effekten, som har fått Socialdemokraternas opinionsstöd att rusa i höjden märks också tydligt i delstaten Saarland. Det skriver Ekot.
Tysk utrikesminister vill betala mer i EU-avgifter
22 mar - 2017
Inför att EU:s nästa långtidsbudget ska förhandlas vill den tyske socialdemokratiske utrikesministern Sigmar Gabriel att landet betalar en större EU-avgift än i dag. Det skriver han i en debattartikel i FAZ.
Tysk-brittisk pakt kan bildas efter brexit
21 mar - 2017
Storbritannien och Tyskland håller på att bilda en ny försvarspakt, det stod klart efter att Theresa May tillkännagivit sin avsikt att spela en viktig roll i europeisk säkerhet även efter brexit, skriver SvD. Premiärministern vill försäkra EU-länderna att Storbritannien vill fortsätta samarbeta kring bland annat cybersäkerhet, och landets försvarsministerium har sagt att man arbetar med Tyskland ”om ett gemensamt yttrande om framtida samarbete”.
Tyskland pressar sociala mediesajter
15 mar - 2017
Tyskland tar krafttag mot näthat och falska nyheter på sociala medier. Ett nytt lagförslag ska kunna ge motsvarande 475 miljoner kronor i böter för sociala nätverkssajter som inte agerar tillräckligt snabbt för att ta bort hatet och desinformationen, rapporterar SVT.
Tysk polis slog till mot extremistmoské
15 mar - 2017
Polisen i Tyskland har slagit till mot flera lägenheter kopplade till en moské i staden Hildesheim, rapporterar Reuters. Moskén är ett känt centrum för radikala islamister.
Tyska nationalister vill återgå till regler från kriget
13 mar - 2017
Tysklands ledande nationalistparti, Alternative für Deutschland (AfD), vill göra sig av med garantier som begränsar den verkställande makten från att ta alltför kraftfulla beslut. Bland annat vill AfD kunna göra människor statslösa, en metod som användes i Nazityskland och DDR, skriver SvD.
Två gripna efter bombhot mot shoppingcenter i Tyskland
13 mar - 2017
Tysk polis har gripit två misstänkta efter bombhot mot ett shoppingcenter i staden Essen, skriver flera tyska medier. Redan i går, fredag, fick polisen konkreta uppgifter om att ett bombattentat planerades. Enligt tyska säkerhetspolisen ligger IS troligen bakom hotet. Det rapporterar Ekot.
Tyskland och Turkiet fortfarande i luven på varandra
9 mar - 2017
Den tysk-turkiska relationen verkar inte ha förbättras efter ett utrikesministermöte i Berlin. Ministrarna mötte pressen vid var sitt tillfälle efter mötet, som enligt Tysklands Sigmar Gabriel var ”öppet, ärligt och vänskapligt” men också ”hårt och stridslystet”, rapporterar Yle. Grälet mellan länderna hettade till då Turkiet jämförde Tysklands begränsade av turkiska ministrars kampanjverksamhet i Tyskland med Nazitysklands metoder.
Terrorrättegång mot tyska högerextremister
8 mar - 2017
Åtta personer misstänks ha genomfört flera våldsamma attentat mot flyktingar och vänsterpolitiker. Nu inleds rättegången i tyska Dresden, rapporterar SvD.
Erdogans attack mot Tyskland – ”Beter er som på nazi-tiden”
6 mar - 2017
Den turkiska presidenten Recip Tayyip Erdogan förkastar Tysklands stoppande av regeringspartiet AKP:s valkampanjer i Tyskland, och jämför det med hur nazisterna agerade i Tyskland under 30 och 40-talet, rapporterar AP/SVT.
Tidning: Tysk underrättelsetjänst spionerade på utländska journalister
27 feb - 2017
Tysklands underrättelsetjänst BND ska under flera år ha spionerat på journalister från bland annat BBC, The New York Times och Reuters, enligt uppgifter i Der Spiegel.
Många turkiska diplomater söker asyl i Tyskland
27 feb - 2017
Det tyska inrikesministeriet uppger att 136 turkiska medborgare med diplomatstatus har sökt asyl i Tyskland sedan det misslyckade kuppförsöket i Turkiet förra sommaren, skriver Yle.
Nästan tio hatbrott per dag i Tyskland
27 feb - 2017
I Tyskland utsattes asylsökande och flyktingförläggningar för 3 500 attacker i fjol, enligt statistik från landets inrikesministerium, skriver Yle.
Kräftgång för tyska högerpopulister
23 feb - 2017
I Tyskland går högerpopulistpartiet Alternative für Deutschland AfD bakåt. Partiets popularitet är nu nere på åtta procent. Det är partiets lägsta stöd i opinionen på sju månader, rapporterar Yle.
Tyska högerpopulister knyter band i Moskva
22 feb - 2017
Partiledaren för det tyska högerpopulistiska AfD, Frauke Petry, har träffat talmannen i den ryska duman, Vjatjeslav Volodin, skriver Financial Times. Även dess franska systerparti, Nationella fronten, har starka band till Ryssland.
Trendbrott: Tyska socialdemokrater störst
20 feb - 2017
För första gången på ett årtionde är opinionsstödet för de tyska socialdemokraterna större än för kristdemokraterna, enligt en sondering i Bild. Skillnaden är dock endast en procentenhet: 33 mot 32 procent. Stödet för socialdemokraterna under dess förbundskanslerkandidat Martin Schulz har under den senaste månaden ökat med runt tolv procentenheter.
Tysk minister ställer in Sverigebesök
20 feb - 2017
Den tyske utrikesministern och socialdemokraten Sigmar Gabriel ställer in tisdagens möte med statsminister Stefan Löfven (S) på grund av sjukdom. De två skulle bland annat ha diskuterat EU:s framtid, säkerhet och migration.
Maktkamp i tyskt högerpopulistiskt parti
20 feb - 2017
I det invandringsfientliga partiet, Alternativ för Tyskland, AfD, pågår utrensningar och en uppslitande maktkamp. AfD positionerar sig mot mitten i det tyska partilandskapet med målet att komma in i förbundsdagen vid valet i höst. Enligt nya opinionsmätningar tappar partiet nu väljarstöd och ligger på nio procent, rapporterar SVT.
EU-läger avvisas av Tunisien
15 feb - 2017
Tysklands kristdemokratiska förbundskansler Angela Merkel vill att båtflyktingar som räddats på Medelhavet ska kunna skickas tillbaka till läger i Nordafrika för att därifrån söka asyl i EU. Men förslaget får nobben av Tunisiens premiärminister Youssef Chahed, som på tisdagen besökte förbundskanslern i Berlin. Det skriver DN.
Tyska ekonomiska utsikter dämpas
15 feb - 2017
Utsikterna för den tyska ekonomin har försämrats något den senaste månaden, enligt det tyska institutet ZEW:s återkommande mätningar, skriver SvD.
Steinmeier vald till förbundspresident
13 feb - 2017
Som väntat blev den förre socialdemokratiske utrikesministern, Frank-Walter Steinmeier, på söndagen vald till Tysklands förbundspresident av den särskilda församling som är ålagd uppdraget. Diplomatveteranen vann klart förbundsförsamlingens omröstning i Berlin, rapporterar Ekot/TT.
Nya tyska åtgärder för fler avvisningar
10 feb - 2017
I Tyskland ska man göra en nationell kraftansträngning för att skynda på avvisningar av personer som fått avslag på sina asylansökningar, rapporterar Ekot. Det handlar bland annat om mer övervakning och begränsad rörelsefrihet för asylsökande med små utsikter att beviljas skydd. Större möjligheter att ta personer som inte får asyl i förvar inför utvisningen, särskilt de som bedöms som potentiellt våldsbenägna.
Ryssland ser tyska soldater som hot
10 feb - 2017
Ryssland ser förstärkningen av soldater och militärt material i de baltiska staterna, Polen och Tyskland som ett hot, rapporterar nyhetsbyrån Ria.
Ryssland ser tyska soldater som hot
10 feb - 2017
Ryssland ser förstärkningen av soldater och militärt material i de baltiska staterna, Polen och Tyskland som ett hot, rapporterar nyhetsbyrån Ria.
Utrikesministern: Sverige allt närmare Tyskland
8 feb - 2017
– Vi har stärkt vårt EU-samarbete med Tyskland. Just nu efter brexitomröstningen så är [Tyskland] den enskilt mest inflytelserika medlemsstaten och ett stabilitetsankare i Europa. Här vi har också en hög grad av samsyn vad gäller både värderingar och intressen, sade utrikesminister Margot Wallström (S) på tisdagen.
Tyska socialdemokrater störst
6 feb - 2017
För första gången sedan åtminstone senaste tyska parlamentsvalet 2013 är socialdemokratiska SPD det största partiet i en opinionsundersökning. Partiet skulle få 31 procent av rösterna mot förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater på 30 procent. I september ska tyskarna rösta fram ett nytt parlament.
Schulz populärare än Merkel
3 feb - 2017
Den tidigare talmannen i EU-parlamentet, Martin Schulz, skulle få 50 procent av rösterna om det vore direktval till ny förbundskansler i Tyskland, rapporterar ARD. Angela Merkel skulle få 34 procent. Schulz popularitet har agerat draglok för sitt socialdemokratiska SPD-parti inför höstens parlamentsval och ökat dess opinionsstöd med åtta procentenheter från den senaste mätningen till 28 procent Merkels kristdemokratiska CDU/CSU är dock fortfarande störst på 34 procent.
Tyska myndigheter träffar flyttsugna storbanker
26 jan - 2017
Tyska myndigheter träffar drygt 20 företrädare för storbanker på måndag för att klargöra vad som gäller om de vill flytta verksamhet från London till Frankfurt i samband med det att Storbritannien lämnar EU, rapporterar Reuters med hänvisning till källor.
Schulz utmanar Merkel
25 jan - 2017
EU-parlamentets tidigare talman Martin Schulz blir de tyska socialdemokraternas förbundskanslerkandidat i höstens parlamentsval. Schulz har liknande popularitetssiffror som sittande förbundskansler, kristdemokraten Angela Merkel.
