Historiskt: Polsk rättssäkerhet EU-granskas

Publicerad: 13 jan 2016 kl 14:12
EU-kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans ansvarar för granskningen.
EU-kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans ansvarar för granskningen.Bild: EU-kommissionen

För första gången använder EU-kommissionen ett nytt verktyg för att se till att ett medlemsland följer unionens demokratiregler.

EU-kommissionen beslutade på onsdagen att inleda en preliminär granskning av det demokratiska läget i Polen efter att den nya nationalkonservativa regeringen genomfört kritiserade förändringar av landets författningsdomstol. 

– Det är EU-kommissionens ansvar att se till att rättssäkerheten efterlevs i medlemsländerna, säger EU-kommissionens förste vice ordförande, socialdemokraten Frans Timmermans, efter att det överraskande beslutet tagits på onsdagen.

Kommissionen använder för första gången ett verktyg som kom på plats för närmare två år sedan och som ska användas för att säkra rättsstatsprincipen i EU. 

Granskningen ska enligt Timmermans ske i dialog och samverkan med den polska nationalkonservativa regeringen.

– Detta har inget att göra med politik över huvud taget. Polens interna politik rör mig inte, jag känner inte till den och vill inte vet något om den. Jag kollar bara på de åtgärder som vidtagits och hur de står i relation till rättssäkerheten, säger Timmermans.

Den preliminära granskningen gäller regeringens beslut att dra tillbaka domare som den tidigare regeringen nominerat till landets författningsdomstol.

Polens utrikesminister Witold Waszczykowski anser dock att kommissionens åtgärd är felaktig och "osammanhängande".

– Den skapar mer förvirring än klarhet. Dialogen kommer att ta månader, säger Waszczykowski till Reuters.

Dagens kommissionärsmöte, som drog ut en timme på tiden, hade föregåtts av en brevväxling mellan Frans Timmermans och den polska regeringen om ändringarna av författningsdomstolen och nya omdebatterade medialagar.

Polens justitieminister Zbigniew Ziobro svarade i veckan på kommissionens förfrågan om situationen för författningsdomstolen med att han var ”häpen” över Timmermans brev som ministern anser indikera ”en brist på kunskap” om situationen i landet och ”beklagar djupt” att Timmermans inte informerat sig om detta.

”Jag ber dig att vara mer återhållsam i att instruera och tillrättavisa parlamentet och regeringen i en självständig och demokratisk stat i framtiden trots de ideologiska skillnader som finns mellan oss där du är av en vänsterbetonad övertygelse”, skriver Ziobro som anser EU-kommissionens anklagelser vara ”oberättigade och orättvisa”.

Mänskligarättighetsorganisationen Amnesty välkomnar kommissionens granskning.

– [Det] är ett positivt steg mot ett seriösare tillvägagångssätt för EU att tala ut och ställa medlemsländerna till svars, sade Iverna McGowan, chef på organisationens EU-kontor i ett uttalande.

I nästa vecka debatterar EU-parlamentet de nya polska lagarna.

EU-kommissionen väntas kunna diskutera resultatet från granskningen i mitten av mars.

Fredrik Haglund

Fredrik Haglund

Redaktör, Bryssel

Kommentarer

Bolek
15 jan 2016 kl 15:41

Här kommer några andra - helt annorlunda - åsikter om situationen i Polen:

"A careful look at the principal alleged charges against the new PiS government suggests they are far less than meets the eye."
- Adrian Karatnycky, www.politico.eu/article/give-pis-a-chance-poland-kaczynski-andrzej-duda-...

"When Civic Platform came to power, they purged the media, appointing people who would toe the party line. Neither the foreign press nor the European Commission seemed concerned at the time. The public media were independent only in name. They were in fact controlled by Civil Platform and disseminated an endless stream of virulent anti-PiS propaganda."
- Agnieszka Kolakowska, www.politico.eu/article/poland-democracy-failing-pis-law-and-justice-med...

"There is no censorship whatsoever. Any blocking of information about important events, such as took place recently in Germany with regards to the events in Cologne and other German cities, is inconceivable in Poland."
"In Poland the rights of women are respected, so they are not exposed to the threat of being assaulted in the streets. No one confronts them with degrading demands not to provoke potential aggressors by their clothing or behaviour. The authorities do not give women humiliating advice not to venture away from home alone and to stay in groups when moving around in public, as has been suggested to women by the authorities in Germany."
- ECR Group, www.politico.eu/sponsored-content/what-is-really-happening-in-poland