Ukraina
Senast uppdaterad: 30 mars 2023
Här nedan finner du allt Europaportalen har skrivit om Ukraina.
Här nedan finner du allt Europaportalen har skrivit om Ukraina.
USA håller på att få slut på tid och pengar för att hjälpa Ukraina att bekämpa sitt krig mot Ryssland, varnade tjänstemän i Vita huset på måndagen, rapporterar Reuters. President Joe Biden bad i oktober kongressen om nästan 106 miljarder dollar för att finansiera ambitiösa planer för Ukraina, Israel och USA: s gränssäkerhet, men republikaner som kontrollerar kammaren avvisade med liten majoritet paketet.
Ryska styrkor anfaller Avdijivka i östra Ukraina från två nya håll i sina försök att erövra den nästan omringade staden, som utsatts för intensiva angrepp under de senaste månaderna, rapporterar TT/GP. "Att man prövar nya vägar bevisar att fienden har fått i uppdrag att till varje pris inta staden", säger Vitalij Barabasj, chef för stadens militäradministration till statliga medier.
Samtidigt uppger Storbritanniens militära underrättelsetjänst att Ryssland aldrig tidigare lidit så stora förluster i kriget i Ukraina som under november, rapporterar Yle. Varje dag stupar eller såras över 900 ryska soldater.
Vid nästa veckas EU-toppmöte väntas medlemsländernas högsta politiska ledare ta ställning till kommissionens förslag att låta Ukraina inleda formella förhandlingar om att gå med i unionen. Alla EU-länder har veto i frågan och i går söndag upprepade den ungerske premiärminister Viktor Orbán på sitt tidigare motstånd mot att godkänna sådana förhandlingar.
"Det är uppenbart att kommissionens förslag om Ukrainas EU-tillträde är ogrundat och illa förberett. Det finns ingen plats för det på EU-toppmötets dagordning i december", twittrade Orbán som menar att medlemskapsförhandlingar med Ukraina inte ligger i "Ungerns intresse".
Anonyma EU-tjänstemän som Politico pratat med oroas för att Orbáns utspel inte längre är en "politisk teater" i syfte att tvinga till sig EU-pengar som blockerats till Ungern med hänvisning till brister i landets demokrati. De menar att Viktor Orbán nu kommer få svårt att backa från sitt hot om att lägga veto mot Ukrainas medlemskapförhandlingar i nästa veckas EU-toppmöte.
Nu är det viktigare än någonsin för väst att skicka vapen till Ukraina. Det säger Rysslandsexperten Inga Näslund.
– Att säga att Ukraina håller på att förlora underminerar stödet, säger hon till SvD.
Nato lovar långtida stöd till Ukraina och hoppas på snar leverans av F16-plan.
– Vi är de facto på väg att bli en Natoarmé, konstaterar Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba, enligt TT/SvD.
Slovakiska lastbilsförare kommer att blockera den viktigaste gränsövergången till Ukraina från och med fredag, enligt landets lastbilsförarorganisation UNAS och ansluter sig därmed till polska protester, uppger Reuters. Polska och slovakiska lastbilsförare klagar på att ukrainska lastbilsförare erbjuder billigare priser för sina tjänster och även transporterar varor inom EU, snarare än bara mellan unionen och Ukraina.
Marianna Budanova, hustru till Kyrylo Budanov, som är chef för Ukrainas militära underrättelsetjänst, har utsatts för ett förgiftningsförsök med tungmetaller, rapporterar TT/SvD, som hänvisar till nyhetsbyrån AFP.
Budanova, som är rådgivare till Kievs borgmästare Vitalij Klitjko, uppges nu vårdas på sjukhus. Enligt en talesperson för landets militära underrättelsetjänst misstänks Ryssland ligga bakom.
Natochefen Jens Stoltenberg hade hoppats kunna välkomna Sverige som det 32:a medlemslandet under veckans Natomöte, men icke. I stället får utrikesminister Tobias Billström återigen möta Turkiets utrikesminister för att understryka det svenska Natomedlemskapets betydelse för Sverige och försvarsalliansens medlemmar. – Det är viktigt att Sverige blir fullvärdig medlem av Nato, säger utrikesminister Tobias Billström.
Han var Ukrainas hjälte. I dag kämpar president Zelenskyj med motgångar: Dödläge vid fronten, importkonflikter med Polen och kritik på hemmaplan, rapporterar DN.
Det går att överföra pengar, mellan två till fyra miljarder euro per år av så kallade “oväntade vinster”, från den ryska centralbankens frysta tillgångar i EU som betalning för återuppbyggnaden av det som Ryssland förstört genom sin olagliga krigföring i Ukraina. Det menar Kommerskollegiums generaldirektör Anders Ahnlid i ett inlägg på Europakommentaren. Han, som lett en EU-grupp experter i frågan, noterar med tillfredsställelse att stats- och regeringschefer i G7 bestämt att de ryska tillgångarna ska kunna hållas frysta till “Ryssland betalt vad man är skyldig för Ukrainas återuppbyggnad”. Samtidigt menar Ahnlid att arbetet för andra och “mer omfattande lösningar” bör intensifieras. Enligt Världsbanken kan en återuppbyggnad kosta omkring 410 miljarder dollar totalt.