Tyska NPD får fortsätta – inget hot mot demokratin
18 jan - 2017
Det nynazistiska NPD får fortsätta sin verksamhet i Tyskland trots att partiets politiska mål strider mot grundlagen, enligt landets författningsdomstol. Det skriver SvD.
Nationalistpartier träffas i Tyskland
13 jan - 2017
Den 21 januari planeras ett möte i tyska Koblenz för europeiska nationalistiska och högerextrema partier. Bland annat väntas tyska AfD, franska Nationella fronten, italienska Lega Nord och nederländska Frihetspartiet. Det skriver Le Figaro.
Högsta tillväxten i Tyskland på fem år
13 jan - 2017
I fjol växte den tyska ekonomin med 1,9 procent vilket är den högsta nivån på fem år.
Tyska arbetsgivare räknar vinna på brexit
12 jan - 2017
En sondering bland närmare tre tusen tyska företagsgrupper visar att knappt en tiondel är allvarligt oroade för konsekvenserna av att Storbritannien lämnar EU. Nästan en fjärdedel räknar tvärtom med att ökade vinster, rapporterar Financial Times.
Nya tyska lagar ska förhindra terroristdåd
11 jan - 2017
Tyska ministrar lade på tisdagen fram lagförslag för att göra landet säkrare mot framtid terroristdåd. Bland annat föreslå att möjliga gärningsmän ska få en elektronisk fotboja och kunna hålla dem i förvar tills de avvisas ur landet.
Frispråkig kritiker ger sig in i tyska ledarstriden
11 jan - 2017
På tisdagen kastade sig den före detta städerskan Susanne Neumann in i den viktiga ledarstriden i det tyska socialdemokratiska partiet, skriver SVT. Hon kräver nytt ledarskap och skapar återigen rubriker.
Bra drag i Tysklands ekonomi
10 jan - 2017
Den tyska exporten steg i november mer än väntat. Ökningstakten, 3,9 procent på årsbasis, var den högsta på fyra och ett halvt år, enligt SvD.
Tysk minister vill ha starkare stat
9 jan - 2017
Det krävs en nyordning i Tyskland och Europa, skriver den tyske kristdemokratiske inrikesministern Thomas de Maizière i FAZ. Det har framkommit att flera myndigheter i landets delstater känt till terroristen Anis Amri som körde in en lastbil i en julmarknad i Berlin men inte kunna stoppa honom. de Maizière drar upp riktlinjer för att göra den tyska federala ”staten starkare i svåra tider”.
Förnyade krav på ökad säkerhet i Tyskland efter lastbilsattacken
4 jan - 2017
Efter lastbilsattentatet på en julmarknad i Berlin har frågan om säkerhet blivit allt mer omstridd inom den tyska koalitionsregeringen, rapporterar Ekot. I dag onsdag samlas ledningen för kristdemokraternas bayerska systerparti, CSU, som kräver en rad skärpningar inom flyktingpolitiken och ställer ultimatum för fortsatt samarbete med förbundskansler Merkels CDU.
Tolv döda när lastbil rammade folkmassa i Berlin
20 dec - 2016
Antalet döda stiger. Enligt tysk polis dödades 12 människor och 48 skadades, varav flera allvarligt, när en lastbil körde in i en folkmassa på en julmarknad i centrala Berlin. Mycket tyder på att det rör sig om ett terrorattentat, men ännu finns inga bekräftade uppgifter, enligt Ekot.
Tysk minister kräver krafttag mot falska nyheter
19 dec - 2016
Kritiken mot hur påhittade nyheter kan spridas på sociala medier växer sig allt starkare. I Tyskland kräver nu justitieministern att landets åklagare slår ner direkt på både nätjättar och nättroll. – Förtal och illvillig skvaller omfattas inte av yttrandefriheten, sade den kristdemokratiske justitieministern Heiko Maas enligt SVT.
Tyska krav på hårdare migrantkontroller
19 dec - 2016
Flera våldsbrott, där migranter pekas ut som gärningsmän, upprör Tyskland. Nu växer tyska krav på hårdare kontroller och mer polissamarbete i EU, skriver SvD.
Tyskland skickar tillbaka afghaner
15 dec - 2016
Tyskland började på onsdagen skicka tillbaka afghaner som fått avslag på sina asylansökningar, rapporterar Ekot. Flygningen från Frankfurt till Kabul är början på en systematisk återföring av de 12 000 afghaner som fått avslag på sina asylansökningar i Tyskland.
Oro i Tyskland för ryska dataintrång i höstens val
14 dec - 2016
I Tyskland ökar oron bland politiker för ryska dataintrång och manipulationer i förbundsdagsvalet nästa höst, rapporterar Ekot. Bakgrunden är uppgifterna om rysk inblandning under den amerikanska presidentvalskampanjen. Sedan en tid tillbaka har det tyska författningsskyddet registrerat en kraftig ökning av ryska propaganda- och desinformationskampanjer.
