Hoppa till artikelns andra spalt.

Kontroversiell fråga ströks

Frågan om så kallade hedgefonder ströks under tisdagens finansministermöte i Bryssel. Orsaken sägs vara en stark brittisk opposition mot regleringar.

Storbritannien, där 80 procent av Europas hedgefonder finns, är starkt emot regleringar. På andra sidan står Frankrike som förespråkar hårdare åtgärder mot fonder med hög risk, som hedgefonder och privatkapitalfonder (private equity).

Det spanska ordförandeskapet ville inte riskera att vissa länder skulle köras över och därför ströks den från agendan på ministermötet i Bryssel.
– För oss är det viktigt att de här regleringarna inte blir ett handelshinder till Europas finansiella marknader. Finansiell protektionism hör inte hemma i Europa, sade finansminister Anders Borg och ville se en kompromiss mellan framför allt Storbritannien och Frankrike.

Enligt den engelska tidningen Financial Times ska Storbritanniens premiärminister Gordon Brown ha ringt sin spanske kollega José Manuel Zapatero på måndagskvällen för att avvisa den kompromiss som låg på bordet.

När frågan kan tas upp igen är inte bestämt, men det blir förmodligen i maj eller i juni. Situationen kompliceras ytterligare av att Storbritannien måste hålla parlamentsval den 6 maj.