Apple får smisk av EU
3 maj
Iphone-ägaren Apple missbrukar sin dominerande ställning på marknaden för mobila plånböcker. Det anser EU:s konkurrensmyndighet, enligt ett preliminärt utlåtande, uppger TT/SvD. Genom att begränsa andra betallösningar i Apples egna telefoner favoriseras det egna betalsystemet Apple Pay, enligt EU:s ståndpunkt.
EU slår till mot ryska Gazprom
31 mar
Tjänstemän från EU-kommissionen har gjort en räd mot ryska statliga energibolaget Gazproms kontor i Tyskland som en del i en undersökning om företagets roll i att pressa upp energipriserna i Europa till rekordnivåer, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.
Scania överväger att överklaga EU:s miljardböter
16 mar
Scania överväger att överklaga EU-domstolens böter på nio miljarder för kartellbildning och medveten försening av klimatsmartare motorer, skriver DN.
EU-domstolen fastslår kartelldom mot Scania
3 feb
Lastbilstillverkaren Scania ska betala drygt nio miljarder kronor i böter för olagligt prissamarbete, rapporterar SVT. Det slog EU-domstolen i Luxemburg fast på onsdagen efter att Scania överklagat ett beslut från EU-kommissionen 2017. Scania fortsätter tillbakavisa anklagelserna.
EU sätter stopp för statligt stöd till svenskt tågbolag
19 jan
Statliga godstransportföretaget Green Cargo får inte det kapitaltillskott på 1,4 miljarder kronor som riksdagen hade beslutat om. EU-kommissionen motsätter sig stödet av konkurrensskäl efter anmälan från en privatägda tågoperatör, skriver DN.
EU stoppar sydkoreansk varvsfusion
14 jan
EU-kommissionen lägger in sitt veto mot fusionen mellan de två sydkoreanska varvsjättarna Hyundai Heavy Industries och Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering efter en konkurrensprövning, skriver TT/VK.
Storbanker bötfällda av EU för kartellbildning
3 dec - 2021
EU har beslutat om böter på sammanlagt 344 miljoner euro, motsvarande drygt 3,5 miljarder kronor, för storbankerna Barclays, RBS, HSBC och Credit Suisse. Enligt EU-kommissionen har bankerna bildat en valutahandelskartell. Det uppger TT/VK.
Klagomål om Microsoft till EU – anklagas för 90-talsmetoder
30 nov - 2021
En koalition av mjukvaru- och molnföretag som kallar sig Coalition for a Level Playing Field har, med företaget Nextcloud i spetsen, formellt framfört kritik om Microsofts affärsmetoder till EU. Gruppen anser att Microsoft begränsar konkurrensen genom att paketera Onedrive, Teams och andra tjänster med Windows 10 och 11, rapporterar Zdnet/Computer Sweden.
Stora Enso utreds för misstänkt kartell
13 okt - 2021
EU-kommissionen har genomfört gryningsräder mot en misstänkt kartellbildning bland tillverkare av pappersmassa i flera EU-länder, skriver TT/GP. Finländska Stora Enso och UPM-Kymmene bekräftar båda att deras kontor i Helsingfors har inspekterats.
EU i ny stämning: Apple stänger ute konkurrenter från Iphone-funktioner
8 okt - 2021
EU-kommissionens chef för konkurrensfrågor, Margrethe Vestager, är på väg att skicka in en stämning mot Apple, skriver Direkt/Di. Anledningen: Techjätten låter inte andra utvecklare använda NFC-chipteknik i Iphone och Apple watch som möjliggör mobilbetaltjänsten Apple Pay.
Google bestrider rekordböterna från EU
29 sep - 2021
EU-kommissionen bedömde 2018 att Google hade missbrukat sin dominerande marknadsställning genom att via Android trycka ner konkurrenter inom internetsök. Ett bötesbelopp motsvarande 44 miljoner kronor utdelades. Nu bestrider Google böterna, eftersom de menar att de har en stor konkurrent i Apple, som haft en enorm påverkan på mobilmarknaden, skriver Dagens Media.
