8 januari 2021
Bättre fart än väntat för tysk ekonomi
25 feb
Tysk ekonomi fick upp farten under sista kvartalet 2020, uppger TT/SvD. BNP-tillväxten uppgick till 0,3 procent, bättre än den preliminära beräkningen på 0,1 procent för Europas största ekonomi.
Siepsrapport: EU-lån kan vara fördelaktiga för Sverige
24 feb
Att Sverige inte lånar pengar genom EU för att dämpa coronakrisens verkningar på arbetsmarknaden, de så kallade SURE-lånen, verkar handla mer om politik än ekonomi. Det framgår i en Siepsrapport på onsdagen. Räntan på EU-lånet i oktober var lägre än den på svenska statsobligationer och därför “ser det ut att vara aningen mer fördelaktigt att låna genom SURE än på egen hand”, konstaterar rapporten. När riksdagen förra våren behandlade frågan var finansministern skepisk till lånet som sådant och sade att Sverige lånar billigare själv.
Bättre tyskt affärsklimat än väntat
23 feb
Affärsklimatet i EU:s största ekonomi Tyskland stärks mer än väntat trots omfattande nedstängningar i covid-19-pandemin, enligt ett index från det tyska Ifo-institutet. Ifo-index för februari stiger till 92,4, från reviderade 90,3 i januari. Februarinivån är den högsta för indexet sedan oktober i fjol. Analytiker hade i snitt räknat med en ökning till 90,5 enligt en Reutersenkät, skriver TT/GP.
Stort pensionsgap mellan kvinnor och män minskar i EU
3 feb
År 2019 fick kvinnor i EU över 65 år en pension som i genomsnitt var 29 procent lägre än för män. Det är en nedgång fem procentenheter sedan 2010. I Sverige låg pensionsgapet på 28 procent till kvinnors nackdel. Det kan jämföras med Danmark och Finland där skillnaden var sju respektive 22 procent. Det framgår av statistik från Eurostat.
Preliminära data: Tillväxten i EU föll över sex procent
2 feb
EU-ländernas samlade bruttonationalprodukt, BNP, sjönk under coronaåret 2020 med 6,4 procent jämfört med året innan. Det visar preliminära siffror från EU:s statistikbyrå Eurostat på tisdagen. Tillväxten för Sverige är ännu inte framtagen på årsbasis men kvartalssiffrorna visar på betydligt mindre tapp än EU-genomsnitt under alla fyra kvartalen.
Svenska skattemiljarder på spel efter förlorad EU-dom
21 jan
Ett bortfall på ungefär fyra miljarder kronor kan bli följden sedan Skatteverket och svenska staten förlorat ett viktigt EU-mål om så kallade räntesnurror, rapporterar GP/TT. Det EU-domstolen slår ner på är att de svenska nationella reglerna mot räntesnurror krockar med EU:s likabehandlingsprinciper.
Italien klubbade sitt största stimulanspaket
13 jan
Italiens regering klubbade på tisdagen landets största stimulanspaket någonsin, det skriver nyhetsbyrån AFP. Tvåtusen tvåhundra miljarder kronor ska läggas på att få fart på ekonomin som drabbats hårt av coronaviruset, rapporterar Ekot.
EU-parlamentet: Uppgörelsen med Ungern och Polen irrelevant
18 dec - 2020
Europaparlamentet är mycket kritisk till hur Europeiska rådet har hanterat Polens och Ungerns veto mot EU:s budget och återhämtningsfonden å ena sidan och de nya kraven på rättsstatlighet för att få EU-pengar å andra sidan. Enligt parlamentet är rådets politiska förklaring till Polen och Ungern om rättsstatsmekanismen ”överflödig” eftersom den inte är rättsligt bindande. Alltså behöver mekanismen inte först prövas av EU-domstolen menar parlamentet som också påpekar att Europeiska rådet enligt fördraget inte har någon lagstiftande funktion.
Få exportföretag byter bort utländsk import trots problem
18 dec - 2020
Hälften av exportföretagen har under pandemin haft problem med utländska underleverantörer, men bara ett av tio företag har bytt till svenska producenter. Det visar en undersökning som Exportkreditnämnden, EKN, låtit demoskop göra, rapporterar Ekot.
Ministerrådet godkänner mekanism för EU-stöd
15 dec - 2020
25 EU-länder röstade på måndagen formellt för den nya mekanismen som ska villkora EU-stöd med respekten för rättsstatens principer. Ungern och Polen, som tidigare lagt sitt veto mot EU-budgeten och coronafonden i kritik mot mekanismen, röstade nej på tisdagen. I morgon onsdag ska EU-parlamentet rösta i frågan.
EPP:s ungdomsförbund fördömer Polens och Ungerns agerande
4 dec - 2020
Det konservativa och kristdemokratiska ungdomsförbundet YEPP, där bland andra Moderata ungdomsförbundet, MUF, och det Kristdemokratiska ungdomsförbundet, KDU, ingår fördömer Ungerns och Polens agerande och uppmanar båda medlemsstaterna att dra tillbaka sina veton mot EU:s flerårsbudget och coronafonden. Till Europaportalen säger företrädare att "Rättsstatens principer ska efterföljas om man ska motta EU-medel."
Turkiskt inflationsspöke kräver nya åtgärder
4 dec - 2020
Trots höjd styrränta får inte Turkiet bukt med landets inflationsspöke. Nu varnar landets regering att det krävs nya åtgärder, uppger TT/SvD.
Merkel öppnar för kompromiss med Polen och Ungern
1 dec - 2020
Tysklands förbundskansler Angela Merkel uppgav på måndag att hon är villig att göra eftergifter till Ungern och Polen om rättsstatsprincipen för att få Polen och Ungern att släppa sitt veto mot EU: s budget- och återhämtningspaket.
"Utan kompromiss kommer detta inte att fungera - och jag menar [en kompromiss] från alla håll. [...] eftersom detta är ett verkligt centralt projekt måste vi alla vara beredda att kompromissa i viss utsträckning. ", sade Angela Merkel, rapporterar Politico.
Brittisk ekonomi i fritt fall – sämsta på 300 år
26 nov - 2020
2020 går till historien som det sämsta året för brittisk ekonomi på 300 år. Finansminister Rishi Sunak tvingas låna över 4 500 miljarder kronor för att betala räkningarna, skriver SvD. Budgetunderskottet blir därmed 19 procent av BNP.
Tyskland tror vetokrisen löser sig
25 nov - 2020
Tysklands utrikesminister Heiko Maas sade på tisdag att han är "övertygad" om att Ungern och Polen kommer att släppa sina veton mot Coronafonden och EU: s budget vid nästa EU-toppmöte den 10-11 december, uppger Politico. På torsdag kommer den polska premiärministern Mateusz Morawiecki att besöka den ungerska premiärministern Viktor Orbán i Budapest. På dagordningen står EU-budgeten, "eftersom Polen och Ungern avser att samordna förhandlingspositioner", twittrade Polens EU-ambassad.
EU varnar Italien och Frankrike för budgetrisker
19 nov - 2020
EU-kommissionen varnade på onsdagen Italien och Frankrike för risker med att deras budgetåtgärder under coronapandemin inte är tillfälliga, skriver Di/Direkt. Riskerna är större för dem eftersom de redan har höga statsskulder.
Privatpersoner skickade 33 miljarder euro ut ur EU
16 nov - 2020
Under 2019 skickade personer boende i EU-länderna sammanlagt 33,2 miljarder euro till personer boende utanför unionen, visar uppgifter från Eurostat. De största mottagarna av pengarna var personer i Nordafrika och Asien. Summan består till största delen av pengar som migranter i EU sänder till personer i sina hemländer, så kallade remitteringar.
Efter Ungern – Nu hotar även Polen blockera EU-budgeten
13 nov - 2020
I ett brev till EU-institutionerna hotar den polske premiärministern Mateusz Morawiecki att lägga in sitt veto mot unionens kommande flerårsbudget och coronafond, uppger FT. Regeringen är kritisk till en ny mekanism som ska stoppa utbetalningar av EU-stöd till länder som underminerar grundläggande demokratiska principer. Tidigare har Ungerns premiärminister Viktor Orbán hotat blockera flerårsbudgeten och coronafonden med samma motivering.
Böter ska finansiera ökad EU-budget
11 nov - 2020
Den ökning av EU:s budget på 16 miljarder euro som blev resultatet av budgetförhandlingarna mellan Europaparlamentet och ministerrådet på tisdagen kommer till största delen att finansieras med intäkter från de böter som EU-kommissionen utdömer mot företag vid konkurrensbrott. Det bekräftade EU-parlamentariker Erik Bergkvist (S) vid en pressträff på onsdagen. Tidigare har böter setts som oförutsedda inkomster och inte som en del av den fasta budgeten.
Beräkning: Eurozonens budgetunderskott en biljon euro
19 okt - 2020
Euroländernas sammanlagda budgetunderskott väntas i år uppgå till närmare en biljon euro, motsvarande 8,9 procent av BNP, enligt beräkningar från Financial Times.
Kritiserat Polen hotar blockera EU-budget
14 okt - 2020
Polen öppnar för att blockera EU:s långtidsbudget och coronastöd som följd av EU-kritiken mot den rättsstatliga och demokratiska utvecklingen i landet, berättar TT/GP.
Två in, två ut på EU:s svarta lista över skatteparadis
6 okt - 2020
EU-ländernas finansministrar beslutade på tisdagen att stryka två namn från unionens lista över så kallade ”icke samarbetsvilliga jurisdiktioner på skatteområdet”, även kända som skatteparadis. Det handlar om Oman och Caymanöarna. Samtidigt lades två nya till: Anguilla och Barbados. På den svarta listan finns nu följande tolv territorier: Amerikanska Samoa, Anguilla, Barbados, Fiji, Guam, Palau, Panama, Samoa, Seychellerna, Trinidad och Tobago, Amerikanska Jungfruöarna och Vanuatu.
Stiltje inom den europeiska ekonomin
6 okt - 2020
Den ekonomiska återhämtningen i Europa tappar fart enligt senaste upplagan av inköpschefsindex, skriver TT/Aftonbladet. Eurozonens sammanvägda index för industrin liksom tjänstesektorn uppgick till definitiva 50,4 i september jämfört med 51,9 i augusti. Det betyder att index nu ligger nära 50-strecket där en siffra över 50 ses som ett mått för tillväxt inom ekonomin.
Finansministrar diskuterar nya EU-förslag
5 okt - 2020
Arbetet med att få coronafonden formellt godkänd före årsskiftet pågår och EU-ländernas finansministrar diskuterar fonden på ett videomöte på tisdag. De ska även bland annat ha en första diskussion om en handlingsplan för kapitalmarknadsunionen och digitalisering av finanssektorn.
Bättre betaltjänster utlovas i EU
24 sep - 2020
På torsdagen kom EU-kommissionen med ett paket med förslag som enligt dem bland annat ska ge privatpersoner och företag säkra och snabba betaltjänster när det gäller att betala i affärer och handla på nätet. Målet är ett helt integrerat system för massbetalningar i EU, heter det i förslaget.
Nystart för kapitalmarknadsunionen
24 sep - 2020
En ny handlingsplan med 16 åtgärder ska enligt kommissionen se till att det blir lättare för företag att få finansiering, att EU blir en säker plats för privatpersoner att spara och investera i och slutligen leda till att EU får en fungerande inre marknad för kapital.
– Hur väl vi lyckas med den ekonomiska återhämtningen kommer helt att bero på hur väl våra kapitalmarknader fungerar och om privatpersoner och företag kan få tillgång till investeringsmöjligheter och den marknadsfinansiering de behöver, sade EU-kommissionens vice ordförande Valdis Dombrovskis i ett uttalande på torsdagen.
Europeiska företag i Kina upplever ökad politisk press
11 sep - 2020
I en ny rapport som presenterades i Peking på torsdagen slår europeiska företag i Kina larm om en accelererande politisering av näringslivet, när Kinas relationer med omvärlden försämras.
– Ofta pekas företag ut och hotas med bestraffningar när Kina inte får sin vilja igenom i något politiskt sammanhang, säger europeiska handelskammarens ordförande i Kina, Joerg Wuttke till Ekot.
Ingen svensk EU-parlamentariker redo rösta ja till budget i nuläget
10 sep - 2020
Vid EU-toppmötet i juli enades stats- och regeringscheferna att man ska kunna stoppa utbetalningar av EU-stöd till medlemsländer som inte följer rättsstatens principer. Men skrivningarna kring stoppreglerna har kritiserats av Europaparlamentet för att vara vaga och utvattnade. Sju svenska EU-parlamentariker fick under en debatt i Europahuset i Stockholm på torsdagen frågan om de kunde tänka sig att rösta ja till budget om den skrivningen inte skärps. Av dessa sade sex nej. Sverigedemokraternas Jessica Stegrud sade att hon tänker rösta nej oavsett hur skrivningen om villkorat EU-stöd ser ut. De sju EU-parlamentarikerna var Abir Al-Sahlani (C), Alice Bah-Kuhnke (MP), Malin Björk (V), Evin Incir (S), Arba Kokalari (M) och Jessica Stegrud (SD).
140 momsmiljarder försvann – Sverige bäst
10 sep - 2020
Enligt uppgifter från EU-kommissionen på torsdagen uppgick under 2018 det så kallade momskapet – skillnaden mellan de beräknade intäkterna från moms och de faktiska intäkterna – till 140 miljarder euro. Det är något mindre än tidigare år. I och med coronakrisen beräknar kommissionen dock att momsgapet för 2020 åter kan öka till 164 miljarder euro. Fördelat på medlemsländer hade Grekland under 2018 det största momsgapet (30 procent) och Sverige det klart minsta (0,7 procent).
Första norska underskottet sedan 1994
3 sep - 2020
Norska staten har redovisat ett underskott i de offentliga finanserna under andra kvartalet i år på 83 miljarder norska kronor. Det är första gången på 25 år som detta har hänt, enligt TT/SvD.
Historiskt stort BNP-ras i Danmark
1 sep - 2020
Danmarks ekonomi krympte med 6,9 procent under andra kvartalet jämfört med kvartalet före, enligt landets statistikmyndighet. Det rapporterar Ekot. Motsvarande minskning i Sverige var 8,3 procent.
EU-parlamentariker kräver tuffare regler kring EU-stöd
27 aug - 2020
Fyra tunga partigrupper i EU-parlamentet anser att medlemsländernas stats- och regeringschefer vattnade ut ett nytt förslag om att kunna stoppa utbetalningar av EU-pengar till länder som inte följer rättsstatsprincipen i nästa flerårsbudget. EU-parlamentet måste godkänna uppgörelsen och i ett gemensamt uttalande vägrar man göra det om regelverket kring detta inte stärks. Grupperna kräver bland annat tuffare omröstningskrav, så kallad omvänd kvalificerad majoritet, om när man kan stoppa utbetalningar och att parlamentet ska få delta i besluten. De fyra partigrupperna bakom uttalandet är konservativa och kristdemokratiska EPP, socialdemokratiska S&D, liberala RE och miljöpartistiska Gröna/EFA. Förhandlingar mellan parlamentet och medlemsländerna om flerårsbudgeten inleds i dag torsdag.
Facebook går med på miljardskatt i Frankrike
25 aug - 2020
En extra skatteinbetalning på 106 miljoner euro, motsvarande nästan 1,1 miljarder svenska kronor, väntar Facebook i Frankrike, skriver TT/SvD. Den amerikanska nätjätten meddelar att företaget har kommit överens med den franska staten om att betala restskatt för en tioårsperiod, från 2009 och framåt.
Spaniens statsskuld slår rekord
19 aug - 2020
Enligt den spanska regeringen kommer Spaniens skuld som andel av BNP att uppgå till 115,5 procent vid årsskiftet, men Spaniens centralbank befarar att det utifrån den statistik som nu kommit fram kan sluta med en statsskuld på 127 procent av BNP, rapporterar TT/SvD.
Svenskt BNP föll 8,3 procent
14 aug - 2020
EU:s samlade BNP sjönk med drygt 14 procent under årets andra kvartal jämfört med samma kvartal förra året, rapporterar Eurostat. Det svenska fallet var inte lika djupt och stannade på drygt minus åtta procent, vilket är det största tappet för Sverige sedan mätningarna började 1995, se mer om tillväxt och BNP i EU.
Soros pekar ut Sverige som ”mycket själviskt”
13 aug - 2020
Europa har inte nog med pengar för att klara både pandemin och klimatkrisen. Och en av bovarna bakom det är Sverige som är proeuropeiskt i grunden men samtidigt mycket själviskt när det gäller att hjälpa andra länder. Det anser mångmiljardären och filantropen George Soros, skriver SvD.
En femtedel av brittisk BNP utraderad
13 aug - 2020
Den brittiska ekonomin, världens sjätte största, har gått in i en djup recession med ett BNP-ras på 20,4 procent under årets andra kvartal, skriver TT/SvD.
Fortsatt nedgång för industrin - mindre i Sverige
12 aug - 2020
För tredje månaden i rad visade svensk industri i juni på fallande produktion jämfört med samma månader för ett år sedan. Minskningen för svensk industri var i juni nästan tio procent. Det kan jämföras med Tyskland som haft fallande industriproduktion under hela innevarande året var av juni visade en minskning med över 14 procent jämfört med året innan. Även EU och euroländerna har i år haft sex månader med genomsnittliga produktionsminskningar i industrin och för juni var nedgången runt 12 procent för både EU och euroländerna, meddelar statistikbyrån Eurostat på onsdagen.
EU:s budgetregler läggs på is ett år till
10 aug - 2020
I samband med coronapandemins konsekvenser på EU-ländernas ekonomier beslöt kommissionen tidigare i år att unionens budgetregler inte ska gälla under 2020. Enligt Financial Times har det beslutet förlängts till att även inbegripa nästa år vilket gör att EU-länderna bland annat kan få större budgetunderskott än de tre procent som reglerna tillåter.
Tysk industri växlar upp
7 aug - 2020
Industrin i Tyskland, eurozonens ekonomiska motor, har lagt i en högre växel. Produktionen ökade mer än väntat i juni och produktionsplanerna framöver pekar nu uppåt på bred front, efter coronavårens bakslag med nedstängningar och produktionsstopp, rapporterar TT/SvD.
Stort orderlyft för tysk industri
6 aug - 2020
Orderingången till den tyska industrin ökade i juni med 27,9 procent jämfört med föregående månad, men är fortfarande betydligt lägre än vad den var före coronakrisen, visar officiell statistik, rapporterar TT/SvD.
Månadslång protest i Bulgarien
5 aug - 2020
Sedan början av juli har det pågått protester i Bulgarien mot den sittande mitt-högerregeringen under ledningen av premiärminister Boyko Borissov. Protesterna startade efter att riksåklagaren beordrat ett beväpnat säkerhetsteam att göra en husransakan i presidentpalatset, uppger Financial Times/Novinite.com. Demonstranterna kräver regeringens och riksåklagarens avgång med anklagelser om korruption. Bulgarien är EU:s fattigaste, mest korrupta land och landet med minst pressfrihet.
Handeln återställd efter corona – näthandeln växer
5 aug - 2020
Den totala handeln med konsumentvaror ökade under juni med drygt en procent i EU jämfört med samma månad ett år tidigare, meddelar Eurostat på onsdagen. Störst var ökningen av näthandel som steg med 25 procent. Handel med tyg, kläder och skor tappade dock 25 procent i volym under juni. Den totala omsättningen i juni var ändå i nivå med februari innan coronarestriktionerna genomfördes vilket då påverkade handeln starkt negativ. I Sverige ökade den totala handeln med 2,5 procent under juni.
Googles senaste uppköp oroar EU
5 aug - 2020
EU-kommissionen har inlett en utredning för att utvärdera om de kan godkänna Googles köp av företaget Fitbit. Kommissionen är orolig över att det ytterligare kan förstärka Googles marknadsposition på nätet. Det genom att öka den redan stora mängden data som Google idag kan använda för att anpassa nätannonserna till bärbar utrustning.
– Vår undersökning syftar till att se till att Googles kontroll över data som samlas in via bärbara enheter som ett resultat av köpet inte snedvrider konkurrensen, sade EU-kommissionären Margrethe Vestager i ett uttalande på tisdagen.
Historiskt tapp i tysk ekonomi
31 jul - 2020
Tysklands ekonomi upplevde under andra kvartalet i år en nedgång utan dess like. Aldrig förr har ekonomin krympt så mycket, inte ens under finanskrisen 2008, uppger Ekot. Bruttonationalprodukten sjönk med hela 10,1 procent jämfört med första kvartalet i år. Det är mer än vad analytiker hade väntat sig, enligt en Reuters-enkät låg förväntningarna vid 9,0 procent.
Fortsatt ljusning för Tysklands ekonomi
28 jul - 2020
Affärsklimatet i Tyskland fortsätter att förbättras, enligt forskningsinstitutet Ifo:s månatliga mätning. Ifo-indexet steg i juli till 90,5, från reviderade 86,3 i juni, enligt TT/SvD. Indexet har nu stigit i tre månader i rad och julisiffran var högre än vad ekonomer överlag har räknat med.
Michel förbereder budgetkompromiss
2 jul - 2020
Europeiska rådets ordförande Charles Michel håller på att arbeta fram ett nytt kompromissförslag för nästa flerårsbudget och coronafonden. Han väntas behålla summan 750 miljarder euro och att två tredjedelar ska utgöras av direkta bidrag till drabbade EU-länder, enligt Politico. Samtidigt väntas han minska storleken på flerårsbudgeten något genom att dra ned på så kallade moderniseringsposter och behålla rabatterna på EU-avgiften som Sverige och fyra andra medlemsländer har i dag. Sitt förslag ska presenteras i slutet av nästa vecka.
Tysk-franskt stöd till klimatskatt vid import
30 jun - 2020
Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron meddelade på måndagen att de stödjer förslaget att inrätta en EU-skatt på varor som importeras från länder som har längre klimatskydd än medlemsländerna.
Återhämtningsfonden bryter inte mot EU-fördrag
26 jun - 2020
Finland och några andra länder bad juridiska avdelningen vid EU-rådet utreda om planerna på att inrätta en jättelik återhämtningsfond är förenlig med EU:s grundfördrag. På torsdagen kom beskedet om att fonden är förenlig med EU:s regler.
Första fysiska EU-toppmötet på fem månader
24 jun - 2020
Den 17 och 18 juli hålls EU-toppmöte i Bryssel. Det blir det första fysiska EU-toppmötet sedan februari. Precis som då handlar julitoppmötet om EU:s kommande flerårsbudget. Kommissionen även föreslagit en särskild återhämtningsfond för att hjälpa de fattigare länder och regioner som drabbats hårdast av coronakrisen. Att mötet blir fysiskt anses som nödvändigt om man snabbt ska kunna nå en överenskommelse.
Ryssland skrotar plattskatt
24 jun - 2020
I ett sällsynt tv-tal meddelar Rysslands president Vladimir Putin att skatten för höginkomsttagare höjs för att få ordning på ekonomin. Därmed skrotas den enhetliga skattesatsen som tillämpats sedan 2001, rapporterar Ekot.
Grupptalan ger nya möjligheter för missnöjda konsumenter
23 jun - 2020
Europaparlamentets och ministerrådets förhandlare nådde på måndagen en överenskommelse om de första EU-reglerna om grupptalan för konsumenter.
– Vi har försökt skapa en balans mellan skyddet av konsumentintressen och behovet av rättssäkerhet för företag. Denna nya lagstiftning erbjuder nya rättigheter för konsumenterna i deras vardag, sade förhandlingsansvarige Europaparlamentarikern konservative Geoffroy Didier i ett uttalande. Efter att överenskommelsen formellt godkänts av Europaparlamentet och ministerådet ges medlemländerna drygt två år att införa det nya regelverket.
Fler utländska arbetstagare ska betala svensk skatt
23 jun - 2020
Från och med nästa år ska fler utländska arbetstagare som jobbar i Sverige också betala skatt här. Det är innebörden av ett förslag som regeringen lägger på riksdagens bord.
– Det är ju så i dag om svenska arbetstagare hyrs ut och jobbar i andra länder då betalar de skatt där, och då är det också rimligt att utländska arbetstagare som jobbar i Sverige betalar skatt här, det blir ju rättvisare, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till Ekot.
Svenska priser bland de högsta i EU
22 jun - 2020
Sverige är det femte dyraste landet i EU, visar nya siffror från EU:s statistikbyrå Eurostat. Danmark är dyrast och Bulgarien billigast, rapporterar TT/GP.
Finland hoppas på snabb EU-kompromiss om återhämtningsfond
17 jun - 2020
Det brådskar med beslut om en återhämtningsfond för krisdrabbade länder säger Finlands Europaminister Tytti Tuppurainen efter ett videomöte med sina europeiska ministerkollegor. – Ekonomin i Finland och Europa hotas av missväxt och därför borde man låta ett beslut mogna innan höstfrosten kanske slår till, säger hon till Yle.
Sverige mot strömmen i budgetkamp
17 jun - 2020
Det är inte bara i hanteringen av själva coronapandemin som Sverige går mot strömmen i EU. Även ekonomiskt tillhör Sverige utstickarna, genom att mana till försiktighet i EU:s stora stödpaket och kommande långtidsbudget, rapporterar TT/GP.
Beräkningar: Tyskland kan få ökad EU-avgift på 42 procent
16 jun - 2020
Enligt den tyska regeringens egna beräkningar som tidningen Die Welt har sett kan Tysklands nya EU-avgift de kommande sju åren stiga med 42 procent jämfört med idag. Tidningen uppger att det förslag som EU-ledarna ska diskutera på fredag innebär, om det antas, att den årliga EU-avgiften blir 1,075 procent av BNP, skriver EUobserver. Den avgiftsnivån är närmast identisk med de 1,074 procent som tidigare i år lades fram som ett kompromissförslag i Europeiska rådet, se listan på buden i budgetförhandlingarna.
Skyttedal: Tre skäl att säga nej till EU-skatter
12 jun - 2020
I en debattartikel i SvD på fredagen argumenterar Europaparlamentariker Sara Skyttedal (KD) för tre skäl till att säga nej till “EU-kommissionens skatteagenda”: Slöseriet riskerar att öka, maktfördelningen mellan EU och medlemsländer riskerar att rubbas och EU behöver färre och lägre skatter. En opinionsundersökning som Kristdemokraterna beställt visar att svenskarna är emot EU-skatter och skulle bli mer negativa till EU om sådana infördes.
EU satsar miljarder för att säkra coronavaccin
12 jun - 2020
EU-kommissionen föreslår medlemsländerna att satsa en stor del av unionens krisstödsinstrument på 2,7 miljarder euro på läkemedelsföretag som håller på att ta fram ett vaccin mot coronaviruset i syfte att säkra tillgången, skriver FT. Förslaget ska diskuteras i dag fredag av medlemsländernas hälsoministrar.
Danmark: Inget veto i budgetsamtal
10 jun - 2020
Danmark uppges lätta på kraven i kommande budgetförhandlingar med EU, rapporterar TT/GP. Omsvängningen ökar trycket på Sverige inför sommarens tuffa samtal. Enligt tidningen Børsen öppnar den danska regeringen för att inte längre ha som kategoriskt krav att långtidsbudgeten ska ligga på motsvarande max en procent av EU:s samlade bruttonationalinkomst, BNI.
Svensk coronastrategi ingen ekonomisk vinnare, tror bankekonomer
10 jun - 2020
Coronakrisen slår minst lika hårt mot Sveriges ekonomi som mot de nordiska grannländerna, trots den mjukare svenska coronastrategin. Den ekonomiska smällen kan mycket väl bli värre i Sverige , varnar flera nordiska bankekonomer, enligt TT/SvD.
EU leder elbilsracet över Kina
5 jun - 2020
EU har kört om Kina som den världsdel som satsar mest på elbilar. I täten för utvecklingen går tyska Volkswagen men även svenska företag som batteritillverkaren Northvolts står sig väl sammanhanget. En viktig orsak till elbilsutvecklingen i EU anses vara tuffa miljöregler.
– Vi räknar med att tillverkningen av elbilar fyrfaldigas mellan 2019-2021. Men det förutsätter att EU håller fast vid de nya utsläppsreglerna, säger Saul Lopez på gröna tankesmedjan Transport & Environment till SvD Näringsliv.
Enig riksdag vill granska utländska direktinvesteringar - snarast
4 jun - 2020
Samtliga partier i riksdagens utrikesutskott uppmanar regeringen att snarast återkomma med förslag på åtgärder för att möjliggöra granskningar av utländska direktinvesteringar. Fram till 1992 var det möjligt att granska utländska direktinvesteringar i svenska företag. Sedan lagen hävdes finns inget regelverk för att stoppa investeringar som skulle kunna hota företag som bedriver känslig verksamhet inom exempelvis teknologi, infrastruktur och energi, uppger utskottet. Men ett regelverk är på gång från EU. Senast 11 oktober ska alla länder infört de nya bestämmelserna.
Tre aktuella EU-frågor för justitieministrarna
3 jun - 2020
EU-ländernas justitieministrar träffas i morgon torsdag på video för att diskutera tre frågor. Dels hur privata ekonomiska fordringar ska hanteras mellan EU-länderna inför en framtida kapitalmarknadsunion och vilket lands regler som ska gälla vid tvist. Ministrarna ska även prata om hur utlämning av EU-medborgare till länder utanför EU ska ske vid misstanke om landet missbrukar möjligheten till utlämning för att straffa personer på politiska grunder, exempelvis oppositionspolitiker och journalister. En tredje fråga för mötet är coronakrisens eventuella effekter på rättsstatens principer.
EU vill stärka krisberedskap
3 jun - 2020
EU-kommissionen föreslog på tisdagen att unionens civilskyddsmekanism ska stärkas till 3,1 miljarder euro under 2021-2027. Man vill bland annat sätta upp ett beredskapslager för att bättre kunna hantera framtida kriser som pandemier, skogsbränder, biologiska och nukleära olyckor.
Brexit ger tre jämnstora ekonomier i världen
1 jun - 2020
2017 var EU:s samlade köpkraftsjusterade bruttonationalprodukt störst i världen med 18,5 procent av världens BNP. Det betyder att de 28 EU-länderna tillsammans bildade världens största ekonomi. Kinas och USAs andel av världens köpkraftsjusterade bruttonationalprodukt var 16,4 respektive 16 procent. Om Storbritanniens andel på 2,5 procent inte räknas med i EU:s andel blir ekonomierna EU, USA och Kina 2017 ungefär lika stora med ett litet övertag för Kina. Det framgår av studie från Eurostat.
EU:s konjunkturbarometer steg mindre än väntat
29 maj - 2020
EU:s konjunkturbarometer visar att den samlade konfidensindikatorn, ESI, för euroländerna steg till 67,5 i maj, jämfört med reviderade 64,9 föregående månad (67,0), skriver Direkt/Di. Enligt Trading Economics konsensusprognos väntades 70,3. Eurostat uppger att det ekonomiska sentimentet i maj visade de första tecknen på en återhämtning efter rasen som registrerades i mars och april.
Fransk BNP rasar 20 procent
28 maj - 2020
Den franska ekonomin har påverkats stenhårt av coronapandemin när landet stängt ned för att stoppa smittan. Landets bruttonationalprodukt, BNP, bedöms rasa med 20 procent under andra kvartalet jämfört med föregående tre månader, enligt den nationella statistikbyrån Insee, skriver TT/SvD.
Tyska konsumenter något mindre pessimistiska
27 maj - 2020
Från bottennivåer har de tyska konsumenterna blivit något mindre pessimistiska, visar den månatliga mätningen från forskningsinstitutet GFK om konsumentförtroendet, skriver TT/SvD.
Tyskland går in i recession
26 maj - 2020
Färsk statistik från Tyskland bekräftar den mest dramatiska nedgången sedan finanskrisen. Tekniskt sett råder nu recession i Europas största ekonomi. Samtidigt börjar det tyska näringslivet se en liten ljusstrimma långt bort i tunneln, uppger Ekot.
Strimma av konjunkturhopp i Europa
22 maj - 2020
Från nattsvart till i alla fall en strimma av hopp. Nu vänder inköpschefsindex upp igen i en rad av Europas viktigaste ekonomier, dock ligger nivåerna under förväntningarna, skriver TT/SvD. Det så kallade sammanvägda index för tjänste- och industrisektorn steg för maj till preliminära 31,4. I april låg det på rekordlåga 17,4. Allt över en siffra på 50 ses som tecken på tillväxt.
EU-förslag om budget och coronafond skjuts upp
15 maj - 2020
EU-kommissionens förslag om en ny långtidsbudget och en coronakrisfond skulle komma i början av maj. Men enligt uppgifter till nyhetsbyrån AFP väntas de presenteras först i slutet av månaden, rapporterar TT/Aftonbladet.
EU-politiker vill inte att premiärminister ska budgetförhandla
8 maj - 2020
Ledamöterna i EU-parlamentets budgetkontrollutskott uppmanar den tjeckiske premiärministern Andrej Babiš att inte delta i förhandlingarna om unionens långtidsbudget så länge inte denne löser de intressekonflikter som EU-kommissionen nu utreder. Den tidigare affärsmannen och miljonären Babiš äger en företagsgrupp som fått EU-bidrag. Kritiker menar att hans nuvarande post som premiärminister gör att han kan förhandla fram ytterligare stöd till sitt företag.
Inga saudier på ny pengatvättslista i EU
8 maj - 2020
Saudiarabien finns inte längre med när EU-kommissionen listar högriskländer för pengatvätt och terrorfinansiering. En gemensam finansinspektion lanseras för att ha bättre koll på fusket, skriver TT/VK.
Dystra utsikter för tysk ekonomi
24 apr - 2020
Tongångarna är dystra inom tysk ekonomi. Det sammanvägda inköpschefsindexet rasade i april till 17,1 jämfört med 35 i mars. Det är den lägsta nivån någonsin och betydligt lägre än analytikernas förväntningar som låg på 31, enligt TT/SvD.
Stort underskott väntar Italien
24 apr - 2020
Italien går mot ett underskott på 10,4 procent av landets BNP i år och landets skuldsättning kommer att öka till 155,7 procent, enligt det budgetförslag som regeringen väntas anta i dag, rapporterar TT/SvD.
Höga statsskulder minskade något
22 apr - 2020
Nivån på de samlade statsskulderna i EU låg förra året på nästan 78 procent av BNP. Det är en nedgång på närmare två procentenheter sedan året innan, rapporterar Eurostat på onsdagen. Den ligger markant över de 60 procent som EU-reglerna tillåter som högsta statsskuld. Den svenska statsskulden var 35 procent. Lägst statsskuld hade Estland 8 procent och högst Grekland 177 procent.
Regioner kräver större EU-budget
22 apr - 2020
Europeiska regionkommittén vill se en större EU-budget efter coronakrisen för att "garantera en rättvis omställning” efter coronakrisen.
De uppmanar till mer regionalt samarbete vid pandemier och mer EU-finansiering av bland annat medicinska resurser.
Polens finansminister vill ha EU-skatter
21 apr - 2020
För att få in mer pengar till EU-budgeten och använda till att mildra de ekonomiska effekterna av coronavirusets framfart vill Polens finansminister Tadeusz Kościński ge EU större möjligheter att ta in skatt.
– Vi har alla problem [med coronaviruset] så de borde kolla på skatteparadis, en digitalskatt, även en finansiell transkaktionsskat och en gränsskatt för koldioxid. Skatter som kommer att slå mot andra ekonomier, inte nödvändigtvis [mot EU:s ekonomier], sade Tadeusz Kościński till FT.
Fjärde EU-toppmötet om corona
15 apr - 2020
På torsdag i nästa vecka håller EU-ländernas stats- och regeringschefer sitt fjärde videotoppmöte om coronakrisen. De väntas bland annat diskutera hur man ska mildra de ekonomiska konsekvenserna av pandemin och hur medlemsländerna ska återgå till en mer normal vardag.
