8 januari 2021
I Turkiet stämplas Camus som terrorist
13 jan
Turkiet har börjat förbjuda Nobelpristagare som Albert Camus (1913-1960) för att deras böcker har hittats hemma hos misstänkta terrorister, rapporterar GP.
Brittisk musikerilska mot Boris Johnson
11 jan
Den brittiska musikeliten rasar mot landets premiärminister Boris Johnson efter uppgifter om att han tackat nej till ett erbjudande om att låta brittiska musiker slippa visumtvång inom EU, skriver TT/GP.
Uppgift: Utvidgat lobbyistregister blir tolkningsbart
9 dec - 2020
En preliminär uppgörelse har nåtts om ett gemensamt lobbyistregister i Bryssel. För första gången ansluter sig ministerrådet till registret som funnits sedan 2011 och drivits av parlamentet och kommissionen. Tidningen Politico som sett uppgörelsen uppger att det saknas ett uttryckligt krav på att lobbyister ska registrera sig. I stället blir det upp till de enskilda parterna i uppgörelsen att själva bestämma villkoren för registrering. Inför förhandlingarna var Sverige emot de som är knutna till ministerrådet som exempelvis medlemsländernas EU-ambassadörer bara ska få träffa intressen listade i registret. Läs mer om lobbyism i Bryssel.
Sturgeon: Självständighet inom räckhåll
30 nov - 2020
Skottlands regionala regeringschef Nicola Sturgeon "har aldrig varit mer säker" på att självständighet från Storbritannien är inom räckhåll, säger hon vid en partikonferens där hon kallar Skottland "en nation på väg att skapa historia”, enligt TT/GP.
Ökat stöd för skotsk självständighet
15 okt - 2020
Stödet för att Skottland ska bryta sig ur Storbritannien och åter gå med i EU har aldrig varit så högt som nu, skriver TT/GP. I en opinionsundersökning gjord av Ipsos Mori säger 55 procent ja till självständighet, vilket är 58 procent av dem som har bestämt sig. Det kan jämföras med de 45 procent som i folkomröstningen 2014 röstade för ett uttåg ur Storbritannien.
Kataloniens president stängs av från uppdrag
29 sep - 2020
Den katalanske regionpresidenten Quim Torra stängs av från sina politiska uppdrag i ett och ett halvt år. Detta beslutade den högsta domstolen i Spanien på måndagen, rapporterar Ekot.
Ökad öppenhet i Sverige väntas efter ny EU-lag
24 sep - 2020
När Sverige snart genomför de nya EU-reglerna för ökad öppenhet när det gäller dokument och handlingar från offentlig sektor, införs rätten för medborgare och företag att få ut materialet digitalt vilket anses underlätta och bli betydligt billigare för både privatpersoner och artificiell intelligens. Till tidningen journalisten säger energi- och digitaliseringsministern Anders Ygeman (S) att detta ska även gälla information från offentliga källor som idag är mycket svårt eller omöjligt att få ut så som bolagsdata och kartdata.
Plan för ny skotsk självständighetomröstning
2 sep - 2020
Skottland ska före maj månads inträde nästa år ha tagit fram förslag till villkor och datum för en ny folkomröstning om självständighet från Storbritannien, säger den regionala regeringschefen Nicola Sturgeon, uppger TT/SvD.
Hemlighetsfullt ministerråd ska granskas
31 jul - 2020
EU:s ombudsman Emily O'Reilly har inlett en undersökning av hur medlemsländernas regeringar i ministerrådet arbetat under coronakrisen. Mötena har med hänvisning till pandemin hållits på distans och O'Reilly är oroad för att öppenheten i ministerrådet försämrats på grund av bland annat bristande dokumentation.
”En preliminär analys av rådets nuvarande arbetsmetoder väcker flera frågor om öppenhet”, heter det i ett brev från EU-ombudsman till ministerrådets generalsekreterare Jeppe Tranholm‐Mikkelsen.
EU:s bankkontrollant får på fingrarna för lobbyism
12 maj - 2020
Europeiska ombudsmannen klandrar Europeiska bankmyndigheten, EBA, för att dess tidigare chef Adam Farkas fick bli chef för lobbyistorganisationern för finansmarknader, AFME.
”Genom att tillåta sin tidigare vd att gå med i en stor finansmarknadslobbyorganisation riskerade EBA vidmakthålla en av de grundläggande problemen i regelverket som den skapades för att åtgärda”, heter det i ett uttalande från ombudsmannen Emily O'Reilly.
Tidigare i år stoppade EU-parlamentets finansutskott den irländske kandidaten Gerry Cross att ta över efter Adam Farkas. Cross hade tidigare arbetat för AFME.
Svenskt kulturstöd godkänt av EU-kommissionen
23 apr - 2020
EU-kommissionen godkände på onsdagen det svenska krispaktet på 420 miljoner kronor som kompenserar företag som påverkas av coronavirusutbrottet för förlorade intäkter eller extra omkostnader i samband med att kulturevenemang ställs in eller skjuts upp.
Pandemin leder till konflikter i Katalonien
22 apr - 2020
I Spanien har konfrontationen mellan Katalonien och centralregeringen i Madrid fortsatt under coronakrisen. Pandemin har blivit ytterligare en konflikt, rapporterar Ekot.
Ministrar: Ge kulturlivet del av krispaket
9 apr - 2020
Medlemsländernas kulturministrar diskuterade under onsdagen coronapandemins effekt på kulturbranschen. De underströk att EU:s ekonomiska stimulanspaket också måste komma kulturlivet till del.
Maria Wetterstrand blir lobbyist i Bryssel
4 feb - 2020
Det tidigare MP-språkröret Maria Wetterstrand får ett nytt jobb inom den finländska konsultbyråkoncernen Miltton Group. I början av mars tillträder hon som vd för Miltton Europe, med kontor i Bryssel i Belgien, skriver TT/GP. Läs mer om lobbyismen i Bryssel.
Skottlands ledare söker ny folkomröstning
31 jan - 2020
Den skotska förstaministern Nicolas Sturgeon meddelade på fredagen att hon kommer att försöka anordna en ny folkomröstning om självständighet från Storbritannien, skriver Financial Times. Hon motiverar sin önskan med att Skottland i dag lämnar EU mot sin vilja. Den brittiske premiärministern Boris Johnson har avvisat en ny självständighetsomröstning. Men Sturgeon kan komma att utreda huruvida en folkomröstning kan hållas utan godkännande från London, enligt tidningen. En majoritet av skottarna röstade 2014 för att vara kvar i Storbritannien
Banklobbyister kommer och går i EU:s bankgranskare
24 jan - 2020
EU-parlamentets finansutskott avvisade på torsdagen med liten marginal den irländske kandidaten Gerry Cross att bli nästa direktör för Europeiska bankmyndigheten EBA som har till uppgift att granska banker i medlemsländerna, skriver FT. Motiveringen är att Cross tidigare jobbat för banklobbyistfirman AFME som försökt påverka EBA-regler. EU-ombudsmannen har även inlett en undersökning efter att den tidigare EBA-direktören Adam Farkas fått klartecken att jobba för samma lobbyistfirma.
Cecilia Wikström blir EU-lobbyist
22 jan - 2020
Tidigare EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L) blir rådgivare på kommunikationsbyrån Prime.
– Den nya EU-kommissionen har lovat lägga fram lagförslag på områden som är av stor betydelse för företag och organisationer. Jag ser fram emot att analysera lagförslagen tillsammans med våra kunder, säger Cecilia Wikström i ett pressmeddelande. Läs mer: Detta är lobbyismen i EU.
Katalansk immunitet granskas i EU
17 jan - 2020
Katalanska EU-parlamentsledamöterna Carles Puigdemont och Toni Comín har inte ens hunnit avklara sin första parlamentssession i Strasbourg innan deras status nu ska börja granskas av kollegorna, skriver TT/Aftonbladet. Det väntade beskedet kom på torsdagsmorgonen sedan Spanien redan i förra veckan bett EU-parlamentet att lyfta de två katalanernas immunitet.
Katalansk EU-politiker förlorar immunitet
13 jan - 2020
Den katalanske separatistledaren Oriol Junqueras är inte längre ledamot i Europaparlamentet och innehar därmed inte immunitet, meddelar parlamentets talman David Sassoli i ett uttalande, enligt TT/Aftonbladet. Junqueras mandat upphörde att gälla den 3 januari i år efter ett beslut i den spanska valkommissionen, som fått stöd genom ett spanskt domstolsbeslut, heter det i uttalandet.
Katalansk EU-politiker får inte lämna fängelset
10 jan - 2020
Den katalanske toppolitikern Oriol Junqueras ska stanna i fängelse och får inte tillträda sin post som EU-parlamentariker, rapporterar Yle. Det har Spaniens högsta domstol beslutat, trots EU-domstolens tidigare beslut om att Junqueras åtnjuter total immunitet.
Arresteringsorder mot Puigdemont avfärdas
3 jan - 2020
En belgisk domare har avfärdat den arresteringsorder som Spanien utfärdat mot den katalanske politikern Carles Puigdemont, skriver TT/GP. Spanien har sedan han gick i exil velat få Puigdemont utlämnade för delaktighet i Kataloniens försök till självständighet. För två veckor sedan dömde EU-domstolen ut Spaniens försök att genom häktning hindra en annan katalansk politiker från att tillträda som EU-parlamentariker, som domstolen bekräftar omfattas av immunitet mot brottsutredningar i hemlandet. Beslutet från den belgiska domaren ligger i linje med det domslutet.
EU-dom om katalansk topp spär på spansk röra
20 dec - 2019
Spanien gjorde fel när Kataloniens förre regionale vicepresident Oriol Junqueras inte släpptes från häkte för att tillträda sin roll som EU-parlamentariker i maj, enligt EU-domstolen, uppger TT/GP. Utslaget påverkar förhandlingarna om en ny spansk regering.
Krav på ny folkomröstning i Skottland
20 dec - 2019
Efter det brittiska valet är det fullt rimligt att hålla en ny folkomröstning om självständighet för Skottland, anser den regionala regeringschefen Nicola Sturgeon, enligt TT/SvD. Nej, säger den brittiska regeringen på nytt.
Kataloniens ledare ställs inför rätta
19 nov - 2019
Spänningarna stiger på nytt i Katalonien där regionpresidenten Quim Torra i dag tisdag ställs inför rätta för ohörsamhet, rapporterar TT/SvD. Åklagarna vill att Torra förklaras icke valbar till alla offentliga ämbeten under 20 månader – vilket skulle tvinga bort honom från posten som regionpresident.
Separatistledaren anklagar EU: ”Ser på i tystnad”
4 nov - 2019
Den katalanske separatistledaren Carles Puigdemont anklagar EU för att blunda för Katalonienkrisen och söker nu stöd från andra självständighetsrörelser i världen – som i Quebec och Hongkong, skriver SvD.
Stödet för ett självständigt Skottland växer
30 okt - 2019
Stödet för ett självständigt Skottland har ökat markant sedan Storbritannien röstade för att lämna EU för drygt tre år sedan. Enligt den senaste mätningen av tidningen The Sunday Times Scotland vill hälften av skottarna bryta sig ut ur Storbritannien just nu, uppger Yle.