EU: Fel med statsstöd till Alitalia
13 sep - 2021
Det var fel att ge nödlån på 900 miljoner euro till flygbolaget Alitalia 2017 och den italienska staten behöver nu kräva tillbaka pengarna, skriver TT/GP. Budet kommer från EU-kommissionen på fredagen, samtidigt som klartecken ges för statsstöd på 1,35 miljarder euro till efterföljaren Ita.
Miljöbågande biltillverkare får miljardböter av EU
8 jul - 2021
EU-kommissionen har funnit att biltillverkarna Daimler, BMW, Volkswagen, Audi och Porsche brutit mot EU-regler genom ett kartellsamarbete för dieselbilar mellan 2009 och 2014. De fem företagen satt på teknik som skulle kunna minska utsläppen från sina dieselbilar mer än vad EU-regelverket kräver. I kartellen enades de dock om att inte konkurrera med varandra genom att inte använda den mer miljövänliga tekniken. De måste sammanlagt betala 875 miljoner euro, motsvarande 8,9 miljarder kronor, i böter. Daimler slipper dock betala eftersom det var det företaget som avslöjade kartellen för kommissionen. Inget av företagen bestrider beslutet.
Kommissionen granskar Googles reklamupplägg
22 jun - 2021
EU-kommissionen meddelade på tisdagen att man inlett en formell undersökning för att bedöma huruvida nätjätten Google har brutit mot EU:s konkurrensregler genom att gynna sina egna tekniska tjänster för annonsering.
– Vi är oroade över att Google har gjort det svårare för rivaliserande annonseringstjänster på nätet att konkurrera, sade EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager i ett uttalande.
Kommissionen inleder granskning av Facebook
4 jun - 2021
EU-kommissionen meddelade på fredagen att man inlett en formell undersökning för att se huruvida Facebook brutit mot EU:s konkurrensregler. Det handlar dels om misstankar om att Facebook använder andra annonsörers data för att konkurrera med dem på marknader där Facebook själv har verksamhet. Dels huruvida Facebook knyter sin tjänst för online-klassificerade annonser "Facebook Marketplace" till sitt sociala nätverk, vilket strider mot EU:s konkurrensregler.
Sverige vill ha klimatanpassat statsstöd i EU
1 jun - 2021
Sex EU-länder har skickat ett yttrande till EU-kommissionen med krav på att kunna ge nya mer klimatanpassade typer av statsstöd och att avskaffa stöd som är klimatskadliga.
– Ett klimatanpassat statsstödsregelverk är nödvändigt för att den gröna omställningen verkligen ska få genomslag i hela Europa. Jag är glad över att flera medlemsländer ansluter till Sveriges initiativ att allt statsstöd får en klimatdimension, sade näringsminister Ibrahim Baylan (S) i ett uttalande.
EU kräver banker på miljarder i böter
21 maj - 2021
EU:s konkurrensmyndighet har bötfällt bankerna Nomura, UBS och UniCredit på 371 miljoner euro, motsvarande nära 3,8 miljarder svenska kronor, för att de har deltagit i en kartell som handlat med europeiska statspapper, rapporterar TT/SvD.
Spotify välkomnar EU-beslut om Apple
3 maj - 2021
Teknikjätten Apple missbrukar sin dominerande marknadsposition när det gäller strömning av musik, enligt EU-kommissionen, skriver TT/GP. Apple opponerar sig. Men Spotify, med grundaren och vd:n Daniel Ek, välkomnar beslutet.
Dryga EU-böter för tågkartell
21 apr - 2021
De statliga järnvägsbolagen i Tyskland, Österrike och Belgien straffas med mångmiljonböter i euro för att ha gjort upp sinsemellan om fraktpriser, enligt TT/Aftonbladet. Kartellverksamheten pågick fram till 2014 och omfattade främst tyska DB och österrikiska ÖBB. Sistnämnda bolags samarbete med utredarna har dock gjort att de slipper böter över huvud taget, medan DB får betala 48 miljoner euro, mot endast 270 000 euro för belgiska SNCB.