Tyskland vill utvisa fler migranter - kan gälla en halv miljon människor
12 dec - 2016
Efter att Tyskland i fjol tog emot närmare 900 000 asylsökande, finns nu en allt starkare politisk vilja att utvisa de mänskor som har nekats asyl i landet. Enligt en färsk rapport kommer det i slutet av år 2017 att i Tyskland finnas närmare en halv miljon mänskor som egentligen borde lämna landet, skriver SvD.
Merkel överkörd om dubbla medborgarskap
12 dec - 2016
Tysklands förbundskansler Angela Merkel och hennes parti CDU ville att tyskar även i fortsättningen skulle ha rätt till dubbelt medborgarskap. Vid partiets kongress i veckan fick dock ungdomsförbundet igenom sin motion som förbjuder dubbelt medborgarskap – mot partiledningens vilja. Det skriver SvD.
Vattenfall får rätt mot tyska staten
7 dec - 2016
Tysklands högsta författningsdomstol i Karlsruhe har gett Vattenfall rätt i att man kan begära ersättning av tyska staten för besluten om att lägga ned tyska kärnkraftverk i förtid, enligt Ekot. Bolagen som drabbades när landet beslutade att lägga ned kärnkraften efter Fukoshima har enligt tysk grundlag rätt till ersättning för uppkomna förluster, resonerar domstolen.
EU-kommissionen och Tyskland eniga om vägtullar för utlänningar
2 dec - 2016
Efter två års strid mellan EU-kommissionen och Tyskland har de två enats om att utländska bilförare i framtiden kommer att tvingas betala vägtullar på tyska vägar. Fler grannländer överväger dock rättsliga åtgärder mot den tyska vägtullen.
Medarbetare vid Tysklands säkerhetspolis häktad
30 nov - 2016
En anställd vid Tysklands säkerhetspolis har häktats misstänkt för att ha planerat ett bombdåd mot sin egen arbetsplats. Mannen, som delvis erkänt, ska enligt tidningen Süddeutsche Zeitung, ha gjort islamistiska uttalanden på nätet och läckt säkerhetsklassad information.
Tysk spionchef varnar för rysk valpåverkan
29 nov - 2016
Bruno Kahl, chef för tyska underrättelsetjänsten BND, varnar i en intervju med Süddeutsche Zeitung för att Ryssland kan komma att försöka påverka nästa års förbundsdagsval på samma sätt som man gjorde med det amerikanska presidentvalet.
Londonbanker vill flytta till Tyskland
15 nov - 2016
Tyska finansdepartementet får alltfler förfrågningar från banker som är baserade i Storbritannien och som överväger att flytta sin verksamhet till Frankfurt, Tysklands finansiella centrum, efter det brittiska beslutet att lämna EU. Det rapporterar Reuters.
Uppgifter: EU-talman Schulz kan bli utrikesminister
14 nov - 2016
Förbundskansler Angela Merkels tyska kristdemokrater ställde sig på måndagen bakom det socialdemokratiska koalitionspartiet SPD:s kandidat, utrikesminister Frank-Walter Steinmeier, till landets näste president. I tysk media spekuleras i att EU-parlamentets tyske socialdemokratiske talman Martin Schulz kan komma att ta över som utrikesminister efter Steinmeier.
Tyskland vill ha afrikansk ”Marshallplan”
14 nov - 2016
Tyskland uppmanar andra ekonomiskt starka länder att stödja en plan för att stärka ekonomierna i Afrika. Syftet är att skapa jobb och minska flyktingströmmen till Europa. Det rapporterar SVT.
Tyskland vill inte diskutera Turkiet-sanktioner
8 nov - 2016
http://www.svt.se/nyheter/utrikes/tyskland-vill-inte-diskutera-turkiet-sanktione…
Tyskland vill skicka tillbaka båtflyktingar
7 nov - 2016
http://www.svd.se/tyskland-vill-skicka-tillbaka-batflyktingar
Tysk minister vill frånta jihadister medborgarskap
4 nov - 2016
http://www.zeit.de/politik/deutschland/2016-11/terrorismus-thomas-de-maiziere-st…
Uppgifter: EU-klartecken till tysk vägtull
4 nov - 2016
http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/pkw-maut-eu-kommission-gibt-widerstand…
Tyska toppekonomer önskar Bremain
3 nov - 2016
https://www.theguardian.com/politics/2016/nov/02/prevent-brexit-or-face-politica…
Tyska poliser stängs av för högerextrema sympatier
1 nov - 2016
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6553125
Tysk flygstrejk ställs in
1 nov - 2016
http://www.svt.se/nyheter/utrikes/tysk-flygstrejk-stalls-in