Nya kravaller i Barcelona efter jättedemonstration
28 okt - 2019
Tusentals separatister drabbade samman med polis i Barcelona under natten mot söndagen, skriver Yle. Oroligheterna bröt ut efter att en radikal separatistorganisation samlat tusentals demonstranter utanför Barcelonas huvudpolisstation.
Katalanska ex-ledaren överlämnar sig till belgiska myndigheter
21 okt - 2019
Flera katalanska separatistledare har dömts till fängelsestraff i Spanien efter Kataloniens utbrytningsförsök 2017. Nu har ex-ledaren Carles Puigdemont överlämnat sig till belgiska myndigheter, rapporterar AP/TT/SVT.
Barcelona laddar för jättedemonstrationer
18 okt - 2019
Efter fyra dagars protester förbereder sig Barcelona för fredagens stora demonstrationer. Lugnet såg ut att återvända till staden, men torsdagen avslutades med nya bråk och brända kaféstolar på Las Ramblas, rapporterar TT/SvD.
Kataloniens president fördömer våldet
17 okt - 2019
Tredje dagens protester i Katalonien urartade i nya våldsamma sammandrabbningar. Regionens president Quim Torra uppmanar nu till ett slut på våldet.
– Det finns ingen anledning eller rättfärdigande för att bränna bilar eller annan vandalism, säger han, enligt TT/SvD.
Fortsatt oroligt i Katalonien
16 okt - 2019
Protesterna efter att flera katalanska separatistledare fått sina domar fortsatte sent under tisdagen, rapporterar TT/SvD.
"Det är uppenbart att vad vi ser här inte är en fredlig rörelse", skriver regeringen som svar på demonstrationerna.
Europeisk arresteringsorder för Carles Puigdemont
15 okt - 2019
Spaniens högsta domstol har utfärdat en europeisk arresteringsorder för Kataloniens tidigare regionpresident, Carles Puigdemont som uppehåller sig i Belgien, uppger AFP, rapporterar Ekot.
Katalanska separatister får fängelse
14 okt - 2019
Spaniens högsta domstol dömde på måndagen nio katalanska separatistledare till fängelse i mellan 9 och 13 år för bland annat uppvigling i samband med regionens försök att söka självständighet i oktober 2017, skriver El País. Två av de dömda är EU-parlamentariker.
Nio katalanska separatister gripna
24 sep - 2019
Nio personer har gripits i Katalonien misstänkta för att ha planerat våldsamma handlingar, uppger spansk polis, enligt TT/SvD.
Galiciska separatistledare gripna
17 jun - 2019
Två ledare för den tidigare galiciska separatiströrelsen Resistencia Galega, som hållit sig gömda sedan 2006, har gripits, uppger polisstyrkan Guardia Civil, enligt TT/SvD. De två greps i kuststaden Vigo, och kommer att ställas inför domstol i Madrid misstänkta för terrorbrott.
Lobbyism – nytt faktatema
5 jun - 2019
Visste du att Bryssel, med uppskattningsvis 30 000 lobbyister, sägs vara tvåa i världen efter USA:s huvudstad Washington DC som staden med flest lobbyister? Sedan förra året pågår förhandlingar om att skärpa EU-reglerna kring lobbyism. Se åtta frågor och svar om lobbyism samt en tidslinje.
Domstol: Puigdemont får ställa upp i EU-valet
7 maj - 2019
Kataloniens förre regionpresident Carles Puigdemont stoppades från att ställa upp i EU-valet 26 maj av Spaniens valmyndighet. Nu rivs beslutet upp av domstolen i Madrid, rapporterar TT/Aftonbladet. Domstolens beslut gäller även Toni Comín och Clara Ponsatí, som ingick i den grupp katalanska självständighetsivrare som gick i landsflykt 2017 och också stoppades av valmyndigheten från att ställa upp i EU-valet.
Yttrandefrihet – viktigaste kulturfrågan i EU enligt partierna
6 maj - 2019
Yttrandefrihet och konstnärers rätt att fritt uttrycka sig – det lyfter flera av de svenska partierna fram som de viktigaste kulturfrågorna inför valet enligt en enkätsammanställning som Kulturnytt i SR har gjort. I övrigt spretar svaren och partierna lyfter fram olika saker som viktigaste kulturfrågorna.
EU har i princip inga befogenheter alls när det gäller kulturfrågor utan de ligger på medlemsländernas bord.
Brittiska regeringen säger nej till skotsk folkomröstning
26 apr - 2019
Storbritanniens vice premiärminister David Lidington sade på torsdagen nej till den skotska regionledaren Nicola Sturgeons krav om en ny självständighetsfolkomröstning senast 2022, rapporterar BBC. Han motiverade sitt besked med att det inte finns några bevis för att skottarna skulle ha ändra sig sedan den förra omröstningen 2014 då en majoritet röstade för att vara kvar i Storbritannien.
Sturgeon vill ha ny omröstning för Skottland
25 apr - 2019
En ny folkomröstning om huruvida Skottland ska bli självständigt eller inte bör hållas inom två år, tycker Skottlands lokala regeringschef Nicola Sturgeon, skriver TT/SvD.
DN: Hälften av EU-parlamentariker påverkas av lobbyister
23 apr - 2019
Nära hälften av de svenska EU-parlamentarikerna har låtit sig påverkas av lobbyister, visar en enkät som DN skickat ut.
Spanien åtalar 30 katalaner
10 apr - 2019
En spansk domare har åtalat 30 katalaner för delaktighet i folkomröstningen om katalansk självständighet 2017, som av spanska staten klassats som olaglig, skriver TT/SvD.
Polska präster brände "Harry Potter"-böcker
2 apr - 2019
Katolska präster i den polska staden Gdańsk brände flera föremål de ansåg vara vanhelgande utanför en kyrka på söndagen, rapporterar TT/SvD. Däribland flera av den brittiska författaren J K Rowlings böcker om den unge trollkarlen Harry Potter.
Ultrakonservativa amerikaner har spenderat 470 miljoner i Europa
29 mar - 2019
Amerikanska kristna fundamentalister har under det senaste årtiondet lagt motsvarande 470 miljoner kronor på olika kampanjer och lobbyister i Europa, rapporterar The Guardian som hänvisar till webbsajten OpenDemocracy.
Partierna vill vara öppna kring lobbyism
29 mar - 2019
Alla svenska kandidater till EU-parlamentet lovar stor öppenhet när det gäller vilka lobbyister de träffar. Det visar enkätfrågor som Ekot har ställt till partiernas fem toppkandidater i EU-valet.
Kulturupprop för ny upphovsrättslag i EU
13 mar - 2019
23 kulturskaparorganisationer går samman i ett gemensamt upprop där man vädjar till ansvariga politiker att stödja den nya upphovsrättslagstiftning som EU-parlamentet snart ska rösta om, skriver TT/GP.
Kataloniens Puigdemont ställer upp i EU-valet
11 mar - 2019
Kataloniens tidigare regionledare Carles Puigdemont ställer upp som första kandidat för sitt parti i EU-valet i maj, uppger Yle. Puigdemont lever i exil i Belgien eftersom han kommer att åtalas för uppror om han återvänder till Spanien. .
– Det här är ett tillfälle att ta ytterligare ett steg mot att internationalisera Kataloniens självbestämmanderätt - från Europas hjärta till hela världen, skriver Puigdemont på Twitter.
Sverige har näst störst andel kulturarbetare i EU
19 feb - 2019
Efter Estland hade Sverige under 2017 den största andelen anställda inom kultursektorn: 4,8 procent jämfört med EU-snittet på 3,8 procent, visar en sammanställning från Eurostat.
200 000 demonstrerade i Barcelona
18 feb - 2019
Runt 200 000 personer demonstrerade i spanska Barcelona i protest mot den nyss inledda domstolsprocessen mot tolv katalanska separatister som var ledande när regionen 2017 försökte bryta sig loss från Spanien, skriver BBC.
Finlands EU-ambassad redovisar lobbyistmöten
11 feb - 2019
Finlands EU-ambassad i Bryssel har sedan årsskiftet börjat publicera den finska ambassadörens och biträdande ambassadörens möten med lobbyister. Detta som ett steg i att agera för transparens inom EU inför att Finland tar över ordförandeklubban i rådet i juli. Sedan tidigare publicerar även Nederländerna information om sin EU-ambassadörs möten med olika intressenter. Den svenska EU-ambassaden gör ingen motsvarande publicering av ambassadörernas lobbyistmöten.
Spanska protester mot Kataloniennärmande
11 feb - 2019
Tiotusentals människor protesterade på söndagen i Madrid mot regeringens politik i fråga om Katalonien, rapporterar Yle. Protesterna var riktade mot den socialistiska regeringens beslut att bjuda in katalanska separatister till samtal. Spaniens premiärminister - socialisten Pedro Sánchez - vill diskutera med katalanska representanter för att lätta på den politiska spänningen i Katalonien.
Sanchez ska förklara separatisträttegång
7 feb - 2019
Spaniens socialdemokratiske premiärminister Pedro Sánchez ska i dag torsdag framträda i Europadomstolen i Strasbourg för att diskutera landets rättegång mot separatistiska politiker som låg bakom Kataloniens omröstningen om självständighet. I nästa vecka inleds rättegången i Spanien mot separatisterna och deras advokater är beredda att vända sig till Europadomstolen som sista instans, rapporterar El País.
Nordbor lade mest på kultur och fritid
11 jan - 2019
Danmark, Sverige och Finland var de EU-länder där hushållen under 2017 lade störst andel av sina utgifter på kultur och fritid, enligt en sammanställning från Eurostat. Minst lade grekiska och rumänska hushåll.
Corazza Bildt röstade emot öppenhet
19 dec - 2018
Anna Maria Corazza Bildt säger att hon har röstat för mer öppenhet kring hur EU-parlamentarikerna använder det skattefria kontorsbidraget på 45 000 kronor i månaden. Men enligt en granskning som SvD gjort har hon och andra moderater flera gånger röstat nej till att kontorspengarna ska behöva redovisas.
Fängslade katalanska separatister vädjar till EU
18 dec - 2018
Fyra fängslade katalanska separatister som genomför en hungerstrejk skickade på måndagen brev till EU-ländernas stats- och regeringschefer samt flera EU-institutioner för att protestera mot vad de menar är en orättvis juridisk process. De skriver att de att har suttit fängslade i ett år utan rättegång ”anklagade för uppror för att ha organiserat en fredlig folkomröstning”, rapporterar El País.
Stigande vattennivåer hotar världsarv längs Medelhavet
30 nov - 2018
En ny rapport om havsvattennivåerna i Medelhavet slår fast att ett stort antal byggnader och arkeologiska lämningar som finns med på Unescos världsarvslista redan i dag hotas av höjda havsvattennivåer, rapporterar Ekot.
Enligt forskare höjs havsvattennivån i Medelhavet med tre millimeter om året. En ny studie gjord vid universitetet i Kiel har kommit fram till att därmed riskerar 37 av Unescos 49 kustnära världsarv runt Medelhavet att översvämmas.