Fransk ekonomi väntas krympa åtta procent
15 apr - 2020
Frankrikes ekonomi beräknas krympa med åtta procent i år, enligt landets finansminister Bruno Le Maire, rapporterar SKD/TT. Det är andra gången på kort tid som den franska regeringen reviderar sin tillväxtprognos.
Magdalena Andersson: Sverige ska stödja coronadrabbade EU-länder
9 apr - 2020
EU-ländernas finansministrar diskuterar vilka krisåtgärder EU ska vidta för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av coronapandemin. Finansminister Magdalena Andersson (S)menar att situationen kräver extraordinära insatser och Sverige är redo att hjälpa de mest utsatta länderna.
– Eftersom det finns en djup krisinsikt finns också en vilja att vidta åtgärder som vi i normala fall aldrig skulle ha diskuterat. Sverige, som är ett av Europas rikaste länder och med goda statsfinanser, ska vara med och stödja extremt drabbade länder, sade Andersson till DN.
Frankrike rustar för ekonomisk kollaps
7 apr - 2020
Den pågående pandemin kommer att leda till en ekonomisk kris i Europa. Frankrikes finansminister Bruno Le Maire liknar krisen vid den stora den stora depressionen på 1930-talet, uppger Ekot. Bara ungefär 50 procent av den franska industrin är igång nu och enligt kreditförsäkringsbolaget Coface väntas 15 procent av de franska företagen sluta i konkurs, men det är något färre än i många andra länder.
Italiensk ekonomiprognos rasar
2 apr - 2020
Den italienska industrin har åkt på en riktig smäll i coronakrisens spår. Inköpschefindex, en konjunkturmätare, rasade till 40,3, jämfört med 48,7 i februari, vilket var det brantaste fallet på elva år, enligt TT/SvD.
Harry Flam spår fördjupat EU-samarbete
25 mar - 2020
Det finns anledning att tro att coronapandemin kommer att leda till större samordning inom EU. Det skriver Harry Flam, ordförande i Finanspolitiska rådet, i en lägesanalys med rubriken: Europas ekonomi i fritt fall – vad kan EU:s länder göra? – utgiven av den statliga tankesmedjan Sieps. Han pekar på att det kan komma att krävas samordning när det gäller finanspolitiska åtgärder som riktar sig mot specifika sektorer, till exempel transporter, medicinsk utrustning och hälsovård.
IMF: Ekonomisk återhämtning 2021
24 mar - 2020
Coronaviruset orsakar en global recession som är minst lika allvarlig som den vid finanskrisen 2008. Mest oroande är situationen i skuldtyngda, fattiga länder. Det sade IMF-chefen Kristalina Georgieva på måndagskvällen, men lade till att hon förväntar sig en återhämtning nästa år, rapporterar TT/SvD.
Europeiska centralbanken varnar för BNP-ras
18 mar - 2020
Christine Lagarde, chefen för Europeiska centralbanken (ECB), har varnat EU-ledare för ett BNP-ras på 5 procent för eurozonen om den nedstängning av ekonomin som nu har gjorts fortsätter i tre månader, rapporterar den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine, skriver TT/GP.
EU:s koldioxidskatt kan dröja länge
9 mar - 2020
EU ska bli den första kontinenten att bli klimatneutral 2050 vilket väntas innebära att det blir dyrare för företag att släppa ut växthusgaser. För att företag inte ska flytta till andra delar av världen där det är billigare att släppa ut växthusgaser och att utländska företag inte ska få orättvisa konkurrensfördelar har EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har lovat att införa en skatt, eller avgift, på varor som tillverkats av företag utanför EU. Men Financial Times rapporterar nu att ett sådant förslag kan dröja år innan det är på plats av både politiska och tekniska skäl.
BNP varierar mycket mellan EU-regioner
5 mar - 2020
Bruttonationalprodukten, BNP, varierar mycket både mellan och inom EU-länder, enligt siffror från Eurostat över 2018. De 39 rikaste EU-regionerna, däribland Stockholm, hade en femtedel av EU:s befolkning men producerade 32 procent av EU:s samlade BNP.
I genomsnitt var BNP per person i EU på 30 200 euro. Alla regioner i Sverige utom Norra Mellansverige dit Värmland, Dalarna och Gälveborg tillhör, låg över EU-genomsnittet efter att BNP:et justerats för skillnader i köpkraft mellan medlemsländerna.
Italienska regeringen ger miljardstöd
2 mar - 2020
Den italienska regeringen drar igång ett stimulansprogram för att hjälpa landets ekonomi under coronakrisen. Totalt skjuter regeringen till 48 miljarder kronor och räknar med att EU godkänner åtgärderna, skriver SvD.
Sverige har femte största offentliga sektorn i EU
28 feb - 2020
Den offentliga sektorn i Sverige utgjorde knappt hälften, 49,8 procent, av den samlade bruttonationalprodukten under 2018. Det är den femte högsta andelen i EU. Det visar en sammanställning från Eurostat. Störst offentlig sektor hade Frankrike. Med 6,9 procent av de svenska offentliga utgifterna lade Sverige störst andel på utbildning.
Besök Europaportalens temasida för att se hur alla EU-länder fördelar sina skattemedel.
Coronaviruset kan orsaka värsta börsfallet sedan finanskrisen
28 feb - 2020
Tyska Der Spiegel skriver att världens börser går mot det största raset under en vecka sedan finanskrisen startade i november 2008. Orsaken är coronavirusets framfart.
Muf-nej till EU-skatt
21 feb - 2020
Inför förhandlingarna om EU:s långtidsbudget har frågan om EU ska få några nya så kallade egna medel, som en plastavgift, för att bland annat finansiera sina utgifter. Moderata ungdomsförbudet menar att detta skulle vara att ge EU-skattningsrätt något de är emot. – Att ge EU beskattningsrätt vore att öppna Pandoras ask. Vi vet inte vilka nya skatter som skulle föreslås i framtiden, men vi vet att det inte saknas dyra förslag om att öka EU:s befogenheter på nya områden där EU inte borde ha några. EU måste rätta mun efter matsäcken och skära i kostnaderna istället för att ta ännu mer av invånarnas pengar, säger Benjamin Dousa, förbundsordförande MUF i ett uttalande.
EU-parlamentet upprepar vetohot mot budget
21 feb - 2020
EU-ländernas stats- och regeringschefer förhandlar om unionens flerårsbudget för 2021-2027. Den eventuell uppgörelse måste godkännas även av EU-parlamentet.
– EU-parlamentet kommer inte att acceptera vilken uppgörelse som helst. Det finns en mycket stor majoritet att avvisa förslag som inte tar parlamentets positioner i beaktande, sade parlamentets talman David Sassoli på torsdagen.
Mer om EU-parlamentets ståndpunkter om flerårsbudgeten finns att läsa här.
Sverige kräver nya EU-miljarder i stöd
20 feb - 2020
Samma dag som Sverige tar plats vid förhandlingsbordet i Bryssel, för att försöka minska EU:s kommande budget, beslutade regeringen på torsdagen att be EU om miljardstöd till 15 olika infrastrukturprojekt. Sammantaget vill Sverige ha närmare 1,8 miljarder kronor av EU till bland annat nya Slussen i Stockholm och västlänken i Göteborg, hamnprojekt i Trelleborg samt till olika järnvägsprojekt in Skåne, Västra Götaland och Norrbotten.
Svenska regioner oroliga för regeringens budgetlinje
20 feb - 2020
Den svenska regeringen vill hålla nere nivån på EU:s kommande flerårsbudget och skära i regionalstöden som går till fattigare delar i medlemsländerna. I ett uttalande inför torsdagens förhandlingar om EU-budgeten uttrycker fyra svenska regioner – Gotland, Norrbotten, Jämtland/Härjedalen och Västerbotten – tillsammans med regioner i andra budgetrestriktiva EU-länder oro.
”[Det nuvarande kompromissförslaget] skulle få drastiska konsekvenser för regionerna i de berörda medlemsländerna”, heter det. Svenska regioner har under fem år: 2014 - 2018, årligen fått 1,1 miljarder kronor i stöd via EU:s regionalfond.
Sverige öppnar för enklare EU-regler
17 feb - 2020
På tisdagen ska EU-ländernas finansministrar ta en första diskussion kring huruvida EU:s ekonomiska regler behöver förenklas. Enligt kommissionen är vissa regler, som tillkom under finanskrisen, för komplexa och svåra att förklara.
– Tillväxt- och stabilitetspakten har blivit väldigt krånglig. Det är också så att regelefterlevnaden inte är hundraprocentig och transparensen inte alltid den bästa. Därför är det viktigt att få till ett bra ramverk, sade finansminister Magdalena Andersson (S) till Europaportalen inför tisdagens finansministermöte i Bryssel.
Sverige och EU-parlamentet säger nej till budgetförslag
17 feb - 2020
I fredags presenterade Europeiska rådets ordförande Charles Michel sitt kompromissförslag för unionens kommande flerårsbudget. Inte kort därefter meddelade både Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S) och EU-parlamentets talman David Sassoli att de anser förslaget vara oacceptabelt.
Tidigare budgetkommissionär tror inte på uppgörelse i veckan
17 feb - 2020
På torsdag träffas EU-ländernas stats- och regeringschefer i Bryssel för att försöka enas om unionens flerårsbudget för 2021-2027. EU:s förre budgetkommissionär Janusz Lewandowski tror dock inte att de kommer lyckas.
– Första försöket når man aldrig en uppgörelse. Och den här gången är jag mer pessimistisk, sade Janusz Lewandowski till Ekot.
Sverige lägger ner sin röst om budgetfel
14 feb - 2020
Inför att Europaparlamentet senare i år ska rösta om EU-kommissionen ska få ansvarsfrihet för EU:s budget 2018 har EU-länderna möjlighet att lämna sina synpunkter. Europeiska revisionsrätten slog i höstas fast att både EU-kommissionen och medlemsländerna har blivit allt bättre på att undvika fusk och felaktiga utbetalningar i unionens biljonbudget. Sverige kommer likt förra året lägga ner sin röst för att markera att budgetfelen kan minska ytterligare. Sveriges hållning bekräftades av finansminister Magdalena Andersson (S) till Europaportalen på fredagen.
Trögare än väntat för industrin i euroländerna
13 feb - 2020
Industriproduktionen i eurozonen minskade med 2,1 procent i december jämfört med månaden före, enligt siffror från Eurostat. Samtidigt revideras novembersiffran ned från 0,2 procent till 0,0 procent, uppger TT/GP.
Danmark tror inte på budgetuppgörelse i februari
6 feb - 2020
Den 20 februari träffas EU-ländernas stats- och regeringschefer i Bryssel för att förhandla om unionens flerårsbudget för åren 2021-2027. Danmark tillsammans med Sverige, Österrike och Nederländerna står för en budgetrestriktiv linje. Den danska statsministern Mette Frederiksen är tveksam till att man kommer lyckas.
– Jag skulle inte sätta mina pengar på det. Det är inget som förändrat den danska positionen, den har stärkts för att det finns ett så starkt mandat i folketinget, sade Frederiksen på torsdagen efter ett möte med Europeiska rådets ordförande Charles Michel som ska leda förhandlingarna.
Löfven gav beskt besked till Michel
6 feb - 2020
EU:s permanente rådsordförande Charles Michel har kallat till ett extra toppmöte om drygt två veckor. Han vill försöka få till en uppgörelse om nästa långtidsbudget för 2021–2027. Men EU-länderna står minst sagt långt ifrån varandra.
– Jag tror att vi står för långt ifrån varandra i dagsläget, sade statsminister Stefan Löfven om möjligheterna att komma överens på toppmötet, enligt TT/Aftonbladet.
EU vill täppa till läckor i skattelagar
4 feb - 2020
Från den 1 juli måste skatterådgivare informera Skatteverket om alla upplägg som även omfattar något annat land. Förslaget bygger på ett EU-direktiv och överlämnas till riksdagen i dag tisdag.
--Det här innebär att skattemyndigheterna kommer att kunna hålla jämna steg med de som letar luckor i lagen. Det är ju så att rikskapitalister och andra letar hela tiden efter luckor i lagen och nu måste de berätta för skattemyndigheterna vad de håller på med, sade finansminister Magdalena Andersson (S) till Ekot.
Halverad rysk tillväxt i fjol
4 feb - 2020
Tillväxten i Ryssland föll till 1,3 procent 2019, visar preliminära beräkningar från den statliga ryska statistikbyrån Rosstat. Det är i princip en halvering jämfört med tillväxten på 2,5 procent året före, skriver TT/SvD. Den ryska inbromsningen var dock inte riktigt lika hård som befarat. Analytiker hade i snitt räknat med en rysk tillväxt på 1,2 procent i fjol.
Löfven och andra EU-ledare till Bryssel i veckan
3 feb - 2020
I veckan träffar Europeiska rådets ordförande Charles Michel en rad stats- och regeringschefer från EU-länderna i enskilda möten för att försöka lösa ut den svåra frågan om unionens flerårsbudget för 2021-2027. Frågan ska debatteras av ledarna vid ett extrainsatt EU-toppmöte den 20 februari. Enligt uppgifter väntas Michel hålla kvar ledarna tills de enats, även om det skulle ta flera dagar.
Brittisk centralbank ser tecken på tillväxt
31 jan - 2020
Den brittiska centralbanken Bank of Englands avgående chef Mark Carney ser tecken på att tillväxten i Storbritanniens ekonomi har börjat öka sedan parlamentsvalet i december samtidigt som den globala utvecklingen har stabiliserats, uppger TT/GP.
Koldioxidskatt ny potentiell konflikt mellan USA och EU
27 jan - 2020
EU:s planer om en koldioxidskatt har framträtt som en ny potentiell handelskonflikt mellan EU och USA. USA:s handelsminister Wilbur Ross jämförde planerna om en koldioxidskatt med planerna för en skatt på digitala företag, vilket fått USA att hota med tullar på EU-produkter, rapporterar Direkt/Di.
Ja till nya EU-avgifter
24 jan - 2020
Regeringen tvärvänder nu och öppnar för att EU skaffar sig egna inkomstkällor som ett sätt att hålla nere den svenska avgiften.
– Vi riskerar att få ett väldigt svårt förhandlingsläge där det kommer att vara mycket tryck på att man vill höja EU:s budget och att därmed vår avgift skulle höjas. Om det då finns andra sätt att se till att avgiften hålls nere, så tycker vi att man kan vara öppen för detta, säger EU-minister Hans Dahlgren till Ekot.
Britterna står på sig om digitalskatt
24 jan - 2020
Storbritanniens regering vill ha ett handelsavtal med USA. Men planerna på att i april införa en omsättningsskatt på digitala tjänster på amerikanska bolag som Google, Facebook och Amazon kvarstår, bekräftar flera brittiska ministrar, uppger TT/GP.
Svensk kritik mot fransk digitalskatt
22 jan - 2020
Frågan om hur och var globala företag på internet, som Amazon och Facebook, ska beskattas är en av de hetaste på årets Davosmöte. Frankrike och USA har i elfte timme inför Världsekonomiskt årsmöte ingått en vapenvila i frågan. Sveriges regering är samtidigt kritisk till den franska linjen i frågan, skriver TT/SvD.
Bättre stämning än väntat i tysk ekonomi
22 jan - 2020
Humöret bland tyska investerare fick ett oväntat lyft i januari, enligt det månatliga indexet från det ekonomiska institutet ZEW. Indexet, som mäter investerarnas syn på EU:s största ekonomi, steg från 10,7 i december till 26,7 i januari. Ekonomer hade räknat med en ökning till 15,0, uppger TT/GP.
Portugal uppmans skärpa budgeten
17 jan - 2020
EU-kommissionen uppmanade på onsdagen Portugal att vidta åtgärder för att underskotten i årets statsbudget stannar inom de gränser som EU-reglerna kräver.
Regeringen vägrar visa nya beräkningar för EU-avgift
16 jan - 2020
När EU-kommissionen för snart två år sedan presenterade sitt förslag för ny flerårsbudget för unionen beräknade regeringen en ökning av den svenska medlemsavgiften på runt 15 miljarder kronor per år. I vintras presenterade Finland ett kompromissförslag i rådet som gick mer i Sveriges riktning med en lägre höjning än vad kommissionen föreslagit. Regeringen vill, på Europaportalens begäran, dock inte offentliggöra sina beräkningar på vad det finska förslaget skulle betyda för Sveriges del.
”Så länge förhandlingarna pågår kan inte arbetsmaterial lämnas ut utan att det riskerar att skada svenska förhandlingsintressen”, skriver regeringen i ett mejl till Europaportalen.
Maffian och tjänstemän på Sicilien fuskade till sig miljoner i EU-stöd
16 jan - 2020
Italiensk polis har gripit 94 personer på Sicilien misstänkta för att ha lurat till sig flera miljoner euro i form av EU:s jordbruksstöd, skriver Yle. Bland de gripna finns cheferna för två maffiafamiljer, en notarie, företagare och offentliga tjänstemän som arbetar med att hjälpa jordbrukare att få EU-stöd.
Storbank varnar för skenande bostadspriser i EU
16 jan - 2020
Bostadspriserna i EU utvecklas snabbt uppåt där 17 av länderna har upplevt en prisstegring på över fem procent under 2019, jämfört med året innan. Det skriver Commerzbank i en rapport, enligt Dagens PS.
Besviket EU-parlamentet fryser budgetförhandlingar
20 dec - 2019
Ledarna för partigrupperna i EU-parlamentet meddelade på fredagen att man lägger stora delar av förhandlingarna med medlemsländerna om unionens flerårsbudget för åren 2021-2027 på is. De säger i ett gemensamt uttalande att de är ”mycket besvikna” på att medlemsländerna inte kommit längre i sina förhandlingar.
”Nationella regeringar ger hela tiden EU nya uppgifter och ansvarsområden, från gränsskydd till att bekämpa klimatförändringarna […] men vi kommer inte att kunna klara detta om vi inte har en vederbörligen finansierad EU-budget”, heter det i uttalandet från EU-parlamentet som kräver långt medel till EU-budgeten än vad medlemsländerna visat sig villiga att bidra med.
Nederländernas ekonomi kyls av
19 dec - 2019
Nederländerna BNP-tillväxt kyls av. Tankesmedjan CPB, som arbetar med rådgivning till landets regering, spår att BNP-tillväxten faller till 1,3 procent nästa år vilket kan jämföras med prognosen på 1,5 procent i september tidigare i år. För 2019 görs en kraftig nedrevidering, från 2,6 till 1,7 procent, skriver TT/SvD.
Historiskt budgetöverskott väntas i Portugal
17 dec - 2019
Portugal har presenterat nästa års budget och för första gången sedan diktaturen föll 1974 beräknas ett överskott, skriver TT/SvD. Läs mer om EU-ländernas budgetläge – hela listan.
Svenskt nej till förslag på EU-budget
12 dec - 2019
Regeringen gör tummen ned för det finländska ordförandeskapets kompromissförslag till EU:s flerårsbudget för åren 2021-2027.
– Förslaget är inte balanserat och kan därför inte accepteras, sade statsminister Stefan Löfven (S) under onsdagens EU-nämndsmöte. Kompromissförslaget är en budget på motsvarande 1,07 procent av EU-ländernas samlade bruttonationalinkomst, BNI, medan Sverige sedan tidigare står fast vid 1,0 procent BNI. EU-parlamentet vill ha en budget på 1,3 procent och EU-kommissionen föreslår 1,11 procent BNI. Statsministern trodde att ett extra toppmöte i frågan ska hållas under januari men att det "kan bli en lång resa" innan länderna blir överens.
Ljusare utsikter för tysk ekonomi
11 dec - 2019
Den tyska ekonomin kan ha lämnat den värsta svackan bakom sig, enligt det månatliga indexet från det ekonomiska institutet ZEW, skriver TT/GP. Enligt ZEW vilar uppgången på en ljusare syn på den tyska exporten och den privata konsumtionen.
Bankunionen utredd
9 dec - 2019
Utredaren Anna-Karin Jatko överlämnade på måndagen sitt betänkande om huruvida Sverige ska gå med i EU:s bankunion till finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Bankunionen syftar dels till att skapa stabilitet i euroländernas finanssektor, dels är det en fördjupning av EU:s inre marknad för finansiella källor. Utredningen innehåller inga rekommendationer eller konkreta lagförslag och kommer nu skickas ut på remiss. Bolund räknar med att kunna gå vidare i frågan under våren 2020.
– Vi har i dagsläget inte tagit ställning varken för eller emot [svenskt deltagande i bankunionen], sade Bolund på måndagen.
Bankunionen kan ge Sverige både fördelar och nackdelar
9 dec - 2019
Tillsynen av svenska storbanker skulle flyttas från landet om Sverige går med i EU:s bankunion. Risken för att vi får betala för sydeuropeiska bankproblem ökar också. Men det finns även fördelar att hämta, säger professor Harry Flam, ordförande i Finanspolitiska rådet, i en intervju med SvD.
EU:s finansministrar vill ha nya energiskatter
6 dec - 2019
EU:s finansministrar uppmanade på torsdagen kommissionen att lägga förslag på en uppdatering av EU:s energiskatter, inklusive biodrivmedel och flyg, uppger Direkt/Di.
Revisorer: Skärp EU-bevakningen av nationella budgetar
4 dec - 2019
EU behöver skärpa sina krav på nationella budgetramverk och bättre övervaka hur medlemsstaterna tillämpar dem i praktiken. Det hävdas i en ny rapport från EU:s revisorer. Kraven, enligt revisorerna, är i flera avseenden mildare än internationella standarder från IMF och OECD. EU-kommissionen har än så länge endast begränsad kunskap om huruvida länderna tillämpar dem korrekt, anser revisorerna.
Inget veto från riksdagen om EU-avgift
4 dec - 2019
Riksdagen begär att regeringen ska försöka hålla nere Sveriges EU-avgift, men ställer inga krav på veto mot höjningar.
”Den svenska avgiften ska även hållas nere. Regeringen ska söka säkerställa att Sveriges totala avgift, räknat som andel av BNI, motsvarar dagens. Det vill regeringen främst göra genom att minska storleken på budgeten”, heter det i medskicket från riksdagens finansutskott, uppger TT/NSD.
Fortsatt svenskt nej till bugetkompromiss
3 dec - 2019
Det finländska ordförandeskapet presenterade på måndagen ett nytt kompromissförslag om EU:s flerårsbudget för 2021-2027 på 1,07 procent av bruttonationalinkomsten, BNI. Fortfarande för mycket tycker Sveriges finansminister Magdalena Andersson.
– Jag ser inte att det kan ligga till grund för någon överenskommelse. Det är alldeles för omfattande, sade Magdalena Andersson till Ekot.
Nytt kompriomissförslag om EU-budget lanseras
2 dec - 2019
Finland, EU:s nuvarande ordförandeland, föreslog på måndagen att unionens kommande flerårsbudget för 2021-2027 ska ligga 1,07 procent av bruttonationalinkomsten, BNI, rapporterar FT. Det är lägre än EU-kommissionens förslag på 1,11 och högre än den svenska regeringens linje på högst 1 procent av BNI. Finland föreslår även en större minskning av EU:s utjämningsstöd till fattigare medlemsländer än i kommissionens ursprungsförslag men en mindre minskning av jordbruksstödet än vad kommission vill se. EU-ländernas stats- och regeringschefer väntas diskutera flerårsbudgeten vid EU-toppmötet i nästa vecka.
Finansministern slår tillbaka mot utspel om EU-budgeten
29 nov - 2019
Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet föreslår att regeringen ska meddela övriga EU-länder att den saknar stöd i riksdagen för att låta Sveriges EU-avgift öka. Men finansminister Magdalena Andersson (S) menar att ett sådant utspel skulle underminera Sveriges förhandlingsposition i de pågående samtalen om unionens nästa flerårsbudget.
– I sak har vi samma ingång att hålla nere Sveriges avgift, där har vi precis samma ambition. Och det har varit en styrka att vi har kunnat ha riksdagen bakom oss i de diskussionerna. Men att Sverige nu skulle börja komma med några ultimativa krav, det är en värdelös förhandlingsstrategi, sade Andersson, enligt TT/Aftonbladet.
Svensk utredning om EU:s bankunion presenteras
29 nov - 2019
Efter nästan två år är den svenska utredningen om EU:s bankunion är klar att presenteras den 9 december. Syftet med utredningen är att göra en genomgripande analys av ett eventuellt svenskt deltagande, samt redovisa för- och nackdelar med att delta i eller kvarstå utanför bankunionen. EU:s bankunion är under reformering och ska enligt förslag slutligen bestå av tre delar: gemensam banktillsyn, insättningsgaranti för småsparare och regler för bankkonkurser.
Bättre stämningsläge i eurozonen
29 nov - 2019
Det ekonomiska stämningsläget i eurozonen återhämtade sig mer än väntat i november, enligt en enkät gjord av EU-kommissionen. Draghjälp kommer både från ökad optimism i tjänstesektorn och bättre stämning bland industriföretagen och konsumenter, skriver TT/GP.
EU:s ministerråd: Ett steg närmare grupptalan för konsumenter
28 nov - 2019
Enligt EU:s ministerråd kommer konsumenter i EU snart att kunna försvara sina rättigheter kollektivt. Rådet har blivit överens om ett utkast till direktiv om grupptalan som ska skydda konsumenternas kollektiva intressen.
– Den text vi enats om i dag ger konsumenterna tillgång till sådana verktyg och skyddar samtidigt näringsidkarna mot rättegångsmissbruk, säger Timo Harakka, Finlands arbetsmarknadsminister i ett uttalande på torsdagen.
OECD: Lägsta tillväxten sedan finanskrisen
22 nov - 2019
Den ekonomiska tillväxten i världen bedöms landa på den lägsta sedan finanskrisen, enligt den internationella ekonomiska organisationen OECD, uppger TT/SvD. BNP-tillväxten beräknas sjunka från 3,5 procent i fjol till 2,9 procent i år, för att ligga kvar på samma nivå de kommande två år.
EU-förhandlare klarade tidsfrist för 2020-budget
19 nov - 2019
Bara några timmar innan tidsfristen för förhandlingarna om nästa års EU-budget löpte ut enades företrädare för medlemsländerna och EU-parlamentet natten till tisdagen. Storleken på budgeten uppgår till 153,57 miljarder euro, motsvarande 1 640 miljarder kronor.
EU-förslag oroar svensk bostadsvärdering
15 nov - 2019
Det kan bli krångligare att få sin bostad värderad vid en bolåneansökan om ett förslag från EU:s bankmyndighet , EBA blir verklighet. Förslaget innebär bland annat ett större inslag av manuell hantering än vad som används på den svenska marknaden i dag, vilket är något Bankföreningen reagerar på.
– Risken är att det blir dyrare och tar längre tid, säger Johan Hansing, chefsekonom på Svenska Bankföreningen, skriver TT/GP.
Privatpersoner skickade 500 miljarder kronor
12 nov - 2019
Överföringar av pengar från en privatperson till en annan över EU:s gräns uppgick förra året till nästan 500 miljarder kronor. Huvuddelen skickades av migranter boende i ett EU-land till deras ursprungsländer i Afrika och Asien. Totalt skickades 380 miljarder kronor till personer utanför EU och 117 miljarder skickades till personer i EU från länder utanför unionen under 2018, rapporterar Eurostat.
Ett land stryks från EU:s skatteparadislista
8 nov - 2019
Medlemsländerna enades på fredagen om att ta bort Belize från EU-förteckningen över så kallade icke samarbetsvilliga jurisdiktioner, skatteparadis med andra ord. Kvar på listan som sattes upp 2017 finns Amerikanska Jungfruöarna, Amerikanska Samoa, Fiji, Guam, Oman, Samoa, Trinidad och Tobago samt Vanuatu.
Stöd för tyskt utspel om bankunion
8 nov - 2019
Förslaget från Tysklands finansminister där han ger stöd till en gemensam europeisk insättningsgaranti välkomnas brett på finansministrarnas möte i Bryssel på torsdagen, rapporterar Ekot. Men förslaget är inte förankrat på hemmaplan och Olaf Scholz behöver framförallt övertyga sin egen regering.
Tyskland backar om bankunionen
6 nov - 2019
Tidigare har Tyskland motsatt sig att införa en europeisk insättningsgaranti som ska skydda småsparare om banker kollapsar i en finanskris. Invändningen har varit att tyska skattebetalare inte ska behöva betala om en bank går under i ett annat euroland. Men inför veckans eurogruppmöte backar den tyske socialdemokratiske finansminister Olof Scholz och förespråkar en sådan lösning i ett icke-officiellt diskussionsunderlag, skriver Der Spiegel.
EU grubblar över egen digitalvaluta
6 nov - 2019
Datajätten Facebooks planer på att lansera nätvalutan libra får EU att fundera på att göra likadant, uppger TT/GP. I ett förslag till kommande gemensamt uttalande talas om både möjligheter och hot när det gäller så kallade kryptovalutor.
Grekland vill se höjd svensk EU-nota
5 nov - 2019
Greklands regering tycker att Sverige borde gå med på EU-kommissionens förslag om höjd EU-nota. En höjning med 11 procent, det vill säga 15–17 miljarder, är rimlig enligt Greklands EU-minister Miltiadis Varvitsiotis.
– Jag inser att det är en stor börda. Men det går inte att bortse från att mer än 70 procent av svensk export går till EU:s inre marknad, vilken har starkt bidragit till Sveriges höga tillväxt, säger Miltiadis Varvitsiotis på besök i Stockholm till TT/SvD.
EU:s konjunkturindikator sjönk i oktober
31 okt - 2019
EU:s konjunkturbarometer visar att den samlade konfidensindikatorn, ESI, för euroländerna sjönk till 100,8 i oktober, jämfört med 101,7 föregående månad. Det framgår av EU-kommissionens månatliga rapport, uppger Direkt/Di.
EU-kommissionär anklagar medlemsländer för att vilseleda
30 okt - 2019
EU:s budgetkommissionär Günther Oettinger for på onsdagen ut mot vissa medlemsländer som han menar sprider ”vilseledande”, "falska" och "lögnaktiga" uppgifter om hur mycket de kommer att behöva betala i unionens nästa flerårsbudget för åren 2021-2027. Tidigare i veckan rapporterades att den tyska regeringen räknar med att landets EU-avgift kan fördubblas om kommissionens förslag blir verklighet.
Tysklands EU-avgift kan fördubblas
28 okt - 2019
Enligt den tyska regeringen kan landets EU-medlemsavgift mer än fördubblas från dagens 15 miljarder euro per år till 33 miljarder om EU-kommissionens förslag på nästa flerårsbudget går igenom, skriver FT. Sveriges regeringen räknar med att den svenska avgiften kan öka med 35-40 procent om förslaget blir verklighet.
Nytt budgetbråk i Bryssel
23 okt - 2019
EU-parlamentet röstade på onsdagen om sin position i förhandlingarna om unionens budget för 2020. Parlamentet kräver att budgeten uppgår till 159,1 miljarder euro vilket är sex miljarder euro mer än medlemsländernas bud. Det finska ordförandeskapet meddelar därför att man inte kan acceptera EU-parlamentets kvar vilket innebär att man går in i en förlikningsprocess. Om man inte enas efter tre veckor måste EU-kommissionen presentera ett nytt budgetförslag för nästa år.
EU-kommissionen oroas för Italiens och Frankrikes finanser
23 okt - 2019
Kommissionen befarar att ländernas budgetar för nästa år inte är i linje med EU:s regler, skriver Yle. Kommissionen skickade på tisdagen brev till Italien och Frankrike med krav om ytterligare information för att kunna avgöra om ländernas budgetutkast för nästa år är i linje med EU:s ekonomiska regler.
Tyska regeringen sänker BNP-prognos
18 okt - 2019
Den tyska regeringen sänker tillväxtprognosen för 2020, men säger samtidigt att det inte handlar om någon ekonomisk kris, skriver TT/Di. BNP bedöms nu öka med mer beskedliga 1,0 procent 2020, en nedjustering från tidigare prognos på 1,5 procent.
EU-kommissionen: Inflation ökar EU-avgiften mest
16 okt - 2019
EU-kommissionen har räknat på vad som driver upp nivåerna på nationella EU-avgifterna 2020 och 2027. Största enskilda orsaken är inflation som står för 40 procent av ökningen.
Sedan kommer kostnaderna för nya satsningar inom forskning, klimat, migration och digitalisering motsvarande cirka 25 procent av ökningen. Därefter ökad tillväxt cirka 20 procent och kostnader för brexit som medlemsländerna ersätter motsvarar 15 procent av avgiftsökningen mellan 2020 och 2027, rapporterar EU-kommissionen.
Uppgift: Finsk budgetkompromiss presenterad
14 okt - 2019
EU:s nuvarande ordförandeland Finland har inför veckas toppmöte lagt fram ett kompromissförslag om nästa flerårsbudget för åren 2021-2027, enligt Politico. Det ska uppgå till mellan 1,03 till 1,08 procent av BNI. EU-kommissionen vill se en nivå på 1,114 procent och Sverige en procent.
Portugal inför skatt på pensioner
14 okt - 2019
Portugal är på väg att införa en skatt för de svenska pensionärer som hittills har kunnat bosätta sig i landet utan att betala skatt på sin privata tjänstepension, rapporterar Ekot.
Ny signal om recession i Tyskland
11 okt - 2019
Den tyska exporten minskade mer än väntat under augusti – ytterligare en signal om att svackan för industrin är på väg att dra ner landet i en recession, skriver TT/SvD.
Sveriges konkurrenskraft i världsklass
10 okt - 2019
Sverige rankas som åttonde bäst i världen och tredje bäst i EU när det gäller konkurrenskraft. Det visar årets Global Competitiveness Report från World Economic Forum. Listan som toppas av Singapore har fem EU-länder bland de tio främsta i världen: i turordning Nederländerna (4), Tyskland (7), Sverige (8), Storbritannien (9) och Danmark (10).
EU: Allt färre skatteparadis i världen
10 okt - 2019
För snart två år sedan satte EU-länderna upp en gemensam svart lista över ”icke samarbetsvilliga jurisdiktioner på skatteområdet” i dagligt tal: skatteparadis. Syftet var att minska individers och företags möjlighet till olika former av skattesmitning. På den första listan 2017 noterades 17 länder, inte sällan små öriken. I dag, torsdag, har antalet svartlistade länder och skatteparadis enligt EU:s definition minskat till nio: Amerikanska Jungfruöarna, Amerikanska Samoa, Belize, Fiji, Guam, Oman, Samoa, Trinidad och Tobago samt Vanuatu.
Kärvare tider väntar Norge
10 okt - 2019
Norska regeringen varslar om en åtstramning i statsbudgeten för 2021.Staten beräknas ha 16 miljarder norska kronor mindre till sitt förfogande, till följd av ökade kostnader och minskade intäkter, framkommer i budgetförslaget för 2020, rapporterar Aftenposten/TT/Affärsliv.
Stockholm slår London – etta i konkurrenskraft
8 okt - 2019
Hälsa, bra miljö för hög högutbildade och innovation – det är tre orsaker till att Stockholm toppar en EU-lista om regional konkurrenskraft, skriver SvD.
Sänkt BNP-prognos för Finland
8 okt - 2019
Finansdepartementet i Finland sänker sina BNP-prognoser för andra gången i år. För 2019 beräknas tillväxten nu till 1,5 procent och nästa år sänks prognosen till en tillväxt på 1 procent, skriver TT/SvD.
Erik Bergkvist budgetförhandlar i EU
7 okt - 2019
Erik Bergkvist (S) har utsetts till en av sex EU-parlamentariker som ska förhandla å den socialdemokratiska S&D-gruppens vägnar om nästa års EU-budget.
– Jag kommer att jobba hårt för att de två extra miljarder euro som har öronmärkts för åtgärder som rör klimatet, kommer med i nästa års budget, sade Bergkvist i ett uttalande.
Hela EU-parlamentet ska rösta om sin ståndpunkt om budgeten om två veckor inför de kommande förhandlingarna med medlemsländerna..
