Christian Engström i EU-parlamentet i Strasbourg, juli 2009.

Bild: Christian Wohlert

Hoppa till artikelns andra spalt.

Christian Engström tar tillbaka halv miljon efter petning

Att Christian Engström indirekt avlönar fyra styrelseledamöter gör att han inte kan få nytt förtroende i Piratpartiets styrelse enligt partiets valberedning. Engström väljer nu att dra tillbaka ett privat lån på 500.000 kronor, något som påverkar partiets kampanj inför riksdagsvalet i höst.

Sent på kvällen den 3 mars får Christian Engström veta att han ska petas från Piratpartiets styrelse. Hans mandat som styrelseledamot går ut i april och partiets valberedning förbereder ett styrelseförslag där han inte finns med. Två dagar innan valberedningens förslag presenteras för medlemmarna på partiets internetforum skriver partiets ordförande Rick Falkvinge på forumet att systemet med valberedningar bör avskaffas inom Piratpartiet.
– Jag tycker väldigt illa om principen med dolda makthavare som arbetar bakom slutna dörrar och presenterar hur något ska bli. Därför vill jag, med facit i hand, avveckla valberedningar som koncept i Piratpartiet, skriver Rick Falkvinge.

Christian Engström valdes in i Piratpartiets styrelse samma år som partiet bildades, 2006. Han ställer sig helt oförstående till att han inte får förnyat förtroende i styrelsen.
– Det är ett kuppförsök. Men det är väl varken första eller sista gången det händer i ett svenskt parti, säger han när Europaportalen träffar honom på en solkysst trappa utanför Europaparlamentet i Bryssel.

Enligt Christian Engström hade valberedningen velat byta ut fler personer inom partistyrelsen om det varit möjligt. Men både Rick Falkvinge och vice ordföranden Anna Troberg valdes 2009 på ett tvåårsmandat. Annars hade de också rykt, enligt Engström.

Den 12 mars, en vecka efter att valberedningens förslag lagts fram, skriver Christian Engström ett brev till Piratpartiets styrelse. I brevet tar han tillbaka ett utlovat privat lån på 500.000 kronor till partiet. Lånet skulle vara räntefritt och betalas tillbaka efter riksdagsvalet i september. Men på grund av valberedningens agerande blir det inget lån.
– När jag föreslog lånet såg jag ju framför mig hur styrelsen skulle se ut de kommande åren. Men jag kan inte låna ut en halv miljon till några jag inte vet vilka de är. Så tuff är jag inte, säger han.

En av motiveringarna till att valberedningen valde att utelämna Engström ur förslaget är hans stora finansiella inflytande på partiets verksamhet. Rick Falkvinges heltidstjänst samt tre halvtidstjänster till personer som sitter i styrelsen betalas av Christian Engström via hans uppdrag som EU-parlamentariker.
– Vi ser en stor och olycklig problematik i att en stor del av styrelsen är i ekonomisk beroendeställning till Christian. Att ha en situation där fyra röstberättigade ledamöter är helt eller delvis avlönade av femte skapar en situation som vi såg goda skäl att undvika, skriver valberedningen i sin motivering.

Christian Engström menar att det var på styrelsens rekommendation han valde att fördela sina pengar från EU-parlamentet.
– Jag hade kunnat anställa folk härnere istället, så det är en märklig motivering. Men det är tråkigt att pengarna inte kan komma till användning även om vi har visat att vi kan vinna val utan stora resurser.

Att det privata lånet nu dras in får direkta effekter på Piratpartiets budget och därmed även på kampanjarbetet inför riksdagsvalet i september. En halvtidstjänst som kampanjledare dras in. Personen som nu har tjänsten sitter i valberedningen. Vidare skärs den nationella kampanjbudgeten ner med knappt 10 procent, lokalbudgetarna minskas med en femtedel, resurserna för så kallade aktivistinitiativ mer än halveras och resebudgeten minskas med över 60 procent.
– Jag tror inte Christian Engströms position i partiet gynnas. Bland annat med tanke på att en person nu inte kan anställas som det tidigare var tänkt, säger Mattias Bjärnemalm, som sitter i valberedningen. Bjärnemalm ska även bli kanslichef för Piratpartiets Amelia Andersdotter när hon väl tar plats som EU-parlamentariker.

Enligt Mattias Bjärnemalm har det pågått en diskussion en längre tid i partiet om att dela på styrelsens och partiledningens arbete. Att Christian Engström inte ses som nödvändig i den nya styrelsen är inget konstigt.
– Att en valberedning lägger fram ett förslag där en ledamot inte får förnyat förtroende händer hela tiden i Sverige, säger han.

Att det skulle handla om ett kuppförsök där även andra delar av partiledningen skulle kunna komma att bytas ut avfärdar han.
– Min gissning är att han [Christian Engström, reds anm] tar till starka ord för att han är besviken. Han förstår inte vårt beslut och använder ordet ”kupp”. Men det är en felaktig bild.

Båda betonar att det nu är upp till årsmötet hur styrelsen ska se ut. Där ska medlemmarna även ta ställning till om systemet med valberedningar, som både partiordföranden Rick Falkvinge och Christian Engström anser fungerar mycket dåligt, ska avskaffas. På Piratpartiets forum har valberedningens förslag diskuterats livligt.

Diskussionerna om Christian Engströms vara eller icke-vara i styrelsen har inget att göra med hans arbete i EU-parlamentet, säger han. Han valde den 5 mars att avsäga sig sitt uppdrag som vice partiledare eftersom han inte har kunnat fullfölja uppdraget efter flytten till Bryssel.
– Arbetet här nere fortsätter precis som vanligt oavsett hur det går på årsmötet, säger Christian Engström. 

Fotnot: Piratpartiets årsmöte hålls den 12–25 april,
uteslutande på Internet.