Hoppa till artikelns andra spalt.

Ombud ska säkra flyktingbarns rättigheter

Barn som flytt till Europa utan sina föräldrar ska få ett eget ombud. Det föreslår EU-kommissionär Cecilia Malmström i en plan för att säkra minderårigas rättigheter.

Idag presenterar EU-kommissionär, Cecilia Malmström med ansvar för bland annat asyl- och migrationsfrågor, en plan för hur EU ska ta emot den ström av flyktingbarn som kommer till Europa. Ett förslag för att säkra barnens rättigheter är att ge dem ett eget ombud. Malmström vill också säkra att de barn som inte har tillräckliga skyddsskäl ska skickas hem på ett värdigt sätt.

Varje år anländer omkring 100 000 barn till Europa utan sina föräldrar, främst från Afghanistan, Irak och afrikanska länder. EU-länderna vill minska tillströmningen och i Malmströms plan ingår att genomföra informationskampanjer i barnens hemländer.

Flera EU-länder har även krävt gemensamma metoder för att kunna bestämma ålder på barnen, något som Malmström inte föreslår.
– I dag finns inga säkra metoder. Resultaten från olika tand- och handledsundersökningar slår fel på plus eller minus två år, säger hon i ett uttalande till DN.