”Ukraina vänder sig bort från EU”

Ukraina kommer att bli mer ekonomiskt integrerat med Ryssland än med EU om inte EU bjuder till. Det sade den ukrainske ministern Konstantin Yeliseyev på onsdagen.

Ukrainas minister med ansvar för EU-frågor, Konstantin Yeliseyev, riktade under gårdagen skarp kritik mot EU:s inställning till Ukraina. Om inte EU blir mer öppna i sitt förhållande till Ukraina kommer landets ekonomi att integreras allt mer med Ryssland, förklarade Yeliseyev för webbtidningen EUobserver.

Ukraina efterfrågar framför allt visumfria resor, associeringsavtal och frihandel. Förhandlingar om associeringsavtal som innefattar frihandel pågår sedan 2007. Enligt Yeliseyev är det dock intressantare för Ukrainas president att göra resor till Moskva, eftersom han då, till skillnad från besök i Bryssel, inte kommer hem tomhänt.
– Om vi inte får ut något konkret från kontakterna med EU utan bara får fler och fler förhandlingsvillkor kommer vi självklart att skapa närmare affärsrelationer med länder som Ryssland, Kazakstan och Vitryssland, sade Konstantin Yeliseyev, till EUobserver.

Ukraina kommer inte, enligt Yeliseyev, att ingå i någon tullunion med Ryssland eller erkänna Georgiens utbrytarregioner, något som definitivt skulle försvåra deras EU-relation. Han riktade ändå skarp kritik mot EU:s bristande strategi för landet.
– EU vet inte vad de ska göra med Ukraina. Det finns ingen vision för var de ser oss de närmsta tio eller 20 åren. EU skulle vara stabilare och mer framgångsrikt med Ukraina som medlem, men när EU väl beslutar sig för det kan det vara för sent, sade Yeliseyev till EUobserver.

Andrew Wilsson på tankesmedjan European Council on Foreign Relations (ECFR) i London, säger att ett närmare ekonomiskt samarbete med Ryssland skulle göra att Ryssland expanderar i områden i Ukraina där de redan idag är stora.
– Det finns många saker som kan göra Ukrainas relation med EU värre än vad den är idag, och det här är ingenting som förbättrar relationen.

Igor Zhovkva, chef för utrikespolitik på den ukrainska tankesmedjan International Centre for Policy Studies (ICPS), stödjer dock Yeliseyevs uttalanden.
– Vi borde, och kommer att bli mer inkorporerade med Ryssland när det gäller den ekonomiska aspekten. Det är vår största granne, säger Zhovkva till Europaportalen.

Zhovkva tycker att EU borde ge Ukraina europeiska perspektiv på vad de behöver göra för att närma sig EU, vilket Nato har gjort. Andrew Wilson är av en annan åsikt.
– Ukraina kräver mycket men levererar själva inget. Det bästa vore om de istället arbetade för att reformera landet, säger Wilson.