Röstning om kontorspengar och lobbyism skjuts upp
21 nov - 2018
Den omröstning som under onsdagen skulle hållas i EU-parlamentets konstitutionsutskott, om ändringar i arbetsordningen gällande lobbyism och kontorspengarna skjuts upp. Anledningen är enligt tidningen EUobserver att ledamöterna inte haft tillräckligt med tid på sig att läsa ett rättsligt utlåtande från EU-parlamentets jurister om ändringarna följer EU-lag eller ej. Det rättsliga utlåtande är inget som parlamentarikerna måste ta hänsyn till om de inte vill. Röstningen kommer nu att tas upp i början av december.
Spanien har inget emot Skottland i EU
21 nov - 2018
Spanien skulle inte opponera sig mot att Skottland går med i EU som en självständig nation förutsatt att utbrytningen från Storbritannien är lagligt bindande, säger Spaniens utrikesminister Josep Borrell, enligt TT/GP.
Isländsk film fick EU-pris
14 nov - 2018
EU-parlamentets filmpris, Lux-priset, tilldelas på onsdagen den isländska kritikerrosade filmen Kona fer í stríð, Kvinna i krig, av Benedikt Erlingsson.
Spanska revisorer kräver pengar tillbaka för Katalonienomröstning
14 nov - 2018
Den tidigare katalanske regionalledaren Artur Mas med medhjälpare krävs av Spanska revisionsrätten på motsvarande 50 miljoner kronor som användes för att anordna en folkomröstning om självständighet 2014, skriver El País.
Lobbyism orsakar EU-bråk
9 nov - 2018
Europeiska rådet, Europaparlamentet och kommissionen förhandlar om ett nytt avtal om ökad öppenhet för lobbyverksamhet. Enligt Politico så har förhandlingarna fastnat efter att kommissionens vice ordförande Frans Timmermans ställt in de kommande förhandlingarna med parlamentet. Kommissionen hävdar att det inte går att förhandla med rådet och parlamentet då de inte vill ha lika strikta lagar som kommissionen.
EU slopar momskrav på e-publikationer
6 nov - 2018
EU-länderna antog på tisdagen slutligen en ny lag som gör det möjligt för de enskilda medlemsländerna att sätta egna momssatser för digitala publikationer. Det innebär exempelvis att den svenska momsen på e-böcker kan sänkas från dagens 25 procent till sex procent som är fallet för vanliga böcker.
Fler svenska EU-parlamentariker vill visa sina kvitton
23 okt - 2018
Ytterligare fem svenska EU-parlamentariker har enligt SvD nu gått med på att börja redovisa sina kvitton på de 45 000 kronorna som de varje månad får i ”kontorspengar” från EU. Det är Bodil Valero, Linnéa Engström, Jakob Dalunde och Max Andersson från Miljöpartiet samt Soraya Post från Fi. Sedan tidigare har Malin Björk (V) valt att redovisa sina kvitton, de övriga parlamentarikerna har ännu inte gett något svar i frågan.
Spanien bryter diplomatiska relationer med Flandern
17 okt - 2018
Spanien har dragit tillbaka den diplomatiska statusen för den belgiska regionen Flanderns företrädare i Madrid, André Hebbelinck. Anledningen är att den flamländske nationalistiske regionalparlamentsledamoten Jan Peumans gjort en rad uttalanden kring den spanska regionen Kataloniens självständighetsförsök. Peumans har bland annat anklagat den spanska regeringen för att inte följa EU:s demokratiska värderingar och jämfört läget med kriget på Balkan på 1990-talet, skriver Der Standaard.
Tiotusentals i skotsk självständighetsprotest
8 okt - 2018
Runt 20 000 personer marscherade genom Edinburgh på lördagen i en demonstration för självständighet i Skottland, uppger TT/GP. Den skotska regionledaren Nicola Sturgeon har lovat att lägga fram planer på en ny självständighetsomröstning "när villkoren för brexit klarnar".
Ny upphovsrättlag antagen
12 sep - 2018
EU-parlamentet beslutade i dag med röstsifforna 438 mot 226 att anta en ny upphovsrättslag. Lagförslaget har ändrats sedan i juni då debattens vågor gick höga. Kritikerna befarar att sajter ska tvingas skaffa sig filter mot olagligt uppladdat upphovsrättsligt skyddat material, medan andra, exempelvis Max Andersson (MP) anser att det nya tillägget gör att artister och upphovsrättsinnehavare nu kommer att få bättre ersättning när det material publiceras.
Katalaner lovas folkomröstning
4 sep - 2018
Spaniens premiärminister Pedro Sánchez sade på på måndagen att regionen Katalonien ska få folkomrösta om att få större självbestämmande, men inte om att bli självständigt, skriver Le Soir.
Spansk domstol avvisar utlämning av katalansk ledare
20 jul - 2018
Spaniens högsta domstol avvisade på torsdagen en begäran från spanska myndigheter om att utlämna den katalanska ledaren Carles Puigdemont från Tyskland för bland annat missbruk av allmänna medel. Dessutom hävdes den europeiska arresteringsordern.
Katalanledaren Puigdemont kan utlämnas till Spanien
13 jul - 2018
Högsta domstolen i Schleswig-Holstein i Tyskland har dömt att det är möjligt att utlämna den förra katalanledaren Carles Puigdemont till Spanien. Puigdemont ska utlämnas för förskingring av offentliga medel, men inte för åtalen om uppror och högförräderi, skriver Yle.
Minskad spänning mellan Spanien och Katalonien
10 jul - 2018
I går måndag träffades Spaniens nya premiärminister och Kataloniens regionpresident, uppger Ekot. Det är första gången på över två år som en katalansk ledare kommit till den spanska premiärministerns högkvarter. Mötet verkar ha släppt lite på spänningen mellan Madrid och Katalonien, men den stora stötestenen självständighet kvarstår.
"Brexit får konsekvenser för kulturlivet"
6 jul - 2018
Det säger Nicholas Serota, före detta chef för Tates konstmuseer, och numera ordförande för den brittiska motsvarigheten till Kulturrådet, Arts Council England.
– Förutom att det blir mindre pengar i systemet när konstnärer inte längre kan söka EU-stöd, kommer det att bli svårt att locka europeiska konstnärer och andra kreativa att jobba i England, och andra som redan bor här kommer att lämna London, sade Nicholas Serota till Ekot.
Startskott för gratis tågluff för unga
11 jun - 2018
Med start i morgon tisdag kan upp till 15 000 18-åringar i EU-länderna försöka få en gratis interrailbiljett för att tågluffa i Europa. Kraven är bland annat att man svarar rätt på fem frågor om som rör Europaåret för kulturarv och dokumenterar sin resa på sociala medier.
Kataloniens nye ledare lovar söka självständighet
4 jun - 2018
Efter sju månader under direkt styre av den spanska staten svor Katalonien in Quim Torra som ny regionledare på lördagen. I samband med det meddelade det nya styret att man kommer att fortsätta arbeta för självständighet från Spanien, rapporterar Reuters/SVT. Samtidigt lovar Spaniens nyinsvurne premiärminister Petro Sánchez att återuppta dialogen med utbrytarregionen.
Spaniens premiärminister hotar Katalonien
21 maj - 2018
Den nyvalda katalanska presidenten Quim Torra har utsett fyra ministrar som antingen är frihetsberövade eller i exil och inte kan ta sig an uppdraget. Det har fått Spaniens premiärminister att hota med att förlänga styret över regionen Katalonien, rapporter Ekot.
Baskiska ETA har upplösts
3 maj - 2018
Separatiströrelsen ETA har upplösts. I ett brev daterat till den 16 april meddelas att organisationens "historiska cykel" är till ända, skriver TT/GP. Beskedet kommer efter halv sekels väpnad konflikt i syfte att skapa ett självständigt Baskien i norra Spanien och sydvästra Frankrike.
Baskiska ETA upplöses i maj
20 apr - 2018
Den baskiska separatiströrelsen ETA kommer att upplösas i maj, uppger ETB/TT/SVT. Det sker drygt ett år efter det att medlemmarna började lämna över sina vapen och sprängämnen.
Facebook ökar lobbyinsatser i Bryssel
10 apr - 2018
När Facebook för första gången registrerade sig i EU:s öppenhetsregister 2012 hade den amerikanska nätjätten två lobbyister i Bryssel. I fjol hade man 15 anställda och spenderade motsvarande 24 miljoner kronor på att lobba EU-institutionerna, enligt European Data Journalism Network.
Spanien säger sig respektera tyskt beslut
6 apr - 2018
Spanien har lämnat sin första officiella kommentar efter beskedet på torsdagen från en tysk domstol att inte lämna ut den katalanske före detta regionledaren Carles Puigdemont som står anklagad för "uppror mot staten" i samband med kampen om självständighet för Katalonien. Vice premiärminister Soraya Saenz de Santamaria sa till spansk tv att Spanien respekterar det tyska beslutet, uppger Ekot.
Tysk åklagare vill utlämna Puigdemont till Spanien
4 apr - 2018
Den tidigare katalanske regionledaren Carles Puigdemont bör utlämnas till Spanien. Det slog det högsta åklagarväsendet i den tyska delstaten Schleswig-Holstein fast på tisdagen, uppger Yle.
Puigdemont överklagar åtal
3 apr - 2018
Kataloniens ex-ledare Carles Puigdemont har överklagat åtalet mot honom för uppror mot spanska staten och förskingring av offentliga medel, skriver TT/SvD.
Puigdemont "kommer aldrig ge upp"
28 mar - 2018
Den tidigare katalanska ministern Clara Ponsati som efterlysts av Spanien ska överlämna sig själv till polis i Skottland. Kataloniens ex-president Carles Puigdemont sitter i tyskt förvar i väntan på en eventuell utlämning till – och åtal i – Spanien. Det skriver SvD.
Svensk öppenhet behöver EU-stöd
27 mar - 2018
Den svenska offentlighetsprincipen som rätten till allmänna handlingar har försvagats sedan Sverige blev EU-medlem enligt en färsk statlig utredning som presenterades på måndagen. Men det är oftare svenska sekretessregler än sekretessregler från EU som begränsar offentlighetsprincipen. Orsaken, enligt rapporten, är att det saknas en rättslig balans mellan öppenhet och sekretess på EU-nivå.
– Det enda hållbara sättet att få balans mellan europeiskt samarbete om sekretess och öppenhet hos nationella myndigheter är att det finns ett minimiskydd för rätten till allmänna handlingar på europeisk nivå, sade professor Carl Fredrik Bergström, en av rapportförfattarna till Europaportalen.
Bergström menar att det vore bra för Sverige om offentlighetsprincipen ingick i EU:s rättighetsstadga. Han efterlyste därför en attitydsförändring hos svenska regeringar och att de börjar prata om vikten av ett EU-skydd på området.
Puigdemont greps i Tyskland – katalanerna protesterar
26 mar - 2018
Kataloniens tidigare regionledare Carles Puigdemont greps av polisen i Tyskland på söndagen efter att en spansk domstol utfärdat en europeisk arresteringsorder. Puigdemont var på väg tillbaka till Belgien, där han lever i exil, efter ett besök i Finland, där han talat på universitetet och i parlamentet. Gripandet har lett till omfattande protester i Katalonien, rapporterar Yle.