Flera antiterrorräder i Tyskland
26 okt - 2016
http://www.svd.se/flera-antiterrorrader-i-tyskland-under-dagen
Homosexuella i Tyskland ska få upprättelse
25 okt - 2016
https://svenska.yle.fi/artikel/2016/10/25/homosexuella-i-tyskland-ska-fa-uppratt…
Enighet om en ny färdplan för fred i Ukraina
20 okt - 2016
https://svenska.yle.fi/artikel/2016/10/20/enighet-om-en-ny-fardplan-fred-i-ukrai…
Sverige sneglar på tyskt lärlingssystem
20 okt - 2016
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6543384
Högerextremist sköt ihjäl polis
20 okt - 2016
http://expo.se/2016/hogerextremist-skot-ihjal-polis_7168.html
Ukrainatoppmöte spikat
18 okt - 2016
Tyskland och Österrike vill förlänga gränskontroller – Sverige tvekar
14 okt - 2016
http://www.politico.eu/article/schengen-migration-germany-and-austria-call-for-e…
Ceta får klartecken i tysk domstol
13 okt - 2016
http://www.bundesverfassungsgericht.de/SharedDocs/Pressemitteilungen/DE/2016/bvg…
Tyskland vill förbjuda bensinbilar
12 okt - 2016
http://www.svd.se/tyskland-vill-forbjuda-bensinbilar
Talman Schulz kan bli förbundskanslerkandidat
10 okt - 2016
http://www.spiegel.de/politik/deutschland/martin-schulz-erhaelt-rueckenwind-fuer…
Tapp för tyska nationalister
6 okt - 2016
Tyskland släpper Erdoganfall
5 okt - 2016
http://www.spiegel.de/kultur/tv/jan-boehmermann-verfahren-wegen-erdogan-beleidig…
Tyska högerpopulister i rekordmätning
29 sep - 2016
http://www.n24.de/n24/Nachrichten/Politik/d/9202614/afd-erklimmt-neuen-hoechstwe…
Uppgifter: Merkel förbereder bankhjälp
28 sep - 2016
http://www.zeit.de/wirtschaft/2016-09/deutsche-bank-rettungsplan-finanzaufsichts…
Dramatisk ökning av främlingsfientligt våld i Tyskland
26 sep - 2016
http://www.spiegel.de/politik/deutschland/fluechtlinge-rechte-gewalt-gegen-ausla…
Högerextremism hotar Tysklands återförening
23 sep - 2016
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6522027
Socialdemokrater för och mot handelsavtal
20 sep - 2016
http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/ttip-und-freihandel/mehrheit-lehnt-ceta-be…
Centralbank varnar för tysk inbromsning
20 sep - 2016
http://www.svd.se/centralbank-varnar-for-tysk-inbromsning
Hundratusentals tyskar protesterade mot TTIP
19 sep - 2016
Runt om i Tyskland pågår stora demonstrationer mot EU:s föreslagna frihandelsavtal med USA och Kanada, TTIP respektive Ceta. Hundratusentals demonstranter deltar i protesterna i Berlin, Hamburg, Köln och Frankfurt. Det skriver SvD. >>>
http://www.svd.se/hundratusentals-tyskar-protesterar-mot-ttip
Vänstern och nationalister framåt i Berlin
19 sep - 2016
Arbete att få flyktingar i jobb utan resultat
15 sep - 2016
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6517137
Ökande barnfattigdom i Tyskland
14 sep - 2016
http://www.euractiv.de/section/eu-innenpolitik/news/kinderarmut-in-deutschland-z…
Hökmark: Tyskt intresse för rysk gas har svalnat
8 sep - 2016
http://www.dn.se/arkiv/nyheter/tyska-intresset-har-svalnat/
Besviken Merkel efter svidande resultat i tyska delstatsvalet
6 sep - 2016
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6510439
Tyskar vill inte se Merkel som förbundskansler igen
2 sep - 2016
Deutsche Welle
Hollande kovänder - ökar biståndet
2 sep - 2016
Euractiv
Tyskland och Italien: De som fått avslag måste åka hem
1 sep - 2016
Deutsche Welle
Prognos efter brexit: Tysk export tappar fart
30 aug - 2016
Ekot
Tyskland kräver mer av Facebook
30 aug - 2016
The Guardian
Tyskar uppmanas bunkra för kris och krig
22 aug - 2016
Ekot
Tyskar och fransmän tävlar om brittiska banker
19 aug - 2016
Financial Times
Tyskland kan delvis förbjuda burka
19 aug - 2016
SVT
Tyska sossar beslutar om frihandelsavtal
18 aug - 2016
Frankfurter Rundschau
Turkiet tillbakavisar tyska anklagelser terroriststöd
17 aug - 2016
Reuters
Tyska centralbanken vill se höjd pensionsålder på sikt
16 aug - 2016
EUobserver
Tunga frågor väntar Angela Merkel
15 aug - 2016
Deutsche Welle
Tyska armén vill rekrytera soldater från EU-länder
15 aug - 2016