Svenska hyresstödet till EU-kommissionen för granskning
11 mar - 2021
Regeringen har föreslagit att det statliga stödet för vissa lokalhyresgäster, som togs fram våren 2020, återinförs för ytterligare tre månader, januari-mars 2021. Regeringen har nu anmält stödet till EU-kommissionen för godkännande. Så snart kommissionen har godkänt stödet ska regeringen fatta beslut om förordningen för stödet.
Kommissionen godkänner statsstöd till batteriutveckling
26 jan - 2021
Tolv EU-länder, däribland Sverige, fick på tisdagen tummen upp från kommissionen för att ge sammanlagt 2,9 miljarder i statsstöd till forskning och innovation kring batterier. Länderna hoppas kunna locka ytterligare nio miljarder i privata investeringar till projektet.
– Värdekedjan för batterier spelar en strategisk roll i att nå våra mål när det gäller ren mobilitet och energilagring, sade EU:s inremarknadskommissionär Thierry Breton i ett uttalande.
EU-kommissionen har till uppdrag att granska statsstöd i medlemsländerna så att dessa exempelvis inte riskerar att snedvrida konkurrensen på den inre marknaden.
Fransk-nederländskt stöd för tuffare EU-regler om IT-jättar
15 okt - 2020
Frankrike och Nederländerna har skrivit ett gemensamt dokument där man ställer sig bakom EU-kommissionens planer på att skärpa regelverket för att komma åt IT-jättar som Google och Amazon som utnyttjar sin storlek för att snedvrida konkurrensen. Det rapporterar FT.
Österrike förlorade om kärnkraft i EU-domstolen
22 sep - 2020
2014 gav EU-kommissionen klartecken till Storbritannien att ge statsstöd till kärnkraftverksbygget Hinkley Point C. Österrike, som är kritiskt till kärnkraft, tog frågan till EU-domstolen och menade att det statliga byggstödet till kärnkraftverket skulle få negativa konsekvenser för miljön och därför bör ogiltigförklaras. EU-domstolen gick dock i en dom på tisdagen på kommissionens linje och menar att EU-reglerna för statsstöd inte behöver ta några andra eventuella negativa effekter i beaktande än konkurrens- och handelshämmande.
Svensk-danskt miljardstöd till SAS godkänns
18 aug - 2020
EU-kommissionen godkände på måndagen Danmarks och Sveriges planer att skjuta till upp till 11 miljarder svenska kronor till rekapitaliseringen av flygbolaget SAS. SAS drabbades av stora förluster andra kvartalet 2020 på grund av covid-19-pandemin och de reserestriktioner som Danmark, Sverige och andra länder tvingades införa för att begränsa smittspridningen, skriver kommissionen i ett meddelande.
Spotify nöjd med att EU utreder Apple
17 jun - 2020
EU sätter press på Apple, då man misstänker att techjätten kan ha brutit mot konkurrensreglerna. Apple slår ifrån sig och menar att det är frågan om "grundlösa klagomål" men den svenska konkurrenten Spotify är mycket nöjd över att "konkurrensbegränsande beteende" ska granskas, skriver GP.
Miljardstöd ska rädda fransk flygbransch
10 jun - 2020
Den franska staten går in med 155 miljarder kronor för att rädda landets flygbransch. Det lovade Frankrikes finansminister Bruno Le Maire på en presskonferens på tisdagen.
– 100 000 jobb riskerar att försvinna inom ett halvår om staten inte hjälper till, sade finansminister Bruno Le Maire, enligt Ekot.
Lufthansa godtar inte EU:s villkor för räddningsplan
28 maj - 2020
Tyska Lufthansa kan inte rakt av godta EU:s villkor för att godkänna räddningsplanen för flygbolaget. Därför skjuter bolaget på stämman som skulle ha godkänt krispaketet, enligt ett pressmeddelande. EU-kommissionen har villkorat den tyska statens mångmiljardpaket för att rädda det krisdrabbade flygbolaget som bland annat får till följd att Lufthansas knutpunkter på hemmaplan, flygplatserna i Frankfurt och München, försvagas, enligt bolaget, rapporterar TT/SvD.
