8 januari 2021
Rekorddyrt att släppa ut koldioxid i EU
18 jan
Rekordhöga 35 euro per ton – det är vad det kostar att släppa ut koldioxid i EU sedan årsskiftet, uppger Ekot. Beslut om skärpta klimatmål i unionen tros vara en förklaring till det stigande priset. Kostnaden bedöms kunna snabba på utfasningen av kol i Europa och på sikt även göra naturgas olönsam.
Efter brexit: Kan Barnier utmana Macron?
11 jan
Brexitklockan har tickat färdigt. Då siktar EU:s chefsförhandlare Michel Barnier på politiken i hemlandet igen, skriver TT/Aftonbladet. Han kan bli en joker i leken inför nästa års franska presidentval.
Besked om Federleys politiska framtid dröjer
11 dec - 2020
Ett besked om EU-parlamentarikern Fredrick Federleys politiska framtid i Centerpartiet dröjer ett tag till, enligt partiledaren Annie Lööf. Hon vidhåller att förtroendet för honom är skadat, uppger TT/GP.
Svenskt företag prisas för vattenrening
10 dec - 2020
Rent vatten befaras snart bli en bristvara på många håll i världen. Ett svenskt företag prisas därför av EU-organet EIT för en ny vattenreningsteknik, skriver TT/GP.
Centerpartiet kommenterar uppgifterna om Federley
9 dec - 2020
Sent på tisdagskvällen kommenterade Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson de senaste uppgifterna om partiets andre vice ordförande och EU-parlamentariker Fredrick Federley, uppger Svt.
Norsk oljeborrning prövas i Högsta Domstolen
4 nov - 2020
Den fjärde november 2020 tar Högsta Domstolen i Norge upp målet om ifall sökandet efter mer olja i arktiska vatten bryter mot landets grundlag. Inför prövningen avslöjar NRK att Stortinget aldrig fick ta del av viktig information som visar på att ny oljeproduktion i Barents hav riskerar bli en förlustaffär, rapporterar Ekot.
Nordiska länder vill ha strängare plastregler
20 okt - 2020
De nordiska länderna har tagit initiativ till en internationell reglering av plastindustrin och möjligheten att återvinna plastavfall.
– Tyvärr finns det fortfarande länder som är motvilliga till att ta tag i det här, säger Sveriges miljöminister Isabella Lövin (MP) till TT/SvD.
Åsa Westlund avgår
14 okt - 2020
EU-nämndens ordförande Åsa Westlund (S) lämnar sin post för att bli socialdemokraternas gruppledare i riksdagens finansutskott. Det meddelade hon vid EU-nämndens möte på onsdagen.
EU-parlamentet: Stöd ansvarstagande skogsägare
8 okt - 2020
Skogsägare som driver en hållbar skogsförvaltning bör erbjudas bättre ekonomiskt stöd. Likaså bör trä framhållas som ett hållbart alternativt byggmaterial. Det menar Europaparlamentet i en resolution inför att EU-kommissionen i början av 2021 väntas komma med sitt förslag om en ny skogsstrategi för EU.
– Det har varit en stor strid mellan parlamentariker från olika delar av EU i den här frågan. Skogen behövs i den gröna omställningen och skogen skiljer sig åt runt om i Europa. Med beslutet så erkänner EU-parlamentet att skog är mer än bara en kolsänka, sade Europaparlamentariker Fredrick Federley (C) i ett uttalande.
Startskott för Danmarks största vindsatsning
28 sep - 2020
Vindenergiparken Thor ska kunna försörja 800 000 hushåll med el. Nu inleder Danmark upphandlingen av landets hittills största havsbaserade vindkraftsprojekt.
"Utbyggnaden av vindkraft till havs är helt central i regeringens ambition om 70 procents minskning av koldioxidutsläppen till 2030", säger klimat- och energiminister Dan Jørgensen enligt ett pressmeddelande, uppger TT/GP.
Österrike förlorade om kärnkraft i EU-domstolen
22 sep - 2020
2014 gav EU-kommissionen klartecken till Storbritannien att ge statsstöd till kärnkraftverksbygget Hinkley Point C. Österrike, som är kritiskt till kärnkraft, tog frågan till EU-domstolen och menade att det statliga byggstödet till kärnkraftverket skulle få negativa konsekvenser för miljön och därför bör ogiltigförklaras. EU-domstolen gick dock i en dom på tisdagen på kommissionens linje och menar att EU-reglerna för statsstöd inte behöver ta några andra eventuella negativa effekter i beaktande än konkurrens- och handelshämmande.
EU-parlamentet: Sjöfarten måste omfattas av utsläppsregler
17 sep - 2020
I en omröstning på onsdagen ställde sig en stor majoritet av EU-parlamentarikerna bakom att sjöfarten i framtiden bör omfattas av EU:s system för handel med utsläppsrätter, något den inte gör i dag. Ledamöterna vill att utsläppen från sjöfarten därmed ska minska med minst 40 procent till 2030.
– Det är verkligen på tiden att sjöfarten också börjar ta ansvar för sina utsläpp. En styrka i förslaget är att det inte bara gäller för sjöfartstrafiken inom det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet EES, utan också den globala trafiken till tredjeland, säger EU-parlamentariker Pär Holmberg (MP) i ett uttalande.
EU-kommissionen väntas presentera ett förslag på reform av utsläppshandeln under första halvåret 2021.
Bildt om Navalnyj: Politiska priset för Ryssland är ”massivt”
17 sep - 2020
Rysslands mest kände oppositionsfigur Alexej Navalnyj har stirrat döden i vitögat men är nu på bättringsvägen. Men det världspolitiska muller som förgiftningen utlöst bara växer.
– Det utrikespolitiska priset för det här är massivt, säger Sveriges tidigare statsminister Carl Bildt (M) om reaktionerna mot Ryssland, till SVT.
Hårt slag mot ny atomkraft i Europa
17 sep - 2020
Japanska Hitachi hoppar av kärnkraftsprojektet Wylfa Newydd i Wales. Beskedet är ännu ett hårt slag mot försöken att få ny atomkraft på plats i norra Europa, rapporterar TT/SvD. Hitachi-bolaget Horizon Nuclear, som tidigare ägts av bland andra Eon, förklarar beslutet bland annat med att "investeringsmiljön har blivit allt svårare på grund av covid-19".
Polen miljardsatsar för att komma från kolberoende
9 sep - 2020
Den polska regeringen vill satsa motsvarande 340 miljarder kronor på att bygga landets första kärnkraftverk, skriver FT. 300 miljarder ska investeras i vindkraftverk. Syftet är att fasa ut användningen av kol för energibehovet.
Mikroplastförslag i EU kritiseras för kryphål
7 sep - 2020
EU:s kemikaliekontor förbereder ett förslag om att förbjuda mikroplast i produkter. Men miljöorganisationer i EU befarar att förslaget istället öppnar för tillsatser av ännu mindre nanoplaster, med ännu okända miljörisker, uppger Ekot.
Googles senaste uppköp oroar EU
5 aug - 2020
EU-kommissionen har inlett en utredning för att utvärdera om de kan godkänna Googles köp av företaget Fitbit. Kommissionen är orolig över att det ytterligare kan förstärka Googles marknadsposition på nätet. Det genom att öka den redan stora mängden data som Google idag kan använda för att anpassa nätannonserna till bärbar utrustning.
– Vår undersökning syftar till att se till att Googles kontroll över data som samlas in via bärbara enheter som ett resultat av köpet inte snedvrider konkurrensen, sade EU-kommissionären Margrethe Vestager i ett uttalande på tisdagen.
EU-direktiv tvingar småkommuner till miljonåtgärder
27 jul - 2020
Lycksele, Pajala och Malå kräver ekonomisk kompensation från staten för investeringar som de tvingas göra i sina avloppsreningsverk, uppger Ekot. Åtgärderna har att göra med ett EU-direktiv som Sverige och EU-kommissionen just nu tvistar om i EU-domstolen. Kommunerna som i många år fått dispens är kritiska till vad dom menar är drastiska ändringar utan nytta.
Inga brexitframsteg trots ”nya dynamik”
2 jul - 2020
Förra veckans toppmöte mellan Storbritanniens premiärminister och EU-ledarna Ursula von der Leyen, Charles Michel och David Sassoli skulle ge ny dynamik i förhandlingarna om den framtida relationen som hittills knappt rört sig framåt. Men veckans förhandlingar på tjänstemannanivå mellan EU och Storbritannien avbröts på torsdagen utan framsteg.
– Efter fyra dagar [av förhandlingar] kvarstår betydande motsättningar, sade EU:s chefsförhandlare Michel Barnier i ett uttalande och får medhåll av sin brittiske motsvarighet David Frost.
– [Veckans förhandlingar] har understrukit de betydande skillnaderna som fortfarande finns oss emellan på ett antal viktiga område, sade Frost i en kommentar.
Nästa förhandlingsrunda inleds 20 juli.
Federley och Guteland till EU-utskott om djurtransporter
2 jul - 2020
EU-parlamentarikerna Jytte Guteland (S) och Fredrick Federley (C) tar plats i ett nyinrättat och tillfälligt utskott som ska granska att djurtransporter i medlemsländerna följer EU-regelverket. Utskottet ska inom ett år ta fram en granskningsrapport på området.
Rapport: Så gynnas svenska företag av EU:s koldioxidskatt
2 jul - 2020
EU:s föreslagna koldioxidskatt kan öka konkurrenskraften för svenska företag och kan därmed gynna delar av den svenska industrin. Alla branscher kommer dock inte att gynnas lika mycket, skriver Aktuell Hållbarhet/Di.
Frankrikes äldsta kärnkraftverk bommar igen
29 jun - 2020
Efter att ha varit i drift i över 40 år stänger i veckan Frankrikes äldsta kärnkraftverk. Fessenheim-anläggningen, som öppnade 1977, kommer på tisdag att stänga sin andra reaktor, enligt TT/SvD. Den första stängdes redan i februari.
“Ett upprop till demokratins försvar”
25 jun - 2020
“Covid-19-pandemin utgör inte bara ett hot mot människors liv och försörjning runtom i världen, utan är även en politisk kris som hotar den liberala demokratins framtid.” Så inleds ett internationellt upprop undertecknat av 500 person och ett antal organisationer. Fyra svenskar har skrivit under uppropet: tidigare utrikesministrar Carl Bildt och Margot Wallström, förre EU-kommissionären Cecilia Malmström och forskningsinstitutets Ratios vd Nils Karlson.
Carl Schlyter ny kampanjledare hos Greenpeace
25 jun - 2020
Greenpeace Sverige har rekryterat Carl Schlyter som kampanjledare för klimat- och systemomställningsfrågor. Han har bland annat varit vice ordförande i utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet i EU-parlamentet samt ordförande i EU-nämnden i Riksdagen. – När jag satt i riksdagen tyckte en del att jag var för radikal och sa “gå med i Greenpeace istället” nu är det gjort, sade Carl Schlyter i ett uttalande på torsdagen.
Vietnam godkänner EU-avtal
8 jun - 2020
Vietnam har ratificerat ett nytt handelsavtal med EU som innebär sänkta eller helt borttagna tullar för så gott som alla varor, uppger TT/GP. Det nya avtalet ska börja gälla den första juli och kommer att implementeras över en tioårsperiod.
EU-jurist avvisar polsk-ungersk klagan om utstationering
28 maj - 2020
2018 antog EU nya regler för tillfälligt arbete i andra medlemsländer, så kallad utstationering. Ungern och Polen ogillade det och klagade vid EU-domstolen. Bland annat Sverige valde att ställa sig på direktivets sida i processen. I sitt förslag till avgörande för Polen och Ungern anser EU-domstolens generaladvokat Campos Sánchez-Bordona på torsdagen att de polsk-ungerska kraven bör avvisas. Yttrandet är inte bindande men EU-domstolen brukar i de flesta fall gå på generaladvokatens linje.
EU-jurist: Ok att subventionera kärnkraft
7 maj - 2020
2014 godkände EU-kommissionen att den brittiska staten gick in med pengar till att bygga ett kärnkraftsverk. Österrike, där kärnkraft är olagligt, ansåg att ett sådant beslut riskerade EU:s miljölagstiftning och tog frågan till EU-domstolen.
I ett icke-bindande utlåtande på torsdagen anser EU-domstolens generaladvokat Gerard Hogan att Österrikes talan bör ogillas eftersom kärnkraft är ett tydligt definierat mål i EU-rätten och att det målet inte kan underställas andra mål i EU-rätten som skydd av miljön. Torsdagens yttrande är bara vägledande för när hela EU-domstolen ska ta beslut i frågan.
EU och Mexiko sluter handelsavtal
29 apr - 2020
Efter fyra år av förhandlingar nådde företrädare för EU och Mexiko på tisdagen en uppgörelsen om ett frihandelsavtal som bland annat tar bort i princip alla tullar på varor. Överenskommelsen ska nu översättas och granskas innan den skickas för formellt godkännande i EU-parlamentet och medlemsländerna i ministerrådet.
Regioner kräver större EU-budget
22 apr - 2020
Europeiska regionkommittén vill se en större EU-budget efter coronakrisen för att "garantera en rättvis omställning” efter coronakrisen.
De uppmanar till mer regionalt samarbete vid pandemier och mer EU-finansiering av bland annat medicinska resurser.
Jordbrukets vattenanvändning ska bli mer miljövänlig
7 apr - 2020
Ministerrådet antog under tisdagen ett regelverk som ska öka användningen av renat avloppsvatten inom jordbruket. Bakgrunden till förslaget är att många medlemsländer inte använder renat avloppsvatten till sina jordbruk och istället använder andra och mindre miljövänliga bevattningsmetoder.
EU-länderna ger klartecken till handelsavtal
31 mar - 2020
I går måndag godkände medlemsländernas regeringar EU:s färdigförhandlade frihandelsavtal med Vietnam. Det innebär att det kan träda i kraft så snart det vietnamesiska parlamentet gett klartecken vilket väntas ske i början av sommaren. Handelsavtalet medför bland annat att 99 procent av alla tullar fasas ut och EU:s och Vietnams marknader i större grad öppnas för företag från båda områden.
EU:s brexitförhandlare Michel Barnier har corona
19 mar - 2020
”Jag vill informera er om att jag har testats positivt för coronaviruset. Jag mår bra, moralen är hög”, twittrade Michel Barnier, EU:s huvudförhandlare om relationen med Storbritannien, på torsdagen.
Nedmontering av kärnkraftverk håller takten
18 mar - 2020
EU-kommissionen har granskat avvecklingen av gamla kärnkraftverk i Bulgarien, Litauen och Slovakien. De konstaterar att länderna har goda chanser att avveckla kärnkraftverken i tid. När Bulgarien, Slovakien och Litauen anslöt sig till EU åtog de sig att stänga tre kärnkraftverk av äldre sovjetmodell före slutet av deras planerade livstid.
Oväntad effekt av corona: mindre utsläpp räddar fler liv
17 mar - 2020
Antalet människoliv som har räddats till följd av minskade luftföroreningar i Kina på grund av den minskade aktiviteten kopplat till coronaviruset, beräknas vara fler än antalet dödsfall orsakade av viruset, enligt forskningsgruppen G-FEED. Under januari och februari i år hade det dagliga utsläppet av farliga partiklar minskat jämfört med genomsnittet för de fyra tidigare åren. Antalet färre som har dött i förtid på grund av luftföroreningar beräknas vara 20 gånger fler än antalet som har avlidit till följd av viruset. Mätningar har gjorts i fyra kinesiska städer. Minskade utsläpp har även registrerats i norra Italien.
Första förhandlingsrundan med Storbritannien klar
5 mar - 2020
I dag torsdag avslutades den första rundan i förhandlingarna mellan EU och Storbritannien om den framtida relation efter att den nuvarande övergångsperioden löper ut vid årsskiftet. EU:s chefsförhandlare Michel Barnier identifierade fyra områden där man är oense: bestämmelser kring liknande villkor för företag, polis- och rättsliga samarbeten, styrningen av avtalet och fiske. Förhandlingarna – där över hundra tjänstemän från vardera sida träffas – väntas fortgå varannan eller var tredje vecka för att försöka hitta kompromisser på så många områden som möjligt. Barnier sade på torsdagen att förhandlingarna varit konstruktiva och att han tror att det går att enas.
Brittiskt slarv när EU-medborgare ville stanna – många GDPR-missar
3 mar - 2020
100 brott mot GDPR på fem veckor. Det är facit för de brittiska myndigheterna när de hanterat ansökningar från EU-medborgare som vill stanna i landet efter brexit, skriver ComputerSweden.
Regeringen tvingas förespråka kärnkraft i EU
2 mar - 2020
Sverige kommer att förespråka kärnkraft som en lösning på klimatkrisen när EU:s miljöministrar träffas för diskussion i Bryssel på torsdag. Detta efter att Liberalerna med hjälp av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna i EU-nämnden i fredags tvingade regeringen att ändra sin linje, rapporterar Ekot. Varje EU-land bestämmer dock själv över sin mix av energikällor.
Sverige producerade tredje mest kärnvärme i EU
27 feb - 2020
Av de 13 EU-länder med kärnkraftverk producerade Sverige under 2018 tredje mest kärnvärme som bland annat används för framställning av elektricitet, visar uppgifter från Eurostat. Klart mest kärnvärme producerades i Frankrike, följt av Tyskland.
Tidigare budgetkommissionär tror inte på uppgörelse i veckan
17 feb - 2020
På torsdag träffas EU-ländernas stats- och regeringschefer i Bryssel för att försöka enas om unionens flerårsbudget för 2021-2027. EU:s förre budgetkommissionär Janusz Lewandowski tror dock inte att de kommer lyckas.
– Första försöket når man aldrig en uppgörelse. Och den här gången är jag mer pessimistisk, sade Janusz Lewandowski till Ekot.
Vietnam-avtal godkändes i EU-parlamentet
12 feb - 2020
EU-parlamentet godkände på onsdagen de två delarna i frihandelsavtalet med Vietnam som är det största EU förhandlat fram med ett utvecklingsland. Alla närvarande svenska EU-parlamentariker röstade för förutom Miljöpartiets och Vänsterpartiets ledamöter. Avtalet kan provisoriskt träda i kraft när medlemsländerna i ministerrådet godkänt det vilket väntas ske innan sommaren.
Cecilia Wikström blir EU-lobbyist
22 jan - 2020
Tidigare EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L) blir rådgivare på kommunikationsbyrån Prime.
– Den nya EU-kommissionen har lovat lägga fram lagförslag på områden som är av stor betydelse för företag och organisationer. Jag ser fram emot att analysera lagförslagen tillsammans med våra kunder, säger Cecilia Wikström i ett pressmeddelande. Läs mer: Detta är lobbyismen i EU.
Frankrike kan skynda på reaktorstängningar
22 jan - 2020
Frankrike kan tidigarelägga stängningen av två kärnkraftsreaktorer till 2025–2026, enligt ett regeringsdokument. Det är cirka två år tidigare än det besked som lämnats hittills, skriver TT/SvD. Samtidigt kvarstår planen på att stänga landets två äldsta reaktorer redan i februari respektive juni i år.
Belgiska Vallonien säger nej till EU-avtal
21 jan - 2020
Valloniens regionledare Elio Di Rupo meddelade på måndagen att man säger nej till det framförhandlade frihandelavtalet med ett antal sydamerikanska länder, kallat Mercosur, rapporterar Knack. Motiveringen är dels kritik mot den brasilianske presidenten Bolsonaros klimatpolitik, dels att avtalet skulle hota 9 000 vallonska nötköttsbönder. Även Österrike har sagt nej till Mercosur i dess nuvarande form.
M-politiker frågar EU-kommissionen om regeringens inblandning i utbyggnad av raffinaderiet
19 dec - 2019
EU-parlamentarikern Jörgen Warborn (M) menar att regeringen bortsåg från grundläggande rättsstatliga principer när den i somras övertog tillåtlighetsprövningen för Preemraffs utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil innan överdomstolen fattat ett beslut om en sådan utbyggnad skulle godkännas. Warborn frågar nu EU-kommissionen om dess syn på saken.
”Vad avser kommissionen att vidta för åtgärder för att säkerställa att den svenska regeringen inte behandlar ett enskilt företag på ett rättsvidrigt sätt, att den inte politiserar rättsutövningen och att den inte undergräver systemet för handel med utsläppsrätter”, frågar Jörgen Warborn.
Wikström föll – irländska får förnyat förtroende
18 dec - 2019
EU-parlamentet gav på onsdagen den nuvarande ombudsmannen, irländska Emily O’Reilly, förtroende för ytterligare en mandatperiod på posten efter en tredje och avgörande valomgång. Den tidigare svenska EU-parlamentarikern Cecilia Wikström var en av utmanarna men fick minst antal röster i den andra valomgången, 38.
Wikström trea i första röstomgång om ny EU-ombudsman
17 dec - 2019
Ingen av de fem kandidaterna att bli EU-ombudsman fick tillräckligt med stöd vid tisdagens hemliga omröstning i EU-parlamentet. Klart flest röster, 240, fick den nuvarande ombudsmannen, irländska Emily O’Reilly. Två blev estländskan Julia Laffranque med 162. Den tidigare svenska EU-parlamentarikern Cecilia Wikström, en av de fem kandidaterna, fick 73 röster vilket var tredje mest. Nästa omgång i valet av ombudsman äger rum i morgon onsdag.
Kritik mot Wikström i utfrågning om EU-ombudsmannajobb
5 dec - 2019
EU-parlamentariker riktade under en utfrågning på onsdagen kritik mot förra Europaparlamentarikern Cecilia Wikström (L) som sökt jobbet som EU-ombudsman för vara en ”företagslobbyist” med hänvisning till hennes styrelseuppdrag för Beijer Alma och Elekta, rapporterar EUobserver. Hon kritiserades också för att ha röstat för en regel om att EU-parlamentariker måste vänta minst tre år innan de kan bli EU-ombudsman. Wikström försvarade sig med att hon räknade med att regeln skulle tas bort i senare förhandlingar. I mitten av december röstar EU-parlamentet om vem som blir nästa EU-ombudsman.
Utsläppsrätter väntas ge mer effekt nästa år
28 nov - 2019
EU:s handel med utsläppsrätter kommer under nästa år att på allvar börja ge ordentlig effekt för klimatomställningen, rapporterar Ekot. Priset på de allt färre utsläppsrätterna fyrdubblades under fjolåret och ligger i dag runt 250 kronor styck för rätten att släppa ut ett ton koldioxidekvivalenter. Och nu börjar det bli kännbart för flera företag.
Européer köper narkotika för 30 miljarder euro varje år
27 nov - 2019
Européerna spenderar minst 30 miljarder euro på narkotika varje år. Cannabis omsätter mest på den olagliga narkotikamarknaden. I Sverige sker handeln bland annat på Facebook och Instagram, uppger EU:s narkotikabyrå och Europol i en ny rapport, enligt SVT.
Rekordfå svenskar emot kärnkraft
22 nov - 2019
Kärnkraftsmotståndet bland svenskarna är på rekordlåg nivå och sedan slutet av 1990-talet har
aldrig så många varit öppna för ny kärnkraft som nu. Senaste mätningen, genomförd av Novus, visar att rekordlåga elva procent av de tusen svarande vill avveckla kärnkraften, skriver TT/SvD.
Svenska politiker besvikna över Fidesz framgång
21 nov - 2019
Moderaternas och Kristdemokraternas vallöften att kasta ut ungerska regeringspartiet Fidesz var ingenting värda, säger Fredrick Federley (C) till Ekot.
Federley i ny klimatgrupp i EU
20 nov - 2019
Fredrick Federley (C) blir en av sex EU-parlamentariker som ska ingå i en grupp som tillsammans med EU:s nästa klimatkommissionär Frans Timmermans ska ta fram ”den europeiska gröna given” som ska samla EU:s klimat- och miljöpolitik under de kommande fem åren.
– Förhoppningsvis kan vi lyckas ro flera viktiga och gröna satsningar i hamn. Det handlar om att leverera på ett EU som är klimatneutralt senast 2050, att ställa om ekonomin genom fler gröna investeringar och få igenom fler satsningar på att snabbt få ner utsläppen från transportsektorn, sade Federley i ett uttalande.
Svensk liberal megasamordnare i EU-frågor
11 nov - 2019
EU-parlamentariker Fredrick Federley (C) har blivit utsedd att leda och samordna den liberala parlamentsgruppen, Förnya Europas, politik inom miljö-, industri-, jordbruks-, fiskeri-, budget-, budgetkontroll-, regionala utvecklings- och transportutskottet.
– Det här är ett hedrande uppdrag och en möjlighet att påverka EU-politiken på riktigt. Nu kommer jag vara med och ta fram den liberala gruppens positioner på den absolut största delen av budgeten och lagstiftningen inom EU, säger Fredrick Federley i ett uttalande på måndagen.
Junckerfonden skapade en miljon jobb
22 okt - 2019
När EU-kommissionens utgående ordförande Jean-Claude Juncker tillträdde för fem år sedan lanserade han vad som kom att bli känt som Junckerfonden. Dess syfte var att garantera lån till företag och projekt i medlemsländerna. Enligt beräkningar från Europeiska investeringsbanken, som hanterar lånen, och EU:s gemensamma forskningscentrum JRC har fonden skapat 1,1 miljoner arbetstillfällen och ökat EU:s samlade BNP med 0,9 procent.
Lövin: EU:s klimatkompromiss ett steg framåt
7 okt - 2019
Många timmar och många ord krävdes innan EU:s medlemsländer till sist kunde enas om en gemensam linje inför årets stora klimatmöte i Chile. Ordvalet ministrarna slutligen enades om innebär att EU kommer att "uppdatera" sina åtaganden i Parisavtalet under 2020 – en mer ambitiös skrivning än alternativet att "kommunicera" sina åtaganden, men försiktigare än man önskat från svensk sida.
En kompromiss – men också ett stort steg framåt, enligt miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) till TT/GP efter mötet.
Nytt miljöprogram väntas i EU
7 okt - 2019
Senast nästa år ska EU-kommissionen lägga fram sitt åttande så kallade miljöhandlingsprogram som ger politisk vägledning för unionens miljö- och klimatpolitik för perioden 2021–2030. Det beslutade medlemsländernas miljöministrar på fredagen. Ministrarna framhåller bland annat att det är ”bråttom att bygga ett klimatneutralt, grönt, rättvist och socialt Europa”.
Allt färre ansöker om fria utsläppsrätter
2 okt - 2019
Antalet företag som ansöker om gratis utsläppsrätter inför nästa handelsperiod har minskat med nästan 20 procent i Sverige, från 640 till 520 stycken.
– EU-reglerna har förändrats så att färre branscher har rätt till fri tilldelning, samtidigt som det totala antalet fria utsläppsrätter har minskat. Fler företag bedömer nu att de inte vill söka tilldelning, säger chefen för Naturvårdsverkets utsläppshandelsenhet Fredrik Hannerz till TT/GP.
Expert: Den nya datalagen kan få problem
30 sep - 2019
Den nya datalagringslag som träder i kraft om några dagar innebär fortfarande stora möjligheter att kartlägga enskilda personers beteenden. Enligt en expert riskerar den, precis som tidigare, att stoppas i EU-domstolen, uppger TT/GP.
EU-veteran axlar IMF
27 sep - 2019
Tidigare EU-kommissionären, bulgariska Kristalina Georgieva, blir ny chef för Internationella valutafonden IMF och tar över efter franska Christina Lagarde som utsetts till chef för Europeiska centralbanken.
Trump och Johnson sägs vara överens om avtal
23 sep - 2019
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och USA:s president Donald Trump är överens om att teckna ett handelsavtal senast i juli nästa år, rapporterar The Sun/TT/SvD. Enligt källor till tidningen kommer de båda ledarna att offentliggöra nyheten om ett nytt avtal senare i veckan när de möts i New York.
Österrike kan stoppa Mercosur-avtal
19 sep - 2019
Det österrikiska parlamentets EU-utskott röstade på onsdagen mot att godkänna EU:s framförhandlade handelsavtal med en rad sydamerikanska länder, kallat Mercosur, enligt parlamentets hemsida. Alla partier förutom liberal NEOS röstade mot ett godkännande. Tidigare har liknande handelsavtal bara kunnat godkännas om alla medlemsländer och EU-parlamentet röstat för det.
Cameron om Johnson: ”Trodde inte på brexit”
16 sep - 2019
Storbritanniens tidigare premiärminister skriver i sina kommande memoarer att brexitören och nuvarande premiärminister Boris Johnson ”inte trodde på” brexit och att denne bara stödde ett utträde i syfte att ”hjälpa sin politiska karriär”. Cameron anklagar även Johnson för att ha ljugit och illojalitet, skriver FT.
Svenskt podcastföretag finansieras med EU-miljoner
27 aug - 2019
Världens största podcastföretag, svenska Acast, har skrivit ett finansieringsavtal värt 25 miljoner euro med EU:s så kallade Junckerfond. Finansieringen ska gå till Acasts forsknings- och utvecklingsarbete.
Trump: USA och EU nära handelsavtal
27 aug - 2019
USA och EU är nära ett nytt handelsavtal, uppger USA:s president Donald Trump på en presskonferens efter G7-mötet i Biarritz på måndagen, skriver Bloomberg/TT/SvD. Trump säger att han tror att ett avtal kan bli verklighet utan att han behöver införa biltullar mot EU.
Adaktusson anmäler medier för abortrapportering
22 aug - 2019
KD-politikern och den tidigare EU-parlamentarikern Lars Adaktusson anmäler Dagens Nyheter till Pressens opinionsnämnd, uppger TT/Aftonbladet. Det är en ledartext skriven av DN:s chefredaktör Peter Wolodarski som Adaktusson vänder sig emot. Även SVT och Aftonbladet anmäls för den rapportering om Lars Adaktusson som handlar om hans åsikter om abort.
EU:s utsläppsrätter allt dyrare
26 jul - 2019
Priserna på utsläppsrätter för företag inom EU har ökat sex gånger de senaste två åren och har inte varit så högt på över tio år, enligt Ekot. Syftet med EU:s utsläppshandel är att få ner koldioxidutsläppen.
Fiskestopp för torsk i Östersjön
24 jul - 2019
EU-kommissionen beslutade på tisdagen om ett omedelbart fiskestopp av Östersjötorsk i Östersjön utanför Skåne, Blekinge och längs den polska och litauiska kusten, uppger Ekot. Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) välkomnar fiskestoppet men anser att det inte är tillräckligt.