Deutsche Welle
Experter: Tyska förslag på terroråtgärder är röstfiske
12 aug - 2016
SvD
Tyskland kan skärpa terrorlagar och förbjuda burka
11 aug - 2016
SVT
EU-granskning försenar Vattenfalls brunkol-affär
9 aug - 2016
SVT
Industriproduktionen steg i Tyskland
8 aug - 2016
SvD
Turkiet kallar upp tysk diplomat
2 aug - 2016
http://www.svt.se/nyheter/utrikes/turkiet-kallar-upp-tysk-diplomat-1
Flyktingfrågan eldar på konflikter i tyska regeringen
2 aug - 2016
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6485502
Tillslag i städer i Tyskland
28 jul - 2016
http://www.svt.se/nyheter/utrikes/tillslag-i-stader-i-tyskland
Misstänkt självmordsbomb i Tyskland
25 jul - 2016
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6481153
Tysk proteströrelse startar parti
19 jul - 2016
http://www.zeit.de/politik/deutschland/2016-07/fddv-lutz-bachmann-pegida-partei
Pojke med yxa gick till attack på tåg i Tyskland
19 jul - 2016
http://www.svt.se/nyheter/utrikes/man-med-yxa-gick-till-attack-pa-tag-i-tyskland
Tyskland redo ta ansvar för säkerheten i EU
15 jul - 2016
https://svenska.yle.fi/artikel/2016/07/14/tyskland-redo-ta-ansvar-sakerheten-i-e…
Tysk högerpopulist utesluts ur parti
14 jul - 2016
http://www.svt.se/nyheter/utrikes/tysk-hogerpopulist-utesluts-ur-parti
Antal tyska partimedlemmar halverat
12 jul - 2016
http://www.zeit.de/politik/deutschland/2016-07/parteien-mitgliederschwund-spd-ve…
Över 120 poliser skadade i kravaller i Berlin
11 jul - 2016
http://www.svd.se/120-poliser-skadade-i-demonstrationer-i-berlin
OECD: Tyska jobbundret snart slut
8 jul - 2016
http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/oecd-arbeitslosigkeit-in-deutschland-s…
Maktkamp bland tyska högerpopulister
8 jul - 2016
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6468961
Flyktingströmmen till Tyskland avtar påtagligt
6 jul - 2016
http://www.faz.net/aktuell/politik/fluechtlingskrise/neue-zahlen-es-kommen-kaum-…
Medieuppgift: Tyskland vill bli av med Juncker
4 jul - 2016
http://www.thetimes.co.uk/edition/brexit-2016/berlin-tells-gloating-juncker-go-q…
Tysk vice-kansler vill ge unga britter medborgarskap
4 jul - 2016
http://www.spiegel.de/politik/deutschland/brexit-sigmar-gabriel-fordert-doppelte…
Tysk vänsterpolitiker vill ha rödgrön regering
30 jun - 2016
http://www.stern.de/politik/deutschland/gregor-gysi---historisches-fenster-fuer-…
IMF väntas sänka tillväxtprognos för Tyskland
30 jun - 2016
http://www.svd.se/imf-vantas-sanka-tyskland-prognos
Politisk extremism ökar i Tyskland
29 jun - 2016
http://www.svt.se/nyheter/utrikes/politisk-extremism-okar-i-tyskland
Merkel utmanas av socialdemokrater i Rysslandsfråga
23 jun - 2016
http://www.ft.com/cms/s/0/66076082-386c-11e6-a780-b48ed7b6126f.html
Yngre radikaliserade tyskar ska övervakas
23 jun - 2016
http://www.svd.se/yngre-radikaliserade-ska-overvakas
Tysk domstol avslår Erdogans begäran
22 jun - 2016
SVT
Turkiet hindrar välutbildade syrier lämna landet
21 jun - 2016
Die Zeit
Demonstrationer mot rasism på olika håll i Tyskland
20 jun - 2016
Yle
EU-åtgärder mot tyska och franska minimilöner
16 jun - 2016
Tyska politiker mordhotas av turkiska nationalister
16 jun - 2016
SvD
Tysklands vicekansler liknar AfD vid nazister
14 jun - 2016
SvD
Tusentals asylsökande stämmer tyska staten
13 jun - 2016
SvD
Tyska parlamentariker hotas efter omröstning om folkmord
13 jun - 2016
Ekot
Rekordstort tyskt handelsöverskott
10 jun - 2016
SvD
Missnöje mot ryska sanktioner i Frankrike och Tyskland
9 jun - 2016
Yle
Tyskland: Färre brott av migranter och flyktingar
9 jun - 2016
SVT
Tysklands president ställer inte upp för omval
7 jun - 2016
Ekot
Turkiska protester efter tyskt folkmordsbeslut
3 jun - 2016
Ekot
Tyska förbundsdagen erkänner folkmord
2 jun - 2016
Turkiet varnar Tyskland för folkmordsomröstning
1 jun - 2016
Financial Times
Nya misstänkta sexövergrepp i Tyskland
1 jun - 2016
SVT
Tysk regeringskoalition under 50 procent
31 maj - 2016
Der Spiegel
Tyska aktivister planerar dra EU-handelsavtal inför domstol
31 maj - 2016