Läs mer om hur budgetförhandlingarna i EU fungerar på Europaportalens temasida.
Tysk minister: Vi är redo för en nedgång
3 okt - 2019
Tyskland är väl förberett för ekonomisk nedgång, säger finansministern Olaf Scholz i en intervju med tyska kanalen ARD.
– Vi är väl förberedda då vi har starka finansiella resurser, så om det uppstår en ekonomisk kris kan vi vidta motåtgärder, sade han enligt TT/SvD.
Nya skattesänkningar i det franska budgetförslaget
27 sep - 2019
Frankrikes regering har offentliggjort ett budgetförslag för nästa år med skattesänkningar på över 10 miljarder euro. Också finansministern medger att det – åtminstone delvis – är en eftergift till proteströrelsen Gula västarna, rapporterar Yle.
EU-länder vill se definitioner på hållbar ekonomi
25 sep - 2019
I dagsläget finns inget gemensamt klassifikationssystem på EU-nivå eller på global nivå som anger vad en miljömässigt hållbar ekonomisk verksamhet är. EU-ländernas ambassadörer beslutade på onsdagen att ministerrådet slutligen ska göra upp i frågan med Europaparlamentet så att nya regler och definitioner kan börja gälla från 2022.
EU-ministern tror inte på budgetuppgörelse i år
23 sep - 2019
Målet är att EU-länderna ska komma överens om unionens kommande flerårsbudget för 2021-2027. Men EU-minister Hans Dahlgren (S) är skeptisk till man kommer lyckas.
– Det ser inte lätt ut. Medlemsländerna står fortfarande mycket långt ifrån varandra i frågan och vi har ännu inte några riktiga siffror på borde att diskutera, sade Hans Dahlgren på måndagen.
Sparsamma Nederländerna lanserar miljardinvesteringar
18 sep - 2019
Europeiska centralbanken och EU-kommissionen har uppmanat euroländer utan stora budgetunderskott att investera mera. I går tisdag meddelade den nederländske finansministern Wopke Hoekstra ett sådant investerings- och skattelättnadspaket i budgeten för 2020.
– Det handlar om förnuftiga investeringar som ska leda till tillväxt på lång sikt, sade Hoekstra, enligt De Volkskrant.
Satsningarna består bland annat i en investeringsfond på ett ”tiotal” miljarder euro och skattelättnader för hushållen på tre miljarder euro, uppger NRC.
Svensk svacka under våren
10 sep - 2019
Sverige är det enda EU-landet som både tappade tillväxt och sysselsättning under årets andra kvartal jämfört med kvartalet innan. Det visar statistik från Eurostat på tisdagen. Om andra kvartalet jämförs med samma kvartal ett år tidigare ökade dock både tillväxten och sysselsättningen i Sverige med 1,4 procent respektive 0,8 procent. För EU i genomsnitt ökade årssiffrorna med motsvarande 1,4 procent respektive 1,0 procent.
Conte får mothugg om stabilitetspakten
10 sep - 2019
Italiens nya koalitionsregering ska vara mer respektfull och genomdriva reformer för de socialt utsatta, säger premiärminister Giuseppe Conte, uppger TT/GP. Han vill också att EU går med på att förändra sin tillväxt- och stabilitetspakt – något Österrike genast säger nej till.
Kommissionen beräknar mombortfall till 1,5 biljoner
5 sep - 2019
EU-länderna förlorade 137,5 miljarder euro, motsvarande närmare 1,5 biljoner kronor, under 2017 på grund av olika typer av bortfall av moms som fusk, obestånd, konkurser och administrativa fel. Det visar beräkningar som EU-kommissionen offentliggjorde på torsdagen. Sverige tillhör de EU-länder där minst momsbortfall beräknas förekomma. Medlemsländerna förhandlar om nya regler som man hoppas kunna täppa till hålen för utebliven moms.
Finländare kan ha slagit punktlighetsrekord
4 sep - 2019
Finlands finansminister, centerpartisten Mika Lintilä, presenterade på onsdagen det finska ordförandeskapets prioriteringar inför hösten i EU-parlamentets ekonomiutskott. Han fick av ordföranden tio minuter på sig att hålla ett inledningsanförande, anföranden som vanligtvis brukar dra ut på tiden.
– Jag beundrar hur prudentlig du varit. Du gick över tiden med bara 13 sekunder. Jag tror att detta är rekordet här. Låt oss se om någon, kanske tyskar, kan slå det, sade den tjeckiske utskottsordföranden Luděk Niedermayer innan han gav ordet till EU-parlamentariker att ställa frågor.
Finland vill förgröna ekonomifrågor i EU
4 sep - 2019
Det finländska ordförandeskapet vill under hösten ha en diskussion om hur man bättre integrerar klimatfrågor i ekonomin. Det sade Finlands finansminister, centerpartisten Mika Lintilä, när han på onsdagen presenterade det roterande ordförandeskapets prioriteringar i EU-parlamentets ekonomiutskott. Han eftersträvar även en digitalskatt på global nivå, att medlemsländerna ska enas om en rad momsfrågor och fortsätta arbetet med bankunionen och kapitalmarknadsunionen.
EU:s konjunkturbarometer stiger mot förväntan
30 aug - 2019
EU:s konjunkturbarometer visar att den samlade konfidensindikatorn, ESI, för euroländerna steg till 103,1 i augusti, jämfört med 102,7 föregående månad. EU-kommissionen noterar att den svaga uppgången i sentimentet totalt beror på en markerad förbättring för industrin och detaljhandeln, medan förtroendet i tjänste- och byggsektorn, och i viss mån hushållssektorn, dämpades, skriver Direkt/Di.
Tyskt affärsklimat dystrare än väntat
27 aug - 2019
Det tyska affärsklimatet är sämre än väntat och faller till den lägsta nivån sedan november 2012, visar ett index från det Münchenbaserade forskningsinstitutet Ifo, enligt TT/Affärsliv.
"Sverige betalar för lite till EU"
23 aug - 2019
Budgetförhandlingarna inom EU är i ett intensivt skede. Sverige vägrar betala mer i medlemskapsavgift - men får mothugg av EU-kommissionen som anser att Sverige betalar alldeles för lite jämfört med andra EU-länder.
– Sverige är ett av de rikaste EU-länderna och det är inte mer än rättvist att Sverige betalar sin del av EU-budgeten, säger Gert-Jan Koopman , generaldirektör på EU-kommissionen, på besök i Stockholm, rapporterar Ekot.
EU granskar Facebooks valutaprojekt Libra
21 aug - 2019
Europeiska Unionen har börjat undersöka Facebooks två månader gamla kryptovalutaprojekt Libra, uppger Direkt/Di.
Finlands Europaminister tror på villkorat EU-stöd
20 aug - 2019
I de pågående förhandlingarna om EU:s nästa långtidsbudget finns ett förslag om att i framtiden villkora utbetalningar av EU-stöd mot att medlemsländerna följer grundläggande principer. Leder förhandlingarna gör just nu Finland och landets Europaminister Tytti Tuppurainen tror att förslaget kommer att gå igenom.
– Antingen finns rättsstatsvillkoret där eller inte, men jag ser det som sannolikt att vi förhandlar in det, säger Tytti Tuppurainen till Hufvudstadsbladet.
Negativ tillväxt i Sverige – upp i EU
14 aug - 2019
Sverige, Tyskland och Storbritannien hade negativ tillväxt under årets andra kvartal jämfört med årets första kvartal samtidigt som tillväxten för hela EU var 0,2 procent, rapporterar Eurostat på onsdagen. Negativ tillväxt betyder att värdet av alla varor och tjänster som producerats har minskat. Om ett land två kvartal på rad uppvisar negativ tillväxt brukar det heta att landet är i recession, en ekonomisk lågkonjunktur.
EU-kommissionen vill satsa mer på volontärarbete för unga
14 aug - 2019
1,26 miljarder euro till volontärarbete, jobb och praktik för unga vuxna. Det föreslår EU-kommissionen i den kommande långtidsbudgeten. De svenska partierna ha helt olika syn på förslaget, uppger Ekot.
Kina investerar allt mindre i Europa
14 aug - 2019
Antalet kinesiska förvärv minskade mest i Tyskland och den största investeringen det första halvåret skedde i Sverige, när elbilstillverkaren Nevs fick en ny ägare, rapporterar Ekot.
Europas största ekonomi krymper
14 aug - 2019
Europas största ekonomi, Tyskland, krymper. Under det andra kvartalet sjönk bruttonationalprodukten med 0,1 procent jämfört med kvartalet innan, enligt den tyska statistikmyndigheten, uppger Ekot.
Oro för ny recession: "Nu vilar ett alltför stort ansvar på ECB"
6 aug - 2019
Året var 2015 och eurokrisen hotade hela valutasamarbetets existens. Utrymmet att agera ansågs vara litet. Lissabonfördraget förbjuder nämligen Europeiska Centralbanken ECB att hålla ett land flytande genom att trycka pengar, rapporterar Yle.
Amazon har snart hälften av all näthandel i Tyskland
6 aug - 2019
Amazon fortsätter att äta marknadsandelar i Tyskland. Men när den svenska etableringen blir av på riktigt, det återstår att se, rapporterar Ekot.
Tyskland befaras vara i recession
25 jul - 2019
Den tyska ekonomin, EU:s största, befaras ha gått in i en mjuk recession i andra kvartalet enligt analysföretaget Markits ekonomer, rapporterar TT/GP. Inbromsningen är hårdast inom tillverkningsindustrin.
Eurobudget tar form – Sverige utanför
24 jul - 2019
EU-kommissionen lade på onsdagen fram ett förslag om hur den kommande eurobudgeten ska fungera. Enligt det ska ministerrådet varje år fastställa strategiska riktlinjer för reformer och investeringsprioriteringar i euroländerna. Rådet ska sedan ge vägledning om vilja projekt som ska få stöd. Eurobudgeten gäller bara för länder som har euron som valuta och de medlemsländer som deltar i Europeiska växelkursmekanismen II vilket Sverige inte gör. Hur stor eurobudgeten ska vara och dess slutliga utformning blir det nu upp till lagstiftarna EU-parlamentet och ministerrådet att avgöra.
USA inleder utredning om fransk digitalskatt
11 jul - 2019
Under måndagskvällen kom besked att USA ska inleda en utredning om den digitalskatt som Frankrike vill införa mot globala teknikföretag, en utredning som kan leda till nya handelstullar från USA, uppger Ekot.
Flygskatt på gång i Frankrike
10 jul - 2019
Frankrike planerar att införa skatt på alla flygresor som avgår från landet. Enligt Frankrikes transportminister Élisabeth Borne väntas åtgärden resultera i skatteintäkter på omkring 180 miljoner euro, rapporterar TT/DN.
Bruno Le Maire föreslår en ”tillväxtpakt” för EU
9 jul - 2019
För att möta den ekonomiska inbromsningen bör EU-länderna enas om en tillväxtpakt. Pakten bör innehålla strukturreformer, efterlevnad av budgetreglerna och ökade investeringar. Det sade Frankrikes finansminister Bruno Le Maire till journalister när han anlände till eurogruppens möte på måndagen, enligt Direkt/Di.
EU: Nike har skattat för lite i Nederländerna
9 jul - 2019
Det amerikanska sportklädesmärket Nike har de senaste 14 åren betalat för lite skatt i Nederländerna, enligt EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager, enligt TT/SvD. De preliminära slutsatserna kan kosta företaget över en miljard dollar i eftertaxering, uppger journalistnätverket ICIJ. Vestager har tidigare i år utdelat böter på 12,5 miljoner euro, cirka 130 miljoner kronor, till Nike för att ha brutit mot EU:s konkurrensregler.
Frankrike ger ut obligation med minusränta
5 jul - 2019
Frankrike har för första gången gett ut en statsobligation med negativ ränta. Därmed sällar sig EU:s näst största ekonomi till skaran av länder inom eurozonen, däribland Österrike, Tyskland och Nederländerna, som redan gett ut statspapper med negativ ränta, skriver TT/Affärsvärlden. En negativ ränta innebär att det kostar att låna ut pengar till en stat. Att investerare ändå lånar ut pengar på sådan villkor beror på att stater inte bedöms ha någon kreditrisk.
Försiktig uppgång inom tjänstesektorn i EU
4 jul - 2019
Den ekonomiska aktiviteten i EU ökade något under juni men förblev på en låg nivå. En försiktig uppgång inom tjänstesektorn vägde delvis upp den djupa svackan inom industrin, visar junisiffror från IHS Markits inköpschefsindex (PMI), enligt TT/SvD.
EU-kommissionen: Ingen ekonomisk djupgranskning av Italien behövs
3 jul - 2019
För en månad sedan ansåg EU-kommissionen att den italienska budgeten för 2019 riskerade att bryta mot unionens regelverk som alltför stora underskott. Men i dag onsdag slog kommissionen fast att den italienska regeringen gjort tillräckligt för att undvika ett sådant scenario och att en fördjupad granskning därmed inte längre behövs.
Italien: Förväntar oss att EU godtar vår budget
1 jul - 2019
De budgetåtgärder som Italien väntas besluta om på måndag är i enlighet med EU:s budgetregler. Det säger landets finansminister Giovanni Tria, rapporterar Bloomberg/SvD. Tria tillägger att han är optimistisk inför möjligheten att EU ska godta åtgärderna och dra tillbaka sitt hot om sanktioner för att Italien inte följer budgetreglerna.
EU-domstolen friar ungersk reklamskatt
27 jun - 2019
EU-kommissionen fällde 2016 Ungern för en skatt som införts två år tidigare riktad mot privatägda medieföretag. Kommissionen ansåg att den bröt mot EU-regler om olagligt statsstöd och att den dessutom införts på ett olovligt sätt. Men i en dom på torsdagen ogiltigförklarar EU-domstolens tribunal kommissionens beslut.
Risk för tysk recession – kan slå mot Sverige
25 jun - 2019
Tysk tillverkningsindustri befinner sig redan i recession. Slår USA till med biltullar mot EU kan hela den tyska ekonomin, Europas ekonomiska motor, dras med nedåt, varnar Jan von Gerich, chefsanalytiker på Nordea. För svensk del vore detta scenario riktigt illa.
– Det skulle bli dystert. Norge kanske klarar sig undan, men Sverige, Danmark och Finland har väldigt svårt att gå bra om tillväxtmotorn stannar, säger Jan von Gerich till TT/SvD.
EU-ministern om budgetförhandlingarna: Går åt fel håll
18 jun - 2019
Medlemsländernas EU-ministrar förhandlar i dag tisdag om unionens flerårsbudget för åren 2021 till 2027. Sveriges EU-minister Hans Dahlgren anser dock att förhandlingarna går åt fel håll ur svensk synvinkel.
– Vi behöver göra ett omtag när det gäller mycket om innehållet i [förhandlingarna]. Det finns en hel del förändringar i språket som skulle innebära risk för betydligt större utgifter, sade EU-ministern på väg in på mötet.
– Vi behöver vara tydligare med våra argument och hur pass angeläget det är att vi rättar mun efter matsäck och håller nere volymen på budgeten när britterna lämnar, sade EU-ministern.
EU-ranking: Sverige innovativast
17 jun - 2019
Sverige hamnar i topp när EU-kommissionen rankar de innovativaste länderna i unionen för 2019 följt av Finland och Danmark. För första gången är samtidigt är EU:s resultat bättre än USA:s medan Sydkorea ligger i fortsatt världstopp.
Samtal om eurobudget klara
14 jun - 2019
Efter över tolv timmars förhandlingar har finansministrar från EU enats om konturerna för en budget för eurozonen, meddelar Frankrikes finansminister Bruno Le Maire, enligt TT/UNT.
– Vi har i natt gjort vad vi siktade på: vi har skapat en verklig budget för eurozonen, säger Le Maire till medier.
Euroländer vill ha ordning på Italien
14 jun - 2019
Gör vad som behövs, är uppmaningen från övriga euroländer till Italien i landets budgetträta med Bryssel. Fast det ordnar sig nog ändå, tror den italienske finansministern, enligt TT/GP.
Källor: EU-länderna eniga om bötesprocedur mot Italien
13 jun - 2019
EU-länderna stödjer kommissionens syn att Italien har brutit mot stabilitetspakten. Landet uppmanas att vidta nödvändiga åtgärder för att se till att paktens budgetregler följs, uppger EU-källor för Direkt/Di.
Italienska ledare enade om budgetåtgärder
12 jun - 2019
Den italienska koalitionsregeringens ledare har enats om att vidta åtgärder för att undkomma EU-sanktioner för brott mot EU:s budgetregler. Det skedde vid ett möte med landets premiärminister Giuseppe Conte, enligt premiärministerns kansli, skriver TT/Sydsvenskan.
Salvini sågar EU:s regelverk: ”Gamla obsoleta regler”
29 maj - 2019
Det drar ihop sig till ett nytt budgetbråk mellan Italien och EU-kommissionen. Stärkt av valframgången i EU-valet lovar Lega-ledaren Matteo Salvini att göra allt för att riva upp regelverket, rapporterar Di.
Uppgifter: EU överväger miljardböter för Italien
28 maj - 2019
EU-kommissionen överväger att föreslå miljardböter till Italien för landets misslyckande med att tygla sina skulder, skriver Bloomberg/Di. Enligt nyhetsbyråns uppgifter kan boten bli så stor som 3,5 miljarder euro, motsvarande cirka 38 miljarder kronor.
EU-stater fortsatt oeniga om digital skatt
17 maj - 2019
EU:s finansministrar nådde på fredagen inte någon enighet kring en gemensam EU-position inför OECD:s möte i juni där man ska diskutera en global beskattning av nätjättar som Google, Facebook och Spotify. Sverige är ett av de länder som motsätter sig de förslag som finns på bordet om att företagen ska beskattas i det land där tjänsterna används, istället för där de har sina huvudkontor eller utvecklar tjänsterna. Ett förslag som diskuteras i sammanhanget är att införa en miniminivå för bolagsskatt – något som Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) efter mötet sade var mer intressant.
– Det är intressantare att titta vidare på än att bara flytta skattebas från exportberoende länder, som Sverige, till länder där man konsumerar mycket.
Finansministrarna lyckades inte heller enas om nya regler för beskattning av alkohol.
Tidigare skatteparadis får grönt EU-ljus
17 maj - 2019
EU-ländernas finansministrar beslutade på fredagen att stryka de atlantiska paradisöarna Aruba, Barbados och Bermuda från EU:s förteckning över så kallade ”icke samarbetsvilliga jurisdiktioner på skatteområdet”, i folkmun benämnt skatteparadis. Syftet med EU-förteckningen är bland annat att förebygga skatteflykt och främja rättvis beskattning. Kvar på den svarta listan finns nu följande tolv territorier: Amerikanska Jungfruöarna, Amerikanska Samoa, Belize, Dominica, Fiji, Förenade Arabemiraten, Guam, Marshallöarna, Oman, Samoa, Trinidad och Tobago samt Vanuatu.
Stopp för svenska skattefria pensioner i Portugal
17 maj - 2019
Det ska inte längre gå att bosätta sig i Portugal för att ta ut sin tjänstepension skattefritt, rapporterar Ekot. Den lucka som har funnits så att personer med privat tjänstepension eller stora fallskärmar har kunnat plocka ut den inkomsten skattefritt i Portugal kommer nu försvinna. Målsättningen är att den nya överenskommelsen ska träda i kraft den första januari 2020.
Svensk batterifabrik får EU-lån
16 maj - 2019
Drygt 3,7 miljarder kronor väntas Northvolts produktion av litiumjonbatterier i Skellefteå få i lån av Europeiska Investeringsbanken, EIB. Det meddelade banken på torsdagen. Fabriken är den första i sitt slag i EU efter att unionen beslutat att prioritera en europeisk batteriproduktion. EIB, som är världens största bank, ägs av EU-länderna och lånade ut närmare 15 miljarder kronor till svenska projekt under 2018.
Folkomröstning om Schweiz skatteparadis-regler
16 maj - 2019
Väljare i Schweiz får på söndag delta i en omröstning om landets fördelaktiga skattesatser för multinationella bolag. Från EU-håll kräver man att de avlägsnas om Schweiz ska kunna tas bort från listan över länder som klassas som skatteparadis.
Italien redo att bryta mot EU:s regelverk
15 maj - 2019
Italiens vice premiärminister Matteo Salvini säger att landet är redo att bryta mot EU:s finanspolitiska regelverk om det är nödvändigt för att öka sysselsättningen, rapporterar Reuters/Direkt/Di.
EU ger grönt ljus för hårdare bankkrav
15 maj - 2019
EU:s ministerråd gav på tisdagen det sista klartecknet för en uppdatering av EU:s bankkrislagstiftning, som inför hårdare krav, skriver Direkt/Di. Därmed kan de nya reglerna träda i kraft från mitten av 2021.
Trots hög jämlikhet – inkomstklyftorna ökar i EU
13 maj - 2019
Inkomstklyftorna i Sverige har ökat det senaste decenniet, enligt Eurostat. Mätningen, gjord med hjälp av den internationellt erkända måttenheten Ginikoefficienten som mäter inkomstfördelning, visar att Sverige har gått från att vara EU-landet med lägst Ginikoefficient 2007 till att i dag ligga bakom länder som Slovakien, Slovenien och Tjeckien, skriver TT/SvD.
Italiens premiärminister protesterar mot EU:s ekonomiprognos
10 maj - 2019
I veckan gav EU-kommissionen en dyster prognos för den italienska ekonomin. Men premiärminister Giuseppe Conte anser att kommissionen är alltför pessimistisk.
– Enligt kommissionen kommer vi inte att växa alls. Alla våra åtgärder skulle ha noll effekt. Det är en mycket pessimistisk bedömning, sade han, enligt Direkt/Di.
Bank of England höjer tillväxtprognos
3 maj - 2019
Den brittiska centralbanken Bank of England skriver upp tillväxtprognosen för 2019 till 1,5 procent från tidigare 1,2 procent, uppger TT/SvD.
Katainen: Polen måste sluta behandla EU som en mjölkko
2 maj - 2019
Europeiska kommissionens viceordförande, den liberalkonservative finländaren Jyrki Katainen, har i hårda ordalag kritiserat Polens sätt att ekonomiskt utnyttja EU. Katainen kom med sin kritik vid en presskonferens i Warszawa på onsdagen.
– EU är ingen pengamaskin, ingen ko som ni kan mjölka, sade Katainen enligt Reuters/Yle.
EU:s banktillsyn får kraftig kritik
29 apr - 2019
EU:s banktillsynsmyndighet, EBA, får kritik för ha avfärdat en intern undersökning kring Danske bank-härvan. Enligt Financial Times identifierade studien fyra brott mot EU-lag när det gäller hur banken övervakats av danska och estniska myndigheter. Men EBA:s ledning valde att avfärda undersökningen och avsluta utredningen kring de estniska och danska finansinspektionerna. Valdis Dombrovskis, EU-kommissionens viceordförande, säger till tidningen att det är en besvikelse att EBA ”inte agerade mot en av de största penningtvättskandalerna i Europa” samt att fallet visar att det är nödvändigt att se över hur besluten inom EBA fattas.
Svenskt nej till majoritetsbeslut i skattefrågor
29 apr - 2019
Riksdagens skatteutskott motsätter sig EU-kommissionens förslag att slopa enhällighet vid beslut i skattefrågor och övergå till beslut med kvalificerad majoritet. Enligt utskottet ska det även i fortsättningen vara upp till varje medlemsland hur skatter tas ut.
Liberalerna anser dock att utskottet går för långt och vill gärna exempelvis se att beslut om en europeisk koldioxidskatt kan antas med majoritetsbeslut. Hela riksdagen debatterar frågan den 7 maj.
Bara ett EU-land hade för stort budgetunderskott
23 apr - 2019
Preliminära siffror från Eurostat på tisdagen visar att budgetunderskottet i EU-länderna under 2018 i genomsnitt var -0,6 procent av BNP. Nivån är den högsta sedan åtminstone 2002. Bara ett medlemsland, Cypern, hade ett större underskott än de tillåtna tre procenten. Sverige hade samtidigt ett budgetöverskott på 0,9 procent av BNP.
Le Pen vill minska stöd till Östeuropa
23 apr - 2019
Marine Le Pen, ledaren för det franska partiet Nationell samling som ställer upp i EU-valet, uppmanar Europeiska unionen att omfördela mindre pengar från rikare medlemsländer till de fattigare i Östeuropa inom den så kallade sammanhållningsfonden eftersom ”fransmännen inte längre tål detta”. Det rapporterar The Express.
Nya regler ska minska risker i EU:s banksystem
17 apr - 2019
Europaparlamentet godkände på tisdagen ny lagstiftning som ska minska riskerna för EU:s banksystem. Lagpaketet är en del i slutförandet av bankunionen som ska säkerställa att banker i EU är bättre rustade än under den tidigare finanskrisen i Europa. De nya reglerna, som EU-ländernas regeringar redan enats om, handlar bland annat om att se till att banker har tillräckligt med kapital och nedskrivningsbara skulder och syftet är att kunna undvika skattefinansierade räddningsaktioner i framtiden.
– Den nya lagen är balanserad, eftersom den slår fast krav på banker men samtidigt ser till att de kan spela en aktiv roll när det gäller att finansiera investeringar och tillväxt, sade Gunnar Hökmark (M), ansvarig parlamentariker för frågan, efter omröstningen.
ECB redo att ta till fler åtgärder
11 apr - 2019
Europeiska centralbankens chef, Mario Draghi, sade igår, onsdag, att banken är villig att öka stimulanserna om eurozonens ekonomi fortsätter att vara svag, rapporterar Financial Times. Draghi sade att banken är redo att ”justera alla sina instrument” om regionen inte har fått igång inflationen och en starkare tillväxt. Han signalerade att åtgärderna skulle handla om att hålla lånekostnaderna nere.
Rapport: ECB:s köp – oförenliga med klimatmål
9 apr - 2019
Europeiska centralbanken, ECB:s, köp av obligationer är oförenligt med EU:s klimatmål enligt en rapport från den franska tankesmedjan Veblen Institute. Det är som en del i ECB:s målsättning att få upp inflationen i Europa som banken gjort stora köp av såväl stats- som företagsobligationer, bland annat från företag i branscher som har höga koldioxidutsläpp. Veblen föreslår att ECB ställer högre miljökrav på företag för att köpa deras obligationer.
Få anmälningar i Sverige kring EU-bidrag ifrågasätts
5 apr - 2019
– Det är något som inte stämmer, säger Olof Hallström verksjurist på Ekobrottsmyndigheten till Dagens Nyheter som svar på frågan varför det är så få anmälningar om regelbrott i samband med att EU-stöd utbetalas i Sverige. När det gäller anmälningsfrekvensen för andra bidrag som myndigheter betalar ut i Sverige ligger anmälningsfrekvensen, enligt Olof Hallström, på 10 procent medan EU-utbetalningarna som också sköts av svenska myndigheter bara har en anmälningsfrekvens på några promille.
EU-oro över Italiens ekonomi
3 apr - 2019
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker uttryckte sin oro under tisdagen för att tillväxttakten i den italienska ekonomin går långsamt, rapporterar Ekot. När EU-kommissionen godkände den italienska budgeten förutsåg man en tillväxt på 1,2 procent i år. Men Italien har hamnat i recession och nu tror EU på en tillväxt på 0,2 procent för 2019.
Regeringen skriver ned tillväxtprognos
1 apr - 2019
Regeringen skrev på måndagen ned sin prognos över den ekonomiska tillväxten i Sverige. Man räknar med att BNP i år växer med 1,6 procent vilket är en minskning från novemberprognosens 2,1 procent. Det är dock högre än vad EU-kommissionen i februari beräknade att Sveriges tillväxt blir – 1,3 procent i år.
Avtalslöst brexit kan kosta Sverige en miljard
29 mar - 2019
Även om Storbritannien lämnar EU utan ett utträdesavtal har den brittiska regeringen indikerat att man kommer betala in sin återstående medlemsavgift för 2019. Enligt ett förslag från EU-kommissionen skulle detta innebära att de länder, däribland Sverige, som i dag har en rabatt på sin medlemsavgift blir av med den. Om förslaget bli verklighet beräknar regeringen att Sverige skulle få betala ytterligare knappt en miljard kronor till EU-budgeten i år. Förhandlingar om förslaget pågår för närvarande i Bryssel och alla medlemsländer har vetorätt.
ECB kan lämna räntan oförändrad in på nästa år
28 mar - 2019
Den europeiska centralbankens, ECB:s, chef, Mario Draghi, aviserade i onsdags att det kan komma att dröja ännu längre än vad ECB tidigare meddelat innan banken höjer räntan, uppger El País. ECB meddelade i början på mars att räntan skulle lämnas oförändrad åtminstone till slutet av året.
Sverige och svenska banker får EU-kritik
26 mar - 2019
EU-parlamentet riktade på tisdagen kritik mot bland annat Swedbanks och Nordeas inblandning i rysk penningtvätt. Man kritiserade även Sverige som tillsammans med Danmark, Finland och Irland stoppar ett förslag om att beskatta stora IT-företag. Sju EU-länder – Belgien, Cypern, Ungern, Irland, Luxemburg, Malta och Nederländerna – pekas samtidigt ut för att ” påminna om skatteparadis”. I tisdagens icke-bindande resolution vill ledamöterna att en europeisk ekobrottspolis och en EU-finansunderrättelseenhet inrättas.
Tysk ekonompanel sänker tillväxtprognos
20 mar - 2019
Den tyska tillväxten har bromsat in kraftigt till följd av problem i den inhemska kemi- och bilindustrin. Den hotas nu av en ond spiral av handelshinder, enligt en panel av ekonomer som är rådgivare åt Tysklands regering, skriver TT/SvD.
EU-pengar ska hjälpa innovativa företag
18 mar - 2019
EU-kommissionen föreslog på måndagen att ytterligare motsvarande 20 miljarder kronor öronmärks fram till 2020 för att skynda på skapandet av ett Europeiskt innovationsråd. Innovationrådet, som först lanserades 2017, identifierar och finansierar lovande start-ups och småföretag men befinner sig ännu i en pilotfas.
– Vi skapar ett helt innovationssystem för att sätta Europa i framkant när det gäller strategisk teknik och innovation som kommer att forma vår framtid såsom artificiell intelligens, bioteknik och nollutsläppsenergi, sade Carlos Moedas, EU:s innovationskommissionär, på måndagen.
Storbritannien sänker tillväxtprognos
14 mar - 2019
Storbritannien har sänkt sin prognos för tillväxten 2019. Det meddelade finansminister Philip Hammond i samband med att han lade fram vårbudgeten på onsdagen, skriver TT/GP. Den brittiska ekonomin beräknas växa med 1,2 procent i år, en nedjustering från den tidigare prognosen på 1,6 procent.
Ingen EU-enighet om alkohol för eget bruk
13 mar - 2019
EU-ländernas finansministrar försökte vid sitt möte i Bryssel i går, tisdag, komma överens om en gräns för hur mycket alkohol som kan anses kunna tillverkas för eget bruk och som man därmed ska kunna få en skattereduktion för. Men länderna stod för långt ifrån varandra för att kunna enas om något.
– En del tycker att man ska kunna producera väldigt mycket alkohol för eget bruk, sådana mängder att jag tror ingen svensk skulle uppfatta att det på något sätt är för eget bruk, sade finansminister Magdalena Andersson (S) efter mötet.
Tio nya länder på EU:s svarta lista över skatteparadis
12 mar - 2019
På tisdagen har EU-ländernas finansministrar kommit överens om att lägga till ytterligare tio länder på EU:s svarta lista över länder som inte är villiga att samarbeta med unionen på skatteområdet. Bland de tio nya länderna finns Förenade Arabemiraten, Oman och Bermuda. Sedan tidigare stod fem länder på listan.
– Den här listan visar verkligen de poänger som vi har med EU-samarbetet, nämligen att vi tillsammans kan sätta upp fullt rimliga kriterier för att man inte ska vara ett skatteparadis, sade Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) efter mötet.
Sverige blockerade nytt förslag om digital beskattning
12 mar - 2019
Sverige var ett av flera länder som vid tisdagens möte för EU:s finansministrar satte stopp för ett förslag om att införa en ny skatt på digitala annonstjänster. Finansminister Magdalena Andersson (S) sade efter mötet att även om detta var ett betydligt mindre omfattande förslag än det som diskuterades av ministrarna i november så står Sverige fast vid att internetföretag ska beskattas där de har sin produktion och inte där tjänsterna konsumeras.
– De principiella invändningarna som vi har från svensk sida kvarstår även om det är ett mindre förslag.
Polen lovar att följa EU-regler för att lugna marknad
6 mar - 2019
Polen kommer inte att bryta mot EU:s regler om för höga budgetunderskott. Det lovar Polens premiärminister, Mateusz Morawiecki, enligt Bloomberg. Beskedet kommer efter att finansmarknaden visat tecken på oro på grund av regeringens planer på att sänka skatter och öka välfärdsbidragen till en sammanlagd kostnad av motsvarande 100 miljarder kronor inför höstens polska parlamentsval. Planerna på att öka statens utgifter ledde till en höjning av de polska 10-åriga statsobligationerna till tre procent, vilket är den högsta räntan hittills i år.
Fransk-tyskt förslag vill ändra konkurrenslag
20 feb - 2019
Efter att EU-kommissionen nyligen satt stopp för sammanslagningen av det franska järnvägsföretaget Alstom och tyska Siemens vill nu Tyskland och Frankrike reformera EU:s konkurrenslagar i grunden, rapporterar Financial Times. Bland annat vill de att Europeiska rådet, som samlar medlemsländernas regeringschefer, ska kunna upphäva kommissionens beslut gällande sammanslagningar. Förslaget är en del i ett manifest för en europeisk industripolitik som offentliggjordes på tisdagen. Tysklands förbundskansler Angela Merkel har sagt att hon vill att frågan diskuteras vid det kommande EU-toppmötet i mars.
EU-ministern tror budgetfrågan kan sätta press på Ungern och Polen
19 feb - 2019
I dag tisdag diskuterar EU-ministrarna de pågående processerna mot Polen och Ungern om rättsstatsprincipen i de två medlemsländerna. Frågan har behandlats i flera år och inga beslut väntas i dag men EU-minister Hans Dahlgren (S) tror att detta kan komma att ändras när man snart ska börja diskutera unionens nästa långtidsbudget. Där finns ett förslag om att medlemsländer som inte respekterar EU:s grundläggande värderingar och rättsstatens principer riskerar indraget EU-stöd.
– Det är i budgetfrågan som man kan sätta kraft bakom orden, sade Dahlgren innan tisdagens möten med sina EU-ministerkollegor i Bryssel.
Ministrar vill se mer artificiell intelligens
18 feb - 2019
EU:s konkurrenskraftministrar beslutade vid ett möte i Bryssel i dag måndag om inriktningen på EU:s nya samordnade satsning på artificiell intelligens, vilken bland annat ska underlätta samordning av nationella handlingsplaner, utbyte av big data och tillväxt av nya företag.
Medlemsländerna efterlyser en kraftigt ökad användning av den smarta tekniken, men beskriver också att det råder brist på IT-ingenjörer och AI-specialister i EU.
Budgetdebatt kan dra ut på tiden
15 feb - 2019
EU-ländernas förhandlingar om nästa flerårsbudget förväntas vara klar till oktober. Men enligt den svenske EU-ministern Hans Dahlgren befinner de sig än så länge i ett “väldigt inledande skede”. När ländernas EU-ministrar diskuterar budgeten i nästa vecka finns det ännu inga siffror på förhandlingsbordet.
Belgiska skattefördelar godkänns av EU-domstolen
15 feb - 2019
Belgiska skatteundantag är ett otillåtet statsstöd, tyckte EU-kommissionen 2016 och krävde att landet skulle ta tillbaka över 700 miljoner euro i undanhållen skatt från ett stort antal multinationella företag. Inte alls, sade EU-domstolen på torsdagen och upphävde kommissionens beslut, skriver TT/HD.