Dom tvingar fram mer öppenhet i EU-förhandlingar
22 mar - 2018
EU-domstolen står i en dom på torsdagen fast att EU-parlamentet måste låta allmänheten få tillgång till dokument som rör de så kallade trilogerna, där representanter från medlemsländerna, parlamentet och kommissionen bakom lyckta dörrar förhandlar fram olika EU-lagar. Hela domen.
– Detta är ett stort genombrott för europeisk demokrati. Från och med nu kommer lagstiftningsförhandlingarna bli mycket mer transparenta, sade den liberala nederländska EU-parlamentarikern Sophie in 't Veld i ett uttalande efter domen.
Ombudsman: Barrosolobbying bör utredas på nytt
15 mar - 2018
Europeiska ombudsmannen Emily O'Reilly ber på torsdagen EU-kommissionen etiska kommitté att åter granska den tidigare kommissionsordförande José Manuel Barrosos anställning vid den amerikanska bankjätten Goldman Sachs. Barroso har lovat att inte lobba mot kommissionen men träffade i höstas vice ordförande i kommissionen Jyrki Katainen.
– Att låta etikkommittén åter granska detta skulle visa att kommissionen tar allmänhetens oro i denna fråga på stort allvar, sade O'Reilly i ett uttalande.
Fängslad ledare föreslås styra Katalonien
2 mar - 2018
Kataloniens förre regionpresident, Carles Puigedemont, som lever i självvald exil i Bryssel, drog på torsdagen tillfälligt tillbaka sin kandidatur för att istället stödja Jordi Sànchez som ny president i regionen. Det skriver El País.
Sànchez sitter dock fängslad efter försöket att utropa Katalonien som självständigt i höstas. Premiärminister Mariano Rajoy kallar det hela ”oacceptabelt dårskap” i en intervju med Tele Cinco.
Många kulturarbetare i Sverige
21 feb - 2018
Efter Estland och Luxemburg hade Sverige under 2016 störst andel kulturarbetare i EU, motsvarande fem procent av alla sysselsatta, enligt Eurostat. EU-snittet låg på 3,7 procent.
Tvivel kring om Puigdemont kan återvända till makten
2 feb - 2018
Det har uppstått ett maktvakuum i Katalonien efter att ett möte som med största sannolikhet skulle återvalt Carles Puigdemont som regionpresident skjutits upp. Nu ökar tvivlen kring hans möjligheter att återvända till makten, enligt Ekot.
Spanien stoppade val i Katalonien
31 jan - 2018
Det katalanska parlamentet har skjutit fram en kontroversiell omröstning om vem som ska bilda en ny regional regering. Spaniens premiärminister Mariano Rajoy har varnat det regionala parlamentet för allvarliga följder om det utser den tidigare regionledaren Carles Puigdemont, skriver Yle.
Samtidigt säger det katalanska parlamentets talman att Puigdemont kvarstår som den enda kandidaten.
Domstol: Puigdemont får inte styra Katalonien
29 jan - 2018
En spansk domstol stoppar den tidigare regionledaren i Katalonien, Carles Puigdemont, från att återigen installeras, uppger Ekot. Förslaget att han skulle kunna svära eden via videolänk döms ut.
Spanska regeringen vill stoppa Puigdemont
24 jan - 2018
Den spanska säkerhetstjänsten arbetar ”mycket intensivt” för att hindra den förre katalanske regionledaren Carlos Puigdemont att komma tillbaka till makten, enligt inrikesminister Juan Ignacio Zoido. Det skriver Die Zeit.
Puigdemont föreslås till Katalonienledare
22 jan - 2018
Det katalanska regionparlamentets talman Roger Torrent nominerade på måndagen den spanska regionens tidigare ledare Carlos Puigdemont till att åter bli ledare, rapporterar Reuters. Puigdemont befinner sig i självpåtagen exil i Belgien och har sagt sig vilja styra regionen på distans. Men den spanske premiärministern Mariano Rajoy upprepade på lördagen att det vore olagligt. Regionparlamentet ska rösta om Puigdemont innan månadens slut.
Spanien vill att Puigdemont grips i Danmark
22 jan - 2018
Kataloniens avsatte regionpresident Carles Puigdemont reser till Danmark på måndag för att delta i en debatt på Köpenhamns universitet. På tisdag ska Puigdemont träffa politiker från folketinget, skriver TT/SvD.
Efterlyst ledare vill styra Katalonien från Bryssel
19 jan - 2018
Kataloniens förre regionpresident Carles Puigdemont säger till Catalunya Radio att han kan leda regionen från Bryssel där han just nu befinner sig i exil och att det skulle vara enklare än att styra från spanskt fängelse, skriver El País.
Puigedmont riskerar fängelsestraff om han återvänder till Spanien efter försöket att utropa Katalonien självständigt. I slutet av januari ska det katalanska parlamentet välja ny regionpresident och Puigdemont kan då bli omvald.
Självständighetsivrare ny katalansk talman
17 jan - 2018
Roger Torrent från socialistiska separatistpartiet ERC valdes på onsdagen till ny talman i det katalanska parlamentet med siffrorna 65 mot 56, skriver Le Monde. En första omröstning för att välja ny regionpresident väntas i slutet av månaden, enligt Reuters. Två av separatistpartierna har uppgett att de vill att Carles Puigdemont, som befinner sig i exil i Bryssel, väljs om till ledare.
Separatister väljer Puigdemont som regionpresident
11 jan - 2018
Katalanska separatister har beslutat sig för att åter välja Carles Puigdemont, som just nu befinner sig i exil, som regionspresident. Det skriver AP/TT/SVT.
Ungerska rumäner kräver större självbestämmande
10 jan - 2018
De tre största ungerska minoritetspartierna i Rumänien skrev i måndag under en deklaration om krav på större autonomi, skriver Balkan Insight. I år firar Rumänien hundraårsdagen av annekteringen av Transsylvanien, där många etniska ungrare bor, efter Österrike-Ungerns kollaps efter första världskriget.
Krisen i Katalonien en dyr historia
2 jan - 2018
Spaniens ekonomiminister Luis de Guindos säger att tvisten kring självständighetsförklaringen i Katalonien kan ha kostat den spanska staten en miljard euro, motsvarande närmare 10 miljarder kronor, skriver Yle.
Osäkerheten kan bestå efter katalanskt val
21 dec - 2017
Idag går katalanerna ännu en gång till valuronorna sedan premiärminister Mariano Rajoy avsatt den tidigare lokala regeringen och utlyst nyval. I praktiken är det ett val mellan ja och nej till självständighet.
Enligt Financial Times är det jämt mellan blocken och varken ja eller nej-sidan ser ut att få absolut majoritet.
Samtidigt skriver spanska El País att en miljon röstberättigade, nästan en femtedel, ännu inte bestämt sig.
EU-ombudsman uppmanar Tusk vara mer öppen med möten
18 dec - 2017
Europeiska ombudsmannen Emily O'Reilly ber Europeiska rådets ordförande Donald Tusk i ett brev att följa i EU-kommissionens fotspår och publicera alla möten med lobbyister och andra intressenter.
– Att publicera information om möten skulle ge allmänheten en fullständigare bild av vem som försöker påverka EU:s beslutsfattande, när och hur, sade O'Reilly i ett uttalande på måndagen.
Separatister i underläge inför nyval i Katalonien
18 dec - 2017
På torsdag går Katalonien till nyval. Det har utlysts av Spaniens premiärminister Mariano Rajoy efter att han upplöste den katalanska regeringen och parlamentet i slutet av oktober. Opinionsmätningarna pekar på att partier som förespråkar att Katalonien ska fortsätta vara en del av Spanien blir störst, rapporterar Ekot.
Ny seger för nationalister på Korsika
11 dec - 2017
Det blev en ännu större seger för nationalisterna på den franska ön Korsika i regionalvalets andra omgång, uppger TT/DN. Separatiströrelsen För Korsika, som fick 56,5 procent av rösterna, arbetar för att ön ska få ett större självstyre.
Finansutskottet: EU-förslag går för långt
7 dec - 2017
Ett enigt finansutskott i riksdagen anser att EU-kommissionens förslag om att europeiska myndigheter för finansiell tillsyn ska få utökade befogenheter går för långt. Enligt utskottet kan förslaget leda till att tillsynen blir mindre effektiv och att det blir otydligt vilket tillsynsansvar som ska ligga på EU-nivå respektive på nationell nivå.
På torsdag i nästa vecka ska riksdagen ta ställning huruvida EU-förslaget kan anses bryta mot EU:s subsidiaritetsprincip, regeln som säger att beslut ska tas så nära medborgaren som möjligt i det här fallet av EU-ländernas nationella parlament. Om fler än nio nationella parlament i EU anmärker på samma lagförslag tvingas kommissionen att se över sitt förslag.
Spanien drar tillbaka arresteringsorder mot Puigdemont
6 dec - 2017
Den internationella efterlysningen av Carles Puigdemont och andra katalanska ledare, som befinner sig i Belgien, drogs på tisdagen tillbaka, rapporterar Ekot. I Bryssel, där en stor katalansk manifestation förbereds, är reaktionerna avvaktande.
Katalanska separatister släpps mot borgen
4 dec - 2017
Fyra katalanska separatistledare får sitta kvar i häkte och sex släpps mot borgen. Det beslutade högsta domstolen i Madrid i dag måndag, rapporterar Ekot.
Nationalisterna vinnare i lokalval på Korsika
4 dec - 2017
Nationalisterna på den franska ön Korsika fick nästan hälften av rösterna i den första omgången av regionalvalet som hölls i helgen. President Emmanuel Macrons parti La République en marche fick bara 11,3 procent av rösterna och hamnade på en fjärdeplats, uppger SVT.
Bryssel-bråk göder flamländsk separatism
24 nov - 2017
Krisen i Katalonien har fått Flanderns separatister att vakna igen. Uppmärksammade ungdomsbråk i Bryssel dras nu även in i motsättningarna i det språkligt kluvna Belgien, skriver TT/GP.
Serbien anklagar EU för dubbelmoral
15 nov - 2017
I Serbien anklagar man nu EU:s ledare för dubbelmoral när det kommer till Kataloniens självständighetsförklaring – som förklarats olaglig av EU-kommissionen. Samtidigt var de flesta EU-länder snabba med att erkänna Kosovo som ett självständigt land när de bröt sig loss från Serbien för snart tio år sedan, rapporterar Ekot. 2010 kom den FN-ledda Internationella domstolen i Haag fram till att Kosovos självständighetsförklaring inte bröt mot internationell rätt.
750 000 demonstrerade mot spanska rättsprocesser
13 nov - 2017
På Barcelonas gator fördömde i helgen flera hundratusen människor rättprocesserna mot de avsatta katalanska ledarna, skriver SvD.
2 400 företag har flytt Katalonien
13 nov - 2017
Sedan krisen som utlösts av självständighetssträvandena, har 2 400 företag enligt Ekot flyttat sina huvudkontor från regionen på grund av osäkerhet för ekonomin.
Kataloniens ex-talman häktad
10 nov - 2017
Det katalanska parlamentets tidigare talman Carme Forcadell har frågats ut i spanska högsta domstolen.Och på begäran av Spaniens riksåklagare José Manuel Maza har Forcadell också häktats, uppger TT/SVT.
Domstol avfärdar Kataloniens självständighetsförklaring
9 nov - 2017
Spaniens författningsdomstol ogiltigförklarade på onsdagen självständighetsförklaringen från Kataloniens parlament, skriver Reuters/SVT.
