Kvinna i niqab, kan snart vara förbjudet på allmän plats i Belgien.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Belgisk lag om burkaförbud uppskjuten

På torsdagen skulle Belgien ha blivit det första landet i Europa att rösta igenom ett förbud mot användande av burka och niqab. På grund av regeringskrisen är röstningen nu uppskjuten.
– Det här liknar minaretförbudet i Schweiz, säger islamologen Jan Hjärpe.

Det belgiska parlamentet skulle igår ha röstat om förbud mot att på allmän plats använda klädesplagg som döljer ansiktet, till exempel burka och niqab. Både regeringen och oppositionen är överens och förslaget förväntades gå igenom. Beslutet sköts dock upp på grund av regeringskrisen.

Att bryta mot förbudet skulle ha inneburit böter på upp till 25 euro eller upp till sju dagar i fängelse. Debatten om burkaförbud har pågått på flera håll i Europa men Belgien hade blivit det första landet i Europa att genomföra en lagstiftning mot heltäckande slöja om omröstningen hade kunnat hållas.

Jan Hjärpe, professor emeritus i islamologi, säger till Europaportalen att lagförslaget ger uttryck för främlingsfientlighet och rasism.
– Det här liknar minaretförbudet i Schweiz, och i Schweiz finns det fem minareter vilket inte kan vara ett problem. Men det blir en symbol på samma sätt som detta i Belgien, säger Hjärpe.

I Frankrike har president Nicolas Sarkozy sagt sig vilja se ett förbud mot heltäckande slöjor så snart som möjligt. Debatten har även förts i Danmark.
– Det finns väldigt få bärare av burka i Frankrike, det rör sig om några hundra. I Danmark är den en enda. Men effekter som kommer utav detta är ju att främlingsfientliga grupper hakar på, på samma sätt som de hakade på minaretförbudet, säger Hjärpe.

Det belgiska inrikesutskottet godkände förslaget den 31 mars i år. Ännu finns inga uppgifter om när en ny omröstning kan tänkas bli av. Enligt uppgifter från SVT finns det ett tiotal kvinnor i Belgien som bär burka eller niqab.