Sämre fart i brittisk ekonomi
12 feb - 2019
Den brittiska ekonomin tappar fart. BNP-tillväxten fjärde kvartalet föll till 1,3 procent, jämfört med samma period 2017. Och mot slutet av året, december, låg tillväxten på månadsbasis på minus, enligt TT/SvD.
Regeringen säger nej till slopat EU-veto i skattefrågor
8 feb - 2019
I mitten av januari föreslog EU-kommissionen att kravet på enhällighet i skattefrågor på EU-nivå bör avskaffas i syfte att kunna nå överenskommelser i förslag där något eller några medlemsländer i dag lagt in sitt veto. Den svenska regeringen avvisar en sådan förändring.
”Regeringen stödjer inte en övergång till beslutsfattande med kvalificerad majoritet på skatteområdet, vare sig generellt eller i enstaka fall. Enhälligheten säkrar regeringens och riksdagens inflytande och befogenhet över skattefrågorna”, skriver man. För att kommissionens förslag ska gå igenom måste alla EU-länder ge sitt godkännande, vilket inte ser ut att bli fallet.
Deppiga utsikter för euroekonomin
5 feb - 2019
Investerarklimatet i euroländerna har ramlat ner på den lägsta nivån på över fyra år, enligt Sentix återkommande mätningar av investerarnas syn på det ekonomiska läget. En viktig förklaring är det osäkra läget kring brexit, enligt TT/GP.
Italien har gått in i recession
1 feb - 2019
Den italienska ekonomin, den tredje största i eurozonen, krympte 0,2 procent under fjärde kvartalet i fjol jämfört med kvartalet före, enligt Italiens statistikmyndighet Istat. Det rapporterar TT/SvD.
Tyskland spår kraftig inbromsning
31 jan - 2019
Europas största ekonomi Tyskland spår en kraftig inbromsning i ekonomin 2019. Tillväxtprognosen revideras ner till 1,0 procent från den tidigare prognosen på 1,8 procent, skriver TT/SvD.
Svenska bolån långt ifrån dyrast
29 jan - 2019
Samtidigt som räntan på bolånen i Danmark och Finland är markant lägre än i Sverige så ligger många EU-länder högre eller betydligt högre än den svenska räntenivån. En undersökning från European Mortgage Federation visar att boräntorna i EU, under tredje kvartalet 2018, spänner från 0,79 procent i Danmark till 5,67 procent i Rumänien. Sverige kommer på femte plats i EU som billigaste bolånelandet, rapporterar Dagens Industri.
Uppgift: EU svartlistar Saudiarabien för penningtvätt
28 jan - 2019
EU-kommissionen är på väg att slutföra en svartlista med 23 länder som har ”strategiska brister” i sitt arbete mot penningtvätt, uppger Financial Times. Bland dem ska bland annat Saudiarabien, Libyen och Panama finnas. Listan, som väntas antas i början på februari, ersätter den svartlista över högriskländer för penningtvätt som EU-parlamentet tidigare förkastat. Europeiska banker kommer att behöva genomföra förhöjda kontroller av kapital från de listade länderna samt meddela myndigheterna vid minsta misstanke om penningtvätt.
Eurozonen bromsar in mer än väntat
25 jan - 2019
Tillväxten i eurozonen ser ut att ha nästan helt stannat av, visar ett preliminärt inköpschefsindex från IHS Markit för januari månad, skriver TT/SvD.
EU-parlamentariker: Regioner bör få mer pengar
23 jan - 2019
EU-regionerna bör få 48 miljarder euro mer i flerårsbudgeten än vad EU-kommissionen föreslagit för åren 2021-2027 – eller sammanlagt 378 miljarder euro. Det anser Europaparlamentets utskott för regional utveckling i ett betänkande som antogs på tisdagen.
De fattigaste och minst utvecklade regionerna föreslås få 61,1 procent av medlen som avsätts för regional utveckling, sammanhållning och sociala insatser. EU-kommissionens förslag är att 330 miljarder euro anslås till regionerna. Nästa steg är att parlamentet röstar om budgeten. Därefter ska man komma överens med ministerrådet. Mer om EU:s budget finns här.
Lägre inflation i eurozonen
18 jan - 2019
Inflationstakten för euroländerna låg i december på 1,6 procent, enligt siffror från Eurostat. Det är en tydlig minskning jämfört med en inflationstakt på 1,9 procent i november. Målet är att inflationen ska ligga på strax under två procent.
Tysk ekonomi bromsar in
16 jan - 2019
Tillväxttakten i EU:s största ekonomi Tyskland saktar in. Under 2018 var tillväxten 1,5 procent jämfört med 2,2 procent året före, enligt preliminära siffror från landets statistikmyndighet. Det var i linje med förväntningarna, enligt en enkät från nyhetsbyrån Reuters, skriver TT/SvD.
Österrike inför digitalskatt
11 jan - 2019
Österrike kommer att införa en digitalskatt, riktad mot it-jättar som Amazon och Facebook, rapporterar TT/Affärsliv. Skatten kommer att tas ut med tre procent på online-vinsterna. Inom EU finns en liknande skatt på förslag men bland andra Sverige blockerar det.
EU ska granska Nikes skatteupplägg i Nederländerna
11 jan - 2019
EU-kommissionen har öppnat en fördjupad utredning för att undersöka om sportklädesjätten Nikes skatteupplägg i Nederländerna bryter mot EU-regler, skriver Finwire/Di.
Italiens ledande partier överens om ny budget
18 dec - 2018
På måndagen kom Italiens två regeringspartier, Legan och Femstjärnerörelsen, överens om förändringar i landets budget för 2019. Enligt överenskommelsen kommer Italien att ha ett budgetunderskott på 2 procent istället för de 2,4 procent som man räknat med i det tidigare budgetförslag som kritiserats av EU. Det nya förslaget ska antas av den italienska senaten senare i veckan och av parlamentet innan slutet på året, rapporterar Financial Times.
Kommissionen missnöjd med italienskt budgetbud
14 dec - 2018
I den pågående budgetdispyten mellan Bryssel och Rom har den italienska regeringen lovat att minska budgetunderskottet från tidigare 2,4 till 2,04 procent. Men EU:s ekonomikommissionär Pierre Moscovici menar att det inte räcker.
– Det är ett steg i rätt riktning men vi är inte framme än, sade Moscovici i går torsdag enligt Financial Times.
EU-parlamentet vill ha digitalskatt
13 dec - 2018
EU-parlamentet ställde sig på torsdagen med en stor majoritet bakom ett förslag om att införa en skatt på tre procent av omsättningen hos stora nätföretag som Google, Facebook, Netflix och Amazon. Parlamentet har bara en rådgivande roll i frågor om beskattning där varje medlemsland har vetorätt. Sverige tillhör de länder som är kritiska mot den föreslagna digitalskatten.
EU-budget ges ny deadline
12 dec - 2018
EU-kommissionen har gett upp ambitionen att medlemsländerna och Europaparlamentet ska bli klara med EU:s nästa flerårsbudget senast i maj nästa år. Det ny målet är att budgeten ska vara klar till stats- och regeringschefernas EU-toppmöte i oktober 2019.
Italien ändrar sin budget
11 dec - 2018
Italien kan tänka sig att gå med på att sänka sitt budgetunderskott från 2,4 procent till 2,0, rapporterar den österrikiska Der Standard. Enligt tidningen så har EU sagt att de kan gå med på 1,95 procent. Det återstår att se om EU kommer fullfölja det man tidigare meddelat om att straffa Italien för att de inte lämnat in en fullständig budget i tid.
Parlamentet och rådet överens om 2019:s EU-budget
6 dec - 2018
Under tisdagen enades EU-parlamentets och Europeiska rådets förhandlare om ett förslag till nästa års EU-budget. Det är det andra förslaget som lagts fram av EU-kommissionen efter att man inte lyckades enas kring det första. I förslaget har man lagt fokus på tillväxt och jobb, unga, säkerhet och migration. EU:s utbytesprogram för unga inom utbildning och idrott, Erasmus, får 240 miljoner euro extra samtidigt som man skär ner på pengarna till Turkiet med 146,7 miljoner euro jämfört med det första förslaget. Anledning är den negativa utvecklingen kring demokrati, rättsstatsprincipen och mänskliga rättigheter i landet. Förslaget ska nu antas av EU-parlamentet och Europeiska rådet under nästa vecka.
Digital EU-skatt skjuts på framtiden
5 dec - 2018
Under tisdagen träffades EU:s finansministrar för att bland annat diskutera den omstridda skatten på digitala företag och tjänster. Det blev dock aldrig någon diskussion, då Tyskland och Frankrike la fram en gemensam ståndpunkt om att minska omfattningen av EU-kommissionens förslag. Exempelvis vill de bara beskatta digital reklamförsäljning med tre procent istället för bolagens hela omsättning. Förslaget ska nu omförhandlas, och det är oklart när det förväntas tas upp igen.
EU-kommissionen: Rappa på med långtidsbudgeten
4 dec - 2018
EU:s budgetkommissionär Günther Oettinger uppmanade på tisdagen medlemsländernas stats- och regeringschefer att göra frågan om unionens nästa långtidsbudget för åren 2021-2027 till en mittpunkt på nästa veckas EU-toppmöte i Bryssel. Han vill att de enas om en planering som leder fram till att man kan enas om de tunga politiska delarna av budgeten senast i oktober nästa år – innan nästa EU-kommission tar vid. EU-parlamentet har redan enats som sin ståndpunkt i förhandlingarna men vissa medlemsländer, däribland Sverige, säger sig inte ha bråttom att nå en kompromiss.
EU-ministrar: Italiens budget för svag
4 dec - 2018
Italiens budgetutkast för 2019 duger inte. Rom måste dra åt svångremmen. Det är eurozonens finansministrar eniga om efter sitt möte i Bryssel på måndagen, skriver TT/GP. Ministrarna meddelar att de håller med EU-kommissionen, som i november varnade att budgeten bryter unionens underskottsregler. Italiens premiärminister Giuseppe Conte har på tisdagsmorgonen lovat att under dagen presentera ett nytt budgetförslag, enligt Le Soir.
EU-ministrar vill se en ny industristrategi
29 nov - 2018
Vid torsdagens möte antog EU:s ministerråd förslag om en kommande EU-strategi för industripolitiken. Bland annat uppmanar man EU-kommissionen att ta fram en långsiktig strategi och handlingsplan som kan främja europeisk industri. Enligt förslaget ska strategin utformas så att målen för en hållbar utveckling, som slås fast i Parisavtalet, efterlevs.
Greker strejkar för höjd minimilön
28 nov - 2018
Under onsdagen står all kollektivtrafik i Grekland stilla som en följd av en pågående strejk bland löntagare som tillhör de stora grekiska fackförbunden rapporterar österrikiska Der Standard. Fackföreningarna uppmanar den grekiska regeringen att sluta med de hårda åtstramningsåtgärder som pågått de senaste åren. Bland annat kräver man att minimilönen höjs från 586 euro i månaden till 751. Det grekiska parlamentet ska den 18 december rösta om 2019 års budget.
EU ställer sig bakom rekommendation att bötfälla Italien
28 nov - 2018
EU:s regeringar stöttar EU-kommissionens rekommendation från 21 november om att inleda en bötesprocedur mot Italien för brott mot stabilitetspakten, enligt Reuters/Direkt/Di. Samtidigt meddelade inrikesminister Matteo Salvini att den italienska regeringen inte kommer att skicka in några nya dokument om budgeten för 2019 till EU-kommissionen.
Tyskt affärsklimat viker av nedåt
27 nov - 2018
Affärsklimatet i Tyskland försämras mer än väntat, enligt ett index från det Münchenbaserade institutet Ifo för november månad, uppger TT/Affärsliv. Handelskriget mellan Kina och USA, med risk för ännu en omgång tullar, slår mot den tyska exportsektorn och drar ned aktivitetsnivån.
Italien tror på budgetuppgörelse med EU
26 nov - 2018
Italiens premiärminister Giuseppe Conte räknar med att budgetbråket med EU kommer att lösas, sade han efter ett möte på lördagen med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.
– VI är övertygade om att vi kan slutföra processen med ömsesidig tillfredsställelse, sade Conte på söndagen och tillade att regeringen kommer att "revolutionera landet" på fem månader, enligt Politico.
Italiens biträdande premiärminister Matteo Salvini har tidigare antytt att regeringen är beredd att justera sitt mål för budgetunderskottet nästa år, uppger TT/Di.
Prognos: Britter förlorar tusentals kronor på brexit
26 nov - 2018
Det oberoende brittiska forskningsinstitutet NIESR beräknar att varje britt kommer förlora motsvarande 8 000 till 13 000 kronor per år på brexit jämfört med om landet hade varit kvar i EU, skriver Financial Times.
EU har ingen plan B för nästa års budget
23 nov - 2018
Günther Oettinger, EU:s budgetkommissionär, räknar med att det kommer att finnas ett avtal mellan EU och Storbritannien och har därför inte planerat för mindre pengar till EU:s budget för 2019, enligt österrikiska Wiener Zeitung. Oettinger betonade dock att EU är medvetna om summan de kommer att tappa och hur de eventuellt måste justera budgeten, om det blir en hård brexit.
Facebook får betala 100 miljoner euro i skatteuppgörelse
23 nov - 2018
Facebook ska betala över 100 miljoner euro till Italien i en uppgörelse med landets skattemyndighet. Bolaget anses utnyttja hål i lagstiftningen i syfte att betala inkomstskatt i länder som har lägre tariffer. Tidigare har även Amazon, Apple och Google ingått liknande avtal med Italien, enligt Euractiv.
Italien tänker stå fast vid budget
22 nov - 2018
Efter EU-kommissionens besked i onsdags om att man tänker gå vidare med planerna på att kräva av Italien att landet ändrar sin budget sade Italiens vicepremiärminister Matteo Salvini, ledare för högerpopulistiska Lega, att han är beredd att konfrontera EU-ledarna och han bad dem att ”respektera det italienska folket”, uppger The Guardian. Även Italiens premiärminister Giuseppe Conte har uttryckt att man inte tänker ändra sin budget.
OECD skriver ned tillväxtprognos för euroländerna
21 nov - 2018
Den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD räknar med att tillväxten i euroländerna i år blir 1,9 procent, enligt den senaste rapporten som publicerades i dag onsdag. Det är en liten nedjustering med 0,1 procentenheter jämfört med den förra prognosen från september. För den ekonomiska motorn Tyskland skrivs tillväxtprognosen ned något mer, med 0,3 procentenheter till 1,6 procent. Den svenska ekonomin väntas växa med 2,5 procent.
Budgetförhandlingar missade tidsfrist – får börja om
20 nov - 2018
Förhandlare från EU-parlamentet och medlemsländerna slog på måndagskvällen, då tidsfristen löpte ut, fast att man inte såg någon möjlighet att enas om unionens budget för nästa år. Det innebär att kommissionen nu måste lägga fram ett nytt förslag på EU-budget för 2019, något som väntas ske innan november månads slut.
Tidning: Genombrott i fransktyska europlaner
19 nov - 2018
Tysklands och Frankrikes finansministrar, Olaf Scholz och Bruno Le Maire, har enligt Der Spiegel enats om ramarna för en framtida budget för euroländerna. Planen ska läggas fram för övriga eurofinansministrar vid dagens eurogruppsmöte i Bryssel.
Budgetsamtal bröt samman
19 nov - 2018
EU-parlamentet och medlemsländerna misslyckade i fredags att komma överens om nästa års EU-budget. Förhandlingarna återupptas på eftermiddagen i dag måndag. Om de två lagstiftarna inte enas innan tisdagen måste kommissionen lägga fram ett nytt förslag på budget för 2019.
EU-parlamentet röstar för större budget
14 nov - 2018
Europaparlamentet har i dag, onsdag, röstat igenom att man vill se en betydligt större budget för EU mellan åren 2021 och 2027 än den EU-kommissionen tidigare i år har föreslagit. Parlamentet vänder sig bland annat emot kommissionens förslag om omfattande minskningar av EU:s jordbruksstöd och satsningar på fattiga regioner. Parlamentet vill också att man inför en ny skatt på digitala bolag för att öka EU:s intäkter. Förhandlingarna om flerårsbudgeten kommer dock dröja eftersom EU-länderna inte kommit överens om en gemensam syn på budgeten.
Lägsta tillväxten på flera år
14 nov - 2018
Inte sedan början av 2013 har den ekonomiska tillväxten i EU-länderna varit lägre än den var under årets tredje kvartal då den uppgick till 0,3 procent av BNP. Det visar preliminära siffror från Eurostat. Den enskilt största ekonomin i EU, Tysklands, krympte till och med under tredje kvartalet med -0,2 procent. För Sveriges ekonomi har Eurostat ännu inga uppgifter.
EU slopar momskrav på e-publikationer
6 nov - 2018
EU-länderna antog på tisdagen slutligen en ny lag som gör det möjligt för de enskilda medlemsländerna att sätta egna momssatser för digitala publikationer. Det innebär exempelvis att den svenska momsen på e-böcker kan sänkas från dagens 25 procent till sex procent som är fallet för vanliga böcker.
EU-parlamentet vill ha mer budgetpengar
6 nov - 2018
Budgetutskottet i EU-parlamentet enades på tisdagen med siffrorna 25 mot 5 om sin utgångspunkt inför förhandlingarna med medlemsländerna om unionens nästa långtidsbudget. I sitt ursprungsförslag vill EU-kommissionen att budgeten ska uppgå till 1,11 procent av medlemsländernas samlade ekonomier medan parlamentarikerna vill höja detta till 1,3 procent för att klara de åtaganden man har. De vill även att EU i framtiden ska kunna dra in egna skatter. Hela parlamentet väntas rösta om ståndpunkten i nästa vecka. När så har skett kan förhandlingarna inledas med medlemsländerna som dock har långt kvar till att nå en gemensam ståndpunkt om nästa långtidsbudget. Läs mer om hur EU:s budget fungerar här.
Italiensk budgetpolitik – ett recept för Europa tror Di Maio
5 nov - 2018
Femstjärnerörelsens ledare och italienske vice premiärministern Luigi Di Maio försvarar i måndagens Financial Times Italiens kritiserade budget som innebär ökade statliga utgifter kombinerat med lägre skatter.
Enligt Di Maio kan den visa sig vara ett framgångsrecept som kan återuppliva den europeiska ekonomin. “Om receptet fungerar här kommer man att säga på europeisk nivå: vi borde applicera det italienska receptet på alla länder”.
EU-kommissionen menar att det italienska budgetförslaget går emot Italiens tidigare löften om att minska landets statsskuld och har bett Italien att presentera en ny budget i nästa vecka.
Under måndagskvällen kommer eurogruppsmötet att diskutera den italienska budgeten.
Sverige vill ge krisfond mer makt över länders budgetar
5 nov - 2018
Inför eurogruppsmötet som hålls idag, måndag, har tio länders finansministrar, däribland Sveriges, i ett gemensamt brev uttryckt att eurozonens krisfond ESM bör få ett utökat mandat att granska medlemsländers ekonomi. Idag ansvarar EU-kommissionen ensam för granskning av EU-ländernas budget.
EU-kommissionen skickar Italien ny varning
31 okt - 2018
EU-kommissionen skickade i måndags ett nytt brev till den italienska regeringen och varnade för att den budget som Italien presenterat innebär “en betydelsefull avvikelse” från statsskulden för detta och kommande år. Kommissionen riktade redan i förra veckan kritik mot den italienska budgeten och bad Contes regering att inkomma med ett nytt förslag inom tre veckor. Det nya brevet, undertecknat av chefen för generaldirektoratet för ekonomiska och finansiella frågor Marco Buti, fokuserar nu på hur Italiens finanspolitik och stagnerade tillväxt kan påverka statsskulden, rapporterar El País.
Spotify protesterar mot EU:s nya skatt
31 okt - 2018
EU tänker beskatta de största it-bolagen med tre procent av omsättningen. Det har fått flera bolag att protestera, däribland svenska Spotify, skriver SvD.
22 kvartal med tillväxt i EU
30 okt - 2018
Den ekonomiska tillväxten i EU under årets tredje kvartal var 0,3 procent vilket gör det till det 22:a kvartalet på rad med tillväxt enligt en talesperson för EU-kommissionen som dock påpekade att tillväxten växlat ned jämfört med tidigare.
Brittisk budget med brasklapp för brexit
30 okt - 2018
Åtstramningarnas era är snart slut, lovar Storbritanniens finansminister Philip Hammond i sin budget för det år då hans land ska lämna EU. Men samtidigt varslas om en krisbudget om det blir en brexit utan uppgörelse med EU, uppger TT/GP.
EU-revisor till svenska politiker: Bry er mer om budgetpengarna
29 okt - 2018
Svenska politiker borde intressera sig mer för hur pengarna i EU-budgeten används. Det räcker inte att gå emot ökade utgifter, menar Eva Lindström som sedan drygt ett halvår är revisor i Europeiska revisionsrätten, i en intervju med DN.
Tyskland mörkade gigantisk skattesvindel
26 okt - 2018
Tyskland varnade inte andra EU-länder för ett gigantiskt bedrägeri som drabbade landets skattebetalare. Bedragarna kom i Tyskland över minst 50 miljarder kronor, genom en svindel med skatt på aktieutdelning, tills kryphålet täpptes till 2012. Då drog en del av dem vidare till Danmark, som bestals på 18 miljarder kronor fram till 2015. Nu ska den danske skatteministern prata allvar med Tyskland, rapporterar TT/SvD.
EU till Italien: Gör om er budget inom tre veckor
23 okt - 2018
EU-kommissionen begär på tisdagen att den italienska regeringen gör om sin budget för nästa år eftersom den nuvarande bryter mot en överenskommelse från juli i år.
– Den italienska regeringens utkast till budget utgör en klar och avsiktlig avvikelse från de åtaganden som Italien gjorde i juli, sade EU:s ekonomikommissionär Pierre Moscovici i ett uttalande.
Det är första gången kommissionen gör en sådan begäran, den italienska regeringen får nu tre veckor på sig.
Överskott i 13 EU-länder
22 okt - 2018
Sverige och tolv andra EU-länder hade överskott i finanserna 2017 visar siffror från Eurostat. Malta toppade listan med ett budgetöverskott på 3,5 procent följt av Cypern (1,8 procent) Sverige (1,6 procent). Bara ett land, Spanien, hade större underskott än EU-reglerna tillåter med -3,1 procent. Se grafer för plus och minus i statsbudgetar 1995-2017.
Italien räknar med budgetbakslag
22 okt - 2018
Den italienska regeringen räknar med att få en rejäl örfil från EU-kommissionen, uppger en regeringskälla, enligt TT/GP. Bakgrunden är det italienska budgetförslaget för 2019, där underskottsmålet höjs från 1,8 till 2,4 procent.
Danmark överväger delta i EU:s bankunion
19 okt - 2018
Den danske statsministern Lars Løkke Rasmussen (V) anser efter danska mediers avslöjande om att europeiska bankerna gjort skatteupplägg åt aktieägare för att minska skatten med motsvarande 410 miljarder danska kronor att Danmark bör gå med i EU:s bankunion.
– Det är baksidan av att världen blivit mindre, och svaret på det är bättre internationellt samarbete. Den europeiska bankunionen är en del av svaret, säger han till Politiken.
Tusk: Beslut om bankunionen i december
19 okt - 2018
En fördjupning av den europeiska och monetära unionen, EMU, diskuterades av EU-ledarna under en informell lunch på torsdagen. Rådets ordförande Donald Tusk uppgav efteråt att man hoppas nå en överenskommelse om att inrätta en bankunion, en europeisk insättningsgaranti för småsparare och om att reformera den europeiska stabilitetsmekanismen, ESM, på EU-toppmötet i december.
Apple har betalat 157 miljarder kronor
19 okt - 2018
EU-kommissionen kommer inte att stämma Irland för att landet varit sen med att ta in dryga 13 miljarder euro plus ränta, sammanlagt 157 miljarder kronor, i skatteintäkter från Apple, enligt ett uttalande på torsdagen.
2016 beslutade EU:s konkurrensmyndighet att Irland i decennier gett det amerikanska bolaget för stora skatteförmåner. Apple betalade den 6 september in summan på ett spärrat konto i väntan på ett slutligt avgörande av skattemålet, rapporterar The Independent.
Tidigare bankchef medger skatteupplägg i Sverige
19 okt - 2018
En tidigare SEB-chef bekräftar för Sveriges Television att omfattande skatteupplägg med aktieägartransaktioner i stor skala gjorts också i Sverige. Förfarandet ska ha syftat till att minska aktieägares skatt vid aktieutdelningar.
Bankens nuvarande Tysklandschef förnekar att sådana regelvidriga affärer ägt rum. Ekobrottsutredningar pågår utomlands men svenska skatteverket anser att det råder ett ”svårt bevisläge”.
Journalister avslöjar: Europas största skattestöld i modern tid
18 okt - 2018
Under minst ett decennium har en liten grupp finansmän och advokater tillsammans med världens största banker genomfört ett avancerat upplägg för att komma åt skattemedel i minst sex europeiska länder däribland Tyskland, Danmark och Norge. – Skadan är enorm, säger en tysk skatteexpert. Det handlar om minst 70 miljarder kronor, det visar en granskning som SVT och TT gjort under ett års tid i samarbete med ett internationellt journalistnätverk.
Synen på tyska ekonomin rasar
17 okt - 2018
Investerarnas bedömning av tysk ekonomis framtidsutsikter, enligt det månatliga indexet från institutet ZEW, sjönk med 14,1 enheter till –24,7, det brantaste fallet sedan britterna röstade för att lämna EU sommaren 2016, skriver TT/SvD.
Alla budgetutkast inkomna i Bryssel
16 okt - 2018
Inför den årliga granskningen av euroländernas ekonomier meddelade EU-kommissionen på tisdagen att alla euroländer klarat tidsfristen och skickat in sina utkast på nationella budgetar för 2019. Kommissionen ska nu granska dem för att se att de inte bryter mot EU:s regler för budgetunderskott. Därefter utfärdar kommissionen rekommendationer till euroländernas regeringen för att komma till rätta med eventuella brister.
Höjt kreditbetyg sänker Portugals låneräntor
16 okt - 2018
Portugals premiärminister António Costa har fått ett glädjebesked från kreditvärderingsinstitutet Moody's. Räntorna på Portugals statsobligationer sjunker sedan Moody’s höjt Portugals kreditbetyg med ett steg till Baa3, uppger TT/GP.
Fler EU-länder kritiska mot digitalskatt
9 okt - 2018
Irland har sällat sig till Sverige, Finland och Tjeckien som kritiska till att EU-länderna inför en digitalskatt ämna att dra in pengar från nätjättar som Google och Facebook, skriver Euractiv.
Tysk ekonomi saktar in något
9 okt - 2018
Industriproduktionen i EU:s största ekonomi, den tyska, föll för tredje månaden i rad. Nedgången i augusti landade på 0,3 procent, i kontrast med ekonomernas förväntade uppgång på 0,4 procent, uppger TT/GP.
Rättegång mot schweizisk storbank startar i Paris
8 okt - 2018
I dag måndag inleddes den franska rättegången mot Banque Suisse UBS AG och dotterbolaget UBS i Frankrike, i Paris.
Den schweiziska storbanken står åtalad för att ha skapat ett avancerat system för skatteflykt och därigenom hjälpt rika fransmän att smita undan fransk skatt på sina intäkter under åren 2004-2012.
Enligt den franska finanstidningen Les Echos kan uppåt 10 miljarder euro i skatt ha undanhållits.
Momsfusk över landsgränser ska bekämpas
2 okt - 2018
Under tisdagen kom EU-ländernas ekonomiministrar överens om nya regler för att enklare komma åt dem som fuskar med momsbetalningar. Enligt siffror som kommissionen presenterade nyligen förlorar medlemsstaterna 150 miljarder euro per år i moms på grund av fusk. Regeländringarna kommer att införas i början av 2020 och innebär ett ökat informationsutbyte mellan medlemsländerna.
Italien inför medborgarlön för de fattigaste
28 sep - 2018
Den italienska regeringen har för avsikt att öka budgetunderskottet till 2,4 procent av landets BNP, bruttonationalprodukt, meddelade man på torsdagen. Det innebär att storleken på EMU-landets budgetunderskott blir högre än den tidigare regeringens plan men väl under de tre procent som är EU:s tak för budgetunderskott. Ett av förslagen är att ge fattiga invånare en medborgarlön på 780 euro i månaden, rapporterar BBC.
Fransk budget presenterad – försvaret vinnare
25 sep - 2018
Den franska regeringen presenterade på måndagen sitt budgetförslag för nästa år. Budgetposter där det satsas mer än i den nuvarande budgeten är bland annat försvaret, utbildning, forskning och invandring. Poster som föreslås få mindre pengar är bland annat sysselsättning, lantbruk och bostadspolitik, skriver Le Figaro.
Kommissionen går vidare med brittisk momsfusk
24 sep - 2018
Storbritannien får två månader på sig att svara EU-kommissionen innan kommissionen går till EU-domstolen med anledning av momsfusk som misstänks skett i Storbritannien 2011-2017, och som inneburit att EU gått miste om över 2, 7 miljarder euro i intäkter enligt EU:s antibedrägeribyrå Olaf.
EU:s svarta lista inget hot mot Danmark
21 sep - 2018
Mot bakgrund av skandalen i Danske Bank, som misstänks ha tvättat pengar till ett värde av minst 53 miljarder danska kronor, fick EU-kommissionen vid en presskonferens i Bryssel på fredagen frågan om det inte är läge att sätta upp Danmark på EU:s svarta lista över länder där penningtvätt sker. Svaret från kommissionens talesperson Christian Wigand var att listan bara finns till för länder utanför EU. Han pekade också på att kommissionen i förra veckan presenterade nya förslag för att skärpa EU:s regler mot penningtvätt.
Löfven överväger Europeisk åklagarmyndighet
19 sep - 2018
Sverige står tillsammans med Ungern, Polen, Irland, Danmark och Storbritannien utanför samarbetet kring en Europeisk åklagarmyndighet som ska utreda misstänkta brott mot EU-budgeten. Men statsminister Stefan Löfven (S) sade på onsdagen att Sverige kan komma att gå med.
– Vi har anledning att ser över det beslutet [att Sverige hittills stått utanför] med tanke på hur myndigheten har utvecklats, sade Löfven i riksdagens EU-nämnd på onsdagen.
Finland kritiskt till EU-förslag om digital skatt
10 sep - 2018
Finland ogillar EU-kommissionens förslag till en tillfällig omsättningsskatt i EU på digitala jättar som Facebook och Google eftersom skatteintäkterna blir små. Det sade Finlands finansminister Petteri Orpo till journalister på fredagen, enligt Direkt/Di.
Italien hotar lägga in veto mot EU-budget
28 aug - 2018
Italiens premiärminister Luigi Di Mai som tidigare hotat att stoppa Italiens utbetalningar av EU-avgiften om inte EU ändrar migrationspolitik, meddelade på måndagen att landet kan komma att använda sitt veto vid en omröstning om EU:s nästa långtidsbudget.
”Om invandringssituationen inte ändrar sig snart, så kommer snart ett veto vara säkert”, skrev han i ett inlägg på Facebook igår.
Italien kan ha missbrukat EU-medel
23 aug - 2018
Över två miljoner kronor av EU-medel användes i somras av Italiens regering för att eskortera räddningsfartyget Aquarius med 600 migranter ombord till Valencia i Spanien efter att man stängt sin egna hamnar. Pengarna var avsedda för räddningsinsatser och The Telegraph beskriver nu åtgärden som en propagandakupp av Italiens högerpopulistiska regering.
Krislånen till Grekland avslutas
20 aug - 2018
I dag måndag avslutas krisprogrammet för Grekland, som under åtta år genomgått flera ekonomisk åstramningspaket samtidigt som man fått lån av EU och IMF. Sedan 2010 har Grekland tagit emot cirka 290 miljarder euro i krislån. Läs Europaportalens sammanställning om den ekonomiska krisen 2008-2018, dess förlopp och EU-beslut.
Tyskland och Frankrike vill inte skära i EU:s jordbruksbudget
18 jul - 2018
Tysklands och Frankrikes lantbruksministrar, Julia Klöckner och Stéphane Travert, undertecknade på tisdagen ett gemensamt uttalande där de säger nej till EU-kommissionens förslag om att skära ned i unionens jordbruksbudget med fem procent under 2021-2027, rapporterar Euractiv.
EU-revisorer: Kommissionen för slapp med budgetregler
13 jul - 2018
Europeiska revisionsrätten anser att EU-kommissionen varit för slapp i att tillämpa budgetreglerna i stabilitets- och tillväxtpakten.
–De flexibilitetsbestämmelser som infördes av kommissionen är inte tidsbundna till krisperioden och gick till och med för långt i praktiken. Det har under återhämtnings- och expansionsperioden 2014–2018 lett till att strukturella saldon i flera kraftigt skuldsatta länder antingen avvek från sina medelfristiga mål eller konvergerade mot dem i så långsam takt att väsentliga förbättringar före nästa recession är långt ifrån säkerställda, sade Neven Mates, den ledamot av revisionsrätten som ansvarar för rapporten.
Europeisk och svensk tillväxt tonas ned
12 jul - 2018
EU-kommissionen räknar med att den ekonomiska tillväxten i medlemsländerna i år blir 2,1 procent. Det är 0,2 procentenheter länder än man beräknade i våras. Även för Sverige justeras tillväxtprognosen ned med 0,2 procentenheter 2,4 procent i år. Det framgår av kommissionens ekonomiska sommarprognos som publicerades på torsdagen.
Deppigt inom tysk ekonomi
11 jul - 2018
Stämningsläget inom den tyska ekonomin har sjunkit till den lägsta nivån sedan augusti 2012 enligt institutet ZEW:s månatliga mätningar. Det månatliga indexet sjönk från 24,7 till 16,1 i juni, vilket var betydligt lägre än vad Reuters analytiker hade förutspått. Deras prognos låg i snitt på 18, skriver TT/SvD.
Tysk ekonomi går som tåget
6 jul - 2018
Orderingången till tysk industri ökade under maj, enligt federal tysk statistik. Ökningen överträffade förväntningarna för fjärde månaden i rad, vilket tyder på att Europas största ekonomi lägger in en högre växel, skriver TT/Affärsliv.
Finns stöd för att ta bort EU-rabatterna enligt kommissionär
25 jun - 2018
I nästa flerårsbudget för 2021-2027 vill EU-kommissionen ta bort rabatterna som Sverige och några andra rikare nettobetalande medlemsländer får på sin avgift. Enligt kommissionens budgetkommissionär Günther Oettinger finns det också starkt stöd för hans förslag om att fasa ut rabatterna under fem år.
– De flesta medlemsländer håller med om det. Inget land är helt emot det, sade Oettinger på en presskonferens i Bryssel på måndagen.
Frankrike bryter inte längre mot EU:s budgetregel
25 jun - 2018
EU-ländernas finansministrar tog i fredags bort Frankrike från listan över länders vars budgetunderskott överstiger EU-gränsen på tre procent. Nu är Spanien det enda EU-landet som befinner sig på den listan. Ungern och Rumänien varnades samtidigt för att deras statsbudgetar riskerar att bryta mot EU:s regler.
Medlemsländerna kan betala mer till EU anser OECD
19 jun - 2018
De rikare ländernas ekonomiska organisation, OECD, säger i en ny rapport att det “finns utrymme” för EU-länderna att betala mer till den gemensamma kassan samtidigt som man efterfrågar fördjupat eurosamarbete.
Euroländerna borde utnyttja det mer gynnsamma ekonomiska läget till att genomföra ekonomiska reformer och minska statsskulderna skriver organisationen som också uppmanar till effektivisering av sammanhållningsstödet som går till fattigare regioner i EU, nedskärningar i den gemensamma jordbrukspolitiken och ökade satsningar på forskning.
OECD pekar också på vikten av att färdigställa EU:s bankunion med en fungerande insättningsgaranti och system för att lägga ner krisande banker.