Sondering: Dödläge inför katalanskt nyval
8 nov - 2017
De tre självständighetspartierna i Katalonien väntas enligt en opinionsundersökning i La Vanguardia få mellan 66 och 69 av de 135 platserna i regionparlamentet. För majoritet krävs 68 platser.
Puigdemont: EU stödjer ”statskupp”
8 nov - 2017
Den katalanske expresidenten Carles Puigdemont uttryckte stor vrede mot EU och dess ledare under ett möte med katalanska borgmästare i Bryssel på tisdagen. Puigdemont skrädde inte orden och anklagade EU-ledarna för att stödja vad han kallar den spanske premiärministern Mariano Rajoys ”statskupp”, uppger TT/SVT.
200 katalanska borgmästare protesterar i Bryssel
7 nov - 2017
I dag väntas enligt uppgift 200 katalanska borgmästare demonstrera sitt stöd för den katalanska regionregeringen inför EU-institutionerna. Regionledaren Carles Puigdemont och fyra av hans ministrar ska 17 november höras i belgisk domstol om en eventuell utvisning till Spanien, skriver El País.
Spansk-belgisk träta om Katalonien
7 nov - 2017
Kataloniens sparkade regionalchef Carles Puigdemont har släppts i Belgien – men ska infinna sig i rätten igen om en dryg vecka. Den katalanska härvan sår nu rejält med split mellan Bryssel och Madrid, rapporterar TT/GP.
Carles Puigdemont villkorligt frigiven
6 nov - 2017
Kataloniens expresident Carles Puigdemont och fyra tidigare ministrar i region-regeringen i Katalonien har blivit villkorligt frigivna efter beslut av en belgisk domare natten till måndag, rapporterar Ekot. De fem lämnade över sig själva till polisen i Belgien under lördagen och greps då.
Klockan klämtar för katalansk ledare
3 nov - 2017
Spanska bedömare tror att en internationell arresteringsorder kommer skickas ut idag fredag för att få den före detta regionledaren Carles Puigdemont utlämnad från Belgien där han håller sig undan rapporterar Ekot.
Åtta ministrarna i den avsatta regeringen inställde sig en specialdomstol i Madrid igår. De häktades misstänkta för bland annat uppror och uppvigling.
Finsk fredspristagare: Låt Puigdemont kandidera
3 nov - 2017
Före detta katalanska ministrar som har flytt Spanien, inklusive ledaren Carles Puigdemont, borde få fri lejd och tillåtas ställa upp i nyvalet 21 december. Det säger den förre finländske presidenten och fredspristagaren Martti Ahtisaari till EU Observer. Han är kritisk mot hur båda sidor har agerat hittills i konflikten.
Cavajätte stannar i Katalonien
2 nov - 2017
Världens största producent av cava och mousserande viner, Freixenet, har kvar sitt huvudkontor i Katalonien sedan läget i regionen ”förändrats de senaste dagarna”.
Skumpajätten hade tidigare hotat med flytt på grund av lokalregeringens jakt på självständighet. Nästan 2 000 katalanska företag har flyttat huvudkontoret sedan folkomröstningen 1 oktober uppger El País.
Sverige stödjer Spanien
31 okt - 2017
“Det nyval som utlysts i Katalonien till den 21 december öppnar vägen för en återgång till den konstitutionella ordningen och en normalisering av läget.” Det skriver den svenska regeringen i ett uttalande på måndagen och tillägger: Som Sverige tidigare påpekat är frågan om Kataloniens ställning i Spanien en intern spanska angelägenhet och en lösning måste sökas inom den spanska konstitutionens ramar.
Spanien upphäver katalanskt självstyre
27 okt - 2017
Den spanska senaten upphävde på fredagseftermiddagen tillfälligt det regionala självstyret i Katalonien. Strax innan hade det katalanska regionparlamentet röstat för självständighet. 70 ledamöter röstade enligt El País för och tio röstade emot och två blankröstade. 53 av regionparlamentets 135 ledamöter röstade inte alls.
EU-domstolen: Bridge ingen sport
26 okt - 2017
Brittiska bridgespelare har krävt skatteundantag med hänvisning till att kortspelet bridge bör få samma skatteregler som andra sporter. EU-domstolen slår dock fast i en dom på torsdagen att bridge inte kan klassas som en sport.
”Det faktum att en aktivitet främjar fysisk och mental hälsa är inte i sig en tillräcklig förutsättning för att man ska kunna dra slutsatsen att den aktiviteten omfattas av konceptet ’sport’”, heter det i domen.
Domstolen öppnade dock för möjligheten att bridge kan räknas som en kulturell aktivitet och därmed kunna få skatteundantag i Storbritannien.
EU-kommissionen välkomnade samma dag domstolens förtydligande av termen "sport" i EU:s momsdirektiv.
Katalanska parlamentet ger svar på torsdag
24 okt - 2017
Det katalanska regionparlamentet ska samlas på torsdag morgon för att besluta hur man ska reagera på att centralregeringen i Madrid ska avsätta regionregeringen och utlysa nyval, uppger SvD.
Ett rungande ja till ökat självstyre i Veneto och Lombardiet
23 okt - 2017
Över 95 procent röstade ja till utökat självstyre i de välmående norditalienska regionerna Veneto och Lombardiet. Det hävdar regionernas presidenter, båda tillhörande populistiska Lega Nord, efter söndagens rådgivande folkomröstningar, skriver Yle. Valdeltagandet anges till 58 procent i Veneto med huvudort Venedig och 40 procent i Lombardiet med huvudort Milano. De två regionerna står tillsammans för 30 procent av Italiens BNP.
Kataloniens svar till Rajoy: En attack mot demokratin
23 okt - 2017
Den spanska regeringens beslut om att avsätta den katalanska regeringen och utlysa nyval tas inte väl emot hos den katalanska regeringen. Åtgärdsförslagen är den värsta attacken mot den självstyrande regionen sedan diktatorn Francos tid vid makten, sa Kataloniens president Carles Puigdemont på lördagen, rapporterar Reuters/SVT.
"EU har ingen roll att spela i Katalonien"
20 okt - 2017
Konflikten i Katalonien kastade sin skugga över EU:s toppmöte i Bryssel i dag. Men EU kan inte ingripa, konstaterade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, rapporterar Ekot.
Italienska regioner röstar om större självbestämmande
20 okt - 2017
De två norditalienska regionerna Lombardiet och Veneto tar på söndag i icke-bindande folkomröstningar ställning till större självbestämmande, skriver The Guardian.
200 000 personer manifesterade i Barcelona
18 okt - 2017
Omkring 200 000 människor har gått ut på gatorna i Barcelona för att protestera mot gårdagens beslut av en domstol i Madrid att hålla de två framstående självständighetsprofilerna Jordi Cuixart och Jordi Sànchez, fängslade, rapporterar AFP/SVT.
Två ledande katalanska separatister häktade - stora protester i Barcelona
17 okt - 2017
I Madrid häktades sent på måndag kväll två mäktiga ledare för medborgarorganisationer som förespråkar katalansk självständighet, enligt Yle. I Barcelona har det bankats i kastruller och samlats till protestmöten under kvällen och natten.
Ny deadline för tvetydig katalansk ledare
17 okt - 2017
Brevet med inbjudan till dialog från Carles Puigdemont faller inte Madrid i smaken. Kataloniens regionpresident får till på torsdag på sig att ge ett tydligare svar på om han utlyst självständighet eller inte. Vid ett "ja" hotar drastiska åtgärder från regeringen, uppger TT/GP.
Juncker vill inte se självständigt Katalonien
16 okt - 2017
– Om vi låter Katalonien […] separera kommer andra att göra detsamma. Det vill jag inte, sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker under ett tal i Luxemburg på fredagen, skriver El País.
Spanska sossar stödjer författningsreform i Katalonienfråga
13 okt - 2017
De spanska socialdemokraternas partiledare Pedro Sánchez har meddelat att han stödjer konservative premiärminister Mariano Rajoys förslag att ändra i landets författning för att lösa konflikten med utbrytarregionen Katalonien, skriver El País. Rajoy kräver samtidigt att den katalanske regionledaren Carlos Puigdemont klargör om tisdagens tal utgör en formell självständighetsförklaring. Om så är fallet får Puigdemont till 19 oktober klockan 10:00 att dra tillbaka den annars kommer Rajoy att utlösa artikel 155 i författningen där centralregeringen i Madrid kan ta kontroll i Katalonien.
Katalanska ledarna får till på måndag på sig
12 okt - 2017
Den spanska regeringen säger att de katalanska ledarna får till på måndag på sig att förklara om de utropat självständighet eller inte, rapporterar Reuters/Ekot.
Hundratusentals demonstrerade för enat Spanien
9 okt - 2017
Enligt polisen demonstrerade runt 350 000 personer i Barcelona på söndagen för ett enat Spanien och mot den katalanska regionala regeringens planer på att utlysa självständighet för Katalonien, rapporterar Yle.
EU-kommissionär varnar för spanskt inbördeskrig
6 okt - 2017
– Situationen [i Spanien] är mycket, mycket oroande. Ett inbördeskrig planeras i mitten av Europa, sade EU:s budgetkommissionär, den tyske kristdemokraten Günther Oettinger på torsdagen, skriver The Telegraph.
Domstol ogiltigförklarar sejour i Katalonien
6 okt - 2017
Spaniens konstitutionsdomstol har beslutat att ogiltigförklara sejouren i katalanska regionparlamentet på måndag där regionala ledare väntas utropa självständighet, rapporterar TT/SVT.
Madrid avfärdar invit om medling
5 okt - 2017
Kataloniens regionledare Carles Puigdemont säger sig vilja ha medling i konflikten men Spaniens premiärminister Mariano Rajoy säger nej, skriver TT/GP.
Kataloniens regionledare: Självständighet inom några dagar
4 okt - 2017
– Vi kommer utropa självständighet inom 48 timmar efter att det officiella [val-] resultatet är klart, sade den katalanske regionledaren Carles Puigdemont till BBC och tillade att han trodde att det skulle ske i slutet av veckan eller i början av nästa.
Generalstrejk i Katalonien – 700 000 demonstrerade
4 okt - 2017
Under tisdagen samlades cirka 700 000 människor på gatorna i Katalonien i protest mot polisens agerande under folkomröstningen, vilket har kritiserats för att vara onödigt våldsamt. Det rapporterar SVT.
Spansk polis beslagtar ytterligare valsedlar i Katalonien
29 sep - 2017
Miljontals valsedlar märkta med ”ja” och ”nej” och ett hundratal valurnor har hittats i staden Igualada, väster om Barcelona, uppger flera spanska medier på torsdagskvällen. Materialet var sannolikt tänkt att användas under Kataloniens självständighetsomröstning som är planerad att genomföras på söndag men som förklarats ogiltig av Spaniens konstitutionella domstol, rapporterar SVT.
Spänningen stiger inför söndagens katalanska folkomröstning
28 sep - 2017
Den omstridda folkomröstningen i Katalonien närmar sig. På söndag väntas miljontals katalaner ge sig ut på för att delta i en självständighetsomröstning som förbjudits av centralregeringen i Madrid, rapporterar SVT.
