Putin vill ha Ukrainas gasbolag

Rysslands premiärminister Vladimir Putin vill att ryska gasjätten Gazprom slås samman med Ukrainas statliga gasbolag Naftogaz.

Putins förslag kom vid ett möte i Sotji vid Svarta havet i fredags. Utspelet väckte genast starka protester i Ukraina där oppositionen nu anklagar Ryssland för att försöka ta ifrån landet dess självständighet.
– Sådana sammanslagningar är inte vänligt sinnade utan kommer leda till en komplett sammansmältning av Ukraina och Ryssland, sade oppositionsledaren Julia Tymosjenko i ett uttalande.

Tymosjenko hävdar att det är ett led i ”en plan att förinta Ukraina”, enligt Financial Times. Uppgörelsen skulle ge Ryssland kontroll över alla större gasledningar som löper via Ukraina och ut till övriga Europa.

Sammanslagningen skulle kräva ett godkännande från det ukrainska parlamentet. Sedan Rysslandsvänlige Viktor Janukovitj valdes till Ukrainas president i mars i år har landet tagit flera steg mot ett närmare samarbete med Ryssland.
– Ni kommer snart att bli övertygade om att vi går i rätt riktning. Jag lovar att Ukraina kommer att bli ett starkt och blomstrande land, sade Janukovitj i ett TV-uttalande i fredags.