Löner och minimilöner i EU-länderna
Senast uppdaterad: 9 mars 2023
I EU-kommissionens förslag om minimilön som släpptes i oktober 2020 finns inga regler om nivån på minimilön. Däremot vill de förtydliga regelverket och att fler löntagare ska omfattas av minimilön. Samtidigt lyfter de fram förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter som en bra metod för en bättre löneutveckling, läs mer.
Bakgrund
När Ursula von der Leyen valdes till ordförande för EU-kommissionen 2019 lovade hon i Europaparlamentet “ ett rättsligt instrument för att se till att varje arbetstagare i EU får en skälig minimilön. “ Och att “ Minimilöner bör fastställas i enlighet med nationella traditioner, genom kollektivavtal eller rättsliga bestämmelser. “ Se talet s. 10.
För att stämma av med arbetsmarknadens parter i EU sjösatte kommissionen i början av året ett så kallat samråd huruvida det behövs EU-regler om minimilön. Kommissionens slutsats blev att det behövs "ytterligare EU-åtgärder" kring minimilön. Därefter fick arbetsmarknadens parter på sig till den 4 september att svara på hur ett förslag på dessa åtgärder bör se ut.
En talesperson för EU-kommissionen sade 3 juni att man är öppen både för skarp lagstiftning genom ett direktiv och för mer vägledande rekommendationer på området.
Från svensk sida säger både arbetsmarknadens parter och regeringen nej till EU-regler som skulle påverka svensk lönebildning.