Senast uppdaterad: 10 januari 2023
Mer fakta
Mest lästa artiklar i ämnet
Artiklar i ämnet
Brist på mediciner i EU
Vanliga mediciner inklusive antibiotika och smärtstillande medel är en bristvara över hela EU, rapporterar Politico. En undersökning som också omfattar ytterligare fyra länder utanför EU visar ett i vart fjärde land finns det bristnoteringar på upp till 600 olika läkemedel. Som orsak anges en blandning av ökad efterfrågan och minskat utbud.
Flera länder säger nej till ytterligare EU-bidrag – “ta lån istället”
Sju EU-länder motsätter sig i ett brev till EU-kommissionen en ny EU-finansiering som svar på USA:s subventionslag IRA. Brevet, som setts av Reuters är daterat den 26 januari, undertecknades av Tjeckien, Danmark, Finland, Österrike, Irland, Estland och Slovakien.
Tyskland, Nederländerna och Belgien, även om de inte har skrivit under brevet, motsätter sig också nya gemensamma EU-lån. Tillsammans anser de att EU först borde använda redan godkända medel istället för att söka mer pengar – bland annat finns det miljarder i outnyttjade lån från coronafonden som regeringar inte har gjort anspråk på eftersom de nöjde sig med bidragsdelen.
Irländska hälsovarningar för alkohol skapar motreaktion i EU-länder
Irlands planer att kräva hälsovarningsetiketter på flaskor med vin, öl och sprit har fått nio medlemsländer protestera. Landets hälsominister Stephen Donnelly hävdar dock att Irland ledde vägen när det gäller tobaksreglering och kan göra det igen när det gäller alkohol, rapporterar Politico. Bland annat vill man skriva ut att alkoholkonsumtion orsakar leversjukdom, skadar det ofödda barnet och är direkt kopplat till dödlig cancer.
Kemikalier i färg och päls på EU:s svarta lista
Flera nya kemikalier hamnar på EU:s svarta lista över skadliga ämnen, skriver TT/Aftonbladet. Ämnena som bedömts som särskilt farliga är cancerframkallande, hormonstörande och påverkar reproduktionen. Sammanlagt är det nio ämnen som hamnat på listan. Kemikalierna kan förekomma i allt från målarfärg, kvitton, papper, textilier, läder, päls, plast, bläck och toner. Ämnena ses som särskilt farliga för människors hälsa eller miljön, eller bådadera.
Nytt förslag vill stoppa PFAS helt inom EU
Kemikalieinspektionen har lämnat ett förslag till EU om att stoppa PFAS inom unionen, enligt TT/GP. De begränsningar som har gjorts hittills räcker inte, enligt myndigheten. Vid årsskiftet infördes nya EU-gränser för hur mycket PFAS som får finnas i dricksvatten och livsmedel. Det räcker inte, enligt myndigheterna.
EU-pengar till bröstcancerstudie
Elva europeiska länder deltar i en studie som undersöker behandling av bröstcancer bland äldre kvinnor. Nu får studien 67 miljoner kronor från EU:s ramprogram Horisont Europa, skriver TT/Sydsvenskan.
”Chockerande höga dödstal i Storbritannien”
Under förra året dog över 50 000 fler i Storbritannien än under ett femårigt genomsnitt före covid 19-pandemin. Långa väntetider till följd av krisen inom den nationella sjukvården NHS uppges vara en bidragande orsak, enligt SvD.
Svenskar upplever flest friska år
Svenskar uppger sig leva flest hälsosamma år i EU – närmare 20 fler friska år än sina lettiska likar.
EU-länder uppmanas att covidtesta resenärer från Kina
EU:s krishanteringsmekanism IPCR ”uppmanar starkt” samtliga EU-länder att införa krav på coronatest för resenärer från Kina, uppger TT/SVT. Beskedet från IPCR är rådgivande och inte juridiskt bindande. Det har tagits fram av experter från EU:s medlemsländer. En majoritet av EU-länderna är för ett införande av covidtesterna.
Uppgifter: EU erbjuder Kina gratis vaccin – för att bromsa smittan
Efter den ökade spridningen av covid-19 i Kina erbjuder nu EU gratis vaccin till Kina för att stoppa viruset, rapporterar Financial Times. En källa inom EU-kommissionen säger att hälsokommissionären Stella Kyriakides kontaktat Kina för att erbjuda både vaccin och kunskap från europeiska hälsoexperter. Det är oklart hur Kina reagerat på erbjudandet, rapporterar Ekot.