Emmanuel Macron
Senast uppdaterad: 30 november 2022
Frankrikes liberale president som valdes 7 maj 2017.
Frankrikes liberale president som valdes 7 maj 2017.
När Frankrikes president talar om europeisk suveränitet i kontrast till strategiskt samarbete med USA bortser han från att hoten mot demokratin och friheten måste mötas globalt. Det kan vi bara göra i allians med världens andra demokratier – med EU och USA som avgörande partner. EU-kommissionen måste nu ta initiativet när det gäller EU:s engagemang för frihetens värden. Det skriver Gunnar Hökmark, tankesmedjan Frivärld.
Coronapandemin och ryska kriget är en väckarklocka för EU att bli mer självständigt menar den franske presidenten som ställer upp fem fokusområden för att göra unionen mindre beroende av omvärlden.
Frankrikes president Emmanuel Macron blev avbruten av demonstranter när han höll ett tal i Haag på tisdagen, rapporterar Yle. Macron skulle hålla tal om Europas suveränitet inom ramarna för ett statsbesök i Nederländerna. I Frankrike har många demonstrerat i veckor mot Macrons pensionsreform, och i Haag ropade demonstranterna till Macron om pensionsreformen, klimatförändringen och den franska demokratin.
I en intervju i förra veckan sade den franske presidenten Emmanuel Macron att EU inte borde rätta sig efter USA och låta dra sig in i en konflikt med Kina om Taiwan. Uttalandet får nu kritik av IPAC-gruppen som samlar parlamentariker från 29 länder och EU-parlamentet.
”När Kina öka trissar upp försvarsövningar i Sydkinesiska havet och visar fortsatt stöd för den ryska aggressionen i Ukraina är detta det sämsta tänkbara tillfället att sända ett budskap om likgiltighet till Taiwan”, heter det i ett uttalande från IPAC. Europaparlamentet har tidigare med stor majoritet uttalat sitt stöd till en fördjupad relation mellan EU och Taiwan.
EU bör trycka på för att Kina inte ger vapen till Ryssland och för att mänskliga rättigheter respekteras. Det anser svenska EU-parlamentariker inför veckans toppmöte i Kina. De anser inte heller att EU:s investeringsavtal med Kina kan godkännas så länge den svåra politiska situationen är oförändrad i ett flertal frågor.
Frankrikes president Emmanuel Macron reser i början av april till Kina för samtal med president Xi Jinping. Med sig kommer Macron då att ha EU:s kommissionsordförande Ursula von der Leyen, meddelar den franske presidenten, enligt TT/GP. Överst på dagordningen står kriget i Ukraina och den europeiska duon ska försöka "få Kina att ställa sig på vår sida för att sätta press på Ryssland", enligt Macron.
Frankrikes president Emmanuel Macron kommenterade på onsdagen för första gången protesterna mot den impopulära pensionsreformen, rapporterar Ekot. Trots massiv kritik mot hur reformen antagits så ångrar presidenten ingenting: ”Reformen är nödvändig. Jag hade hellre avstått – men det är mitt ansvar att genomföra den”.
I eftermiddag hålls en misstroendeomröstning mot den franska regeringen. Detta efter att den nya pensionsreformen, antagits utan omröstning i parlamentet. Den samlade vänstern och ytterhögern kommer att rösta för ett misstroende, men för att regeringen ska falla krävs också ett ja från ett antal ledamöter från högerpartiet Republikanerna. Intensiva försök har därför gjorts i helgen för att försöka påverka dessa, med det är ännu oklart vilket resultat försöken gett, rapporterar Ekot.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj landade sent på onsdagskvällen i Paris för att där möta sin franska motsvarighet Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, skriver TT/GP. Frankrike blir därmed det första EU-land som Zelenskyj besöker sedan Rysslands anfallskrig inleddes.
Frankrike och Tyskland vill snabba på utvidgningen av union, satsa på försvar och stärka EU:s oberoende. De är också positiva till att öppna EU-fördraget för att förändra reglerna som så krävs för att nå målen..