Katalansk kris håller Rajoy hemma
27 sep - 2017
Spaniens premiärminister Mariano Rajoy kommer inte att delta i EU:s förestående informella toppmöte i Estland, uppger TT/GP. Anledningen är den omstridda folkomröstning som planeras i Katalonien bara ett par dagar senare.
Spanien tar över Kataloniens poliskår
25 sep - 2017
Den spanska regeringen tar kontrollen över Kataloniens regionala poliskår för att förhindra den planerade folkomröstningen om katalansk självständighet — vilket motsidan vägrar acceptera, uppger Ekot.
Katalonien: Spelreglerna har förändrats
22 sep - 2017
Den regionala katalanska regeringen medger att deras planerade folkomröstning om självständighet fått sig en rejäl törn efter den spanska regeringens skarpa åtgärder, skriver SvD.
Regionalledare: Kataloniens självstyre avskaffas
21 sep - 2017
Miljontals röstsedlar har beslagtagits och spansk polis har genomfört ett flertal gripanden vid tillslag mot katalanska myndigheter. – Den spanska staten har avskaffat Kataloniens självstyre och infört undantagstillstånd, säger Kataloniens regionalledare Carles Puigdemont, rapporterar TT/SVT.
Spansk polis beslagtar katalanska valsedlar
20 sep - 2017
Den spanska polisen slog på tisdagen till mot landets största privata postföretag Unipost och kom enligt BBC över lådor med vad som tros vara röstsedlar för den kommande självständighetsomröstningen första oktober som spanska författningsdomstolen dömt ut.
Spansk minister varnar för ekonomiskt fall vid självständighet
19 sep - 2017
Den spanske finansministern Luis de Guindos varnar katalanerna för att deras ekonomi kan minska med 30 procent och arbetslösheten fördubblas om regionen blir självständig från Spanien, skriver Financial Times.
Majoriteten i Katalonien tänker folkomrösta
18 sep - 2017
En majoritet av invånarna i Katalonien uppger att de tänker delta i folkomröstningen om självständighet från Spanien 1 oktober, enligt en ny opinionsundersökning, skriver TT/SvD. Den visar även att separatisterna är mest benägna att gå och rösta.
Katalanska borgmästare kan gripas om de ordnar vallokaler
14 sep - 2017
Riksåklagaren i Spanien hotar att gripa katalanska borgmästare som deltar i förberedelserna inför folkomröstningen om självständighet för Katalonien, uppger Yle.
Katalaner demonstrerar för självständighet
11 sep - 2017
Uppåt 400 000 människor väntas delta i den så kallade självstädighetsmarschen för att fira Kataloniens nationaldag enligt spanska El País. Första oktober arrangerar regionsstyret en folkomröstning om självständighet. Regeringen i Madrid kallar den olaglig och folkomröstningslagen som det katalanska parlamentets har antagit har också upphävts av landets författningsdomstol.
Spansk domstol upphäver folkomröstning
8 sep - 2017
Natten till fredag upphävde Spaniens författningsdomstol den lag om att hålla en självständighetsomröstning som regionalparlamentet i Katalonien röstat igenom bara ett dygn tidigare, skriver Financial Times.
Katalonien: Lag om folkomröstning har röstats igenom
7 sep - 2017
I Spanien har det regionala katalanska parlamentet sagt ja till en lagändring för att göra resultatet i folkomröstningen om självständighet bindande, uppger Ekot.
Katalonien rustar för självständighet
5 sep - 2017
Pro-separatistiska partier i den spanska regionen Katalonien förbereder inför en eventuell självständighet, efter den omtvistade folkomröstning som aviserats till den 1 oktober, uppger TT/SVT.
Rapport: EU-kommissionen full av faktafel
16 aug - 2017
Tio missledande påståenden eller rena faktafel lyckades EU-kommissionens talesperson Mina Andreeva på kort tid leverera när hon på en presskonferens i Bryssel förra onsdagen svarade på frågor kring kommissionens reseräkningar. Det visar en faktakoll som öppenhetsorganisationen Access Info genomfört. Talespersonen försökte enligt undersökningen flera gånger felaktigt framställa kommissionen som betydligt öppnare än vad den de facto är.
EU-kommissionen reste för fem miljoner
9 aug - 2017
För första gången visar EU-kommissionen sina reseräkningar. Det sker efter flera års påtryckningar från den spanska öppenhetsorganisationen Access Info, rapporterar tidningen Knack. Under de två första månaderna 2016, som nu offentliggjorts, spenderade 28 kommissionärer nära 500 000 euro, motsvarande nära fem miljoner kronor, på 261 officiella resor och besökte närmare 50 olika länder inklusive EU-länder. Här ingår även kommissionärernas resor till och från EU-parlamentet i Strasbourg. Den dyraste resan var ett taxiflyg för 75 000 euro som EU:s utrikeschef Federica Mogherini tog till ett möte i Azerbajdzjan. Men överlag var utgifterna för resor och logi blygsamma, skriver Politico.
Svensk film kan vinna EU-pris
25 jul - 2017
Sameblod i regi av Amanda Kernell är en av tre filmer som tävlar om att vinna EU-parlamentets Lux-pris som främjar europeisk filmindustri. Övriga kandidater är franska 120 battements par minute och tyskbulgariskösterrikiska Western.
Vinnaren röstas fram av EU-parlamentarikerna och resultatet meddelas 15 november.
Moldavien kräver att ryska styrkor lämnar utbrytarstat
24 jul - 2017
Moldaviska parlamentsledamöter kräver att Ryssland drar tillbaka sina styrkor från utbrytarregionen Transnistrien. Det symboliska uttalandet fick stöd av 61 av de 101 ledamöterna i parlamentet, rapporterar TT/SvD.
Separatister i östra Ukraina utropar ny stat – Lill-Ryssland
19 jul - 2017
De Moskvastödda separatisterna i östra Ukraina utropade på tisdagen en ny stat som ska omfatta hela nuvarande Ukraina, med nära band till Ryssland och heta Lill-Ryssland, rapporterar Ekot.
En av tre bayrare vill ha självständighet
18 jul - 2017
32 procent av de tillfrågade i tyska Bayern anser i en sondering i Bild att delstaten borde bli självständig från Tyskland.
Svenskar gillar kultur och sport
11 jul - 2017
Närmare nio av tio svenskar besökte under 2015 ett kultur- eller sportevenemang. Det är den högsta andelen i EU där genomsnittet låg på två tredjedelar, enligt Eurostat.
”EU måste acceptera ett ja till självständighet”
7 jul - 2017
Kataloniens ledare Carles Puigdemont är övertygad om att EU-länderna förr eller senare måste välkomna ett nytt, självständigt Katalonien in i den europeiska värmen – det handlar om Realpolitik, menar ledaren. Det skriver SvD.
Katalonien hoppas på snabb självständighet
5 jul - 2017
Enligt den katalanska regionalregeringen satsar den spanska regionen att förklara självständighet inom 48 timmar om en majoritet röstar ja i höstens folkomröstning, rapporterar BBC. Regeringen i Spanien motsätter sig alla planer på självständighet.
Skottland lägger planerna på folkomröstning på is
28 jun - 2017
Skottland skjuter upp förberedelserna för en folkomröstning om självständighet till efter brexitförhandlingarna. Det meddelade Skottlands förstaminister Nicola Sturgeon på tisdagen, enligt Yle.
Regler för EU-politikers utgifter ses över
13 jun - 2017
Europaparlamentet har tillsatt en arbetsgrupp som före årsskiftet ska se över hur reglerna för parlamentarikernas allmänna månadsbidrag på drygt 40 000 kronor ska kunna preciseras ytterligare. Som Europaportalen skrivit tidigare finns i dag inga uttryckliga krav på att parlamentarikerna ska redogöra för hur de använder pengarna.
Katalaner röstar om självständighet
9 jun - 2017
Den katalanske regionalledaren Carles Puigdemont meddelade på fredagen att katalanerna första oktober i ska få rösta om självständighet från resten av Spanien, skriver Expansión. Den nationella regeringen i Madrid har tidigare avvisat sådana planer med att det bryter mot landets författning.
Snart besked om katalonsk folkomröstning
30 maj - 2017
Den katalonska regionregeringen kommer inom två veckor att meddela datum för en folkomröstning om självständighet från Spanien, skriver El País.
EU-grattis till svensk guldpalmsvinnare
29 maj - 2017
EU-kommissionens talesperson Margaritis Schinas gratulerade på måndagen Ruben Östlund för vinsten av guldpalmen vid Cannesfestivalen. Filmen ”The Square” har fått motsvarande 460 000 kronor i EU-stöd.
Skotska nationalister hoppas på ny självständighetsomröstning
29 maj - 2017
Om det skotska nationalistpartiet SNP får majoritet i det brittiska nyvalet 8 juni i regionparlamentet blir det ohållbart för premiärminister Theresa May att vägra en andra skotsk folkomröstning om självständighet. Den slutsatsen drar SNP-ledaren Nicola Sturgeon i en intervju med BBC, rapporterar TT/SvD.
Hemlig katalonsk självständighetsplan läckt
23 maj - 2017
I Spanien har den katalonska regeringens planer på att göra regionen självständig läckt ut, enligt El País. Tidningen skriver att dokumentet ska fungera som en tillfällig författning och att lagen kommer träda i kraft om den spanska staten hindrar en folkomröstning. En självständighetsomröstning är planerad till hösten.
EU-parlamentariker vill ha mer öppenhet i ECB
19 maj - 2017
En partiöverskridande grupp EU-parlamentariker ber i ett brev till Europeiska centralbankens chef Mario Draghi om större öppenhet om vilka företagsobligationer ECB köper upp som en del av sitt stimuleringsprogram, uppger Financial Times. Ledamöterna oroas för att köpen kan gynna en lite grupp företag.
EU-politiker vill ha mer europeisk kultur
26 apr - 2017
Europaparlamentets kulturutskott röstade på tisdagen för ett krav på att innehållet i videotjänster som Netflix måste utgöras av minst 30 procent material som är producerat i EU-länderna. I dag är andelen ungefär 20 procent.
Stödet för skotsk självständighet sjunker
25 apr - 2017
I Skottland sjunker stödet för självständighet från Storbritannien inför det brittiska nyvalet. Försvagade ekonomiska utsikter kan minska intresset för självständighet, rapporterar Ekot. Bara 37 procent av skottarna skulle säga ja till självständighet om det hölls en folkomröstning imorgon, enligt en färsk opinionsmätning från analysföretaget Kantor.55 procent vill att Skottland ska fortsätta att ingå i Storbritannien. Det är samma procentandel som röstade nej till självständighet 2014.
ETA avväpnas, Spanien begär ursäkt
10 apr - 2017
Efter nästan 50 år av väpnad kamp förklarar sig nu den baskiska terrorgruppen ETA som en "vapenfri" organisation. En lista med tolv vapengömmor har överlämnats till franska polisen. Men Spanien kräver fortfarande en ursäkt och att organisationen upplöser sig, skriver TT/SvD.
ETA lämnar över sina vapen
7 apr - 2017
Den baskiska separatistgerillan ETA meddelar att den avväpnar sig helt den 8 april, rapporterar BBC, med hänvisning till ett brev från ETA. ETA förklarade 2011 att försöken att upprätta en oberoende baskisk stat i norra Spanien och södra Frankrike var över, men har tidigare bara lämnat över en del av sina vapen.
Spanien släpper Skottlandsveto
3 apr - 2017
Den spanske utrikesministern Alfonso Dastis säger i en intervju med El País att landet inte skulle blockera ett EU-medlemskap för ett självständigt Skottland. Tidigare har Spanien signalerat att landet skulle blockera ett skotskt EU-medlemskap eftersom Spanien inte ville uppmuntra sin egen region Katalonien att bli självständigt. Men enligt Dastis skiljer sig de två fallen åt eftersom Skottland har konstitutionell rätt att rösta om självständighet vilket Katalonien inte har, skriver Yle. I helgen begärde den skotska regionregeringen formellt om att åter få rösta om självständighet.
Öppnare brexitförhandlingar efterlyses
27 mar - 2017
Europeiska ombudsmannen Emily O’Reilly uppmanar i ett brev till Europeiska rådet att i så stor utsträckning som möjligt ge ut handlingar i de stundande förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur EU. Bland annat vill hon se att Europeiska rådet, där medlemsländernas stats- och regeringschefer samlas, offentliggör sina förhandlingsriktlinjer och tar fram en plan över öppenheten i förhandlingar.
Skottar skjuter upp omröstning om folkomröstning
23 mar - 2017
Det skotska regionparlamentet beslutade på torsdagen att skjuta upp en planerad omröstning om huruvida landet ska hålla en ny folkomröstning om självständighet från övriga Storbritannien, rapporterar The Guardian. Omröstningen ska istället hållas 28 mars – en dag innan den brittiska premiärministern Theresa May formellt lämnar in utträdesansökan ur EU.
Svensk EU-politiker fick alla med sig
23 mar - 2017
Ett enigt utskott i Europaparlamentet stödde på torsdagen ledamoten Max Andersson (MP) och hans förslag på hur synskadade i och utanför EU enklare ska få tillgång till anpassade böcker. Förslaget har motarbetats av förlagsindustrin som vill ha extra betalt för göra böckerna tillgängliga för synskadade, något utskottet avvisar.
− Jag är glad över att utskottet ställde sig bakom min linje för att stärka blindas och synskadades rättigheter, sade Max Andersson i ett uttalande. Han tror att en slutlig uppgörelse mellan Europaparlamentet och ministerrådet i bästa fall kan vara färdig före sommaren.
Ukraina stoppar Ryssland i Eurovision: ”Inreseförbud”
23 mar - 2017
Ukraina stoppar Rysslands medverkan i Eurovision Song Contest i Kiev genom att ge artisten Julia Samojlova inreseförbud, skriver SvD/TT. Så sent som i förra veckan blev det klart att Ryssland skulle delta i tävlingen, trots tidigare spekulationer om en bojkott på grund av det politiska läget mellan Ryssland och arrangören Ukraina. Från den ukrainska säkerhetstjänsten SBU kom på onsdagen besked att Samojlova stoppas, eftersom hon tidigare har uppträtt på det ukrainska Krim som Ryssland har olagligen annekterat.
Uppgifter: ETA redo släppa ifrån sig vapnen
20 mar - 2017
Den baskiska separatistgerillan ETA väntas under fredagen deklarera sin avväpning. Enligt uppgifter till den franska tidningen Le Monde ska gerillan överlämna sina kvarvarande vapen den 8 april. Det rapporterar SVT.
May avvisar skotsk folkomröstning
17 mar - 2017
Den brittiska premiärministern Theresa May anser att ”nu inte är rätt tid” för en skotsk folkomröstning om självständighet, rapporterar Politico. Den skotska förstaministern Nicola Sturgeon meddelade tidigare i veckan att hon avser förbereda en folkomröstning mellan hösten 2018 och våren 2019.
Tidning: May nobbar skotsk folkomröstning
14 mar - 2017
När villkoren för det brittiska utträdet ur EU är kända måste Skottland få hålla en ny folkomröstning om självständighet, enligt försteminister Nicola Sturgeon. Men en sådan begäran skulle avvisas av Storbritanniens premiärminister Theresa May, rapporterar The Times/TT med hänvisning till regeringskällor.
Skottland förbereder ny folkomröstning
13 mar - 2017
– Jag kommer nu ta de nödvändiga stegen för att se till att Skottland får ett val mellan en hård brexit och självständighet, sade den skotska regionregeringens förstaminister Nicola Sturgeon under ett tal på måndagen.
Hon vill att en eventuell andra folkomröstning om självständighet ska äga rum mellan hösten 2018 och våren 2019, innan Storbritannien väntas lämna EU.
Sturgeon ser möjlig folkomröstning hösten 2018
10 mar - 2017
Skottlands förstaminister Nicola Sturgeon säger till BBC att att hösten 2018 vore en passande tidsperiod för en eventuell andra skotsk folkomröstning om självständighet från Storbritannien. Hon vill dock inte slå fast att det verkligen kommer bli en ny folkomröstning.
Spansk domstol avvisar självständighetsomröstning
15 feb - 2017
Spaniens författningsdomstol avvisade på tisdagen en begäran att Katalonien ska få hålla en folkomröstning om självständighet från resten av landet, rapporterar AFP.
Ökat stöd för ”Skottxit”
9 feb - 2017
I en opinionsundersökning för The Herald skulle 43 procent av skottarna stödja självständighet från Storbritannien medan 45 procent vill vara kvar, tio procent är osäkra. Det är en ökning för självständighetsförespråkarna jämfört med tidigare undersökningar.
Beslut om ny skotsk självständighetsomröstning inom några veckor
6 feb - 2017
Skottland kommer "inom de närmaste veckorna" att fatta beslut om en ny folkomröstning om självständighet. Beslutet är beroende av hur Brexitprocessen framskrider, säger en skotsk parlamentsledamot. Det rapporterar Yle.
Många EU-politiker blir lobbyister
1 feb - 2017
30 procent av de Europaparlamentariker som lämnade parlamentet efter EU-valet 2014 är nu anställda på någon lobbyistorganisation som finns i unionens lobbyistregister. Motsvarande siffra för de EU-kommissionärer som slutat är 50 procent. Det visar en rapport från korruptionsgranskningsorganisationen Transparency International.
Oro i Bosnien över serbiskt firande
10 jan - 2017
I år har det gått 25 år sedan kriget bröt ut i Bosnien-Hercegovina och nu höjs återigen tonläget mellan olika etniska grupper i landet. På måndagen firade den serbiska delen av befolkningen sin nationaldag – i strid mot landets konstitution och i den serbiska entiteten är stödet starkt för att helt bryta sig loss och bilda en självständig stat, rapporterar Ekot.
Skottar vill inte självständighetsomrösta
3 jan - 2017
Drygt tre av fem skottar vill enligt en opinionsundersökning i The Herald inte rösta om självständighet från Storbritannien en gång till.
Europaportalen JO-anmäler UD
25 nov - 2016
Europaportalen anmälde på fredagen Utrikesdepartementet till Justitieombudsmannen JO för att departementet inte lämnat handlingar som visar vad utrikesministern, vice statsministern och EU-ministern handlägger för ärenden i Bryssel. Syftet med begäran är att Europaportalens läsare ska ges en bild av ministrarnas EU-aktivitet.
EU-förslag om internetutbyggnad kritiseras i riksdagen
23 nov - 2016
Riksdagens trafikutskott menar att ett förslag från EU-kommissionen om stöd till installation av trådlöst internet i lokala samhällen riskerar att bryta mot subsidiaritetsprincipen som säger att beslut ska fattas så nära medborgarna som möjligt. Utskottet föreslår därför att riksdagen lämnar ett motiverat yttrande till EU. Om minst en tredjedel av de nationella parlamenten gör likadant måste EU-kommissionen omvärdera sitt förslag.
Katalonien i ny frihetsmarsch
14 nov - 2016
Omkring 80 000 katalaner samlades på söndagen i Barcelona för att åter resa kravet om att Katalonien ska bli självständigt, enligt SvD.
Skotsk nödutgång från brexit klar
21 okt - 2016
Ett utlovat lagförslag om en ny skotsk folkomröstning om självständighet är nu klart. Precis som förra gången, 2014, blir frågan: "Ska Skottland bli ett självständigt land?”, skriver SvD. >>>
http://www.svd.se/skotsk-nodutgang-fran-brexit-klar-sista-utvagen
Riksdagsutskott vill inte ge EU-kommissionen makt över statistiken
20 okt - 2016
Finansutskottet i riksdagen vill inte att EU-kommissionen ska ges möjlighet att utan Europaparlamentet och ministerrådet själva lagstifta om vilka ämnen som unionen ska föra statistik över. Det menar utskottet strider både mot subsidiaritets- och proportionalitetsprincipen. Om en vecka tar hela riksdagen ställning. Om en tredjedel av parlamenten i EU-länderna anser att ett förslag strider mot subsidiaritetsprincipen ska förslaget omprövas. ■
Upprop för EU-skydd för visselblåsare
19 okt - 2016
44 olika aktörer presenterade på måndagen ett gemensamt upprop till stöd för visselblåsare i hela EU. Bakom uppropet står bland andra PSI, den internationella organisationen för fackförbund inom offentlig sektor, skriver Pubilkt. >>>
http://www.publikt.se/artikel/upprop-eu-skydd-visselblasare-19342
Anonyma EU-anställda vill dra Barroso inför domstol
6 okt - 2016
En grupp anställda vid EU-institutionerna som vill vara anonyma ska i nästa vecka lämna in en namninsamling med 150 000 underskrifter. De invänder mot att tidigare kommissionsordförande José Manuel Barroso i somras valde att bli rådgivare för bankjätten Goldman Sachs och vill att frågan tas till EU-domstolen. ■
https://www.change.org/p/for-strong-exemplary-measures-to-be-taken-against-jm-ba...
Barroso och Kroes kallade till etikkommitté
6 okt - 2016
De tidigare EU-kommissionärerna Neelie Kroes från Nederländerna och José Manuel Barroso från Portugal har kallats till EU:s tillfälliga etikkommitté. De två beskylls för att tummat på reglerna kring att jobba för storföretag efter att de lämnat sina EU-poster. ■
Katalonien folkomröstar nästa år
29 sep - 2016
Katalanerna ska få rösta om självständighet från Spanien i september nästa år, meddelar Kataloniens regionpresident. Beskedet lär väcka stark kritik i Madrid där de stora partierna bestämt motsätter sig en katalansk utbrytning, skriver SvD. >>>
http://www.svd.se/katalonien-folkomrostar-nasta-ar
EU-strategi mot läckor läckt
28 sep - 2016
Nyhetssajten Euractiv har kommit över EU-kommissionens kommande strategi om hur läckor av hemliga dokument ska motverkas. Strategin innebär bland annat utbildning, en kommunikationskampanj och en årlig sanningsförsäkran. >>>
http://www.euractiv.com/section/trade-society/news/eus-anti-leaks-strategy-leake...
