Digitala nationella prov försenas efter EU-dom
2 mar
De digitala nationella proven som var tänkta att införas i Sverige 2023 blir försenade. Anledningen är den så kallade Schrems II-domen från EU-domstolen som underkände EU:s dataskyddsavtal med USA, skriver TT/GP.
Nya EU-mål för arbetsmarknad och fattigdom väntas
26 feb
Den 3 mars väntas EU-kommissionen lägga fram sin handlingsplan för att förverkliga den så kallade europeiska pelaren för sociala rättigheter. Enligt nyhetsbrevet BOSTU väntas minst tre mål för 2030 presenteras; en sysselsättningsgrad på 78 procent, mer fortbildning för vuxna och 15 miljoner färre personer än i dag ska ligga i riskzonen för fattigdom.
Malmöskolor får EU-stöd
11 jan
Europeiska investeringsbanken har tecknat ett låneavtal på 1 600 miljoner kronor med Malmö stad till stöd för en förbättring av skolor och förskolor. Lånet ska användas för nybyggnation, renovering av byggnader och utbyggnad av flera skollokaler i Malmö.
Ungerska protester mot regeringskontroll av universitet
7 sep - 2020
Runt 8 000 personer demonstrerade på söndagen i den ungerska huvudstaden Budapest mot regeringens planer att ta över ledningen för teater- och filmuniversitetet SZFE, rapporterar BBC. Det är den sjunde institutionen där regeringen överför kontrollen till privata stiftelser där styrelsen utses av regeringen, enligt BBC. Tidigare har det ansedda Centraleuropeiska universitet CEU tvingats lämna Ungern.
”Elimineringen av SZFE-universitetets självbestämmanderätt är det senaste kapitlet i den systematiska undermineringen av akademisk frihet i Ungern”, skriver CEU i ett uttalande.
Arbetsmarknadsminister: Mer utbildning ett måste
11 jun - 2020
Coronakrisen har visat på ett ökat behov av välutbildad arbetskraft i EU. Det är en av slutsatserna efter att arbetsmarknadsministrarna i EU möttes i en informell videokonferens på tisdagen.
– En motståndskraftigare ekonomi i EU kräver en mer kvalificerad arbetskraft. Vi måste därför satsa brett på utbildning, särskilt kompetensutveckling och omskolning för arbetare och anställda i hela EU, sade mötesordförande Josip Aladrović, Kroatiens arbetsmarknads- och pensionsminister i ett uttalande efter mötet.
Sverige har femte största offentliga sektorn i EU
28 feb - 2020
Den offentliga sektorn i Sverige utgjorde knappt hälften, 49,8 procent, av den samlade bruttonationalprodukten under 2018. Det är den femte högsta andelen i EU. Det visar en sammanställning från Eurostat. Störst offentlig sektor hade Frankrike. Med 6,9 procent av de svenska offentliga utgifterna lade Sverige störst andel på utbildning.
Besök Europaportalens temasida för att se hur alla EU-länder fördelar sina skattemedel.
Protester mot ny ungersk läroplan
10 feb - 2020
Den ungerska nationalkonservativa regeringen har uppdaterat landets läroplan för grundskoleelver.
”[Läroplanen] stärker den nationella identiteten, introducerar nationell kultur, kristna kulturella värderingar, nationella traditioner, ungersk konst och ungerska språket, sade statssekreterare Zoltán Maruzsa med ansvar för utbildningsfrågor, enligt regeringens hemsida.
I samband med uppdateringen har två ungerska lärarförbud protesterat mot uppdateringen av läroplanen.
”Det är problematiskt om ett ramverk för utbildning grundas på ideologi snarare än professionella principer”, heter det i ett uttalande från lärarförbundet PDSZ, rapporterar Reuters.
Svensk utbildningsminister vill lära av andra EU-länder
8 nov - 2019
– Vi har aldrig förut haft ett möte där utbildnings- och finansministrarna sitter tillsammans. Jag ser det som ett tecken på att det finns ett intresse för utbildningens betydelse för hur ekonomin funkar, sade utbildningsminister Anna Ekström (S) inför fredagens möte i Bryssel.
Hon sade även att Sverige kan ha mycket att lära av andra EU-länder där utbildningssystemen gett bättre resultat i Pisa-testerna där Sverige halkat ned.
– Vi har allt att vinna på att lära oss mer. Vi har mycket att lära oss av exempelvis de polska eller tyska delstaternas utbildningssystem som visar ganska stora framsteg, sade Ekström.
Engelska störst – men var tredje elev pluggar franska
25 sep - 2019
Var tredje gymnasieelev i EU läser franska som ett andra språk. Sedan följer tyska 23 procent av eleverna och spanska 17 procent. Men störst av alla andrahandsspråk var engelskan som studerades av 98 procent av eleverna. Det rapporterar Eurostat inför Europeiska språkdagen på torsdag.
EU-mål om hög utbildning uppnått
29 apr - 2019
EU har som mål att minst 40 procent av 30-34-åringar ska ha en universitetsutbildning år 2020. Det målet nådde man redan i fjol med en andel på 40,7 procent, visar uppgifter från Eurostat. Det andra utbildningsmålet till 2020 – att högst tio procent av unga ska hoppa av grundskolan i förtid – låg dock under 2018 på 10,6 procent. Läs mer om EU:s alla så kallade 2020-mål här.
Sverige lade mest på utbildning i EU
15 mar - 2019
Med 6,8 procent av BNP var Sverige det land i EU som under 2017 lade störst andel av sin samlade ekonomi på utbildning, visar en sammanställning från Eurostat. I genomsnitt lade EU-länderna 4,6 procent av BNP på utbildning.
EU-mål om utbildning uppnått i förtid
24 jan - 2019
År 2020 har EU som mål att minst 40 procent av alla 30-34-åringar ska ha en universitetsutbildning. Det målet uppnåddes dock redan 2017, visar färska siffror från Eurostat. Högst andel universitetsutbildade hade Litauen, Sverige låg på plats fem.
Svenska studenter får minst lärartid i Europa
1 nov - 2018
Trots att bland annat humaniora har fått mer resurser har den lärarledda tiden för studenter på universitet och högskolor inte ökat visar en rapport från Universitetskanslersämbetet . Sverige ligger i botten i Europa när det gäller antalet timmar som studenter har med lärare, skriver SvD. Undersökningen bekräftar en tidigare studie som visar att studenter i Sverige ges i snitt tio timmar lärarledd tid i veckan vilket är minst bland de undersökta 28 europeiska länderna.
Norge förbjuder burka och niqab i skolor
6 jun - 2018
I Norge röstade Stortinget sent på tisdagskvällen för ett förbud att i undervisningssituationer bära plagg som helt eller delvis täcker ansiktet, rapporterar Ekot.
Förbudet mot till exempel burka och niqab gäller i princip alla norska skolor och utbildningsinstitutioner som universitet och högskolor.
EU hypernära utbildningsmål
25 apr - 2018
Till år 2020 vill EU att minst 40 procent alla mellan 30 och 34 år ska ha en universitetsutbildning eller motsvarande. I fjol var den andelen 39,9 procent. För kvinnor har målet redan nåtts (44,9 procent) medan männen har en bit kvar (34,9 procent). I Sverige var den genomsnittliga siffran 51,3 procent. Det framgår från statistik från Eurostat publicerad på onsdagen.
Pisa: Sverige i botten på att utbilda invandrade elever
20 mar - 2018
Gapet mellan invandrade och infödda elevers prestation på Pisaprovet är större i Sverige än i många andra länder, visar en ny rapport. Samtidigt är studiemotivationen hög bland invandrade elever. Det skriver SvD.
Bristande kompetens ett hinder för många
21 nov - 2017
Under mottot “upptäck din talang” har EU-kommissionen denna vecka en kampanj för att få fler att börja en yrkesutbildning. EU-kampanjen för yrkesutbildning välkomnas av den partssammansatta intresseorganisationen WorldSkills Sverige.
– Behovet av kvalificerad yrkesutbildad arbetskraft kommer att vara mycket stort på den framtida arbetsmarknaden, både i Sverige och i Europa, sade Pontus Slättman, vd WorldSkills Sverige i ett uttalande. En av fyra vuxna i Europa har svårt att hitta ett jobb eller att komma vidare i sitt yrkesliv som en följd av bristande kompetens.
EU-vision inför Göteborgsmöte: Ökad rörlighet över gränserna
14 nov - 2017
– År 2025 skulle vi kunna leva i ett Europa där inga gränser hindrar utbildning och forskning och där det normala är att studera eller arbeta en tid i ett annat EU-land, sade EU:s sysselsättningskommissionär Jyrki Katainen när kommissionen lade fram sin vision för ett europeiskt utbildningsområde på tisdagen.
Idéerna ska tas upp på det sociala toppmötet i Göteborg 17 november.
Bättre svenskt skolresultat – men mycket återstår
9 nov - 2017
Efter flera år med allt sämre skolresultat har de svenska resultaten förbättrats konstaterar EU-kommissionen i en ny mätning för 2016. Sverige ligger bättre än EU-snittet på de flesta punkter, dock inte i naturvetenskap. Andelen svenska 15-åringar som underpresterar ligger på 21,6 procent vilket är sämre än EU-snittet.
Klyftan mellan inrikes och utrikes födda nämns också som en stor utmaning i Sverige.
Kommissionen konstatera att ungas skolresultat överlag i mångt och mycket beror på den socio-ekonomiska bakgrunden.
Europeiska universitetet i Sankt Petersburg på fallrepet
16 okt - 2017
Myndigheterna i Ryssland hotar med att stänga ett av landets bästa privata universitet. Både studerande och lärare försöker nu rädda vad som räddas kan, rapporterar Yle.
Danmark och Sverige spenderar mest på utbildning
28 aug - 2017
Av EU-länderna lade Danmark och Sverige under 2015 den relativt största delen av bruttonationalprodukten på utbildning, enligt en sammanställning från Eurostat. Minst lade Rumänien följt av Irland.
Dyra skolböcker hinder för utbildning i Finland
10 aug - 2017
2 500 euro. Ungefär så mycket kostar det att skaffa alla de böcker som krävs för en gymnasieutbildning i Finland. För många familjer kan det vara svårt att få ekonomin att gå ihop. Nu höjs kravet på att skolböcker ska vara gratis, skriver Yle.
Turkiets nya läroplan skippar evolutionsteorin
19 jul - 2017
Turkiets regering meddelade på tisdag att landets skolor ska sluta lära ut evolutionsteorin som utvecklades av Charles Darwin, skriver Yle.
Orbán lovar följa EU-lag om universitet
2 maj - 2017
Den ungerske nationalkonservative premiärministern Viktor Orbán lovar efter att rätta sig efter EU-kommissionens kritik mot en ny lag som hotar stänga ned det ansedda Centraleuropeiska universitetet i Budapest. Löftet gavs efter ett möte med det europeiska paraplypartiet EPP:s ledare Joseph Daul i helgen.
Massiva regeringsprotester i Budapest
10 apr - 2017
Tiotusentals ungrare gav sig ut på gatorna i huvudstaden Budapest för att demonstrera mot ett lagförslag som hotar det prestigefyllda Centraleuropeiska universitetet i staden, rapporterar TT/SVT. Närmare 80 000 människor deltog i protesterna på söndagskvällen, enligt arrangörerna, medan en fotograf från nyhetsbyrån AFP uppskattade antalet till 60 000. Det är därmed den största protesten mot regeringen på tre år och den senaste i en rad demonstrationer mot den nya lagen.
Juncker om ungersk universitetslag: Jag gillar den inte
6 apr - 2017
EU-kommissionens ordförande, kristdemokraten Jean-Claude Juncker, kritiserade på torsdagen den ungerska lag som kan tvinga det ansedda Centraleuropeiska universitetet i Budapest att stänga.
– Jag gillar inte det beslutet, sade Juncker som tillade att EU-kommissionärerna ska diskutera frågan på onsdag i nästa vecka.
Bråk i största parlamentsgruppen över Ungern
6 apr - 2017
Det ungerska parlamentet godkände på onsdagen en lag som riskerar att stänga ned det ansedda Centraleuropeiska universitetet i Budapest. Som försvar har det nationalkonservativa regeringspartiet Fidesz representanter i EU-parlamentet skickat ett argt mejl till partikollegorna i högergruppen EPP där de försvarar regeringen, skriver Politico. De skriver bland annat att kritiker blivit ”gravt vilseledda av den [ungersk-]amerikanske biljonären Soros propaganda och privata agenda”. Den luxemburgske kristdemokratiske EU-parlamentarikern Frank Engel, även han i EPP-gruppen, svarade:
”Skippa skitsnacket. Vi vet vad som händer och varför. Den ENDA befogade frågan är: varför lämnar ni inte både EPP och EU på era egna villkor.”
Ungerns EU-kommissionär går mot Orbán
5 apr - 2017
Den nationalkonservative ungerske premiärministern Viktor Orbáns tidigare utrikesminister och nuvarande EU-kommissionär Tibor Navracsics försvarar det Centraleuropeiska universitetet i Budapest som hotas av nedstängning på grund av en ny lag.
– Jag anser det betydelsefullt att [universitetet] kan fortsätta vara verksamt efter att eventuella oriktigheter har korrigerats, sade utbildningskommissionär Navracsics, i ett uttalande.
Universitet i Ungern kan tvingas lämna efter lagförslag
30 mar - 2017
Centraleuropeiska universitetet som bildades efter kommunismens fall i Ungern skriver i ett uttalande att det ”drar slutsatsen att [ett nytt ungerskt lagförslag] skulle göra det omöjligt för universitetet att fortsätta sin verksamhet som institution för högre utbildning i Budapest”. Den nationalkonservativa regeringen anser att den nya lagen behövs efter att man kommit fram till att 28 utlandsstödda universitet har olaglig verksamhet i Ungern.
Fridolin tror på EU:s solidaritetskår
17 feb - 2017
EU-kommissionen vill sätta upp en frivillighetskår för européer mellan 18 och 30 år för att hjälpa till med exempelvis att integrera flyktingar eller vid naturkatastrofer i något EU-land. Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) är i dag i Bryssel för att diskutera förslaget med sina EU-kollegor.
– Att man kan arbeta för föreningsliv och civilsamhälle i andra delar av Europa kan vara ett bra utbyte, sade Fridolin innan mötet.
Studier utomlands populärt bland svenskar
6 feb - 2017
En tredjedel av alla unga i Sverige har varit utomlands i utbildningssyfte. Av samtliga 2,2 miljoner svenskar som under 2014 var i åldern 18 till 34 år hade ungefär 700 000 någon gång i sitt liv varit utomlands i utbildningssyfte. Det motsvarar ungefär var tredje i den undersökta åldersgruppen, rapporterar Statistiska centralbyrån, SCB, på måndagen.
Brexit slår hårt mot universiteten: ”Rejäl kris”
8 nov - 2016
Storbritanniens akademiska värld skakas av brexit och premiärminister Theresa Mays hårda retorik mot invandringen. Oxford, Cambridge och London School of Economics är inte bara toppuniversitet, de är också globala varumärken och en viktig brittisk export. Inom universitetsvärlden är man nu orolig över att de ska söka sig till andra länder, skriver SvD.
Färre EU-studenter söker sig till Storbritannien
27 okt - 2016
Antalet personer från övriga EU-länder som vill studera i Storbritannien har minskat med nio procent, skriver The Guardian. >>>
https://www.theguardian.com/education/2016/oct/27/uk-university-applications-fro...
Polska lärare demonsterar mot reform
10 okt - 2016
I dag måndag väntas 25 000 polska lärare demonstrera mot en reform som innebär en tillbakagång till det tidigare skolsystemet, rapporterar Polskie Radio. >>>
http://www.thenews.pl/1/9/Artykul/274597,Teachers-set-to-protest-against-educati...
Ett av fyra rumänska barn går inte i skolan
2 jun - 2016
Närmare 28 procent av rumänska barn i skolålder går inte i skolan. Landet har en av de högsta andelarna avhoppare från skolan i EU.
Romania-Insider
EU vill se mer yrkesutbildning
23 feb - 2016
EU-ländernas utbildningsministrar träffas i Bryssel på onsdagen för att diskutera en bättre koppling mellan utbildning och arbetsmarknadens behov. Diskussionen föregår ett förslag som EU-kommissionen ska lägga i maj för att öka tillgången till yrkesutbildning, högre utbildning och främjande av IT-färdigheter. ■
Nederländsk rättning lockar svensk minister
23 feb - 2016
I veckan besöker gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S) Nederländerna för att ta del av deras arbete med extern rättning och betygssättning i skolan. Hon ska också se hur landet arbetar för att stärka läraryrkets attraktionskraft. ■