Den 29 april ska EU-ländernas ledare spika EU-kommissionens förhandlingsmandat.  Detaljerna i förhandlingen antas när medlemsländernas EU-ministrar träffas i maj. Förhandlingarna startar efter det brittiska parlamentsvalet 8 juni.

Tidigare i år
I mitten av januari presenterade den brittiska premiärministern konservativa Theresa May tolv mål inför utträdesförhandlingarna. Hon vill bland annat att Storbritannien lämnar EU:s inre marknad och istället tecknar ett frihandelsavtal.

EU-länderna har satt upp fyra utgångspunkter inför brexitförhandlingarna och kommer att precisera sina krav på ett särskilt toppmöte under våren efter att utträdesansökan är inlämnad.

Den brittiska regeringen uppskattar kostnaden för att lämna EU till motsvarande 1500 miljarder kronor under de kommande fem åren och att även statsskulden kommer att öka.

Storbritannien begärde att få utträde ur EU den 29 mars 2017. Tidigast två år efter att en formell utträdesansökan lämnats in kan ett medlemsland enligt Lissabonfördragets artikel 50 lämna EU, i britternas fall 29 mars 2019. 

Storbritannien har i januari uttryckt att de efter utträdet vill att ett omfattande partnerskapsavtal som inkluderar handel ska reglera relationen med EU.

Folkomröstning 2016

Den brittiska EU-omröstningen 23 juni 2016 gav följande resultat:

Lämna EU: 17 410 742 röster, 51,9 procent.

Stanna i EU: 16 141 241 röster, 48,1 procent.

Lämna-sidan fick 1 269 501 fler röster än stanna-sidan.

Valdeltagande: 72,16 procent

England och Wales röstade för att lämna EU – och Skottland och Nordirland för att stanna i EU

Källa: BBC

Bakgrund
I början av 2013 lovade Cameron en folkomröstning om EU-medlemskapet om hans konservativa Toryparti vann parlamentsvalet 2015. Löftet om folkomröstning föregicks av det faktum att det har länge funnits en stark minoritetsopinion mot EU i partiet. Valet blev en stor seger för de konservativa. I förhandlingar med andra EU-ledare fick Cameron i februari 2016 igenom sex förändringar som skulle genomföras om landet stannade kvar som EU-medlem. Opinionsmätningarna inför folkomröstningen visade att det var mycket jämt mellan de som ville stanna och de som ville lämna EU.   

Den rådgivande folkomröstningen i juni 2016 blev  jämn och de som ville att Storbritannien skulle lämna EU vann med 51,9 procent av rösterna.

Den brittiska regeringen försökte ställa parlamentet utanför förhandlingarna om utträdesvillkoren men en brittisk domstol beslutade att bara parlamentet har behörigheten att begära ett utträde vilket bekräftades av högsta domstolen 24 januari 2017.

Brexit är ett sammansatt engelskt ord som består av “Britain/British” och “exit”, det vill säga “brittiskt utträde”.


Sidor

AnnonsMEST KOMMENTERADE


DEBATT I ANDRA MEDIER