Sveriges ekonomi går bra - enligt svenskarna
15 jun - 2018
86 procent av svenskar anser att landets ekonomi går bra visar den senaste Eurobarometern.
I bara fyra andra EU-länder anser en större andel av befolkningen att landets ekonomi går bra . och i EU som helhet anser i genomsnitt knappt hälften av de tillfrågade att deras länders ekonomier går bra. Klart negativast syn har grekerna där 98 procent anser den gå dåligt.
EU-kommissionens budgetchef blir spansk ekonomiminister
6 jun - 2018
Nadia Calviño, EU-kommissionens generaldirektör med ansvar för budgeten, utsågs på tisdagen till ekonomiminister i den nya spanska regeringen sedan premiärminister Mariano Rajoy avsatts genom en misstroendeomröstning, skriver EU Observer.
Spanien är snart det enda eurolandet inom EU som genomgår särskild granskning av EU-kommissionen på grund av stora budgetunderskott.
Nordisk kritik mot EU-skatt
1 jun - 2018
Finansministrar från tre nordiska länder uppmanar EU att lägga ned idén om en omsättningsskatt på digitala företag, skriver TT/GP.
"En skatt på digitala tjänster avviker från de grundläggande principerna om inkomstbeskattning, genom att tillämpa skatt på bruttointäkt, det vill säga utan hänsyn till om skattebetalaren går med vinst eller inte", skriver finansminister Magdalena Andersson (S) i ett uttalande tillsammans med sina danska och finska kollegor.
Fuskande Österrike får EU-bot
28 maj - 2018
EU:s nästa ordförandeland, Österrike, får böta motsvarande 274 miljoner kronor på grund av felaktiga data om landets skulder.
Den missvisande rapporteringen ska ha skett i regionen Salzburg 2012 och 2013 utan åtgärd från nationella myndigheter.
Det är andra gången ett EU-land får böter för den typ av försummelse. Första gången var Spanien 2015.
Svensk ilska över blockerad e-moms
28 maj - 2018
Sverige hotar att gå vidare på egen hand när EU inte kan enas om att sänka momsen på e-publikationer, rapporterar TT/GP. En tjeckisk blockering frustrerar finansminister Magdalena Andersson (S) i Bryssel.
Andersson tror på europeisk valutafond
25 maj - 2018
Finansminister Magdalena Andersson (S) hade på torsdagskvällen ”en bra diskussion” med eurogruppen om EU:s bankunion. Hon tror att frågan om att utveckla krisfonden ESM till en valutafond och använda den som säkerhet vid nedläggning av banker kan lösas till eurotoppmötet i slutet av juni.
– Det är en del som behövs för att färdigställa bankunionen. Det är bra för euroländerna och de som är med i bankunionen. Och ju bättre bankunionen fungerar desto bättre för länderna runt omkring, sade Magdalena Andersson på väg in till finansministermöte i Bryssel på fredagen.
Italien i fokus på euromöte
25 maj - 2018
Läget i Grekland och färdigställande av bankunionen i all ära – när EU:s finansministrar möts i Bryssel är det ändå framtiden för Italien som dominerar i kulisserna.
- De signaler som har kommit kan man ju känna en viss oro för, säger finansminister Magdalena Andersson (S), enligt TT/GP.
Svensk oro för ny italiensk regering
22 maj - 2018
Den gemensamma regeringsförklaringen från högerextrema Lega och populistiska Femstjärnerörelsen som bland annat innehåller medborgarlön, sänkt skatt och pensionsålder i kombination med Italiens statsskuld över 130 procent av BNP och ogillande av EU:s gemensamma regler för sunda offentliga finanser möts med oro i EU-kretsen.
– Det vi har sett hittills från regeringsförklaringen från Italien väcker en hel del frågor. Det måste vi titta noga på. Vi har intresse av att euroområdet är stabilt, säger Sveriges EU-minister Ann Linde på ett möte i Bryssel på tisdagen.
Sveriges investeringslust i EU-toppen
21 maj - 2018
Investeringarna i Sverige är de högsta sedan 1990. De har ökat till strax under 25 procent av BNP, vilket är näst högst i EU, efter Tjeckien, skriver TT/GP med hänvisning till Dagens Industri. Byggsektorn driver på ökningen. I industrin ser man dock en fallande trend.
Linde: Bedövande enighet om svensk EU-avgift
9 maj - 2018
Samtliga politiska partier står bakom regeringens linje att Sverige inte ska betala mer i avgift till EU än idag.
Det uppgav EU-minister Ann Linde (S) på onsdagen.
–När jag presenterade regeringens linje i dag på EU-nämnden, då vi för första gången på måndag ska diskutera kommissionens förslag till långtidsbudget i [Bryssel], var det en bedövande enighet. Samtliga politiska partier ställde sig bakom regeringens förslag hur vi ska hantera det här, sade hon.
Sverige hoppas på tyskt stöd i strid om EU-budget
7 maj - 2018
Sverige vill under inga omständigheter betala mer till EU:s budget. Tyskland har tidigare aviserat att man är villig att lätta lite mer på plånboken. Nu ser dock finansminister Magdalena Andersson (S) tecken på att tyskarna närmar sig den svenska linjen, rapporter TT/GP.
– Det finns ett starkare stöd från Tyskland än vad man kanske hade vågat hoppas på, säger hon till TT.
Frankrike vill försvara EU:s jordbruksstöd
7 maj - 2018
Frankrikes jordbruksminister Stéphane Travert vill bilda en allians med likasinnade i syfte att försvara EU:s jordbruksstöd, rapporterar Euractiv. Travert har träffat ministrar från Irland, Spanien och Portugal - länder med stora jordbrukssektorer som tar emot relativt mycket stöd. Åtgärden kommer sedan EU-kommissionen föreslagit nedskärningar på fem procent för jordbruket de kommande åren.
Ungern anklagar EU-kommissionen för utpressning
4 maj - 2018
Kommissionens förslag om att hålla inne med EU-stöd till länder som inte lever upp till unions värderingar eller följer de gemensamma reglerna kritiseras av Ungern som är ett av länderna som riskerar att drabbas, rapporterar Euractiv.
– Ungern ger inte stöd till några förslag som ger utrymme för utpressning, sade Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó på torsdagen.
Så slår brexit mot EU:s budget
3 maj - 2018
När nettobetalaren Storbritannien lämnar EU blir det ett hål i unionens budget på 12 miljarder euro per år, motsvarande 127 miljarder kronor. Summan som kommissionens tjänstemän uppgav på torsdagen ligger i det lägre spannet av det som aviserats tidigare. För hela flerårsbudgeten som presenterades igår blir det ett hål på närmare 900 miljarder kronor.
Biståndsorganisationer oroas över EU-budget
3 maj - 2018
Att EU-kommissionen föreslår ökade anslag för utrikespolitiken i nästa flerårsbudget välkomnas av organisationer som sysslar med bistånd och utveckling. Men de befarar samtidigt att pengar som ska gå till att bekämpa fattigdom används för att uppnå EU:s egna politiska prioriteringar.
– Det faktum att migration är en prioritet bekräftar vår oro att utvecklingspolitiken successivt orienteras mot EU:s egenintressen, säger Karine Sohet på biståndsföreningarnas europeiska samlingsorganisation CONCORD.
Flera års budgetbråk i EU väntas
3 maj - 2018
Det kan ta flera år att komma i mål i den budgetförhandling som EU-kommissionen dragit igång med sitt budgetförslag.
– Men någon typ av kompromiss finns i korten, säger Torbjörn Larsson, docent i statsvetenskap vid Stockholms universitet, enligt TT/SVD.
Miljarder till interrail i EU-budget
3 maj - 2018
I år satsas drygt 120 miljoner kronor på gratis interrail för upp till 20 000 18-åringar i EU. Ännu mer hoppas EU-kommissionen kunna lägga kommande år. I förslaget till långtidsbudget avsätts mer än sju miljarder kronor för projektet mellan 2021 och 2028, skriver TT/GP.
EU-budget: Polen kan förlora 100 miljarder kronor
3 maj - 2018
Medan Sverige kritiserar höjd avgift till EU oroas Polen över uteblivet stöd. Landet som tar emot mest finansiellt stöd från EU kan förlora mellan 80 och 100 miljarder kronor jämfört med den nuvrande sjuårsbudgeten rapporterar Polskie Radio.
Tillväxten mattas av i EU
2 maj - 2018
EU-ländernas ekonomier växte med 0,4 procent under årets första kvartal visar färska siffror från Eurostat. Det är något lägre tillväxttakt jämfört med sista kvartalet förra året.
Jämfört med motsvarande period förra året låg BNP-tillväxten i EU på 2,4 procent i snitt. Euroländerna visade marginellt högre tillväxt på 2,5 procent.
Svensk analytiker slog brittiska prognosmakare
30 apr - 2018
SEB:s makroekonom Richard Falkenhäll uppmärksammas i brittiska The Times sedan han gjort en träffsäker prognos över den brittiska ekonomins utveckling för det första kvartalet 2018 tillskillnad från sina brittiska motsvarigheter. Falkenhäll förutspådde att Storbritanniens BNP skulle växa med 0,1 procent vilket också blev utfallet. Den samlade analytikerkåren hade räknat med 0,3 procents tillväxt.
ECB ser minskad tillväxttakt
27 apr - 2018
Europeiska centralbankens chef Mario Draghi pekade på ”en viss återhållsamhet i tillväxten” efter torsdagens ECB-möte där ekonomin i euroländerna diskuterades, skriver Euractiv.
Juncker ringer Löfven om EU-budgeten
24 apr - 2018
På tisdagskvällen ska EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och statsminister Stefan Löfven telefonera om unionens kommande långtidsbudget som ska presenteras i början av nästa månad.
Extra toppmöte ska stärka EU digitalt
19 apr - 2018
Kvällen innan EU:s toppmöte med Västra Balkan 17 maj ska medlemsländernas stats- och regeringschefer träffas ensamma för att diskutera hur EU ska stärka sin konkurrenskraft inom den digitala sektorn som domineras av USA och Asien. Konkret handlar det om att diskutera flera digitala förslag som kommissionen ska lägga fram inom de närmaste dagarna.
IMF varnar för handelskrig och växande skulder
19 apr - 2018
Den globala tillväxten kommer hålla i sig i år och nästa år spår Internationella Valutafonden, IMF, i en ny rapport. Men fonden varnar samtidigt för eskalerande handelskrig och för växande skulder. De globala skulderna har vuxit till historiskt höga nivåer och de uppgick 2016 till 1,38 biljarder (15 nollor) kronor. Det motsvarar 225 procent av världens samlade ekonomi. Kina och USA varnas specifikt. I Europa nämns Spanien och Italien där utmaningen består i stora skulder i kombination med en åldrande befolkning.
EU-osämja bakom utebliven ansvarsfrihet
19 apr - 2018
EU-parlamentet vägrade på onsdagen för sjunde året i rad att ge ansvarsfrihet till Europeiska rådet, där regeringscheferna möts och Europeiska unionens råd, där medlemsländernas fackministrar samlas. Anledningen är en mångårig dust där parlamentet och råden gör olika tolkningar av regelverket kring ansvarsfriheten och parlamentets roll i att granska hur råden hanterar sin budget. Parlamentet ska återkomma senare i år till huruvida man ska ge de två EU-institutionerna ansvarsfrihet för sina budgetar 2016.
Något svagare inflation i eurozonen än väntat
19 apr - 2018
Inflationen i eurozonen steg mindre än väntat i mars, enligt statistikorganet Eurostat. Jämfört med i februari steg inflationen med 1 procent och på årsbasis med 1,3 procent. Det är 0,1 procentenheter lägre än vad Eurostat först räknat med, skriver TT/SvD.
EU:s asylkontor får kritik
18 apr - 2018
EU-parlamentet röstade på onsdagen för att skjuta upp beslutet att ge Europeiska stödkontoret för asylfrågor ansvarsfrihet för budgeten 2016. Kontoret kritiseras för oegentliga upphandlingsförfaranden.
Riskkapitalet fördubblas i EU
10 apr - 2018
Inom EU saknas kapital för att få innovativa företag att växa. Entreprenörer lämnar därför Europa för bland annat USA där tillgången på riskkapital är mycket större. För att råda bot på det ger kommissionen motsvarande 4,2 miljarder kronor i EU-pengar till sex fonder som med hjälp av privata och publika satsningar ska generera närmare 67 miljarder kronor i investeringar i innovativa uppstartsföretag. Därmed skulle mängden riskkapital i EU fördubblas.
Kommissionens meddelande kom dagar efter att svenska Spotify valt att lista sig på New York-börsen.
Oro i Danmark över svensk flygskatt
10 apr - 2018
I Danmark oroas man för att den nya svenska flygskatten ska innebära färre resenärer till Köpenhamns flygplats.
– Man hade kunnat tro att den svenska flygskatten skulle ge oss en fördel, men den kommer att påverka transfertrafiken, det vill säga alla resenärer från Sverige som flyger hit för att åka vidare ut i världen, sade Kasper Hyllested, presschef på Köpenhamns flygplats, till Ekot.
EU-pengar kan villkoras
9 apr - 2018
I början av maj lägger EU-kommissionen sitt förslag på hur den kommande långtidsbudgeten för åren efter 2020 ska se ut. Länder som Sverige kräver att ekonomiskt stöd ur budgeten ska villkoras med att länder som Ungern och Polen följer de gemensamma EU-reglerna.
– Vi avser föreslå att följa rättsstatsprinciperna blir ett villkor i den framtida långtidsbudgeten, sade EU:s budgetkommissionär Gunther Oettinger i en intervju med Der Tagesspiegel på söndagen.
Stämningsläget dämpas i eurozonen
28 mar - 2018
Det ekonomiska stämningsläget i eurozonen sjönk i mars, enligt ett inköpschefsindex från EU-kommissionen. Indikatorn föll till 112,6 i mars från 114,2 i februari. Analytiker hade räknat med en nedgång till 113,4 enligt en Reuters-enkät, rapporterar TT/GP.
Goda nyheter för fransk ekonomi
27 mar - 2018
Frankrikes president Emmanuel Macron kan glädjas åt ny positiv statistik. För första gången på elva år hamnar landets budgetunderskott under EU:s maxgräns på tre procent av BNP. Underskottet för 2017 blev 2,6 procent vilket också var lägre än målet, skriver TT/SvD.
Jordbruksverkets kontroll av EU-medel får kritik
22 mar - 2018
I stort fungerar myndigheternas utbetalningar av EU-medel bra, men Jordbruksverket behöver förbättra sina it-system för att få bättre koll på utbetalningarna av EU-pengar. Det skriver Ekonomistyrningsverket, ESV, i en rapport, enligt Publikt.
Digitalskatt väntas föreslås
19 mar - 2018
På onsdag väntas EU:s skattekommissionär Pierre Moscovici presentera ett förslag om hur nätjättar som Google och Facebook ska beskattas i EU i framtiden. Företagen kritiseras i dag för att betala för lite skatt.
Höj EU:s budget uppmanar Europaparlamentet
14 mar - 2018
EU-parlamentet föreslog på onsdagen att EU:s långtidsbudget för åren 2021-2027 ska öka från dagens 1 till 1,3 procent av medlemsländernas sammanlagda ekonomier. Parlamentarikerna vill även avskaffa alla de rabatter som rika medlemsländer som Sverige i dag har på medlemsavgiften. EU-parlamentet har att godkänna eller avvisa nästa långtidsbudget där varje medlemsland har vetorätt.
Tre nya på EU:s svarta skattelista
12 mar - 2018
Tre länder ska plockas bort från EU:s lista över icke samarbetsvilliga i skattesammanhang. Men tre andra, Bahamas, Amerikanska Jungfruöarna och Saint Kitts och Nevis, förs samtidigt upp – vilket gör att EU:s "svarta lista" fortsatt kommer att bestå av nio olika länder och jurisdiktioner, enligt TT/GP.
EU-kommissionen hotar Malta med domstol
9 mar - 2018
EU-kommissionen beslutade i dag att inleda en rättslig process mot Malta för landets regler för moms på lyxjakter har använts för skatteplanering av många utlänningar. EU-kommissionen menar nu att reglerna strider mot EU-rätten och måste ändras enligt SVT.
Sverige fjärde bäst – tack vare Ericsson
8 mar - 2018
Telekombolaget Ericsson stod för de flesta svenska patentansökningarna förra året. Sverige placerade sig på en europeisk fjärdeplats när det gäller patentansökningar per person under 2017, skriver SvD.
Skatteparadisen allt färre på EU-lista
7 mar - 2018
När EU:s finansministrar möts i Bryssel nästa vecka kommer listan över icke samarbetsvilliga länder i skattesammanhang att kortas ytterligare, från nio till sex, rapporterar Reuters/TT/GP. När listan presenterades i december i fjol fanns 17 länder med.
Pengaflöde till skatteparadis under lupp
5 mar - 2018
Skatteverket har fått i uppdrag av regeringen att särskilt granska transaktioner till länderna på EU:s svarta lista, för att ytterligare dra åt tumskruvarna mot skatteparadisen, skriver TT/GP.
Bank: Kan ta 200 år för Balkanländer att nå EU-nivå
27 feb - 2018
Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling räknar i sitt mest pessimistiska scenario med att det kan ta 200 år för länderna på västra Balkan – Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Makedonien, Montenegro och Serbien – att komma i kapp EU-länderna när det gäller ekonomiskt välstånd, skriver Euractiv.
Oväntad svacka för tyskt index
22 feb - 2018
Stämningsläget inom industrin och tjänstesektorn, i både Tyskland och eurozonen, föll tillbaka något i februari, visar inköpschefsindex från IHS Markit. För Tyskland sjönk kompositindex till 57,4, ned från 59,0 i januari. Analytiker hade räknat med en mer begränsad nedgång till 58,5, rapporterar SvD. Trots nedgången är stämningen i ekonomin god. Ett indexvärde över 50 visar på tillväxt.
Magdalena Andersson har fel säger fransk kommissionär
20 feb - 2018
Sverige vill inte betala mer till EU:s budget för att täcka upp för bortfallet när Storbritannien lämnar unionen. Budgeten ska ligga kvar på en procent av EU:s samlade bruttonationalinkomst sade Magdalena Andersson (S) på finansministrarna möte i Bryssel.
EU:s ekonomikommissionär Pierre Moscovici menar att Magdalena Andersson har fel.
– Vi behöver en ambitiös budget. De som tror att vi kan stå fast vid taket på en procent har fel, sade Moscovici.
Kommissionen ska lägga förslag om nästa långtidsbudget 2 maj men har redan flaggat för att det kommer krävas tillskott från medlemsländerna på 1,1X procent. Läs allt om EU:s budget.
Stockholm näst bäst på talangjakt
19 feb - 2018
Stockholm är näst bäst i världen när det gäller att attrahera och behålla talanger i syfte att öka konkurrenskraft, innovation och tillväxt. Det visar en ranking som bland annat den ansedda internationella handelshögskolan INSEAD står bakom. Schweiziska Zürich toppar listan följt av Stockholm, Oslo, Köpenhamn och Helsingfors.
Patenttroll gäckar EU
16 feb - 2018
Allt fler amerikanska så kallade patenttroll har börjat verka i Europa. Det handlar om bolag som köper upp patent för att starta rättstvister och tjäna pengar genom förlikningar med företag som är beroende av tekniken. Enligt en rapport från företaget DARTS-IP som ska presenteras i EU-parlamentet på måndag har antalet rättstvister som initieras av patenttroll ökat med cirka 20 procent per år de senaste tio åren. I EU är särskilt Tyskland drabbat då landet uppges ha dåliga skyddsmekanismer mot missbruk av patentsystemet.
Irländsk brexitanalys visar minskad tillväxt
15 feb - 2018
Brexit kommer att minska den irländska ekonomin med mellan 2,8 till 7 procent av BNP år 2030, enligt en analys som den irländska regeringen låtit göra. Irland är ett av de EU-länder som väntas påverkas mest av att Storbritannien lämnar unionen.
Stabil tillväxt i EU
14 feb - 2018
EU:s samlade ekonomi växte med 0,6 procent under det fjärde kvartalet jämfört med kvartalet innan visar nya siffror från Eurostat. Euroländerna visade samma tillväxttakt.
För Sverige saknas uppgifter för fjärde kvartalet.
För helåret 2017 blev tillväxten i EU 2,5 procent, både för EU som helhet och för euroländerna.
Varningar för bitcoin
13 feb - 2018
Virtuella valutor som bitcoin är inte lämpliga för konsumenter att investera i, varken på kort eller lång sikt. Det skriver Finansinspektionen tillsammans med andra europeiska myndigheter.
De varnar för att det saknas konsumentskyddande regler för virtuella valutor, missvisande information vid försäljningen, svårigheter att sälja av innehav, bristfällig prissättning samt att tekniken bakom valutorna är känsliga för avbrott.
Kraftig nedgång på Europas börser
6 feb - 2018
De europeiska börserna har backat kraftigt under tisdagen efter gårdagens stora nedgång i USA. Euro Stoxx 50 som är ett index över de största aktierna i euroområdet var på eftermiddagen ner - 2,4 procent.
Stockholmsbörsen var samtidigt ner – 2,2 procent. Det var även kraftiga nedgångar i London (-2,0), Frankfurt (-2,6) och Paris (-2,8).
Finansanställda tyngs av nya EU-regler
2 feb - 2018
Anställda inom Nordens finanssektorn tycker att EU:s nya regler om dokumentation är betungande och att de därför tvingas ge sämre service till sina kunder. Det visar en färsk rapport från de nordiska finansfacken NFU.
Mellan 75-80 procent av de tillfrågade upplever större arbetsbörda och högre stressnivåer. 38 procent säger också att kunder ofta reagerar negativt på frågor som rör kundkännedom där rådgivare måste fråga kunderna om bland annat transaktioner och familjerelationer.
Sverige tvåa på innovation i världen
31 jan - 2018
Sverige är bäst i Europa på innovation där bland annat forskning och utbildning och antalet patent mäts i förhållande till andra länder, det visar en årlig sammanställning från affärstidningen Bloomberg. Som ohotad etta sedan fem år står Sydkorea. På tio-i-topplistan står även Tyskland, Schweiz, Finland, Danmark och Frankrike.
EU:s ekonomi växer stadigt
30 jan - 2018
EU visade tillväxt på 2,6 procent för det fjärde kvartalet 2017 jämfört med samma period året innan. I euroländerna växte ekonomin 2,7 procent enligt färska siffror från statistikbyrån Eurostat. Utfallet låg i linje med marknadens förväntningar.
För helåret 2017 växte ekonomin med 2,5 procent, både i EU och euroländerna.
EU-ländernas skulder minskar
24 jan - 2018
Den genomsnittliga statsskulden i EU minskade under fjolårets tredje kvartal till 82,5 procent, visar siffror från Eurostat. Jämfört med motsvarande period 2016 ökade statsskulden endast EU-länder: Italien, Luxemburg och Frankrike. Den svenska statsskulden uppgick till 38,6 procent.
Andersson: Sverige kan kräva ny rabatt på EU-avgift
24 jan - 2018
Sverige kan kräva en ny rabatt på EU-avgiften när den nuvarande slopas. Det signalerade finansminister Magdalena Andersson (S) i samband med finansministermötet i Bryssel, skriver Nyhetsbyrån Direkt.
Kommissionär vill villkora EU-stöd
24 jan - 2018
Inför att EU-kommissionen i maj ska lägga sitt förslag för nästa långtidsbudget vill justitiekommissionär Věra Jourová villkora framtida EU-stöd med att medlemsländerna lever upp till grundläggande krav som rättsstatlighetsprincipen.
– Ett sätt kan vara att kräva att oberoende rättssystem är nödvändiga för en effektiv kontroll av användningen av EU-stöden. Jag skulle vilja föreslå den länken, sade Jourová, skriver Euractiv.
Högt förtroende i euroområdet
24 jan - 2018
Konsumentförtroendet i euroländerna nådde enligt preliminära siffror 1,3 i januari, skriver Financial Times. Det är nästan lika högt som toppnoteringen år 2000.
Ministern om momsfusket: Kan inte vänta på EU-regler
17 jan - 2018
De gigantiska momsförlusterna i privathandeln på kinesiska e-handelssajter har tagit regeringen på sängen. I måndags begärde regeringen att Tullverket ska ta fram en handlingsplan för hur momskaoset kan lösas.
– Vi kan inte vänta till 2021 när förändringen av EU:s regelverk väntas vara klart, sade finansminister Magdalena Andersson (S) till SvD.
Tysk tillväxt den högsta på sex år
12 jan - 2018
Tysklands BNP-tillväxt landade på 2,2 procent under 2017, enligt preliminära siffror från landets statistikmyndighet. Det var den högsta tillväxtfarten på sex år, skriver SvD.
Luxleaks-avslöjare friad i högsta instans
12 jan - 2018
Visselblåsaren Antoine Deltour, straffad för att ha läckt dokument som avslöjat storbolags skatteplanering, har fått sin dom upphävd i högsta instans i Luxemburg, skriver TT/GP.
Talesperson för EU: 2018 blir mer hektiskt
21 dec - 2017
2017 var ett hektiskt men bra år för EU konstaterade EU-kommissionens talesperson Alexander Winterstein på årets sista presskonferens i Bryssel. Samtidigt flaggade han för vad som komma skall.
– Den dåliga nyheten är att 2018 kommer vara ännu mer hektiskt, sade han.
Bland huvudpunkterna nästa år ser kommissionen förhandlingarna om nästa flerårsbudget som ska gälla efter 2021. Förslag väntas till våren.
Alla stora nya lagpaket kommer läggas fram före sommaren så att de kan behandlas före EU-valet i juni 2019.
Italien har snart internetskatt
20 dec - 2017
Italien är ett steg närmare att införa en internetskatt. Förslaget har nu godkänts av parlamentets budgetutskott, uppger TT/GP. Företag som annonserar eller säljer saker via nätet ska betala tre procents skatt på många transaktioner. Skatten fick benämningen Googleskatt när den först presenterades och är utformad för att komma åt storbolag.
ECB räknar med högre tillväxt
15 dec - 2017
Europeiska centralbankens chef Mario Draghi meddelade på torsdagen att man skriver upp årets tillväxtprognos från 2,2 till 2,4 procent för euroländerna.
– Vi är sannerligen mer tillitsfulla i dag än för två månader sedan, sade Draghi, rapporterar BBC.
Regeringen utreder EU:s bankunion
13 dec - 2017
Regeringen beslutade på onsdagen att generaldirektören vid Exportkreditnämnden Anna-Karin Jatko ska utreda ett eventuellt svenskt deltagande i EU:s bankunion. Utredningen ska vara klar senast sista november 2019.
– Vi vill göra en grundlig och förutsättningslös analys av bankunionen, nu när den varit i bruk under tre år, säger finansmarknadsminister Per Bolund i ett uttalande.
Finansutskottet: EU-förslag går för långt
7 dec - 2017
Ett enigt finansutskott i riksdagen anser att EU-kommissionens förslag om att europeiska myndigheter för finansiell tillsyn ska få utökade befogenheter går för långt. Enligt utskottet kan förslaget leda till att tillsynen blir mindre effektiv och att det blir otydligt vilket tillsynsansvar som ska ligga på EU-nivå respektive på nationell nivå.
På torsdag i nästa vecka ska riksdagen ta ställning huruvida EU-förslaget kan anses bryta mot EU:s subsidiaritetsprincip, regeln som säger att beslut ska tas så nära medborgaren som möjligt i det här fallet av EU-ländernas nationella parlament. Om fler än nio nationella parlament i EU anmärker på samma lagförslag tvingas kommissionen att se över sitt förslag.
EU-tumme upp till brittiska statsfinanser
5 dec - 2017
Medlemsländernas finansministrar gav på tisdagen klartecken att avsluta den fördjupade granskning av Storbritanniens budgetunderskott som pågått sedan 2008. Bara två länder, Frankrike och Spanien, specialgranskas fortsatt för att de bryter mot EU-regeln om högst tre procents budgetunderskott.
Lättare beskatta näthandel efter EU-beslut
5 dec - 2017
Medlemsländernas finansministrar enades på tisdagen om nya momsregler för företag. Syftet är att göra det lättare för medlemsländerna att få in moms vid handel av varor och tjänster på nätet. Varje år uppskattas motsvarande närmare 50 miljarder kronor gå förlorade i momsbedrägerier vi näthandel.
Finansministrar står och stampar
5 dec - 2017
EU:s finansministrar diskuterar på tisdagen bankunionen som ska göra det finansiella systemet mer motståndskraftigt mot framtida kriser. En stötesten har varit en gemensam insättningsgarantiförsäkring och där går förhandlingarna trögt.
– Alla är överens om att bankunionen är en bra idé men sen när det gäller hur mycket man ska dela risk och hur mycket man ska reducera risk innan, det är en diskussion som lite står och stampar, sade Magdalena Andersson (S) på väg in på mötet.
Andersson kritisk till majoritetsbeslut i skattefrågor i EU
5 dec - 2017
EU-kommissionen har föreslagit att vissa beslut som rör skatter ska beslutas med kvalificerad majoritet istället för som i dag med enhällighet. Finansminister Magdalena Andersson (S) håller inte med.
– Att vårt skattesystem skulle styras från Bryssel tycker jag är en dålig idé. Att ta ut skatt är en nationell fråga som bör beslutas nationellt. Det är viktigt att om vi bestämmer saker på EU-nivå så ska alla länder ha rätt att ge sin syn och att vi beslutar med enhällighet, sade Magdalena Andersson till Ekot.
Hård skattekritik mot EU-länder
4 dec - 2017
Trots löften om kamp mot skattefusk agerar flera av EU:s medlemsländer närmast tvärtom, anser en stor grupp civilorganisationer i en gemensam rapport, skriver SvD. Av 17 granskade EU-länder är det bara Slovenien som får fler godkänt än underkänt.
EU-kommissionär medger skatteproblem
30 nov - 2017
– Det finns problem med skatteundandragande i EU, sade EU-kommissionären med ansvar för skattefrågor Pierre Moscovici på torsdagen.
Kommentaren var ett svar på kritik från intresseorganisationer som Oxfam som har klagat över att EU:s planerade svartlista över skatteparadis inte kommer omfatta EU-länder som Malta och Nederländerna.
Moscovici tillade dock att alla EU-länder håller sig till internationella skattestandards. Vilket inte är fallet med de länder som kommer hamna på EU:s svartlista.
Medlemsländernas finansministrar ska enas om listan nästa vecka.
Malta granskas av EU-parlamentariker
30 nov - 2017
Europaparlamentet ska skicka en delegation till Malta för att granska rättssäkerheten i landet. Det sker efter anklagelser om korruption och skatteflykt i de nyligen läckta paradispappren.
Sju ledamöter från de sex största politiska grupperna ska bland annat träffa Maltas premiärminister och intresseorganisationer. Ingen svensk ledamot deltar.
Rysk återhämtning tar fart
30 nov - 2017
Återhämtningen i rysk ekonomi tar fart, enligt en uppdaterad prognos från Världsbanken. Den ryska ekonomin väntas växa med 1,7 procent både i år och nästa år för att 2019 öka tillväxten till 1,8 procent, skriver SvD.
Kritik mot EU:s ”snälla” skatteparadislista
29 nov - 2017
Den 5 december väntas EU presentera sin ”svarta lista” över skatteparadis. Inför presentationen kritiserar organisationen Oxfam listan för att vara för hänsynsfull. Bland annat kommer inte EU:s medlemmar Malta och Luxemburg vara med, rapporterar SVT. Liknande kritik har presenterats tidigare från flera andra organisationer.
Italien kan bli först med att införa hårdare skatteregler för nätjättarna
29 nov - 2017
Italien kan bli det första EU-landet som genomför hårdare skatteregler för multinationella internetföretag som till exempel Facebook och Google, rapporterar Ekot. Idén är att beskatta företagens intäkter med en skatt på mellan sex och tio procent.
Kinesisk investeringsoffensiv i Östeuropa
28 nov - 2017
Kraftverk i Bosnien, järnväg i Ungern, motorväg i Serbien och flygplats i Slovenien. Kinas premiärminister Li Keqiang låter investeringarna flöda på toppmöte i Budapest. Förutom Kina medverkar 11 EU-länder och fem Balkanländer. Totalt utlovas kinesiskt stöd för motsvarande nästan 30 miljarder svenska kronor, enligt Reuters, skriver TT/GP.
Ledande EU-politiker förnekar koppling till paradisföretag
22 nov - 2017
Ledaren för den liberala partigruppen Alde i EU-parlamentet, Guy Verhofstadt, har suttit styrelsen för det belgiska sjöfartsföretaget Exmar som använt ett av de offshore-företag som omnämns i de nyligen läckta paradisdokumenten, skriver Politico. Verhofstadts talesperson Bram Delen avvisar uppgifterna med att det bokstavligen handlar om offshore-företag såsom havsplattformar.
Budgetenighet efter maratonförhandling
20 nov - 2017
Representanter för EU-parlamentet och medlemsländerna nådde vid fyratiden på natten mellan fredag och lördag en kompromiss om nästa års EU-budget på motsvarande 1 417 miljarder kronor.
Mafiaboss på 10 Downing Street
16 nov - 2017
Italienska journalister på Il Sole 24 Ore har registrerat ett bluffbolag i Storbritannien för att visa hur den brittiska företagslagstiftningen enkelt kan användas för att dölja brottsliga aktiviteter, tvätta pengar och undkomma skatt.
Som chef för bolaget registrerades maffiabossen Matteo Messina Denaro – en av världens mest eftersökta brottslingar. Bolagsadressen som angavs var den brittiska premiärministerns bostad 10 Downing Street.
Registreringen ska enligt journalisterna ha tagit 15 minuter och kostat tolv pund, motsvarande 133 kronor.
Talman Tajani vill ha fördubbling av EU-budgeten
13 nov - 2017
– Vi behöver dubbelt så mycket pengar som i dag. Alltså 280 miljarder euro i stället för 140 miljarder euro, sade EU-parlamentets talman Antonio Tajani i en intervju, skriver FAZ.
EU-hot om sanktioner efter paradisläcka
13 nov - 2017
EU-kommissionen hotar Storbritannien och Malta med "extremt tunga sanktioner" om de inte ändrar sina momsregler för lyxjakter och privatjetplan, som avslöjats genom den stora paradisläckan i veckan, enligt TT/SvD.
Skatteparadis mitt i EU – miljarder försvinner legalt
8 nov - 2017
Kreativ skatteplanering kostar EU-länderna 60 miljarder euro eller nästan 600 miljarder kronor varje år i förlorade intäkter från främst multinationella bolag. En hel del försvinner inte i anonyma brevlådeföretag på karibiska öar utan i legala skatteparadis som Nederländerna mitt i EU, skriver SvD.
Paradisläckan: Tusen svenskar skattar i Malta
8 nov - 2017
Runt tusen svenskar har identifierats av SVT och TT som innehavande att bolag som skattar i Malta i den stora läckan om skatteplanering som publicerades i söndags. Malta har satsat hårt på att locka kapital från hela Europa med sitt skattesystem och får kritik för ojuste skattekonkurrens. Sverige har ett avtal med Malta sedan 1995 för “undvikande av dubbelbeskattning och förhindrande av skatteflykt”.
Finansminister Andersson: Problem med EU-länders låga skatter
7 nov - 2017
Det senaste avslöjandet av omfattande skatteflykt förde upp frågan på finansministrarnas möte i Bryssel. Flera EU-länder som tidigare har beskrivits som skatteparadis har associerats med läckan, däribland Malta och Nederländerna.
Sveriges finansminister Magdalena Andersson konstaterar att skatt är en nationell fråga men hon ser ändå problem med vissa medlemsländers låga skatt.
– Det är inte oproblematiskt att vissa länder har mycket låga nivåer, kanske i syfte att dra till sig en del pengar, sade hon på mötet.