– Vi hade önskat ett mer långtgående torskfiskestopp för hela Östersjön, sade hon.
Rekordmånga svenskar dör av knark
19 jul - 2019
Näst flest knarkrelaterade dödsfall i EU. Sverige sticker ut i en ny rapport av EU:s narkotikabyrå, skriver SvD. 959 dödsfall i Sverige 2017 kan kopplas till narkotika. Det visar siffror från Folkhälsomyndigheten. Siffran gör Sverige till det land inom EU med näst högst antal narkotikarelaterade dödsfall.
Linde vill lugna lantbrukare om handelsavtal
8 jul - 2019
Bönder i EU och Sverige fruktar prisdumpning på kött och pressade villkor om EU:s handelsavtal med fyra länder i Sydamerika, de så kallade Mercosurländerna, blir av. Utrikeshandelsminister Ann Linde (S) ser inte skäl för oro, men konstaterar att konkurrensen lär hårdna, enligt TT/GP.
”EU:s bönder diskrimineras av avtal med Sydamerika”
2 jul - 2019
EU öppnar upp för ökad import av kött, socker och andra jordbruksvaror från Sydamerika i ett avtal som i helgen blev klart efter 20 år långa förhandlingar. De europeiska böndernas organisation, Copa Cogeca, är besviken och hävdar att avtalet diskriminerar EU:s egna bönder, genom att släppa in mer kött som producerats med lägre krav än vad som ställs på EU-producenter, skriver LandLantbruk.
EU når handelsöverenskommelse med sydamerikanska länder
1 jul - 2019
EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström meddelade i förra veckan att unionen nått en överenskommelse med de så kallade Mercosurländerna – Brasilien, Argentina, Paraguay och Uruguay – om ett nytt stort frihandelsavtal. Förhandlingarna inleddes för 20 år sedan. Sett till antalet invånarna i det nya frihandelsområdet är det världens största.
Cecilia Wikström kan bli EU-ombudsman
28 jun - 2019
Cecilia Wikström, som petades från Liberalernas lista strax före EU-valet, överväger att söka tjänsten som ny EU-ombudsman.
– Flera kolleger har uppmanat mig att söka tjänsten, säger hon till DN.
Macron: Inget handelsavtal utan klimatavtal
28 jun - 2019
Frankrike skriver inte under det stora handelsavtalet mellan EU och Mercosurländerna i Sydamerika om Brasilien drar sig ur Parisavtalet, enligt president Emmanuel Macron. Det skriver TT/SvD.
EU tecknar handelsavtal med Vietnam
25 jun - 2019
EU-länderna godkände i dag tisdag unionens framförhandlade frihandels- och investeringsavtal med Vietnam. Det kommer att undertecknas formellt på söndag av handelskommissionär Cecilia Malmström och det rumänska ordförandeskapets Ștefan-Radu Oprea. EU-parlamentet måste också godkänna avtalet innan det kan träda i kraft.
Lars Adaktusson lämnar partiledningen
20 jun - 2019
Lars Adaktusson (KD) ställer inte upp för omval till posten som vice partiledare. Det bekräftar han för Ekot.
– Jag har meddelat Kristdemokraternas ledning och valberedning att jag inte kommer att kandidera till presidiet och partistyrelsen. Det betyder att jag fullföljer det tvååriga mandat som löper ut i november, men att jag ställer inte upp för omval, säger Lars Adaktusson till Sveriges Radio.
Adaktusson kritiserades inför EU-valet efter att Dagens Nyheter avslöjat att han i EU-parlamentet röstat mot aborträtten 22 gånger.
Inget förtalsåtal mot Kristina Winberg
20 jun - 2019
Det blir inget åtal av den förtalsanmälan som EU-parlamentarikern Peter Lundgren (SD) gjort mot den tidigare partikollegan Kristina Winberg.
–Det finns inte tillräckligt starka skäl för allmänt åtal, säger justitiekansler Mari Heidenborg till SVT Nyheter.
Rumän ny liberal ledare – Federley hoppade av
19 jun - 2019
Den tidigare rumänske premiärministern och EU-kommissionären Dacian Cioloș valdes på onsdagen till ny ledare för den liberala partigruppen Förnya Europa i EU-parlamentet.
Centerpartiets Fredrick Federley, som också ville ha posten, lade dock ned sin kandidatur för att bli gruppledare.
”Jag lovade att driva en ärlig och öppen politisk kandidatur som inte skulle splittra vår partigrupp, vilket jag också har gjort. Tyvärr har hela den här processen kantats av avtal under bordet som riskerar att splittra gruppen. Det kan jag inte ställa upp på”, säger Federley i ett skriftligt meddelande till TT/Ekot.
Rekordstora mängder kokain beslagtas i EU
7 jun - 2019
Myndigheterna i EU beslagtar rekordstora mängder av allt mer rent kokain, enligt en ny rapport från unionens narkotikaorgan, uppger TT/Ekot. Dessutom används mer syntetiska droger och narkotikahandeln sköts i stor utsträckning via mobiltelefoner.
Nya EU-lån till svenska småföretag
4 jun - 2019
EU-kommissionen meddelade på tisdagen att den så kallade Junckerfonden tecknat ett garantiavtal med Collector Bank på en miljard kronor. De förmånliga lånen ska gå till små och nystartade företag i Sverige. Junckerfonden har mobiliserat motsvarande 138 miljarder kronor i lån i Sverige sedan den lanserades 2014.
Federleys chanser att leda EU-liberaler ”små”
28 maj - 2019
Den liberala partigruppen Alde blev en stor vinnare i EU-valet och Centerpartiets Fredrick Federley vill leda gruppen. Men i konkurrens med tunga EU-namn som nederländska Sophie in 't Veld och franska Nathalie Loiseau tror Fabian Zuleeg, chef på tankesmedjan European Policy Centre i Bryssel, att Federley bara har ”små chanser” att få uppdraget. Det säger Zuleeg till Ekot.
Lars Adaktusson hoppar av valvakan hos SVT
24 maj - 2019
KD-politikern Lars Adaktusson har ställt in sin medverkan vid SVT:s valvaka och vid Expressens uppesittarkväll på lördag, enligt Expressen. Det efter att Dagens Nyheter avslöjat att han röstat emot aborträtten 22 gånger i Europaparlamentet. Enligt SVT motiverar han beslutet att inte medverka vid valvakan med att han saknar energi efter den senaste tidens turbulens.
Busch Thor stöder inte Adaktusson fullt ut
23 maj - 2019
Enligt Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor gjorde Lars Adaktusson fel när han som partiets tidigare EU-parlamentariker i flertalet omröstningar om abortfrågor i EU-parlamentet röstat nej när skyddet för abort varit uppe, rapporterar TT/SvD. Själv anger Adaktusson att det bygger på en principiell hållning att abortfrågan som sådan inte hör hemma på EU-nivå. Och här får han stöd av partiledaren.
G20-länder har svårt att minska kolanvändning
22 maj - 2019
G20-länderna minskade sin användning av kol med bara 0,9 procent mellan 2012 och 2017. Detta trots att användningen av kol och andra fossila energikällor nästan måste ner till noll till år 2050 om man ska nå målen i Parisavtalet. Det är miljöorganisationen Climate Transparency som har jämfört användningen av kol i G20-länderna. Storbritannien, Italien och Frankrike är de G20-länder som har varit mest framgångsrika med att få ner kolanvändningen.
Adaktussons facit i EU – röstade emot abort 22 gånger
22 maj - 2019
Kristdemokraternas utrikespolitiska talesperson Lars Adaktusson har under sina fyra år som EU-parlamentariker frekvent röstat emot kvinnors aborträtt – både i Europa och globalt, visar en granskning som DN gjort. Som enda svensk röstade han emot det slutgiltiga fördömandet av Paraguay för att landet nekat en våldtagen 10-årig flicka abort.
SD:s Peter Lundgren kommenterar anklagelser
21 maj - 2019
Sverigedemokraterna har natten till tisdag släppt en video där deras toppkandidat i EU-valet, Peter Lundgren, och den kvinna han anklagas för att ha antastat, tillsammans pratar om händelsen. Lundgren säger att han på en fest för drygt ett år sedan betett sig “tölpaktigt” och att han bett kvinnan om ursäkt. Hon säger att det hela är utagerat genom att de pratat ut om det och att hon inte tänker göra någon anmälan mot Lundgren.
I måndags petades Kristina Winberg från SD:s vallista. Enligt Expressen på grund av att hon larmat om händelsen mellan Lundgren och den kvinnliga partikollegan.
Svenska skattemiljoner till EU-lobbying – ”ruttet”
17 maj - 2019
Sveriges kommuner och regioner lägger runt 100 miljoner kronor om året på lobbyism i Bryssel, visar en genomgång som SvD gjort. Men om svenskarna får valuta för sina skattepengar är oklart.
– Jag märker inte av skiten, säger moderaten Christofer Fjellner till SvD.
EU-valet: Toppkandidater i hätskt ordbråk
9 maj - 2019
Centerpartiets och Kristdemokraternas toppkandidater i EU-valet, Fredrick Federley och Sara Skyttedal, har hamnat i bråk efter att Federley i en debattartikel anklagat Skyttedal för att tveka "mellan liberala värderingar och diktaturfasoner”. Detta efter att hon i en tidigare DN-intervju inte kunnat välja mellan den franske presidenten Emmanuel Macron och Ungerns premiärminister Viktor Orbán.
I dag torsdag svarar Sara Skyttedal i en debattartikel med att anklaga Centern för att ha svikit Alliansen och Fredrick Federley för att själv samarbeta med populistiska partier och i EU-parlamentet sluta överenskommelser med Sverigedemokraterna.
Fyra svenska kvinnor bland de mest inflytelserika i EU-parlamentet
26 apr - 2019
När VoteWatch Europe listar de 100 mest inflytelserika av de 751 EU-parlamentarikerna under innevarande mandatperiod är fyra svenskar med på listan. Mest inflytelserik av dem är Cecilia Wikström (L) som petades av sitt parti från EU-vallistan efter att det framkommit att hon sitter i styrelsen för två bolag. Wikström hamnar på 22 plats. De andra svenskarna på listan är Bodil Valero (MP), Linnéa Engström (MP) och Marita Ulvskog (S). Listan har gjorts genom att VoteWatch granskat hur parlamentarikerna har påverkat parlamentets lagstiftningsarbete, vilka ledande positioner de innehaft och styrkan i deras politiska nätverk.
Ny lag öppnar för isolering av Rysslands internet
26 apr - 2019
En ny lag som ytterligare begränsar de ryska invånarnas redan inskränkta frihet på internet väntas snart skrivas under av Rysslands president Vladimir Putin. Myndigheterna får då större möjlighet att totalt isolera det ryska nätet från world wide web . Lagen som redan har godkänts av det ryska parlamentet, Duman, ses av många som ett försök till ett system liknande Kinas slutna internet – men samtidigt menar experter att den kommer bli svår att implementera, rapporterar SVT. Läs mer om hur det går till när ett land isolerar sitt internet här.
Norges sista kärnreaktor avvecklas
26 apr - 2019
Norges sista kvarvarande kärnreaktor ska tas ur drift, har Energitekniska institutet (IFE) beslutat. Forskningsreaktorn, i Kjeller nordost om Oslo, stängdes för underhållsarbete i december i fjol. Men den kommer inte att startas igen, sedan IFE:s styrelse gjort en samlad bedömning av de tekniska och finansiella förutsättningarna, skriver SvD.
Luxemburg kan bli Europaförst att legalisera cannabis
25 apr - 2019
I Luxemburg ska varje vuxen få odla, köpa, inneha och konsumera cannabis, enligt Luxemburger Wort. Syftet är att strypa handeln på den svarta marknaden och bättre skydda cannabisbrukare. Regeringen håller på att sondera vilka förebilder man ska luta sig mot, i slutet av maj reser hälsominister Etienne Schneider till Kanada som legaliserat cannabis för att sondera terrängen innan man lägger fram ett konkret lagförslag. Om parlamentet godkänner lagen blir Luxemburg först i Europa med att helt avkrimininalisera cannabis. I medicinskt syfte är cannabis tillåtet i landet sedan fjolåret.
Federley vill leda EU-liberaler
18 apr - 2019
Fredrick Federley (C) har meddelat att han vill bli ny ordförande för den liberala gruppen i EU-parlamentet, Alde, som i dag leds av belgaren Guy Verhofstadt, uppger Politico. Federley säger också till Politico att om den franske presidenten Macrons parti – La république en marche – vill ansluta sig till Alde-partierna och skapa en ny grupp ihop behöver de skynda sig. ”Alde kommer att gå vidare med sina egna planer”, säger Federley.
Bekräftat: Karlsbro L:s toppkandidat
29 mar - 2019
Liberalernas partiråd har på fredagen valt Karin Karlsbro som ersättare till Cecilia Wikström som partiets toppkandidat inför EU-valet. Wikström, som petats men erbjudit sig att stå som valbar kandidat, är inte kvar på listan.
Slopad tidsomställning får stöd i EU-parlamentet
26 mar - 2019
EU-parlamentarikerna röstade på tisdagen för ett förslag om att sluta ställa om klockorna två gånger per år från och med mars 2021. Arbetet i EU-parlamentet har letts av Marita Ulvskog (S) som måste förhandla med medlemsländerna innan förslaget kan bli verklighet. Bland medlemsländerna är dock intresset ljumt för att ändra på dagens system med sommar- och vintertid.
Forskningspengar i EU öronmärks för klimatet
20 mar - 2019
EU:s lagstiftare enades tidigt i morse om ramarna för EU:s kommande forskningsprogram Horisont Europa för åren 2021-2027. Vid sidan av de 15 procent av budgeten som ska gå till renodlad klimatforskning, ska 35 procent gå till projekt inom andra ämnesområden som bidrar till minskade klimateffekter.
Nytt är också att att revisorer ska granska att projektet har verklig klimatpåverkan, uppger EU-parlamentarikern Jakop Dalunde (MP) som förhandlat för den gröna partigruppens räkning, för Europaportalen. Medlen som klimataggas ska även kunna användas i industriell utveckling.
Medan EU-kommissionen föreslår en forskningsbudget på 97 miljarder euro,vill parlamentet att den kommande satsningen ska få kosta 120 miljarder euro.
Cecilia Wikström ger inte upp
20 mar - 2019
Den petade EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L) ger inte upp. Nu meddelar hon att hon trots partiledningens beslut att peta henne från förstaplatsen på EU-valsedeln är beredd att kandidera, skriver TT/GP.
Van Rompuy: I varje normalt land hade May avgått
19 mar - 2019
Europeiska rådets förre ordförande, belgaren Herman Van Rompuy, menar att Storbritannien aldrig förstått sig på EU men räknar med att landet kommer att söka sig tillbaka till unionen efter en eventuell brexit.
– I varje normalt land hade Theresa May avgått sedan länge, sade Van Rompuy, enligt De Standaard.
Europeiska företag ska få delta i offentliga upphandlingar i andra länder
19 mar - 2019
EU-kommissionen vill att länder utanför EU öppnar upp sin offentlig upphandling för EU-företag precis som EU är öppet för dem. Det ska ske genom hot om att EU annars minskar tillträdet till EU:s offentliga upphandling för respektive lands företag. Det sade källor i kommissionen på måndagen, rapporterar Direkt/Di.
Tunga liberaler tar strid för Cecilia Wikströms EU-plats
15 mar - 2019
Striden om Liberalernas EU-lista är inte avgjord. Tunga partivänner kräver att Cecilia Wikström får tillbaka sin topplats.
– Cecilia är den mest kompetenta kandidaten, säger L-kommunalrådet Maria Winberg Nordström från Helsingborg till Sydsvenskan.
Hon anser att listtvåan Said Abdu bör petas på grund av misskötta bolagsaffärer.
EU-parlamentet uppmanar till europeisk Magnitskij-lag
14 mar - 2019
Europaparlamentet röstade på torsdagen för en icke-bindanderesolution som uppmanar EU att införa en sanktionsordning för brott mot mänskliga rättigheter, en sorts Magnitskijlagstiftning uppkallad efter den ryske visselblåsaren Sergej Magnitskij. Lagen skulle möjliggöra att frysa visum och tillgångar i europeiska banker för dem som begått grova brott mot mänskliga rättigheter.
– Vi sänder en tydlig signal till Putin och hans auktoritära vänner att Europa inte tänker låta dem utnyttja våra öppna samhällen. En sådan lag kan appliceras på ryska oligarker som tvättar pengar eller på de som mördade journalisten Jamal Khashoggi, säger Moderaternas EU-parlamentariker Gunnar Hökmark i ett uttalande.
Fjellner (M) försvarar Wikström (L)
12 mar - 2019
Den moderate EU-parlamentarikern Christofer Fjellner försvarar i en debattartikel i Di sin kollega Cecilia Wikströms (L) beslut att sitta kvar i två företagsstyrelser och därmed förlora sin plats som Liberalernas toppkandidat inför EU-valet i maj.
”Det är svenska ledamöter med sitt låga engagemang i näringslivet som sticker ut. Kanske för att ett sådant engagemang straffas hårt. Det politiska beslutsfattande blir bättre, inte sämre, om fler politiker faktiskt har insikt i de sektorer och branscher de fattar beslut om och reglerar”, skriver Fjellner.
Liberaler i Uppsala tar strid för Cecilia Wikström
12 mar - 2019
Liberalerna i Uppsala tar strid för att Cecilia Wikström ska vara kvar på partiets EU-vallista.
– Vi tänker, utifrån vårt uttalande i dag, att partistyrelsens beslut var felaktigt och i första hand ska omprövas. I andra hand ska Cecilia finnas med i någon form på listan, säger Mohamad Hassan som är kommunalråd och ordförande i Liberalernas kommunförening i Uppsala till Ekot.
Wikströms arvoden bland de högsta i EU-parlamentet
12 mar - 2019
Cecilia Wikström tjänar i särklass mest på sidouppdrag av de svenska EU-parlamentarikerna, visar DN:s genomgång. Hennes sidointäkter placerar henne på plats 13 av samtliga 751 ledamöter.
Wikström och partiet i krismöte efter avgångskrav
8 mar - 2019
Efter ledningens hot om att peta henne från Liberalernas EU-valsedel svarar nu partiets kandidat Cecilia Wikström de som vill att hon ska avsäga sig sina styrelseuppdrag.
– Jag har gjort bedömningen att jag klarar både och. Om någon annan gör en annan bedömning att jag måste välja, så måste det komma från någon annan, sade hon till TV4 på fredagsmorgonen.
Cecilia Wikström ska ha fortsatta diskussioner med partiledningen ikväll fredag. Men enligt Expressen har Wikström stöd av tunga L-profiler. Hon sitter i dag i styrelserna för Beijer-Alma och Elekta och tjänar omkring 70 000 kronor extra varje månad på dessa uppdrag.
Wikström kan petas från EU-lista
8 mar - 2019
Liberalernas toppkandidat till EU-valet, Cecilia Wikström, har fått ett ultimatum av sitt eget parti. Antingen måste hon lämna sina externa styrelseuppdrag eller så kan hon petas från valsedeln till EU-parlamentet, skriver DN.
Liten ökning av återvinning av sopor inom EU
4 mar - 2019
54 aktionsplaner för att stödja den cirkulära ekonomin inom EU har lanserats sedan 2015. Det framgår i en rapport som EU-kommissionen publicerat i dag, måndag. Eurostat har också publicerat nya siffror som visar på att 55 procent av alla sopor, borträknat mineralavfall, återvanns år 2016, att jämföra med 53 procent år 2010.
Barnier lockar britterna med backstop-garantier
4 mar - 2019
– Vi vet att det finns ett misstroende i Storbritannien mot att backstoppet kan bli en fälla som håller britterna kvar i EU för alltid. Så är inte fallet. Och vi är redo att ge ytterligare garantier, försäkringar och förtydliganden att backstoppet bara vore tillfälligt, sade EU:s chefsförhandlare Michel Barnier i en intervju med fyra europeiska tidningar på fredagen.
Backstoppet, eller nödlösningen som påbjuder Storbritannien att vara kvar i EU:s tullunion om ingen annan lösning kan nås i den framtida handelsrelationen, är stötestenen som hindrar många brittiska parlamentariker från att rösta för utträdesavtalet med EU. I nästa vecka väntas det brittiska underhuset återigen rösta om avtalet.
Rasistbrotten i Italien riskerar öka inför EU-valet
1 mar - 2019
Italiensk underrättelsetjänst varnar i ett dokument till det italienska parlamentet för att rasistiska attacker mot migranter och flyktingar kan komma att öka inför EU-valet i maj. Antalet fyskiska angrepp har stigit från 46 år 2017 till 126 under 2018, då det högerextrema partiet Lega och populistiska Femstjärnerörelsen bildade en koalitionsregering. Analytikerna uppger att högerextrema grupper är uttalat aktiva och fokuserar på främlingsfientlig propaganda.
Nätjättar måste bli tuffare mot propaganda
28 feb - 2019
EU-kommissionen är fortfarande missnöjd med Facebooks, Googles och Twitters rapporter angående nätjättarnas resultat ifråga om att bland annat motverka desinformation, utländska operationer och falska nyheter. Efter att ha analyserat rapporterna för januari kräver kommissionen att plattformarna, vilka alla anslutit sig till en uppförandekod, åstadkommer fler framsteg före valet till Europaparlamentet i maj.
Kritik mot svaga svenska EU-kandidater
25 feb - 2019
Den tidigare EU-parlamentarikern Göran Färm (S) menar att de svenska partierna inte toppar sina listor inför EU-valen med några stora namn.
– Det är bra och okej folk, men ingen riktigt högprofilerad person eller riktigt tung politiker. Jag tror att man inte riktigt vågar och inte riktigt vill ha starka krafter i Europaparlamentet. Man prioriterar personer som är lojala hemåt, snarare än de som skulle kunna få rejält inflytande i EU, sade Göran Färm till TT/Expressen.
Europaportalen har listat alla 334 kandidater från de partier som i dag sitter i EU-parlamentet.
Malmström: Starkt stöd bland EU-länder för USA-förhandlingar
22 feb - 2019
EU-ländernas handelsministrar träffades i dag, fredag, i Bukarest och främst på agendan stod frågan om mandatet som EU-kommissionen har begärt för att inleda förhandlingar med USA kring att ta bort tullavgifter på industrivaror samt hur man ska göra det lättare för företag att bevisa att deras produkter uppfyller tekniska krav på båda sidor Atlanten.
– Det finns ett starkt stöd för detta mandat och vi hoppas på att det kan antas snart, sade EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström efter mötet och tillade att ministrarna väntas anta mandatet kort efter att EU-parlamentet har röstat om det, troligen i mars.
Barnier utesluter inte brexitförlängning
22 feb - 2019
EU:s brexitförhandlare Michel Barnier utesluter inte att Storbritannien kan komma att be om en förlängning på de pågående utträdesförhandlingarna, enligt Europe1/Reuters. Trots att EU och den brittiska regeringen godkänt utträdesavtalet står förhandlingarna och stampar på grund av att det brittiska parlamentet inte vill godkänna det. Om britterna begär en förlängning av förhandlingsperioden är det upp till övriga EU-länders stats- och regeringschefer att ta ställning till det.
Handelsministrar diskuterar USA-tullar
22 feb - 2019
EU:s handelsministrar ska på fredagen försöka enas om en strategi för de känsliga förhandlingarna om industrivaror med USA och hur EU undviker amerikanska biltullar, rapporterar Direkt/Di.
Max Andersson lämnar Miljöpartiet för nybildat parti
21 feb - 2019
EU-parlamentarikern Max Andersson lämnar Miljöpartiet och går istället med i nya partiet Vändpunkt, som före detta EU-parlamentarikern Carl Schlyter varit med och bildat.
– Nu när man sitter i en regering som ska luckra upp arbetsrätten, som ska privatisera arbetsförmedlingen och som sänker skatterna för människor som har det gott ställt så känner jag att det behövs något nytt, något som bryr sig mer om ekonomisk rättvisa, säger Max Andersson till Ekot.
Max Andersson meddelar att han tänker sitta kvar i EU-parlamentet mandatperioden ut och är kvar i den gröna parlamentsgruppen.
– Jag kommer att fortsätta driva den politik som jag blev invald på. Det är åtta veckor kvar av det politiska arbetet och dem tänker jag använda på bästa sätt, säger Andersson i ett uttalande.
EU-toppen Wikström tjänar 70 000 extra i månaden
20 feb - 2019
EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L) tjänar 70 000 kronor på extraknäck, varje månad. Detta utöver den lön hon lyfter som EU-parlamentariker. SVT Nyheters genomgång av EU-parlamentarikernas sidouppdrag visar att Wikström sticker ut på området.
– Jag har hög arbetskapacitet, säger Wikström.
Paulsen (L) stödjer Federley (C) i EU-valet
18 feb - 2019
Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrick Federley får oväntat stöd inför EU-valet i maj från Liberalernas förra EU-parlamentariker Marit Paulsen.
– Han har övertagit de praktiska jobben jag har gjort och fortsatt med dem, och det är jag mycket glad åt, så han har mitt stöd, säger Marit Paulsen till Ekot.
Liberalernas EU-parlamentariker Cecilia Wikström beklagar den förra kollegans beslut.
– Jag kan bara beklaga och jag känner mig personligen ledsen, säger Cecilia Wikström till Ekot.
Budgetdebatt kan dra ut på tiden
15 feb - 2019
EU-ländernas förhandlingar om nästa flerårsbudget förväntas vara klar till oktober. Men enligt den svenske EU-ministern Hans Dahlgren befinner de sig än så länge i ett “väldigt inledande skede”. När ländernas EU-ministrar diskuterar budgeten i nästa vecka finns det ännu inga siffror på förhandlingsbordet.
Piratpartist vill kämpa för fritt internet
15 feb - 2019
Piratpartiets toppkandidat inför EU-valet är Mattias Bjärnemalm, som var med och grundade partiet 2006 och jobbade för partiets tidigare EU-parlamentariker Amelia Andersdotter.
– EU är helt avgörande för vår digitala framtid. Kampen om ett fritt internet är vår tids grundläggande strid som vi måste vinna för att säkra demokratin., säger Mattias Bjärnemalm till Europaportalen.
EU-parlamentariker: Överväg cannabis som läkemedel
14 feb - 2019
I en resolution på onsdagen uppmanade EU-parlamentet kommissionen och medlemsländerna att grundligt granska om cannabis kan vara ett potentiellt läkemedel. De vill även att läkare ska kunna skriva ut cannabis. Resolutionen är icke-bindande och EU har få befogenheter när det gäller sjukvård och drogpolitik i medlemsländerna.
Schlyter startar nytt parti – vill införa ett ”folkligt veto”
14 feb - 2019
MP-avhopparen Carl Schlyter bildar nya radikala partiet Vändpunkt ihop med forskare och före detta MP-politiker. De vill kraftigt höja miljöskatter, ge pengarna till medborgarna och införa ett "folkligt veto" mot riksdagsbeslut, skriver SvD. Partiet är villigt att ställa upp i EU-valet i maj men behöver få ihop 1 500 namnunderskrifter på två veckor samt en halv miljon kronor till valsedlar.
Nej till att minska EU:s regionpengar
13 feb - 2019
EU-parlamentet vägrar gå med på EU-kommissionens sänkning av medlen till regionerna med omkring 7 procent för åren 2021-2027. Parlamentarikerna – 460 röstade på onsdagen för och 170 emot betänkandet – vill i stället att lika mycket pengar ska gå till regionerna framöver som under nuvarande sjuårsperiod, det vill säga drygt 378 miljarder euro. Nu återstår förhandlingar om den omstridda regionbudgeten med ministerrådet.
MP-politiker drar tillbaka EU-kandidatur
13 feb - 2019
EU-parlamentarikern Max Andersson (MP) meddelade på tisdagen att han drar tillbaka sin kandidatur inför nästa EU-val med motiveringen att Miljöpartiet inte längre för en politik han kan ställa upp bakom.
”För mig handlar politik om att vilja, och när jag inte själv tror på den här politiska inriktningen är jag inte rätt person att försöka övertyga andra i vårens valrörelse”, skriver han.
Kritik mot nya EU-regler för palmolja
12 feb - 2019
Biobränsle gjort av palmolja ska fasas ut i EU fram till 2030. Import från små odlingar ska ändå fortsatt tillåtas – vilket nu får skarp kritik från miljöhåll, rapporterar TT/Aftonbladet.
"Det är bra att EU-kommissionen står fast i sitt beslut om utfasning av palmolja som biobränsle. Men det är oroande att man vill tillåta såpass stora kryphål", skriver svenska EU-parlamentsledamoten Linnéa Engström (MP) i ett uttalande.
Post toppar FI:s EU-lista
11 feb - 2019
Feministiskt Initiativs EU-parlamentariker Soraya Post toppar partiets lista inför EU-valet i maj. Tvåa på listan är Stina Svensson.
Tyskt beslut – slag mot Facebooks affärer
8 feb - 2019
Den tyska konkurrensmyndigheten beordrade i går torsdag Facebook att upphöra med att kombinera användardata från Facebookplattformen med data från sina nättjänster Whatsapp och Instagram liksom andra plattformar i syfte att skapa profiler som används i bolagets affärsmodell. För att få göra detta måste Facebook nu inhämta samtycke från sina tyska användare, uppger Politico. Beslutet beskrivs vara ett slag mot kärnan i bolagets algoritmstyrda annonsaffärer.
Adaktusson KU-anmäler Wallström för brexituttalande
5 feb - 2019
Kristdemokraternas utrikespolitiske talesperson Lars Adaktusson KU-anmäler utrikesminister Margot Wallström (S) för ett uttalande om att Storbritannien gör ett ”historiskt misstag” i beslutet att lämna EU, och att hon inte kan förlåta dem för det, uppger Ekot. Enligt uppgift till Europaportalen ska Margot Walllström ha uttalat sig om att hon är besviken på brittiska politiker, inte om nationen som sådan.
Allt fler hatinlägg tas bort från nätet
4 feb - 2019
Nio av tio anmälningar om olagligt näthat granskas av internetbolagen inom 24 timmar och nära tre fjärdedelar av det anmälda materialet tas sedan bort. Det visar den fjärde utvärderingen som EU-kommissionen gjort sedan 2016, då en uppförandekod infördes.