Barroso försvarar Goldman Sachs-uppdrag
14 sep - 2016
Omfattande kritik har riktats mot EU-kommissionens tidigare ordförande José Manuel Barrosos beslut att börja arbeta för bankjätten Goldman Sachs. I ett brev till nuvarande kommissionsordförande Jean-Claude Juncker försvarar Barroso sig genom att bland annat skriva att ”dessa åtgärder [om att bland annat tvinga honom att registrerar sig som lobbyist när han besöker kommissionen] är inte bara diskriminerande utan de verkar vara inkonsekventa i jämförelse med beslut som tagits gällande andra tidigare kommissionsmedlemmar”. Det skriver Financial Times. >>>
https://www.ft.com/content/35789278-79ae-11e6-97ae-647294649b28
Hundratusentals demonstrerade för katalansk självständighet
12 sep - 2016
Mellan en halv miljon och 800 000 personer uppges i helgen ha demonsterar för att Katalonien ska bli ett eget land. Vid en liknande demonstration i fjol samlade 1,4 miljoner personer. Det rapporterar BBC. >>>
http://www.bbc.com/news/world-europe-37334382
4000 lobbyister registrerade
7 sep - 2016
Under det senaste året har runt 4 000 nya lobbyister registrerat sig i EU:s lobbyistregister. Senare denna månad väntas EU-kommissionen presentera nya regler som gör det obligatoriskt för lobbyister att registrera sig för att träffa företrädare från alla EU-institutioner. Det skriver Politico. >>>
http://www.politico.eu/newsletter/playbook/politico-brussels-playbook-presented-...
Utopister ser nytt land i Europa
2 sep - 2016
Ett träskområde på sju kvadratkilometer längs gränsfloden Donau mellan Serbien och Kroatien har blivit ett utopia för libertarianer som suktar efter skattefrihet och bitcoin. Enligt Politico gör varken Kroatien eller Serbien anspråk på marken. Kroatiska myndigheter har dock enligt uppgift anhållit ett 50-tal personer som det senaste året försökt ta sig till vad de kallar Liberland. >>>
Politico
Skottar diskuterar ny folkomröstning
2 sep - 2016
Två år efter att skottarna i en folkomröstning avvisat kravet på självständighet från Storbritannien lanserade Skottlands försteminister nationalisten Nicola Sturgeon på fredagen en landsomfattande kampanj för att sondera opinionen inför en eventuell ny folkomröstning, rapporterar Reuters. >>>
Reuters
Ny folkomröstning i Skottland trolig
11 aug - 2016
När Skottlands försteminister och nationalisten Nicola Sturgeon träffade Tysklands EU-minister socialdemokraten Michael Roth i Berlin på tisdagen hyllades hon som en dedikerad proeuropé. Enligt Sturgeon är en ny folkomröstning om ett självständigt Skottland ”mycket troligt” för att bevara Skottlands plats i EU, skriver The Scotsman. >>>
The Scotsman
Dom sänker katalanska självständighetsförhoppningar
2 aug - 2016
Den spanska författningsdomstolen har beslutat att en resolution i det katalanska regionalparlamentet strider mot landets konstitution och måste upphävas. Det är inte första gången domstolen gör fäller en liknande dom. Det skriver Süddeutsche Zeitung. >>>
http://www.sueddeutsche.de/politik/spanien-spanisches-verfassungsgericht-stoppt-...
Majoritet skottar vill vara kvar i Storbritannien
1 aug - 2016
Trots Brexitomröstningen där skottarna med stor majoritet röstade för att vara kvar i EU svarar 53 procent i en färsk opinionsundersökning att de inte vill bli självständiga. ■
https://yougov.co.uk/news/2016/07/30/brexit-fails-boost-support-scottish-indepen...
Katalonien inleder process mot självständighet
28 jul - 2016
Det katalanska parlamentet har i en oväntad vändning röstat igenom den text som ska bryta loss Katalonien från Spanien. Den spanska regeringen hotar nu att dra den katalanska regionregeringen inför konstitutionsdomstolen, rapporterar Ekot. >>>
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6483124
Ökat stöd för katalansk självständighet
25 jul - 2016
47,7 procent skulle rösta för och 42,4 procent mot självständighet för den spanska regionen Katalonien om det vore folkomröstning i dag, rapporterar Politico. >>>
http://www.politico.eu/article/record-level-of-support-for-catalan-independence-...
Nya kulturhuvudstäder utsedda
18 jul - 2016
Kroatiska Rijeka och irländsla Galway har utsetts till EU:s kulturhuvudstäder år 2020. Att utse kulturhuvudstäder i medlemsländerna gjordes för första gången 1985. ■
Sverige tycker konsumentskydd går för långt
23 jun - 2016
Riksdagen röstade på onsdagen för skicka in en klagan på att EU-kommissionens förslag om ett stärkt samarbete för att höja konsumentskyddet för näthandel strider mot närhetsprincipen. ■
Parlamentariker vill göra EU mer öppet
9 jun - 2016
EU-parlamentet uppmanade på torsdagen EU-kommissionen att ta fram nya regler kring bland annat möjligheterna att begära ut dokument. – Medborgarna måste kunna ha inflytande över och få tydlig information kring de beslut som berör dem. Det är en grundpelare för att de ska ha möjlighet att påverka beslut och kunna utöva sin demokratiska rätt, sade Miljöpartiets EU-parlamentariker Max Andersson efter omröstningen. ■
Större insyn bland kommissionens experter
30 maj - 2016
De expertgrupper bestående av specialister som kommissionen kallar samman för att få spetskompetens inom ett visst område har anklagats för bristande transparens . På måndagen presenterade kommissionen nya regler för större öppenhet. – Tack vare de åtgärder vi vidtar idag kommer kommissionen att kunna dra nytta av sakkunskap av hög kvalitet och undvika intressekonflikter samtidigt som allmänheten kan ställa oss till svars, sade ansvarig kommissionär Frans Timmermans i ett uttalande.
De nya reglerna
Möjlig ny skotsk folkomröstning vid Brexit
27 maj - 2016
Som Storbritannien lämnar EU tror Skottlands tidigare försteminister Alex Salmond att landsänden inom två års tid kommer att hålla en ny folkomröstning om självständighet.
The Guardian
Tysk domstol dömer ut delar av Erdogan-dikt
18 maj - 2016
En domstol i Hamburg har förbjudit komikern Jan Böhmermann att upprepa vissa delar av en satirisk dikt han skrivit om den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan.
BBC
EU-parlamentet vill urvattna öppenhetsregler
19 apr - 2016
EU-parlamentariker är inte lika pigga på att offentliggöra sina egna möten med lobbyister som de är på att kräva öppenhet i andra EU-institutioner.
Politico
Enigt skatteutskott vill stoppa EU-förslag
18 mar - 2016
Riksdagens skatteutskott anser att två förslag från EU-kommissionen om gemensamma EU-regler mot skatteflykt och om utbyte av viss skatteinformation mellan medlemsländerna strider mot den så kallade subsidiaritetsprincipen. Principen innebär att i frågor där EU inte ensamt har beslutsrätten ska beslut fattas på lägsta möjliga effektiva nivå, antingen nationellt, regionalt eller lokalt. ■
EU-kommissionärer ignorerar öppenhet om lobbyister
16 feb - 2016
När tidningen Politico undersökte EU-kommissionens öppenhet med vilka de möter, exempelvis lobbyister, visade sig att tio av 28 kommissionärer hade en helt blank möteskalender på sin webbsida medan andra bara noterat ett eller två inplanerade möten.
Politico
Cigarettlobbyns möten med EU-kommissionen fortfarande hemliga
10 feb - 2016
EU-kommissionens möten med tobaksföretagen hålls fortfarande hemliga, trots att detta strider mot internationella konventioner, och trots att EU:s ombudsman tagit till brösttoner mot kontakterna med cigarettjättarna.
SvD
Belgiens största parti väcker självständighetsplaner
25 jan - 2016
Högerpopulistiska flamländska N-VA, regeringsparti och Belgiens största, ska dra upp planer på utökad självständighet för Flandern efter nästa ordinarie federala parlamentsval 2019.
Politico
Juncker träffar bara industriföreträdare
15 jan - 2016
Under 2015 träffade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker 18 företags- och industrilobbyister personligen men inte en enda företrädare från miljölobbyn.
Euractiv
Katalansk ledare svärs in utan kung och konstitution
14 jan - 2016
Den nye katalanske ledaren, separatisten Carles Puigdemont, har svurits in till sitt ämbete utan att lova lojalitet till den spanske kungen och konstitutionen.
El País
Katalonien får ny ledare
11 jan - 2016
Carles Puigdemont fick på söndagen det katalanska parlamentets förtroende att leda regionen med mandat att ta ytterligare steg mot självständighet.
Financial Times
Katalansk ledare redo för nyval
6 jan - 2016
Den katalanske ledaren Artur Mas kommer att vänta tills sista stund innan han utlyser nyval i den spanska regionen. Han hoppas fortfarande på stöd från det lilla vänsterpartiet CUP.
SvD
Ledarstrid sinkar katalansk självständighet
4 jan - 2016
Nyval väntar i Katalonien efter att de två största självständighetspartierna misslyckats att komma överens om en kandidat för regionalregeringen,
Financial Times
Obligatoriskt lobbyistregister nästa år
14 dec - 2015
EU-kommissionen lovar att under 2016 lägga fram ett förslag om att alla Bryssellobbyister måste registrera sig innan de får träffa företrädare från någon av de tre EU-institutionerna. ■
Spansk domstol avvisar katalansk självständighet
3 dec - 2015
Den spanska författningsdomstolen dömer ut en resolution från det katalanska parlamentet som stakar ut vägen mot att göra regionen självständig från övriga Spanien.
Financial Times
Grön EU-grupp registrerar lobbyistmöten
1 dec - 2015
Den gröna partigruppen i EU-parlamentet lanserar i dag ett register över alla lobbyister som träffar deras ledamöter. Gruppen hoppas samtidigt att övriga partigrupper ska följa deras exempel. ■
EU-ministrar diskuterar kulturarv i Bryssel
24 nov - 2015
Vad kan EU göra för att förhindra förstörelse av och olaglig handel med kulturarv i konfliktområden? Det är en av frågorna som diskuteras när EU-ländernas kulturministrar träffas i Bryssel på tisdagen. ■
Katalaner struntar i domstolsbeslut och går vidare med självständighetsplaner
12 nov - 2015
Trots att Spaniens författningsdomstol dömt att självständighetsprocessen ska upphävas driver det katalanska parlamentet vidare sina planer på att bli självständigt inom 1,5 år.
BBC
Katalonien tar första steg mot självständighet
9 nov - 2015
Det katalanska parlamentet röstade på måndagen för ett självständighetsyttrande med siffrorna 72 mot 63. Yttrandet ses som ett första steg mot att göra regionen självständigt från resten av Spanien inom 1,5 år. ■
Katalaner negativa till lagförslag om självständighet
2 nov - 2015
51 procent av katalaner i en färsk opinionsundersökning är motståndare till det lagförslag som den regionens ledare Artur Mas tar fram och som ska påskynda självständighetsprocessen. 42 procent är för.
El País
Politiker i ryska Karelen anklagas för separatism
28 okt - 2015
En rättegång inlede mot lokalpolitikern Vladimir Zavarkin i Petrozavodsk som står anklagad för att ha uppmanat Karelen att frigöra sig från Ryssland.
Yle