Kommissionens förslag om en digital agenda innehåller förslag om snabbare internetanslutningar.

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU:s digitala agenda debatteras

Veckan som kommer är utskottsvecka i Europaparlamentet. På måndag besöker EU-kommissionären Neelie Kroes industriutskottet för att debattera kommissionens förslag om en digital agenda för Europa.

Agendan är femårig och omfattar allt från digital upphovsrätt till snabbare internetanslutning. Ministrarna i rådet för telekom och energi ska också diskutera kommissionens förslag. Andra frågor på bordet är förbättrad ansvarsfördelning mellan gasindustrin och EU:s medlemsländer när det gäller gasförsörjning och en ny energistrategi för EU 2011-2020.

EU:s syn på public service-media ska avhandlas i utskottet för kultur och utbildning på tisdag och onsdag. Det ska också rösta om ett betänkande om sociala medier och medias bevakning av EU:s institutioner, som författaren till betänkandet tycker är undermålig.  Enligt International Press Association fanns det omkring 1 300 ackrediterade journalister vid EU-institutionerna 2005. I dag har antalet sjunkit till 800.

På tisdag eftermiddag träffar utskottet för utrikesfrågor Irans utrikesminister Manouchehr Mottaki för samtal.

I utskottet för arbetsmarknad blir det en offentlig utfrågning om effekten av EU-domstolens dom i bland annat Laval-målet. Det ska också ta ställning om hur man kan främja ungdomars tillträde till arbetsmarknaden.

Arbetet med EU:s nya fiskepolitik fortsätter. I fiskeutskottet ska parlamentarikerna på onsdag bakom lykta dörrar tillsammans med en företrädare för kommissionen diskutera de pågående förhandlingarna om fiskeavtal med tredjeland, oftast länder i Afrika och Stilla havet.

I veckan har Europafacket, ETUC, styrelsemöte i Bryssel. Krisen ska givetvis avhandlas, liksom ett förslag till förändring i arbetstidsdirektivet. På fredag träffar ETUC EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso för att diskutera de sociala effekterna av krisen.