20 oktober 2019
Färre EU-länder fullvärdiga demokratier
Enligt demokratiindexet har antalet fullvärdiga demokratier i EU minskat mellan 2006 och 2018: från 16 länder till 11 länder. De fem EU-länder som tappat i toppranking är Portugal, Frankrike, Belgien, Tjeckien och Grekland. Det sker samtidigt som antalet fullvärdiga demokratier i världen har minskat från 26 till 20. Det minskade antalet fullvärdiga demokratier i världen har alltså i huvudsak skett bland EU-länder.
11 av världens 20 fullvärdiga demokratier 2018 är EU-länder. Eller 14 av de 20 de mest demokratiska länderna ligger i Europa övriga sex länder i världen som är fullvärdiga demokratier är: Nya Zeeland, Kanada, Australien, Uruguay, Mauritius och Costa Rica.
Estland är det EU-land som ligger närmast att bli en fullvärdig demokrati.
Demokratiindexet
The Economists index bygger på 60 kriterier fördelade på fem huvudkategorier:
Valprocess och pluralism
Medborgerliga rättigheter
Regeringens funktionalitet
Politiskt deltagande
Politisk kultur
Indelning
Funktionella demokratier: > 8 till 10 poäng
Demokratier med anmärkningar : > 6 till 8 poäng
Hybridregimer: > 4 till 6 poäng
Auktoritära regimer: < 4 poäng
Källa: Economist 2017.
Ryska åklagare vill ta barn från demonstranter
7 aug
Ryska åklagare vill frånta ett föräldrapar vårdnaden av deras ettåriga son för att de hade tagit med sig barnet till protesterna i Moskva för två veckor sedan. Beskedet får kritik från landets barnombudsman, skriver Ekot.
Tyskland fördömer gripanden av demonstranter i Ryssland
5 aug
Tyskland och Frankrike fördömde gripandena av demonstranter i Moskva i lördags. "Ryssland borde försvara sina medborgares rättigheter", skriver den tyska regeringen i ett uttalande. Det uppger Ekot.
Sveriges EU-minister: Ungern öppet för granskningssystem
2 maj
Efter sitt besök i förra veckan i Ungern, som av EU utreds för att bryta mot unionens principer, säger den svenske EU-ministern Hans Dahlgren (S) till Europaportalen att ungerska regeringsrepresentanter uttryckt att de är öppna för en procedur där alla EU-länder systematiskt granskas för demokratiska brister. Istället för dagens system som av ungrarna uppfattas som politiskt motiverat.
Dahlgren besökte också Polen i måndags och mötte bland annat EU-ministern Konrad Szymanski för att diskutera den kritiserade polska domstolsreformen.
– De svar vi får är att de anser att de behöver ha ett mer effektivt domstolsväsende och därför behöver föryngra och ändra rekryteringen. Men i dialogerna har det också funnits frågor om detta inte minskar domstolens oberoende.
Dahlgren har bjudit in såväl den ungerske som polske EU-ministern till Stockholm för fortsatta samtal.
Slovakisk domstol: Fascistiskt parti – inget nationellt hot
30 apr
Slovakiens högsta domstol avvisade på måndagen ett mål där chefsåklagaren i landet begärt att domstolen ska upplösa det högerextrema och invandrarfientliga partiet ĽSNS, vars ledare Marian Kotleba förnekar förintelsen och anklagas för flera brott. Enligt åklagaren uppvisar partiet –som får runt tio procent i opinionsmätningar – fascistiska tendenser. Men enligt domstolen utgör partiet inget överhängande hot mot landet, rapporterar Euractiv.
EU-minister Dahlgren diskuterar demokrati i Ungern
26 apr
I dag fredag reser EU-minister Hans Dahlgren (S) till Budapest för att träffa representanter från den ungerska regeringen och diskutera demokrati och rättsstatens principer, EU:s framtid, Brexit och förhandlingarna om EU:s budget. Han kommer även att träffa företrädare för oppositionspartierna och civilsamhället, bland andra Human Rights Watch, Amnesty International, UNICEF.
Ny app för Europadiskussioner
25 apr
Trött på filterbublor och åsiktsmängden på twitter? Genom nya appen sverigepratar.se – en del av det europeiska projektet Talking Europe – får meningsmotståndare i olika EU-länder hjälp att hitta varandra och diskutera dagsaktuella politiska frågor i en chatt. Vissa språk liveöversätts och syftet är att stärka nätbaserade samtal. En av de frågor som släpps dagligen med start på fredag är: Är EU-valet viktigare än riksdagsvalet?
S-förslag: Mer demokratigranskning i EU
25 mar
Vid sin partikongress i helgen föreslog Socialdemokraterna att EU bör införa ett nytt system för att granska tillståndet för demokratin och rättsstatens principer i medlemsländerna. Förslaget, som bygger på en FN-mekanism men som ännu inte tagit konkret form, går ut på att medlemsländerna själva regelbundet ska granska demokratiläget i medlemsländerna. Det är det tredje förslaget på kort tid om hur den demokratiska utvecklingen i EU-länderna bättre ska kunna granskas.
EU-parlamentet vill stoppa diskriminering av romer
12 feb
En av tre romer i EU har någon gång upplevt diskriminering. Nu vill Europaparlamentet stärka arbetet mot sådan diskriminering och föreslår att medlemsländerna senast 2020 skaffar sig strategier för att bekämpa antiziganism.
– Med dagens resolution tar Europaparlamentet krafttag för att förpassa antiziganism och främlingsfientlighet mot romer till historien en gång för alla, säger parlamentarikern Cecilia Wikström (L) i en kommentar
Svenskar förlorade strid om Ungern
12 feb
Fria moderata studentförbundets motion om att Europeiska folkpartiet, EPP, bör förespråka att det ungerska nationalkonservativa och illiberala partiet Fidesz ska tvingas lämna EPP, föll i helgens omröstning när EPP:s studentorganisation EDS höll stämma i Barcelona.
Även förslagen om att Fidesz studentorganisation Fidelitas ska lämna EDS och att EDS ska stödja EU-parlamentets artikel 7-process mot Ungern stoppades vid utskottsbehandlingen, enligt Gustaf Reinfeldt, det svenska studentförbundets internationelle sekreterare.
10 000 protesterade mot Gula västarna
28 jan
Över 10 000 demonstranter marscherade i Paris på söndagen och krävde ett stopp för våld, oroligheter och hatangrepp i samband med Gula västarnas protester, enligt , enligt Franceinfo. Demonstranterna sade sig vilja värna den franska republiken och kom från de nybildade rörelserna Röda sjalarna, Blå västarna och kollektivet: ”Stopp, nu räcker det”, uppger Euronews, som också rapporterar att Gula västarna är splittrade i frågan om rörelsen ska ställa upp i valet till Europaparlamentet i maj eller fortsätta som i dag.