För två och ett halv år sedan undersöktes bara fyra av tio anmälningar inom ett dygn, och endast var tredje resulterade i att hatinläggen avlägsnades.
Trots framstegen anser kommissionen att bolagen behöver öka sin öppenhet kring hur de arbetar för att motverka näthat.
Ny datalagringslag ger regeringen huvudbry
1 feb - 2019
Polisen väntar otåligt på en ny datalagringslag som ger tillräckliga verktyg mot organiserad brottslighet, enligt TT/SvD. Regeringen vill gå polisen till mötes men ett nytt nederlag i EU-domstolen lurar runt hörnet.
Nätjättar måste bli tuffare mot falska nyheter
29 jan - 2019
Nätjättar som Facebook, Google och Twitter måste anstränga sig mer för att motverka politisk desinformation och falska budskap på sina plattformar. Det uppgav EU-kommissionärerna Mariya Gabriel och Julian King i Bryssel på tisdagen efter att bolagen lämnat in sina första lägesrapporter.Att exempelvis avlägsna falska konton och stoppa bottar, räcker inte för att säkra framtida val från desinformation, anser kommissionen.
Tyskland vill inte importera kärnkraft
29 jan - 2019
En kommission som utsetts av den tyska regeringen förslår att alla landets kolkraftverk ska stängas senast 2038. Men det innebär inte att kolkraften ska ersättas med billig, importerad energi från kärnkraft, enligt näringsminister Peter Altmaier, uppger TT/SvD.
Global näthandel ska få WTO-skydd
25 jan - 2019
Sammanlagt 75 länder inklusive EU-länderna beslutade på fredagen i Davos inleda WTO-förhandlingar kring gemensamma regler för den globala näthandeln.
– E-handel är en realitet i de flesta hörn av världen, så vi är skyldiga våra medborgare och bolag att utarbeta en förutsägbar, effektiv och säker onlinemiljö, säger EU:s handelkommissionär Cecilia Malmström, angående beslutet.
De nya reglerna ska göra det enklare för företag och konsumenter att sälja och köpa på nätet på ett tryggt sätt.
Wikström i topp efter provval
25 jan - 2019
EU-parlamentariker Cecilia Wikström hamnade överst i Liberalernas provval inför Europaparlamentsvalet i maj. Tvåa kom riksdagsledamoten Allan Widman. Partiets slutliga vallista spikas 15-16 februari. Se Europaportalens sammanställning över vilka politiker från andra partier ställer upp i EU-valet.
EU-talman vill fortsätta
24 jan - 2019
Europaparlamentets italienske, konservative talman Antonio Tajani vill få förnyat mandat på 2,5 år när hans nuvarande löper ut i samband med EU-valet i maj, rapporterar EUobserver.
Fler brittiska reaktorplaner i kras
18 jan - 2019
Brittisk energipolitik drabbades på torsdagen av ett hårt slag när energijätten Hitachi meddelade att man skrotar planerna på att bygga två nya kärnkraftsreaktorer i Storbritannien eftersom man inte lyckats enas med regeringen kring finansieringen.
Hitachis beslut kommer bara två månader efter att bolaget Toshiba meddelade att man drar sig ur ett annat kärnkraftsprojekt i landet. Det innebär att tre av de sex planerade reaktorbyggena påverkas. Av av de sex projekterade reaktorerna är hittills bara en under konstruktion, uppger Politico.
Cameron ångrar inte brexitomröstning
17 jan - 2019
– Jag ångrar inte att jag utlyste folkomröstningen. Men jag beklagar djupt att vi förlorade den folkomröstningen och de svårigheter och problem vi haft när vi försökt genomföra resultatet, sade den tidigare brittiske premiärministern David Cameron till BBC.
Carl Schlyter lämnar Miljöpartiet i protest
17 jan - 2019
Tidigare EU-nämndsordförande och EU-parlamentarikern Carl Schlyter begärde på torsdagen utträde ur Miljöpartiet i protest mot överenskommelsen med Socialdemokraterna, Liberalerna och Centern.
"När rödgröna genomför högerpolitik kommer oppositionen mot de växande klyftorna komma från extremhögern. Denna uppgörelse bäddar för en katastrof 2022", skriver han på sin Facebooksida.
Anna Hedh lämnar Europaparlamentet
20 dec - 2018
Socialdemokraten och Europaparlamentarikern Anna Hedh, som suttit i tre mandatperioder, kommer inte att kandidera till nästa års EU-parlamentsval. Det meddelade hon på onsdagen i tidningen Dagens Arena.
Facebook i nytt trubbel
20 dec - 2018
Mediejätten Facebook har stämts i USA för att ha kränkt användarnas integritet i samband med Cambridge Analytica-skandalen. Det är den högsta åklagaren i District of Columbia, Karl Racine, som anser att bolaget inte tillräckligt lyckats skydda användarnas data. Samtidigt avslöjade New York Times i veckan att bolaget delat sina användarnas uppgifter med omkring 150 andra bolag, bland dem Amazon och Netflix, uppger TT/GP.
EU kräver amerikanskt dataskyddsombud
20 dec - 2018
EU-kommissionen uppgav på onsdagen efter en utvärdering att det amerikanska dataskyddet för EU-medborgares personuppgifter är godtagbart. Samtidigt kräver man bland annat att USA senast den 28 februari 2019 skaffar sig en ombudsman som kan ta emot klagomål från européer.
Corazza Bildt röstade emot öppenhet
19 dec - 2018
Anna Maria Corazza Bildt säger att hon har röstat för mer öppenhet kring hur EU-parlamentarikerna använder det skattefria kontorsbidraget på 45 000 kronor i månaden. Men enligt en granskning som SvD gjort har hon och andra moderater flera gånger röstat nej till att kontorspengarna ska behöva redovisas.
Nya regler om plastartiklar klara
19 dec - 2018
Efter över 12 timmars förhandlingar har ministerrådet, EU-parlamentet och EU-kommissionen enats om en provisorisk uppgörelse kring regler för användingen av engångsartiklar i plast, vilket ska minska plast i haven. Det twittrade det österrikiska ordförandeskapet på tisdagskvällen.
EU:s diplomathemligheter läckta
19 dec - 2018
En ny stor läcka av tusentals diplomattelegram som bland annat tar upp utvecklingen i Ryssland, Iran, USA och Kina har drabbat EU sedan ett nätverk infiltrerats av hackare, avslöjar The New York Times, som tagit del av meddelandena.
Enligt tidningen upptäcktes intrånget av det amerikanska it-säkerhetsbolaget Area 1, som uppger att en speciell del av den kinesiska statliga hackararmén ligger bakom. Styrkan har använt sig av "nätfiske", som riktats mot diplomater på Cypern. De mest hemliga EU-konversationerna rapporteras dock ske i ett annat nätverk.
Wikström: Det går inte att dela upp asylpaketet
13 dec - 2018
EU-parlamentet har enligt parlamentarikern Cecilia Wikström (L) bestämt att det inte går att dela upp asylpaketet och rösta om vissa delar separat så som EU-kommissionen föreslagit. Detta efter att medlemsländerna misslyckats med att komma överens om den rättsakt som handlar om omfördelning av migranter.
– Det finns inte på kartan för parlamentets räkning. Vi går fram med alla rättsakter samtidigt i ett paket. Något annat kommer vi inte att gå med på, säger Wikström till Ekot.
Corazza Bildt får nytt EU-uppdrag
12 dec - 2018
Den moderata EU-parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt har utsetts till Europaparlamentets samordnare för barns rättigheter. Uppdraget innebär att Corazza Bildt ska arbeta för att barns rättigheter främjas och skyddas i Eruopaparlamentets politik och lagstiftning, skriver TT/SvD.
Trumps man i Bryssel kritiserar EU
11 dec - 2018
EU förhalar handelsförhandlingarna med Washington, säger USA:s ambassadör i EU, Gordon Sondland, till Politico och tillägger att ”Trump kommer att sätta stopp för det.” Anklagelser från USA om att EU förhalar förhandlingarna om ett nytt handelsavtal har tidigare tillbakavisats av EU.
Botar propagerar mot FN:s migrationspakt
10 dec - 2018
Ett tyskt företag har i en undersökning tittat på 800 000 tweets i Tyskland som handlat om FN:s migrationspakt. Analysen visar att mer än var fjärde tweet kom från botar, rapporterar tyska die Welt. Botar är fejkkonton som utger sig för att vara människor men styrs av programmerade algoritmer och de propagerade i det granskade fallet mot ett undertecknande av migrationspakten.
Bildt om krisen vid Krim: Skicka europeiska fartyg till Azovska sjön
28 nov - 2018
Tidigare utrikesministern Carl Bildt (M) tycker att västvärlden är undflyende mot Ryssland när det gäller situationen kring Azovska sjön. Han tycker att europeiska länder borde skicka civila fartyg till området för att upprätthålla sjöfartsfriheten, uppger TT/SVT.
Federley toppar Centerns EU-lista
27 nov - 2018
Centerpartiet presenterade på tisdagen sitt förslag på kandidater inför EU-valet i maj nästa år. Toppar gör partiets ende nuvarande EU-parlamentariker Fredrick Federley. Tvåa och trea på listan är Abir Al-Sahlani och Emma Wiesner. Den slutliga listan fastställs 17 december.
Miljardkostnader för dålig luft i EU
27 nov - 2018
Kostnaderna för sjukdomar och hälsoproblem som kan kopplas till avgaser och luftföroreningar från fordon uppgick i EU:s 28 länder till över 66 miljarder euro under 2016.
Det visar en studie som publiceras i dag tisdag av organisationen Europeiska folkhälsoalliansen. Utsläppen från dieselbilar svarade för 83 procent av vårdutgifterna.
Svenskt företag får låna EU-miljoner för vattensnåla duschar
26 nov - 2018
Orbital Systems får ett lån på 154 miljoner kronor via EU:s Junckerfond för investeringar. Pengarna ska hjälpa företaget att vidareutveckla vattenbesparande duschlösningar.
– De flesta skulle inte kunna tänka sig att man kan göra stora innovationer i en så enkel sak som en vanlig dusch, så det är fantastiskt att se hur Orbital visar på motsatsen, sade Alexander Stubb, vice ordförande i Europeiska investeringsbanken som administrerar lånet, i ett uttalande.
Storbritannien ansöker om WTO-medlemskap
26 nov - 2018
I och med Storbritanniens utträde ur EU kommer landet i morgon, tisdag, att söka medlemskap i Världshandelsorganisationen WTO. Om någon av WTO:s medlemsländer motsätter sig ett brittiskt medlemskap kan deras ansökan blockeras, något som skulle medföra att brittiska företag förlorar tillträdet till en stor del av den internationella marknaden, rapporterar Bloomberg News.
Norsk oljeindustri ökar investeringar i fossilt
23 nov - 2018
Norsk oljeindustri ökar sina investeringar i oljefält och projektering efter nya gas- och oljefyndigheter mer än väntat. Det sker trots klimatproblem och sjunkande oljepriser, rapporterar Ekot. Ökningen hittills i år uppgår till åtta procent och väntas växa till 175 miljarder norska kronor nästa år.
Utkastad Corazza Bildt: Jag vill vara med i EU-valet
21 nov - 2018
Inför fredagens moderata partiråd i Arlanda, som ska spika partiets kandidatlista till EU-valet nästa år, har partiets Europaparlamentariker Anna Maria Corazza Bildt blåst till strid sedan hon petats från nomineringslistan.
– Jag vill vara med i Moderaternas team och hjälpa till att vinna Europavalet. Jag hoppas därför att Moderaternas partiråd ska sätta mig på listan, skriver Anna Maria Corazza Bildt i en debattartikel i SvD.
OECD skriver ned tillväxtprognos för euroländerna
21 nov - 2018
Den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD räknar med att tillväxten i euroländerna i år blir 1,9 procent, enligt den senaste rapporten som publicerades i dag onsdag. Det är en liten nedjustering med 0,1 procentenheter jämfört med den förra prognosen från september. För den ekonomiska motorn Tyskland skrivs tillväxtprognosen ned något mer, med 0,3 procentenheter till 1,6 procent. Den svenska ekonomin väntas växa med 2,5 procent.
Franska protester mot miljöskatt
16 nov - 2018
Den franska regeringen har beslutat att höja skatten på fossila bränslen för att minska beroendet av olja. Den första januari planerar man att höja skatten på bensin med ungefär 30 öre litern och priset på diesel med sextio öre. Det har fått många att reagera och en gräsrotsrörelse har uppstått som planerar att blockera bensinstationer och motorvägar på lördag, rapporterar Ekot.
EU-parlamentet stöder billigare telefonsamtal inom EU
14 nov - 2018
EU-parlamentet röstade på onsdagen med en stor majoritet för ett nytt telekompaket som gör det billigare att ringa mellan EU-länderna. Kostnaderna för ett telefonsamtal begränsas till 19 cent i minuten och 6 cent för ett sms från ett medlemsland till ett annat, vilket kommer att träda i kraft 15 maj nästa år. I paketet ingår även regler för att medlemsländerna ska kunna bygga ut 5G-nätet för supersnabbt mobilt internet. Medlemsländerna måste även införa ett system för att varna medborgare via SMS eller en app om nödsituationer.
Högerpopulister förutspås stora framgångar i EU-val
14 nov - 2018
Enligt den österrikiska tidningen Der Standard, som hänvisar till en undersökning gjord av Jacques-Delors-Institutet i Berlin, förväntas den högerpopulistiska partigruppen i parlamentet, ENF, gå från dagens 34 till 70 mandat i EU-valet. Samtidigt föreslår det nationalistiska partiet FPÖ i Österrike att Italiens vice premiärminister och ledare för högerpopulistiska Lega, Matteo Salvini, blir deras kandidat för posten som ordförande i EU-kommissionen.
Federley: En Marche ansluter sig till Alde
13 nov - 2018
Det är nu i praktiken klart att den franska presidenten Emmanuel Macrons parti En Marche kommer att ansluta sig till EU-liberalerna i gruppen Alde. Det uppger EU-parlamentarikern Fredrick Federley för Europaportalen efter Alde-stämman i Madrid nyligen.
– Vi kommer att bilda en allians under ett nytt namn, säger han. Partigruppens förhoppning är bli näst störst i valet till Europaparlamentet i maj 2019.
Macron vill sluta fred på internet
12 nov - 2018
Det är dags att åstadkomma fred i cyberrymden. Det anser Frankrikes president Emmanuel Macron som i dag måndag i Paris väntas presentera en appell för FN:s styrorgan för internet.
Dokumentet innehåller nio mål som syftar till att minska användning av cyberattacker och ”spionverktyg” inte minst statliga aktörers, destabilisering av internet samt piratkopiering, enligt Le Monde.
Barnier: Storbritannien får söka nytt EU-medlemskap
6 nov - 2018
EU:s brexitförhandlare Michel Barnier underströk på måndagen faktumet att Storbritannien på nytt måste söka medlemskap i EU om landet efter brexit ångrar sitt beslut att lämna unionen.
Inget EU-land vågar utmana USA:s Iran-bojkott
29 okt - 2018
EU kämpar med att få någon av sina medlemsstater att ha hand om den finansiella mekanism man vill upprätta för fortsatt handel med Iran efter att USA:s sanktioner mot landet träder i kraft i november. Enligt källor till Financial Times är inget EU-land villigt att vara värdland för det finansiella instrument som behövs för fortsatt handel med Iran på grund av rädsla för amerikanska repressalier.
EU har tillsammans med bland annat Kina och Ryssland kommit överens om att fortsätta ingå i kärnenergiavtalet med Iran, även efter att USA drog sig ur det i våras.
Ulvskog får ansvar för sommartid i EU
29 okt - 2018
Den socialdemokratiska EU-parlamentarikern Marita Ulvskog har fått i uppdrag att ansvara för frågan om huruvida medlemsländerna ska skrota tidsomställningarna mellan sommar- och vintertid. Från parlamentets sida hoppas man bli klar med frågan innan EU-valet nästa år medan det bland medlemsländerna i ministerrådet finns ett större ointresse för idén.
Oleg Sentsov årets Sacharov-vinnare
25 okt - 2018
EU-parlamentets pris för tankefrihet, gick i år till den ukrainska filmregissören Oleg Sentsov som är mest känd för sin film Gamer. Sedan 2014 sitter Sentsov fängslad i Ryssland för påstådd misstanke om förberedelse till terroristbrott.
– Genom att tilldela Sentsov Scharovpriset uttrycket Europaparlamentet solidaritet med honom. Vi ber om att han ska släppas omedelbart, sade Antonio Tajani, ordförande för EU-parlamentet under torsdagen.
Hökmark: Budgetutskott bör granska Ungern
25 okt - 2018
Europaparlamentariker Gunnar Hökmark (M) anser att Europaparlamentets budgetkontrollutskott bör granska hur EU-stöd använts i Ungern, uppger han för Politico. Detta efter att landets premiärminister Viktor Orbán i samband med ett tal tidigare i veckan hyrt in bussar för EU-pengar för att transportera in supportrar.
Fjellner tackar för sig
24 okt - 2018
Den moderate EU-parlamentarikern Christofer Fjellner ställer inte upp i nästa års Europaparlamentsval efter att ha suttit tre mandatperioder. Det skriver Fjellner på sin Facebook-sida.
Se listan över vilka som hittills kandiderar till EU-valet.
Hökmark slutar som EU-parlamentariker
22 okt - 2018
Den moderate EU-parlamentarikern sedan 2004 Gunnar Hökmark meddelar på sin blogg att han inte kandiderar i nästa års Europaparlamentsval.
EU-USA utvärderar dataöverföring
19 okt - 2018
EU-kommissionären Věra Jourová och USA:s handelsminister Wilbur Ross enades på torsdagen om att undersöka hur Privacy Shield, det två år gamla avtalet för dataöverföring mellan USA och EU, fungerar.
Man diskuterade också USA:s president Donald Trumps beslut nyligen att utse en politiskt tillsatt tjänsteman från USA:s utrikesdepartement på posten som ombudsman för arrangemanget.
Ombudsmannen ska hantera amerikanska underrättelseorgans förfrågningar om data från EU i frågor som rör nationell säkerhet. Nära 4 000 bolag har hittills förbundit sig att följa dataskyddsreglerna.
Ulvskog och Ludvigsson slutar som EU-parlamentariker
16 okt - 2018
De två socialdemokratiska EU-parlamentarikerna Marita Ulvskog och Olle Ludvigsson meddelade på tisdagen att de inte ställer upp i nästa års Europaparlamentsval.
Gränsvärden införs på dieselavgaser i arbetsmiljön
11 okt - 2018
På torsdagen kom EU:s lagstiftare överens om att införa nya gränsvärden för bland annat dieselavgaser. Sverige har i nuläget inga gränsvärden på just diesel, som under lång exponering kan orsaka cancer. Sektorer som är hårt drabbade av dieselavgaser är exempelvis transportsektorn, gruvbrytning och tunnel, väg- och hamnarbete.
– Ingen ska behöva dö av cancer på grund av jobbet. Dieselavgaser hör till de mest cancerframkallande ämnena i vår arbetsmiljö, säger Marita Ulvskog (S) som lett förhandlingarna för Europaparlamentet.
Ungern och Polen drar EU inför domstol för arbetsregler
5 okt - 2018
EU-parlamentet och medlemsländerna enades tidigare i år om nya regler för löntagare som arbetar tillfälligt i andra medlemsländer, så kallad utstationerad arbetskraft. Frågan delade EU-länderna och nu tar Polen och Ungern frågan till EU-domstolen, enligt Reuters. De två länderna anser att de nya reglerna är protektionistiska gentemot löntagare från fattigare medlemsländer.
Ensam Federley vill sitta kvar i EU-parlamentet
5 okt - 2018
Centerpartiets ende EU-parlamentariker, Fredrick Federley, hoppas få sitta en mandatperiod till efter nästa EU-val i maj 2019.
– Nu hoppas jag få förtroendet i medlemsomröstningen - för att kunna få en period till i EU-parlamentet. Jag hoppas också att Centerpartiet får en parlamentariker ytterligare. Jag har nu varit ensam centerpartist och det har ibland varit lite ensamt, sade Federley till Dala-Demokraten.
Lars Adaktusson ersätts av kommunpolitiker från Umeå
4 okt - 2018
Kristdemokraten Anders Sellström ersätter Lars Adaktusson som EU-parlamentariker när Adaktusson blivit inkryssad i riksdagen. Anders Sellström var riksdagsledamot och ekonomiskpolitisk talesperson för KD fram till 2014 och sitter nu i kommunfullmäktige i Umeå där han tänker bli kvar.
– Inte släpper man kommunpolitiken, säger han till Europaportalen.
I EU vill Anders Sellström fortsätta ha fokus på frågor som är viktiga för norra Sverige. Särskilt att det ska finnas goda transportmöjligheter även i de mer glest bebodda delarna av Europa.
EU-domare: ECB:s stödköp okej
4 okt - 2018
I ett utlåtande anser EU-domstolens generaladvokat Melchior Wathelet på torsdagen att Europeiska centralbankens stödköp av krisande euroländers statsobligationer under eurokrisen i det så kallade PSPP-programmet inte låg utanför ECB:s befogenheter. Det är den tyska författningsdomstolen som bett EU-domstolen utreda huruvida stödköpen inkräktade på medlemsländernas befogenheter. EU-domstolen följer i en majoritet av fallen generaladvokatens utlåtande.
EU får ”femte frihet” – Friare dataflöden
4 okt - 2018
EU-parlamentet röstade på torsdagen fram ett nytt regelverk för att förenkla flödet av data som hanteras av företag och myndigheter. Arbetet i EU-parlamentet har letts av Anna Maria Corazza Bildt (M) som kallar det EU:s femte frihet.
– Genom att ta bort gränser, bördor och hinder, möjliggör vi för europeiska företag att konkurrera globalt på lika villkor. Denna lag kommer potentiellt att leda till enorma effektivitetsvinster för både företag och myndigheter, sade Corazza Bildt efter omröstningen.
Det nya regelverket, som inte gäller personuppgifter, väntas godkännas av medlemsländerna om en månad.
Brexitförhandlare ingen toppkandidat
1 okt - 2018
EU:s chefsförhandlare i brexitfrågan, fransmannen Michel Barnier, meddelade i helgen att han inte kandiderar till posten som EU-kommissionens nya ordförande eftersom han måster ägna sig åt att slutföra förhandlingarna med Storbritannien, noterar Politico.
Efter dataläckan: Facebook riskerar 14 miljarder i böter
1 okt - 2018
Facebook riskerar att få böta uppåt 14 miljarder kronor sedan Irlands dataskyddsmyndighet, DPC, inlett en granskning av hur hackare kunde komma åt 50 miljoner användares konton i mitten av september, uppger Wall Street Journal.
Myndigheten uppgav i lördags att man begärt mer information av Facebook, bland annat vill man veta vilka europeiska medborgare som drabbats. Läckan offentliggjordes först den 25 september av bolaget.
Facebook riskerar utredning kring användarnas dataskydd
28 sep - 2018
Efter skandalen kring Cambridge Analytica, där miljontals Facebookanvändares data utnyttjades i politiska syften, kan det amerikanska bolaget komma utredas av dataskyddsmyndigheterna i EU.
Ledamöterna i EU-parlamentets utskott för medborgerliga rättigheter diskuterar för närvarande ett icke-bindande betänkande som uppmanar nationella dataskyddsmyndigheter att noga undersöka om Facebook följer EU-lagstiftningen. Utskottet väntas rösta om resolutionen den 10 oktober och hela parlamentet under sessionen den 22-25 oktober.
Spanien minskar statsstöd till kolkraft
21 sep - 2018
Den spanska regeringen har börjat minska det statliga stödet till kolkraft i syfte att följa en EU-plan som innebär förbud mot så kallade kapacitetsutbetalningar till kraftverk som släpper ut mer än 550 gram koldioxid per kilowattimme.
Det meddelade landets minister för ekologisk omställning Teresa Ribera tidigare i veckan, skriver Euractiv. Landet var tidigare emot planen.
EU-domstol går emot svensk politiker – ställer inte upp i EU-val
19 sep - 2018
EU-domstolens tribunal avvisade på onsdagen EU-parlamentarikern Jasenko Selimovićs (L) klagan mot EU-parlamentet som för närmare två år sedan prickade honom för att ha trakasserat anställda. Selimović vidhåller dock sin oskuld och ska överklaga beslutet och meddelar samtidigt att han inte ställer upp i nästa års EU-val.
Energiministrar diskuterar harmonisering av reservel
18 sep - 2018
Vid det informella energiministermötet i Linz i Österrike har man i dag tisdag diskuterat om EU ska införa gemensamma regler för sina respektive reservkraftverk, eller om medlemsländerna själva ska få bestämma utformningen och nivåer på utsläppen.
Ett dussintal EU-länder undertecknade också ett stort vätgasinitiativ som lanserades av det österrikiska ordförandeskapet. Men Sverige avvaktar tills vidare att ge sitt stöd, uppger regeringskansliet.
EU-kommissionen vill reformera världshandeln
18 sep - 2018
EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström presenterade på tisdagen flera förslag för att effektivisera världshandelsorganisationen WTO och dess regelverk för internationell handel och tvistelösning. Reglerna är antingen omoderna eller så saknas de, exempelvis inom den globala e-handeln, sade Malmström på en presskonferens.
WTO föreslås få en större övervakningsroll när det gäller världshandeln och EU-kommissionen vill även bryta dödläget ifråga om nomineringen av skiljedomare i WTO:s överinstans som i dag blockeras av USA. Reformförslagen ska läggas fram på ett WTO-möte i Genève som sammankallats av Kanada på torsdag.
Svensk skepsis om Junckers sociala planer
13 sep - 2018
Vid sitt stora EU-tal på onsdagen uppmanade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att medlemsländerna måste göra lag av EU:s sociala pelare. Det kritiseras av svenska EU-politiker, skriver GP/TT.
Europaparlamentet: EU måste agera mot Ungern
12 sep - 2018
Med 448 ja-röster och 197 nej-röster uppmanade på onsdagen Europaparlamentet EU-ländernas regeringar i rådet att agera mot Ungern, enligt artikel 7.1 i Lissabonfördraget, för att förhindra ett systemhot mot unionens grundläggande värderingar och för att upprätthålla kravet på rättstatlighet.
– Jag är jätteglad. Det är så viktigt att parlamentet visar att vi inte accepterar att ett land gång på gång bryter mot EU:s grundläggande värderingar, säger Anna Hedh (S) till TT efter omröstningen.
Omröstningen föregicks av en stundtals hård debatt i parlamentet under gårdagen mellan Ungerns premiärminister Viktor Orbán och EU-parlamentariker. Läs mer om kritiken mot utvecklingen i Ungern.
Delade meningar om EU:s plastförbud
6 sep - 2018
Det råder delade meningar i Sveriges riksdag om EU-förslagen att förbjuda engångsprodukter i plast såsom sugrör och bestick, uppger Ekot som frågat samtliga riksdagspartier vad de tycker. Enligt enkäten är Sverigedemokraterna det enda parti som motsätter sig förbuden. Övriga partier vill dock fasa ut plastprodukterna fast olika snabbt.
Nordstream 2 huvudvärk för Merkel
7 aug - 2018
Den ryska gasledningen Nordstream 2 är på väg att bli ett politiskt problem för Tysklands förbundskansler Angela Merkel, rapporterar Euractiv/Reuters. Inrikespolitiskt är tyska partier splittrade och utrikespolitiskt kritiseras projektet av USA:s president Donald Trump för att öka Europas beroende av rysk gas. I Ukraina befarar man att landet som ska upphöra vara transitland för rysk gas, vilket är lukrativt för landet.
Datafel slog ut belgisk flygtrafik
20 jul - 2018
Belgiens luftrum stängdes på torsdagen efter att flygledningen Belgacontrol drabbats av dataproblem. All flygtrafik i landet under 8 000 meter stoppades under eftermiddagen. Flygtrafik på högre höjder övervakas från Maastricht.
Junckerfonden överträffar mål
18 jul - 2018
EU:s investeringsfond, som instiftats av EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, har överträffat sitt ursprungliga mål om att generera 315 miljarder euro, motsvarande över tre biljoner kronor i investeringar i medlemsländerna. Sammanlagt har fonden mobiliserat 335 miljarder euro. Enligt kommissionens beräkningar har Junckerfonden ökat EU:s BNP med 0,6 procent.
Litauen söker mer EU-pengar för att avveckla kärnkraftverk
18 jul - 2018
Litauen vill säkra att landet får EU-pengar för att kunna slutföra avvecklingen av kärnkraftverket Ignalina, skriver The Baltic Course. Att avveckla kärnkraftverket som ansågs osäkert var ett krav för att Litauen skulle få gå med i EU och väntas bli klart 2038. Litauen har redan fått motsvarande 13 miljarder kronor för avvecklingen sedan 2007.
Utstationering i Sverige ska utredas
13 jul - 2018
Den socialdemokratiska EU-nämndsledamoten Marie Granlund har av regeringen utsetts till att utreda hur de nya EU-reglerna om tillfälligt arbete i andra medlemsländer ska omvandlas till svensk lag. Utredningen ska vara klar senast 31 maj 2019.
Var tredje EU-parlamentariker har extrauppdrag
10 jul - 2018
31 procent av EU-parlamentarikerna har rapporterat in extrainkomster utöver den lön på motsvarande 87 000 kronor och ”kontorspengar” på 41 000 kronor de får varje månad, visar en rapport från korruptionsgranskaren Transparency International. I genomsnitt drar parlamentariker från den nationalistiska och EU-skeptiska partigruppen ENF in mest extrainkomster. Av de svenska EU-parlamentarikerna drar Fredrick Federley (C), Aleksander Gabelic (S) och Cecilia Wikström (L) in mest extrainkomster. Eftersom EU-parlamenterikerna bara behöver redovisa extrainkomsterna i breda intervall rör det sig om motsvarande mellan 123 000 och 614 000 kronor per år för vardera ledamot, enligt Transparency International som uppmanar EU-parlamentet att bland annat inrätta en oberoende etikgranskare.
Wikström: Migrationsplanen är omöjlig
29 jun - 2018
Cecilia Wikström (L) som ansvarar för reformen av EU:s asylregler i Europaparlamentet beskriver migrationsuppgörelsen som EU:s ledare enades om på torsdagens toppmöte som ”mer eller mindre omöjlig”. Planen att skapa mottagningscenter för flyktingar utanför EU kommer inte fungera.
– Till skillnad från vad många medlemsländer tycks tro så går det inte att helt isolera oss mot omvärlden. Dessutom gör EU:s internationella åtaganden det omöjligt att massdeportera asylsökande till läger i tredje land, sade Wikström i ett uttalande.
Lättare EU-regler för lastbilsutsläpp
25 jun - 2018
EU:s miljöministrar antog på tisdagen nya regler som ska göra det enklare för transportbolag att jämföra bränsleåtgång och utsläpp från olika lastbilsmodeller. Med de nya reglerna skapas en standardiserad övervakning och rapportering för koldioxidutsläpp från tunga fordon. Liknande EU-regler finns redan för bilar och skåpbilar.
Hårdare bankkrav röstades igenom i EU-utskott
20 jun - 2018
EU-parlamentets ekonomiska utskott röstade på tisdagen för en uppdatering av EU:s bankkrislagar så att de bättre överensstämmer med internationella regler. Det handlar om kapitalkrav på banker som går under benämningen TLAC som innebär att banker ska ha kapital motsvarande 16 procent av sina riskvägda tillgångar år 2019.
– Med TLAC blir banker stabilare och lättare att hantera i kriser. Samtidigt med införandet av dessa nya kapitalkrav vill jag säkerställa att vi inte utöver detta lägger för stora bördor på bankerna eller att mindre banker påverkas oproportionerligt mycket, sade ansvarig EU-parlamentariker Gunnar Hökmark (M) i ett uttalande.
Nu väntar förhandlingar med medlemsländerna i rådet där man har en annan position. Parlamentet vill att kapitalkraven i TLAC ska vara ett tak medan rådet vil kunna ställa högre kapitalkrav.
EU: Medlemsländer får legalisera cannabis
19 jun - 2018
EU-länderna har rätt att legalisera användning och försäljning av cannabis, exempelvis för medicinskt bruk, sade EU-kommissionens talesperson Anca Paduraru på tisdagen. Om ett medlemsland legaliserar cannabis måste det dock förhindra att drogen inte sprids till EU-länder där det är förbjudet.
Fem danska partier: Legalisera cannabis
12 jun - 2018
Fem partier i danska Folketinget kommer i dag tisdag att mötas för att diskutera hur man kan legalisera cannabis i landet, rapportera Ekot. Men en majoritet i Folketinget är fortfarande för ett förbud.
Norge förändrar narkotikapolitik – går efter portugisisk modell
11 jun - 2018
Norge är på väg att radikalt förändra sin narkotikapolitik. De som använder droger ska inte längre straffas, utan erbjudas hjälp enligt portugisisk modell.
– Samhället ska inte straffa sjuka människor. Det är ett grundläggande fel, säger Norges hälsominister Bent Høie som ska driva igenom lagändringarna, enligt SVT.
Hög drogdödlighet i Sverige
7 jun - 2018
Sverige har den näst högsta narkotikarelaterade dödligheten i EU med närmare 90 dödsfall per en miljon invånare, jämfört med EU-snittet på 22. Sverige hade exempelvis mer än 20 gånger fler drogrelaterade dödsfall än Portugal som bara har en något större befolkningsmängd. Det visar EU:s senaste drograpport som presenterades på torsdagen.
Storbritannien kopierade olagligen EU-data
29 maj - 2018
Storbritannien har olagligen kopierat hemliga personuppgifter ur informationsdatabasen SIS som är kopplad till gränssamarbetet Schengen. Det avslöjar EUobserver i dag och hänvisar till ett internt EU-dokument där flera år av överträdelser listas.
Storbritannien, som inte deltar i Schengen, har ändå viss tillgång till SIS. Landet uppges ha delat informationen med amerikanska bolag. Man vill ha fortsatt access till databasen trots brexit.
Slopade Kinatullar kan ge 40 000 jobb
28 maj - 2018
Delar av den europeiska solindustrin vill att EU slopar importtullar på kinesiska solceller framöver, skriver Euractiv. Enligt Christian Westermeier, ordförande för handelsorganisationen SolarPower Europe, skulle avskaffandet skapa uppåt 40 000 nya monteringsjobb i Europa.
EU:s antidumpningåtgärder, som tillkom efter klagomål på att billiga kinesiska solceller slog ut europeisk tillverkning med oschyssta medel, löper ut i september om de inte förnyas.
EU-strid om utstationering
25 maj - 2018
EU-parlamentet flyttar fram sin omröstning om nya regler för utstationering där utländsk arbetskraft tillfälligt jobbar i ett annat medlemsland. Detta för att omröstningen om utstationering ska ske innan omröstning av andra liknande regler för transportsektorn som kallas cabotage.
EU-parlamentariker Marita Ulvskog säger till TT att man vill undvika att utstationeringsreglerna tas som gisslan i striden om cabotage. Omröstningen om utstationering är nu planerad till tisdag nästa vecka istället för i juli som först planerat.
Färdig tolkning av GDPR kan ta flera år
25 maj - 2018
Reglerna i EU:s nya dataskyddsförordning, GDPR, beskrivs som svåra att förstå och vissa av reglerna känner inte ens myndigheterna till rätt tolkning av, rapporterar Ekot.
Ny Moderat EU-retorik
24 maj - 2018
Moderaternas nya EU-slogan heter: EU ska vara relevant.
– Glöm ”smalare men vassare” glöm ”back to basic”. Idén är inte att EU ska bli smalare utan att EU ska adressera de problem som Sverige inte själv kan hantera, sade Europaparlamentariker Christofer Fjellner på torsdagen till Europaportalen efter ett rapportsläpp om en ny moderat Europapolitik.
GDPR kommer att kosta 2 000 miljarder kronor
22 maj - 2018
Den totala kostnaden för att införa den EU:s nya dataskyddsförordningen GDPR blir runt 2 000 miljarder kronor, eller 198 miljarder euro, för företag i EU, skriver TT/GP med hänvisning till Dagens industri.
Smutsiga städer utmanar EU:s utsläppsregler i domstol
17 maj - 2018
Bryssel, Madrid och Paris utmanar EU:s nya regler för utsläpp från bilar, skriver EU Observer. Städerna kämpar med höga nivåer av kväveoxider som bland annat kommer från dieselbilar och de motsäger sig EU:s nya regler som tillåter större utsläpp än tidigare.
Svenskar uppmanas klaga mer på EU
4 maj - 2018
Den liberala EU-parlamentarikern Cecilia Wikström vill att fler svenskar hör av sig till Europaparlamentet med olika klagomål som rör EU:s lagstiftning och hur den tillämpas i Sverige. Medborgare i andra medlemsländer är betydligt mer flitiga än svenskar när det gäller att skicka in brev till Europaparlamentets utskott för framställningar , uppger hon i sitt senaste nyhetsbrev.
”I det senaste utskottsmötet jag ledde i utskottet för framställningar behandlade vi framställningar från Belgien, Estland, Lettland, Polen, Ungern, Frankrike, Italien, Grekland, Spanien och England. Men ingen från Sverige!” Synpunkter och EU-frågor kan skickas in via utskottets hemsida.
Krysskampanj för EU-val i startgroparna
27 apr - 2018
Europaparlamentariker Anna Maria Corazza Bildt (M) samlar sina supporters nästa vecka i Stockholm för att lägga upp 2019-års krysskampanj för att få henne återvald för en tredje period i Europaparlamentet.
Sverige med i ambitiös klimatgrupp i EU
26 apr - 2018
I går onsdag träffades klimatministrar från Frankrike, Nederländerna, Finland, Portugal, Tyskland, Luxemburg och Sverige för att samtala om hur EU kan se till att klimatmålen nås.
– EU måste påskynda arbetet i riktning mot ett fossilfritt samhälle, sade klimatminister Isabella Lövin (MP) i ett uttalande.
Mer data till hälsosektorn föreslås
25 apr - 2018
Hälsosektor ska ges ökad tillgång offentligt ägd data föreslår EU-kommissionen. Bland annat föreslås att man ska begränsa allmännyttiga företags möjligheter att ta extra betalt för att samla ihop och ge ut data samt att EU-länderna måste ta fram riktlinjer för fritt tillträde till data.
EU och Mexiko sluter nytt handelsavtal
23 apr - 2018
EU och Mexiko enades i helgen preliminärt om en uppdatering av ett existerande handelsavtal mellan sig. Bland annat kommer nästa alla varutullar, även inom jordbrukssektorn, att försvinna. En rad tekniska delar av avtalet måste fortfarande förhandlas klart. När det är gjort måste det översättas och gås igenom av jurister för att sedan godkännas av medlemsländerna och EU-parlamentet.
Svensk politiker rådgivare åt brexitbritter
20 apr - 2018
Det brittiska handelsdepartementet har bjudit in EU-parlamentariker Christofer Fjellner (M) för att diskutera landets framtida handelsavtal efter brexit. När Storbritannien lämnar EU lämnar de också samtliga handelsavtal med andra länder som unionen tecknat.
– Storbritannien ska göra något inget annat land har gjort, de ska bygga en handelspolitik från scratch. Jag ska tillbringa helgen och måndag med att diskutera hur kan en brittisk handelspolitik kan se ut, försöka hjälpa dem och ge råd och tips, säger Christofer Fjellner till Europaportalen.
Post förlorar kiosk i Slottsskogen
18 apr - 2018
EU-parlamentarikern Soraya Post (FI) förlorar sin kiosk i Slottsskogen i Göteborg efter att Hyres- och arrendenämnden avgjort en långdragen tvist. Vid årsskiftet valde Park- och naturförvaltningen att inte förlänga hyresavtalet när det löpte ut eftersom Post under sin tid som parlamentariker lämnat över driften till en släkting vilket inte godkänts av kommunen. Hon har arrenderat kiosken under 17 år och kommer troligen överklaga.
– Mina advokater säger att det inte handlar om något annat än diskriminering, sade Soraya Post till GP.
Skärpta utsläppskrav i EU
17 apr - 2018
EU-parlamentet antog på tisdagen nya mål om att minska utsläppen av växthusgaser med 30 procent jämfört med 2005 års nivå. Det gäller jordbruks-, och transportsektorn samt byggnader och avfallshantering som inte omfattas av EU:s handel med utsläppsrätter.
Åtgärden, säger Miljöpartiet, är dock inte tillräcklig för att nå det övergripande målet om att minska de totala utsläppen med 40 procent jämfört med år 1990.
– Med dagens beslut finns det en risk att utsläppen inte minskar tillräckligt fort och att EU missar sitt åtagande i Parisavtalet, säger EU-parlamentariker Bodil Valero (MP).
Ludvigsson vill EU-kolla Göteborgs Kex flyttplaner
13 apr - 2018
EU-parlamentariker Olle Ludvigsson (S) vill utreda om den planerade flytten av Göteborgs Kex från Kungälv till lettiska Riga sker enligt EU:s regelverk. I ett brev till konkurrenskommissionären Margrethe Vestager begär Ludvigsson att kommissionen granskar om företaget som producerar kexen har blivit utlovat finansiellt stöd av Lettland i strid med EU:s statsstödsregler.
Tidning: Regeringen vill köra över EU-domstolen
13 apr - 2018
Regeringen tänker tvinga alla teleoperatörer att lagra data om samtliga kunders mobilsamtal, sms och mejl.
Justitieminister Morgan Johansson kör, enligt Sydsvenska Dagbladet, över EU-domstolen och ger polisen rätt att behålla sitt vassaste vapen mot grova brottslingar – om än något avtrubbat.
– Det krävs för att polisen ska kunna lösa sin uppgift, sade han till Sydsvenskan och HD.
Ingen mer extra gränskontroll uppmanar Wikström
12 apr - 2018
Svenska regeringen väntas i dag torsdag ansöka om att än en gång få förlänga gränskontrollerna mot Danmark och Tyskland. EU-parlamentariker Cecilia Wikström (L) är kritisk och ber regeringen tänka om sitt besut.
– Gränskontrollerna var nödvändiga under den stora flyktingvågen 2015/2016 men i dag har de spelat ut sin roll och slår orimligt hårt mot vår ekonomi och vårt välstånd. Med flyktingsituationen inom Europa under kontroll och med en stärkt yttre gräns, sedan en rad åtgärder har vidtagits på EU-nivå, är det nu hög tid för Schengensamarbetet att återgå till det normala, sade Wikström i ett uttalande. I maj väntas regeringen besluta om sex månader förlängd gränskontroll som skäl anges den inre säkerheten.
Utskott: EU-regler ska gälla för rysk gas
21 mar - 2018
EU:s nya gasmarknadsregler ska omfatta ledningar som går mellan EU och länder utanför EU exempelvis den omdebatterade gasledningen Nord Stream II som ska gå mellan Ryssland och Tyskland. Det röstade EU-parlamentets industri- och energiutskott för på onsdagen.
– Det handlar om att säkerställa konkurrens och en fungerande europeisk marknad. Ungefär 80 procent av den ryska gasen till Europa och 26 procent av vår totala gaskonsumtion skulle gå via en rutt om Nord Stream II byggs, vilket skulle göra Europa oerhört sårbart, säger den moderata EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark.
Hela EU-parlamentet ska rösta om de nya reglerna i april. Därefter väntar förhandlingar med medlemsländerna.
Ombudsman: Barrosolobbying bör utredas på nytt
15 mar - 2018
Europeiska ombudsmannen Emily O'Reilly ber på torsdagen EU-kommissionen etiska kommitté att åter granska den tidigare kommissionsordförande José Manuel Barrosos anställning vid den amerikanska bankjätten Goldman Sachs. Barroso har lovat att inte lobba mot kommissionen men träffade i höstas vice ordförande i kommissionen Jyrki Katainen.
– Att låta etikkommittén åter granska detta skulle visa att kommissionen tar allmänhetens oro i denna fråga på stort allvar, sade O'Reilly i ett uttalande.
Wikström kräver stopp för EU-resor
12 mar - 2018
EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L) vill att alla delegationsresor för parlamentets politiker och tjänstemän borde stoppas från 1 december i år fram till slutet på nästa mandatperiod i september 2019, annars riskerar lagstiftningen ett inte bli klar i tid. Det rapporterar TT/Ekot.
Här jobbar utstationerade svenskar
7 mar - 2018
Över hälften av svenskarna som 2016 utstationerades tillfälligt till ett annat land på EU:s inre marknaden arbetade i Norge, Frankrike och Spanien. Det visar statistik från EU-kommissionen. Sammanlagt utstationerades 11 500 svenskar 2016 medan 39 000 arbetstagare kom från andra europeiska länder för att tillfälligt arbeta i Sverige. Antalet utstationerade i Sverige har fördubblats sedan 2010.
FN-topp: Orbán är rasist och mobbare
7 mar - 2018
Den ungerska regeringen har krävt att FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter, Zeid bin Ra'ad, avgår ”utan dröjsmål” efter att denne kritiserat landets migrationspolitik och kallat premiärminister Viktor Orbán rasist. Men bin Ra'ad avvisar kravet.
– Ja, jag kallade den allt mer auktoritäre men demokratiskt valde Viktor Orbán rasist och främlingsfientlig. Jag kommer inte att avgår utan dröjsmål […] eftersom det är dags att stå upp mot mobbare av Orbáns typ, sade Zeid bin Ra'ad i ett uttalande.
EU-domstol sågar skiljedomssystem
7 mar - 2018
Klausulerna om skiljedomsförfarande i ett gammalt handelsavtal mellan Nederländerna och Slovakien är inte förenliga med EU-lag, anser EU:s domstol i ett utslag som kan få stora konsekvenser för en mängd liknande avtal, enligt TT/GP.
EU-talman vill regera Italien
2 mar - 2018
EU-parlamentets talman Antonio Tajani meddelade på torsdagskvällen att han är villig att bli Italiens näste premiärminister om den tidigare premiärministern Silvio Berlusconis högerkoalition blir störst vid söndagens italienska parlamentsval.
EU-talman kan bli premiärminister
28 feb - 2018
Den tidigare italienske premiärministern och högerledaren Silvio Berlusconi sade på tisdagen att han planerar att föreslå EU-parlamentets talman Antonio Tajani till italiensk premiärminister om hans högerkoalition blir störst vid söndagens parlamentsval, rapporterar Reuters.
Barnier: Dags att välja nu, Storbritannien
6 feb - 2018
Nu är det dags att berätta vad ni vill, lyder beskedet till Storbritannien från EU:s brexitförhandlare Michel Barnier på London-besök.
– Vi behöver klarhet om Storbritanniens förslag kring framtida partnerskap, konstaterade Barnier efter möten med brexitminister David Davis och premiärminister Theresa May på måndagen, rapporterar TT/GP.
Ökad köttimport ska landa enormt handelsavtal
1 feb - 2018
Förhandlingarna om ett handelsavtal mellan EU och de så kallade Mercosurländerna är inne i sin slutfas. För att komma närmare en överrenskommelse har nu EU erbjudit de sydamerikanska länderna högre exportkvoter på kött, uppger TT/GP.
Luftförorenande EU-länder får ultimatum
30 jan - 2018
Nio medlemsländer som överskrider EU:s godkända nivå av luftföroreningar får till slutet av nästa vecka på sig att lämna besked om hur de ska åtgärda problemet. Annars kommer kommissionen starta överträdelseförfaranden som kan ge böter.
Det framkom på onsdagen efter ett möte mellan länderna och EU:s miljökommissionär Karmenu Vella. De nio länderna är Frankrike, Italien, Rumänien, Spanien, Slovakien, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland och Ungern.
Cameron: Brexit ett misstag, ingen katastrof
25 jan - 2018
Den förre brittiske premiärministern David Cameron fångades på film i Davos där han säger att ”brexit är ett misstag, inte en katastrof”, rapporterar The Guardian.
EU-parlamentariker vill se mer kvinnorättigheter i handelsavtal
25 jan - 2018
Ledamöter i EU-parlamentets kvinno- respektive handelsutskott röstade på onsdagen med siffrorna 45 mot 4 för en åsiktsyttring om att EU:s handelsavtal i framtiden bör ha med skrivelser om kvinnors rättigheter. I dag nämner bara en femtedel av EU:s handelsavtal sådana rättigheter.
– Det räcker inte att säga att man vill inkludera könsperspektiv, man måste ha en konkret plan för det med. Den planen är vad vi stakar ut i vår rapport, sade EU-parlamentariker Malin Björk (V) som varit en av två ansvariga ledamöter för yttrandet, i ett uttalande.
Hela parlamentet väntas tas ställning till frågan i mars.
Hovrätten: Nytt förslag i strid med EU-rätten
23 jan - 2018
Det är högst tveksamt om det nya förslaget om datalagring av trafikuppgifter är förenligt med EU-rätten. Det anser Hovrätten för övre Norrland i sitt remissvar, rapporterar TT/GP.
Kärnkraftsbråk till EU-domstolen
22 jan - 2018
Den österrikiska miljöministern Elisabeth Köstinger meddelade på måndagen att man avser dra EU-kommissionen inför EU-domstolen för den godkänt utbyggnationen av kärnkraftverket i ungerska Paks, knappt 185 kilometer från gränsen till Österrike som självt inte har några kärnkraftverk, skriver Kronen Zeitung.
– Vi kommer att försvara vårt beslut i domstolen, sade en talesperson från kommissionen på måndagen.
Klimatrapport får stöd i EU-parlamentet
16 jan - 2018
EU-parlamentet röstade på tisdagen igenom en rapport om kopplingen mellan klimat, kvinnor och jämställdhet som EU-parlamentarikern Linnéa Engström (MP) stått bakom. Den icke-bindande rapporten uppmanar även EU-kommissionen och medlemsländerna att ta fördrivning och migration av människor som en följd av klimatkatastrofer på allvar.
Danmark slår sitt eget vindrekord
12 jan - 2018
I fjol utgjorde vindkraften i Danmark 43,4 procent av energianvändningen vilket slog rekordet från år 2015 då andelen var 42 procent, skriver Yle. Eltillförseln i Danmark kompletteras med import från Norge (vattenkraft), Sverige (kärnkraft) och Tyskland (solkraft).
Enighet om fritt dataflöde
22 dec - 2017
EU-länderna har nått en uppgörelse om att tillåta fritt flöde av data som inte är personuppgifter inom EU enligt EUobserver. Medlemsländerna har nått en snabb uppgörelse efter att kommissionens förslag lades fram i september.
Nu återstår att enas med EU-parlamentet där svenska moderaten Anna Maria Corazza Bildt leder arbetet.
Barnier säger nej till finansiella tjänster från Storbritannien
19 dec - 2017
En av Storbritanniens viktigare sektorer är finansiella tjänster men EU:s brexitförhandlare Michel Barnier slår fast att britterna inte kommer att få tillgång till EU:s inre marknad för sådana tjänster efter att man lämnat unionen.
– Det finns inte plats för [finansiella tjänster]. Det finns inte ett enda handelsavtal som är öppet för finansiella tjänster, sade Barnier till The Guardian.
EU-parlamentariker uppmanar till mer samarbete mot barnporr
14 dec - 2017
EU-parlamentet röstade på torsdagen för en rapport som Anna Maria Corazza Bildt (M) ansvarat för som uppmanar medlemsländerna att öka insatserna för att bekämpa sexuella övergrepp och utnyttjande av barn.
– EU-länderna måste göra mer, agera bättre och snabbare för att garantera nolltolerans mot sexuella övergrepp på barn online och offline. Fokus bör ligga på att ta bort illegalt innehåll och, när detta inte är möjligt, blockera innehåll genom snabbare förfaranden och skyddsmekanismer, sade Corazza Bildt i ett uttalande.
Norge avkriminaliserar narkotika – vård ska ersätta straff
14 dec - 2017
Drogmissbrukare i Norge ska i första hand få vård, inte bestraffas. Det är en majoritet av partierna i stortinget överens om, rapporterar VG/TT/SVT.
Nya regler för fiske utanför EU
12 dec - 2017
EU-parlamentet godkände på tisdagen ett nytt regelverk för båtar som drar sina nät utanför EU med bland annatat strikta och samordnade regler och ett öppet register för fisketillstånd.
– Vi har uppnått förbättrad hållbarhet av fisket på det fria havet och när det gäller privata avtal. Vi vill se till att det finns mat och säkerhet och att det inte blir något överfiske, eftersom det leder till mer fattigdom, fler flyktingar, sade EU-parlamentariker Linnéa Engström (MP) som lett arbetet med frågan.
EU-kommissionen oroas för växande antisemitism
12 dec - 2017
– Vi är chockade och upprörda av vågen av antisemitiska attacker och demonstrationer som spridit hat mot judar i europeiska städer under de senaste dagarna. Vi förväntar oss att förövarna av antisemitiska provokationer ska åtalas, sade EU-kommissionärerna Věra Jourová och Frans Timmermans i ett gemensamt uttalande på måndagen
"EU prioriterar inte arbetet mot människohandel"
12 dec - 2017
Anna Hedh, socialdemokratisk EU-parlamentariker, menar att arbetet med att bekämpa människohandel inom EU inte prioriteras tillräckligt, rapporterar Ekot.
EU och Japan klara med frihandelsavtal
8 dec - 2017
EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström och Japans utrikesminister Taro Kono meddelade på fredagen att handelsavtalet mellan EU och Japan är färdigförhandlat. Nu ska jurister gå igenom texten som även ska översättas till alla EU-språk och japanska. Malmström hoppas att avtalet kan träda i kraft innan nästa EU-val 2019.
EU-oro över USA inför handelsmöte
8 dec - 2017
USA oroar EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström inför nästa veckas stora handelsmöte i Argentina. Samtidigt hoppas hon på snara genombrott för en rad stora avtal mellan EU, Japan, Mexiko och länderna i Mercosur, skriver SvD.
Hökmark leder tankesmedja
6 dec - 2017
Europaparlamentariker Gunnar Hökmark (M) är ny ordförande för den utrikespolitiska tankesmedjan Frivärld.
– Utanför den traditionella politikens ramar behöver vi ett forum för de frågor som rör Sveriges roll i världen när det gäller att värna frihet, demokrati och välstånd, säger Hökmark i ett uttalande på onsdagen.
Svensk omvald till europeisk partitopp
4 dec - 2017
EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) omvaldes i helgen till en av nio vice ordförande i det europeiska liberala partiet Alde.
Hökmark rangordnar risktagare
1 dec - 2017
EU-parlamentet röstade på torsdagen för en ny lag som ska tydliggöra i vilken rangordning skulder ska skrivas ned och av vem när en bank är i kris. Syftet är att skydda både grundläggande bankfunktioner och den finansiella stabiliteten utan att skattebetalarna får stå för notan. Ansvarig för arbetet med lagförslaget i EU-parlamentet har Gunnar Hökmark (M) varit.
Albanien vill slippa knarkstämpel
27 nov - 2017
Albanien försöker bli av med stämpeln som Europas cannabiscentrum. Men det underlättar inte att en exminister utreds för kopplingar till knarkhandeln, skriver TT/AFP/GP.
Barnier lockar britter med rekorddeal
21 nov - 2017
Om Storbritannien kan enas med EU om ett utträdesavtal så väntar ett erbjudande om EU:s "mest ambitiösa handelsavtal" hittills, lovar EU:s chefsförhandlare Michel Barnier, rapporterar TT/GP.
EU-talman besöker Sverige
16 nov - 2017
EU-parlamentets talman Antonio Tajani träffar i dag torsdag och i morgon fredag bland annat kronprinsessan Victoria, riksdagens talman Urban Ahlin och representanter för näringslivet.
Lars Adaktusson får EU-ansvar för Israelfrågor
14 nov - 2017
Kristdemokraternas Lars Adaktusson har utsetts till Europaparlamentets rapportör i frågor rörande relationerna till Israel. Uppdraget som löper fram till juni 2019 innebär att Adaktusson blir ansvarig för betänkanden, rapporter och förhandlingar i ärenden relaterade till Israel.
– Oavsett om det handlar om den arabisk-israeliska konflikten, handelsfrågor eller forskningssamarbete har Europaparlamentet en central roll att spela. Israel är strategisk partner till Europeiska unionen och det ska prägla våra relationer, säger Lars Adaktusson i ett uttalande.
Adaktusson är också ordförande i Vänskapsförbundet Sverige-Israel vars mål är att göra Sverige till Europas mest Israelpositiva land.
Talman Tajani vill ha fördubbling av EU-budgeten
13 nov - 2017
– Vi behöver dubbelt så mycket pengar som i dag. Alltså 280 miljarder euro i stället för 140 miljarder euro, sade EU-parlamentets talman Antonio Tajani i en intervju, skriver FAZ.
Barnier: Alla måste förbereda sig för brexit utan uppgörelse
13 nov - 2017
– [Att det inte blir någon överenskommelse mellan EU och Storbritannien] är en möjlighet. Alla måste förbereda sig på det, stater såväl som företag, sade EU:s brexitchefsförhandlare Michel Barnier till le Journal du dimanche.
Ulvskog: Jag avskyr överstatlighet
10 nov - 2017
I en debatt på fredagen i Stockholm diskuterades huruvida den så kallade sociala pelaren som är ett uttalande om rättigheter på arbetsmarknaden och som ska antas på Göteborgstoppmötet nästa vecka innebär ökad överstatlighet i EU eller inte.
Europaparlamentariker Gunnar Hökmark (M) menade att den sociala pelaren öppnade dörren för ökad överstatlighet. Det avvisades bestämt av europaparlamentariker Marit Ulvskog (S) som är för den sociala pelaren.
– Jag avskyr överstatlighet, sade Ulvskog.
Volvo får EU-lån
9 nov - 2017
Volvo Cars har skrivit ett låneavtal med EU värt 245 miljoner euro, motsvarande 2,3 miljarder kronor. Pengarna ska användas till utveckling inom uppkoppling, bensinhybridmotorer och elbilar. Lånet faller inom ramen för den så kallade Junckerfonden för strategiska investeringar.
Nattlig enighet om utsläppsrätter
9 nov - 2017
Strax innan fyra natten till i dag torsdag enades förhandlare från EU-parlamentet och medlemsländerna om ett uppdaterat regelverk för utsläppsrätter, EU:s viktigaste verktyg för att minska klimatutsläppen.
Med den nya uppgörelsen väntas priset på utsläpp stiga till 25-30 euro per ton. På tyska handelsplatsen EEX kostar en utsläppsrätt för ett ton koldioxidutsläpp idag knappt åtta euro.
Sifo: Svenskar vill se svenska löner i Sverige
7 nov - 2017
Tre av fyra svenskar, 76 procent, svarar ja på frågan om de anser att svenska löner och arbetsvillkor ska gälla även för dem som kommer från andra EU-länder för att arbetar i Sverige under en kortare tid.
Det visar en Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av Socialdemokraterna i Europaparlamentet.
– Om EU är en gemensam marknad så måste vi också ha gemensamma regler. Likartade villkor måste gälla i alla länder, säger EU-parlamentariker Jens Nilsson (S).
17 procent svarade nej och sju procent var tveksamma eller visste inte.
Jättesatsning på vindkraft i Sverige får miljoner i EU-lån
7 nov - 2017
Tillsammans bidrar Europeiska investeringsbanken och Junckerfonden med motsvarande närmare 1,8 miljarder kronor till att bygga 179 vindkraftverk i Markbygden utanför Piteå. Projektet väntas bli klart 2020 och kommer bli en av Europas största landbaserade vindkraftstationer.
Luxemburg köper sig förnybara energikvoter
30 okt - 2017
Luxemburg planerar att köpa delar av Litauens kvot av förnybara energikällor för att nå EU-mål. Affären, den första i sitt slag, ska signeras på torsdag enligt The Baltic Times. Litauen har överträffat EU:s mål på förnybart medan det har varit svårare för Luxemburg. Köpesumman ligger på motsvarande 100 miljoner kronor.
Svenska EU-politiker portades i Västsahara
27 okt - 2017
Under fredagseftermiddagen blev europaparlamentarikern Jytte Guteland (S) som nekad att resa in i Västsahara av marockanska myndigheter. Med på resan var även tre spanska ledamöter och miljöpartisten Bodil Valero.
– Jag är upprörd över att vi inte får komma in. Vi folkvalda representanter ville besöka Västsahara för att se med egna ögon hur situationen i det ockuperade territoriet ser ut, säger Jytte Guteland i ett uttalande.
2016 slog EU-domstolens högsta instans fast att Västsahara inte är en del av Marocko, och att avtal som gäller Västsahara kräver det västsahariska folkets samtycke.
Diskriminering mot romer – Europaparlamentet vill se krafttag
25 okt - 2017
De nekas sjukvård och utbildning. De får sin egendom förstörd och de tvångsavhysas. Det är några saker som drabbar många av de tolv miljoner romer som bor i EU. Det konstaterade EU-parlamentet i ett uttalande på onsdagen där man också uppmanade EU-kommissionen att inleda rättsprocesser mot de EU-länder som bryter mot eller inte genomför direktiv om likabehandling.
– Vi har aldrig accepterats som fullvärdiga medborgare med säkrad lika tillgång till våra grundläggande mänskliga rättigheter, sade den svenska Soraya Post (Fi) som ligger bakom uttalandet och är själv rom.
Det är upp till EU-kommissionen och medlemsländer att följa uttalandet eller inte.
Krav på att Europol kopplas in på Maltamord
25 okt - 2017
Europaparlamentets talman Antonio Tajani förväntar sig att myndigheterna på Malta gör sitt yttersta för att lösa mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia
– Alla spår måste följas upp. Jag anser att även Europol måste delta som en del av en internationell utredning där alla polismyndigheter kan samarbeta för att ställa de ansvariga inför rätta, sade Tajani, enligt TT/GP.
Hedh: Snaran dras åt kring nätdroger
24 okt - 2017
EU-parlamentet röstade på tisdagen för nya regler som bland annat ska göra det snabbare att förbjuda nya nätdroger i EU. Tidsfristen för ansvariga myndigheter i medlemsländerna att verkställa beslut om förbud förkortas från dagens tolv till sex månader.
– Nu drar vi åt snaran kring alla samvetslösa kriminella som tillverkar och säljer droger via nätet, sade EU-parlamentariker Anna Hedh (S) i ett uttalande.
Kanadaavtal modell efter brexit tror Barnier
24 okt - 2017
Den brittiska regeringen har meddelat att landet avser lämna EU:s inre marknad innebär enligt unionens brexitförhandlare Michel Barnier att ett handelsavtal liknande det EU har med Kanada, Ceta, utgör en modell för Storbritannien, skriver The Guardian. Barnier menar dessutom att det kommer ta ”flera år” att förhandla fram ett sådant avtal.
Liberalerna petar Jasenko Selimovic
23 okt - 2017
Liberalernas valberedning föreslår inför landsmötet att EU-parlamentarikern Jasenko Selimovic petas ur partistyrelsen, skriver TT/DN.
EU-länderna ska enas om utstationering
23 okt - 2017
EU:s arbetsmarknadsministrar ska idag måndag försöka enas om nya regler för utstationering som anger villkoren för utländsk arbetskraft som jobbar tillfälligt i ett annat EU-land.
Frågan om utstationering har splittrat EU i väst och öst men Estlands minister som sköter förhandlingarna tror att man kommer enas.
– De senaste månaderna, dagarna och jag kan säga timmarna har ordförandskapet jobbat väldigt hårt för att överbrygga [åsikts-]skillnaderna mellan medlemsländerna, sade Estlands arbetsmarknadsminister Jevgeni Ossinovski.
De kvarvarande stötestenarna är längden på utstationering och huruvida transportsektorn ska omfattas av reglerna. EU-ländernas regeringar ska senare slutförhandla med Europaparlamentet.
Löfven avvisar borgerligt EU-nej
20 okt - 2017
På fredagen sade de fyra allianspartierna nej till EU-kommissionens föreslagna reform av utstationeringsdirektivet som reglerar villkoren för arbetare som jobbar tillfälligt i andra medlemsländer. Förslaget gick igenom i EU-nämnden men Alliansens argument att det nya direktivet bland annat skulle göra det svårare att få arbetskraft till Sverige har fått statsminister Stefan Löfven (S) att reagera.
– Äh, det är deras ständiga diskussion, de tror att sämre löner och sämre villkor är framtiden, säger Löfven till Europaportalen på EU-toppmötet i Bryssel.
Alliansen förlorade om utstationeringsdirektivet
20 okt - 2017
Allianspartierna lyckades på fredagen inte fälla regeringens ståndpunkt om EU:s nya utstationeringsdirektiv som reglerar kring tillfälligt arbete i andra medlemsländer. De fyra partierna anser att förslaget försämrar EU:s konkurrenskraft och den fria rörligheten för företag och arbetskraft.
Syftet med det nya regelverket är enligt EU-kommissionen att bättre skydda utstationerade arbetstagare och säkerställa konkurrens mellan företag på lika villkor, något som också en majoritet i EU-nämnden ansåg. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) väntas tillsammans med kollegor från andra EU-länder i nästa vecka enas kring de återstående frågorna om hur lång tid en utstationering kan pågå och huruvida transportsektorn ska ingå eller inte. Senare i höst inleds förhandlingar med Europaparlamentet.
EU-utskott stödjer nytt asylförslag
19 okt - 2017
EU-parlamentets justitieutskott röstade på torsdagen med siffrorna 43 mot 16 för ledamoten Cecilia Wikströms (L) förslag på en del av uppdateringen av EU:s asylsystem. Bland annat vill parlamentarikerna att de EU-länder som vägrar ta emot flyktingar ska få minskad tillgång till EU-pengar. Hela parlamentet väntas rösta i om förslaget i november innan förhandlingar kan inledas med medlemsländerna som ännu inte enats om en gemensam ståndpunkt.
Ris och ros till nya utstationeringregler
17 okt - 2017
Med 32 mot 8 röstade EU-parlamentets sysselsättningsutskott på måndagen för sin ståndpunkt om nya regler för löntagare som arbetar tillfälligt i andra EU-länder. Ledamöterna vill att arbetstagarna ska få samma ersättning om inhemska och att man bara ska kunna utstationeras i högst två år. Medlemsländerna väntas enas om sin ståndpunkt på måndag i nästa vecka.
– Det är ett stort steg på vägen mot ett stopp för lönedumpningen i Europa, sade EU-parlamentarikern Marita Ulvskog (S) i ett uttalande.
EU-parlamentarikern Jasenko Selimovic (L) är dock kritisk.
– Till min besvikelse gick förslaget, som jag motsatte mig, igenom. Beslutet som har tagits leder till protektionism, och minskar möjligheten för många. Exempelvis kommer det inte bli möjligt för turnerande teatrar och orkestrar att erbjuda sina föreställningar, sade Selimovic i en kommentar.
Ulvskog nöjd med utstationeringskompromiss
16 okt - 2017
På måndags eftermiddag röstar EU-parlamentets sysselsättningsutskott om villkoren för utländska arbetare som jobbar tillfälligt i ett annat EU-land. Marita Ulvskog (S) som är vice ordförande i utskottet vill se lika lön för lika arbete på samma jobb och det tror hon kommer röstas igenom. I uppgörelsen ingår också att en och samma utstationering kan pågå i högst två år.
– Vi tycker det är bra om kompromissen går igenom, säger hon till Europaportalen.
Grunden för EU-domen om datalagring ifrågasätts
13 okt - 2017
Både Säpo och Datalagringsutredningens ordförande Sigurd Heuman anser att EU-domstolens dom om svensk datalagring bygger på felaktig grund.
Orsaken är att Kammarrätten ställde en felaktigt formulerad fråga när man begärde domstolens yttrande, skriver TT/SvD.
Schäuble avtackades
10 okt - 2017
Tysklands avgående finansminister Wolfgang Schäuble hyllades i parti och minut av sina EU-kollegor när han på måndagen deltog i sitt sista eurogruppsmöte, skriver TT/GP.
Hedh: Mer jämställdhet i EU
3 okt - 2017
Europaparlamentet ställde sig på tisdagen bakom en rapport som EU-parlamentarikern Anna Hedh (S) arbetat fram. Syftet med rapporten är att sätta tryck på EU-kommissionen och medlemsländerna att öka på arbetet med jämställdhet.
– Nu krävs konkreta åtgärder. Jämställdheten kan inte skjutas upp längre, sade Anna Hedh som bland annat krävde ett jämställdhetsperspektiv på den ekonomiska politiken och att våld mot kvinnor bekämpas.
EIB: Junckerplanen ger utdelning
28 sep - 2017
EU:s investeringsfond, den så kallade Junckerplanen, beräknas enligt Europeiska investeringsbanken öka EU:s samlade ekonomi med 0,7 procent av bruttonationalprodukten till år 2020. Samtidigt beräknas 690 000 nya jobb skapas av de projekt som fonden investerar i.
Hökmark: Gott hopp om extra mandat till Sverige
28 sep - 2017
Enligt ett förslag kan antalet svenska ledamöter i EU-parlamentet öka från 20 till 21 i samband med brexit då delar av britternas mandat ska fördelas på andra länder. EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M) hyser gott hopp om att Sverige kan få ett extra mandat men han poängterar att förslaget är skört och ändringsförslag kan skapa stor oreda på bekostnad av Sverige.
– Då släpper man alla hästar fria, säger han till Europaportalen.
Uppgift: Tysklands Schäuble byter jobb
27 sep - 2017
Den tyske kristdemokratiske finansministern Wolfgang Schäuble, som bland annat gjort sig känd som en budgethök, byter enligt Bild uppdrag och blir förbundsdagens näste talman. Schäuble har varit Tysklands finansminister sedan 2009.
Van Rompuy kritisk till ny EU-ledare
20 sep - 2017
I förra veckan föreslog EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att hans nuvarande jobb på sikt ska slås samman med ordföranden för Europeiska rådet, som företräder stats- och regeringscheferna. Men Europeiska rådets förre och förste ordförande, belgaren Herman Van Rompuy är kritisk.
– I EU är det ofta en flyktväg. Om man inte har någon lösning i sakfrågor skapar man en ny post eller ny institution. Det skapar mer problem än lösningar, sade Van Rompuy till Euractiv.
Svenskt tech-bolag får EU-lån
19 sep - 2017
IT- och betalningsföretaget iZettle i Stockholm får 30 miljoner euro, motsvarande 285 miljoner kronor, i lån från Europeiska investeringsbanken, EIB, och Junckerfonden, Efsi. Lånet ska bland annat gå till forskning och utveckling av “nästa generations betalningsstrukturer”. Efsi är Junckerkommissionens ekonomiska flaggskepp och ska totalt genom garantier generera investeringar till ett värde av 315 miljarder euro. 1,6 miljarder euro har godkänts för projekt i Sverige och de väntas sammanlagt generera investeringar på 5,8 miljarder euro.
Juncker smörar Schäuble: Du har förbättrat världen
18 sep - 2017
– Wolfgang Schäuble är kompromissernas man [och] lösningarnas man. Därför tackar även Europa den tyske förbundskanslern väldigt mycket. Du är någon som förbättrat världen, sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker till Tysklands kristdemokratiske finansminister Wolfgang Schäuble på dennes 75-årsdag.
EU-parlamentet: Ingen vapenexport till diktaturer
13 sep - 2017
EU-parlamentet vill att EU inför vapenembargo mot länder som kränker internationell humanitär rätt, till exempel Saudiarabien.
— Vi ska inte exportera vapen till icke-demokratier. Det handlar inte bara om våra värderingar utan också om säkerheten i både mottagarlandet och i Europa, säger Bodil Valero (MP) som har ansvarat för parlamentets betänkande om vapenexportkontroll som röstades igenom på onsdagen. Betänkandet fungerar som en uppmaning och är inte bindande för EU-länderna.
Junckerfonden förlängs och förstärks
13 sep - 2017
EU-parlamentet och medlemsländerna enades natten till onsdag preliminärt om att att förlänga mandatet för EU:s investeringsfond, den så kallade Junckerfonden, till 2020. Även dess utlåningskapacitet ska stärkas från dagens 3 000 till minst 4 800 miljarder kronor.
Två svenskar tar plats i terrorismutskott
13 sep - 2017
EU-parlamentet godkände på tisdagen att ett nytt tillfälligt utskott sätts samman med syfte att utvärdera omfattningen av terrorhot i Europa och uppmärksamma eventuella brister och svagheter i det pågående arbetet med att bekämpa terrorism. Två svenska ledamöter ingår: Anna Maria Corazza Bildt (M) och Kristina Winberg (SD).
Två svenska EU-politiker rankas som inflytelserika
12 sep - 2017
Tankesmedjan Votewatch har rankat hur inflytelserika EU-parlamentarikerna varit under den nuvarande mandatperioden. På topp-70-listan finns två svenska EU-parlamentariker: Liberalernas Cecilia Wikström (plats 27) och Moderaternas Gunnar Hökmark (plats 58).
Carl Bildt: Många år kvar till britterna lämnat
5 sep - 2017
– Det brittiska utträdet illustrerar rätt väl en stor mängd fördelar [med EU-medlemskapet] som vi har tagit för givna. Vi ser dem överhuvudtaget inte för de är en del av vår vardag, sade förre utrikesministern Carl Bildt (M) på tisdagen vid ett seminarium i Stockholm och exemplifierade att EU finansierar en mycket betydande del av forskningsprogrammen på det ansedda universitetet i Cambridge. Han tillade att efter Storbritanniens formella utträde i mars 2019 kommer “en rätt lång övergångstid” för olika frågor.
– Det kommer att ta många år innan de är helt och hållet ute, sade Bildt.
Tidning: Juncker vill snabba på handelsavtal
1 sep - 2017
I sitt linjetal om två veckor väntas EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker enligt Politico föreslå ett snabbspår för framtida handelsavtal. Syftet med förslaget är att snabbare kunna godkänna frihandelsavtal och ta ifrån nationella och regionala parlament möjligheten att lägga veto mot dem. Förslaget måste godkännas av medlemsländerna för att bli verklighet.
Wikström: EU måste agera för svensk författare
30 aug - 2017
Flera Europaparlamentariker kräver att den svenske författaren och journalisten Hamza Yalcin, som tidigare i augusti på Turkiets begäran greps under en semester i Spanien, ska släppas och att EU agerar.
– Jag kräver svar av EU-kommissionen kring vilka åtgärder de vidtar för att säkerställa att alla svenska medborgare, Erdoğan-kritiker eller inte, ska kunna resa fritt inom Europa utan att riskera att gripas på Turkiets begäran för att de använt sin yttrandefrihet. Jag vill också veta på vilket sätt EU-kommissionen kommer att medverka till att svenske Yalcin släpps, sade Europaparlamentariker Cecilia Wikström (L) i ett uttalande. Kommissionen som nu har tre veckor på sig att svara.
Hundra svenska ambassadörer diskuterar EU:s framtid
28 aug - 2017
EU:s framtid är diskussionsämnet när Herman Van Rompuy, tidigare ordförande i Europeiska rådet, möter Sveriges närmare hundra ambassadörer på måndagen under utrikesdepartementets årliga ambassadörsvecka.
– Vi har en mängd olika ämnen att diskutera. Det handlar om allt från det viktiga Europasamarbetet till de globala utmaningar vi ser. Cyberfrågor och handelspolitik kommer också att diskuteras, sade UD:s expeditionschef Håkan Åkesson i ett uttalande.
Adaktusson kandiderar till toppost i KD
28 aug - 2017
Det ser ut att bli en kamp om topposterna i Kristdemokraterna på partiets riksting i oktober. EU-parlamentarikern Lars Adaktusson ger besked att han kandiderar till en plats i den högsta ledningen, rapporterar Ekot.
Macron: Strängare regler för billig arbetskraft
25 aug - 2017
Under fredagen avslutade Emmanuel Macron ett besök i Rumänien och Bulgarien. Syftet är att få regeringarna där att ställa sig bakom Frankrikes linje och skärpa EU-reglerna kring billig arbetskraft. Den 23 oktober ska ett beslut i frågan tas under ett gemensamt möte med EU:s arbetsmarknadsministrar. – Jag vill hädanefter att gästarbetarnas lönenivåer och sociala avgifter anpassas efter det land de arbetar i och inte som nu anpassas efter landet de kommer ifrån, säger Emmanuel Macron, rapporterar Yle. I onsdags möte Macon ledarna för Österrike, Tjeckien och Slovakien i samma fråga.
Nya jobbregler på gång
24 aug - 2017
I oktober kan EU-ländernas stats- och regeringschefer komma överens om nya regler för utstationering av anställda mellan EU-länder. Det framkom vid onsdagens toppmöte mellan Frankrike, Österrike, Slovakien och Tjeckien. Österrikes förbundskansler socialdemokraten Christian Kern sade efter mötet att de fyra ledarna hade kommit överens om behovet av lika lön för lika arbete, och att perioden för utstationering skulle vara "mindre än. . . 24 månader ". Men han tillade att det fortfarande återstod en del komma överens om för att försäkra sig att de nya reglerna skulle åtföljas, liksom reglerna för transportarbete, rapporterar Financial Times. Idag är två miljoner EU-invånare utstationerade i annat EU-land.
Överlevare varnar för österrikiska populister
24 aug - 2017
Det högerpopulistiska Frihetspartiet i Österrike, FPÖ, bildat av nazister efter andra världskriget, kan efter valet i oktober komma att ingå i landets regering. De ”vill begränsa mänskliga rättigheter" och "visar gång på gång en tydlig närhet till den nazistiska ideologin”. Det säger Mauthausen-kommittén, som representerar offren från tredje rikets koncentrationsläger i Mauthausen Österrike. I en broschyr har den samlat 60 FPÖ-aktiviteter de senaste fyra åren, som kommittén betecknar som högerextrema.
Rapport: Muslimer "integrerar" väl i Tyskland - men accepteras inte
24 aug - 2017
Nästan alla Tysklands 4,7 miljoner muslimer känner sig tillhörande det tyska samhället, enligt en ny studie. Men känslan är inte ömsesidig: En av fem tyskar vill inte ha muslimer som grannar, rapporterar Deutsche Welle.
Timmermans: Att vara patriot är att vara europeisk
23 aug - 2017
”Nationalism är som alkoholism — en kort period av upprymdhet följd av en lång period av huvudvärk”. Det säger EU-kommissionens förste vice ordförande socialdemokraten Frans Timmermans i ett filmklipp som släpptes på onsdagen : ”…Jag hävdar att nationalisterna är opatriotiska. En sann patriot är stolt över sitt land vill att nationen ska vara stark, fredlig och framgångsrik ... begär samarbete med andra, han ser styrkan i kompromiss, debatt och enhet. Att vara patriot är att vara europeisk, att vara europeisk är att vara patriot. ”, säger Frans Timmermans.
Tyskland kan svänga om räddningsfond
23 aug - 2017
Den tyska finansministern Wolfgang Schäuble arbetar med ett förslag som skulle göra det möjligt för de sydliga euroområdets länder att under vissa villlkor använda euroländernas räddningsfond för att öka investeringarna under lågkonjunkturer, rapporterade tidningen Bild på onsdagen. Om uppgifterna bekräftas skulle planen markera en stor förändring av Schäubles politik, som helt nyligen motsatte sig överföringar från rikare euroländer till fattigare medlemmar som Grekland, skriver Ekathimerini.
Marit Paulsen befordrad till fransk kommendant
22 aug - 2017
Tidigare EU-politiker Marit Paulsen (L) har befordrats till kommendant i franska förtjänstorden. Enligt den franska ambassaden i Stockholm, vill Frankrike med denna utmärkelse hedra Marit Paulsens gärningar och den avgörande roll som hon spelade vid Sveriges anslutning till EU.
EU-kommissionen tar hellre avstånd från rasism än Trump
17 aug - 2017
"Vi har ingen uppfattning om USA: s president eller på hans kommentarer som vi skulle vilja dela i pressrummet”, sade EU-kommissionens talesperson Annika Breidthardt på onsdagen angående president Donald Trumps motvilja att ta avstånd från högerextrema vitmaktgrupper efter att en kvinna dödats vid en demonstration i Charlottesville. I stället tillade talespersonen att "EU motsätter sig och fördömer alla former av rasism, hat och våld i Europa och runt om i världen.”, rapporterar Politico Brussels Playbook.
Tysklands finansminister: ECB bryter inte mot lagen
16 aug - 2017
I ett ovanligt försvar av den Europeiska Centralbanken, ECB, sade Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble på tisdagen att han inte delar synpunkterna från Tysklands författningsdomstol att Europeiska centralbanken kanske bryter mot EU-lagar även när de köper euroländernas statsobligationer på andrahandsmarknaden. Författningsdomstolen har bett EU-domstolen att slutligt avgöra tvistefrågan, rapporterar Reuters. Syftet med uppköpen, till det enorma beloppet: 2,3 biljoner euro, är enligt ECB att stödja inflationsmålet på närmare två procent, minska företagens och hushållens lånekostnader och höja förtroendet för euroländernas ekonomi.
Frankrike vill begränsa billig arbetskraft från EU-länder
8 aug - 2017
– Frankrikes president Emmanuel Macron kommer att pressa på för att bättre skydda franska arbetstagare från vad de ser som orättvis arbetskonkurrens från Östeuropa, sade en regeringstjänsteman på måndagen till Reuters. Enligt talespersonen vill Macron ha strängare regler mot "social dumpning" vilket ska diskuteras under hans besök i Österrike, Rumänien och Bulgarien den 23-25 augusti, då kommer han också att träffa Tjeckiens och Slovakiens premiärministrarna.
Ett av tre kärnkraftsverk kan stängas i Frankrike
11 jul - 2017
17 av Frankrikes 58 kärnkraftsreaktorer kan komma att stängas, enligt miljöminister Nicolas Hulot. Fram till 2025 vill han minska landets kärnkraftsberoende från dagens 75 till 50 procent. Det rapporterar Le Parisien.
EU-länder vill ha ny EU-lag om datalagring
7 jul - 2017
Flera EU-länder med Tyskland och Östterike i spetsen vill ha nya EU-regler om datalagring efter en rad domar som förbjuder tele-och interetoperatörerna att lagra uppgifter om sina kunder, rapporterar Ekot.
EU och Japan närmar sig handelsavtal – toppmöte i veckan
4 jul - 2017
På torsdag äger ett toppmöte mellan EU och Japan rum i Bryssel. Den viktigaste frågan blir de pågående förhandlingarna om ett frihandelsavtal. Enligt EU-kommissionens talesperson Alexander Winterstein är en politisk uppgörelse inom räckhåll.
Macron och Löfven: Vi får inte vara naiva i handelsfrågor
26 jun - 2017
Vid förra veckans EU-toppmöte sade Frankrikes president Emmanuel Macron att EU inte får vara naivt när det gäller handelsfrågor och att europeiska företag kan behöva skyddas mot oschysst konkurrens.
– Jag är för frihandel. Men jag är inte för naivitet. Europa har varit i stort sett den enda platsen i världen som inte skyddat sig mot dumping. Jag försvarar ett rättvist skydd, sade Emmanuel Macron, rapporterar Altinget.
Sverige statsminister Stefan Löfven instämde i samband med toppmötet att man inte får vara naiv och att oschyssta handelsvillkor också kan behöva bemötas.
50 000 i protest mot belgisk kärnkraft
26 jun - 2017
Omkring 50 000 personer deltog i en kärnkraftsdemonstration i den tyska staden Aachen på söndagen, rapporterar TT/SVT. De krävde att Belgien av säkerhetsskäl omedelbart stänger två reaktorer vid kärnkraftverken Tihange och Doel.
Islamofobin allt mer utbredd i Storbritannien
22 jun - 2017
Hatbrotten mot muslimer har ökat kraftigt i Storbritannien de senaste fyra åren, enligt den brittiska polisens siffror, rapporterar SVT.
Engström: Slut på ”vilda västern”-fiske
21 jun - 2017
EU-parlamentet och medlemsländerna har enats om nya regler för fiskebåtar från EU-länderna som fiskar utanför unionens vatten.
– I och med den nya lagen är i princip all fiskeaktivitet som bedrivs av större EU-fartyg i externa vatten reglerad. Det är ett stort steg framåt för att skapa ordning och reda inom det som tidigare varit ett havets Vilda västern, sade Linnéa Engström (MP), ansvarig EU-parlamentariker, i ett uttalande.
EU spurtar: På väg mot frihandelsavtal med Japan
15 jun - 2017
EU och Japan är nära att nå en politisk överenskommelse om ett omfattande frihandelsavtal. De båda parternas chefsförhandlare sitter i intensiva förhandlingar i Tokyo denna vecka, uppgav EU-källor för nyhetsbyrån Direkt.
EU-talman vill stöpa om budgeten
13 jun - 2017
EU-parlamentets talman Antonio Tajani vill i unionens nästa långtidsbudget styra om mer än hälften av det stöd som i dag går till lantbruk till frågor som säkerhet, arbetslöshet och migration, skriver Politico.
Rapport: Svensk narkotikadödlighet näst högst i EU
8 jun - 2017
Antalet personer som dör i överdoser i Sverige har mer än fördubblats på tio år. Narkotikadödligheten i Sverige är näst högst i hela EU, enligt en ny rapport från EU:s narkotikacentrum ECNN. I snitt dog cirka 20 personer per miljon invånare av överdoser i EU 2015. Sverige ligger avsevärt högre, med 100 drogrelaterade dödsfall per miljon invånare. Det rapporterar Ekot.
Corazza Bildt ställer upp till omval
7 jun - 2017
Moderaternas Anna Maria Corazza Bildt går i en artikel ut som den första svenska EU-parlamentariker att kandidera i nästa EU-val 2019.
Europeisk stålindustri vill ha undantag från miljöregler
30 maj - 2017
Ledarna för den europeiska stålindustrin uppmanar EU:s regeringschefer att se över det kommande förslaget om ett nytt utsläppsrättssystem, rapporterar Ekot. Den svenska ståljätten SSAB är ett av bolagen som skrivit under och enligt dem kan förslaget som det ser ut nu skada svensk konkurrenskraft.
Schweizarna röstade för att slopa kärnkraft
22 maj - 2017
Drygt 58 procent röstade för att ersätta kärnkraften med förnybara energikällor som vatten-, sol- och vindkraft, skriver Yle. Schweiz har fem kärnreaktorer som producerar kring en tredjedel av landets el.
Tyskland ger kritiker rätt om bytesbalans
15 maj - 2017
EU-kommissionen och andra euroländer har länge klagat på att Tysklands bytesbalansen – skillnaden mellan det som tillverkas och förbrukas i ett land – är för hög. Nu får de rätt av landets kristdemokratiske finansminister Wolfgang Schäuble i en intervju med Der Spiegel i fredags.
– Det är korrekt att det tyska bytesbalansöverskottet på knappt över åtta procent av bruttonationalprodukten är för hög. Det kan härledas till den tyska ekonomins starka konkurrenskraft men även till att vi är del av en valutaunion, sade Schäuble med referens till att euros värde länge ansetts ha gynnat tysk export.
Borg om Macron: på tok för mjuka nypor
11 maj - 2017
Frankrikes nyvalde president blir knappast någon frälsare för landets tröga ekonomi tror tidigare finansminister Anders Borg (M) som träffat honom personligen.
– Macron är inte den typ av kraftfull politiker som kan genomföra reformprogram. Han har på tok för mjuka nypor för det, sade Anders Borg till Dagens Industri.
Marita Ulvskog poserar med bild på omstridd palestinier
8 maj - 2017
EU-parlamentarikern Marita Ulvskog (S) anklagas av en centerpartistisk riksdagsledamot för att glorifiera våld och terror genom att posera med en bild på livstidsdömde palestiniern och ledarfiguren Marwan Barghouti som dömdes till livstids fängelse 2004 för att ha legat bakom bakhåll och självmordsattacker under det palestinska upproret, en dom som ifrågasätts av människorättsorganisationen Human Rights Watch. Det uppger SVT. Marita Ulvskog säger att hon som vice ordförande i EU-parlamentets Palestinadelegation står bakom stöddemonstrationen som handlar om att palestinska fångar i Israel ska behandlas enligt internationell rätt.
Hökmark och Fjellner: Orbán kan tvingas ut ur EPP
28 apr - 2017
Fler röster höjs för att den ungerske premiärministern Viktor Orbáns nationalkonservativa Fidesz-parti bör sparkas ut ut den stora högergruppen EPP i EU-parlamentet.
– Tyvärr har Viktor Orbán gjort det svårt för Fidesz att vara kvar i EPP. Han var tidigare en frihetskämpe med hans ständiga attacker på det fria samhällets värderingar är oacceptabla i vår politiska grupp, sade EU-parlamentarikern Christofer Fjellner från Moderaterna som också ingår i EPP, till Politico.
Enligt hans partikollega Gunnar Hökmark är Fidesz ”redan ute” ur gruppen och han förväntar sig att ledarna i EPP kommer att diskutera en uteslutning.
Lex Laval rivs upp
27 apr - 2017
Riksdagen har beslutat att riva upp lex Laval som begränsat fackförbunds rätt till stridsåtgärder mot arbetsgivare från andra länder, uppger TT/SvD. Svenska fackförbund får därmed rätt att ta till stridsåtgärder mot arbetsplatser med utländsk arbetskraft om det saknas svenska kollektivavtal.
Hökmark liknar Orbán vid Putin
7 apr - 2017
Den senaste händelsutvecklingen i EU-landet Ungern där parlamentet infört regler som kan tvinga Centraleuropeiska Universitet att stänga, har fått moderaten Gunnar Hökmark att reagera mot Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Båda tillhör den europeiska partigruppen EPP.
– En gång var Viktor Orbán en ledande liberal och frihetskämpe. Numera har han Putinfasoner, säger Gunnar Hökmark till DN. Han delar dock inte kravet att Orbáns parti ska lämna EPP.
EU-parlamentet i formell protest mot eurogruppsledare
4 apr - 2017
EU-parlamentets talman Antonio Tajani meddelade på måndagen att han avser skicka ett formellt protestbrev till eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem för dennes tidigare uttalanden om att de södra EU-länderna ”inte kan spendera alla sina pengar på drinkar och kvinnor och därefter be om stöd”.
Flertalet svenskar negativa till kärnkraft
3 apr - 2017
Allt fler svenskar är emot kärnkraften och för första gången är nu de som vill avveckla över 50 procent, rapporterar Ekot. Sedan olyckan i Fukushima i Japan 2011 har stödet gått stadigt neråt.
EU-ja till Vattenfallprojekt i Danmark
29 mar - 2017
EU-kommissionen har godkänt Danmarks statsstöd till den havsbaserade vindkraftsparken Kriegers Flak i Östersjön. I höstas vann Vattenfall budgivningen om att bygga parken, som ska bli Danmarks största. Det uppger TT/SvD.
500 ändringsförslag i Löfvens hjärtefråga
23 mar - 2017
På torsdagen inleddes Europaparlamentets behandling av 523 ändringsförslag till kommissionens förslag om att uppdatera utstationeringsdirektivet, ett förslag som när det presenterades förra året välkomnades av den svenska regeringen. Enligt parlamentets presstjänst diskuterade sysselsättningsutskottet bland annat om transportsektorn skulle ingå eller ej. I en annan aspekt betonades vikten av att de nya reglerna blir enkla att använda. Utskottet väntas ta slutlig ställning i juli.
Svensk EU-politiker fick alla med sig
23 mar - 2017
Ett enigt utskott i Europaparlamentet stödde på torsdagen ledamoten Max Andersson (MP) och hans förslag på hur synskadade i och utanför EU enklare ska få tillgång till anpassade böcker. Förslaget har motarbetats av förlagsindustrin som vill ha extra betalt för göra böckerna tillgängliga för synskadade, något utskottet avvisar.
− Jag är glad över att utskottet ställde sig bakom min linje för att stärka blindas och synskadades rättigheter, sade Max Andersson i ett uttalande. Han tror att en slutlig uppgörelse mellan Europaparlamentet och ministerrådet i bästa fall kan vara färdig före sommaren.
Sportskyttar och jägare undantas från EU:s vapenregler
14 mar - 2017
I morgon beslutar EU-parlamentet om skärpta regler för skjutvapen, en fråga som väckt stor oro hos svenska jägare och sportskyttar. Men de kan känna sig helt lugna, försäkrar moderaten Anna Maria Corazza Bildt som varit en av parlamentets förhandlare, jägare och sportskyttar undantas från vapenreglerna, uppger Ekot.
Portugal vill ha EU-erkännande för ordning i statsfinanserna
13 mar - 2017
Den portugisiska vänsterregeringen vill att EU tar bort landet från listan över medlemsländer som bryter mot unionens budgetregler, skriver Financial Times.
EU-klartecken för ungersk kärnkraft
7 mar - 2017
Efter en lång granskning ger EU-kommissionen slutligen tummen upp för det statsstöd som Ungern ger till utbyggnaden av landets enda kärnkraftverk, skriver SvD.
Polen hotar dra EU:s utsläppshandel inför domstol
3 mar - 2017
Den polska nationalkonservativa regeringen är inte nöjd med veckans beslut där EU-länderna enades om nya regler för utsläppsrätter. Polen var ett av nio som sade nej och hotar ta frågan till EU-domstolen, skriver Euractiv/Reuters.
Minister förtegen om EU-förhandlingar
1 mar - 2017
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) vill inte uttala sig om läget i EU-förhandlingarna om ett nytt utstationeringsdirektiv.
– Det är för tidigt att uttala sig om det, men jag är optimistisk. Vi är inne i väldigt intensiva förhandlingar just nu, säger Ylva Johansson till Europaportalen inför fredagens arbetsmarknadsministermöte i Bryssel. Tidigare har angetts att förhandlingarna troligen blir klara i maj men nu vill ministern “inte sia om det”.
Adaktusson siktar på riksdagen
1 mar - 2017
EU-parlamentarikern Lars Adaktusson (KD) säger till Dagen att han kommer att kandidera till riksdagen vid nästa val. Han motiverar beslutet med att flera partimedlemmar uppmanat honom att göra det.
– Jag stortrivs i EU-parlamentet. Samtidigt gäller det att i politiska sammanhang veta vem uppdragsgivaren är, och tror partiets medlemmar att jag göra nytta i riksdagen måste jag ta till mig av det, sade Adaktusson.
EU-länder överens om att skrota miljontals utsläppsrätter
1 mar - 2017
Efter ovanligt segdragna förhandlingar lyckades EU:s medlemsländer på tisdagskvällen nå en uppgörelse om den framtida handeln med utsläppsrätter, rapporterar Ekot. Klimatminister Isabella Lövin (MP) är mycket nöjd.
– Vi lade ett förslag på bordet i morse som vi skulle ha blivit enormt nöjda med. Nu är vi nästan lika enormt nöjda. Om det hade varit en tia så är det nu en nia, sade Lövin.
EU-kommissionen får kritik för utsläppsfusket
1 mar - 2017
Den tidigare EU-kommissionen och flera medlemsstater agerade inte tillräckligt för att stoppa utsläppsfusket i bilindustrin. Det slår EU-parlamentetets utredningskommitté, Emis, fast i en ny rapport, skriver SvD.
– Jag är nöjd med utkomsten, sade EU-parlamentariker Fredrick Federley (C), ledamot i kommittén.
Skarp kritik mot Isabella Lövin för utsläppsrätter
24 feb - 2017
Klimatminister Isabella Lövin får skarp kritik både från Vänsterpartiet och allianspartierna för sitt uttalande att den svenska regeringen inte kommer att argumentera för en skärpning av EU-parlamentets förslag att minska antalet utsläppsrätter med 2,2 procent om året, enligt Ekot.
Besviken Lövin accepterar lägre utsläppsmål
23 feb - 2017
Den svenska regeringen kommer inte att argumentera för en skärpning av EU-parlamentets förslag att minska antalet utsläppsrätter med 2,2 procent om året.
– Nu är det här omöjligt att ändra på skulle jag säga, eftersom rådet inte heller har en mer ambitiös hållning. Det kommer att hamna på en minskning med 2,2 procent, det är jag helt övertygad om. De svenska Moderaterna har varit med och brutit en överenskommelse som man hade i parlamentet, säger klimatminister Isabella Lövin (MP), enligt Ekot.
Regeringen vill riva upp lex Laval
17 feb - 2017
Regeringen lade på fredagen fram en proposition om villkoren för tillfälliga EU-arbetare i Sverige. Förslaget innebär att kollektivavtalens ställning stärks och den så kallade lex Laval som riksdagen antog efter en dom i EU-domstolen rivs upp.
– Den fria rörligheten betyder inte att det är fritt fram att utnyttja människor. Konkurrensen mellan företagen ska bygga på kompetens, inte sänkta löner eller usla arbetsförhållanden, sade arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) i ett uttalande.
EU-kommissionen varnar Sverige om utstationering
15 feb - 2017
Kommissionen skickade på onsdagen ett motiverat yttrande till Sverige och åtta andra EU-länder för att dessa inte anmält huruvida de infört de nya reglerna för utstationering – när EU-medborgare tillfälligt arbetar i andra medlemsländer – i det så kallade tillämpningsdirektivet. Länderna har två månader på sig att svara, ytterst riskerar de dras inför EU-domstolen.
Italiensk fascist hotar stämma Ulvskog för förtal
10 feb - 2017
Den italienske fascistledaren Roberto Fiore attackerade under ett förhör i EU-parlamentet i Bryssel den svenska parlamentarikern Marita Ulvskog (S), och lovade att stämma henne för ärekränkning och förtal, skriver SvD.
Tysklands finansminister: Euroländer kan inte få skuldavskrivning
9 feb - 2017
Tysklands kristdemokratiske finansminister Wolfgang Schäuble betonar att en skuldavskriving för Grekland skulle vara ett brott mot EU:s regler och säger landet skulle behöva lämna euroområdet för att göra det, rapporterar Bloomberg.
Ungersk by förbjuder muslimer och homosexuella
7 feb - 2017
I ungerska Ásotthalom har den ultranationalistiske borgmästaren László Toroczkai förbjudit ”muslimska kläder” och ”homosexuell propaganda” i byn med knappt 4 000 invånare, rapporterar BBC. Den ungerska regeringen driver en process för att se om de lokala lagarna är förenliga med landets lagar.
Utsläppsrätter: EU vill förlänga undantag för flyg
6 feb - 2017
EU-kommissionen föreslog på fredagen att förlänga undantaget för flygningar till och från länder utanför EU från EU:s handelssystem för utsläppsrätter fram till åtminstone 2020, skriver SvD.
Hatbrott mot muslimer minskar i Frankrike
2 feb - 2017
I Frankrike har anmälningarna om hatbrott och diskriminering av muslimer minskat under 2016 jämfört med året innan. Det visar statistiken för 2016, rapporterar Ekot.
Regeringen: Nytt utstationeringsdirektiv närmar sig
23 jan - 2017
Svenska regeringskällor uppger att ett förslag till nytt utstationeringsdirektiv kan finnas klart i ministerrådet i maj, därefter väntar förhandlingar med Europaparlamentet. Enligt uppgift på måndagen ska motståndet mot kommissionens förslag ha försvagats efter svenskt och nederländskt agerande sedan elva länder förra våren försökte stoppa reformen, vilket avvisades av kommissionen. Statsminister Stefan Löfven (S) har tidigare sagt att de nya utstationeringsförslaget “går i precis den här riktningen som vi vill”. Syftet är att tillfälliga arbetare från andra EU-länder ska få samma betalning som gäller i det land de jobbar i.
Påven varnar för ny Hitler
23 jan - 2017
Katolska kyrkans ledare påven Franciskus varnar för att ökningen av populism i Europa skulle kunna bana väg för val av förmodade "frälsare" som Adolf Hitler.
– I kristider saknar vi omdöme…Hitler tog inte makten, folket röstade på honom och sedan förstörde han dem, sade påven till den spanska tidningen El País i helgen. Intervjun gjordes dagen innan högerpopulistiska partier från olika EU-länder möttes till valupptakt i Tyskland.
Adaktussons gäst ställer in resa – utreds för krigsbrott
23 jan - 2017
Israels förre utrikesminister Tzipi Livni har ställt in en resa till EU-parlamentet i Bryssel, eftersom hon utreds för krigsbrott i Belgien och riskerar att stoppas och tas till förhör så fort hon sätter sin fot på belgisk mark, skriver SvD. Den svenske EU-parlamentarikern Lars Adaktusson (KD) står värd för konferensen.
Liberalerna: Socialt Europa nödvändigt
20 jan - 2017
Den liberala EU-parlamentsgruppen Alde där Centerpartiet och Liberalerna ingår ska under våren ta fram en ny vision för ett socialt Europa meddelades på torsdagen. Syftet är att se till att sociala rättigheter upprätthålls och minska fattigdom och social utestängning. Samtidigt säger EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) till Europaportalen att Alde-gruppen "är mycket splittrad”.
Europeisk finansskatt väcks till liv
19 jan - 2017
Både EU-kommissionen och ordförandelandet Malta räknar med att ett utkast till en finansiell transaktionsskatt kan läggas fram innan halvårsskiftet. Det meddelades på torsdagen under en debatt i EU-parlamentet. Förslaget om en sådan finansskatt lades 2011 men har blockerats i ministerrådet. Tio medlemsländer vill gå vidare med förslaget men den politiska viljan har realiteten hittills varit svag.
Ny svensk lag om datalagring på gång
12 jan - 2017
Tre veckor efter att EU-domstolen dömt ut den svenska datalagringen tar inrikesminister Anders Ygeman (S) initiativ till en ny lagstiftning, skriver SvD.
Ulvskog saknar dieselskydd för arbetstagare
11 jan - 2017
EU-kommissionen presenterade på tisdagen ett nytt förslag för att skydda arbetstagare från att utsättas för farliga ämnen. EU-parlamentariker Marita Ulvskog (S) välkomnar förslaget men anser att det saknar gränsvärden för skadliga ämnen som diesel.
– Att dieselavgaser […] inte finns med på kommissionens nya lista är anmärkningsvärt, inte minst mot bakgrund av den aggressiva lobbyingkampanj som industrin har bedrivit för att stoppa dessa, sade Ulvskog i ett uttalande till Europaportalen.
Nederländsk uppmaning: rösta ned östländer om utstationering
10 jan - 2017
Bland EU-länderna har frågan om nya regler för EU-medborgare som arbetar tillfälligt i andra medlemsländer, så kallad utstationering, nästintill kört fast i ministerrådet. Ett tiotal länder i östra EU blockerar. I ett brev till sina sina europeiska partikollegor på tisdagen vill Nederländernas social- och sysselsättningsminister, socialdemokraten Lodewijk Asscher, att övriga EU-länder röstar ned de tio som sista utväg.
”Jag är på djupet övertygad om att detta måste ske. Det är ett ideologiskt val: Europa får inte bli någon låglönekontinent”, skriver Asscher, rapporterar De Volkskrant.
Borg: Brexit riskerar slå hårt mot svenska bolag
10 jan - 2017
Britternas utträde ur EU är ett hot mot svenska exportjättar och London riskerar att falla som finansiell europeisk huvudstad. Det säger förre finansministern Anders Borg (M) i en intervju med SvD.
Italiensk Femstjärnerörelse vill bli EU-liberal
9 jan - 2017
I Italien har populistiska Femstjärnerörelsens medlemmar på måndagen med bred marginal röstat om huruvida partiet ska byta partigrupp i EU-parlamentet från nuvarande EFDD där bland annat brittiska EU-fientliga Ukip och Sverigedemokraterna ingår till liberala Alde-gruppen med bland annat Centerpartiet och Liberalerna. Sent i på måndagseftermiddag träffas Alde-gruppens högsta ledning för att ta ställning till huruvida det italienska partiet ska tillåtas ingå.
Ny Kina-status kan leda till handelskrig
27 dec - 2016
Vissa varnar för handelskrig mellan Kina, EU och USA, andra befarar att kinesiskt stål, solpaneler och andra varor ska dumpas på den europeiska marknaden. Klart är att det nu råder nya tider för antidumpningstullar mot Kina, skriver SvD/TT.
SD:s Kristina Winberg portas från möte i Israel
22 dec - 2016
Israels utrikesdepartement har beslutat att porta sverigedemokratiska Kristina Winberg från ett möte med landets vice utrikesminister, skriver DN.
– Den svenska representanten är medlem i ett parti med nynazistiska tendenser, förklarar Emmanuel Nahshon, talesman för israeliska utrikesdepartementet för The Times of Israel.
Ex-kommissionär prickas av EU-kommissionen
21 dec - 2016
EU-kommissionen ger den tidigare nederländska EU-kommissionären Neelie Kroes en reprimand för ”försumlighet med EU-regler”. Hon prickas för att hon inte offentliggjort att hon var direktör i ett företag i skatteparadiset Bahamas. Hon får dock inget straff.
Selimovic överklagar till EU-domstolen
20 dec - 2016
Liberalernas EU-parlamentariker Jasenko Selimovic kommer att överklaga förra veckans talmansbeslut att fastställa prickningen av honom för ”psykologiska trakasserier” till EU-domstolens tribunal.
– Jag är glad att det finns möjlighet att överklaga beslutet till en icke-politiskt styrd organisation, som följer gällande rättsprinciper, sade Selimovic i ett uttalande.
Selimovic hotar lämna Liberalerna
16 dec - 2016
EU-parlamentarikern Jasenko Selimovic hotar i en intervju med Aftonbladet att lämna Liberalerna. Han säger sig ha blivit utsatt för ”en organiserad smutskastningskampanj”.
Straff fastställt mot Selimovic
15 dec - 2016
EU-parlamentet slog på torsdagen fast prickningen av den svenska EU-parlamentsledamoten Jasenko Selimovic (L) för psykologiska trakasserier av tidigare medarbetare, rapporterar TT. Därmed lämnas Selimovics överklagande från förra veckan utan åtgärd.
Italiensk ex-kommissionär talmanskandidat
14 dec - 2016
EU-parlamentets största partigrupp, kristdemokratiska och konservativa EPP, valde på tisdagskvällen den italienske före detta EU-kommissionären Antonio Tajani till sin kandidat inför nästa års val av ny talman.
Regeringen vill riva upp lex Laval
12 dec - 2016
Regeringen meddelade på måndagen att den vill riva upp lex Laval. Fackförbund ska alltid kunna kräva ett svenskt kollektivavtal vid utstationering av arbetskraft i Sverige heter det i ett pressmeddelande. Innan förslaget hamnar på riksdagens bord ska lagrådet yttra sig.
Anders Borg ångrar migrationsuppgörelse
9 dec - 2016
Moderaternas tidigare finansminister Anders Borg ångrar migrationsuppgörelsen med Miljöpartiet 2011.
– Hade man vetat att vi skulle ha den här flyktingsituationen som hela Europa har haft, framför allt 2015 när det kom en miljon människor till Europa, hade man inte gått i den riktningen. Då borde man redan tidigare ha tittat på vad man kunnat göra för att strama upp regelverket, säger Anders Borg i programmet till SVT.
Selimovic överklagar EU:s straff för trakasserier
8 dec - 2016
Liberalernas EU-parlamentsledamot Jasenko Selimovic överklagar EU-parlamentets beslut att pricka honom för psykiska trakasserier mot den egna personalen, skriver SvD/TT. EU-parlamentets talmanspresidium har nu fyra veckor på sig att besluta om att "upphäva, fastställa eller reducera" det utdömda straffet.
Junckerplan får klartecken till förlängning
6 dec - 2016
Medlemsländernas finansministrar godkände på tisdagen att EU:s investeringsplan förlängs till 2020. Den ska mobilisera motsvarande 4,9 biljoner kronor som ska investeras i olika projekt. Förhandlingar ska nu inledas med EU-parlamentet när det enats om sin ståndpunkt.
Johansson hoppas på Malta
2 dec - 2016
Frågan om nya regler för utstationerad arbetskraft inom EU har inte kommit framåt. Enligt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har det slovakiska ordförandeskapet haft fel fokus.
– Det har varit en hel del diskussioner i rådsarbetsgruppen om förslag som jag inte tror kommer att nå majoritet, säger Johansson och hoppas på mer konstruktiva förslag under nästa halvår då Malta leder förhandlingarna.
EU-parlamentet backar USA-avtal
1 dec - 2016
EU-parlamentarikerna röstade på torsdagen med stor majoritet för ett nytt ramverk för dataöverföring mellan brottsbekämpande myndigheter i medlemsländerna och USA.
– Efter avslöjandena om massövervakning i USA är det välkommet att vi nu får ett starkare skydd för personuppgifter som skickas mellan amerikansk och europeisk polis och brottsbekämpande myndigheter, sade EU-parlamentariker Anna Hedh (S) i ett uttalande.
EU-rapport: För lite görs för romer
30 nov - 2016
I en rapport från Europeiska unionens byrå för grundläggande rättigheter kritiserar dess chef Michael O’Flaherty EU och medlemsländernas ”grova misslyckande” att komma till rätta med fattigdom och diskriminering gentemot romer.
– Vart tredje romskt barn i EU går till sängs hungrig minst en gång i månaden. Det är nästan ofattbart att detta sker i våra egna medlemsländer. Rapporten visar hur lite som gjorts för att förbättra romers liv i EU, sade EU-parlamentariker Soraya Post (FI) i ett uttalande.
Schweizarna emot snabb avveckling av kärnkraft
28 nov - 2016
Schweizarna avvisar en plan som skulle ha tvingat regeringen att påskynda avvecklingen av kärnkraft, rapporterar Yle. En majoritet av kantonerna röstade nej i folkomröstningen.
S-ledare: Tysklands finansminister är ende skurken
22 nov - 2016
– I Europa finns bara en skurk. Det är [Tysklands kristdemokratiske finansminister Wolfgang] Schäuble som på grund av sin tjockskalliga fixering vid åtstramningspolitik orsakar ett uppror mot EU bland invånarna i hela kontinenten, sade den italienske Europaparlamentarikern Gianni Pittella, ledare för den socialdemokratiska partigruppen S&D, under en debatt i EU-parlamentet på tisdagen.
Svensk EU-parlamentariker kan straffas för trakasserier
22 nov - 2016
Liberalernas EU-parlamentariker Jasenko Selimovic straffas av EU-parlamentet för att han anses ha trakasserat sina medarbetare, enligt uppgifter till Dagens Nyheter. Även Selimovics svenska partivänner i parlamentet – Fredrick Federley (C) och Cecilia Wikström (L) – uppmanas av ansvariga i EU-parlamentet att tänka på sin säkerhet och inte ta promenader på egen hand.
Bildt: Trump slutet på väst som vi känner det
16 nov - 2016
”Om man lyssnar till vad Donald Trump har sagt under och innan sin kampanj är detta slutet på väst som vi känner till det”, skriver tidigare utrikesminister Carl Bildt (M) i Washington Post. Han pekar bland annat på Trumps tal om att riva upp klimatavtalet från i fjol, Iranavtalet och flera frihandelsavtal.
Hökmark: Första steget mot 5G
10 nov - 2016
EU-parlamentets industriutskott röstade på torsdagen för att öppna det så kallade 700 MHz-bandet för mobiltrafik.
– 5G kommer att förändra logiken i vår ekonomi. En framgångsrik lansering av 5G i EU kommer att kräva en effektiv användning av bandet. Detta förslag är ett första och mycket viktigt steg framåt, sade EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M) som ansvarar för frågan för sin partigrupp EPP. ■
Fjellner kritiserar tullförlag: Risk för långvarig och kostsam handelskonflikt
9 nov - 2016
EU-kommissionen presenterade på onsdagen ett nytt förslag på nya tullar för att skydda europeiska företag mot oschysst konkurrens. Men Christofer Fjellner (M), Europaparlamentets ansvarige för handelspolitiska skyddsåtgärder varnar för handelskonflikt med Kina:
– Risken är stor att förslaget kommer för sent för att EU ska kunna undvika en omfattande, dyr och onödig handelskonflikt med Kina, sade Christofer Fjellner som även frågar sig huruvida förslaget om skyddstullar är förenligt med Världshandelsorganisationens regelverk. ■
Fjellner väljer handelsfrågor framför landstingspolitik
9 nov - 2016
Europaparlamentariker Christofer Fjellner (M) säger till Europaportalen att hans intresse att börja som landstingspolitiker i Stockholms län är “klart begränsat”. Han tillbakavisar därmed tidigare medieuppgifter i ämnet. I stället föredrar han att fortsätta med handelspolitiska frågor i Bryssel som han menar är viktigt “inte minst i dessa dagar”. ■
Barroso friad för bankjobb
1 nov - 2016
En etikkommitté bedömer att EU-kommissionens tidigare ordförande José Manuel Barroso inte begick några formella fel när han blev rådgivare hos storbanken Goldman Sachs. ■
http://ec.europa.eu/transparency/ethics-for-commissioners/pdf/opinion-comite-adh...
EU-kommissionär slutar
31 okt - 2016
EU:s budgetkommissionär, bulgariskan Kristalina Georgieva, hoppar av sitt uppdrag för att istället bli chef på Världsbanken. Hennes portfölj lämnas över till digitalkommissionär Günther Oettinger. Bulgarien måste nu nominera en ny kommissionskandidat. ■
Fjellner favorit till jobbet som finanslandstingsråd
27 okt - 2016
Christofer Fjellner seglar upp som en av favoriterna till jobbet som finanslandstingsråd i Stockholm. Han lanseras nu hårt internt och är också intresserad av att komma hem från Bryssel där han varit EU-parlamentariker för Moderaterna i över tolv år, skriver SvD. >>>
http://www.svd.se/christofer-fjellner-lanseras-som-finanslandstingsrad-i-stockho...
Polskt näringsliv varnar för fler miljöåtgärder
27 okt - 2016
Den polska handelskammaren, landets största näringslivsorganisation, anser att Polen ”inte – på grund av hot mot ekonomin och samhället från höga elpriser – kan acceptera nya åtaganden”, enligt Polskie Radio. Organisationen syftar på EU:s system med utsläppsrätter där medlemsländerna måste dela på ansvarsbördan. >>>
http://www.thenews.pl/1/9/Artykul/277107,Polish-businesses-warn-Poland-cannot-ma...
Wikström: Gränskontrollerna mot Danmark har spelat ut sin roll
26 okt - 2016
Europaparlamentariker Cecilia Wikström (L) menar att fortsatta gränskontroller mellan Danmark och Sverige inte behövs. Wikström återger en undersökning från Länsstyrelsen i Skåne som visar att endast 78 personer, av de cirka tre miljoner som kontrollerats när de rest mellan länderna sedan augusti, har varit asylsökande. – Gränskontrollerna har spelat ut sin roll och slår orimligt hårt mot Sveriges och Danmarks ekonomier och välstånd, sade Wikström i ett uttalande på tisdagen. Inom kort ska den svenska regeringen ta ställning till en fortsättning på gränskontroller. ■
Italien hotar med ungersk flyktingpolitik
25 okt - 2016
– Europa måste välja sida. De kan acceptera faktumet att vårt budgetunderskott stiger från 2 till 2,3 procent för att hantera jordbävningen och migrationen. Eller så kan de välja den ungerska lösningen som sätter upp murar mot migranter. Det skulle vara början på slutet, sade Italiens finansminister Pier Carlo Padoan i en intervju i La Repubblica inför att EU-kommissionen ska granska euroländernas budgetar. >>>
http://www.euractiv.com/section/euro-finance/news/italy-warns-of-disaster-if-eur...
Schäuble vill ha gemensam försvarsbudget
19 okt - 2016
Tysklands utrikesminister Wolfgang Schäuble menar att EU-länderna ”snart behöver en gemensam försvarsbudget” och tillade att en sådan budget skulle bli flera gånger större än Rysslands, rapporterar Financial Times. >>>
https://www.ft.com/content/a20e8ade-9554-11e6-a1dc-bdf38d484582
EU-kommissionär anklagas för brottssamröre
18 okt - 2016
EU:s bulgariska budgetkommissionär Kristalina Georgieva ska ha familjeband till ett affärskonglomerat som beskrivs som centrum i Bulgariens organiserade brottslighet. Hon ska även ha varit informant till landets underrättelsetjänst under kommunisttiden, skriver Euractiv. >>>
http://www.euractiv.com/section/public-affairs/news/journalistic-investigation-d...
Lövin: Medlemsländerna velar om växthusgasminskning
17 okt - 2016
– Det var många om och men som yttrades från medlemsländerna. Vi hade kanske önskat att andra skulle ta mer, sade klimatminister Isabella Lövin (MP) efter måndagens ministermöte i Luxemburg där bördefördelningen av minskningen av växthusgaser mellan EU-länderna diskuterades. ■
Stöd för utsläppsrätter i parlamentsutskott
13 okt - 2016
Förslaget på nya regler kring EU:s utsläppsrätter passerade på torsdagen ytterligare en instans när Europaparlamentets industriutskott med 45 mot 13 röstade för ett kompromissförslag. I december ska miljöutskottet ta ställning till de nya reglerna och hela EU-parlamentet väntas slutligen rösta i början av nästa år. ■
Wikström: 30 asylsökande hade räckt
11 okt - 2016
– Om varje samhälle i Europa med 10 000 invånare under 2015 hade tagit sin del av ansvaret för flyktingkrisen skulle de fått ta emot 30 asylsökande. Det kan inte vara oöverstigligt. Problem uppstår först när vi i Europa inte klarar av att samarbeta och dela rättvist på ansvaret, säger Cecilia Wikström (L), som ansvarar för flyktingfrågan i Europaparlamentet, i ett uttalande på tisdagen.
EU-lån bygger ut svenskt 4G
11 okt - 2016
Med ett lån på motsvarande 1,2 miljarder kronor ur den så kallade Junckerfonden ska Tele2 bygga ut G4-nätet i Sverige och Nederländerna. Syftet är att G4-nätet ska bli nästintill heltäckande i de båda länderna senast 2019. ■
EU-tullar mot kinesiskt stål
7 okt - 2016
EU inför tullar på import av två typer av stål från Kina i syfte att komma åt ”orättvis konkurrens”. EU har för närvarande 15 olika handelshinder mot kinesiskt stål. >>>
Anonyma EU-anställda vill dra Barroso inför domstol
6 okt - 2016
En grupp anställda vid EU-institutionerna som vill vara anonyma ska i nästa vecka lämna in en namninsamling med 150 000 underskrifter. De invänder mot att tidigare kommissionsordförande José Manuel Barroso i somras valde att bli rådgivare för bankjätten Goldman Sachs och vill att frågan tas till EU-domstolen. ■
https://www.change.org/p/for-strong-exemplary-measures-to-be-taken-against-jm-ba...
Barroso och Kroes kallade till etikkommitté
6 okt - 2016
De tidigare EU-kommissionärerna Neelie Kroes från Nederländerna och José Manuel Barroso från Portugal har kallats till EU:s tillfälliga etikkommitté. De två beskylls för att tummat på reglerna kring att jobba för storföretag efter att de lämnat sina EU-poster. ■
Wikström: Polens abortlagar en skam för Europa
5 okt - 2016
På onsdagen debatteras i EU-parlamentet de polska förslagen om att helt förbjuda abort. Liberalernas EU-parlamentariker Cecilia Wikström menar i ett uttalande att lagförslagen är ”en skam för Europa”. EU har dock inga befogenheter att lagstifta om abort. ■
EU-investeringar går till rika medlemsländer
5 okt - 2016
Enligt en rapport från Europeiska investeringsbanken har 92 procent av de hittills använda pengarna i den så kallade Junckerfonden investerats i de 15 rikaste EU-länderna medan övriga åtta procent gått till fattigare länderna, rapporterar Reuters. >>>
http://uk.reuters.com/article/us-eu-investment-report-exclusive-idUKKCN1241PZ
Johansson diskuterar utstationering med Europaparlamentet
3 okt - 2016
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) besöker på tisdagen Strasbourg för samtal med ledamöter i Europaparlamentet om EU-kommissionens förslag till förändring av utstationeringsdirektivet. Direktivet, som varit mycket omdebatterat i fler EU-länder, reglerar rättigheter och skyldigheter för arbetare som jobbar tillfälligt i annat EU-land. Hon kommer bland annat att träffa nederländska socialdemokraten Agnes Jongerius och franska kristdemokraten Elisabeth Morin-Chartier vilka ansvarar för att att ta förslaget till beslut i parlamentet. ■
EU:s brexitförhandlare kavlar upp ärmarna
30 sep - 2016
I morgon startar formellt EU-kommissionens huvudförhandlare om det brittiska utträdet, fransmannen Michel Barniers mandat. Hans första uppgifter blir att sondera terrängen i medlemsländerna om hur de ser på utträdet. ■
Lövin: Stor chans EU ratificerar klimatavtal
30 sep - 2016
Medlemsländernas klimatministrar träffas i dag i Bryssel för att diskutera möjligheterna för EU att före den 15 oktober ratificera det klimatavtal som världen enades om för ett år sedan. Innan mötet menade Sveriges klimatminister Isabella Lövin (MP) att chansen är ”väldigt stor” för att så ska ske. ■
Tysk kommissionär om Camerons EU-kampanj: skit
28 sep - 2016
– Vi måste acceptera det demokratiska beslutet och Camerons skitkampanj [för att Storbritannien skulle vara kvar i EU], sade den tyske konservative EU-kommissionären Günther Oettinger under ett med telekomlobbyister, rapporterar The Times. >>>
http://www.thetimes.co.uk/edition/news/germans-attack-cameron-s-eu-campaign-nscb...
EU-kommissionär nominerad till FN-chef
28 sep - 2016
Den bulgariska regeringen nominerade på onsdagen sin EU-kommissionär Kristalina Georgieva till kandidat till att bli nästa generalsekreterare i FN, enligt Reuters. >>>
http://www.reuters.com/article/us-un-election-bulgaria-idUSKCN11Y0OO
Dramatisk ökning av främlingsfientligt våld i Tyskland
26 sep - 2016
Antalet gånger som den tyska polisen ingripit på grund av främlingsfientligt våld mellan januari till mitten av september har fördubblats till 507 jämfört med samma period i fjol. Det skriver Der Spiegel. >>>
http://www.spiegel.de/politik/deutschland/fluechtlinge-rechte-gewalt-gegen-ausla...
Tidigare EU-kommissionär i skatteparadis
22 sep - 2016
Samtidigt som den nederländska liberalen Neelie Kroes var EU:s konkurrenskommissionär var hon direktör för ett skatteparadisbolag på Bahamas. Det här framkommer i dokument som den internationella journalistorganisationen ICIJ har tagit del av med sina samarbetspartners, bland dem Yle. >>>
https://svenska.yle.fi/artikel/2016/09/21/eu-kommissionar-i-skatteparadis
Bonnier får EU-miljard i lån
19 sep - 2016
Europeiska investeringsbanken har beviljat ett lån på närmare en miljard kronor till Bonnier AB. Huvudsyftet med lånet är att stärka produktionen av lokalt medieinnehåll i Norden och underlätta en övergång till digitalisering av böcker, tidningar, tv-sändningar och nyhetsrapportering. ■
Adaktusson nära träffad vid explosion
19 sep - 2016
Den svenska Europaparlamentarikern Lars Adaktusson var nära att bli träffad av en granat igår i Damaskus. I Syriens huvudstad Damaskus finns några av de områden där det förekommit flest brott mot eldupphöret, rapporterar Ekot. >>>
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6519407
"Alla varnade Cameron för Brexit"
16 sep - 2016
I en intervju med BBC:s Today säger tidigare ordföranden för Europeiska rådet Herman Van Rompuy att alla stats- och regeringschefer sade till den förre brittiske premiärministern David Cameron att en folkomröstning om EU var ett misstag. >>>
http://www.bbc.co.uk/programmes/p047vg7b
Ulvskog tror inte på nya utstationeringsregler
15 sep - 2016
Socialdemokraternas EU-parlamentariker Marita Ulvskog, vice ordförande i parlamentets sysselsättningsutskott, tvivlar på att de nya skärpta reglerna för löntagare som arbetar tillfälligt i andra medlemsländer, så kallad utstationering, kommer att bli verklighet. – Jag har inte någon stort hopp om att det blir av och kommer att realiseras på ett sätt som innebär att det kommer att göra någon större skillnad, säger Marita Ulvskog (S) till Arbetet Global. >>>
http://arbetet.se/global/2016/09/15/ulvskog-tvivlar-pa-forandrat-direktiv/
Barroso försvarar Goldman Sachs-uppdrag
14 sep - 2016
Omfattande kritik har riktats mot EU-kommissionens tidigare ordförande José Manuel Barrosos beslut att börja arbeta för bankjätten Goldman Sachs. I ett brev till nuvarande kommissionsordförande Jean-Claude Juncker försvarar Barroso sig genom att bland annat skriva att ”dessa åtgärder [om att bland annat tvinga honom att registrerar sig som lobbyist när han besöker kommissionen] är inte bara diskriminerande utan de verkar vara inkonsekventa i jämförelse med beslut som tagits gällande andra tidigare kommissionsmedlemmar”. Det skriver Financial Times. >>>
https://www.ft.com/content/35789278-79ae-11e6-97ae-647294649b28
Ensam svensk i EU-toppranking
13 sep - 2016
Organisationen VoteWatch har gjort en sammanställning över ledamöternas inflytande i EU-parlamentet som bygger på vilka uppdrag de har och en bedömning av drygt 200 personer. På tolfte plats och som enda svensk bland de 70 mest inflytelserika parlamentariker hamnar Liberalernas Cecilia Wikström. ■
http://www.votewatch.eu/blog/who-holds-the-power-in-the-european-parliament-asse...
Cameron lämnar parlamentet
13 sep - 2016
Den förre brittiske premiärministern David Cameron lämnar sin plats i parlamentet, uppger tv-bolaget ITV. >>>
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6515430
Nya rykten om EU-kommissionär som FN-chef
12 sep - 2016
Det rapporteras på flera håll att den bulgariska EU-kommissionären Kristalina Georgieva i veckan kommer nomineras till att bli FN:s nästa generalsekreterare. Bland annat Tysklands Angela Merkel uppges stödja budgetkommissionären. >>>
http://www.reuters.com/article/us-un-election-georgieva-idUSKCN11H0FD?il=0
EU-parlamentet vill stoppa roamingförslag
8 sep - 2016
EU-kommissionen har föreslagit att mobilroaming ska vara avgiftsfri inom unionen i minst 90 dagar per år. Men enligt parlamentarikern Fredrick Federley (C) är förslaget en överraskning som inte kommer att accepteras av EU-parlamentet, rapporterar DN. >>>
http://www.dn.se/ekonomi/eu-parlamentet-vill-stoppa-roamingtak/
Hökmark: Tyskt intresse för rysk gas har svalnat
8 sep - 2016
Det tyska intresset att bygga en andra gasledning i Östersjön har svalnat. Det hävdar Moderaternas EU-parlamentariker Gunnar Hökmark. Tyskland kan som största EU-land få en avgörande roll om ledningen ska byggas, rapporterar DN. >>>
http://www.dn.se/arkiv/nyheter/tyska-intresset-har-svalnat/
EU-ombudsman ifrågasätter Barrosojobb
7 sep - 2016
Europeiska ombudsmannen ifrågasätter i ett brev till kommissionen regelverket kring tidigare kommissionärers uppdrag efter att de lämna sin post. Kritiken kommer efter att förre kommissionsordförande José Manuel Barroso blivit rådgivare till storbanken Goldman Sachs. ■
Obama: Storbritannien får inte förtur till handelsavtal
5 sep - 2016
USA:s president Obama förklarade vid G20-mötet i Kina på söndagen att Storbritannien inte kan räkna med förtur när det gäller att förhandla fram egna handelsavtal med USA efter utträdet ur EU. Det kan dröja, sade han, rapporterar Ekot. >>>
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6509784
Färre ska dö av droger i Sverige
26 aug - 2016
Sverige har näst högst andel narkotikarelaterade dödsfall i hela EU. Nu vill regeringen ta fram åtgärder för att hjälpa människor i riskzonen och minska dödsfallen. I EU uppskattades narkotikarelaterade dödsfall under 2014 vara i snitt 18,3 per miljon invånare, i Sverige är motsvarande siffra 93 dödsfall per miljon invånare, skriver DN. >>>
DN
Förbud mot burkini upp i högsta franska instans
25 aug - 2016
De omtalade kommunala burkini-förbuden i södra Frankrike tas i dag upp i högsta instans. Domstolen Conseil d'etat (Statliga rådet) i Paris väntas inom två dagar avgöra om förbuden är korrekta och befogade, rapporterar Ekot. >>>
Ekot
Skottar spår miljardförluster utan EU
23 aug - 2016
Att lämna EU kommer årligen att försvaga Skottlands ekonomi med motsvarande mellan 18 till 122 miljarder kronor efter år 2030 beroende på vilka handelsavtal Storbritannien kan få hävdar regionalregeringen i Skottland, rapporterar Reuters. I folkomröstningen om EU-medlemskap röstade en majoritet skottar för att stanna kvar i EU. >>>
Reuters
EU vinner WTO-tvist om ryskt fläskförbud
22 aug - 2016
Världshandelsorganisationen (WTO) har med hänvisning till internationella handelsregler i fredags olagligförklarat det ryska förbudet mot import av levande grisar, färskt griskött och andra svinprodukter från EU. Beslutet kan överklagas inom 60 dagar om så inte sker blir Ryssland skyldigt att följa rekommendationen, meddelar EU-kommissionen. ■
Svenskt vatten klarar inte EU-krav
19 aug - 2016
Vattnet vid Östersjöns kuster är ”måttligt” bra. I ett unikt projekt har vattenprover tagits längs Svealands kust i sexton år. Jämfört med för femtio år sedan har vattnet blivit mycket bättre, men det kommer troligen inte att klara EU:s krav till år 2027, skriver DN. >>>
DN
Tyska sossar beslutar om frihandelsavtal
18 aug - 2016
I mitten av september kommer de tyska socialdemokraterna SPD att ta ställning till frihandelsavtalet mellan EU och Kanada, Ceta. Partiledaren Sigmar Gabriel tro att en majoritet kommer att stödja avtalet, rapporterar Frankfurter Rundschau. >>>
Frankfurter Rundschau
Tomatkrig mellan EU och Australien kan äventyra handelsavtal
18 aug - 2016
Ett bråk kring subventioner av italienska konserverade tomater hotar att undergräva relationerna mellan EU och Australien samtidig som de två parterna är inställda på att starta förhandlingar om ett frihandelsavtal. Australien menar att EU:s jordbrukssubventioner är för generösa och främjar orättvis prisdumpning något som EU tillbakavisar med att man följer WTO-reglerna, rapporterar Politico. >>>
Politico
EU fick rätt mot ryska tullar
16 aug - 2016
De ryska tullarna på papper, kylskåp och palmolja är för höga och strider mot regelverket i Världshandelsorganisationen WTO. WTO-beslutet kom efter en anmälan från EU. ■
Brittiskt bygge förhalas – kan avgöra kärnkraftens framtid i EU
15 aug - 2016
Den brittiska premiärministern Theresa May vill i sista stund förhala beslutet om ett nytt kärnkraftverk i landet. Det här är en fråga som har debatterats länge och som ses som viktig för kärnkraftens framtid i Europa, rapporterar Vetenskapsradion. >>>
Vetenskapsradion
Brittiska antisemitiska incidenter ökar
4 aug - 2016
Antalet antisemitiska incidenter i Storbritannien har ökat med 11 procent under första halvåret 2016, uppger en organisation som ger råd kring säkerhetsfrågor till landets runt 260 000 judar, enligt SVT. >>>
http://www.svt.se/nyheter/utrikes/antisemitiska-incidenter-okar
Fransman får ansvar för Brexitförhandlingar
27 jul - 2016
Den franske konservative tidigare EU-kommissionären Michel Barnier utsågs på onsdagen till EU:s chefsförhandlare med ansvar för förberedelserna och ledningen av förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur union under artikel 50. Uppdraget startar 1 oktober och Barnier kommer att rapportera direkt till ordförande Jean-Claude Juncker. ■
Legalisering av cannabis övervägs i Italien
27 jul - 2016
Det italienska parlamentet inledde i måndags en debatt om huruvida cannabis bör legaliseras i landet, rapporterar Reuters. >>>
http://www.reuters.com/article/us-italy-cannabis-idUSKCN1051RM
USA till Storbritannien: Handelssamtal får vänta
26 jul - 2016
”Det är inte möjligt att på ett meningsfullt sätt gå vidare med separata handels- och investeringsförhandlingar med Storbritannien innan vissa grundläggande frågor om Storbritanniens framtida förhållande till EU arbetats fram”, sade den amerikanske handelsministern Michael Froman i ett uttalande. ■
Cameron anklagad för stor försumlighet
22 jul - 2016
Den förre brittiske premiärministern David Cameron får hård kritik av utrikesutskottet i landets parlament för att inte ha förberett några utträdesplaner ur EU. Utskottet kallar det ”stor försumlighet” att inte ha instruerat viktiga departement att förbereda inför möjligheten att britterna skulle rösta för att lämna EU. Det skriver The Express. >>>
http://www.express.co.uk/news/politics/691508/David-Cameron-gross-negligence-Bre...
Mobiloperatörer kan tvingas lagra data
20 jul - 2016
Tele2 kan komma att tvingas bedriva datalagring framöver. Det står klart sedan EU-domstolens generaladvokat i dag lämnat in sitt förslag till beslut, rapporterar Ekot. >>>
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6477976
Klartecken för frihandelssamtal med Indonesien
18 jul - 2016
Medlemsländerna har i dag måndag gett EU-kommissionen grönt ljus att inleda förhandlingar om ett frihandelsavtal med Indonesien. Förhandlingarna väntas inledas i slutet av året. ■
Storbritanniens kommissionär tar farväl – Ska påta i trädgården
14 jul - 2016
I morgon fredag är den brittiska EU-kommissionären Jonathan Hills sista dag på posten. Hill, med ansvar för finansmarknadsfrågor, meddelade sin avgång efter att britterna röstat för att lämna EU. – Jag har för avsikt att påta i trädgården och läsa riktig historielitteratur istället för gräsliga finansförordningar, sade Hill. ■
S-ledare: Ingen kommer sakna Cameron
14 jul - 2016
– Storbritannien har äntligen en ny premiärminister. Adjö herr Cameron, ingen kommer sakna dig, sade Gianni Pittella, ledare för den socialdemokratiska partigruppen i EU-parlamentet i ett uttalande. ■
Federley: EU-kommissionen förhalar VW-utredning
13 jul - 2016
Det finns tecken på att flera EU-kommissionärer känt till VW:s utsläppsfusk i åratal – och nu försöker kommissionen mörka vad den visste. Det menar Fredrick Federley, ledamot i utskottet som utreder EU-politikernas inblandning i härvan, skriver SvD. >>>
http://www.svd.se/federley-eu-kommissionen-forhalar-vw-utredning
EU-kommissionen uppmanas förtydliga etiska regler för ex-kommissionärer
12 jul - 2016
Europeiska ombudsmannen Emily O’Reilly vill att EU-kommissionen stramar upp regelverket kring vilka jobb gamla kommissionärer åtar sig. Tidigare kommissionsordförande José Manuel Barroso har kommit i blåsvädret efter att det framkommit att han blir rådgivare hos bankjätten Goldman Sachs. ■
Barroso till Goldman Sachs
11 jul - 2016
EU-kommissionens förre ordförande José Manuel Barroso har fått jobb hos bankjätten Goldman Sachs som rådgivare kring Brexitfrågor. ■
Storbritannien förbereder samtal om handelsavtal
8 jul - 2016
Enligt den brittiske näringslivsministern Sajid Javid ska landet inleda preliminära samtal med Indien om ett framtida frihandelsavtal, rapporterar Reuters. Liknande samtal ska så småningom inledas med andra länder enligt ministern. Som EU-medlem har Storbritannien inte rätt att förhandla fram handelsavtal med länder utanför unionen. >>>
http://uk.reuters.com/article/uk-britain-eu-india-idUKKCN0ZN2O7
Tyskland avvisar europeiskt "skatterace"
7 jul - 2016
Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble vill inte se någon kapplöpning mot låga skatter i Europa sedan den brittiska regeringen flaggat för en sänkt bolagsskatt, rapporterar SvD. >>>
http://www.svd.se/tyskland-avvisar-europeiskt-skatterace
Besked om utstationering i nästa vecka
5 jul - 2016
EU-kommissionen väntas på onsdag i nästa vecka meddela nästa steg med förslaget om en uppdatering av utstationeringsdirektivet. Elva nationella parlament har motsatt sig att frågan ska behandlas på EU-nivå och kommissionen måste därför överväga ändringar i förslaget som välkomnats av bland annat Sverige. ■
Snus i EU prövas än en gång
4 jul - 2016
Nu inleds ännu en rättslig prövning av EU:s förbud mot svenskt snus. Patrik Hildingsson är kommunikationschef på snustillverkaren Swedish Match. – Vi har initierat en legal process via Storbritannien, för att få vårt snusförbud prövat i EU-domstolen, säger han till Ekot. >>>
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6465837
Cameron till Corbyn: Avgå!
29 jun - 2016
Den avgående brittiske premiärministern David Cameron uppmanar oppositionsledaren Jeremy Corbyn att avgå. Båda kampanjade för att landet ska vara kvar i EU. – De kan ligga i mitt partis intresse att [Corbyn] sitter kvar men inte i nationens. För guds skull, avgå! Säger Cameron i en debatt i brittiska underhuset på onsdagen. ■
Politisk extremism ökar i Tyskland
29 jun - 2016
Högerextremister, vänsterextrema och islamistiska extremister. Alla slags grupper på de politiska ytterkanterna har ökat sin aktivitet kraftigt, enligt det tyska författningsskyddet BFV:s årliga rapport, rapporterar SVT. >>>
http://www.svt.se/nyheter/utrikes/politisk-extremism-okar-i-tyskland
Sökes: Brittisk EU-kommissionär
28 jun - 2016
På fredagen efter det brittiska folkomröstningsresultatet avgick landets EU-kommissionär Jonathan Hill från sin post. Under en debatt i det brittiska underhuset på måndagen sade premiärminister David Cameron att landet nu bör hitta en efterträdare. ■
Polska ambassaden chockad över brittisk främlingsfientlighet
28 jun - 2016
I ett uttalande uttrycker den polska ambassaden i London ”chock och djup oro” över de senaste dagarnas främlingsfientliga attacker mot de polacker och andra personer av utländsk härkomst i Storbritannien. ■
http://www.london.mfa.gov.pl/en/news/polish_embassy_statement_2706
Svensk blir vice ordförande i EU-grupp
22 jun - 2016
Miljöpartiets Europaparlamentariker Bodil Valero har i dag valts till ny vice ordförande för den gröna partigruppen. Valero tar över efter förre EU-parlamentarikern Peter Eriksson. ■
David Cameron vädjade till nationen i direktsänt TV-tal
22 jun - 2016
Om en och en halv dag ska britterna avgöra om Storbritannien ska stanna kvar inom EU. Det syns fler och fler tecken på att stanna kvar-sidan blir allt starkare i opinionen. På tisdagen valde premiärminister David Cameron att vädja till nationen i ett direktsänt TV-tal. – Britter ger inte upp, sa David Cameron.
Ekot
Reinfeldt om Brexit: Ta ansvar, lämna inte EU
20 jun - 2016
Den 23 juni är den viktigaste dagen i Europa på många år. Det är då det brittiska folket röstar för ett utträde ur EU eller inte. Det skriver den förre statsministern Fredrik Reinfeldt i en debattartikel i Dagens Industri
SvD
Ludvigsson vill ha bättre fungerande finansiella tjänster
14 jun - 2016
Europaparlamentariker Olle Ludvigsson (S) är ansvarig i parlamentet för hur man på bästa sätt kan uppnå en väl fungerande inre marknad för finansiella tjänster som gynnar både konsumenter och företag. I dag har han presenterat sin vision och vill bland annat att: Insatserna bör intensifieras mot diskriminering på grund av var man bor. Konsumenter i dag är ofta låsta till en nationell marknad istället för en europeisk. Det måste också bli lättare att jämföra kvalitet och pris på de produkter som finns tillgängliga, heter det i ett uttalande från Ludvigsson. ■
Parlamentariker vill göra EU mer öppet
9 jun - 2016
EU-parlamentet uppmanade på torsdagen EU-kommissionen att ta fram nya regler kring bland annat möjligheterna att begära ut dokument. – Medborgarna måste kunna ha inflytande över och få tydlig information kring de beslut som berör dem. Det är en grundpelare för att de ska ha möjlighet att påverka beslut och kunna utöva sin demokratiska rätt, sade Miljöpartiets EU-parlamentariker Max Andersson efter omröstningen. ■
Wikström: Bekämpa skatteflykt med strängare EU-lagstiftning
7 jun - 2016
EU-parlamentariker Cecilia Wikström (L) krävde på tisdagen att EU-kommissionen lägger fram tydligare lagstiftningsförslag för rapportering och öppenhet kring skatteuppgifter för företag i EU. – EU måste återupprätta allmänhetens förtroende för våra skattesystem och vidta åtgärder, säger Wikström i ett uttalande. ■
EU:s finansskatt ännu avlägsen
7 jun - 2016
Få framsteg har gjort för att de de tio EU-länderna som vill införa en skatt på finansiella transaktioner ska hinna nås när tidsfristen löper ut vid halvårsskiftet.
Financial Times
Kommissionen vill förlänga investeringsplan
2 jun - 2016
EU-kommissionär Jyrki Katainen meddelade på onsdagen att han vill att EU:s stora investeringsplan, den så kallade Junckerplanen, ska fortsätta verka även efter 2018 då den löper ut. Hittills har över 140 000 små och medelstora företag fått finansiering via investeringsplanen. ■
Tvingar fram negativ bild av flyktingar
1 jun - 2016
Tv-stationen Prima tv är Tjeckiens tredje största och ägs till hälften av det svenska mediebolaget MTG. På ett möte ska kanalens journalister och redaktörer ha beordrats att framställa flyktingar och islam som ett hot i kommande nyhetsbevakning.
DN
Tyska aktivister planerar dra EU-handelsavtal inför domstol
31 maj - 2016
En grupp tyska organisationer vill dra EU:s färdigförhandlade avtal med Kanada, Ceta, inför landets författningsdomstol.
Financial Times
Osämja inom brittiska Tories – krav på nyval
30 maj - 2016
De två brittiska konservativa parlamentsledamöterna Andrew Bridgen och Nadine Dorries, som båda förespråkar att landet lämnar EU, vill att premiärminister David Cameron avgår och att nyval utlyses innan jul.
The Guardian
Calmfors: Låt euroländer gå i konkurs
27 maj - 2016
I en debattartikel i DN skriver den inflytelserike ekonomiprofessorn Lars Calmfors att euroländerna bör skrota idén om att stärka det finanspolitiska samarbetet. I stället föreslår han ett fördragsfäst förbud mot krislån till vacklade euroländer. ”Det skulle tvinga privata långivare att bli mer försiktiga med sina lån och därmed minska riskerna för statsfinansiella kriser. Om sådana ändå uppstår, bör stater tillåtas gå i konkurs och en fördjupad bankunion användas för att hantera följderna”, skriver Calmfors.
DN
EU inleder frihandelsförhandlingar med Filippinerna
26 maj - 2016
EU-kommissionen har i veckan påbörjat förhandlingar om ett frihandelsavtal med Filippinerna. Strax innan jul enades kommissionen och Filippinerna att inleda sådana förhandlingar. EU är landets fjärde största handelspartner medan Filippinerna hamnar på plats 44 på EU:s lista över störst handelspartner. ■
WTO: Storbritannien skulle tvingas förhandla om alla handelsavtal vid Brexit
26 maj - 2016
Enligt Världshandelsorganisationen WTO:s chef Roberto Azevedo skulle britterna förlora motsvarande 110 miljarder kronor per år på grund av de tullar och handelshinder som skulle återuppstå om landet lämnar EU. Alla Storbritanniens handelsavtal går via EU och landet skulle enligt WTO tvingas förhandla om alla dem på nytt vid ett Brexit.
The Guardian
Cameron: Turkiet kan komma med i EU år 3000
23 maj - 2016
Storbritanniens premiärminister David Cameron har tidigare kämpat för att få med Turkiet i EU-gemenskapen. Nu säger han i stället att det inte finns på kartan att Turkiet ska bli en del av unionen i närtid.
SvD
En svensk parlamentariker på EU-blaskas topplista
19 maj - 2016
Tidningen Politico har rankat de 40 mest inflytelserika EU-parlamentarikern. Som enda svensk är Christofer Fjellner (M) med på listan på plats 34. Enligt tidningen är han nödvändig för TTIP-förespråkarna och parlamentets ledande frihetsivrare. Listan bygger på Politicos uppfattning om ledamöternas inflytande.
Politico
Först 2018 kan Schäuble tänka sig grekisk skuldlättnader
19 maj - 2016
Enligt tidningsuppgifter vill den mäktige tyske finansministern Wolfgang Schäuble skjut upp skuldlättnader för Grekland till 2018.
Der Spiegel
Post anklagar kollega för rasistiska och homofoba uttalande
16 maj - 2016
Feministiskt initiativs EU-parlamenteriker Soraya Post kritiserar i ett brev till ledaren för den konservativa och EU-skeptiska partigruppen ECR den bulgariske ledamoten Angel Dzjambazki för att "under de senaste veckorna öppet ha efterfrågat krig mot romer".
The Parliament Magazine
Svensk EU-parlamentariker i premiärministersamtal
12 maj - 2016
I veckan har Europaparlamentariker Jasenko Selimović (L) i ett enskilt samtal träffat Denis Zvizdić, premiärminister i Bosnien och Hercegovina. Enligt Selimović kretsade samtalet bland annat kring Bosnien och Hercegovinas EU-medlemskapsansökan. – Det var konstruktiva diskussioner där vi konstaterade att det vore väldigt farligt att utvidgningsfrågan marginaliseras i EU, sade Jasenko Selimović i ett uttalande. ■
Lättare studera i EU
11 maj - 2016
EU-parlamentet röstade på onsdagen igenom ett nytt regelverk som ska göra det lättare för studenter och forskare utifrån EU att söka sig till universitet i medlemsländerna. – Jag är glad över att EU erkänner värdet av att kunna locka hit högkvalificerade personer och att uppmuntra dem till att stanna. Detta blir nu möjligt genom ett europeiskt system som är tillämpligt i alla EU-länder, sa EU-parlamentariker Cecilia Wikström (L) som lett arbetet med de nya reglerna i parlamentet, i ett uttalande. ■
Anmälningar om antisemitism och islamofobi minskar i Frankrike
10 maj - 2016
Under årets första kvartal har antalet anmälningar i Frankrike om antisemitism och islamofobi minskat med 80 procent jämfört med samma period i fjol.
Le Monde
Cameron: Freden i fara vid Brexit
10 maj - 2016
Storbritanniens premiärminister David Cameron har varnat för att freden i Europa kan hotas, om Storbritannien lämnar EU efter folkomröstningen om halvannan månad.
Ekot
EU-domstolen avslår tobaksklagan
9 maj - 2016
Tobaksjättarna Philip Morris och British American Tobaccos klagan på EU:s nya tobakslagar som bland annat ska fasa ut lockande aromer och smala cigaretter avslås av EU-domstolen som menar att lagarna är "lämpliga och nödvändiga".
BBC
EU-garantier ger miljardlån till svensk företag
29 apr - 2016
Upp till 2,7 miljarder kronor finns att låna för små och medelstora företag efter en uppgörelse på fredagen mellan Almi, Svensk Exportkredit och den Europeiska investeringsfonden EIF. Bland andra närmare 4500 enmansföretagare antas kunna få förmånliga lån. ■
EU-dom om utsläppsrätter
29 apr - 2016
EU-domstolen dömde på torsdagen att EU-kommissionen för att ha släppt ut för många kostnadsfria utsläppsrätter mellan 2013-2020. Utsläppsrätterna är EU:s viktigaste verktyg för att driva ned utsläpp av växthusgaser.
Domen
Malmö lånar miljarder av EU
28 apr - 2016
EU:s investeringsbank EIB beviljade på torsdagen drygt tre miljarder kronor i lån till Malmö stad. Pengarna ska användas för investeringar inom bland annat utbildning, barnomsorg, och stadsförnyelse. Förra året lånade EIB ut närmare 15 miljarder kronor till olika projekt i Sverige. ■
Hälften av svenskarna vill avveckla kärnkraften
26 apr - 2016
Hälften av svenskarna vill avveckla kärnkraften, och frågan blir alltmer en tydlig höger-vänster-fråga.
Ekot
Wikström: Gränskontroller kostar miljarder
25 apr - 2016
Europaparlamentariker Cecilia Wikström (L) har tagit fram beräkningar som visar att återinförda gränskontroller mellan EU-länder fram till år 2025 årligen skulle kosta Sverige mellan 14 och 46 miljarder kronor och hela EU mellan motsvarande 4 600 och 12 800 miljarder kronor. ■
Belgien avvisar tyskt krav att stänga kärnkraftverk
21 apr - 2016
Belgiska myndigheter menar att de två kärnkraftverken Doel och Tihange uppfyller de striktaste säkerhetskraven och inte behöver stängas, något som den tyska miljöministern Barbara Hendricks tidigare i veckan krävt.
The Guardian
Pegida-grundaren inför rätta för hets mot folkgrupp
20 apr - 2016
I Dresden har rättegången inletts mot ledaren för den främlingsfientliga och anti-islamska organisationen Pegida. Lutz Bachman anklagas för hets mot folkgrupp efter att ha betecknat asylsökande som lort och kräk
Ekot
Handelsbråk stoppar EU-toppmöte med Japan
14 apr - 2016
Oenighet om jordbruksprodukter i det frihandelsavtalet som Japan och EU håller på att förhandla fram och det nära förestående japanska valet nämns som orsaker till att det planerade toppmötet i maj mellan parterna ställs in. Möjligen kan det hållas senare i år.
Politico
Luxemburg erbjuder Frankrike pengar för att lägga ned kärnkraftverk
12 apr - 2016
Vid en eventuell olycka skulle Luxemburg "svepas bort från kartan" motiverar landets premiärminister Xavier Bettel sitt bud till Frankrike.
Süddeutsche Zeitung
Cameron vill lagstifta mot skatteflykt
12 apr - 2016
Den brittiske premiärministern David Cameron talade på måndagen i parlamentet i ett försök att minska skadeverkningarna efter avslöjandet att han tjänat pengar på sin pappas bolag i ett skatteparadis. Bland annat blir det ny lagstiftning mot skatteflykt.
