Senast uppdaterad: 30 november 2022
Mest lästa artiklar i ämnet
Artiklar i ämnet
Ungerns EU-ordförandeskap ifrågasätts – men inte av Sverige
Europaparlamentet röstade på torsdag om att ifrågasätta Ungerns EU-ordförandeskap nästa år – och får uppbackning från tyskt håll. Men Sveriges EU-minister Jessika Roswall (M) håller inte med. – Vi har ett roterande ordförandeskap, det står inskrivet i fördraget att det ska vara på detta vis. Jag förutsätter att alla ordförandeskap driver hela unionens intressen och det ser jag ingen anledning att betvivla att andra länder också gör, sade hon till Altinget.
Parlamentet vill stoppa kommande ungerskt ordförandeskap – SD sade nej
En stor majoritet av EU-parlamentet ställde sig på torsdagen bakom kravet på att Ungern inte ska få inneha ordförandeskapet i ministerrådet hösten 2024, samt att EU-pengar till Ungern ska vara fortsatt frysta. Detta med hänvisning bland annat till att Ungern inte följer EU:s lagar och inte lever upp till de värden som EU anger i sitt fördrag. De svenska ledamöterna ställde sig alla bakom resolutionen om Ungern förutom Sverigedemokraterna och vilden Lundgren som röstade emot den. Även alla i Sverigedemokraternas partigrupp – nationalkonservativa ECR, samt ytterhögergruppen ID – röstade emot resolutionen om Ungern. Den antogs med röstsiffrorna 442 för, 144 mot och 33 nedlagda röster.
EU-parlamentet redo agera mot ungerskt ordförandeskap
Fem av partigrupperna i Europaparlamentet är överens om att Ungern inte bör få vara ordförande för ministerrådet nästa år. De flaggar för att parlamentet kan agera på egen hand om rådet inte gör det. – Vi är inte tvungna att jobba ihop med ett ordförandeskap, sade nederländska Sophie In ’t veld från liberala Renew Europe gruppen.
Irritation i EU när Grekland sätter sanktioner i limbo
Ungern har i stort sett varit ensamt i EU om att motsätta sig sanktioner mot Ryssland. Men nu får landet sällskap av Grekland, skriver Politico/Omni. EU är i färd att ta fram sitt elfte sanktionspaket sedan starten av den ryska invasionen. Den här gången riktar sig inte unionen direkt mot Ryssland, istället vill man komma åt länder som hjälper Moskva att kringgå ekonomiska sanktioner. Men både Ungern och Grekland vill att företag från deras länder stryks från Kyivs lista över ”krigssponsorer”, som bland annat innehåller flera europeiska företag.
EU-politiker söker “lämplig lösning” mot ungerskt EU-ordförandeskap
På hösten nästa år är det meningen att den ungerska regeringen ska ta över ministerrådets ordförandeskap, en uppgift som Sverige just nu innehar. Men inför Europaparlamentets möte i nästa vecka ifrågasätter företrädare för en majoritet av partigrupperna, från vänstergruppen till konservativa och kristdemokratiska EPP, hur Ungern på ett trovärdigt sätt kan leda rådet med tanke på landets bristande efterlevnad av EU-lagstiftning och unionens värderingar. I ett förslag till uttalande som ska behandlas på onsdagen uppmanar man rådet att “hitta en lämplig lösning så snart som möjligt” annars kan parlamentet “vidta lämpliga åtgärder”.
Orbáns utspel om svenskt Nato-medlemskap bemöttes av Stoltenberg
Ungerns premiärminister Viktor Orbán beskriver relationerna mellan Sverige och Ungern som ”fruktansvärt dåliga”, rapporterar Ekot. ”Vi vill inte importera konflikter till Nato,” sa Orbán i ett uttalande under Qatar Economic Forum på tisdagen. Ungern ratificerade Finlands inträde i försvarsalliansen i mars, men har dröjt med beslut om Sveriges ansökan. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg svarade på Orbáns uttalande: ”Jag uppmanar att Sverige ratificeras av Natos alla medlemsländer, det har jag gjort hela tiden.”
Viktor Orbáns varning till EU: Kan inte utföra uppdraget
Ungerns premiärminister Orbán menar att EU inte längre klarar av att leva upp till målet om fred och välstånd och ifrågasätter vad den Europeiska unionen då är. Om inte frågan får ett svar så är unionens dagar räknade, varnade Orbán vid ett framträdande förra veckan, rapporterar Expressen.
Svartlistad ungersk författare: Nationalismen missbrukas
Först ströps mediernas och kulturens frihet. Sedan universitetens. För László Upor har utvecklingen i Ungern lett till att han svartlistats och förlorat jobbet, rapporterar SvD.
På ytan ser Ungern ut att vara ett fantastiskt kulturland. Regimen öser pengar över kulturen, och på pappret finns konstnärlig frihet. Konstnärer kastas inte i fängelse på grund av sitt arbete. Det är inte heller så att misshagliga kulturverksamheter stängs ner av regimen; i stället kvävs de, säger László Upor.
– De blir inte förbjuda. Metoden är att låta kulturverksamheter vara orörda, men att strypa deras resurser samtidigt som man bygger upp parallella verksamheter med enorm finansiering, säger László Upor som menar att "nationalismen missbrukas på väldigt destruktivt sätt".
Ungern backar – godkänner juridisk reform
Ungern fattade på onsdagen beslutet att avpolitisera sitt rättsväsende i ett försök att blidka EU-kommissionen för att få loss pengar som frusits på grund av oro över landets bristande respekt för rättsstaliga principer. Men EU-kommissionens vicepresident Vera Jourová kommenterade att detta bara är ett första nödvändigt steg, rapporterar Bloomberg.
Ungern uppges närmare överenskommelse med EU
Ungern uppger att landet har närmat sig en lösning när det det gäller de juridiska reformer som EU kräver för att Ungern ska ska få del av miljarder euro i olika stöd, rapporterar AFP/Omni.