Senast uppdaterad: 30 november 2022
Mer fakta
Mest lästa artiklar i ämnet
Artiklar i ämnet
Nytt svenskt mediestöd får godkänt i EU
EU-kommissionen gav på torsdagen klartecken till det nya svenska mediestödet, som riksdagen antog för två veckor sedan, och som ska börja gälla efter årsskiftet .
"Kommissionen har funnit att att stödet är nödvändigt och lämpligt för att uppnå det eftersträvade målet, nämligen att utveckla mediesektorn vilket är viktigt för att bevara mångfalden inom medierna. Kommissionen drog vidare slutsatsen att stödet är proportionerligt eftersom det är begränsat till vad som är absolut nödvändigt och kommer att ha en begränsad inverkan på konkurrensen och handeln mellan medlemsstaterna", uppger EU-kommissionen.
EU: Miljardstödet till SAS följer reglerna
Svenska och danska statens miljardstöd till SAS under pandemin är i linje med reglerna, konstaterar EU-kommissionen efter en granskning, skriver TT/SvD. Beslutet kommer efter att EU-domstolen underkänt stödet i maj i år efter påståenden från det irländska flygbolaget Ryanair om snedvriden konkurrens.
Bakslag för Nordens batteribälte – statsstöd drar företag till USA och Kanada
På kort tid har två planerade battericellsfabriker längs det så kallade batteribältet i Norden lagts på is. De tilltänkta fabrikerna i Mo i Rana, Norge, och Vasa i Finland kommer istället att byggas i USA. Företaget som äger anläggningarna anger att USA:s klimatpaket: Inflation Reduction Act (IRA), som innehåller statsstöd till företag, gör lönsamheten för en gigafabrik betydligt bättre i USA än i Europa. Nu finns en stor oro över hur detta kommer att påverka norra Sverige, rapporterar SVT. Tidigare i höst utlovade Kanada 22 miljarder kronor i stöd till svenska Northvolt för att de bygger en batterifabrik där.
EU-domstolen ogillar Ryanairs överklagan på svenskt och franskt flygstöd
I samband med coronapandemin gick Frankrike och Sverige in med statliga stöd för att stödja flygsektorn. Lågprisbolaget Ryanair lämnade in en klagan till EU-domstolens tribunal med kritik om att stöden snedvrider konkurrensen på den inre marknaden. Tribunalen ogillade talan i båda målen men Ryanair överklagade till EU-domstolen som i två domar på torsdagen går på samma linje som tribunalen.
"Domstolen bekräftar bland annat att ett stöd inte kan anses vara oförenligt med den inre marknaden av skäl som endast hänger samman med att stödet är selektivt eller att det snedvrider eller riskerar att snedvrida konkurrensen", skriver EU-domstolen i ett pressmeddelande.
EU-domstolen har i andra liknande fall tidigare ogillat Ryanairs klagan.
EU granskar Geely i utredning om statsstöd till elbilar
Volvo Cars huvudägare Geely är ett av tre kinesiska bilbolag som kommer granskas av EU-kommissionen när det gäller importen av elbilar från Kina, uppger Ekot. Kommissionen menar att kinesiska tillverkare kan hålla nere sina priser med hjälp av statliga ekonomiska stöd.
Tyskland subventionerar elpriser – värt 130 miljarder
Den tyska regeringen har kommit överens om hur man ytterligare ska subventionera elpriserna för den tyska industrin, enligt Ekot. Bland annat kommer den tyska energiskatten för företag minskas till europeisk miniminivå och den subvention för de 350 tyska företag som är extra utsatta för internationell konkurrens förlängas.
EU-domstol avslår Ryanairs överklagan om statsstöd till konkurrenter
Lågprisflygbolaget Ryanair förlorar sin överklagan till EU-domstolen avseende statsstöd som beviljats till konkurrenter i Europa under coronapandemin, rapporterar Bloomberg/Affärsvärlden.
Tre frågor skaver mellan Tyskland och Frankrike
Enligt tidningen Politico är det i synnerhet tre konkurrensfrågor som EU:s två största länder Tyskland och Frankrike är oense om. För det första på vilket sätt den franska regeringen fortsatt ska få reglera energipriserna vilket riskerar och ge fransk industri konkurrensfördelar framför tysk industri. Huruvida nya vapensystem ska inhandlas utanför, som Tyskland vill, eller inom EU, som Frankrike förespråkar, och om tysk-fransk vapenindustri framgångsrikt, vilket Tyskland i frågasätter, kan utveckla gemensamma vapenprojekt. För det tredje om att ligga lågt eller högt med en EU-utredning av misstänkt statsstöd av kinesiska elfordon som EU-kommissionen just inlett eftersom eventuella tuffa tag mot Kina i form av särskilda tullar kan slå tillbaka mot tysk bilindustri i större utsträckning än mot fransk bilindustri.
Pandemilån till SAS godkänt – igen
Danska och svenska statens pandemilån till SAS – en kredit på som högst 1,5 miljarder kronor – har återigen godkänts i en domstol, skriver TT/GP. EU-domstolen underkänner samtliga argument som framförts av Ryanair och fastställer domarna i lägre instanser.
Stort tysk statsstöd lockar taiwanesisk chiptillverkare – närmare EU-mål
På tisdag väntas den taiwanesiska chipgruppen TSMC bekräfta att de bygger en stor fabrik för halvledare i Dresden efter löften om tyskt statsstöd på fem miljarder euro motsvarande 58 miljarder svenska kronor, rapporterar Handelsblatt. Den nya fabriken skulle stärka landets fordonsindustri och ge EU en fördel i det pågående handelskriget med Kina, uppger Politico. Sedan tidigare har EU beslutat att öka sin produktionsandel av halvledare från dagens 9 procent till 20 procent av världsproduktionen senast 2030. Även amerikanska Intel i har utbyte mot stort statsstöd lovat bygga en halvledarfabrik i den tyska staden Magdeburg. Halvledare är elektroniska komponenter som används i tillverkningen av allt från mobiler och datorer till bilar.