Ekot
Tyska AfD kan närma sig Nationella fronten
11 apr - 2016
Det tyska EU-och invandringskritiska partiet Alternative für Deutschlands vice ordförande Alexander Gauland säger sig vara öppen för att närma sig franska Nationella fronten. Ett första steg i en sådan riktning kan enligt honom vara att inleda ett samarbete i EU-parlamentet.
FAZ
Cameron avslöjar inkomster efter en veckas kritik
11 apr - 2016
Storbritanniens premiärminister David Cameron redovisar sina privata inkomstuppgifter i ett försök att dämpa en växande kritikstorm. Men uppgifterna leder genast till fler frågor.
SvD
Tysklands Schäuble skyller på ECB för framväxt av högerpopulistiskt parti
11 apr - 2016
I de senaste tyska delstatsvalen har det EU- och invandringskritiska högerpopulistiska partiet AfD rönt stora framgångar. Finansminister Wolfgang Schäuble ger delvis ECB-chefen Mario Draghi skulden. – Jag sa till Draghi […] känn dig mycket stolt: du kan tillskriva 50 procent av resultatet för ett parti som verkar nytt och framgångsrikt i Tyskland till denna politiks utformning, sade Schäuble och syftade på Europeiska centralbankens stora stödköp av euroländers statsskulder.
Financial Times
Cameron överväger ge Breixtförespråkare toppjobb efter folkomröstning
11 apr - 2016
Den brittiske premiärministern David Cameron planerar att utnämna de två förespråkarna för att Storbritannien ska lämna EU, Boris Johnsson och Michael Gove, till inrikesminister och biträdande premiärminister. Detta skulle ske efter juni månads EU-omröstning i syfte att försöka ena det splittrade regeringspartiet.
The Guardian
Tysk EU-parlamentariker byter till SD-grupp
8 apr - 2016
Den konservativa och EU-skeptiska partigruppen ECR i EU-parlamentet uteslöt i mars den tyska ledamoten Beatrix von Storch från Alternative für Deutschland. Hon går nu istället med i den ännu EU-kritiskare partigruppen EFDD där bland annat Sverigedemokraterna ingår. ■
David Cameron medger Panamakoppling
8 apr - 2016
Den brittiske premiärministern David Cameron medger nu att han via sin fars skatteplanering tjänade pengar i placeringar i skatteparadis.
SvD
Parlamentet ger tre EU-projekt rött ljus
6 apr - 2016
EU-parlamentets budgetkontrollutskottet vägrar ge tre EU-finansierade projekt, bland annat ett om fusion, ansvarsfrihet för deras budgethantering.
The Parliament Magazine
Droger är en mångmiljardindustri i EU
6 apr - 2016
EU-bor uppskattas årligen lägga motsvarande 220 miljarder kronor på olagliga droger. Enligt EU:s narkotikabyrå utgör droghandeln "ett av de största hoten mot säkerheten i EU".
EUbusiness
Cameron till avhoppade ministern: ”Din skit”
21 mar - 2016
Den brittiske välfärdsministern Iain Duncan Smith, som lämnade regeringen i protest på fredagen, går till hård attack mot premiärminister David Cameron. Duncan Smith anklagar regeringen för att splittra samhället och menar att Cameron försöker minska Storbritanniens budgetunderskott genom nedskärningar, som orättvist drabbar fattiga samtidigt som de gynnar äldre och rikare väljare.
SvD
Oväntad tampongseger för Cameron
18 mar - 2016
Den brittiske premiärministern lyckades vid veckans EU-toppmöte få in en skrivning där EU-kommissionen uppmanas ta fram nya momsregler om att medlemsländerna ska få rätt att helt ta bort moms på hygienprodukter.
Euractiv
Hökmark jobbar för 5G
15 mar - 2016
Moderaten och Europaparlamentarikern Gunnar Hökmark har blivit utsedd av sin partigrupp EPP att företräda dem i EU- parlamentets arbete med ge plats för mobil bredband på 700 MHz i stället för de tv-sändningar som använder frekvensen idag. – Ett frigörande av 700 MHz-bandet lägger grund för Europa att bli ledande på 5G. 5G kommer att ha enorm betydelse för konkurrenskraften, innovationskraften och utvecklingen av nya globala europeiska företag, sade Gunnar Hökmark i ett uttalande. EPP är parlamentets största grupp. ■
Tyskt kärnkraftsbeslut prövas i rätten
15 mar - 2016
I Tyskland kräver de stora energibolagen den tyska staten på pengar på grund av beslutet att slopa kärnkraften. Frågan ligger nu hos författningsdomstolen och i dag börjar den muntliga förhandlingen i fallet.
Yle
Kommissionen häver immunitet för antikorruptionschef
11 mar - 2016
Efter att belgiska myndigheter inlett en undersökning mot antikorruptionsbyrån Olafs chef Giovanni Kessler offentliggjorde EU-kommissionen på fredagen att man hävt hans immunitet. Kessler misstänks ha gett klartecken till olaglig avlyssning i samband med att EU:s tidigare hälsokommissionär John Dalli tvingades avgå. ■
Grekisk nynazist utvisades ur parlamentssession
10 mar - 2016
EU-parlamentets talman Martin Schulz bad på onsdagen den grekiske parlamentarikern Eleftherios Synadinos från nynazistiska Gyllene gryning lämna plenum efter att denna utryckt sig rasistiskt mot turkar.
Kathimerini
Osäkert om euroländer kan enas om finansskatt
10 mar - 2016
De tio euroländerna som vill införa en finansiell transaktionsskatt har beslutat ta en paus i de tröga förhandlingarna på två–tre månader.
SvD
Parlamentet röstar ned förlängt tobakssamarbete
9 mar - 2016
EU-parlamentet uppmanade på onsdagen EU-kommissionen att inte förlänga sitt samarbetsavtal kring tobakssmuggling med tobaksbolaget Philip Morris. – En förlängning av samarbetsavtalet skulle legitimera tobaksindustrin och fortsatt ge Philip Morris oönskat inflytande över folkhälsopolitiken, säger EU-parlamentariker Jytte Guteland (S) efter omröstningen. ■
Ökade rasmotsättningar i Polen
9 mar - 2016
Enligt den polske ombudsmannen för mänskliga rättigheter har hatpropagandan mot invandrare ökat under de senaste månaderna och främlingsfientligt motiverade misshandelsfall sker varje eller varannan vecka. – Vi ser en ovanligt stor våg av hat på internet, säger ombudsman Adam Bodnar.
Polskie radio
Tyska delstater planerar stämma belgiskt kärnkraftverk
9 mar - 2016
Två västra tyska delstater oroas för att en rad föråldrade belgiska kärnkraftsreaktorer får fortsätta användas och planerar att stämma Belgien till EU och FN.
EUbusiness
Selimović: Stor seger för djurhälsan
8 mar - 2016
EU-parlamentet röstade på tisdagen för ett en ny djurhälsolag. – För det första kopplar lagen samman djurs hälsa och välbefinnande med människors hälsa. Den här kopplingen kommer att hjälpa oss att bekämpa den ökade antibiotikaresistensen. För det andra gör den det möjligt för myndigheter och producenter att rikta in sig mer på förebyggande åtgärder och överförbara djursjukdomar. Och för det tredje slår den ihop omkring 40 lagar till en enda, säger EU-parlamentariker Jasenko Selimović (L), som efterträdde Marit Paulsen i höstas och därefter lett arbetet med lagen, i ett uttalande. De nya reglerna ska börja gälla först om ungefär fem år. ■
Junckerfonden investerar i Värmland
8 mar - 2016
Långmarkens vindkraftspark i Värmland ges 16 miljoner euro motsvarande närmare 150 miljoner kronor i medfinansiering av sex vindkraftverk från Europeiska fonden för strategiska investeringar, EFSI, även kallad Junckerfonden. Det är första gången som fonden lånar ut pengar till Sverige. ■
Tyskland avvisar med tid för grekiska reformer
7 mar - 2016
Trots trycket från flyktingkrisen vill inte Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble ge den grekiska regeringen mer tid för att genomföra de reformer som krävs för att ytterligare pengar i landets krislån ska betalas ut.
Kathimerini
Tysklands finansminister: Brexit kan skapa global kris
7 mar - 2016
Ett ja från det brittiska folket till att lämna EU skulle skada både den brittiska, europeiska och globala ekonomin, säger den tyske finansministern Wolfgang Schäuble.
SvD
Wikström uppmanar regeringen uppfylla feministlöfte
3 mar - 2016
EU-parlamentariker Cecilia Wikström (L) menar att den nya svenska migrationspolitiken med ett treårigt stopp för familjeåterförening slår fruktansvärt hårt mot kvinnor och barn som blir kvar i krigshärdar när deras män flyr för att söka skydd. ■
Adaktusson anklagar S och MP för dubbelspel
3 mar - 2016
I ministerrådet driver svenska regeringen på förslaget om insamling flygpassageraruppgifter medan S och MP i EU-parlamentet gör allt för att stoppa förslaget, menar EU-parlamentariker Lars Adaktusson (KD). – De svenska regeringspartiernas agerande är fullt av motsägelser. ■
Cameron om Brexit: Århundrandets chansning
29 feb - 2016
“Om du röstar för att stanna kvar i EU, kan jag tydligt beskriva vad du röstar för. Men när de som vill lämna EU uppmanas att framföra en vision för ett Storbritannien utanför EU blir de oerhört vaga i sin beskrivning. En röst på att lämna EU är århundradets chansning.” Det skriver den brittiska premiärministern David Cameron i en debattartikel på söndagen.
The Telegraph
Fjellner: Detta är den största handelspolitiska frågan
24 feb - 2016
Innan årets slut måste EU besluta huruvida Kina ska ges så kallad marknadsekonomisk status som innebär att unionens tullar mot vissa kinesiska varor som stål och solceller kan försvinna. Enligt EU-parlamentariker Christofer Fjellner (M) är detta den största handelspolitiska frågan just nu. ■
Cameron: Det blir inte två folkomröstningar
23 feb - 2016
Storbritanniens premiärminister David Cameron sade till det brittiska parlamentet på måndagen att folkomröstningen i juni blir den enda som tar ställning till fortsatt EU-medlemskap. Beskedet kom för att stänga möjligheten att taktikrösta på nej-sidan för att tvinga fram en bättre uppgörelse med EU. ■
”Vidrigt och avskyvärt” – hatet chockar Tyskland
23 feb - 2016
En rasistisk mobb som skanderar hatparoller och försöker stoppa flyktingar på väg till ett asylboende har chockat Tyskland.
SvD
Danmark vill återinföra datalagring
23 feb - 2016
Danmarks rikspolischef Henrik Højbjerg stödjer justitieminister Søren Pinds förslag på utökade krav på datalagring. Danmark hade en liknande lag tidigare, vilken förklarades som olaglig av EU-domstolen 2014.
SvD
Cameron inför toppmötet: Det kommer bli svårt
18 feb - 2016
Den brittiske premiärministern David Cameron kom som första stats- eller regeringschef till EU-toppmötet i Bryssel och lovade kämpa för Storbritannien. – Jag kommer inte acceptera en uppgörelse som inte möter våra krav. Det är mycket viktigare att få det rätt än att skynda fram något. Men med välvilja och hårt arbete kan vi få en bättre uppgörelse för Storbritannien, säger David Cameron. ■
Cigarettlobbyns möten med EU-kommissionen fortfarande hemliga
10 feb - 2016
EU-kommissionens möten med tobaksföretagen hålls fortfarande hemliga, trots att detta strider mot internationella konventioner, och trots att EU:s ombudsman tagit till brösttoner mot kontakterna med cigarettjättarna.
SvD
Ex-kommissionär Rehn: Svårare få Finland på rätt köl än EU
9 feb - 2016
Finlands nuvarande näringsminister och tidigare ekonomikommisionär Olli Rehn tycker att det är ett tuffare jobb att föra Finlands ekonomi på rätt köl än det var att leda krisarbetet i EU.
SvD
Kommissionär kandiderar inte till FN-chef
9 feb - 2016
Den bulgariska EU-kommissionären Kristalina Georgieva ställer inte upp som kandidat till att bli generalsekreterare i FN, trots tidigare spekulationer att hon var intresserad av jobbet.
Euractiv
Junckerfonden finansierar i Sverige
8 feb - 2016
Tillsammans med Norrlandsfonden ska EU:s investeringsplan, den så kallade Junckerfonden, bidra med lån till små och medelstora svenska företag på 180 miljoner kronor under de kommande två åren. ■
”Svenska metoder” ska hjälpa Finland ur krisen
8 feb - 2016
Finlands finansminister Alexander Stubb är optimistisk trots att en jobbig vår med ”enorma beslut” väntar en nation i kris. Han passar på att tacka Anders Borg. – Vi använder ganska svenska metoder, säger Alexander Stubb.
SvD
Cameron accepterar parlamentsinbjudan
5 feb - 2016
Storbritanniens premiärminister David Cameron tack flera månader efter inbjudan gått ut ja till att debattera landets omförhandling av EU-medlemskapet i Europaparlamentet. Debatten äger rum 16 februari.
Politico
Hökmark: Europa måste blir ledande på 5G
4 feb - 2016
– Framtiden är 5G och EU är redan omsprungen av USA, Japan och Sydkorea vad gäller 4G. Vi måste se till att Europa blir ledande på 5G. För att nå dit behöver vi så snabbt som möjligt frigöra 700 MHz-bandet och de ytterligare frekvenser som krävs, säger Europaparlamentariker Gunnar Hökmark (M) i ett uttalande. ■
Gamla belgiska kärnkraftverk oroar
4 feb - 2016
Belgiens beslut om att åter starta två 40 år gamla kärnkraftverk rör upp oro i norra Europa. Tyskland har tillkännagett att man vill skicka inspektörer till kärnkraftverken.
SvD
Parlamentet ställer krav på handelsavtal
4 feb - 2016
EU-parlamentet har slagit fast sina krav på det internationella frihandelsavtalet för tjänster, Tisa, som bland annat innebär att EU-företag och offentliga tjänster bör skyddas. ■
Cameron manar till enighet
4 feb - 2016
Storbritanniens premiärminister David Cameron uppmanade på onsdagen sina parlamentariker att ställa sig bakom honom och hans omförhandling av det brittiska EU-medlemskapet.
EUbusiness
Cameron: Jag skulle gå med i EU under dessa villkor
3 feb - 2016
Den brittiske premiärministern David Cameron anser att de villkor han fått om landets EU-medlemskap är "något att kämpa för" men att "mycket arbete återstår de kommande veckorna".
Politico
Svensk ansvarar för omstridd asylfråga
2 feb - 2016
Liberalernas Cecilia Wikström utsågs i dag till ansvarig EU-parlamentariker för den så kallade Dublinförordningen som väntas uppdateras i vår. Förordningen styr i vilket medlemsland personer ska söka asyl. ■
Cameron uppmanas göra diplomatisk offensiv i Centraleuropa
2 feb - 2016
Den brittiske premiärministern David Cameron ska under de kommande två veckorna försöka övertyga EU-länder som Polen och Tjeckien att gå med på hans krav om att begränsa EU-arbetares tillgång till det brittiska välfärdssystemet.
The Guardian
Italien fortsätter blockera Turkietpengar
1 feb - 2016
Italien lägger in sitt veto mot EU:s flyktingfond på motsvarande 28 miljarder kronor till Turkiet så länge landet inte får undantag från EU:s budgetregler för utgifter relaterade till flyktingmottagande.
Ansa
Cameron ställer in fredagens Sverigebesök
27 jan - 2016
Den brittiske premiärministern David Cameron ställer in veckans besök i Sverige och Danmark. Anledningen ska enligt källor på regeringskansliet vara att fredagen var den enda dag som kommissionsordförande Jean-Claude Juncker hade tid och då valde Cameron att istället åka till Bryssel. ■
Löfven tar emot David Cameron
26 jan - 2016
På fredag tar statsminister Stefan Löfven (S) emot Storbritanniens konservative premiärminister David Cameron för överläggningar i Rosenbad. De ska enligt regeringskansliet bland annat tala om Storbritanniens kommande folkomröstning om EU och flykting- och migrationspolitik. ■
EU-revisorer: Kommissionen var inte redo på finanskris
26 jan - 2016
Enligt EU:s revisionsrätt var EU-kommissionen inte förberedd när de första förfrågningarna från medlemsländer om krislån under finanskrisen 2008 eftersom varningssignaler passerade obemärkta.
Rapporten
S-politiker kräver besked om flyktingar
26 jan - 2016
EU-parlamentarikerna Marita Ulvskog (S) och Anna Hedh (S) vill att EU-kommissionen ger besked, som tidigare utlovats, om huruvida Sverige ska få skicka asylansökande till andra EU-länder. Parlamentariker har rätt till svar inom tre veckor. ■
Borg: "Brexit vore förödande"
26 jan - 2016
– Det obegripligt hur de kan komma på idén att lämna Europasamarbetet. En Brexit vore förödande för Sverige, bekymmersamt för Europa och jättedåligt för Storbritannien, sade förre finansminister Anders Borg (M).
SvD
Cameron inte längre säker på februariuppgörelse
22 jan - 2016
Den brittiske premiärministern David Camerons tidigare förhoppning om att kunna nå en överenskommelse med övriga stats- och regeringschef om nya förutsättningar för Storbritanniens EU-medlemskap vid februaritoppmötet har försvagats.
BBC
Ny EU-kommitté ska granska avgasfusk
21 jan - 2016
EU-parlamentet har utsett de 45 ordinarie ledamöter som ska ingå i den tillfälliga ”undersökningskommittén beträffande utsläppsmätningar i bilindustrin”. Kommittén har bland annat i uppdrag att undersöka huruvida EU-kommissionen och medlemsländerna gjort tillräckligt för att granska bilars avgasutsläpp. Enda svenska ledamot är Fredrick Federley (C).
Cameron ber om företagar-ja till EU
21 jan - 2016
Den brittiske premiärministern David Cameron ska under torsdagen vid ett möte med brittiska företagsledare be dem att hjälpa honom att kampanja för att landet blir kvar i EU vid den kommande folkomröstningen om landets fortsatta medlemskap.
Reuters
Judar flyr Frankrike
18 jan - 2016
Mellan 2012 och 2015 har antalet judar som flyttar från Frankrike till Israel närmast femdubblats.
Politico
Ryssland tvingas strama åt budget
13 jan - 2016
Minskade priser på olja och gas gör att Ryssland tvingas skriva om sin budget och minska utgifterna med en tiondel.
Financial Times
Cameron söker tyskt stöd för EU-förändring
7 jan - 2016
I en artikel i tyska tidningen Bild försöker den brittiske premiärministern att få med sig tyskarna på sina fyra krav inför folkomröstningen om Storbritanniens fortsatta EU-medlemskap.
BBC
Brittiska ministrar får Brexit-kampanja som de vill
6 jan - 2016
Premiärminister David Cameron har gjort en betydande eftergift till sina EU-skeptiska partimedlemmar genom att tillåta sina ministrar att kampanja både för och mot att landet ska vara kvar i EU inför den utlovade folkomröstningen.
EUbusiness
Cameron lovar stanna vid Brexit
6 jan - 2016
Den brittiske premiärministern avser inte avgå om ha förlorar den kommande EU-omröstningen och Storbritannien lämnar unionen.
The Guardian
Tysk ilska över belgiskt kärnkraftverk
16 dec - 2015
Belgien har startat upp ett gammalt kärnkraftverk nära gränsen till Tyskland efter att ha varit avstängt i två år vilket fått tyskar på andra sidan gränsen att oroas för härdsmälta.
The Guardian
Sverige pekas ut som ledande i motstånd mot EU:s gränsbevakning
9 dec - 2015
Enligt EU-parlamentariker Cecilia Wikström (L) sade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk under en utfrågning i den liberala Aldegruppen på onsdagen att Sverige leder motståndet bland medlemsländerna i ministerrådet för att stoppa en gemensam europeisk gränsbevakning. – Om Tusks påstående att Sverige leder motståndet mot en gemensam europeisk gränsbevakning stämmer, så är detta naturligtvis oerhört allvarliga uppgifter som föranleder att regeringen tydligt redovisar sin ståndpunkt, säger Wikström i ett uttalande. ■
EU-länder lovar besluta om finansskatt
8 dec - 2015
Tio EU-länder som vill ha en skatt på finansiella transaktioner enades i dag tisdag om basen för fortsatta förhandlingar som pågått i över tre år. I mitten av nästa år ska de tio länderna nå en överenskommelse om en finansskatt.
Reuters
Jasenko Selimovic (L): Polen måste respektera EU:s klimatöverenskommelse
3 dec - 2015
– Alla länder måste ta sitt ansvar. Det gäller även Polen vars nya regering har ifrågasatt EU:s klimatambitioner. Om man ser till landets kolberoende, över 50 procent av Polens energimix består av kol, så är detta inte förvånande. Men även de måste respektera de övriga 27 medlemsstaternas överenskommelse, säger Europaparlamentariker Jasenko Selimovic, i ett uttalande. ■
EU och VIetnam undertecknar frihandelsavtal
3 dec - 2015
Över 99 procent av alla tariffer och tullar försvinner när EU för första gången tecknar ett handelsavtal med ett utvecklingsland.
EUbusiness
Anna Hedh: Dra in ungerska regeringens rösträtt
2 dec - 2015
– Jag är fruktansvärt upprörd och bedrövad över att inget händer och att EU-kommissionen inte tar situationen i Ungern på allvar. Läget i landet har tvärtom blivit värre med den senaste tidens övergrepp mot flyktingar, säger EU-parlamentariker Anna Hedh (S), inför onsdagens debatt i Europaparlamentet om situationen i Ungern. ■
Fortfarande ingen överenskommelse om Ukrainaavtal
2 dec - 2015
Ryssland, EU och Ukraina har ännu inte lyckats enas kring det handelsavtal mellan EU och Ukraina som börjar gälla nästa år.
EUbusiness
Ungern söker kärnkraftssamarbete med Iran
1 dec - 2015
Ungerns premiärminister Viktor Orbán har besökt Iran för att sondera möjligheterna till att ingå ett samarbete med landet om kärnkraft.
Süddeutsche Zeitung
Ludvigsson: Offensivt förslag om företagsskatter
25 nov - 2015
Europaparlamentet kräver i ett uttalande ett rättvisare bolagsskattesystem i EU. - Det handlar inte bara om att säkra resurser till sådant som skola, sjukvård och infrastruktur utan också om att säkra schysst konkurrens. Om vissa storföretag i praktiken blir ett skattefrälse får småföretagen ingen ärlig chans, säger EU-parlamentariker Olle Ludvigsson (S). Parlamentets förslag är inte bindande. ■
Cameron storsatsar för att bekämpa terrorismen
24 nov - 2015
I Storbritannien har premiärminister David Cameron lagt fram planer på nya statliga storsatsningar för att bekämpa terrorismen.
Ekot
Federley ny vice ordförande
23 nov - 2015
Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrick Federley valdes i helgen till en av sex vice ordförande för det europeiska liberala partiet Alde. Ny ordförande bli nederländaren Hans van Baalen. ■
Jasenko Selimovic ny i Liberalernas partistyrelse
23 nov - 2015
Europaparlamentarikern Jasenko Selimovic valdes i helgen in i Liberalernas (f.d. Folkpartiet) partistyrelse. – Jag hoppas kunna bidra med det europeiska perspektivet till partistyrelsen, säger Selimovic (L). ■
EU-invändningar mot rysksponsrat kärnkraftverksbygge i Ungern
20 nov - 2015
EU-kommissionen inleder ett överträdelseförfarande mot Ungern efter att landet brutit mot unionens konkurrensregler och gett ett ryskt statsägt företag de flesta kontrakten i samband med byggandet av ett kärnkraftverk.
Financial Times
Guteland: Strama upp utsläppshandeln
19 nov - 2015
Minska antalet utsläppsrätter och se till att flyg och sjöfart är med i systemet för att minska växthusgaserna. Det är några av kraven som Jytte Guteland, ansvarig för EU-parlamentets socialdemokratiska S&D-grupp kommer att driva när utsläppshandeln snart ska reformeras.
Selimovic: EU-länder måste göra mer för energisäkerheten
19 nov - 2015
EU-politikern Jasenko Selimovic (FP) vill att medlemsländernas regeringar tar klimatet och energisäkerheten på betydlig större allvar än i dag. – Om vi lyckas kommer det att sänka energikostnaderna både för företag och konsumenter i Europa, säger han i ett uttalande. ■
Rädsla för att islamofobin växer i Frankrike
18 nov - 2015
Efter fredagens terrordåd har flera muslimska församlingar utsatts för angrepp och hot. Bland annat har moskéer vandaliserats runtom i Frankrike.
Ekot
Porosjenko: Handelsavtal med EU nästa år
18 nov - 2015
Trots ryska invändningar tror den ukrainska presidenten Petro Porosjenko att handelsavtalet med EU kommer att börja gälla första januari 2016.
BBC
Bättre villkor för utländska studenter i EU
17 nov - 2015
Nu ska studenter och forskare från länder utanför EU få bättre levnads- och arbetsvillkor. Bland att ökas möjligheten att arbeta och röra sig fritt inom EU. - Dagens uppgörelse innebär utan tvekan att våra europeiska universitet blir attraktivare än någonsin, säger Cecilia Wikström (FP), som har lett förhandlingarna för Europaparlamentets del. ■
Wikström: ID-krav på färjor kan leda till flyktingsmuggling över Östersjön
12 nov - 2015
– Regeringens krav på att införa ID- kontroller innan påstigning av färjor [till Sverige] riskerar att leda till en situation där flyktingar smugglas i små fritidsbåtar över Östersjön. Detta skulle utsätta tusentals människor för livsfara, säger Cecilia Wikström, Europaparlamentariker (FP) i ett uttalande på torsdagen. ■
Tre miljoner underskrifter mot handelsavtal
10 nov - 2015
En namninsamling mot EU:s handelsavtal med Kanada och USA har fått in över tre miljoner underskrifter och lämnades på måndagen över til EU-parlamentets talman Martin Schulz.
Euractiv
Irland planerar legalisera drogbruk
6 nov - 2015
Irland följer efter Portugal och planerar att avkriminalisera mindre mängder heroin, kokain och cannabis för personligt bruk.
SvD
100 Östersjöstäder samlas i Växjö
30 okt - 2015
Nästa stora möte för nätverket Union of Baltic Cities (UBC), blir 2017 i Växjö. – Det blir en möjlighet för oss att påverka agendan för flera viktiga aktörer i Östersjöområdet, säger Oliver Rosengren (M) kommunstyrelseledamot i Växjö kommun. Senast UBC mötes i Sverige var 1999 i Stockholm. ■
Löfven möter Cameron i London
30 okt - 2015
De brittiska EU-förhandlingarna, Syrienkriget och flyktingkrisen finns med när statsminister Stefan Löfven (S) besöker den konservative premiärministern David Cameron på måndag.
SvD
EU-parlamentet kräver skydd för Snowden
30 okt - 2015
EU-parlamentet uppmanar medlemsländerna att ge visselblåsaren Edward Snowden skydd och att alla anklagelser mot honom ska läggas ned.
Süddeutsche Zeitung
David Cameron: Vår invandring måste minska
30 okt - 2015
Storbritannien, till skillnad från Tyskland, har en växande befolkning och behöver inte fler invandrare, hävdar den brittiske premiärministern David Cameron.
SvD
Frihandelsförhandlingar med Nya Zeeland
29 okt - 2015
EU och Nya Zeeland meddelade på torsdagen att man ska inleda förhandlingar om ett frihandelsavtal. EU är Nya Zeelands tredje största handelspartner. ■
Cecilia Wikström: Oacceptabelt att Österrike planerar bygga mur
28 okt - 2015
- I en tid då 60 miljoner människor är på flykt från sina hem på grund av krig och förföljelse är det oacceptabelt att Österrike planerar att bygga en hög mur av taggtråd på gränsen till Slovenien, säger EU-parlamentariker Cecilia Wikström (FP) i ett uttalande.
Pressmeddelande
Anna Hedh: Mer EU-resurser till flyktingmottagandet
28 okt - 2015
- Vi behöver ett mer effektivt europeiskt system för asylhantering och integrationsinsatser. EU-budgeten måste nu anpassas så att det blir möjligt att vidta de åtgärder som krävs, säger EU-parlamentariker Anna Hedh (S) inför att EU:s budget för 2016 är på väg slutförhandlas.
Pressmeddelande
Fredrick Federley får tungt klimatuppdrag
27 okt - 2015
Centerpartisten Fredrick Federley blev på tisdagen utsedd av Europaparlamentet till huvudförhandlare i industriutskottet för att reformera handeln med utsläppsrätter. – Det här är ett av de tyngsta uppdragen man kan ha om man vill arbeta med miljö och klimatfrågor i Europaparlamentet, säger Federley i ett uttalande.
Pressmeddelande
EU-politiker vill behålla sanktioner
27 okt - 2015
Jasenko Selimovic, Europaparlamentariker (FP), har på tisdagen formellt frågat EU-kommissionen om de ställer sig bakom EU:s utrikesministrars beslut att luckra upp sanktionerna mot diktaturen i Vitryssland. Någon måste väl ändå stå upp för mänskliga rättigheter, menar Selimovic.
Pressmeddelande
Daul får förnyat förtroende
22 okt - 2015
Fransmannen Joseph Daul valdes på onsdagen om som ordförande i det europeiska kristdemokratiska och konservativa EPP-partiet.
De Standaard
Svensk rapportör inför klimatmötet i Paris
21 okt - 2015
Jasenko Selimovic, nybliven parlamentariker utsågs på onsdagen till rapportör för Europaparlamentets och EFTA-ländernas gemensamma resolution om EU:s engergipolitik inför klimatmötet i Paris. – Min förhoppning är att energiunionen kommer att bidra till ett mer klimatvänligt och säkrare Europa, säger Selimovic (FP) i ett uttalande.
Pegida fyller ett år
20 okt - 2015
Tusentals samlade i tyska Dresden på måndagen för att fira den antiislamska rörelsen Pegidas ettårsdag.
The Guardian
Ryssar diskrimineras i Estland - men mindre än förr
16 okt - 2015
Många ryssar anser att diskriminering är en del av vardagen, medan många ester tror att den inte finns nästan alls. Länk: YLE
http://svenska.yle.fi/artikel/2015/10/15/ryssar-diskrimineras-i-estland-men-mind...