Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Domstol väntas avgöra presidentval i Ukraina

15 februari 2010 | Tymosjenko vägrar ge upp

Julia Tymosjenko går in för ännu en rond i kampen om den ukrainska presidentposten. Hon vägrar erkänna sig besegrad och tänker låta valresultatet domstolsgranskas. Samtidigt har EU och USA gratulerat hennes motkandidat Viktor Janukovytj till valsegern.

Ukrainas premiärminister Julia Tymosjenko vägrar erkänna sig besegrad i kampen om presidentposten. När valresultatet var färdigräknat stod oppositionsledaren Viktor Janukovytj som segrare, han hade fått runt 3,5 procentenheter mer röster än Tymosjenko. Men i ett tal i lördags sade Tymosjenko att fusk begåtts i valet och att hon nu tänker utmana resultatet i domstol.
– Våra motståndare har, precis som 2004, demonstrerat sin ovilja att gå till val enligt ärliga och demokratiska regler, sade Tymosjenko.

Julia Tymosjenko menade att uppemot en miljon röster kan vara felaktiga, och hon sade att hennes politiska läger de senaste dagarna samlat vittnesmål och dokument som bevis för att fusk begåtts.
– Idag kan jag säkert säga att valet i Ukraina var förfalskat, sade Tymosjenko, men uppmanade sina anhängare att inte bege sig ut för demonstrationer utan att låta den juridiska processen ha sin gång.

Viktor Janukovytj har redan vid ett flertal gånger efter valet uppmanat Julia Tymosjenko att avgå från premiärministerposten. Men han ser nu ut att få vänta ytterligare på att sväras in som Ukrainas nya president.

Samtidigt har den europeiska samarbets- och säkerhetsorganisationen OSSE bedömt valet som rättvist och politiska ledare som USA:s president Barack Obama, Rysslands president Dmitrij Medvedev och EU:s ledarskap gratulerat Janukovytj till segern. Mycket talar således emot att Tymosjenko ska få gehör för sin kritik.

Samtidigt som Medvedev gratulerade Janukovytj bjöd den ryske presidenten in honom till samtal i Ryssland. Relationen mellan Ryssland och Ukraina har varit ansträngd under åren med avgående president Viktor Jusjtjenko vid makten – enbart det faktum att Jusjtjenko inte gick vidare till den andra valomgången gjorde att Ryssland beslöt att återinstallera sin ambassadör i landet. Men även om banden med Ryssland blir bättre med Janukovytj som president väntas inga direkta försämringar av relationen med EU.

Yonna Waltersson
Reporter
Skicka epost
YonnaWaltersson
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret