Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Högerextrema fram i Ungern

Europeiska opinioner 9 april 2010 | Parlamentsval närmar sig

Nationalistpartiet Jobbik vinner mark inför första omgången av det ungerska parlamentsvalet i helgen. Tories har fortfarande försprång inför det brittiska valet. Ryssarna vill hålla avstånd till USA.

Högerextrema allt populärare i Ungern
Ungerns högerextrema parti, Rörelsen för ett bättre Ungern (Jobbik), går starkt framåt. Den senaste opinionsmätningen ger partiet 17 procent av folkets röster, en ökning med åtta procentenheter från december 2009 till mars 2010. Det gör dem till landets näst största parti.

Ungern håller parlamentsval i två omgångar, den 11 och 25 april. I dagsläget förväntas det högerliberala Fidesz kamma hem segern med 59 procent. Fidesz har däremot backat med fem procentenheter sedan december.

Med sina 17 procent är Jobbik större än det regerande socialdemokratiska partiet MSZP som får 16 procent i mätningen. Jobbik har bland annat väckt uppmärksamhet för sina kritiska uttalanden om romer.

Mätning: 16–22 mars 2010, 1 000 ungrare tillfrågades. Felmarginalen är 3,2 procentenheter. Källa: Szazadveg-Forsense.

Tories mot valseger i Storbritannien
I Storbritannien har de konservativa Tories startat valkampanjen med en ledning på elva procentenheter. Det var tidigare i veckan som premiärminister och tillika partiledare för socialdemokratiska Labour, Gordon Brown, bad drottningen upplösa parlamentet och utlysa nyval.

Den senaste opinionsmätningen visar att landet går mot ett regeringsskifte. Tories har ett stöd på 37 procent mot Labours 26 procent. På tredje plats kommer Liberaldemokraterna med 22 procent, bara fyra procentenheter mindre än Labour. Övriga partier får 15 procent.

Valet till det brittiska underhuset ska hållas den 6 maj.

Mätning: 6–7 april 2010, 2 193 britter onlineintervjuades. Felmarginalen är 2,2 procent. Källa: Angus Reid Public Opinion.

Ryssland vill inte närma sig USA
Få invånare i Ryssland vill att landet skapar en närmare relation till USA. I en opinionsundersökning svarade 40 procent att de vill att landets relation till USA ska fortsätta som den ser ut idag medan 36 procent sade sig vilja se en ökad distans.

En liknande undersökning genomfördes 2003. Då sade 38 procent att de ville se en ökad distans till USA, 29 procent ville fortsätta som det var och 24 procent ville skapa en närmare relation. Den senaste mätningen visar att antalet som vill se en närmare relation till USA har minskat kraftigt, från 24 till 14 procent.

Mätning: 26 februari–2 mars 2010, 1 600 ryssar tillfrågades. Felmarginalen är 3,4 procentenheter. Källa: Yury Levada Analytical Center.

Tyskar fortfarande negativa till utlåning till Grekland
Tysklands förbundskansler Angela Merkel har länge motsatt sig att de tyska skattebetalarna ska bidra till att hjälpa Grekland ur den ekonomiska krisen. En undersökning visar att 68 procent av tyskarna säger nej till tysk ekonomisk assistans till det krisdrabbade landet. 28 procent är för ett tyskt stöd och fyra procent är osäkra.

Trots finanskrisen är Tyskland en relativt stark ekonomi som flera gånger tidigare har fått öppna plånboken. Merkel har föreslagit en åtstramning av EU:s fördrag samt en möjlighet att utesluta länder som missköter sin ekonomi från eurosamarbetet. Under mars månads EU-toppmöte kom ledarna för euroområdet överens om lånegarantier till Grekland i samarbete med Internationella Valutafonden.

Mätning: 24–25 mars 2010, 1 003 tyskar tillfrågades. Felmarginalen är3,1 procentenheter. Källa: Forsa/Stern.

Opinionsmätningar som vi återger här är bara några av många som publiceras varje vecka i Europa. Undersökningar kan visa olika resultat även om de sägs mäta samma sak. Opinionsundersökningarna sammanställs av Angus Reid Consultants.

Linn Eriksson

Skicka epost
Linn Eriksson

Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret