Senast uppdaterad: 7 februari 2023
Mer fakta
Mest lästa artiklar i ämnet
Artiklar i ämnet
Expertförslag: Så bör EU förbereda sig på en utvidgning 2030
EU måste förbereda sig på en stor utvidgning genom att slopa veton, öka budgeten, stärka rättsstaten och göra medlemskapet mer flexibelt. Det anser en tung expertgrupp tillsatt av Frankrike och Tyskland med uppdrag att lägga fram förslag på unionens framtid.
Kritiska EU-politiker föreslår samtal med Turkiet
En nystart på Turkiets förhandlingar om EU-medlemskap är i dagsläget inte politiskt möjlig, men parterna bör ändå mötas för att stämma av läget och i sin förlängning överväga ett uppdaterat associeringsavtal. Så kan man sammanfatta ett budskap från Europaparlamentet efter att Turkiet signalerat förnyat EU-intresse. Samtidigt uppmanar parlamentet Turkiet att omgående ratificera Sveriges Nato-medlemskap.
EU-ministern: Krävs reformer för turkiskt EU-medlemskap
Sverige har lovat att underlätta för ett turkiskt EU-medlemskap. I SVT:s Agenda säger EU-minister Jessika Roswall (M) att regeringen ser positivt på Turkiets vilja.
– Men det kräver också reformer i det landet, precis som i de andra länderna, säger hon.
Borrell i möte med EU-tvekande Georgien
EU:s toppdiplomat, utrikesrepresentanten Josep Borrell, reser till Georgien på torsdagen för att diskutera landets väg mot EU-medlemskap. Georgien har fått en lista med tolv prioriteringar som de bör jobba med om landet ska ha en chans att bli EU-medlem. Men det ser tveksamt ut, rapporterar Politico som noterar att det stora folkliga stödet för EU-medlemskap inte möts upp med politiska åtgärder från landets ledning. Därutöver konstateras att Georgien, som delvis ockuperas av Ryssland, ännu inte infört sanktioner mot Ryssland för dess olagliga krig mot Ukraina.
Frankrikes Europaminister: Utvidgning kan minska Putins inflytande
EU måste bistå kandidatländerna när det gäller att motstå ryskt inflytande genom ge dessa tydliga signaler kring EU:s planer på utvidgning. Det säger Frankrikes Europaminister Laurence Boone i en intervju i Politico i dag onsdag.
EU:s kandidatländer, understryker hon, är viktiga mål för ryska påverkanskampanjer som syftar till att minska stödet för att gå med i EU. Därför behöver företrädare för EU vara ”klara och balanserade” kring vad som krävs för att länderna ska kunna gå med i unionen. I sitt årliga tal till unionen i nästa vecka väntas också EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presentera nya detaljer kring EU:s planer på utvidgning.
EU för nya samtal med Turkiet
EU:s utvidgningskommissionär, ungraren Olivér Várhelyi, träffar i dag den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan i Ankara för två dagars samtal. Enligt Politico är syftet att försöka tina upp relationerna, som dippat sedan regimen på senare år agerat allt mer auktoritärt och där pressfriheten rankas som sämst i Europa. Parterna ska bland annat prata om att förnya landets 30-år gamla tullunion om industrivaror med EU, som Turkiet vill ska omfatta fler områden. De ska också diskutera EU:s bistånd till jordbävningsoffren i landet samt unionens finansiella stöd till turkiska flyktingläger.
Ungern hotar Ukrainas EU-förhandlingar
En högt uppsatt rådgivare till Ungerns premiärminister Viktor Orban säger till Politico att landet kan komma att blockera Ukraina från möjligheten att inleda medlemskapsförhandlingar. Ungern hävdar att Ukraina diskriminerar ungerska etniska minoriteter genom att begränsa deras rätt till utbildning på sitt modersmål. Nu vill Ungern ha en återgång till reglerna som gällde innan det ryska anfallskriget inleddes förra året.
Europaministrar efterlyser större EU-budget för klimat, fred och utvidgning
EU:s budget måste få mer pengar för att klara klimatomställningen, säkra freden och kommande utvidgning av unionen. Det anser Tysklands, Frankrikes och Portugals Europaministrar som förespråkar en europeisk Marshallhjälp till Ukraina. De lyfter även frågan om nya medlemsstater ska anslutas gradvis till EU.
EU-basen: Redo för nya länder 2030
År 2030 bör EU vara redo att ta in nya medlemsländer. Det anser åtminstone rådsordförande Charles Michel i ett tal i Slovenien på måndagen, uppger TT/Sydsvenskan. Rådsordföranden vill bland annat att kandidatländer gradvis får möjlighet till ökat deltagande i olika EU-sammanhang, exempelvis genom att delta i EU:s ministermöten. Samtidigt manar han länderna att inte ta med sig tidigare konflikter in i EU – och varslar därför om att det kan bli aktuellt att stoppa nyblivna medlemmars möjlighet att blockera andra från komma med.
Turkiet vill ha snabb omstart av EU-förhandlingar
EU “inspirerar förändringar” och Turkiet vill sätta fart på de förhandlingar om medlemskap som legat på hyllan enligt landets nya finansminister Mehmet Simsek, uppger DagensPS/Bloomberg.