Andersson tycker det är bra att frågan nu debatteras då det kan sätta press på länder att agera.
Bedrägeribekämpare: EU behöver en effektiv tullmyndighet
2 nov - 2017
EU:s tullunion behöver stärkas med en tullmyndighet. Det säger Giovanni Kessler som nyligen lämnat chefsposten på EU:s byrå för bedrägeribekämpning, OLAF, till Politico.
Medlemsländernas 28 olika tullsystem skapar kryphål och öppnar upp för smuggling och bedrägerier menar Kessler.
Högre tillväxt i EU
31 okt - 2017
EU:s ekonomi växte med 2,5 procent under det tredje kvartalet jämfört med motsvarande kvartal förra året. Det visar färska siffror från Eurostat. Samtidigt har arbetslösheten minskat både i EU och i euroområdet till 7,5 procent respektive 8,9 procent. För euroländerna är det den lägsta nivån på arbetslösheten sedan finanskrisen inleddes.
Starkare ekonomi i EU
31 okt - 2017
De ekonomiska utsikterna för EU är de starkaste på många år enligt EU-kommissionens mätning av affärsklimatet.
Index för både EU och euroområdet har stigit markant. För euroländerna är det högsta nivån på 16 år.
EU-miljarder satsas på forskning
27 okt - 2017
EU-kommissionen meddelade på fredagen hur man avser satsa närmare 300 miljarder kronor på olika forskningsprojekt. Fokus för de kommande tre åren blir forskningsområden som migration, säkerhet, klimatet, ren energi och digitalisering. 26 miljarder kronor ska dessutom användas för att starta ett europeiskt innovationsråd.
EU granskar brittiska skatteundantag
27 okt - 2017
EU inleder en granskning av om multinationella företag kan utnyttja vissa delar av Storbritanniens skattesystem för att kunna betala mindre skatt, skriver TT/GP.
Överskott i nio EU-länder
23 okt - 2017
Sverige och åtta andra EU-länder hade överskott i finanserna 2016 visar siffror från Eurostat. Luxemburg toppade listan med ett budgetöverskott på 1,6 procent följt av Sverige och Malta, båda 1,1 procent.
Bara två länder: Spanien och Frankrike hade större underskott än EU-reglerna tillåter, -4,5 procent respektive -3,4 procent av BNP.
16 länder, ej Sverige, hade större statsskuld än EU:s maxgräns på 60 procent av BNP. Störst statsskuld hade Grekland (180,8 %), Italien (132,0 %) och Portugal (130,1 %).
Svenska fattigdomsdata missvisande
17 okt - 2017
I går måndag publicerade EU:s statistikbyrå Eurostat siffror som visade att risken för fattigdom hade ökat i Sverige mellan 2008 och 2016 till skillnad från EU-länderna i genomsnitt. Något som Europaportalen skrev om samma dag. På tisdagen framkom att ökningen i Sverige till en betydande del beror på missvisande siffror. Orsaken är att svenska Statistiska centralbyrån som levererar aktuella data till Eurostat har räknat om 2016 års siffror med en ny metod utan att justera för det bakåt i tiden. Det finns inte heller någon not om det i Eurostats pressmeddelande. De svenska siffrorna för 2008 är således för låga och gapet mellan 2008 och 2016 blir då större än om 2008 räknats på samma sätt som 2016. SCB har lovat att rätta till felet.
OECD varnar Storbritannien: Behåll de ekonomiska banden till EU
17 okt - 2017
Enligt den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD har Storbritanniens ekonomi försvagats i och med brexit med bland annat försämrad köpkraft hos hushållen och stagnerad arbetsproduktivitet.
– Storbritannien står inför en utmanande period där brexit skapar allvarliga ekonomiska osäkerheter som kan kväva tillväxten under år framöver, sade OECD-chefen Ángel Gurría i ett uttalande på tisdagen i samband med lanseringen av sin ekonomiska rapport för landet där tillväxten nästa år beräknas till en procent.
Att behålla de tätast möjliga ekonomiska banden till EU är enligt Gurría ”absolut nödvändigt” för Storbritannien.
Betala skatt – vinn tusen euro skattefritt
13 okt - 2017
Grekerna ska lockas att betala skatt genom en helt ny slags morot. Varje månad ska tusen medborgare som faktiskt betalar skatt lottas fram som vinnare av 1 000 euro, motsvarande drygt 9 500 kronor, vardera – skattefritt. Det skriver SvD. Hela 28 procent av de grekiska skattebetalarna betalade inte tilläggsskatt i juli vilket gjorde att statskassan gick miste om motsvarande sju miljarder kronor.
EU trycker på för färdig bankunion
12 okt - 2017
EU-kommissionen ökar trycket för att få klart alla delar av bankunionen under nästa år och lägger därför fram ett något reviderat förslag till gemensam insättningsgaranti (Edis), som förhoppningsvis ska få motvilliga tyskar att säga ja. Det rapporterar TT/GP.
Svenska huspriser stiger dubbelt mot EU
11 okt - 2017
Medan huspriserna i EU steg med 4,4 procent på årsbasis under andra kvartalet i år steg priserna i Sverige med nästan det dubbla: 8,6 procent. Italien var ensam i EU om att visa sjunkande huspriser, rapporterar EU:s statistikbyrå Eurostat på tisdagen.
Digital skatt splittrar EU
11 okt - 2017
EU:s finansministrar gjorde inga större framsteg när de tog upp frågan om skatt på digitala bolag på ett möte på tisdagen. EU-kommissionen har föreslagit åtgärder för att öka beskattningen av digitala bolag men EU-länderna är oense. Frankrike och några andra länder vill agera snabbt. Sverige hör till dem som istället vill se en global uppgörelse inom OECD.
Mer pengar till småföretag
10 okt - 2017
EU-länderna har klubbat igenom regler som ska göra det enklare för mindre företag att finansiera sina verksamheter. Europeiska riskkapitalfonder och europeiska fonder för socialt företagande ska bli tillgängliga för fler fondförvaltare och antalet företag som fonderna kan investera i ska utökas.
Beslutet är en del av EU:s planer på att skapa en kapitalmarknadsunion och förhoppningen är att mindre bolag inte bara ska behöva förlita sig på vanliga banklån för sin finansiering.
Kommissionen vill göra finanspakten till EU-lag
5 okt - 2017
Under brinnande finanskris undertecknade ledarna för 25 EU-länder i mars 2012 ett nytt ekonomiskt regelverk, den så kallade finanspakten, där EU-kommissionen får större roll som övervakare. Eftersom Tjeckien och Storbritannien valde att stå utanför är överenskommelsen mellanstatlig, det nya medlemslandet Kroatien är inte heller med. Nu vill EU:s eurokommissionär Valdis Dombrovskis att pakten ska göras om till EU-lag, vilket han meddelade EU-parlamentet på onsdagen.
Förenklad EU-moms ska spara miljarder
4 okt - 2017
EU:s ekonomikommissionär Pierre Moscovici presenterade på onsdagen ett förslag om reform av EU:s momssystem. För att minska momsfusket som årligen beräknas kosta skattebetalarna motsvarande 1,4 biljoner kronor per år ska moms tas ut vid gränsöverskridande handel vilket inte sker i dag. Det ska även bli enklare att redovisa momsen.
En procent skiljer i budgetbråk
27 sep - 2017
EU-parlamentets budgetutskott röstade på onsdagen för en EU-budget för nästa år på 146,1 miljarder euro, motsvarande 1 393 miljarder kronor. Medlemsländerna enades i juli om att budgeten bör ligga på 144,4 miljarder euro eller 1 374 miljarder kronor. Skillnaden mellan de två lagstiftarnas budgetförslag är 1,7 miljarder euro, motsvarande 16 miljarder kronor vilket är cirka en procent av budgeten. Efter att hela EU-parlamentet röstat om frågan i slutet av oktober inleds förhandlingarna mellan de två EU-institutionerna.
Sverige tappar placering i konkurrensranking
27 sep - 2017
Sverige halkar ned en placering från plats sex till sju på World Economic Forums årliga ranking över konkurrenskraften i världens länder jämfört med fjolåret. Konkurranskraftigaste länderna är Schweiz följt av USA.
EU-politiker: sluta dalta med Messi
26 sep - 2017
EU-parlamentariker kritiserade på tisdagen UEFA och FIFA för att inte öppet kritisera fotbollsstjärnors skatteflykt.
De pekade särskilt på Lionel Messi som har dömts i Spanien för att ha undanhållit 39 miljoner kronor i skatt samt Cristiano Ronaldo som nyligen anklagades för att ha flytt skatt på motsvarande 141 miljoner kronor.
Under en utfrågning i parlamentet svarade företrädarna för fotbollsorganisationerna att skatteflykt hotar fotbollens värderingar men att det var en fråga för skattemyndigheter.
Fransk ekonomi förnyas – satsning på 540 miljarder
26 sep - 2017
Frankrikes regering avsätter 57 miljarder euro, motsvarande cirka 542 miljarder kronor, för att modernisera landets ekonomi, uppger premiärminister Edouard Philippe, skriver SvD.
Grekland löses från budgetgranskning – bara tre EU-länder kvar
25 sep - 2017
EU-länderna godkände på måndagen kommissionens rekommendation att avsluta specialgranskningen av Greklands budgetunderskott som nu är under de tillåtna tre procenten av BNP. Det innebär att endast tre EU-länder genomgår granskningen av för stora underskott: Frankrike, Spanien och Storbritannien.
Tyska investerare på gott humör
20 sep - 2017
Stämningen i den tyska ekonomin är mer optimistisk än väntat i september jämfört med månaden före, enligt ZEW-institutets månatliga mätningar, skriver SvD.
Stigande inflation i eurozonen
19 sep - 2017
Inflationen i eurozonen nådde sin högsta nivå, 1,5 procent, på fyra månader under augusti, enligt siffror från statistikmyndigheten Eurostat. Det rapporterar TT/SvD.
Första kritiken mot EU:s skatteplaner
18 sep - 2017
Det första tecknet på kritik mot EU:s planer på att höja skatten för globala internetföretag dök upp när unionens finansministrar träffades i Tallinn på lördagen, uppger TT/SvD.
Svag ekonomisk utveckling i Storbritannien
11 sep - 2017
Nya siffror ökar den ekonomiska oron i näringslivet inför en kommande Brexit. Trots att pundet är mycket svagt ökade exporten bara marginellt under sommaren och byggandet i landet sjunker, uppger Ekot.
ECB höjer tillväxtprognosen
8 sep - 2017
Europeiska centralbanken lämnade på torsdagen styrräntan oförändrad på noll och justerar inget i sitt omstridda stödköpsprogram, enligt SvD. Men det blev ett rejält lyft för tillväxtprognosen till 2,2 procent i år.
Sverige näst störst tillväxt i EU
7 sep - 2017
Sveriges bruttonationalprodukt, BNP, växte under årets andra kvartal 1,7 procent vilket var den näst största nivån i EU. I genomsnitt växte EU-ländernas ekonomier med 0,7 procent, enligt slutliga uppgifter från Eurostat.
För många skattesmitare hotar Greklands mål
25 aug - 2017
Hela 28 procent av de grekiska skattebetalarna betalade inte tilläggsskatt i juli. Det ska ändå ses som en framgång menade vice finansminister Katerina Papanatsiou på torsdagen eftersom andelen skattesmittare i juli förra året var 30 procent. ”Även dessa två procent är ett [bra] tecken", sa hon till radiostationen Praktoreio 104.9 FM. Drygt motsvarande sju miljarder kronor fattas i obetalda skatter för juli. Om regeringen inte får in budgeterade skattemedel riskeras de uppsatta överskottsmålen på 1,8 procent och 3,5 procent för 2017 respektive 2018 vilket ytterst kan leda till strypta internationella lån och krav på mer åtstramning. I ett försök att nå överskottsmålen i statsbudgeten håller regeringen istället tillbaka utgifterna vilket i sin tur hämmar den ekonomiska aktiviteten i landet, rapporterar Ekathimerini.
Tysk ekonomi än starkare
24 aug - 2017
Aktiviteten i den tyska ekonomin tog ytterligare fart i augusti, visar det återkommande inköpschefsindexet. Även för euroländerna som helhet fortsätter tillväxten. Det samlade indexet för hela den tyska ekonomin, EU:s största, steg från 54,7 i juli till 55,7 i augusti. Ekonomerna hade räknat med en oförändrad siffra, skriver TT-Reuters.
Polen billigaste köttlandet i EU
23 aug - 2017
Priset på kött i EU är lägst i Polen närmare halva priset jämfört med EU-genomsnittet. Dyrast är kött i Danmark nästa 40 procent över snittpriset. I Sverige ligger köttpriserna drygt en tredjedel över genomsnittet i EU, visar en sammanställning från Eurostat.
Finansminister Andersson: Vi ska dra åt nätet kring skattesmitarna
18 aug - 2017
I fortsättningen behöver Skatteverket inte inleda utredningar om misstänkt skatteflykt utomlands för att få nödvändig information. Från och med i höst kommer, efter nya EU-regler och diskussioner i OECD, uppgifter om svenskars kapitalförsäkringar, värdedepåer och livförsäkringar i en lång rad länder automatiskt till Skatteverkets datorer, uppger TT. – Det här är ett väldigt, väldigt viktigt steg. Vi ska dra åt nätet kring de som försöker smita från att betala skatt och nu blir det svårare att undkomma skatt genom att gömma pengar utomlands, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till TT.
Få länder lever upp till biståndsmål
17 aug - 2017
Sverige är ett av fem länder som lever upp till målet att ge minst 0,7 procent av landets bruttonationalinkomst (BNI) som bistånd till fattiga länder utanför EU. Målet som sattes av EU-länderna 2005 och skulle uppnås redan 2015 vilket misslyckades. Förra årets bistånd landade på i genomsnitt 0,51 procent av EU-ländernas BNI vilket inte bara var den högsta nivån ett enskilt år utan också befäste positionen för EU som världens största biståndsgivare, rapporterar Eurostat. Luxemburg, Danmark, Tyskland och Storbritannien klarade också biståndsmålet 2016.
Långt kvar till euroländernas inflationsmål
17 aug - 2017
Bland annat höjda energipriser bidrog till att inflationen var oförändrad på 1,5 procent i EU mellan juli och juni. För euroländerna, där Europeiska Centralbanken, ECB, har ett inflationsmål på nära två procent, stannade ökningen på 1,3 procent. Sverige hade en inflation på 2,3 procent den femte högsta allmänna prisökningen i EU, rapporterar Eurostat.
Sveriges tillväxtstjärna lyser på EU-himlen
16 aug - 2017
Sverige hade enligt preliminära siffror en tillväxt under andra kvartalet på 1,7 procent jämfört med årets första kvartal. Det är långt över tillväxten i Tyskland 0,6 %, Storbritannien 0,3 % och Frankrike 0,5 %. I Finland backade ekonomin med - 0,5 %, rapporterar Eurostat. Den genomsnittliga tillväxten i EU under andra kvartalet var 0,6 %.
Miljontals piratkopierade artiklar beslagtagna
15 aug - 2017
Piratkopierade klockor, kläder, leksaker och livsmedel är ett stort problem för tullen runt om i Europa. Under förra året beslagtog man 41 miljoner piratkopierade artiklar till ett värde av 6,8 miljarder kronor, uppger SVT.
Allt fler européer sura på turister - men inte i Sverige
15 aug - 2017
De smutsar ner, skränar och sliter på kulturarv. Boende på flera platser i bland annat Spanien, Italien och Kroatien har fått nog av turister och protesterar högljutt. Men i Sverige märks inga sådana tendenser, rapporterar SVT.
FT: EU vill öka kontrollen vid utländska uppköp
14 aug - 2017
I över hälften av EU-länder finns idag ingen granskning om ett företagsuppköp kan hota nationella intressen. Enligt Financial Times kommer EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker därför att vid sitt årliga linjetal i september att föreslå åtgärder. Det finns en ökad rädsla för att Kina, som kraftigt ökat sina investeringar i EU, kan få en teknisk fördel genom att köpa europeiskt kunnande, samtidigt som landet starkt begränsar EU-investerare på sin egen marknad, rapporterar Financial Times.
Svenskar sparsamma på semestern
14 aug - 2017
Svenskar tillhör de snålaste semesterfirarna jämfört med andra rika EU-länder. Enligt Eurostat spenderade svenskarna knappt 250 euro på en semesterresa med minst en övernattning jämfört med EU-invånarna i genomsnitt som använde 320 euro år 2015. Listan toppas av Luxemburg 740 euro, Österrike 610 euro och Malta 590 euro per semesterresa.
Skattesmitande internetföretag i fokus på EU-möte
11 aug - 2017
När EU-ländernas finansministrar träffas i september kommer de att diskutera ett fransk-tyskt förslag som enligt den franske ekonomiministern Bruno Le Maire ska pressa mer skatt ut av "alla online-plattformar, alla online-jättar", inklusive Google, Amazon och Facebook, samt Airbnb. Le Maire vill ”att EU ska ta ledningen när det gäller att hantera denna globala fråga”, rapporterar EUobserver. Frankrike hoppas även att EU-toppmötet i december ska ta upp frågan.
Massturismen kritiseras
9 aug - 2017
I Venedig, Barcelona och Palma de Mallorca demonstrerar aktivister mot det växande antalet turister. Baksidorna med massturism rör höjda bostadskostnader, miljöproblem, lokalbefolkning som trängs undan och anställda som utnyttjas inom turistnäringen. Sajten eurotopics har summerat aktuella artiklar i ämnet från fyra europeiska tidningar.
EU:s budgetchef vill strypa bidrag till Turkiet
7 aug - 2017
Budgetkommissionären Günther Oettinger säger till tidningen Bild att det är "mycket osannolikt" att EU skulle utbetala återstoden av sitt föranslutningsstöd till Turkiet. Pengarna skulle "främja projekt som tar Turkiet närmare Europa, till exempel genom utbildning av domare, åklagare eller journalister", sade Oettinger. "Mot bakgrund av den politiska utvecklingen i Turkiet kan jag inte föreställa mig att sådana projekt fortsätter att främjas.”, återger Politico.
Fortsatt stabil tillväxt i EU
1 aug - 2017
Tillväxten bland EU:s 28 medlemsländer ökade 0,6 procent under andra kvartalet jämfört med det första i år. På årsbasis är tillväxten 2,2 procent. Det framgår av en preliminär rapport från Eurostat på tisdagen.
Spanska klädjätten Zara växer– grundaren rikast i Europa
31 jul - 2017
Den spanska klädjätten Zara håller stadigt ställningarna som Europas ledande klädkedja. På listan för globala jätteföretag i den ekonomiska tidskriften Forbes ligger Zaras moderbolag Inditex på plats 276. Bolagets viktigaste konkurrent, det svenska klädföretaget H&M, finns på plats 506, rapporterar Yle.
Spansk ekonomi tillbaka på förkrisnivå
28 jul - 2017
Efter en tillväxt på 0,9 procent under årets andra kvartal har den spanska ekonomin nått samma nivå som den gjorde innan finanskrisen 2008, enligt landets statistikbyrå INE. Det rapporterar BBC.
Rekordtryck i tysk industri
26 jul - 2017
Trots svarta rubriker över tysk bilindustri är stämningen i den tyska industrin som helhet på topp, visar det tyska Ifo-institutets julimätning, uppger Ekot.
IMF justerar upp tillväxtprognos för euroländer
25 jul - 2017
I sin senaste ekonomiska tillväxtrapport skriver Internationella valutafonden upp prognosen för euroländerna i från tidigare 1,7 till 1,9 procent. Även prognoserna för eurozonens fyra största länder – Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien – justeras upp av IMF.
Lägre fart i industrin i eurozonen
25 jul - 2017
Industrikonjunkturen i eurozonen tappade fart i juli jämfört med förra månaden, visar inköpschefsindexet från IHS Markit som föll från 56,3 till 55,8 där allt över 50 indikerar tillväxt. Det rapporterar TT/SvD.
Frankrike riskerar bli enda EU-land att bryta mot budgetregler
13 jul - 2017
EU-kommissionen rekommenderade på onsdagen att extragranskningen av Greklands ekonomi kan avslutas efter att det står klart att landet ser ut att klara unionens budgetbalansregel på tre procent. Enda EU-landet som nu beräknas bryta mot regeln är Frankrike, uppger Financial Times.
EU-länderna eniga om budget
12 jul - 2017
Medlemsländerna enades på onsdagen om nästa års EU-budget. De vill att den ska uppgå till motsvarande 1 387 miljarder kronor, vilket är något mindre än EU-kommissionens förslag. Medlemsländerna måste nu komma överens med EU-parlamentet om budgeten.
Sverige överväger EU:s bankunion
12 jul - 2017
Regeringen siktar på att ha utvärderat möjligheten att gå med i EU:s bankunion inom två år, rapporterar Ekot. Sverige och Storbritannien är de enda EU-länder som inte är med i samarbetet som ska förhindra nya bankkriser.
Frankrike sänker skatter för 100 miljarder
12 jul - 2017
Under nästa år avser premiärminister Edouard Philippe sänka skatterna i Frankrike under nästa år med motsvarande 105 miljarder kronor, vilket är 0,6 procent av landets BNP. Det rör sig om en sänkning på bland annat om bostadsskatter och sociala avgifter. Det säger han i en intervju med Les Echos.
Frankrike lovar ekonomisk bättring
5 jul - 2017
Den franske konservative premiärministern Philippe Édouard lovade på tisdagen att redan i år få budgetunderskottet i linje med EU-regeln på högst tre procent. Det är ett mål som landet inte klarat sedan 2007.
– Vi dansar på en vulkan som mullrar allt kraftigare, sade Édouard, rapporterar Le Parisien.
Han lovade även bland annat att frysa statens utgifter på dagens nivåer och sänka bolagsskatten.
Stockholm innovativast i EU
29 jun - 2017
Stockholmsregionen är den mest innovativa av sammanlagt 220 regioner i medlemsländerna, enligt EU-kommissionens årliga ranking. Samtidigt rankas Sverige som det innovativaste landet i EU.
Kommissionen vill straffa fuskande revisorer och bankirer
21 jun - 2017
När EU-kommissionen granskade fjolårets avslöjande i de så kallade Panamadokumenten kom man fram till att mycket att skattesmitandet underlättas av mellanhänder som skatterådgivare, revisorer, banker och jurister. Med ett nytt förslag på onsdagen vill kommissionen ge medlemsländerna större möjligheter att komma åt dessa genom krav på större öppenhet och automatiskt utbyte av uppgifter.
För nionde året i rad: Sverige innovativast
20 jun - 2017
Sverige fortsätter att toppa EU:s lista över länder som skapar bäst förutsättningar för innovationer. Det visar EU-kommissionens årliga sammanställning över graden av innovation i unionen under 2016.
Nej till sänkt digitalmoms i EU
19 jun - 2017
Efter motstånd från Tjeckien lyckades EU-länderna på fredagen inte enas om sänkt momsen på digitala tidningar och böcker. Om inte en överenskommelse nås snart kan det försenas i flera år, rapporterar Ekot.
Rapport: Tysk ekonomi skapar miljoner jobb i EU
16 jun - 2017
Enligt en studie från en schweizisk forskargrupp har den starka tyska ekonomin bidragit till 4,8 miljoner jobbtillfällen i resten av EU, skriver Der Spiegel.
Vill bekämpa pensionsgapet
15 jun - 2017
Danmark och de gamla öststaterna tillhör de som har minst skillnad på pensionerna mellan kvinnor och män. Utslaget på EU är dock pensionsgapet 40 procent och i Sverige 30 procent. På onsdagen vädjade Europaparlamentet till EU-kommissionen om att utarbeta en strategi som uppmuntrar medlemsstaterna att analysera ojämlikheter mellan kvinnor och män och vidta åtgärder för att bekämpa dessa.
– Detta borde vara medlemsstaternas eget ansvar, så vi vill inte föreslå en harmonisering på EU-nivå. Först och främst måste vi öka medvetenheten om problemet, sade parlamentets föredragande, den konservativa fransyskan Constance Le Grip i ett pressmeddelande.
Rapport: Brexit och europeiska banksystemet hotar Sverige
15 jun - 2017
Riskfaktorer för svensk ekonomi är inte så mycket hushållens stigande skulder och möjliga prisfall på bostäder utan den amerikanske presidenten Donald Trumps protektionistiska politik, brexit och obalanser i det europeiska banksystemet. Det skriver Svenskt Näringsliv i en konjunkturrapport på torsdagen.
EU-talman vill stöpa om budgeten
13 jun - 2017
EU-parlamentets talman Antonio Tajani vill i unionens nästa långtidsbudget styra om mer än hälften av det stöd som i dag går till lantbruk till frågor som säkerhet, arbetslöshet och migration, skriver Politico.
Positiv tillväxt i EU – sämre för Sverige
8 jun - 2017
Under årets första kvartal hade alla EU-länders ekonomier en positiv tillväxt, visar siffror från Eurostat. I genomsnitt låg tillväxten på 0,6 procent jämfört med föregående kvartal. Sverige hade med en BNP-tillväxt på 0,4 den delat näst lägsta av medlemsländerna.
Inflationen sjönk i euroländerna
31 maj - 2017
Inflationen i euroländerna minskade till 1,4 procent i maj från 1,9 procent i april, enligt statistikbyrån Eurostat.
Kommissionen: Vänta med villkorat EU-stöd
30 maj - 2017
I flera EU-länder, bland annat Sverige, har det kommit politiska krav på att EU-stöd ska kunna kopplas till annat, exempelvis att medlemsländer hjälper till att ta emot flyktingar, för att de ska få EU-bidrag. Enligt budgetkommissionär Günther Oettinger är en sådan diskussion inte aktuellt förrän nästa långtidsbudget läggs fram.
– [Frågan] är med säkerhet inget tema för ett budgetår utan för en budgetram, sade Oettinger på tisdagen. Han hoppas kunna lägga fram ett utkast på nästa långtidsbudget nästa sommar.
Maltadokument avslöjar uppmuntran till skatteflykt
29 maj - 2017
Många såväl företagsledare som fotbollsspelare i olika europeiska länder skriver sina företag på Malta för att minska sin skatt, rapporterar Ekot. I början av juni är det kallat till nyval på Malta efter påståenden om att flera politiker, däribland premiärministerns fru, är delägare i ett så kallat offshore-bolag.
Lång väg mot samlad bolagsskatt i EU
24 maj - 2017
EU-ländernas finansministrar diskuterade på tisdagen ett förslag om samordnade bolagsskatter. Frågan har diskuterats länge och finansminister Magdalena Andersson (S) tror inte på ett snart beslut.
– Det här är ju en fråga som jag började diskutera när jag var statssekreterare för skattefrågor 2004. Och att döma av mötet i dag finns det mycket kvar att diskutera, sade Andersson till TT.
Grekisk ekonomi krymper
16 maj - 2017
Den grekiska ekonomin krympte under årets första kvartal med 0,1 procent, rapporterar TT/SvD. Perioden präglades av osäkerhet kring Greklands offentliga finanser och ett låst läge mellan Aten och långivarna om villkorade nödlån.
EU-utskott vill underlätta för delningsekonomi
3 maj - 2017
Europaparlamentets inremarknadsutskott antog med röstsiffrorna 31-1 på onsdagen en rapport om så kallad delningsekonomi med tjänster som Uber och Airbnb där de bland annat efterfrågar en omfattande och ambitiös EU-strategi.
– Delningsekonomi skapar nya möjligheter för konsumenter och entreprenörer. Det genererar dessutom nya anställningsmöjligheter, flexiblare anställningar och nya sätt att skapa inkomster, sade EU-parlamentariker Anna Maria Corazza Bildt (M) som sitter i utskottet.
Hela parlamentet väntas rösta om rapporten i mitten av månaden.
Schweizare gripen efter skattespionage i Tyskland
3 maj - 2017
Tysk polis har gripit en schweizisk man som misstänks ha spionerat på tyska skatteutredare på uppdrag av den schweiziska säkerhetstjänsten, rapporterar Ekot. Mannen ska ha försökt skaffa information om hur tyskarna har kommit över cd-skivor med information om tyska bankkunder som misstänks för skattesmitning i Schweiz.
Österrike följer Sverige – vill inte betala mer efter brexit
28 apr - 2017
Österrikes utrikesminister Sebastian Kurz sade på torsdagen att landet inte vill höja medlemsavgiften efter för att täcka hålet i EU-budgeten som uppstår när Storbritannien lämnar unionen, rapporterar Euractiv. Sverige, som liksom Österrike är nettobetalare till EU, har tidigare intagit den linjen som innebär att EU-budgeten måste minska.
Sveriges överskott på pallplats
24 apr - 2017
Sverige hade under 2016 ett budgetöverskott på 0,9 procent av BNP, enligt uppgifter från Eurostat. Det var det tredje största överskottet i EU efter Luxemburg och Malta.
Överskott i grekiska statskassan
21 apr - 2017
Enligt siffror från den grekiska statistikbyrån Elstat på fredagen gick blev överskottet i statskassan under fjolåret 0,7 procent av BNP. Under 2015 var motsvarande siffran ett underskott på 5,9 procent. Om man räknar bort lånekostnader för de krislån som Grekland fått var överskottet under 2016 3,9 procent. Det rapporterar Kathimerini.
Krisande banker i EU kan dämpa svensk tillväxt
19 apr - 2017
Ett krisande banksystem i EU skulle kunna leda till att svensk export utvecklas sämre än väntat och en mer dämpad BNP-tillväxt. Men utvecklingen i euroområdet kan också bli starkare än väntat, vilket skulle gynna Sverige. Det skriver regeringen i sin vårbudget, rapporterar Direkt/SvD.
Italien sparar in för att följa EU-regler
12 apr - 2017
Den italienske socialdemokratiske premiärministern Paolo Gentiloni meddelade på tisdagen att regeringen godkänt ett besparingspaket på motsvarande 32 miljarder kronor för att landet ska klara EU:s budgetregler, rapporterar Ansa. Regeringen skrev även upp tillväxtprognosen för i år till 1,1 procent.
Merkel uppmanar EU-länder vara mer liberala
10 apr - 2017
Den tyska förbundskanslern Angela Merkel vill att Finland och andra liberala medlemsländerna höjer rösten för liberala ekonomiska värderingar när Storbritannien är på väg att lämna EU, skriver Financial Times. Hon oroas för att den ekonomiska debatten i EU riskerar att ändras till fördel för Frankrike, Italien och andra sydeuropeiska länder med en annan ekonomisk tradition.
Sverige sjunde största ekonomin i EU
10 apr - 2017
Av de 28 EU-länderna hade Sverige under 2016 den sjunde högsta bruttonationalprodukten, BNP, visar siffror från Eurostat. De sex största ekonomiern var Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Italien, Spanien och Nederländerna.
EU-ministrar: G20 missar tillväxtmål
10 apr - 2017
Världens 20 största ekonomier, G20, kommer inte att uppnå sitt tillväxtmål om ytterligare två procent till 2018, enligt EU:s finansministrar, skriver TT/SvD.
Stark ekonomisk återhämtning väntas i Finland
28 mar - 2017
Finlands ekonomi befinner sig, efter ett årtionde präglat av recession, i en period av stark återhämtning. Ekonomiska indikatorer pekar uppåt och tunga prognosmakare har justerat upp sina tillväxtprognoser, uppger TT/SvD.
Tysk utrikesminister vill betala mer i EU-avgifter
22 mar - 2017
Inför att EU:s nästa långtidsbudget ska förhandlas vill den tyske socialdemokratiske utrikesministern Sigmar Gabriel att landet betalar en större EU-avgift än i dag. Det skriver han i en debattartikel i FAZ.
Magdalena Andersson: Fortsatt otydligt från USA
21 mar - 2017
– Det är fortfarande väldigt otydligt vad den nye amerikanske presidenten Trump kommer att driva vad gäller finansmarknadsregleringar, sade finansminister Magdalena Andersson (S) till Europaportalen efter att på tisdagens ha träffat andra finansministrar i Bryssel. I fredags uttryckte hon oro för att en amerikansk avreglering och betonar nu det gäller att fortsätta följa utvecklingen i USA och se hur man bäst ska agera på europeisk nivå.
Island slopar krisregler
13 mar - 2017
Den isländska regeringen slopar alla kapitalkontroller som infördes för att stabilisera ekonomin under finanskrisen 2008, uppger TT/SvD. Under den isländska krisen, när de tre största bankerna kollapsade, hindrade restriktioner utländska investerare från att föra ut sina pengar ur Island och gjorde det möjligt för myndigheterna att säkra den nationella valutan.
Ny brittisk budget sågas av både högern och vänstern
9 mar - 2017
Storbritanniens finansminister Philip Hammond vill att hans första budget ska förbereda landet för en ljus och global framtid. Men budgeten har lyckats irritera både högern och vänstern. Högre skatter för egenföretagare och frilansare upprör högern medan en fortsättning på nedskärningarna får vänstern att se rött, skriver SvD.
Greklands ekonomi sämre än väntat
7 mar - 2017
Den grekiska ekonomin avslutade fjolåret betydligt svagare än väntat. Landets samlade produktion, BNP, sjönk med 1,1 procent under fjärde kvartalet jämfört med samma period 2015, enligt officiell statistik, uppger SvD.
Högre inflation i euroländerna
3 mar - 2017
Inflationen i eurozonen steg under februari till 2,0 procent, enligt preliminära siffror från Eurostat.
Snabbare EU-lösning vid tvister om dubbelbeskattning
28 feb - 2017
Det pågår cirka 900 tvister om dubbelbeskattning av företag inom EU, motsvarande 100 miljarder kronor står på spel. I höstas föreslog EU-kommissionen att dessa bör lösas snabbare, något som även den rådgivande Europeiska ekonomiska sociala kommittén, EESK, i förra veckan uppmanade till.
– Det är viktigt att prioritera detta eftersom antalet dubbelbeskattningsfall väntas öka mycket kraftigt till följd av [nya] internationella skatteregler, sade Krister Andersson från Svenskt Näringsliv, arbetsgivarledamot i EESK och föredragande i ärendet. Beslut i frågan kräver enhällighet bland medlemsländerna.
Stockholm i konkurrenstopp bland EU-regioner
28 feb - 2017
Stockholm slås bara av London med omnejd och nederländska Utrecht när det gäller regional konkurrenskraft i EU konstateras i en ny rankning från EU-kommissionen. Även Skåne, Göteborg och Mälardalen tillhör topparna, enligt SvD/TT.
Pensionsparadiset Portugal ifrågasätts av Sverige
22 feb - 2017
Sveriges regering trycker nu på Portugal för att landet ska ändra sin skattelagstiftning för pensionärer. I dag kan svenska pensionärer i Portugal slippa att betala skatt på sin tjänstepension. I går tisdag hade finansminister Magdalena Andersson ett samtal om frågan med sin portugisiske kollega, Mário Centeno, inför ett finansministermöte i Bryssel, rapporterar Ekot.
Finansministrar eniga om EU-regler mot skatteflykt
21 feb - 2017
EU-ländernas finansministrar enades på tisdagen om ny regler för så kallade hybridarrangemang som vissa företag utnyttjar för att slippa betala skatt.
– Ett viktigt steg framåt. De här hybriderna är ett sätt använda de olika regler som finns i olika länder för att helt undvika beskattning. Det är ju inte bra för trovärdigheten för skattesystemen och det är inte bra för konkurrensen för de företag som inte agerar på det sättet, sade finansminister Magdalena Andersson (S) efter tisdagens möte i Bryssel.
Tyska ekonomiska utsikter dämpas
15 feb - 2017
Utsikterna för den tyska ekonomin har försämrats något den senaste månaden, enligt det tyska institutet ZEW:s återkommande mätningar, skriver SvD.
Inflationsmål nära
1 feb - 2017
Inflationen i euroländerna var enligt preliminära siffror i januari 1,8 procent vilket är när Europeiska centralbankens mål på strax under två procent. På årsbasis har det målet aldrig nåtts.