EU-jurist: Ok att subventionera kärnkraft
7 maj - 2020
2014 godkände EU-kommissionen att den brittiska staten gick in med pengar till att bygga ett kärnkraftsverk. Österrike, där kärnkraft är olagligt, ansåg att ett sådant beslut riskerade EU:s miljölagstiftning och tog frågan till EU-domstolen.
I ett icke-bindande utlåtande på torsdagen anser EU-domstolens generaladvokat Gerard Hogan att Österrikes talan bör ogillas eftersom kärnkraft är ett tydligt definierat mål i EU-rätten och att det målet inte kan underställas andra mål i EU-rätten som skydd av miljön. Torsdagens yttrande är bara vägledande för när hela EU-domstolen ska ta beslut i frågan.
Ryanair stämmer EU – efter besked om Sverige
6 maj - 2020
Ryanair drar Sverige inför EU-domstol. Lågprisflygbolaget hävdar att statens lånegarantier till svenska flygbolag är ”diskriminerande”, rapporterar Expressen.
Tysklands coronastöd överlägset störst i EU
4 maj - 2020
Tyskland står för drygt hälften av allt det statsstöd som EU-länderna satt in för att stödja företag och privatperson i coronakrisen, rapporterar FT. Även andra rika EU-länder som Nederländerna och Danmark har gjort stora insatser vilket skapar viss oro i fattigare medlemsländer för att återgången till ett normalläge kommer gå snabbare i dessa länder.
EU ger grönt ljus till SAS-stöd
27 apr - 2020
EU-kommissionen ger klartecken till de lånegarantier på 1,5 miljarder kronor till SAS som riksdagen beslutade om i mars, enligt TT/BLT. Det är pengar som ska kompensera flygbolaget för uteblivna intäkter under coronakrisen.
Kommissionen godkänner svenska hyresrabatter
16 apr - 2020
EU-kommissionen godkände på onsdagen ett svenskt program för hyresrabatter på upp till fem miljarder kronor till stöd för hyrestagare med verksamhet inom hotell, restaurang, detaljhandel och vissa andra verksamheter i coronapandemin.
EU godkänner svenskt miljardstöd till flyget
14 apr - 2020
EU-kommissionen ger grönt ljus för de lånegarantier på fem miljarder kronor som regeringen utlovade i mars för att rädda den svenska flygbranschen som drabbats hårt av coronakrisen, uppger TT/GP.
Regeringens hyreslättnader ännu inte godkända av EU
10 apr - 2020
Näringsminister Ibrahim Baylan meddelade på torsdagens presskonferens att en dialog förs med EU-kommissionen om förslaget på stöd till hyresnedsättningar, men än finns inget godkännande från kommissionens sida, skriver Di.
EU lättar på statsstödsregler
20 mar - 2020
För första gången sedan finanskrisen 2008 lättade EU-kommissionen under fredagen på regelverket för statliga stöd till företag. Det handlar om att, fram till årsskiftet, kunna säkerställa tillräcklig likviditet för alla typer av företag, så att näringsverksamheten kan fortsätta både under och efter coronakrisen. Kommissionen anger fem nya stödtyper som blir tillåtna.
EU-kommissionen föreslås få extramuskler mot statsstödda utländska företag
4 dec - 2019
Nederländerna har skickat in ett förslag om att EU-kommissionen ska ges ytterligare befogenheter att hindra statsstödda företag från länder utanför unionen.
– Företag, oavsett deras hemvis, är välkomna att bedriva verksamhet här. Det vi säger är att om man vill göra det så måste man spela enligt de regler vi sätter för att få rättvis konkurrens, sade Mona Keijzer, nederländsk statssekreterare, till Financial Times.
EU-böter i miljonklassen väntar Ikea
8 okt - 2019
Inter Ikea, som är möbeljätten Ikeas franchiseoperatör, kommer att ställas inför krav om att betala miljontals euro i nederländsk kvarskatt. Det uppger källor till Reuters enligt Finwire/Di. Det är EU-kommissionen som kommer att begära detta efter att ha utrett bolaget i två år. Granskningen väntas bli avslutad framåt årsskiftet.
