Nederländernas huvudstad Amsterdam. Det nederländska valet är planerat till den 9 juni.

Nederländernas huvudstad Amsterdam. Det nederländska valet är planerat till den 9 juni.

Främlingsfientliga tappar inför val i Nederländerna

Högerpopulister i Nederländerna och Frankrikes president Nicolas Sarkozy tappar stöd i väljaropinionen. Samtidigt går den spanska högern starkt framåt.

Ras för nederländska högerpopulister
Socialdemokratiska PvdA är behåller ledningen inför det nederländska parlamentsvalet i juni. I den senaste mätningen får socialdemokraterna 33 platser, en mer än i förra mätningen. Förra månadens näst största parti, främlingsfientliga Frihetspartiet, har däremot rasat till en fjärdeplats. Från 25 till 20 platser.

En stor ökning har skett för VVD, Folkpartiet för frihet och demokrati, som går från 21 platser till 28. VVD skulle därmed bli näst största parti om val skulle hållas idag. Tredje största parti blir Kristdemokraterna som ökar från 24 till 26 platser.

Regeringen kollapsade i februari då socialdemokraterna lämnade regeringssamarbetet på grund av oenigheter kring landets trupper i Afghanistan. Nyval är utlyst till den 9 juni.

Mätning: 13 april 2010, 1 000 holländare intervjuades. Ingen uppvisad felmarginal. Källa: Maurice de Hond.

Svagt stöd för Sarkozy
Förtroendet för Frankrikes president Nicolas Sarkozy fortsätter att sjunka. Siffor visar att presidentens popularitet minskat med sju procentenheter sedan januari. Enbart en dryg tredjedel säger sig idag ha en positiv uppfattning om presidenten.

Samtidigt förs diskussioner inom det största oppositionspartiet, franska socialisterna, om vem som ska bli deras presidentkandidat i valet 2012. 37 procent av de tillfrågade i opinionsundersökningen svarade att de stödjer Dominique Strauss-Kahn. Inom det egna partiet har han ett stöd med 47 procentenheter.

Strauss-Kahn var presidentkandidat även 2007 men förlorade då mot Ségolene Royal. Royal har däremot enbart ett stöd från 12 procent av de tillfrågade och 17 procent inom partiet. Strauss-Kahn är idag VD för Internationella Valutafonden (IMF).

Mätning: 26–27 mars 2010, 996 fransmän tillfrågades. Ingen uppvisad felmarginal. Källa: LH2.


Spanska högern starkare än regeringen

Spaniens största oppositionsparti, det konservativa Folkpartiet (PP), leder stort över de regerande socialdemokraterna (PSOE) i opinionen. I en mätning får PP 43,6 procent av folkets röster medan PSOE får 37,6 procent och därmed skulle förlora makten om val hölls idag. Övriga partier får drygt 18 procent.

PSOE har suttit i regeringsställning sedan 2004. De har däremot inte egen majoritet utan får stöd av mindre partier. Nästa val ska hållas 2012.

Mätning: 31 mars 2010, 1 000 spanjorer intervjuades. Felmarginalen är 3,1 procent. Källa: NC Report/La Razón.


Ryssarna känner förtroende för Medvedev

40 procent av den ryska befolkningen har fullt förtroende för president Dimitrij Medvedev, både som person och som politiker. I opinionsundersökningen svarade emellertid 31 procent att de sympatiserar med presidenten som person men tvivlar på hans förmåga att leda landet ur en eventuell kris. Tio procent uppgav att de inte känner något som helst förtroende medan åtta procent litar på honom som politisk ledare men tycker inte om honom som person.

Mätning: 20–21 mars 2010, 1 600 ryssar tillfrågades. Felmarginalen är 3,4 procent. Källa: Russian Public Opinion Research Center

Opinionsmätningar som vi återger här är bara några av många som publiceras varje vecka i Europa. Undersökningar kan visa olika resultat även om de sägs mäta samma sak. Opinionsundersökningarna sammanställs av Angus Reid Consultants.