Financial Times
Tysk S-ledare håller inte med Merkel om TTIP
30 maj - 2016
Der Spiegel
Hollande och Merkel i gemensam försoningsgest
30 maj - 2016
Yle
Politiskt motiverat våld ökar i Tyskland
24 maj - 2016
Der Spiegel
Trots avslag – hälften stannar kvar
19 maj - 2016
Politico
Tyska byggarbetare får mer lön
18 maj - 2016
Der Spiegel
Tysk domstol dömer ut delar av Erdogan-dikt
18 maj - 2016
BBC
Ny tysk klagan mot ECB-åtgärder
17 maj - 2016
Financial Times
Demonstration vid Vattenfalls kraftverk i Tyskland
16 maj - 2016
Yle
Tyskland begränsar möjligheterna att söka asyl
16 maj - 2016
Ekot
Färre tyskar anser att islam är en del av Tyskland
12 maj - 2016
FAZ
Tyskland fortsätter kontrollera gränserna
12 maj - 2016
Yle
Erdoğan vill se rättsliga åtgärder mot mediechef som skrattade åt dikt
11 maj - 2016
The Guardian
Betydligt färre asylsökande i Tyskland
10 maj - 2016
Die Zeit
Pegida-grundare dömd för hets mot folkgrupp
4 maj - 2016
Ekot
Tyskt parti cementerar anti-islamism
3 maj - 2016
FAZ
Tyskland tar steg mot EU-armé
3 maj - 2016
Financial Times
Fem procents löneförhöjning i Tyskland
2 maj - 2016
Yle
Tyskland skärper kraven för socialbidrag
2 maj - 2016
Ekot
Strejk slår ut tysk flygtrafik – 87000 drabbas
27 apr - 2016
SVT
Tyskland uppges satsa miljarder på elbilar
26 apr - 2016
SvD
Oväntat trögt för tysk privat sektor
25 apr - 2016
SvD
Strejkvarsel hotar europeisk flygtrafik
25 apr - 2016
SvD
Tusentals tyskar i protest mot TTIP
25 apr - 2016
BBC
Belgien avvisar tyskt krav att stänga kärnkraftverk
21 apr - 2016
The Guardian
Pegida-grundaren inför rätta för hets mot folkgrupp
20 apr - 2016
Ekot
Tyskt regeringsparti: Nästa ECB-chef måste vara tysk
19 apr - 2016
Die Welt
Tyskland inleder process mot komiker som drev med Turkiets president
18 apr - 2016
Euractiv
Nya tyska antiterrorlagar på gång
15 apr - 2016
SVT
Rekordlågt stöd för tyska socialdemokrater
12 apr - 2016
Der Spiegel
Storstrejk i tysk stålindustri
12 apr - 2016
SvD
Paris och Berlin vill svartlista skatteparadis
12 apr - 2016
Financial Times
Turkiet ber Tyskland åtala komiker
12 apr - 2016
The Guardian
Majoritet tyskar mot EU:s Turkietavtal
8 apr - 2016
Die Zeit
Tyskland till motangrepp mot rysk propaganda
7 apr - 2016
Yle
Tyskland vill upphäva gränskontroll mot Österrike
6 apr - 2016
Süddeutsche Zeitung
Två av tre tyskar vill ha nationella gränser
5 apr - 2016
Süddeutsche Zeitung
Tysklands inrikesminister överväger migrationsavtal även i Nordafrika
4 apr - 2016
Der Tagesspiegel
Gröna och kristdemokrater i gemensam regering
4 apr - 2016
Ekot
Tyskland försvarar satirsång
31 mar - 2016
Financial Times
Juncker ogillar turkisk klagan på satirsång
30 mar - 2016
Musikvideon
Turkiet klagar på tysk TV-parodi
30 mar - 2016
Financial Times
Två miljoner kom till Tyskland
22 mar - 2016
Süddeutsche Zeitung
Tyskt kärnkraftsbeslut prövas i rätten
15 mar - 2016
Yle
Nedstämd Merkel om resultaten i delstatsvalen i Tyskland
15 mar - 2016
Ekot
Högerpopulister vinner mark i tyska delstatsval
11 mar - 2016
Ekot
Irakier återvänder från Tyskland
11 mar - 2016
SvD
Tyska delstater planerar stämma belgiskt kärnkraftverk
9 mar - 2016
EUbusiness
Kommunal framgång för högerparti chockar Tyskland
8 mar - 2016
Ekot
Tyska banker uppmanas hamstra kontanter
8 mar - 2016
SvD
Majoritet tyska vill strypa EU-bidrag
4 mar - 2016
Die Welt
EU-domstolen: Länder kan beordra vissa flyktingar var de ska bo
2 mar - 2016
EUbusiness
Tyskland: Ytterhögerparti inför rätta
1 mar - 2016
Yle
Marocko ska ta tillbaka migranter från Tyskland
1 mar - 2016
Politico
Tyskland pressar Nordafrika om migranter
29 feb - 2016
SvD
Fler än 130 000 asylsökande försvunna
26 feb - 2016
Süddeutsche Zeitung
Skärpta asylregler i Tyskland
26 feb - 2016
Yle
Tyskland räknar med 3,6 miljoner flyktingar
25 feb - 2016
Süddeutsche Zeitung
Tyskland pressas av flyktingkrisen
24 feb - 2016
SvD
”Vidrigt och avskyvärt” – hatet chockar Tyskland
23 feb - 2016
SvD
Tysk minister kräver granskning av nytt högerpopulistiskt parti
23 feb - 2016
Politico
Tysk ilska mot Österrike