Tillväxten tog fart, arbetslösheten sjönk i euroländerna
1 feb - 2017
Tillväxten i euroområdet tog fart under sista kvartalet i fjol, trots den osäkerhet som det brittiska EU-utträdet och Donald Trumps valseger i USA vållat. Samtidigt sjönk arbetslösheten i eurozonen i slutet av förra året till 9,6 procent, den lägsta siffran på åtta år. Nedgången var större än väntat, och i synnerhet i Spanien och Portugal påtaglig, skriver Yle.
Bra fart på Spaniens ekonomi
31 jan - 2017
Spaniens ekonomi visar en fortsatt positiv trend. Bruttonationalprodukten växte med 3,2 procent förra året, samma siffror som 2015, och det placerar landet bland de främsta inom Europa gällande tillväxt. Det skriver SvD.
Monti vill ha EU-skatter – Sverige nobbar
30 jan - 2017
Nu är det dags för EU att på egen hand ordna sina budgetinkomster, tycker Italiens förre premiärminister Mario Monti i en EU-rapport om framtida intäkter. Tanken på egna EU-skatter gillas dock inte alls av Sverige, rapportera SVT.
EU:s budgetkrav pressar Italien
30 jan - 2017
Före den första februari måste Italien visa vilka åtgärder man planerar för att betala motsvarande 32 miljarder kronor, enligt Ekot. EU-kommissionen har understrukit allvaret i kravet på Italien. Detta ställer till problem för Italien, som haft ett exceptionellt svårt år med höga kostnader för såväl jordbävningar som mottagning av migranter.
Brittisk ekonomi växer
27 jan - 2017
Trots att många räknade med motsatsen omedelbart efter det brittiska folkomröstningsbeslutet att lämna EU i juni i fjol fortsätter den brittiska ekonomin att växa. Under fjolårets sista tre månader blev tillväxten 0,6 procent, enligt den brittiska statistikbyrån ONS, skriver SvD.
EU-kommissionens svarta lista ifrågasätts
19 jan - 2017
På torsdagen kritiserade EU-parlamentet i ett uttalande kommissionens svarta lista över högriskländer för penningtvätt och finansiering av terrorism. Den nuvarande listan är för begränsad och måste utvidgas, anser ledamöterna. Resolutionen kräver bland annat att även territorier som underlättar för skattebrott ska inkluderas.
Brittiske finansministern: Storbritannien kan bli skatteparadis
16 jan - 2017
Storbritannien kan omvandla sig till ett skatteparadis om landet stängs ute från EU:s inre marknad. Det insinuerar den brittiske finansministern Philip Hammond i en intervju för den tyska tidningen Welt am Sonntag.
Planer för EU:s framtida finansiering
13 jan - 2017
EU ska inte längre vara beroende av medlemsländerna för sin finansiering, utan skaffa sig egna intäkter. Det föreslår den förre italienske premiärministern Mario Monti som på torsdagen presenterade sin slutrapport om hur EU ska finansieras i framtiden. Mario Monti och hans arbetsgrupp föreslår att EU ska skaffa sig intäkter genom olika typer av skatter: energiskatt, koldioxidskatt, finansskatt, bolagsskatt, rapporterar Ekot.
Högsta tillväxten i Tyskland på fem år
13 jan - 2017
I fjol växte den tyska ekonomin med 1,9 procent vilket är den högsta nivån på fem år.
De gröna: Malta är ett skatteparadis
11 jan - 2017
I en färsk studie som den gröna gruppen i Europaparlamentet beställt slås fast att EU:s ordförandeland Malta skulle räknas som ett skatteparadis om EU-kommissionens kriterier för icke-EU-länder som misstänks underlätta för skattesmitning användes. Partigruppen kräver en skärpt skattepolitik i EU, se rapporten.
Bra drag i Tysklands ekonomi
10 jan - 2017
Den tyska exporten steg i november mer än väntat. Ökningstakten, 3,9 procent på årsbasis, var den högsta på fyra och ett halvt år, enligt SvD.
Sveriges EU-avgift 30 miljarder
5 jan - 2017
I år betalar Sverige närmare 30 miljarder kronor i medlemsavgift till EU. Samtidigt återförs drygt 11 miljarder i olika EU-bidrag till Sverige främst till bönderna som får dela på 8,5 miljarder kronor. Regionalpolitik ges 1,5 miljarder och en miljard kronor i EU-stöd går till sysselsättningsfrämjande åtgärder.
Politisk instabilitet försämrar turkisk ekonomi
3 jan - 2017
De senaste två åren har det gått dåligt för Turkiets turistindustri. Det finns fler orsaker till detta än minskad turism enligt Frida Wallnor, statsvetare och ledarskribent på Dagens Industri.
– Det handlar inte bara om oroligheterna utan det handlar om Erdoğans uttalanden. Han har hånat utländska investerare, och han har kritiserat den egna centralbanken. Dessutom, signalerna han ger ut, är inte att han håller på att förändras på nåt sätt, utan snarare att han fortsätter att försöka främja sina egna intressen, sade Frida Wallnor till Ekot.
Läckta dokument: Juncker blockerade EU:s skattepolitik i åratal
2 jan - 2017
EU-kommissionens ordförande, Jean-Claude Juncker, ägnade år i sin tidigare roll som Luxemburgs premiärminister och finansminister åt att i hemlighet blockera EU: s insatser för att bekämpa skatteflykt av multinationella företag ofta med stöd av Nederländerna, rapporterar bland andra The Guardian.
Apple och Irland till motattack mot EU
19 dec - 2016
Efter skattetvisten om Apple hävdar Irland nu att EU lägger sig i landets suveränitet. Även it-jätten kommer att överklaga skattekravet, skriver SvD.
Fyra EU-länder på lista över skatteparadis
12 dec - 2016
Den brittiska välgörenhetsorganisationen Oxfam har tagit fram en lista över de 15 ”värsta skatteparadisen” – länder och områden där företag och individer kan undfly att betala skatt. Fyra EU-länder är med på listan Nederländerna (plats 3), Irland (6), Luxemburg (7) och Cypern (10).
EU-lista över skatteparadis nästa år
8 dec - 2016
EU kommer sannolikt att ha en svart lista över skatteparadis under 2017 och den kommer troligtvis att vara mer långtgående än den nuvarande OECD-listan. Det sade EU:s ekonomikommissionär Pierre Moscovici i Europaparlamentet på onsdagen. Han menade att den kommande listan är ett betydande framsteg i kampen mot skatteflykt och penningtvätt .
EU-förslag öppnar för längre e-moms
1 dec - 2016
I ett förslag på torsdagen vill EU-kommissionen att medlemsländerna i framtiden ska få sätta samma momsnivåer på digitala publikationer som för tryckta såsom böcker och tidningar. I förslaget ska det även bli lättare för företag att sälja varor och tjänster på nätet genom att införa en portal på EU-nivå som ska samordna momsbeskattningen.
ECB-chefen varnar Sverige för hushållens skulder
29 nov - 2016
Europeiska systemrisknämnden varnar Sverige och sju andra EU-länder för hot mot den finansiella stabiliteten från hushållens höga skuldsättning på medellång sikt, skriver SvD.
Ministerrådet godkänner EU-budget
28 nov - 2016
Ministrar från de 28 medlemsländerna godkände på måndagen i rådet nästa års EU-budget som förhandlats fram med EU-parlamentet och kommissionen. EU-parlamentet röstar om budgeten 1 december och väntas ge klartecken. Nästa års EU-budget motsvarar 1 321 miljarder kronor vilket är en minskning med 1,6 procent jämfört med årets.
Sänkt brittisk BNP-prognos
23 nov - 2016
Storbritanniens finansminister Philip Hammond chocksänker BNP-prognosen för 2017 i landets första höstbudget efter brexit-omröstningen, enligt TT. Tillväxten väntas dyka till 1,4 procent nästa år, mot en tidigare prognos på 2,2 procent.
EU förslag ska stärka bankmotståndskraft
23 nov - 2016
EU-kommissionen presenterade på onsdagen flera förslag som stärka bankernas möjlighet att stå emot framtida finanskriser. Bland annat ska kapitalkraven för banken stramas åt.
Swedbank får vite för dålig kontroll i Lettland
23 nov - 2016
En inspektion av Swedbanks interna kontrollsystem för förebyggande av penningtvätt i Lettland visade på brister. Nu har myndigheten för finansmarknadstillsyn FCMC och Swedbank ingått en "administrativ överenskommelse" som omfattar ett vite på motsvarande 13,4 miljoner kronor, rapporterar TT.
Efter brexit - Storbritannien ska bli skatteparadis
22 nov - 2016
Den brittiska bolagsskatten är i dag 20 procent, och det finns redan beslut om att sänka den ytterligare, till 17 procent. Den brittiska konservativa regeringen kommer sannolikt att vilja sänka den ytterligare, till mellan 10 och 15 procent, delvis för att motverka de negativa effekter som kan följa på det brittiska utträdet ur EU, enligt Ekot.
Tories tidigare åtstramningspolitik kan överges
21 nov - 2016
I Storbritannien kommer finansministern Philip Hammond på onsdag att lägga fram den nya konservativa regeringens höstbudget. Det ser ut som att regeringen kommer att överge den förra regeringens åtstramningspolitik med bland annat det stora statliga satsningar på vägar, järnvägar och annan infrastruktur, enligt Ekot.
Budgetuppgörelse i natt
17 nov - 2016
Under natten till i dag torsdag enades förhandlare från EU-parlamentet, medlemsländerna och EU-kommissionen om nästa års EU-budget. Den kommer att uppgå till 135 miljarder euro, motsvarande 1 320 miljarder kronor.
Italien hotar stoppa EU-budget
16 nov - 2016
Italien har tagit ett första steg till att göra verklighet av hoten om att stoppa EU:s budget. I protest mot att landet inte får någon hjälp med att hantera flyktingkrisen har man nu lagt in ett veto i förhandlingarna om nästa års EU-budget, skriver SVT.
Grekland lämnar recession
15 nov - 2016
Med två kvartal med tillväxt har Grekland för första gången sedan 2014 lämnat recession, rapporterar The Guardian. Trots detta väntas landets ekonomi krympa i år för att nästa år växa med nästan tre procent.
Svårt få genom budget för Spaniens Rajoy
10 nov - 2016
Oppositionen har lovat att rösta mot den spanske konservative premiärministern Mariano Rajoys budgetförslag för nästa år om det innehåller alltför stora nedskärningar, skriver El País. Samtidigt varnar EU-kommissionen för att ytterligare besparingar måste göras. Rajoy, som nyligen svors in till ämbetet, leder en minoritetsregering.
EU-parlamentariker vill inte straffa Spanien och Portugal för budgetbrott
9 nov - 2016
I juli bedömde EU-kommissionen att Spanien och Portugal inte gjort tillräckligt för komma till rätta med sina underskott. Men EU-parlamentariker i två parlamentsutskott sade på tisdagen att de inte vill att länderna ska straffas genom att deras EU-stöd dras in. ■
”God chans nå uppgörelse om EU-budget”
9 nov - 2016
Enligt Ivan Lesay, statssekreterare från Slovakien som företräder medlemsländerna, ser EU-parlamentet och EU-länderna ut att kunna nå en överenskommelse om nästa års EU-budget innan nästa tidsfrist löper ut 17 november. ■
Stigande inflation i eurozonen
1 nov - 2016
Inflationen i euroländerna nådde i oktober 0,5 procent, den högsta nivån på två år. Det är dock ännu långt från Europeiska centralbankens mål på en inflationsnivå på strax under två procent. ■
http://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/7724712/2-31102016-AP-EN.pdf/dec2...
Ryssland förbereder omfattande nedskärningar
31 okt - 2016
Låga oljepriser och den pågående recessionen tvingar Moskva att gör nedskärningar under de nästa tre åren i de flesta poster – även inom försvaret, rapporterar Financial Times. >>>
http://www.ft.com/cms/s/0/806400be-9e94-11e6-891e-abe238dee8e2.html
Spanien påminns göra miljardåtstramningar
27 okt - 2016
EU-kommissionen vill att Spanien ”så snart som möjligt” genomför nedskärningar för motsvarande 53 miljarder kronor eller 0,5 procent av BNP för att klara tidigare överenskomna underskottsnivåer. Det skriver El País. >>>
http://elpais.com/elpais/2016/10/26/inenglish/1477470906_522415.html
EU-parlamentet vill har mer pengar i budgeten
26 okt - 2016
EU-parlamentet antog på onsdagen sin ståndpunkt i förhandlingarna om unionens budget för nästa år. Det skiljer runt 28 miljarder kronor mellan vad medlemsländerna är villiga att betala och vad parlamentarikerna vill ha. En av de ansvariga EU-parlamentarikerna, den tyske socialdemokraten Jens Geier, pekar på att utgifterna för flyktingkrisen var större än man tidigare räknat med. Omröstningen innebär att en förlikningsförhandling mellan EU-parlamentet och medlemsländerna inleds som ska vara klar till senast 17 november. ■
Kommissionen ber om mer budgettydlighet
26 okt - 2016
I ett brev till de sju euroländerna Italien, Spanien, Belgien, Portugal, Finland, Cypern och Litauen ber EU-kommissionen om mer information om deras budgetplaner för nästa år eftersom de riskerar att bryta mot unionens budgetregler. ■
IMF i färsk rapport: Svensk ekonomi bromsar in
30 sep - 2016
Svensk tillväxt väntas bromsa in något i år och nästa år, i takt med att inhemsk efterfrågan kyls av, skriver Internationella valutafonden (IMF) i en färsk rapport om svensk ekonomi, skriver SvD. >>>
http://www.svd.se/imf-bristen-pa-bostader-hammar-sverige
Näringsminister: Vi arbetar hårt i patentfrågan
29 sep - 2016
Sverige hoppas att Tyskland och Storbritannien snart ska anta de nya EU-lagar och avtal som behövs för att EU:s nya patentsystem ska kunna börja fungera i praktiken. – Sverige arbetar hårt och målmedvetet med att genomföra EU-patentet och få igång patentdomstolen. Nu gäller det att resterande medlemsstater ansluter sig, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) i ett uttalande på torsdagen. ■
Krisande europeisk stålindustri åter på bordet
27 sep - 2016
På torsdag ska EU-kommissionen informera medlemsländernas näringsministrar om läget inom den europeiska stålindustrin och därefter följer en diskussion. Från ett europeiskt perspektiv finns kritik om att den globalt dominerande kinesiska stålindustrin har olagligt statsunderstöd i Kina och därmed konkurrerar ut stålindustrin i EU. Frågan väntas även komma upp på stats- och regeringschefernas möte i Europeiska rådet i oktober. ■
Polen riskerar bryta EU:s underskottsmål
27 sep - 2016
Långsam ekonomisk tillväxt, välfärdssatsningar och mindre skatteintag för staten gör att ekonomer räknar med att Polen inte kommer att klara EU:s underskottsmål på tre procent och därmed granskas av EU-kommissionen, skriver Financial Times. >>>
https://www.ft.com/content/49188090-83c7-11e6-a29c-6e7d9515ad15
Svenska regioner vill inte förlora EU-pengar
26 sep - 2016
Över 240 regionala och lokala organisationer i EU-länderna kräver i ett gemensamt uttalande fortsatt stöd från EU:s strukturfonder. De oroas för att EU-pengarna ska koncentreras till de fattigaste regionerna i unionen på bekostnad av de rikare efter år 2020. Enligt Robert Uitto (S), regionrådet för Jämtland Härjedalen står motsvarande 3,4 biljoner kronor på spel. Alla svenska regioner står bakom uttalandet förutom Stockholms län. ■
Tidigare EU-kommissionär i skatteparadis
22 sep - 2016
Samtidigt som den nederländska liberalen Neelie Kroes var EU:s konkurrenskommissionär var hon direktör för ett skatteparadisbolag på Bahamas. Det här framkommer i dokument som den internationella journalistorganisationen ICIJ har tagit del av med sina samarbetspartners, bland dem Yle. >>>
https://svenska.yle.fi/artikel/2016/09/21/eu-kommissionar-i-skatteparadis
Fortsatt EU-granskning av skattelättnader
20 sep - 2016
Luxemburg och Polen är senast ut i EU-kommissionens stadiga granskning av om olika skattelättnader kan ses som otillåtet statsstöd. Två nya undersökningar har inletts, enligt SVT. >>>
http://www.svt.se/nyheter/utrikes/fortsatt-eu-granskning-av-skattelattnader
Centralbank varnar för tysk inbromsning
20 sep - 2016
Den tyska ekonomin kan bromsa in i tredje kvartalet, enligt den tyska centralbanken Bundesbank. I huvudsak är det en följd av att tillverkningsindustrins efterfrågan från omvärlden ser svag ut, skriver SvD. >>>
http://www.svd.se/centralbank-varnar-for-tysk-inbromsning
Rysk ekonomisk tillväxt i sikte
19 sep - 2016
Effekterna av oljeprisets ras och de västliga sanktionerna mot Ryssland efter annekteringen av Krim avtar. Den ryska ekonomin är lagom till parlamentsvalet på väg ur en djup recession, skriver SvD. >>>
http://www.svd.se/rysk-tillvaxt-i-sikte
Danmark köper Panamadokument
7 sep - 2016
Danska skattemyndigheterna har fått grönt ljus för att betala ett miljonbelopp till en anonym källa för att få tillgång till skatteupplysningar från de så kallade Panamadokumenten. Det rapporterar SVT. >>>
http://www.svt.se/nyheter/utrikes/danmark-koper-panamadokument
Irland överklagar Apple-skatt
5 sep - 2016
Den irländska regeringen beslutade på fredagen att överklaga EU-kommissionens beslut om att företaget Apple måste betala tillbaka motsvarande 125 miljarder kronor i restskatt till landet. Apple har enligt kommissionen genom generösa avtal med Irland betalat en alltför konkurrensvridande låg skatt. ■
EU-kommissionär: Fokusera på att betala rätt skatt - inte minsta möjliga
2 sep - 2016
”Vad vi verkligen behöver göra är att ändra attityder. Vi vet att vi har lyckats när företag slutar betala så lite skatt som möjligt och fokuserar på att betala rätt skatt. Men för att uppnå den kulturella förändring vi behöver, måste vi fortsätta prata”, sade konkurrenskommissionären socialliberala Margrethe Vestager i ett tal i Köpenhamn på fredagen. ■
Apples vd: Vi räknar inte med att betala EU-bot
31 aug - 2016
Bolagets vd Tim Cook säger att han räknar med att Apple inte kommer att behöva betala 13 miljarder euro i restskatt till Irland som EU-kommissionen bestämt. ”Vi befinner oss nu i den märkliga situationen där vi blivit beordrade att betala till en regering som säger att vi inte är skyldiga dem några som helst pengar” säger Tim Cook rapporterar Ekot. >>>
Ekot
EU kräver Apple på historisk bot i obetalda skatter
30 aug - 2016
Efter drygt tre års utredning slog EU-kommissionen på tisdagen fast att IT-jätten Apple ska betala 13 miljarder euro motsvarande 120 miljarder kronor i obetalda skatter till Irland. Det irländska skatteupplägget är olagligt och snedvrider konkurrensen mellan EU-länderna säger kommissionen. Även om det svårt skuldtyngda EU-landet skulle kunna behöva skatteintäkten ska de överklaga till EU-domstolen för att värna landets ”suveräna ... behörighet på skatteområdet”. Också Apple väntas överklaga. ■
Prognos efter brexit: Tysk export tappar fart
30 aug - 2016
Tysk export kommer att bromsa in rejält. Det förutspår den tyska exportindustrins intresseorganisation BGA, som sänker prognosen för exporttillväxten med hälften. En av förklaringarna är britternas beslut att lämna EU, rapporterar Ekot. Storbritannien är Tysklands tredje största handelspartner. >>>
Ekot
Svensk varuexport minskade första halvåret
29 aug - 2016
Under första halvåret 2016 minskade den svenska varuexporten med två procent medan importen ökade med en procent jämfört med samma period året innan, rapporterar Statistiska centralbyrån, SCB. >>>
SCB
EU tillbakavisar amerikansk kritik om bolagsskatt
25 aug - 2016
EU-kommissionen tillbakavisade på torsdagen kritik från USA:s finansdepartement om orättvis och partisk behandling av amerikanska företag i utredningar av skatteförmåner som statliga stöd, rapporterar SvD. >>>
SvD
Britter markerar mot Sverige: Skatter är en nationell fråga
23 aug - 2016
En talesperson för den brittiska regeringen sade på måndagen att det är en fråga för medlemsstater att bestämma skattepolitik. Uttalandet är en reaktion på statsminister Stefan Löfvens varning till Storbritannien att eventuellt kraftigt sänkta brittiska bolagsskatter skulle skapa svårigheter i diskussionerna om det brittiska EU-utträdet, rapporterar The Independent. >>>
The Independent
Italiensk skattepolis slog rekord
23 aug - 2016
Den italienska skattepolisen fick förra året in motsvarande 573 miljarder kronor från 32 000 fall av skattesmitning. Den höga summan är historiskt rekord, rapporterar den italienska nyhetsbyrån ANSA. >>>
ANSA
Löfven varnar för brittiska skattesänkningar
22 aug - 2016
Om Storbritannien kraftigt sänker sina bolagsskatter kan det försvåra diskussionerna kring landets EU-utträde poängterade statsminister Stefan Löfven till nyhetsbyrån Bloomberg på söndagen. I dag är bolagsskatten i Sverige och Storbritannien 22 respektive 20 procent. I juli väckte den brittiska regeringen planer på att sänka bolagsskatten till 15 procent för att locka företag att stanna kvar efter brexit. >>>
Bloomberg
Storbritannien inför läskskatt
18 aug - 2016
Storbritannien kommer att införa en skatt på sockrad dryck och lägga pengarna på fysisk aktivitet och nyttig mat för barn, skriver SvD/TT. >>>
DN
IMF: Så kan äldreboomen pareras
18 aug - 2016
En rapport från Internationella valutafonden IMF varnar för det faktum att inte bara andelen pensionärer i euroländerna kommer att öka i framtiden utan att även gruppen äldre arbetstagare mellan 55 - 64 år. Det leder till att produktiviteten och därmed tillväxten minskar mer än den annars skulle göra. Bättre sjukvård och aktiv arbetsmarknadspolitik är två sätt att motverka fallande produktivitet, menar rapportörerna. >>>
Undersökningen
Spansk statsskuld åt fel håll
17 aug - 2016
Spaniens statsskuld överskred 100 procent av BNP i juni, visar nya siffror från landets centralbank, rapporterar DN/TT. >>>
DN
Nya stimulansåtgärder väntar Italien
12 aug - 2016
Matteo Renzi överväger nya stimulansåtgärder för att öka Italiens ekonomisk återhämtning, samtidig försöker premiärminister stärka sina chanser att vinna den kommande folkomröstningen om konstitutionella reformer. Bland de nya förslagen nämns höjda pensioner, extra bidrag till fattiga och inkomstskattesänkningar, rapporterar Financial Times.
Financial Times
Euroländerna lät nåd gå före rätt
9 aug - 2016
Trots att Spanien och Portugal ännu en gång brutit mot EU:s budgetregler, och därmed hotades med böter, valde euroländer slutligen på måndagen att låta de få mer tid att för ordna upp sina budgetunderskott. Portugal ska senast i år få ner underskottet till högst tre procent av BNP medan Spanien ges ytterligare två år för samma mål. ■
Industriproduktionen steg i Tyskland
8 aug - 2016
Industriproduktionen i Tyskland steg 0,8 procent i juni jämfört med föregående månad, rapporterar SvD som återger Bloomberg. >>>
SvD
Nolltillväxt väntas i Storbritannien
1 aug - 2016
Den brittiska centralbanken väntas på torsdag justera ned Storbritanniens tillväxtprognos till noll procent i år på grund av osäkerheten efter Brexitomröstningen, rapporterar Financial Times. >>>
http://www.ft.com/cms/s/0/c2ac5e96-5707-11e6-9f70-badea1b336d4.html
Bättre affärsklimat i eurozonen
29 jul - 2016
Affärsklimatet i eurozonen förbättrades i juli, enligt EU-kommissionens nya rapport. Utvecklingen är tvärtemot vad analytikerna förväntade sig, skriver Financial Times. >>>
http://www.svd.se/battre-affarsklimat-i-eurozonen
IMF: Brexit sätter käppar i hjulet för global tillväxt
20 jul - 2016
Internationella valutafonden justerar ned årets och nästa års tillväxtprognos med 0,1 procentenhet vardera och menar att Storbritanniens ekonomi är den som kommer påverkas mest av alla utvecklade länders. Det rapporterar BBC. >>>
http://www.bbc.com/news/business-36834977
Även Portugal vädjar om att slippa EU-böter
19 jul - 2016
Medlemsländernas finansministrar slog i förra veckan fast att Spanien och Portugal inte gjort tillräckligt för att minska sina budgetunderskott. Straffet är böter upp till motsvarande 0,2 procent av landets BNP. Men på måndagen skickade den portugisiska regeringen in en motiverad begäran om att få slippa böter, något som den spanska redan gjort. ■
Juncker träffade Amazon inför skatteavtal
18 jul - 2016
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker ska som Luxemburgs tidigare premiärminister 2003 ha träffat företrädare för Amazon, strax innan näthandelsjätten skrev ett fördelaktigt skatteavtal med landet. Det skriver Newsweek. >>>
http://europe.newsweek.com/amazon-jeff-bezos-taxes-479814?rm=eu
Spanien vädjar om att slippa EU-böter
14 jul - 2016
Medlemsländernas finansministrar slog tidigare i veckan fast att Spanien och Portugal inte gjort tillräckligt för att minska sina budgetunderskott. Straffet är böter upp till motsvarande 0,2 procent av landets BNP. Men i dag torsdag skickade den spanska regeringen in en motiverad begäran om att få slippa böter. ■
http://www.mineco.gob.es/stfls/mineco/comun/pdf/Solicitud_Motivada.pdf
Jättelyft i irländsk tillväxt: 26,3 procent
13 jul - 2016
Irlands ekonomi växte i fjol med hela 26,3 procent, enligt reviderade siffror från landets statistikmyndighet. Det rör sig om en dramatisk upprevidering. Från början hade myndigheten angett tillväxten till 7,8 procent, rapporterar SvD. >>>
http://www.svd.se/jattelyft-i-irlandsk-tillvaxt
EU-ministrar bekräftar budgetslapphet i Portugal och Spanien
12 jul - 2016
EU-ländernas finansministrar antog på tisdagen EU-kommissionens utlåtande om att Portugal och Spanien inte gjort tillräckligt för att få ned sina budgetunderskott. Kommissionen har nu 20 dagar på sig att ta fram rekommendationer på lämpliga straff. Om inte Lissabon eller Madrid inkommer med en motiverad begäran inom tio dagar ska böter motsvarande 0,2 procent av BNP utdömas, enligt finansministrarna. ■
Eurogruppen stöder kommissionen: Spanien och Portugal kan straffas
12 jul - 2016
– Euroländerna stöder kommissionens rekommendation och vi anser att processen mot Spanien och Portugal bör gå vidare, sade Jeroen Dijsselbloem som leder eurogruppen som består av de 19 euroländernas finansministrar. Det formella beslutet tas av EU:s alla finansministrar som möts i dag, rapporterar Yle. >>>
https://svenska.yle.fi/artikel/2016/07/12/eurogruppen-stoder-kommissionen-spanie...
IMF: Italien riskerar 20 års ekonomiskt elände
12 jul - 2016
Enligt Internationella valutafonden väntas Italiens ekonomi ha återhämtat sig till samma nivå som innan finanskrisens börja förrän 2025. Landet står dessutom inför två årtionden av stagnerade ekonomisk tillväxt, skriver BBC. >>>
http://www.bbc.com/news/business-36770311
Tyskland avvisar europeiskt "skatterace"
7 jul - 2016
Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble vill inte se någon kapplöpning mot låga skatter i Europa sedan den brittiska regeringen flaggat för en sänkt bolagsskatt, rapporterar SvD. >>>
http://www.svd.se/tyskland-avvisar-europeiskt-skatterace
EU-parlamentariker: Överblivna EU-pengar till bör läggas på flyktingar
6 jul - 2016
Europaparlamentet röstade på onsdagen för en viljeyttring om att motsvarande 12,7 miljarder kronor som inte spenderades ur EU:s budget för 2015 ska gå till flyktinghantering. ■
Hårdare kontroll av offshorebolag föreslås
6 jul - 2016
Kommissionen presenterade på tisdagen ytterligare en åtgärd i arbetet mot skatteflykt. Förslaget ska bland annat göra det möjligt för medlemsländernas skattemyndigheter att få reda på identiteterna på dem som ligger bakom offshore registrerade i skatteparadis. ■
Tysk kommissionär vill bötfälla Spanien och Portugal
4 jul - 2016
I veckan väntas EU-kommissionen meddela huruvida Spanien och Portugal gjort tillräckligt för att minska sina budgetunderskott. Tysklands kommissionär Günther Oettinger vill att sanktioner sätts in mot det båda länderna, skriver Bild. >>>
http://www.bild.de/politik/inland/guenther-oettinger/will-spanien-und-portugal-b...
Frankrike varnas för underskottsmål
30 jun - 2016
Den franska riksrevisionen varnar för att regeringen riskerar att inte nå sina underskottsmål nästa år och kritiserar den samtidigt för att överdriva framstegen med att förbättra de franska statsfinanserna, rapporterar Financial Times. >>>
http://www.ft.com/cms/s/0/0d83afca-3e3d-11e6-9f2c-36b487ebd80a.html
Visselblåsare döms i Luxemburghärva
30 jun - 2016
En domstol I Luxemburg har dömt två personer till villkorlig dom och böter för att ha läckt dokument om fördelaktiga skatteavtal mellan Luxemburg och en rad storföretag, skriver Euractiv. >>>
http://www.euractiv.com/section/euro-finance/news/luxleaks-whistleblowers-found-...
EU-utskott vill ha mer budgetflexibilitet
29 jun - 2016
Inför halvtidsöversynen av EU:s långtidsbudget röstade Europaparlamentets budgetutskott på onsdagen för en uppmaning att göra budget mer flexibel. Syftet är att lättare kunna använda EU-pengar vid framtida kriser som terroristdåd, naturkatastrofer och stora flyktingströmmar. ■
Medlemsländerna enas mot skatteflykt
21 jun - 2016
EU-länderna nådde på måndagen en gemensam ståndpunkt om nya regler för att förhindra skatteflykt genom att täppa till kryphål i lagstiftningarna som kan utnyttjas av storföretag. Medlemsländerna måste bli överens med EU-parlamentet innan lagen kan komma på plats. ■
Tjeckien hotar med veto mot skatteflyktslag
16 jun - 2016
På fredag träffas EU-ländernas finansministrar för att försöka nå enighet om ett förslag som ska se till att storföretag genom olika grepp driver ned sina skatter. Men den tjeckiske finansministern Andrej Babiš hotar att lägga in sitt veto om inte kommissionen lovar att lägga fram ett förslag om reformer av moms-reglerna.
Financial Times
Ludvigsson vill ha bättre fungerande finansiella tjänster
14 jun - 2016
Europaparlamentariker Olle Ludvigsson (S) är ansvarig i parlamentet för hur man på bästa sätt kan uppnå en väl fungerande inre marknad för finansiella tjänster som gynnar både konsumenter och företag. I dag har han presenterat sin vision och vill bland annat att: Insatserna bör intensifieras mot diskriminering på grund av var man bor. Konsumenter i dag är ofta låsta till en nationell marknad istället för en europeisk. Det måste också bli lättare att jämföra kvalitet och pris på de produkter som finns tillgängliga, heter det i ett uttalande från Ludvigsson. ■
Panamadokument granskas i EU-kommitté
8 jun - 2016
EU-parlamentet beslutade på onsdagen att sätta upp en utredningskommitté med uppdrag att granska avslöjandena i de så kallade Panamadokumenten. De visade hur många mäktiga personer och företag gömmer pengar i skatteparadis. Kommittén består av 65 EU-parlamentariker och ska om ett år lägga fram en rapport. ■
Wikström: Bekämpa skatteflykt med strängare EU-lagstiftning
7 jun - 2016
EU-parlamentariker Cecilia Wikström (L) krävde på tisdagen att EU-kommissionen lägger fram tydligare lagstiftningsförslag för rapportering och öppenhet kring skatteuppgifter för företag i EU. – EU måste återupprätta allmänhetens förtroende för våra skattesystem och vidta åtgärder, säger Wikström i ett uttalande. ■
Regeringen i Grekland i blåsväder om offshorelag
2 jun - 2016
Den vänsterledda regeringen i Grekland är i nytt blåsväder efter avslöjanden om att man smugit igenom en lagändring som ger höga politiker rätt att placera pengar i offshorebolag utomlands.
Ekot
Svensk tillväxt mattades av
30 maj - 2016
Sveriges bruttonationalprodukt, BNP, ökade med 0,5 procent under första kvartalet i år jämfört med sista kvartalet 2015. Efter flera kvartal med höga tillväxttal mattades den svenska BNP-tillväxten av under första kvartalet och ligger nu nära EU-snittet.
SCB
Fler företag i Frankrikes skottglugg
30 maj - 2016
Frankrike kommer inte att ge efter när det gäller att se till att multinationella företag som verkar i landet också betalar sin skatt. Det kan också bli aktuellt med insatser mot ytterligare företag, efter skatteräderna mot Google och McDonalds, enligt finansminister Michel Sapin.
SvD
Sveriges export minskade
26 maj - 2016
Under första kvartalet 2016 minskade den svenska varuexporten med två procent jämfört med första kvartalet året innan. Detta trots en stark ökning i exporten av personbilar.
SCB
Sverige bäst i Norden enligt kreditvärderarna
25 maj - 2016
Sverige har de bästa ekonomiska utsikterna av de nordiska länderna, enligt en analys från kreditvärderingsinstitutet Moody's.
SvD
Fransk skatteräd mot Google
25 maj - 2016
Ett stort tillslag mot Googles kontor i Paris inleddes tidigt i morse. Franska åklagarmyndigheten bekräftar till Reuters att det rör sig om en utredning kring företagets skatteplanering.
Ekot
Finansministern: SD ett parti för skattesmitare
20 maj - 2016
Sverigedemokraterna invände på fredagen i riksdagens EU-nämnd mot en föreslagen EU-regel om att förhindra skattefusk när företag gör transaktioner. – Det är helt nödvändigt att vi samarbetar på EU-nivå för att komma till rätta med skattefusket. Men det vill inte Sverigedemokraterna, det är en mycket dålig och anmärkningsvärd hållning. Jag säger lystring alla skattemitare: Sverigedemokraterna är partiet för er, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till Europaportalen. Pavel Gamov (SD) tillbakavisar finansministern och säger att Sverigedemokraterna är emot skatteflykt. – Men vi anser att skatteområdet ska vara nationell kompetens och vänder oss därför emot förslaget, säger Gamov.
Obamarådgivare till EU: Gå inte för hårt åt Spanien
17 maj - 2016
Jason Furman, ordförande för den amerikanske presidenten Barack Obamas ekonomirådgivare, uppmanar EU-kommissionen att "vidta en flexibel tillämpning av budgetreglerna i länder som Spanien".
El País
Finländsk återhämtning fortsätter
16 maj - 2016
Finlands ekonomi växte med 0,7 procent i årstakt i mars, vilket innebär den femte månaden i rad med tillväxt. Samtidigt reviderade byrån upp tillväxten för februari till 1,9 procent, från tidigare beräkning på 0,6 procent.
SvD
Medieuppgifter: EU-kommissionen vill ha sanktioner mot Portugal och Spanien
11 maj - 2016
Kommissionen kommer enligt uppgifter till Euractiv att rekommendera sanktioner mot Spanien och Portugal för att länderna inte gör tillräckligt för att minska sina underskott. Den 18 maj ska kommissionens rekommendationer presenteras.