Vinst och förlust för EU:s skattedomar
24 sep - 2019
2015 ålade EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager amerikanska Starbucks och italienska Fiat att betala tillbaka mångmiljonbelopp till Nederländerna respektive Luxemburg efter att ha ingått olagliga skatteavtal med länderna som missgynnat konkurrenter. Beslutet togs vidare till EU-domstolen och på tisdagen meddelade den att kommissions beslut varit korrekt när det gäller Fiats skatteavtal med Luxemburg men upphäver beslutet om Starbucks och Nederländerna.
EU: Nike har skattat för lite i Nederländerna
9 jul - 2019
Det amerikanska sportklädesmärket Nike har de senaste 14 åren betalat för lite skatt i Nederländerna, enligt EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager, enligt TT/SvD. De preliminära slutsatserna kan kosta företaget över en miljard dollar i eftertaxering, uppger journalistnätverket ICIJ. Vestager har tidigare i år utdelat böter på 12,5 miljoner euro, cirka 130 miljoner kronor, till Nike för att ha brutit mot EU:s konkurrensregler.
EU-domstolen friar ungersk reklamskatt
27 jun - 2019
EU-kommissionen fällde 2016 Ungern för en skatt som införts två år tidigare riktad mot privatägda medieföretag. Kommissionen ansåg att den bröt mot EU-regler om olagligt statsstöd och att den dessutom införts på ett olovligt sätt. Men i en dom på torsdagen ogiltigförklarar EU-domstolens tribunal kommissionens beslut.
Nordisk kritik mot EU:s konkurrensförslag
27 jun - 2019
De nordiska konkurrensmyndigheterna stödjer inte det fransk-tyska förslaget om lättnader i EU:s regler för prövning av företagssammanslagningar, rapporterar TT/SvD. Lättnader skulle enbart gagna ett fåtal större europeiska företag och vara särskilt skadligt för EU:s mindre medlemsstater med mindre inhemska marknader, anser de nordiska myndighetscheferna.
EU granskar svensk-danskt statsstöd till Postnord
14 jun - 2019
EU-kommissionen har på fredagen inlett en fördjupad undersökning för att se om de statsstöd på närmare fyra miljarder kronor som Danmark och Sverige beviljat PostNord och Post Danmark är förenliga med EU-rätten. I oktober 2017 enades svenska och danska myndigheter om att skjuta till kapital till PostNord och Post Danmark, skriver kommissionen i ett pressmeddelande. Månaden därefter lämnade det danska förbundet för godstransport på väg, ITD, in ett klagomål till kommissionen där man menar att kapitaltillskottet utgör olagligt statsstöd, vilket svenska och danska myndigheter hävdar att det inte gör.
EU-kommissionen bötfäller storbanker för kartellbildning
16 maj - 2019
EU-kommissionen beslutade på torsdagen att bötfälla fem banker för att de deltagit i kartellbildning vid handel med utländska valutor, bland annat svenska kronan. De fem bankerna är: Barclays, Citygroup, JPMorgan, RBS och MUFG. UBS har också deltagit i kartellerna, som ska ha ägt rum fram till 2012 och 2013, men bötfälls inte eftersom banken avslöjat kartellerna för kommissionen. Böterna uppgår sammanlagt till över tio miljarder kronor.
Uppgift: EU-kommissionen undersöker ungerskt mediakonglomerat
3 maj - 2019
EU-kommissionen överväger huruvida man ska inleda en granskning av det ungerska mediakonglomeratet KESMA som bildats på uppdrag av premiärminister Viktor Orbán och samlar hundratals regeringstrogna medier, rapporterar Politico/BruxInfo. Kommissionen vill utreda huruvida KESMA fått olagligt statsstöd.
WTO fäller USA för Boeingstöd – EU jublar
29 mar - 2019
WTO slog på torsdagen slutgiltigt fast att amerikanska Boeing fått olagligt statsstöd i åratal, vilket skadat den europeiska rivalen Airbus.
– En välkommen dom för EU och europeiska flygplansindustrin, säger handelskommissionär Cecilia Malmström, enligt SvD.