22 feb - 2016
SvD
Åldrande tyskar ger finansiellt skräckscenario
12 feb - 2016
Die Welt
Högerextrema brott på stark uppgång Tyskland
11 feb - 2016
Die Zeit
Tysklands och Frankrikes centralbankschefer önskar finansdepartement för euron
8 feb - 2016
Die Zeit
Anklagelser om skattefusk i fransk-tyskt fläskkrig
5 feb - 2016
LRF Brysselnytt
Tyskt flyktingmottagande kan kosta närmare en halv biljon
1 feb - 2016
Der Zeit
Systerparti hotar Merkels flyktingpolitik med domstol
27 jan - 2016
Der Spiegel
Rekordstöd för tyska högerpopulister
26 jan - 2016
Handelsblatt
Sämre affärsklimat i Tyskland
26 jan - 2016
SvD
Gaspistol och pepparsprej mot rädsla i Tyskland
25 jan - 2016
Yle
Tyskland kan införa flyktingtak
21 jan - 2016
SvD
EU-länder planerar gemensamma gränskontroller
18 jan - 2016
Süddeutsche Zeitung
Tysk ekonomi går bättre än väntat
15 jan - 2016
SvD
Merkel hotas av myteri
14 jan - 2016
Financial Times
Tyska lagförslag för lättare avvisning
13 jan - 2016
BBC
Tyskland skickar tillbaka flyktingar till Österrike
12 jan - 2016
BBC
Polen kallar upp tyske ambassadören
11 jan - 2016
Financial Times
Tysk delstat oroas för danskt transportöransvar
8 jan - 2016
Politiken
Cameron söker tyskt stöd för EU-förändring
7 jan - 2016
BBC
Sverige; Danmark och Tyskland kallas in för EU-samtal
6 jan - 2016
EUbusiness
Tysk ilska över belgiskt kärnkraftverk
16 dec - 2015
The Guardian
Tysk S-ledare omvald med oväntat låga siffror
14 dec - 2015
Ekot
Tyskland hotar med EU-domstol för insättningsgaranti
9 dec - 2015
Financial Times
Tyskt parti kan förbjudas
9 dec - 2015
Euractiv
Närmare en miljon flyktingar i Tyskland
8 dec - 2015
The Guardian
Tyskland skärper asylregler
4 dec - 2015
SvD
Tyskland planerar avveckla brunkolen
30 nov - 2015
Ekot
1 200 tyska militärer ska sättas in mot IS
30 nov - 2015
SvD
Tyskland och Österrike söker sätt att minska invandring
27 nov - 2015
Euractiv
Tyskland hjälper Grekland hitta skattesmitare
26 nov - 2015
The Guardian
Tyskland förlänger gränskontroller
13 nov - 2015
Tyska regeringen enig om spionagebegränsningar
13 nov - 2015
De tyska regeringspartierna har kommit överens om att förbjuda landets underrättelsetjänst BND att övervaka EU-partner och bedriva företagsspionage.
Der Spiegel
Tysklands ekonomi fortsatt stark - trots flyktingkrisen
13 nov - 2015
Ekot
Tyskar parlamentariker saknar insyn i TTIP-förhandlingar
12 nov - 2015
Süddeutsche Zeitung
Tyska regeringen utan koll på antalet flyktingar
12 nov - 2015
Süddeutsche Zeitung
Tyskland kan hejda familjeförening
12 nov - 2015
SvD
Flyktingkostnaden kan fördubblas i Tyskland
12 nov - 2015
Euractiv
Tyskland vill ändra asylregler för syrier
11 nov - 2015
SVT
Attentat mot flyktingboenden i Tyskland har fyrdubblats
5 nov - 2015
Die Welt
Bayerska kristdemokrater förbereder klagomål mot landets flyktingpolitik
4 nov - 2015
FAZ
Attentat mot asylboenden ökar starkt i Tyskland
4 nov - 2015
SvD
Invandring kan göra Storbritannien störst
30 okt - 2015
The Telegraph
Flyktingkrisen rubbar tysk partikonstellation
30 okt - 2015
Financial Times
Tysklands utrikesminister får grekisk utmärkelse
27 okt - 2015
Ekathimerini
Bayernledare ställer ultimatum till Merkel
27 okt - 2015
Der Spiegel
Vattenfall avvecklar tysk brunkol
27 okt - 2015
SvD
Tysklands Europaminister vill lära av Sverige
27 okt - 2015
SvD
Högerpopulistiska vindar i Tyskland
26 okt - 2015
Yle
Österrikisk polis oroas inför stängt Tyskland
26 okt - 2015
EUobserver
Tuffare asylrätt i Tyskland snarare än väntat
23 okt - 2015
Die Zeit
Tyskland expanderar bredband
22 okt - 2015
Senast 2018 ska alla tyska hushåll ha tillgång till en bredbandsuppkoppling. Delstaterna från 2,7 miljarder euro extra för att klara uppgiften.
Euractiv
Tysk vapenexport ökar
20 okt - 2015
Die Zeit
Lågt stöd för Merkel
20 okt - 2015
Tagesspiegel
Tysk Facebookutredning
20 okt - 2015
EUbusiness
Pegida fyller ett år
20 okt - 2015
The Guardian
Tyskland snabbar på asylprocessen
16 okt - 2015
SvD
Tysk spionskandal fördjupas
16 okt - 2015
https://euobserver.com/political/130691