Euractiv
Tveksamheter i polsk ekonomisk framgång
9 maj - 2016
Mätfel kan under lång tid ha överdrivit Polens ekonomiska tillväxt. Landet har under det senaste årtiondet haft en av de bästa tillväxterna i EU och var det enda medlemslandet som inte hamnade i en recession under finanskrisen.
Financial Times
EU misstänker Österrike för budgetfusk
4 maj - 2016
EU-kommissionen har inlett en granskning av "möjligt budgetfusk eller grov oaktsamhet" i den österrikiska delstaten Salzburg.
SvD
Ingen ansvarsfrihet för Europeiska rådet
28 apr - 2016
EU-parlamentet röstade på torsdagen för att ge EU-kommissionen ansvarsfrihet för hanteringen av budgeten för 2014 som var på motsvarande 1,3 biljoner kronor. Parlamentarikerna skjuter dock för sjätte året i rad upp beslutet att ge ansvarsfrihet till ministerrådet och Europeiska rådet. Ledamöterna anser att det saknas fullständiga uppgifter från de två EU-institutionerna. ■
Luxläckor till domstol
26 apr - 2016
Tre män står inför domstol i Luxemburg för att ha läckt uppgifter om att landet ingått fördelaktiga skatteavtal med storföretag.
BBC
Tyskland tvekar om öppenhet i skattefråga
25 apr - 2016
Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble har invändningar mot EU-kommissionens planer att tvinga multinationella företag att offentligt visa vilka skatter som de betalar i olika länder. “Ibland finns det en motsättning mellan öppenhet och effektivitet […] vi måste vara försiktiga med att ställa någon vid skampålen“, sade finansministern.
Financial Times
Oväntat trögt för tysk privat sektor
25 apr - 2016
Tillväxten i Tysklands privata sektor har bromsat in till den lägsta nivån på nio månader i april, enligt ett inköpschefsindex från Markit.
SvD
Spanien justerar upp budgetunderskott och arbetslöshet
20 apr - 2016
Den spanska regeringen justerar upp sin prognos i år för budgetunderskottet från 2,8 till 3,6 procent i år och från 1,4 till 2,9 procent under nästa. Arbetslöshetsprognosen justeras upp med 0,2 procentenheter till 19,9 procent.
El País
Ministrar ska prata Panamadokument
18 apr - 2016
EU-ländernas utrikesministrar ska under sitt möte i veckan diskutera de så kallade Panamadokumenten om hur rika personer gömmer pengar i skatteparadis även om frågan inte står på den officiella dagordningen.
Euractiv
Spaniens industriminister avgår på grund av Panamadokumenten
15 apr - 2016
Spaniens industriminister José Manuel Soria avgår efter avslöjanden om att han var direktör för ett brevlådebolag i skatteparadiset Bahamas.
Yle
De fem största EU-länderna vill svartlista skatteparadis
15 apr - 2016
Tyskland, Italien, Frankrike, Storbritannien och Spanien uppmanar rikelandsklubben G20 att införa en lista över skatteparadis i världen och införa sanktioner mot de länder som inte är samarbetsvilliga.
Le Monde
Parlamentet inrättar Panamautskott
14 apr - 2016
EU-parlamentet har beslutat att sätta upp ett tillfälligt utskott för att granska uppgifterna från de så kallade Panamadokumentet om att personer gömmer undan skattepengar i olika så kallade skatteparadis. Vilket mandat utskottet ska få avgörs i maj. ■
EU-politiker vill granska Panamapapper
13 apr - 2016
EU-parlamentets två största partigrupper krävde på tisdagen att det sätts upp ett tillfälligt utskott med syfte att granska resultaten i Panamadokumentet där många inflytelserika personer tros ha undkommit skatt genom brevlådeföretag i Panama.
Politico
Cameron vill lagstifta mot skatteflykt
12 apr - 2016
Den brittiske premiärministern David Cameron talade på måndagen i parlamentet i ett försök att minska skadeverkningarna efter avslöjandet att han tjänat pengar på sin pappas bolag i ett skatteparadis. Bland annat blir det ny lagstiftning mot skatteflykt.
Ekot
Paris och Berlin vill svartlista skatteparadis
12 apr - 2016
Tysklands och Frankrikes finansministrar vill att de rika länderna ska sätta upp en gemensam lista över de territorier i världen som inte lever upp till vissa krav på skatteöppenhet.
Financial Times
Italien och Spanien fixar inte budgetmål
11 apr - 2016
Trots tidigare överenskommelser ser både Spanien och Italien ut att behöva ytterligare ett år på sig för att nå EU:s överskottsmål. I maj ska kommissionen avgöra om länderna får uppskov. ■
Lettland i topp i penningtvätt - men nu blir det stopp
11 apr - 2016
Det internationella trycket på Lettland har blivit för stort. Efter påtryckningar främst från USA har landet börjat bekämpa den utbredda penningtvätten inom lettiska banker.
Yle
Islänningar fortsätter kräva nyval med detsamma
11 apr - 2016
Tusentals islänningar fortsatte att demonstrera utanför parlamentet Alltinget i Reykjavik på lördagskvällen och krävde regeringens avgång.
Yle
Cameron avslöjar inkomster efter en veckas kritik
11 apr - 2016
Storbritanniens premiärminister David Cameron redovisar sina privata inkomstuppgifter i ett försök att dämpa en växande kritikstorm. Men uppgifterna leder genast till fler frågor.
SvD
Tusentals demonstranter kräver Maltaledarens avgång
11 apr - 2016
På lördagen samlades tusentals malteser för att kräva den socialdemokratiske premiärministern Joseph Muscats avgång. Flera ministrar i hans regering har avslöjats med att gömma pengar i skatteparadis.
The Guardian
Franska bönder förstör spanskt vin
8 apr - 2016
På en väg i Sydfrankrike i måndags stoppade franska vinbönder fem tankbilar med spansk vin och tömde dem på 10-tusentals liter vin. Enligt bönderna är den spanska konkurrensen orättvis. Spanien har klagat hos EU-kommissionen och menar att händelsen är en uppenbar kränkning av grundläggande principer i EU.
BBC
EU-regler mot skatteshopping på väg
8 apr - 2016
Det ska bli svårare för storföretag att shoppa runt i EU efter förmånliga skatteupplägg. Sverige och övriga EU-länder är i färd med att införa regler som innebär automatiskt utbyte av uppgifter om vilken skatt företag erbjuds.
SvD
David Cameron medger Panamakoppling
8 apr - 2016
Den brittiske premiärministern David Cameron medger nu att han via sin fars skatteplanering tjänade pengar i placeringar i skatteparadis.
SvD
Putin om Panamaläckan: Inget att diskutera
8 apr - 2016
Den ryske presidenten Vladimir Putin kallar anklagelserna i Panamaläckar om undanhållande av skattepengar för mediefabrikationer som den amerikanska regeringen kokat ihop.
BBC
Nya momsregler ska hindra bedrägerier
8 apr - 2016
EU-kommissionen lade på torsdagen fram en rad idéer om hur momsreglerna ska ändras för att göra dem lättare, förhindra fusk och förenkla för företag.
EUbusiness
Maltas premiärminister kan bli nästa offer efter Panamaläckorna
7 apr - 2016
Två av ministrarna i den socialdemokratiske maltesiske premiärministern Joseph Muscats regering ska ha gömt undan pengar i offshorebolag. Oppositionsledaren Simon Busuttil uppmanar folk att protestera mot regeringen.
EUobserver
Sverige om digitala plattformar: EU-reglera inte för mycket
6 apr - 2016
Under våren kommer EU-kommissionen att presentera en sammanställning om digitala plattformar. Inför det uppmanar nu Storbritannien, tillsammans med Sverige, Tjeckien, Danmark, Finland, Estland, Litauen, Bulgarien, Luxemburg och Polen kommissionen att inte föreslå en allomfattande reglering av digitala plattformar. Annars, menar länderna, finns det risk för att lagstiftningen istället hindrar utvecklingen av nya tjänster, företag och i längden nya jobb. ■
Islands statsminister avgår inte - trots allt
6 apr - 2016
Islands statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson avgår inte i motsats till vad som tidigare rapporterats. Nu tar han bara en paus från arbetet efter att det avslöjats att han använt ett offshorebolag för att slippa betala skatt.
Yle
Nationella fronten kopplas till Panamadokumenten
6 apr - 2016
Det högerextrema franska partiet Nationella fronten ser ut att dras in i det stora avslöjandet om skattefiffel och penningtvätt hos den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca.
SvD
Kommissionär Vestager om Panamaläckan: Toppen på isberget
5 apr - 2016
Konkurrenskommissionär Margrethe Vestager är förvånad över omfattningen av skatteflykten som avslöjats i den så kallade Papamaläckan. Men samtidigt anser hon att det bara är toppen på isberget eftersom det borde finnas fler företag som sysslar med att sätta upp offshorebolag.
Børsen
Stark kritik mot Islands statsminister
5 apr - 2016
Efter att det avslöjats att den isländske statsministern Sigmundur Davíð Gunnlaugsson utnyttjat brevlådeföretag för att komma undan skatt hotas han av en förtroendeomröstning. På Island har även tusentals personer demonstrerat krav om hans avgång.
Financial Times
EU-kommissionen skatteförsvarar kommissionär
4 apr - 2016
EU:s klimatkommissionär Miguel Arias Cañetes hustru ska ha haft pengar i ett offshorebolag, vilket avslöjades i den så kallade Panamaläckan i helgen. Kommissionens talesperson Margaritis Schinas försvarar dock på måndagen Cañete med att företag sedan länge varit overksamt, innan han blev EU-kommissionär. ■
Tunga politiker i enorm skattehärva
4 apr - 2016
En gigantisk läcka av konfidentiellt material visar hur mäktiga personer gömmer pengar i skatteparadis. "Panamadokumenten" avslöjar toppolitiker världen över. Spåren leder ända in till Vladimir Putins innersta krets.
SvD
Spanska budgetunderskottet större än de dystraste prognoserna
1 apr - 2016
Underskott i fjolårets spanska budget blev 5,2 procent. Spanien och EU hade tidigare enats om att budgetunderskottet fick bli högst 4,2 procent.
El País
Ungerska regeringen ska få använda pengar utan koll
1 apr - 2016
Det ungerska parlamentet röstade på onsdagen för en lag som gör det möjligt för regeringen att ta pengar ur statsbudgeten utan att tillfråga parlamentet. Regeringen behöver heller inte redovisa vad pengarna används till.
Süddeutsche Zeitung
Fortsatt deflation i eurozonen
1 apr - 2016
Under mars låg inflationen i euroländerna i genomsnitt -0,1 procent. Det är något högre jämfört med februari då inflationen låg på -0,2 procent.
Eurostat
Grekland tror på snar skuldlättnad
23 mar - 2016
Greklands finansminister Euklides Tsakalotos uttryckte på tisdagen optimism om att regeringen kommer att nå en uppgörelse med landets fordringsägare om skuldlättnad för Grekland den 22 april när euroländernas finansministrar sammanträder.
Ekathimerini
Polen varnas för budgetunderskott
23 mar - 2016
Den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD varnar den polska regeringen för att den riskerar att bryta mot EU:s budgetmål. Den nationalkonservativa regeringen har bland annat lova öka barnbidraget och sänka skatter.
Financial Times
Löfven: Jag förfogar inte över EU:s budget
22 mar - 2016
– Jag undrar varför statsministern fortfarande vägrar att använda sig av EU:s budget som piska och morot så att vi förmår fler länder att ta sitt ansvar [för EU:s flyktingpolitik], säger Ulrika Karlsson (M) vid tisdagens riksdagsdebatt efter förra veckans EU-toppmöte. – [Det] beror på att Sveriges statsminister inte har förfoganderätt över EU:s budget, det ligger inte inom mandatet. Jag utgår från att vi ska följa de lagar och regler som finns, svarar Stefan Löfven (S) i samma debatt. ■
Ukrainas ekonomi krympte med en tiondel
22 mar - 2016
Den ukrainska bruttonationalprodukten minskade under fjolåret med 9,9 procent. Året innan minskade den med 6,6 procent.
Handelsblatt
Storföretag ska tvingas redovisa vinster och skatter
22 mar - 2016
EU-kommissionen väntas presentera ett förslag om att storföretag måste redovisa hur stora deras vinster är och hur mycket de betalar i skatt i varje EU-land.
Financial Times
Ekonomisk kris sätter miljoner ryssar i fattigdom
22 mar - 2016
Närmare 20 av 143 miljoner ryssar lever under landets fattigdomsgräns på motsvarande 1 100 kronor i månaden. Det är en ökning med 20 procent jämfört med 2014 innan ekonomiska sanktioner sattes in mot Ryssland och oljepriset sjönk.
The Guardian
Lägre priser i eurozonen
18 mar - 2016
Konsumentpriserna i eurozonen sjönk med 0,2 procent i årstakt i februari.
SvD
Oväntad tampongseger för Cameron
18 mar - 2016
Den brittiske premiärministern lyckades vid veckans EU-toppmöte få in en skrivning där EU-kommissionen uppmanas ta fram nya momsregler om att medlemsländerna ska få rätt att helt ta bort moms på hygienprodukter.
Euractiv
Danmarks underskott över tre procent
17 mar - 2016
Danmarks underskott i de offentliga finanserna ser ut att hamna över taket i EU:s stabilitetspakt, enligt en färsk prognos från Danmarks centralbank.
SvD
Pundet rasar efter brittisk prognoschock
17 mar - 2016
Londonbörsen och pundet faller sedan den brittiska regeringen sänkt sin tillväxtprognos för 2016–2017 kraftigt.
SvD
Irland är EU:s snabbast växande ekonomi
11 mar - 2016
Irlands ekonomi växte med 7,8 procent år 2015. Det gör landet till den snabbast växande ekonomin i EU för andra året i rad.
Yle
EU-länder enas mot skattefusk
9 mar - 2016
Steg för steg försöker EU-länderna strama åt möjligheterna till skatteplanering och skattefusk. Nu råder enighet om utökat utbyte av skatteinformation.
SvD
Nya stimulansåtgärder väntas från ECB
9 mar - 2016
ECB-rådet väntas på torsdag lägga fram nya stimulansåtgärder för att pressa upp inflationen mot målet.
SvD
Ikeas och Apples skatteaffärer granskas
7 mar - 2016
Europaparlamentets speciella skattegranskningsutskott kommer tisdagen 15 mars att fråga ut Ikea, Apple, Google, Fiat, McDonald’s och Starbucks om deras skattebetalningar och /eller brist på detsamma. ■
Konsumtion och investeringar når nya höjder i Italien
7 mar - 2016
Som ytterligare tecken på en återhämtning i den italienska ekonomin nådde hushållens konsumtion i slutet av fjolåret en högsta nivån på fem år och investeringsnivån den högsta sedan 2007.
Ansa
EU-revisorer kritiserar slö bekämpning av momsbedrägerier
7 mar - 2016
EU:s revisionsrätt anser att medlemsländernas ovilja att samarbeta gör dem mottagliga för momsbedrägerier, något som kan kosta EU upp till motsvarande 1 570 miljarder kronor per år.
Euractiv
Två miljarder fattas i belgiska budgeten
4 mar - 2016
Under de kommande två veckorna måste den belgiska regeringen hitta ytterligare två miljarder euro, motsvarande 19 miljarder kronor, för att klara budgetbalansen.
De Standaard
Majoritet tyska vill strypa EU-bidrag
4 mar - 2016
Om EU inte lyckas hitta en gemensam lösning på flyktingkrisen anser 56 procent av tyskarna att landets EU-avgift ska i framtiden ska minskas.
Die Welt
Rysslands kris lång och svår
3 mar - 2016
Den ryska ekonomin vänder under det tredje kvartalet i år, hävdar ekonomiministern Alexej Uljukajev idag. Men Carnegieinstitutets chef i Moskva, Dmitri Trenin tror att krisen kommer att pågå i flera år till.
Ekot
Minister räknar med rysk tillväxt i höst
2 mar - 2016
Den ryska ekonomin väntas börja växa igen, kvartal från kvartal, under tredje kvartalet i år, enligt landets ekonomiminister Alexej Uljukajev. Tidigare har regeringen inte räknat med tillväxt förrän i fjärde kvartalet.
SvD
Finlands ekonomi växer igen
1 mar - 2016
Tre år av recession i Finland är bruten. Nya siffror i dag visar att landets ekonomi växer igen.
Ekot
Ökat tryck på ECB efter nytt deflationsresultat
1 mar - 2016
För tredje gången på ett år upplever euroländerna att prisnivåerna sjunker vilket sätter press på Europeiska centralbanken att agera för att öka inflationen.
The Guardian
Inflationen lägre än beräknad
25 feb - 2016
EU:s statistikbyrå Eurostat reviderar ned inflationen i euroområdet under januari med 0,1 procentenhet till 0,3 procent jämfört med tidigare prognos. Det är betydligt lägre än Europeiska centralbankens mål på en inflation strax under två procent.
Eurostat
Frankrike vill ha skattemiljarder från Google
25 feb - 2016
Franska staten kräver att internetjätten Google betalar motsvarande 15 miljarder kronor i obetalda skatter.
BBC
Kommissionen utreder åtgärder mot momsfusk
24 feb - 2016
Årligen beräknas medlemsländerna förlora motsvarande 470 miljarder kronor på grund av gränsöverskridande momsbedrägerier. I mars väntas kommissionen lägga fram en handlingsplan för att få bukt med detta. ■
Exportchefsindexet: Europa drar upp svensk export
16 feb - 2016
Med ett så kallat exportchefsindex på 56,9 i februari stärks utsikterna för ökad svensk export. Enligt Business Swedens chefsekonom Mauro Gozzo ökar exporten till den europeiska marknaden. – Västeuropa stärks kraftigt och drar ifrån. Vi noterar även att små och medelstora företag ser hoppfullt på Central- och Östereuropa. Den framtida utvecklingen beror på om Europa kan hålla en stark konjunktur, säger Mauro Gozzo i ett uttalande.
EU granskar Ikea för skatteflykt
16 feb - 2016
EU-kommissionen kommer att undersöka uppgifterna från EU-parlamentets gröna partigrupp om att Ikea ska ha undvikit att betala minst en 9,5 miljarder kronor i skatt mellan 2009 och 2014.
SvD
Stålarbetare demonstrerar i Bryssel
15 feb - 2016
Pressade i den allt hårdare globala konkurrensen och dito överproduktion av stål demonstrerar europeiska stålverksarbetare idag för att EU ska skydda dem mot vad de kallar orättfärdig konkurrens från Kina. I dagsläget finns 37 åtgärder mot stålimport i EU var av 16 är riktade mot Kina, meddelade EU-kommissionen på måndagen. ■
Åldrande tyskar ger finansiellt skräckscenario
12 feb - 2016
Tidningen Welt am Sonntag har kommit över en expertrapport från det tyska finansministeriet som innehåller beräknade kostnader för en åldrade befolkning. Om andel äldre fortsätter att stiga till en viss nivå kan den tyska statsskulden öka från dagens närmare 80 procent till 220 procent av BNP 2060.
Die Welt
Även med Azerbajdzjan vill Sverige stoppa skattefusk
11 feb - 2016
Sverige undertecknade på onsdagen ett avtal med Azerbajdzjan som ska stoppa dubbelbeskattning och förhindra skatteflykt. Dagen innan slöt Sverige ett liknade avtal med Armenien. ■
Kommissionen släpper hemliga skattedokument till EU-parlamentariker
10 feb - 2016
EU-parlamentets tillfälliga skattegranskningsutskott får tillgång till EU-kommissionens dokument om medlemsländers skatteavtal med storföretag.
EUobserver
Sverige och Armenien vill stoppa skattefusk
9 feb - 2016
Sverige undertecknade på tisdagen ett avtal med Armenien som ska stoppa dubbelbeskattning och förhindra skatteflykt. ■
Två av Rysslands banker går i putten
9 feb - 2016
Landets 67:e största bank, Intercommerz, blir av med tillståndet av landets centralbank. Ytterligare en bank, den mindre Alta-Bank, stängs också igen. Rubelns kraftiga fall det senaste året har medför att ett dussintal ryska banker har fått slå igen.
SvD
Österrike begär miljoner för flyktingmottagande
9 feb - 2016
Österrike har begärt kompensation på motsvarande 5,6 miljarder kronor från EU-budgeten för höga kostnader för flyktingmottagande.
SvD
Stora fall på Europabörserna
9 feb - 2016
Europabörserna föll brett i måndagshandeln på oro för den globala konjunkturen och det låga oljepriset. Greklands banker föll kraftigt och påverkade det allmänna sentimentet negativt.
SvD
”Svenska metoder” ska hjälpa Finland ur krisen
8 feb - 2016
Finlands finansminister Alexander Stubb är optimistisk trots att en jobbig vår med ”enorma beslut” väntar en nation i kris. Han passar på att tacka Anders Borg. – Vi använder ganska svenska metoder, säger Alexander Stubb.
SvD
Portugal får EU-klartecken för budget
8 feb - 2016
EU-kommissionen godkände i fredags den portugisiska vänstermittenregeringens budget för 2016 men varnade för att fler åtstramningar måste göras.
EUbusiness
Storföretag kan tvingas offentliggöra vinster och skatter
8 feb - 2016
EU-kommissionen arbetar på ett förslag om ska tvinga multinationella företag som Google och Facebook att redogöra för hur mycket de tjänar och betalar i skatt i medlemsländerna.
The Guardian
Portugals regering antar budget utan kommissions-okej
5 feb - 2016
Den portugisiska vänstermittenregeringen antog på torsdagen årets budgetutkast utan att EU-kommissionen gett sitt godkännande.
EUbusiness
Blytung dag på Europabörserna
4 feb - 2016
Onsdagen var blytung på Europabörserna som föll brett med främst press på bankaktier.
SvD
Portugal ger efter för EU-tryck
4 feb - 2016
Den nya portugisiska vänstermittenregeringen går med på att sänka sina utgifter efter krav från EU-kommissionen att följa de överenskomna budgetreglerna.
EUbusiness
Kommissionen och Portugal oense om budget
3 feb - 2016
EU-kommissionen har gett Portugal till på fredag att lägga fram tillräckliga åtgärder för att ge klartecken för den portugisiska budgeten.
SvD
Ökad inflation i euroområdet
1 feb - 2016
I januari ökade den genomsnittliga inflationen i euroländerna till 0,4 procent.
EUbusiness
Kommissionen vill har klarhet i portugisisk budget
28 jan - 2016
EU-kommissionen har invändningar mot budgetutkastet från den nya socialdemokratiskt ledda portugisiska regeringen och har begärt förklaringar.
Dagens Industri
Premiärministern: Greklands pensionssystem kollapsar
27 jan - 2016
– Pensionssystemet är ohållbart och kommer att kollapsa om inget görs, sade Greklands premiärminister och vänsterledare Alexis Tsipras på tisdagen. Regeringen föreslår därför att pensionsavgiften höjs.
Ekathimerini
EU-rapport: Bättre ordning i dag än innan krisen
26 jan - 2016
De offentliga finanserna i EU-länderna är i dag mer hållbara än före krisen, enligt en rapport från EU-kommissionen som dock menar att det måste till fler åtgärder för att hantera det höga statsskulderna som uppstod under krisåren.
Rapporten
Sämre affärsklimat i Tyskland
26 jan - 2016
Affärsklimatet i Tyskland viker av nedåt. Ett månatligt index för affärsklimatet från det ekonomiska institutet Ifo sjunker till 107,3 i januari, från 108,6 i december.
SvD
Stortapp för rysk ekonomi
26 jan - 2016
Rysslands ekonomi krympt under 2015 med 3,7 procent – det största tappet sedan krisåret 2009.
The Guardian
Portugal stramar åt
22 jan - 2016
Efter tryck från EU lovar den portugisiska vänstermittenregeringen att få ned sitt budgetunderskottet till 2,6 procent i år.
EUbusiness
IMF skriver upp europrognos
19 jan - 2016
Internationella valutafonden höjer i sin senaste prognos den ekonomiska tillväxten i euroländerna med 0,1 procentenhet till 1,7 procent. Samtidigt skrivs världens samlade tillväxt ned med 0,2 procentenheter till 3,4 procent.
IMF-prognosen
Polens kreditbetyg nedvärderas
18 jan - 2016
Kreditvärderaren Standard & Poor's anser att den ny nationalkonservativa regeringen i Polen minskat oberoendet i statliga institutioner och sänker landets kreditbetyg från A- till BBB+.
Reuters
Tysk ekonomi går bättre än väntat
15 jan - 2016
Tysklands bruttonationalprodukt växte i fjol med 1,7 procent enligt en preliminär beräkning från den federala tyska statistikmyndigheten. Det är något högre än vad analytiker räknat med.
SvD
Kollaps för rysk bilmarknad
15 jan - 2016
Under 2015 minskade biljförsäljningen i Ryssland med över en tredjedel. Den ryska ekonomin präglas av hög inflation, valutaturbulens och stora intäktsbortfall till följd av raset för råoljepriset.
SvD
Finsk deflation under 2015
15 jan - 2016
Den genomsnittliga inflationen i Finland under 2015 landade på minus 0,2 procent. Det är första gången på 60 år som priserna, sett över hela året, sjunker.
SvD
Dijsselbloem avråder Italien från överdrifter
8 jan - 2016
Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem menar att Italien inte får överdriva möjligheterna till den flexibilitet i budgeten som EU-reglerna tillåter.
Ansa
Politisk strid väntar i Grekland
7 jan - 2016
Efter ett mycket turbulent år väntar nu några kritiska veckor för Greklands regering och landets ekonomi. Samtidigt är motståndet mot reformer stora och sedan i höstas har regeringens stöd i parlamentet krympt till en mycket knapp majoritet.
Ekot
Oförändrat låg inflation i euroområdet
6 jan - 2016
I december låg inflationen på 0,2 procent i euroländerna, något lägre än vad analytiker hade räknat med.
BBC
Italien storinvesterar
18 dec - 2015
Med en fond på motsvarande 1,5 biljoner kronor under fem års tid ska den stagnerade italienska ekonomin väckas till liv.
Financial Times
Fortsatt uppåt för svensk utrikeshandel
16 dec - 2015
Sveriges utrikeshandel fortsatte att visa en stark ökning de tre första kvartalen 2015, men ökningstakten avtog under tredje kvartalet. Det visar statliga Kommerskollegiums rapport över Sveriges utrikeshandel. – Det ser fortsatt relativt ljust ut för svensk utrikeshandel, säger rapportansvarig Petter Stålenheim. ■
Sverige uppmanas införa EU-regler om insättningsgaranti
10 dec - 2015
EU-kommissionen uppmanar Sverige och nio andra medlemsländer att skriva in de överenskomna EU-reglerna om insättningsgaranti för småsparare i sin nationella lagstiftning. Länderna har nu två månader att svara på varför de inte gjort detta. ■
Tyskland hotar med EU-domstol för insättningsgaranti
9 dec - 2015
Den tyska finansministern Wolfgang Schäuble är redo att gå till EU-domstolen om kommissionens förslag om en gemensam insättningsgaranti för småsparare i euroländerna blir verklighet innan krisande länder som Grekland får ordning på sina banksystem.
Financial Times
Grekiska budgeten godkänd
7 dec - 2015
Den grekiska regeringen räknar med att landets ekonomi börjar växa under andra halvåret i den budget för 2016 som godkändes i parlamentet på söndagen.
Financial Times
Luxemburg överklagar skattedom
7 dec - 2015
Luxemburg lämnade i förra veckan in en överklagan mot EU-kommissionens beslut att ålägga biltillverkaren Fiat att betala tillbaka skatt som företaget tack vare fördelaktiga avtal med landet undsluppit.
EUbusiness
Belgiska skatteavtal kan stå storföretag dyrt
4 dec - 2015
EU-kommissionen väntas tvinga ett sextiotal multinationella företag att betala tillbaka motsvarande 6,5 miljarder kronor i skatt till Belgien efter att de ingått "fördelaktiga" skatteavtal med landet som strider mot unionens konkurrensregler.
De Standaard
McDonald's skattegranskas
3 dec - 2015
Hamburgerkedjan står näst i tur att granskas av EU-kommissionen för sitt skatteavtal med Luxemburg, enligt en person insatt i frågan. Tidigare har Fiat och Starbucks dömts att betala tillbaka skattepengar som företagen genom fördelaktiga skatteavtal undvikit att betala.
Politico
Klartecken för EU:s bankunion
1 dec - 2015
EU:s nya bankunion kan sjösättas enligt plan i januari, sedan tillräckligt många länder godkänt upplägget i tid.
SvD
Första förslaget för lättare finansiering för företag
30 nov - 2015
EU-kommissionen presenterade på torsdagen det första skarpa förslaget inom den så kallade kapitalmarknadsunionen. Förslaget går ut på förenkla processen för företag att få finansiering vid emissioner av akter eller obligationer, så kallade prospektregler. ■
Nederländerna överklagar skattedom
30 nov - 2015
Den nederländske finansministern Jeroen Dijsselbloem menar att landet inte sysslat med olagligt statsstöd när den amerikanska caféjätten Starbucks fick skattelättnader.
EUbusiness
Skatteutskott får nytt liv
26 nov - 2015
Efter att mandatet för EU-parlamentets tillfälliga utskott som granskat företags lukrativa skatteavtal i medlemsländerna löpt ut beslutade ledarna för partigrupperna på torsdagen att ge utskottet en efterträdare. Vilket uppdrag det nya utskottet får bestäms i nästa vecka, mandatet sträcker sig sex månader. ■
EU-parlamentet: Så ska storbolagens skatteflykt stoppas
26 nov - 2015
EU-parlamentet vill att multinationella företag betalar skatt i de länder som de gör sina vinster i. Men ett drygt år efter att Luxleaks-skandalen briserade är ny lagstiftning som motverkar skatteflykt ännu långt ifrån verklighet.
SvD
Tyskland hjälper Grekland hitta skattesmitare
26 nov - 2015
Tyska skatteverket har gett sin grekiska motsvarighet en lista med 10 000 namn på personer som misstänks vara skattesmitare.
The Guardian
Ludvigsson: Offensivt förslag om företagsskatter
25 nov - 2015
Europaparlamentet kräver i ett uttalande ett rättvisare bolagsskattesystem i EU. - Det handlar inte bara om att säkra resurser till sådant som skola, sjukvård och infrastruktur utan också om att säkra schysst konkurrens. Om vissa storföretag i praktiken blir ett skattefrälse får småföretagen ingen ärlig chans, säger EU-parlamentariker Olle Ludvigsson (S). Parlamentets förslag är inte bindande. ■
Nio biljoner i dåliga lån
25 nov - 2015
Sedan bankmyndigheten EBA undersökt 105 banker i EU framkom att 5,6 procent av bankernas lån klassades som dåliga och riskfyllda. Det motsvarar ett värde på över nio biljoner kronor. Andelen dåliga lån i EU är dubbelt så hög som i USA.
The Wall Street Journal
EU-budget på väg att spikas
24 nov - 2015
Medlemsländerna godkände på tisdagen nästa års EU-budget som på betalningssidan uppgår till motsvarande 1 336 miljarder kronor, en höjning på 1,8 procent jämfört med årets budget. EU-parlamentet röstar om budgeten i morgon onsdag. ■
Få svenskar ser boendekostnader som tung börda
24 nov - 2015
36 procent av EU:s invånare uppger att boendekostnaderna utgör en tung börda för det egna hushållet. Andelen i Sverige är 7 procent vilket är lägst inom EU.
SCB
Portugisisk statsskuld når rekordnivå
23 nov - 2015
I september motsvarande Portugals statsskuld 130,6 procent av BNP, landets högsta nivå någonsin.
The Portugal News
Bönder skatteprotesterar i Grekland
19 nov - 2015
Flera tusen grekiska bönder samlades på Syntagmatorget i Greklands huvudstad Aten för att protestera mot de skattehöjningar som planeras som en del av landets krispaket.
SvD
SNS-studie: Svensk industri långt efter Tyskland i robotisering
17 nov - 2015
Sverige är ett av de ledande länderna inom robotanvändning. Men i jämförelse med Tyskland ligger svensk industri långt efter. Den tyska industrin har nästan dubbelt så hög användning av robotar som den svenska.
SNS
EU-budget för 2016 antagen
16 nov - 2015
I lördags antog förhandlarna från Europaparlamentet och ministerrådet en slutuppgörelse om nästa års EU-budget. Budgeten som bland att består av bidrag till jordbruk, eftersatta regioner och missgynnade grupper i samhället uppgår till drygt 1,3 biljoner svenska kronor. ■
Ikea ska svara på EU-parlamentets skattefrågor
12 nov - 2015
Elva av tretton inbjudna storföretag, däribland Ikea och Google, ska i nästa vecka delta i en utfrågning i EU-parlamentets speciella utskott för skattefrågor.
EUbusiness
EU-kommissionärer tar Uber i försvar
5 nov - 2015
Att kämpa mot olika fenomen i den nya delningsekonomin som Uber är som att “slåss mot tryckpressar under medeltiden” säger industri- och inremarknadskommissionären Elżbieta Bieńkowska och får medhåll av EU-kommissionens vice ordförande Jyrki Katainen. Uber är förbjudet i vissa EU-länder och de processar för sin rätt i EU-domstolen. Nästa år kommer EU-kommissionens förslag till delningsekonomi i EU.
Financial Times
Kommissionsprognos: tre miljoner flyktingar på tre år
5 nov - 2015
EU-kommissionens flyktingprognos: 2015: 1 miljon, 2016: 1,5 miljon och 2017 0,5 miljon personer.
EU-kommissionens prognos
EU efterlyser Portugals budget
3 nov - 2015
Trots att deadline passerats med flera veckor har EU-kommissionen ännu inte fått det obligatoriska utkastet på Portugals statsbudget för 2016. Förseningen hindrar en samlad budgetanalys av euroområdet menar kommissionen. I Portugal styr en nyutnämnd minoritetsregering som väntas falla inom kort. ■
Eurozonen lämnar deflation
2 nov - 2015
Inflationen i euroländerna ökade i oktober något till noll procent från september månads deflation på 0,1 procent.
EUbusiness
Konservativa kräver lika skatteregler för bolag
27 okt - 2015
– Problemet med skatteflykt i Europa är inte problemet med ett visst land, [utan] skattepolitiken mellan medlemsstaterna. Olikheter mellan de nationella skattesystemen skapar kryphål, säger Burkhard Balz talesperson för de konservativa partigruppen EPP i EU-parlamentets tillfälliga skatteutskott. Han vill därför att reglerna för men inte nivåerna på bolagskatten harmoniseras i EU.
EPP
Britter till EU: Låt oss avskaffa tampongskatten
27 okt - 2015
Brittiska regeringen lovar parlamentet efter en intensiv debatt att jobba för att ta bort momsen på hygienprodukter som tamponger eftersom de är nödvändiga och inte en lyxprodukt. Lägsta momssatsen i EU är fem procent, en sänkning till noll kräver att alla medlemsländer ger sitt godkännande.
The Telegraph
Euroländer vill ha undantag för flyktingkostnader
23 okt - 2015
Österrike, Finland och Italien vill att EU-kommissionen ska bortse från de extra utgifterna som flyktingkrisen har medfört när den granskar om euroländerna följer unionens budgetregler.
Euroländer drar upp svensk export
21 okt - 2015
Tillväxten på den för Sverige mycket viktiga Europamarknaden förbättras stadigt och är en viktig orsak till ökad svensk export. Det visar fackförbundet Unionens nya konjunkturprognos för 2016.
Unionens prognos
Nederländernas medlemsavgift upptaxeras
21 okt - 2015
Nederländerna måste betala ytterligare 446 miljoner euro i medlemsavgift till EU efter att landets bruttonationalinkomst visat sig högre än väntat.
De Volkskrant
Motstridig Renzi vägrar ändra budget
19 okt - 2015
Om EU-kommissionen har invändningar på Italiens budgetplaner och skattepolitik för nästa år tänker premiärminister Matteo Renzi skicka tillbaka samma förslag igen.
Ansa