Uppgift: Google riskerar tredje EU-bot
18 mar - 2019
EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager väntas på onsdag meddela att man bötfäller nätjätten Google för att i strid med EU-regler ha förfördelat konkurrenter med sin reklamtjänst AdSense, rapporterar Bloomberg. Om uppgiften stämmer blir det tredje gången som EU bötfäller Google för att utnyttja sin dominerande marknadsställning på bekostnad av konkurrenter.
EU gjorde razzia mot norska laxgiganter
20 feb - 2019
EU-kommissionen misstänker att en rad norska företag gått samman i en kartell för att hålla uppe priset på lax, något som strider mot reglerna på EU:s inre marknad dit Norge hör, skriver Fiskeribladet. Kommissionen genomförde därför en razzia mot företagen på tisdagen.
EU utreder kartell på obligationsmarknaden
1 feb - 2019
EU:s konkurrensmyndighet misstänker åtta banker för att ha samarbetat i en kartell när det gäller handel med statsobligationer från eurozonen 2007–2012. De banker som enligt misstankarna ska vara inblandade har ännu inte namngivits, uppger PT/TT.
EU kan starta utredning av Amazon
25 jan - 2019
EU-kommissionen tittar just nu på om Amazon konkurrerar med sina egna partner genom att använda data de samlat in från dem. Snart tas enligt Ekot beslut om det ska inledas en formell utredning mot nätjätten för misstänkt konkurrensbrott.
EU ska granska Nikes skatteupplägg i Nederländerna
11 jan - 2019
EU-kommissionen har öppnat en fördjupad utredning för att undersöka om sportklädesjätten Nikes skatteupplägg i Nederländerna bryter mot EU-regler, skriver Finwire/Di.
EU-kommissionen inleder djupare granskning av stålfusion
31 okt - 2018
EU-kommissionen har öppnat en djupare granskning av den föreslagna fusionen mellan tyska industrikonglomeratet Thyssen Krupps och Tata Steels stålverksamheter i Europa med misstanke om att den skulle kunna leda till nedsatt konkurrens, uppger Di.
EU-kommissionen utreder om Ryanair favoriserats vid flygplats
29 okt - 2018
EU-kommissionen har inlett en djupingående utredning om huruvida Ryanair favoriserats på något sätt vid flygplatsen i Frankfurt-Hahn, uppger Di.
EU-utredning mot svenska operatörer läggs ned
9 okt - 2018
EU:s konkurrensmyndigheter har lagt ner den utredning om brott mot konkurrensreglerna som inleddes med gryningsräder mot teleoperatörerna 3, Tele 2, Telia och Telenor i Sverige på våren 2017, rapporterar TT/GP. Misstankarna gick ut på att företagen ägnat sig åt verksamhet som har begränsat konkurrensen på den svenska konsumentmarknaden, i strid med EU:s regler.
Misstänkt bilkartell granskas av EU
19 sep - 2018
De tyska biljättarna BMW, Daimler och Volkswagen misstänks ha samarbetat för att försvåra för konsumenter att köpa renare bilar. EU-kommissionen startar nu en formell undersökning som kan ge dryga böter, rapporterar Ekot.
Elektronikbolag måste betala böta 1,1 miljarder till EU
25 jul - 2018
EU-kommissionen dömde på tisdagen hemelektroniktillverkarna Asus, Philips, Pioneer och Denon & Marantz till sammanlagt 111 miljoner euro, motsvarande 1,1 miljarder kronor, i böter för brott mot EU:s konkurrensregler. De fyra företagen har var och en för sig tvingat återförsäljare online att ha fasta priser eller minimipriser, i strid med EU:s konkurrensregler, skriver Direkt/Di.
Google-dom i nästa vecka
11 jul - 2018
EU-kommissionen väntas i nästa vecka besluta om huruvida IT-jätten Google missbrukat sin dominerande ställning och marginaliserat konkurrenter med sitt mobiloperativsystem Android, rapporterar Reuters.
Luxemburg gav olagligt statsstöd
20 jun - 2018
EU-kommissionen meddelade på onsdagen att den franska eljätten Engie ska betala tillbaka 120 miljoner euro, motsvarande 1,2 miljarder kronor, till Luxemburg. Bolagets skatteupplägg i landet har enligt kommissionen utgjort olagligt statsstöd.
