Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Europeisk press: G20 historiens första globala toppmöte

3 april 2009

Gruppbild från torsdagens G20-möte i London. Europeisk press beskriver mötet som historiskt och en vändpunkt i de internationella relationerna.
G20-mötets resultat möter positiva men avvaktande reaktioner från den europeiska pressen. Framför allt pekas det på att det nu är G20 istället för G7 som är världens viktigaste beslutande forum, något som många tolkar som att en ny världsordning är i vardande.G20-mötet, vilket samlade länder som står för 85 procent av världens BNP och som på torsdagen kom överens om krisåtgärder för cirka 9 000 miljarder kronor, ses som en global vändpunkt i den internationella pressen. G7 eller G8-mötena (med Ryssland) kommer aldrig att bli lika viktiga igen.

Engelska The Guardian skriver att ” det nu är G20 som är världens främsta beslutsforum och har kört om G7. G20 må inte vara perfekt men dess födelse markerar en ny era i den kapitalistiska globaliseringen”. Angående mötets slutsatser är budskapet enligt The Guardian att ”världens länder får lösa problemen med recessionen och bankkrisen ensamma” och att ”universums herrar på Wall Street och i London City måste utan tvekan ha dragit en suck av lättnad” eftersom ledarna inte antog tillräckligt hårda regleringar för finansmarknaderna.

Italienska finanstidningen IlSole24Ore menar att mötet ”var historiens första riktiga globala toppmöte, det första i en rad som kan göra G20 till en ny global regering som kör om G7/G8”. Resultaten ser ut att vara en succé men mer begränsade än vad som framgår vid en första blick på dem, eftersom frågan om bankernas giftiga tillgångar inte löstes.Från den italienska huvudstaden
Rom skriver Il Corriere della Sera att européerna kom till London som ”bäst i klassen i kampen mot den ’anglosaxiska finansvärlden’ men att de nu får se upp för den ’sinoamerikanska modellen’” syftandes på att Kina och USA framöver kommer att kunna ta bilaterala beslut som marginaliserar den gamla kontinenten, fast i sina interna krampryckningar.

Även franska Le Figaro noterar ett skifte i maktförhållandena i världen. Tidningens korrespondent i Peking pekar på att Kina börjar överge den tillbakadragna rollen man har haft i internationella förhandlingar, något som även den kinesiska pressen är förbluffad över. Kina hade före mötet föreslagit att dollarn ska överges som världsvalutan och landet motsatte sig även för hårda formuleringar om skatteparadis. G20 markerar ”början på en ny era, kanske också en helt ny världsordning”, skriver tidningen och menar att mötet innebär en brytning med det kapitalistiska systemet som har existerat fram tills nu.

Landsmännen på Le Monde skriver att en ”ny värld träder fram, mindre anglosaxisk och mindre liberal”. Det är enligt tidningen ironiskt att det förra mötet i Washington och mötet nu i London ”stänger den ultraliberala parentesen som öppnades för tjugo år sedan av Ronald Reagan och Margaret Thatcher”.

Engelska Financial Times anser att mötet innebar ”ett nödvändigt steg framåt, men fortfarande en lång väg att vandra”. Den Londonbaserade dagstidningen hade önskat mer detaljer om städning av banker och fortsatta stimulansåtgärder. IMF:s ökade resurser var ”extremt upplyftande”, men nu måste uppmärksamheten riktas mot att ta fram gemensam strategi för att rensa upp i bankernas giftiga tillgångar, skriver Financial Times.

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret