Hoppa till artikelns andra spalt.

S-kritik mot Ohlssons utspel om mammaledighet

EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) gör det svårare för oss som vill ha en starkare föräldraförsäkring i hela Europa. Det säger EU-parlamentariker Olle Ludvigsson (S) i ett svar till Ohlssons debattinlägg som kritiserar EU-kommissionens direktiv om mammaledighet.

Olle Ludvigsson anklagar EU-minister Birgitta Ohlsson för att försöka plocka enkla poäng i debatten om föräldraförsäkringen. I en debattartikel på torsdagen kritiserade Birgitta Ohlsson EU-kommissionens förslag om obligatorisk mammaledighet i sex veckor efter förlossning.
– Ohlsson ger en felaktig bild av EU-processen, säger Olle Ludvigsson i ett uttalande.

EU-parlamentets jämställdhetsutskott röstade tidigare i veckan igenom ett förslag om utökad mammaledighet och parlamentet väntas ta ställning i frågan i mars. Birgitta Ohlsson skriver i Aftonbladet att föräldraledighet ska vara en rättighet för både kvinnor och män och att EU måste uppmuntra till delat föräldraansvar mellan föräldrarna.
– Tvångsledighet är fel väg att gå, säger Ohlsson.

Ludvigsson håller med om att mammatvång är fel men anser att Ohlsson förenklar bilden av EU-processen och att hon inte vill kännas vid sitt eget ansvar. Han framhåller också att direktivet innebär en förbättring av föräldraförsäkringen i åtminstone 15 av de 27 medlemsländerna.
– Om processen skulle stoppas av parlamentet, vilket Ohlsson tycks vara inne på, skulle denna möjlighet kastas bort, säger Ludvigsson.