– Engie betalade 0,3 procent i bolagsskatt på vissa vinster i Luxemburg under ett årtionde, sade konkurrenskommissionären Margrethe Vestager.
Danskt stöd till Postnord godkänns av EU
29 maj - 2018
EU-kommissionen har gett klartecken till att den danska staten kompenserar Post Danmark genom ägaren Postnord med upp till 1,2 miljarder danska kronor till och med 2019, skriver TT/GP.
Irland rör inte skattepengar från Apple
25 apr - 2018
Apple har kommit överens med den irländska regeringen om att börja betala in de 13 miljarder euro som den amerikanska jätten är skyldig landet enligt EU-kommissionen, skriver Financial Times. Pengarna ska dock inte röras förrän tvisten om olagligt statsstöd är avgjord i domstol. Irland vill inte ha pengarna från bolaget som betyder mycket för landets ekonomi. Apple har 6 000 anställda i Irland och bara exporten av I-phone bidrog till en fjärdedel av landets tillväxt som förra året var den högsta i EU enligt IMF.
EU granskar Alitalia-lån
24 apr - 2018
EU-kommissionen inleder en granskning av de mångmiljardlån som Italien beviljat landets krisdrabbade flygbolag, Alitalia. Alitalia fick i fjol statslån på motsvarande nio miljarder svenska kronor för att överleva under akut kris och i jakten på nya ägare, skriver TT/SvD.
EU utreder Apples plan att köpa Shazam
24 apr - 2018
EU-kommissionen ska granska Apples planerade köp av musikigenkänningsappen Shazam. Affären riskerar att snedvrida konkurrensen bland musikströmningstjänster, anser den. Det uppger TT/GP.
EU-tillslag mot tv-nätverket Fox
11 apr - 2018
EU-företrädare har gjort tillslag mot kontor som tillhör det amerikanska tv-nätverket Fox i London, Storbritannien. Bakgrunden är misstankar om kartellbildning. Fox säger sig samarbeta fullt ut med EU-inspektörerna, skriver TT/SvD.
Nytt nordiskt samarbete ska bekämpa konkurrensbrott
4 apr - 2018
Länderna i Norden ska genom ett nytt avtal samarbeta mer för att bekämpa brott mot konkurrensreglerna inom näringslivet, bland annat mot misstänkta företagskarteller, rapporterar Ekot.
Svensknorskt företag döms för olaglig kartellbildning
21 feb - 2018
Sju företag bötfälls av EU-kommissionen på motsvarande 5,6 miljarder kronor för att ha ingått sammanlagt fyra olika karteller kring bildelar, bilfrakt och bromssystem. Företagen som bötfälldes var WWL-EUKOR (Sverige/Norge), CSAV (Chile), Bosch och Continental (Tyskland), NGK, ”K” Line och NYK (Japan). Det meddelade EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager på onsdagen.
Ny EU-räd mot misstänkt kartell inom kraftpapper
17 jan - 2018
EU-kommissionen bekräftade på tisdagen att man har genomfört en så kallad gryningsräd mot företag inom kraftpapper. Det skriver kommissionen i ett pressmeddelande, enligt Nyhetsbyrån Direkt/SvD.
Google överklagar EU:s rekordböter
12 sep - 2017
Google överklagar EU-kommissionens beslut från i juli att ålägga nätjätten att betala motsvarande 23,6 miljarder kronor, för att ha favoriserat sina egna e-handelstjänster på nätet, skriver SvD. EU-domstolen kommer nu att avgöra frågan.
Kommissionen överväger tuffare konkurrensregler
3 jul - 2017
EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager ser över möjligheterna att tidigare kunna komma åt företag som bryter mot unionens regler om rättvis konkurrens, rapporterar Financial Times.
Google kan få rekordstora miljardböter av EU
19 jun - 2017
Sökföretaget Google väntas under de kommande veckorna påföras rekordstora böter av EU-kommissionen för att ha utnyttjat sin dominerande ställning för att främja sin egen shoppingjämförelsetjänst, rapporterar Direkt/SvD.
Svenska mobiloperatörer misstänks för konkurrensbrott
26 apr - 2017
EU-kommissionen och svenska Konkurrensverket genomförde på tisdagen oanmälda inspektioner hos flera svenska teleoperatörer. Företagen misstänks för att försöka stänga ute andra företag från den svenska konsumentmarknaden för mobilabonnemang något som strider mot EU-regler. Oanmälda inspektioner är ett första steg för att undersöka misstänkta konkurrensbegränsande metoder, skriver EU-kommissionen i ett meddelande.
Nya EU-förslag mot företagskarteller
22 mar - 2017
EU-kommissionen föreslog på onsdagen nya regler för att stärka de myndigheter i medlemsländerna som arbetar med att motverka företagskarteller som bildats för att sätta marknadskonkurrens ur spel. Kommissionen vill bland annat ge dem rätt att söka genom datorer och mobiler, lättare kunna driva in böter och göra dem mer självständiga.
SAS bötfälls av EU på 70 miljoner euro
20 mar - 2017
EU-kommissionen har bötfällt SAS och tio andra flygfraktbolag på totalt 776 miljoner euro för olagligt kartellsamarbete. SAS som får böter på 70,2 miljoner kommer att överklaga beslutet, uppger Direkt/SvD.
Preliminär uppgörelse mellan EU och Gazprom
13 mar - 2017
EU-kommissionen meddelade på måndagen att den ryska statliga energibolaget Gazprom presenterat en rad åtgärder som det ska vidta för att inte bryta mot unionens konkurrensregler. Företaget granskas sedan fem år av kommissionen för misstankarna att bland annat ha snedvridit gaspriser i vissa EU-länder. Alla berörda parter har nu sju veckor på sig att kommentera åtgärderna.
EU granskar Billerud Korsnäs
8 mar - 2017
Skogskoncernen Billerud Korsnäs har fått EU:s konkurrensmyndighet på sig. De preliminära misstankarna handlar bland annat om otillåtet prissamarbete, skriver SvD.
Miljonböter för batterikartell
8 feb - 2017
Fyra återvinningsföretag som ingick i en kartell för begagnade bil- och lastbilsbatterier får böta motsvarande drygt 640 miljoner kronor. Det meddelade EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager på onsdagen.
Apples EU-räkning växer
18 jan - 2017
Apples nota för obetalda skatter i Irland stiger stadigt i väntan på att europeiska myndigheter ska fastställa kraven, skriver SvD.
Miljardböter för batterikartell
14 dec - 2016
EU-kommissionen dömde på tisdagen Sony, Panasonic och Sanyo till böter om motsvarande 1,6 miljarder kronor för att ha ingått en kartell i syfte att hålla uppe priser på uppladdningsbara batterier.
EU bötfäller tre banker för kartellbildning
7 dec - 2016
Tre banker får betala motsvarande 4,8 miljarder kronor för att ha ingått i en kartell som manipulerat den så kallade Euribor-räntan som är den den europeiska interna bankräntan för egen vinning. Bankerna i fråga är HSBC, JP Morgan och Crédit Agricole. Det meddelade EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager på onsdagen.
EU-kommissionen godkänner Vattenfalls brunkolsaffär
22 sep - 2016
Irland överklagar Apple-skatt
5 sep - 2016
Ny EU-kritik mot Google
14 jul - 2016
EU-dom: Spanska fotbollsklubbar måste betala tillbaka statsstöd
4 jul - 2016
EU-kommissionen utförde razzia mot rumänska gasföretag
9 jun - 2016
EUbusiness
EU granskar kinesisk stålindustri
12 feb - 2016
Luxemburg överklagar skattedom
7 dec - 2015
EUbusiness
Belgiska skatteavtal kan stå storföretag dyrt
4 dec - 2015
De Standaard
McDonald's skattegranskas
3 dec - 2015
Politico
EU-invändningar mot rysksponsrat kärnkraftverksbygge i Ungern
20 nov - 2015
Financial Times